Kikare Test – bästa kikarna 2024

Oavsett om du är en ivrig fågelskådare, jägare eller bara gillar att vistas i naturen är en bra kikare viktig att ha med sig på resan.

Kikare finns i många storlekar och typer, från små, kompakta och behändiga minikikare, till stativkikare som är idealiska för fågelskådning.

I den här artikeln kommer vi att presentera de bästa alternativen på marknaden, baserat på grundliga tester och recensioner, så att du kan hitta det perfekta valet för dina behov och preferenser.

Vi tycker att den bästa kikaren är:

Kikare – bäst i test

Zeiss Conquest HD 8×42

 • Tärningskast 5 hos Jeger
Butikk Pris Read more
13.000,00 SEK ➜ Läs mer

Zeiss Conquest HD är kompakt och lätt, perfekt för promenader i skogen och andra utomhusaktiviteter. Den här kikaren är både populär bland användare och i tester, där den till exempel får tärningskast 5 från tidningen Jeger.

Den är designad för att ge ett brett synfält och en bra överblick över terrängen, vilket ger dig möjlighet att njuta av naturen när den är som bäst. Kikarens HD-linssystem och Carl Zeiss antireflexbehandling säkerställer ett ljusinsläpp på imponerande 90 %. Detta resulterar i bilder med hög kontrast, starka färger och detaljer.

Med ett stort fokushjul kan du snabbt justera fokus mellan korta och långa avstånd. Den levereras med linsskydd, en halsrem och ett fodral, vilket säkerställer att kikaren förblir säker och skyddad när den inte används.

Trots sin kompakta design har Zeiss Conquest HD 10x förstoring och en objektivdiameter på 42 mm.

För den mer kompakta varianten, Zeiss Conquest HD 8×32 och 10×32, hittar vi samma banbrytande design och optiska kvalitet som hos den större modellen. Dessa modeller har en lägre vikt och är designade för att vara ännu mer hanterbara, vilket gör dem till ett utmärkt val för dem som föredrar en lättare kikare.

Bresser Pirsch 8×42

 • Prisvärd stugkikare

BRESSER Pirsch 8×42 är en kikare som levererar bra prestation för både jakt, promenader och fågelskådning till ett rimligt pris.

Den är lätt att anpassa efter användarens behov, och ger tydliga och detaljerade bilder över medel till långa avstånd.

Även i svagt ljus eller instabilt väder förblir denna kikare stabil och skarp.

Den är lätt i vikt och kommer med en bekväm bärrem, vilket gör den lätt att ta med på resor. Närfokuseringen gör att den även kan användas för att observera saker som insekter och fjärilar på nära håll. Sammantaget ger BRESSER Pirsch 8×42 bra valuta för pengarna.

Billig kikare – bäst i test

Focus Optics Outdoor 10×42

 • Bästa budgetvalet
Butikk Pris Read more
Pris saknas ➜ Läs mer

Se priset på Scandinavian Outdoor

Focus Optics Outdoor 10×42 är en kikare som är både kraftfull och robust, med en förstoring på 10x och en linsdiameter på 42mm.

Denna kikare är byggd för att klara utmanande miljöer, tack vare sin vattentåliga och stöttåliga design.

Den väger cirka 618 gram, vilket placerar den något över den lättaste kikaren i vår undersökning, men den extra hållbarheten balanserar fint upp denna viktökning.

Focus Optics Outdoor 10×42 är alltså ett utmärkt val för den som letar efter en solid och pålitlig kikare för utomhusäventyr eller naturstudier.

Barnkikare – bäst i test

Bresser Junior 6×21

 • Bäst i test

Se priset på Computersalg.se

Bresser Junior 6×21 är en färgglad barnkikare, som är idealisk för unga upptäcktsresande som vill uppleva naturen på nära håll. Denna användarvänliga kikare är speciellt designad för mindre händer, med en gummibelagd yta som säkerställer ett bra grepp och skydd mot stötar.

Denna modell erbjuder 6x förstoring och justerbart pupillavstånd, vilket gör den lämplig för barn från 6 år och uppåt. Den är också lätt att justera och passar bra för barn med glasögon. Kikaren kommer med ett handledsband, ett skyddsfodral och en linsduk för enkel förvaring och underhåll.

