Tält för 4 personer – Bäst i Test 2024

När familjen eller vännerna ska ut på äventyr är ett rymligt 4-personers tält ett bra alternativ. Men marknaden erbjuder ett brett urval av olika modeller. Vilket tält bör du välja?

I detta omfattande test har vi granskat 13 populära 4-personers tältmodeller för att hitta det bästa valet för friluftsliv. Tältmodellerna täcker ett brett spektrum, från lätta expeditionstunneltält till familjevänliga campingkojor.

Läs testet för att hitta det perfekta 4-personers tältet för ditt användningsområde, oavsett om det är basecamping på en festival eller en cykeltur i regnet. Vi hjälper dig att välja rätt tältmodell för dina behov och budget.

Bästa 4-mannatält

MSR Habitude

 • 4-personers tält med ståhöjd (185 cm)
 • “Top pick” – Outdoorgearlab

Det amerikanska tältmärket MSR har flera populära modeller i vårt stora tälttest, men Habitude 4 sticker ut som ett särskilt bra alternativ för grupper och familjer.

Med en inre takhöjd på 185 cm kan de flesta vuxna stå upprätt inne i tältet. Den rymliga golvytan på 4 m2 ger gott om plats för upp till fyra sovande, medan det separata förtältet ger extra förvaringsutrymme.

Tältet väger 4,3 kg, vilket är hanterbart för fördelning mellan flera bärare. Materialkvaliteten är god och tältet är gjort för att tåla tuffa väderförhållanden.

Enligt testarna på Outdoorgearlab.com är dock uppsättningen av tältet något tidskrävande och inte helt intuitiv. Det beror bland annat på att tältet har tre sammankopplade stänger som måste sättas ihop. Men med lite övning går uppsättningen säkert snabbare.

MSR Habitude 4 kan helt sättas upp på 9 minuter, vilket är lite lång tid för ett 4-personers tält. Tre hopkopplade stänger – två små och en stor – utgör huvudstrukturen, vilket tvingar två stänger att ansluta till varje hörn. Även om det inte är överdrivet komplicerat är uppsättningen av detta tält inte intuitiv och kommer med några huvudkliare.

Sammanfattningsvis är MSR Habitude 4 ett bra alternativ för dig som vill ha ett rymligt och slitstarkt tält med ståhöjd för gruppresor och längre tältturer med familjen.

Bergans Wiglo

 • 9/10 och testvinnare på Utemagasinet.no
 • 2 sovplatser
 • Kupoltält
 • 3-säsong
 • Vikt: 2,95 kg

Bergans Wiglo 6 är ett perfekt familjetält som kombinerar det bästa från traditionella wigwams och samiska lavvutor. Den robusta konstruktionen i ripstop-nylon ger ett rymligt sexmannatält med unik design och hög komfort.

Tack vare den resliga höjden på 190 cm i topp kan man faktiskt stå upp inne i tältet. Detta gör Wiglo 6 väldigt praktiskt och bekvämt vid längre vistelser, till skillnad från många andra familjetält där takhöjden är begränsad. Tältet har också bra ventilation och många fästen för att stå stadigt.

«Bergans Wiglo är ett rymligt året runt-tält som finns för fyra personer och sex personer. Wiglo 6 var testvinnare när vi testade familjetält och sticker ut genom att den har tre ingångar. Det har även stormmattor som gör det väl lämpat som året runt-tält. Bergans hållbarhetsstrategi innebär att om tältet är skadat kan du skicka in det på reparation. Har du ingen användning för tältet kan du pantsätta det så säljer Bergans det begagnat eller gör om det. Bergans erbjuder även tältuthyrning»

Detta tält utmärker sig med en rymlig huvudingång och två praktiska sidoingångar. Vikten kan enkelt optimeras genom att koppla bort innertältet om man ska bära tältet långa sträckor. Även om uppställningen till en början kan vara lite utmanande ensam, blir det betydligt smidigare med lite övning enligt Utemagasinet.

En nackdel som nämns är att tältpinnarna tyvärr är lite väl böjliga, vilket kan påverka hållbarheten och stabiliteten. Men med lite varsamhet vid uppställning bör detta kunna undvikas.

