Ekolod till småbåt, isfiske och spinnfiske – bäst i test 2024

Om du vill maximera dina chanser att fånga den fisk du är ute efter, kan ett ekolod vara det perfekta verktyget. I detta blogginlägg går vi igenom viktiga faktorer att överväga när du väljer ekolod för fiske, så att du kan hitta en modell som passar både dina behov och din budget. Vi granskar även några av marknadens bästa ekolod och deras funktioner. Se våra rekommendationer i testet nedan.

Vilka ekolod vi rekommenderar som de bästa kan du se i testet här nedan.

Topp 3 ekolod

Deeper CHIRP+ 2 Smart Sonar

Bäst för isfiske och spinnfiske

 • Tärningskast 5 i test – Jakt&Fiske
 • Rekommenderas av Team Colibri

Deeper Smart Sonar Chirp+ är den ledande modellen bland bärbara ekolod. Den kan kastas med ett spö eller fästas på en båt, kanot, eller kajak. Särskilt lämplig för isfiske

Lowrance Hook Reveal

Bäst i test

 • Mest populär i Norge
 • Mest populär på Prisguiden
 • Rekommenderas av Team Colibri

Lowrance har sedan länge varit ett populärt varumärke i Sverige, särskilt med sin storsäljare, Lowrance Hook2. Hook Reveal är designad för att ersätta Hook2 och överträffar den i alla avseenden

Garmin Striker Vivid

Bästa billiga ekolod

 • Mest populär på Prisguiden

Garmin Striker Vivid är ett av de mest sålda budget-ekoloden i Sverige och toppar just nu listan på Prisguiden

Ekolod för småbåtar – Bäst i test

Lowrance Hook Reveal

 • Mest populär i Sverige
 • Mest populär på Prisguiden
 • Rekommenderas av Team Colibri
Lowrance Hook Reveal ekkolodd - best i test
Butikk Pris Read more
8.469,00 SEK ➜ Läs mer

Lowrance är ett välrenommerat varumärke inom ekolod och plotter-världen, och deras Hook Reveal-serie är inget undantag.

Dessa enheter är packade med funktioner utformade för att hjälpa sportfiskare att lättare hitta fisk och navigera i hav och fjordar med självförtroende.

Lowrance har länge varit det mest populära varumärket i Sverige, med Lowrance Hook2 som en storsäljare. Hook Reveal är tänkt att ersätta Hook2, som fortfarande finns till försäljning, nu till lägre priser. Hook Reveal är det mest populära ekolodet på Prisguiden.

«… I en informell undersökning i en ekolodsgrupp på Facebook svarade 60 % av deltagarna att de använde en Lowrance som ekolod/sjökortsplotter. En sådan undersökning kan knappast sägas täcka hela marknaden i Norge, men den ger en viss indikation på hur populärt varumärket har varit de senaste åren …»

Hook Reveal-serien kommer i en mängd olika storlekar, från den kompakta Hook Reveal 5 med en 5 tums skärm till den stora Hook Reveal 12 med en 12 tums skärm.

Alla modeller har en tydlig färgdisplay som är lättläst även i starkt solljus, samt 2D-ekolod och DownScan Imaging som ger detaljerade bilder av vad som finns under vattnet. De kommer också med den nya FishReveal-teknologin, som gör det lättare att identifiera fiskar och förstå vad som händer under ytan.

Med FishReveal kan du överlägga 2D-bilden på Downimaging-bilden utan att dela skärmen, utan kan se både en detaljerad bild av botten (Downimaging) och de karakteristiska bågarna med fisk (2D).

«… Med FishReveal gör Lowrance det mycket lättare att hitta fisk. När ekolodet upptäcker fiskliknande varelser i havet eller vattnet under och runt båten lyser de upp på skärmen, vilket gör dem omöjliga att inte lägga märke till. Samtidigt får du det som Lowrance redan är känt för; de högkvalitativa ekolodsbilderna av resten av havsbotten…»

Garmin Striker Vivid 5

 • Mest populär på Prisguiden
 • Bästa billiga ekolodet
Garmin Striker Vivid 5 ekkolodd - best i test
Butikk Pris Read more
1.999,00 SEK ➜ Läs mer
4.229,00 SEK ➜ Läs mer

Garmin Striker Vivid är ett avancerat ekolod som är speciellt utvecklat för båtfiske. Det är ett av de mest sålda ekoloden i Sverige, där det just nu (februari 2023) är det mest populära på Prisguiden.

Med en skärmstorlek på mellan 5 till 9 tum och en upplösning på 800 x 480 pixlar, vilket ger användaren en tydlig avläsning av djupet och fisken som finns under båten. Det maximala djupet som ekolodet kan avläsa är 335 meter, vilket är mer än tillräckligt för de flesta typer av fiske.

Ett framstående drag hos Garmin Striker Vivid är dess CHIRP-teknik, som ger ännu mer exakta resultat när det kommer till att upptäcka fisk och andra undervattensobjekt. Dessutom har detta ekolod en inbyggd GPS som kan hjälpa användaren att navigera till de bästa fiskeområdena.