Focus Junior 6×21

 • Färgglad barnkikare

Se priset på Kjell.com

Focus Junior 6×21 är ett idealiskt val för barn som experimenterar med kikare för första gången.

Denna kikare är lämplig för barn, med ett ögonavstånd som varierar mellan 50 och 63 mm. Ett stort justeringshjul för fokus gör det enkelt att finjustera skärpan.

Kikaren skyddas av ett gummihölje som absorberar stötar och fall. Detta hölje bidrar också till ett säkert grepp, vilket förhindrar att kikaren glider ur små händer. Med sin 6x förstoring ger kikaren en stabil sikt, vilket gör det lättare att observera fåglar eller landskap.

Kompaktkikare – bäst i test

Zeiss Terra ED 8×25

 • Tärningskast 4 och “Bästa köp” hos Jakt&Fiske
 • Tärningskast 5 hos Jeger.no
Butikk Pris Read more
4.000,00 SEK ➜ Läs mer

Zeiss utmärker sig starkt på testlistorna med två kikare: Zeiss Victory, testvinnaren som dominerar tävlingen, men också med en prislapp på nästan 8 000 SEK, och Zeiss Terra ED 8×25, mer prisvärd för cirka 3 000 SEK, vilket placerar den i mittsegmentet.

«Kikare med många bra funktioner. Den har bra bildskärpa genom hela bilden och djupa ögonmusslor med högt motstånd. Fokusskruven sitter på baksidan av topplattan och ger bra kontroll med passande motstånd. Dioptrijusteringen framtill är något exponerad. Kikaren har knottrig greppyta för bättre friktion..Zeiss Terra ED är därför det bästa köpet»

Tidningen Jager ger Zeiss Terra ett starkt betyg, tärningskast 5.

«En bra kikare som ger mycket för pengarna..Den kan inte ersätta en större kikare på samma sätt som sin storebror Victory Pocket, men ger en ljus och relativt behaglig bild med bra kontrast och upplösning»

Jakt&Fiske, som drivs av Norges jakt- och fiskeförbund, har tilldelat Zeiss Terra ED 8×25 titeln “bästa köp” i sitt test där den fick 4 – ett starkt resultat med tanke på att testvinnaren bara uppnådde en 5:a.

Denna modell är en utmärkt allroundkikare, perfekt för bergsvandringar, fågelskådning och jakt.

Swarovski CL Pocket B 8×25

 • Tärningskast 6 på Jeger.no
 • Tärningskast 5 hos Jakt&Fiske
 • Rekommenderas av Utemagasinet.se
Butikk Pris Read more
8.500,00 SEK ➜ Läs mer
9.000,00 SEK ➜ Läs mer

Swarovski är ledande inom kikarnas värld, känd för sin höga kvalitet och hållbarhet – vilket priset avspeglar. Swarovski CL Pocket B 8×25, vår testvinnare, levererar överlägsen optik trots sin kompakta storlek.

«Enligt min mening gör ingen bättre kikare än Swarovski. Detta gäller oavsett om vi pratar om binokulära eller monokulära kikare»

Trots sin kompakta storlek erbjuder Swarovski CL Pocket B 8×25 överlägsen optisk prestation, jämförbar med större kikare, vilket gör den perfekt för jakt, fågelskådning och vandring.

Med en 8x förstoring och en linsstorlek på 25 mm levererar denna kompaktkikare högkvalitativ optik utan att kompromissa med storlek eller vikt. Den har ett imponerande synfält på 119 meter och ett ljusinsläpp på 88 %, vilket säkerställer tydliga, skarpa och ljusa bilder.

Trots sin låga vikt på endast 345 gram tycker, enligt Jeger, användarna att denna kikare ger känslan av att observera genom ett större instrument, vilket bekräftar dess högkvalitativa optiska prestation.

«Bilden är så tydlig och behaglig att man inte skulle tro att det var möjligt i en kompaktkikare. Den är ljusstark jämfört med andra kompakta kikare, även när det börjar bli skymning»

Med en vikt på 345 g är det en lätt och kompakt kikare, men inte den lättaste i testet. Den väger till exempel 50 gram mer än testvinnaren Zeiss Victory Pocket och cirka 20 gram mer än Kite Colibri, som vi också rekommenderar.

De 50 grammen är kanske väl använda, då kikaren enligt Jeger.no har den klassiska Swarovski-kvaliteten i konstruktion och material.