Sammanfattningsvis ett genomtänkt tält med flexibla ingångsalternativ och möjlighet att anpassa vikten efter behov. Efter att man lärt sig den smarta uppställningstekniken verkar detta vara ett bra val för långa vandringar där vikt och utrymme är viktiga faktorer.

Fjällräven Abisko Endurance

 • Rymligt 4-personers tunnelält
 • Helårsanvändning
 • 4,38 kg totalvikt

Fjällräven Abisko Endurance 4 är ett 4-personers tunnelält avsett för helårsanvändning. Det har en totalvikt på 4,38 kg.

Tältet har en klassisk tunnelkonstruktion i två olika materialtjocklekar. Detta ger god takhöjd och utrymme invändigt. Yttertältet är i nylon med 3000 mm vattenpelare.

Invändigt finns det två ingångar och två rymliga förvaringsutrymmen med möjlighet till förvaring och matlagning. Det finns också sovrum, förvaringsfickor och upphäng. Tältet har justerbara ventilationer och myggnät.

Enligt tillverkaren är Abisko Endurance 4 lätt att sätta upp tack vare färgkodning av tältstängernas fästen. Tältet har impregnering utan fluorkarboner.

5/5 i test på Outsite.dk

Den danska friluftstidningen Outsite.dk har testat Fjällräven Abisko Endurance och ger högsta betyg 5/5.

Testaren jämför med tidigare modeller och framhåller att det nya tältet väger betydligt mindre utan att kvaliteten har försämrats.

Tältet testas grundligt under olika väderförhållanden och imponerar med gott om utrymme, enkel uppsättning och solid konstruktion. Materialkvaliteten beskrivs som mycket god. Tältet har bra ventilation och håller sig torrt även i regnväder.

Du måste uppleva Abisko Endurance. Du måste uppleva kvaliteten och den fina känslan i alla material och detaljer. Du måste uppleva storleken. Om du inte är fanatisk UL-fantast, är detta ett fantastiskt tält. Du kommer att njuta fullt ut av dina övernattningar i fjällen, eftersom det finns massor av plats för inomhusmys

Det som framhålls som särskilt positivt är de praktiska detaljerna såsom reflexer, glidande blixtlås och färgkodning. Testaren ger beröm för rymdkänslan och konstaterar att tältet inte har några avgörande brister.

Sammanfattningsvis beskrivs Abisko Endurance som ett mycket bra och genomtänkt lättviktstält från Fjällräven. Det får högsta betyg i testet, men också en kommentar om priset.

När vi talar om tält från Fjällräven råder det ingen tvekan om att det är toppklass. Det är priset också

MSR Elixir 4

 • Vikt: 4,26 kg
 • Betyg 5 i Dagbladet
MSR Elixir 4

MSR Elixir 4 är ett tält för fyra personer, avsett för bruk under tre säsonger. Det har en kupolformad konstruktion som ger en bra inre höjd. Enligt tillverkaren är golvytan 5 m2, vilket rymmer två vuxna personer men kan vara lite trångt för fyra vuxna.

Tältet väger 4,26 kg enligt produktbeskrivningen. Detta är relativt lätt för ett 4-personerstält. Tältet får betyg 5 i test hos Dagbladet, som framhäver att det är lätt, snabbt att sätta upp och har två inbyggda utrymmen för extra förvaring.

Lätt och rymligt

Luftigt, lätt att sätta upp, flexibelt, två öppningar

MSR Elixir 4 är rymligt med en takhöjd på 121 cm, vilket inte är ståhöjd (bara för barn) men ändå lämplig för vuxna på huk.

Enligt tester hos den brittiska friluftstidskriften UK Climbing är tältet enkelt och intuitivt att sätta upp tack vare färgkodade stänger och passningar. De anser dock att en bredd på 210 cm är lite för trång för fyra vuxna personer.

Two of our four are very small children, so for us there’s wiggle room; but four adults would lie shoulder-to-shoulder across the tent. If you weren’t already close friends, you would be by the end of the trip

Opraktiskt i regnväder

Både Dagbladet och testaren från UK Climbing nämner att du med detta tält måste sätta upp innertältet först, vilket kan vara en nackdel när det regnar, men annars inget problem:

The Elixir 4 pitches inner first, which is only a drawback if it’s raining at the time

Sammanfattningsvis verkar MSR Elixir 4 vara ett bra alternativ för mindre grupper och familjer som vill ha ett lätt och rymligt 3-säsongstält. Produkten får bra omdömen i tester.