Tärningskast 6 hos Jeger och Tärningskast 5 hos Jakt&Fiske

Tidningen Jeger och tidningen Jakt&Fiske har båda gett dessa kompaktkikare mycket bra betyg i sitt omfattande test av kikare.

Jeger ger toppbetyg, tärningskast 6, och skriver bland annat på plussidan att den är “knivskarp”, har “toppkontrast” och “enastående kantskärpa”. Det enda negativa är att den har en liten fokusring.

Jakt&Fiske, som ges ut av Norges Jakt- och Fiskeförbund, ger tärningkast 5 i deras test av kompaktkikare, där Swarovski bara överträffas av Leica Ultravid.

«En kikare med bra prestation. Bilden är knivskarp hela vägen ut i kanterna, med bara en antydan till förvrängning i den allra yttersta periferin. Fokushjulet är i det lättaste lagret och är nedsänkt i bakkanten på topplattan, så att pekfingret måste röra sig en bit. Dioptrijusteringen är väl skyddad framtill på plåtens undersida. Aluminiumögonmusslorna sitter som gjutna och är bekväma att använda. Kikaren är smal med rören tillsammans, men är bland de tyngsta i testet»

Tubkikare med stativ – bäst i test

Bresser Pirsch 25-75×100

 • Bäst i test – Mest för pengarna
 • Tärningskast 4 på Jeger.no

Se priset på Computersalg.se

Bresser Pirsch 25-75×100 är en tubkikare med stativ som förmodligen kommer att vara intressant för stugfolk som vill ha mer förstoring än en handkikare eller för jägaren på renjakt och andra former av jakt.

Tubkikaren har en förvånansvärt solid konstruktion och bra optiska egenskaper med tanke på priset, men vissa svagheter blir märkbara vid högre förstoring.

Bresser Pirsch har fått en 4:a i Jeger.no:s stora test av kikare. Den är inte riktigt på pallen, men här är det värt att komma ihåg att kikarna som presterar bättre i testet är mycket dyrare, med priser från 10 000 SEK upp till 40 000 SEK.

Tubkikaren är byggd av aluminium och kompositmaterial och gör ett bra första intryck, särskilt med tanke på det generösa paketet som inkluderar ett skräddarsytt fodral.

Enligt Åsgeir Størdal från Jeger.no,

«Tubkikaren är stabilt byggd i aluminium och kompositmaterial, och ger ett bra första intryck»

Detta fodral kan användas både för transport och medan tubkikaren är monterad på ett stativ, så att det är skyddat hela tiden.

Optiskt levererar Bresser Pirsch 25-75×100 bra jämfört med priset, och tubkikaren presterar bäst vid låg till medelstor förstoring.

Størdal påpekar att:

«Optiskt sett levererar Bresser Pirsch 25-75×100 bra sett till priset. Tubkikaren presterar bäst vid låg till medelstor förstoring»

Du märker dock att detta inte är high-end optik när du överstiger 50x förstoring, eftersom kromatisk aberration och låg kontrast blir mer framträdande. Detta resulterar i en något suddig bild vid maximal förstoring.

Trots vissa optiska svagheter vid hög förstoring är det mycket kikare och förstoring för pengarna. Størdal drar slutsatsen att:

«Ändå är det mycket kikare – för att inte tala om mycket förstoring – för pengarna»

Vikten kan dock vara ett minus för den som planerar långa turer i fjällen, men för observation från och nära bilen blir det en användbar tubkikare.

Sammantaget är Bresser Pirsch 25-75×100 ett gediget val för dem som söker en prisvärd kikare med bra optisk prestation vid låg till medelstor förstoring. Vissa svagheter märks vid högre förstoring, men för priset får du mycket kikare och förstoring för pengarna.

Swarovski BTX 35×95

 • Bäst i test
 • Tärningskast 6 på Jeger.no
Butikk Pris Read more
72.995,00 SEK ➜ Läs mer

Swarovski Optik har gjort ett stort genombrott med sin senaste innovation: BTX-tubkikaren. Efter att ha samlat in intryck och recensioner från olika källor, inklusive jeger.no, står det klart att denna produkt sätter en ny standard för optisk prestation och komfort.

För det första är BTX en del av Swarovskis modulära ATX-tubkikarserie. Det gör att du kan växla mellan olika frontsektioner (95 mm, 85 mm och 65 mm) och på så sätt anpassa tubkikaren efter dina behov och preferenser.

BTX-tubkikaren skiljer sig från konventionella tubkikare genom att den erbjuder bekväm två-ögon-visning

«Vid låga förstoringar och i bra ljus är skillnaden upp till Zeiss inte så stor. Men vrid upp den till full förstoring och jämför i molnigt och platt ljus, så blir skillnaden slående.»

BTX-tubkikare skiljer sig från konventionella tubkikare genom att den erbjuder bekväm två-ögon-visning, vilket minskar ögontrötthet och obehag i samband med att titta genom ett enda okular under långa tidsperioder. Som en recensent på alloutdoor.com påpekar, “det revolutionerande okularet av standardtyp eliminerar det vi alla hatar med tubkikare: att stirra genom ett öga under långa perioder.”

När det gäller optisk prestation levererar BTX-tubkikaren enastående skärpa, ljusstyrka och färgåtergivning, även jämfört med andra avancerade tubkikare. Recensenten på birdguides.com noterar att “..utan att ha förlängaren monterad producerar BTX en bild av mycket hög kvalitet: ljus och nålskarp ända till synfältets kanter. Kontrasten är mycket bra och kromatisk aberration minimeras..”

En annan funktion som ytterligare ökar komforten är pannstödet som kan justeras i höjdled för att ge en mer avslappnad och stabil visning. Detta kommer särskilt att tilltala dem som observerar fåglar eller räknar flyttfåglar under långa perioder.

Det finns dock några nackdelar. För det första är vikten på utrustningen något hög, speciellt när den används med den största 95 mm linsmodulen och ME 1,7x förstoringsförlängaren. Detta kan orsaka obehag när du bär tubkikaren på axeln under långa perioder. Recensenten på birdguides.com påpekar också att ögonmusslorna känns lite hårda och kunde vara bekvämare.

«Är det värt priset? Absolut. BTX ger dig en helt ny och bättre upplevelse när du ska använda tubkikaren under långa perioder. Det ger dig en mycket mer bekväm och stabil sikt, och du kommer snabbt att märka skillnaden jämfört med en vanlig tubkikare.»

Värt att veta om att köpa kikare

Förstå innebörden av siffrorna på kikaren – förstoring och linsdiameter

Kikare har vanligtvis en beteckning som 8×25. Här betyder 8x att objekten kommer att verka vara åtta gånger närmare, det vill säga 8x förstoring, och 25 refererar till diametern på den främre objektivlinsen mätt i millimeter.

Det kan vara frestande att tro att kikare med högre förstoring automatiskt är bättre, men det är inte alltid fallet. Kikarens kvalitet bestäms faktiskt mer av optiken, inklusive materialen som används, prismorna och beläggningen på linserna. Förstoringen ska stämma överens med syftet som du ska använda kikaren till.

För de flesta ändamål räcker det med en förstoring på 8x eller 10x. Upp till denna förstoring kan du normalt hålla kikaren stadigt utan hjälp av ett stativ. Väljer du en kikare med högre förstoring (över 12x) kan det vara fördelaktigt att använda stativ för att undvika skakningar i bilden.

Hur kommer du att använda kikaren?

Vandringskikare och resekikare

Kikare designade för vandring och resor kallas ofta minikikare eller kompaktkikare. De vanligaste storlekarna för dessa kikare är 8×25 och 10×25. Vi föreslår en kikare med en mindre lins (20-30 mm), eftersom dessa är lättare att bära och tar mindre plats. Resekikare är idealiska för olika aktiviteter som sightseeing, safari, vandring och liknande. De är också bekväma att packa i din resväska på grund av sin låga vikt och kompakta storlek.

«8x förstoring är tillräckligt för kikare. Köper du bra kvalitet ser du mer i en 8x kikare än i en billigt tillverkad 12x. Detta beror på att du får fler detaljer (särskilt i svagt ljus), linjerna är rakare och färgerna mer korrekta»

Fågelskådning

Om du ska observera fåglar och natur passar en kikare med 8x eller 10x förstoring. Om du har en mycket stadig hand kan en 12x förstoring vara ett bra val. Högre förstoring kräver dock en lugnare hand. En kikare med för hög förstoring kan ge suddiga och skakiga bilder om de hålls för hand, vilket inte är idealiskt för fågelskådning.