Bästa billiga 4-personers tält

Klymit Maxfield

 • Lättvikt – 2,5 kg
 • Prisvärt 4 personers tält
Klymit Maxfield

Klymit Maxfield 4 är ett ultralätt tält för fyra personer, med effektiv användning av inneutrymmet, innovativa förvaringslösningar och stor stabilitet. Med en vikt på endast 2,5 kg är detta ett av de lättaste tälten i testet, endast slagen av Big Agnes Copper, som är ännu lättare.

Klymit Maxfield är också det mest prisvärda 4-personerstältet i testet med ett pris på endast 3799 kr, så här får du mycket valuta för pengarna. Golvytan anges till 4,9 m2. Med en stå- /sitt-höjd på 114 cm är detta inte ett särskilt högt tält.

Klymit Maxfield 4 passar bra för camping och vandring i tre säsonger.

Baserat på informationen på webbplatsen framstår Klymit Maxfield 4 som ett praktiskt och rymligt 4-personerstält med bra bruksegenskaper för mindre grupper på utflykt.

Vaude Campo Grande XT

 • Bra valuta för pengarna
Vaude Campo Grande XT

VAUDE Campo Grande XT 4P är ett rymligt och bekvämt tält för fyra personer som passar bra för tre säsonger. Detta tält kan vara ett bra val för korta utflykter eller familjecamping, eftersom det erbjuder gott om utrymme och användarvänlighet.

Med en golvyta på 4,1 m2 och ett pris på 4739,- ger detta tält både bra valuta för pengarna och en rimlig vikt. Campo Grande XT 4P har en kupolform och klassificeras som ett campingtält, vilket innebär att det är konstruerat för att ge komfort och enkelhet på campingplatsen.

Med en ståhöjd på 114 cm är detta inte ett särskilt högt tält, men det ger ändå en bekväm sitthöjd för de flesta människor. Den robusta och stabila konstruktionen gör att tältet kan stå emot både vind och väder, vilket är särskilt viktigt i nordiska förhållanden.

Bästa camping tält för 4 personer

Coleman MacKenzie

 • 4-personers tält med ståhöjd
 • 217 cm ståhöjd
Coleman MacKenzie

Coleman Mackenzie Blackout 4 är ett 4-personers tunnel-tält avsett för familjecamping. Tältet väger 26,6 kg och mäter 430 x 320 cm med hela 217 cm i ståhöjd. Här kan alltså även de längsta personerna stå bekvämt.

Tältet har en kupolformad tunnelkonstruktion med solida stålstänger. Detta ger bra takhöjd och invändigt utrymme. Yttertältet är tillverkat av vattentåligt polyester.

Invändigt finns det två sovrum som kan delas av med en avskiljande vägg. Sovrummen har Coleman’s blackout-teknik som blockerar ljus. Dessutom finns ett rymligt förtält med möjlighet till förvaring och matlagning.

Tältet har en stor ingång fram och en på sidan med taköverbyggnad. Det finns även fönster och ventilationsöppningar. Enligt tillverkaren är Mackenzie Blackout 4 lätt att sätta upp tack vare färgkodade stänger och fästen.

Detta är ett mångsidigt och rymligt familjetält som passar för camping med övernattning för fyra personer. Den mörka sovavdelningen kan vara fördelaktig för barn och få dem att sova längre på morgonen.

Outwell Greenwood

 • 4-personers campingtält med ståhöjd
 • 200 cm ståhöjd
Outwell Greenwood

Outwell Greenwood 4 är ett 4-personers tunneltält avsett för familjecamping på sommaren. Tältet har en totalvikt på 22,4 kg, mäter 455 x 260 cm på marken och har en ståhöjd på 200 cm.

Tältet har en klassisk tunnelkonstruktion med solida glasfiberstänger. Det ger god takhöjd och utrymme invändigt. Yttertältet är tillverkat i polyester med PU-beläggning och 4000 mm vattenskydd.

Invändigt finns en ingång och ett rymligt förtält med möjlighet till förvaring och matlagning. Det finns också ett sovrum med förvaringsfack. Tältet har ett justerbart ventilationssystem.

Enligt tillverkaren är Greenwood 4 lätt att slå upp tack vare stängernas färgkodning. Tältet har sydda sömmar och vattentäta blixtlås. Det medföljer en bärväska.

Detta är ett klassiskt och rymligt 4-personers tunneltält lämpligt för sommarcamping och övernattning för fyra personer med bagage. Tältet har goda ventilationsmöjligheter.

Bäste vintertält för 4 personer

Hilleberg Keron

 • 9/10 hos Utemagasinet
Hilleberg Keron

Hilleberg Keron 4 är den absoluta guldstandarden när det kommer till robusta vintertält för tuffa förhållanden. Med en stadig tunnelkonstruktion i slitstarka material klarar detta rymliga 3-personerstält det mesta naturen har att erbjuda.

Tältet väger 4,2 kg totalt och är utformat för användning året runt. Det har inte mindre än två ingångar med tillhörande rymliga förtält, vilket ger ökad flexibilitet. Invändigt imponerar Keron 3 med god takhöjd och Hillebergs effektiva ventilationssystem. Yttertältet i det motståndskraftiga materialet kerlon 1800 bidrar till extra styrka och stabilitet.

Enligt en recension i Utemagasinet där 4-personersversionen Keron 4 GT testades, är tältet förbluffande enkelt att sätta upp trots sin robusta konstruktion. Det klarar även riktigt hård vind utan problem och har gott om plats för fyra personer. Med andra ord det definitiva valet för längre turer och krävande expeditioner i tuff terräng.

Hilleberg Keron 4 GT är enkelt att sätta upp, med fyra stänger som är helt lika och därmed idiotsäker uppsättning…Hilleberg Keron 4 GT klarar stark vind bra, och det finns gott om plats för fyra personer

Utöver de två huvudingångarna har Keron-tältet även två rymliga förtält, varav ett är extra stort. Detta ger ökad flexibilitet och alternativa ingångar beroende på väderförhållanden.

En intressant detalj är att tältet saknar inbyggda stormmattor, vilket å ena sidan förbättrar ventilationen men å andra sidan kan ge lite extra drag när man önskar mer isolering.

Tältväggarna går hela vägen ner till marken vilket effektivt hindrar kalluft från att tränga in och gör det lätt att få en mysig atmosfär invändigt. Praktiska detaljer inne i tältet är fyra förvaringsfickor och en torklina i taket.

Keron-tältet finns i flera varianter, bland annat en mindre 3-personersversion samt modeller utan det rymliga extra förtältet för den som prioriterar låg vikt.

Hilleberg Kaitum

 • 9/10 på Utemagasinet.no
 • Terningkast 5 på Klikk.no
Hilleberg Kaitum

Hilleberg Kaitum är ett imponerande lätt viktsoptimerat tunneltält för 4 personer, utformat för användning året runt. Med en totalvikt på endast 4,1 kg utlovar det god komfort utan att offra alltför mycket i hållbarhet.

Tältet har en genomtänkt tunnelkonstruktion med tre tvärgående stänger, vilket ger ett rymligt invändigt utrymme. Det har inte mindre än två ingångar med tillhörande flexibla förrum som går att öppna helt.

Yttertältet i slitstarkt kerlon-material ger bra hållbarhet medan det saknar integrerade stormmattor, vilket istället ger bättre ventilation och lägre vikt. Även invändigt finns praktiska ventilationsöppningar med myggnät.

Enligt tester i Utemagasinet passar Kaitum utmärkt för bruk året runt, med bra komfort och låg vikt prioriterat framför maximal robusthet. Det är enkelt att sätta upp och har gott om förvaringsutrymme både invändigt och i de rymliga förrummen.

Det här är tältet för dig som vill ha ett lätt tält, som fungerar året runt, med gott om plats både invändigt och i förrummet

Bästa tältkåta och lavvu för 4 personer

Helsport Varanger

 • Betyg 5 hos Klikk.no
 • Bäst i Test
Helsport Varanger

Helsport Varanger är en stabil och praktisk lavvo som är särskilt lämplig för helårsbruk och vinterbruk. Helsport är en av de mest sålda och populära tälttillverkarna i Norge. Denna lavvo har gjort väldigt bra ifrån sig i tester, och har bland annat utsetts till “bäst i test” i en testserie av enkeldukslavvoer utförd av Villmarksliv och Klikk.no.