«Fågelskådare är ofta bekymrade över närgränsen när de ska bestämma arten av småfåglar i snåren»

Det är också klokt att välja en modell som klarar de olika ljusförhållanden man kan möta i naturen. En ljusstark kikare kan därför vara en fördel för att alltid säkerställa en tydlig bild.

Självklart ska kikaren vara vattentät och immfri, samt lätt att bära med sig. De flesta kikare uppfyller dessa krav och alla kommer med en bärväska och en rem.

Jaktkikare

Jaktkikare är speciellt utformade för jaktändamål. De ska ge tydliga och detaljerade bilder av djuren, oavsett ljusförhållanden. Det innebär att jaktkikare ska kunna användas tidigt på morgonen och sent på natten, då djuren ofta är som mest aktiva. Jaktkikaren ska också kunna användas i alla slags väder.

De vanligaste storlekarna för jaktkikare är 8×42 och 10×42. Det finns dock flera varianter med olika förstoring och objektivlinsstorlek som kan vara lämpliga för att uppnå bästa möjliga ljusinsläpp.

När det gäller jakt och kikare är det viktigt att komma ihåg att kompaktkikare kanske inte är det bästa valet för alla jaktsituationer, speciellt om du behöver en högpresterande kikare i svagt ljus. Kompaktkikare kan dock vara praktiska för kortare resor, eller som ett komplement till en större och kraftfullare kikare.

Storlek och vikt – bekväm användning

Vikten på kikaren är en viktig faktor att ta hänsyn till. En lättare kikare är lättare att bära och kan minska belastningen på nacke och axlar när den bärs runt halsen. Men kikare som är för lätta kan vara mindre stabila och svårare att hålla stadigt.

När du väljer kikare bör du överväga både storlek och vikt för att hitta den som bäst passar dina behov och applikationer. Kom ihåg att kontrollera produktspecifikationerna för att få en förståelse för kikarens mått och vikt innan du köper.

Pris – hur mycket kostar en kikare?

Priset på kikare kan variera kraftigt. Men kom ihåg att du ofta får vad du betalar för. Billigare modeller kan ge dig sämre bildkvalitet och vara mindre hållbara än dyrare alternativ.

«Vi anser att man kan se nästan lika bra utan kikare som med när det gäller de billigaste modellerna! Om du vill njuta av en kikare över tid bör du nog lägga minst 1 000 SEK på köpet.»

Vi anser att de billigaste modellerna inte ger dig mycket mer än vad du skulle få med blotta ögat! Om du vill ha en kikare som håller och blir ett nöje över tid bör du nog vara beredd att spendera minst 1 000 SEK.

Prisklasserna för kikare kan variera från några hundra till många tusen kronor. När du ska köpa kikare är det viktigt att tänka på vad du vill använda den till och vilken kvalitet du vill ha. Det kan vara klokt att investera lite mer pengar i en kikare av bra kvalitet, då detta ger dig en bättre upplevelse och ökar chansen att kikaren håller längre.

En bra kikare kan hålla i många år. Det är inte ovanligt att se kikare från märken som Swarovski som är 10, 20, 30 och till och med 50 år gamla och fortfarande överträffar billigare moderna kikare i kvalitet.

Optik

Tydligheten i optiken är naturligtvis viktig. Vissa kikare ger kristallklara bilder i hela synfältet, medan andra kan bli suddiga i kanterna. Färgåtergivning och skärpdjup spelar också roll, men här kan individuella skillnader i ögat påverka upplevelsen. Förvrängningar i kikarens rör kan leda till huvudvärk eller sjösjuka efter viss användning. Detta är svårt att mäta utan avancerad optisk utrustning, men kan märkas genom direkt jämförelse under liknande förhållanden.

{ “@context”: “https://schema.org”, “@type”: “FAQPage”, “mainEntity”: [ { “@type”: “Question”, “name”: “Hva er den beste kikkerten?”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “Den beste kikkerten avhenger av bruksområdet, personlige preferanser og budsjett. Vurder optisk kvalitet, forstørrelse, størrelse, vekt og funksjoner.” } }, { “@type”: “Question”, “name”: “Hvilken forstørrelse kikkert?”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “Valg av forstørrelse avhenger av bruken. 8x og 10x er vanlige valg for fuglekikking og turbruk. Jakt krever ofte høyere forstørrelse, som 8×42 og 10×42.” } } ] }

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top