Solid, vindstabil och praktisk. Vindfång ger längre uppsättningstid än motsvarande lavvo utan, men enkelt och snabbt. Mycket god rymdkänsla.

Lavvon har en vattenpelare på 4000 mm, vilket ger bra skydd mot regn och väder. Den är konstruerad av PU-belagd polyester ripstop med tejpade sömmar och flamskyddande egenskaper. Monteringen av Varanger Camp är enkel och snabb, även om vindfånget tar lite extra tid jämfört med lavvoer utan det. Testaren från Klikk.no framhåller också att lavvon har en väldigt rymlig känsla och två fönster som kan mörkläggas. Dörren kan hållas öppen utan att det regnar eller snöar in, och dragkedjan i dörren är av mycket solid kvalitet. Lavvon kommer med bra clips för innertältet och har bra spik- och linfästen med bra justeringsmöjligheter.

Kan ha öppen dörr utan att det regnar eller snöar in. Rött spikfäste vid dörren. Bra öppning och mycket solid dragkedja i dörren. Bra klips för innertältet

Bra att tänka på när man köper tält för 4 personer

1. Storlek och utrymme: När du ska köpa ett 4-mannatält är det viktigt att tänka på att utrymmet i tältet kan variera mellan olika modeller, vilket påverkar hur bekvämt det blir att sova och vistas i tältet. Se till att tältet är tillräckligt stort för att rymma alla sovplatser, packning och eventuell extra utrustning som ni behöver ha med er.

2. Vikt och bärbarhet: Förutom utrymme är det viktigt att tänka på tältets vikt och hur enkelt det är att bära med sig. Om ni planerar att gå långa sträckor med tältet i packningen är det bra att välja ett lättare tält som inte tar för mycket plats. Vissa tält delas även upp i mindre delar, vilket gör det enklare att fördela vikten mellan flera personer i sällskapet.

3. Material och kvalitet: Kvaliteten på tältet spelar en stor roll för hur länge det kommer att hålla och hur väl det skyddar mot regn, vind och andra väderförhållanden. Olika tält material har olika egenskaper, såsom vattentålighet, UV-skydd och isolationsförmåga. Se till att välja ett tält som passar de förväntade väderförhållandena under din resa.

4. Montering och packning: Enkelheten att montera och packa ihop tältet kan vara avgörande för hur mycket tid och energi som behövs för att sätta upp och ta ner tältet vid varje övernattningsplats. Vissa tält är utrustade med snabbmonteringssystem som förenklar processen, så kolla efter de funktionerna om du vill ha det så smidigt som möjligt.

5. Ventilation och komfort: Ett bra ventilationssystem i tältet är viktigt för att förhindra kondens och fukt, vilket ger en bättre nattsömn och förhindrar att utrustningen blir förstörd. Kolla efter tält med bra ventilation genom att leta efter luftventiler och nättyg i designen.

6. Pris och budget: För att få det bästa tältet för dina behov kan det vara bra att jämföra priser och funktioner mellan olika modeller och märken. En högre prislapp betyder inte alltid bättre kvalitet, så det kan vara bra att läsa recensioner och kundomdömen innan du bestämmer dig för ett tält.

7. Extra funktioner: Några extra funktioner som kan vara värda att kolla efter när du köper ett 4-mannatält inkluderar förvaringsfickor, myggnät, mörkläggningsfunktioner och regnskydd. Dessa funktioner kan göra din campingupplevelse mer bekväm och praktisk.

8. Märke och garantier: När du köper ett tält kan det vara bra att hitta ett pålitligt märke som erbjuder garanti och bra kundsupport. Detta kan vara till hjälp ifall något problem uppstår med tältet, eller om du behöver fråga om användning och underhåll.

9. Säsong: Tält anges ofta som en-, två-, tre- eller fyrasäsongstält, vilket talar om för vilka väderförhållanden tältet är mest anpassat. Ett fyrasäsongstält är vanligtvis mer robust och kan användas året runt, medan ett tresäsongstält klarar milda vintrar och kyla. Välj ett tält som passar årstiderna och temperaturen du förväntar dig under dina resor.

10. Kontrollera kundrecensioner: Innan du köper ett 4-mannatält, läs igenom kundrecensioner och omdömen för att ta reda på hur tältet har fungerat för andra människor. Detta kan ge en bra indikation på tältets kvalitet, enkel montering och packning, och hur väl det klarar olika väderförhållanden.

Välj tälttyp baserat på användning

När du ska köpa tält är det viktigt att tänka igenom vad tältet främst ska användas till. Olika tälttyper passar bäst för olika ändamål.

 • Tunga campingtält är lämpliga för familjecamping med bil, där man kan parkera precis vid tältplatsen. Här prioriteras utrymme och komfort.
 • På fjällvandringar där tältet måste bäras i ryggsäck är vikten viktigast. Lättviktstunneltält eller tält med kupolkonstruktion ger bra utrymme i förhållande till vikt.
 • För snabba övernattningar på vandringar kan ett minimalistiskt tält vara ett bra alternativ. Dessa fokuserar på att vara så lätta som möjligt.

På expeditioner i tuffa klimat måste vintertältet eller helårstältet tåla extrema förhållanden. Här är styrka och tillförlitlighet viktigast, även om det innebär något högre vikt.

Tänk igenom vilken typ av turer du vanligtvis gör och välj tält därefter. Då får du mest glädje av investeringen.

Generellt att tänka på

Oavsett tälttyp finns det flera egenskaper som är bra att kontrollera och jämföra:

 • Storlek och vikt – Kolla totalvikt, packstorlek och innermått. Lägre vikt gör tältet lättare att bära.
 • Konstruktion – Överväg för- och nackdelar med kupoltält jämfört med tunnelform. Kontrollera antalet tältstänger och material, vilket påverkar stabilitet och vikt.
 • Material – Kvaliteten på ytter- och innertältduken är viktig. Vanliga material är nylon och polyester.
 • Detaljer – Antal ingångar, förvaringsfickor, ventilation och kvalitet på golv.
 • Användningsområde – Kontrollera att tältet passar för de typer av turer och årstider du ska använda det i.
 • Kvalitet och rykte – Läs tester och recensioner. Välj ett välkänt märke.
 • Pris – Jämför pris mot kvalitet, funktioner och hur mycket du kommer att använda tältet.

Jämför dessa punkter på de tält du överväger innan du bestämmer dig. Då hittar du det alternativ som passar dina behov bäst.

Kontrollera ståhöjd

Ståhöjden i tältet har mycket att göra med komforten. Det är viktigt att kontrollera höjden både i mitten av tältet och mot sidorna/vid ingångarna.

 • Minst cirka 120 cm höjd behövs för att kunna stå lite upprätt.
 • En ståhöjd på 170-190 cm ger mer komfort och rörelsefrihet.
 • Om tältet ska användas mycket för vistelse inomhus eller i dåligt väder bör du prioritera god höjd.
 • I små lättviktstält måste man ofta sitta lite ihopkrupen. Här kan lägre höjd accepteras.
 • Kontrollera att höjden är jämnt fördelad och inte bara mitt i tältet. Det ger bäst rörelsefrihet.

Mät ståhöjden inifrån från golv till tak när du kontrollerar tältet. Ha också din egen höjd i åtanke när du bestämmer minimikrav.

Särskilt för lättvikts tält för fjällvandring

När tältet ska bäras över längre sträckor i ryggsäck eller pulka är vikten avgörande. Här är några tips på vad du bör titta efter:

 • Vikt – För god bärkomfort bör totalvikten ligga runt 5 kg eller mindre.
 • Utrymme – Se till att det finns minst cirka 200 x 250 cm sovutrymme, så att du får god rörelsefrihet.
 • Vattenpelare – Ytterduken bör ha minst 1500 mm vattenpelare för att tåla regn.
 • Ingångar – Två ingångar gör det enklare när ni är flera och för förvaring.
 • Förvaring – Se till att det finns tillräckligt med förvaringsfickor för den viktigaste utrustningen.
 • Ventilation – God luftning är extra viktigt på turer i varmt och fuktigt klimat.
 • Höjd – Prioritera höjd om tältet används mycket för vistelse.

Ett bra lättviktstält för fjäll och vandring ger en fin balans mellan låg vikt och praktisk funktionalitet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top