Garmin Echomap Ultra

 • Tärningskast 6 hos Jakt&Fiske
 • Bästa ekolodet för trollingfiske
 • Bästa kartplottern med ekolod
Garmin Echomap Ultra kartplotter og ekkolodd - best i test
Butikk Pris Read more
12.995,00 SEK ➜ Läs mer
17.649,00 SEK ➜ Läs mer

Garmin Echomap Ultra är en serie ekolod och plottrar som har klarat sig mycket bra i tester och förmodligen är några av de bästa som finns för sportfiskare i Sverige.

Echomap Ultra har bland annat fått högsta betyg, tärningskast 6, i ett test av Jakt&Fiske, Norges jakt- och fiskeförbunds medlemstidning.

«… Echomap Ultra med sin 10 tum skärm erbjuder en optimal storlek för dem som eftersträvar en professionell användarupplevelse. Det revolutionerande Panoptix Livescope, som visar fiskar i realtid på grunt vatten, tillsammans med den nya och tydliga skärmen, har varit ett rent nöje att använda, och är en av anledningarna till att många väljer Garmin…»

En av de utmärkande funktionerna i Echomap Ultra-serien är deras högupplösta ekolodsteknik. Dessa enheter utnyttjar Garmins ultrahögupplösta skanningsekolodsteknik för att visa klara och distinkta undervattensbilder, inklusive fisk och undervattensstrukturer. De kommer också med inbyggt CHIRP traditionellt ekolod och CHIRP ClearVü och SideVü skanningsekolod för ännu mer detaljerade bilder.

Detta är ekolodet för dig som vill fånga flest och störst fiskar och för dig som är sportfiskare.

«… På Trolling Master Bornholm 2018 var inte mindre än alla i topp 4 aktiva användare av Panoptix…»

Echomap Ultra-serien har också en stor, ljus pekskärm som är lätt att läsa i starkt solljus. Dessa enheter har även inbyggd GPS med förladdade BlueChart g3 kustkartor och LakeVü g3 sjökartor, vilket gör det enkelt att navigera till dina favoritfiskeplatser och markera waypoints. Dessutom har Echomap Ultra möjligheten att skapa anpassade fiskekort i realtid, så att du kan hålla reda på de områden där du har haft framgång tidigare.

Det enda som talar emot Garmin Echomap Ultra är priset som är över 10 000 SEK, men med tanke på att denna modell kostade över 20 000 SEK för bara ett par år sedan är det kanske inte så illa nu.

Humminbird PiranhaMax 4

 • 4.6/5 på Amazon
Humminbird PiranhaMax 4 ekkolodd - best i test
Butikk Pris Read more
1.829,00 SEK ➜ Läs mer

Humminbird PiranhaMax 4 är ett kraftfullt ekolod som är speciellt designat för båtfiske, men även lämpligt för isfiske.

Med en skärmstorlek på 4,3 tum och en upplösning på 480 x 272 pixlar ger detta ekolod en klar och tydlig avläsning av djupet och fisken som finns under båten.

PiranhaMax har en maximal djupavläsning på 180 meter, tillräckligt för normal användning till havs och i fjordar, men kanske inte tillräckligt om man vill fiska efter arter på djupet.

Humminbird PiranhaMax 4 har ett fint Amazon-betyg på 4,6 baserat på 1213 recensioner.

Detta tyder på att produkten har fått mycket positiv feedback från kunderna, och att den är ett populärt val bland fiskare som vill ha ett pålitligt och kraftfullt ekolod till ett rimligt pris.

Raymarine Dragonfly

 • Rekommenderas av Rosareke.com
Raymarine Dragonfly ekkolodd - best i test

Raymarine Dragonfly är en plotter och ekolod, som kanske inte är lika populär bland fiskefolket som Lowrance och Garmin, men som har många fans bland seriösa sportfiskare.

Dragonfly har en skärmstorlek på 5-7 tum med en upplösning på 800 x 480 pixlar, och kan sondera ner till ett maximalt djup på 275 meter.

Enheten är även utrustad med CHIRP-teknik som ger en bättre fiskeupplevelse. Raymarine Dragonfly rekommenderas för båtfiske och isfiske, och rekommenderas av Rosareke.com, som drivs av Bjørn Tore Kjølholt, ansvarig för havsöring på den professionella avdelningen vid Norges jakt- och fiskeförbund.

Raymarine Dragonfly har en GPS-funktion och kan användas för isfiske.

Med ett Amazon-betyg på 4,6 av 5 stjärnor och 52 recensioner verkar kunderna vara mycket nöjda med enheten.

«… Raymarines nya Dragonfly Pro är väldigt lätt att använda, den är av utmärkt kvalitet och packad med alla funktioner en sportfiskare kan drömma om…»

Raymarine Dragonfly är en pålitlig enhet som ger korrekt information om djupet och fiskeplatserna, och dess CHIRP-teknologi ger en mer detaljerad läsning av fiskeområdena.

Portabelt ekolod – Bäst i test

Deeper Smart Sonar Chirp+

 • Mest populär på Prisguiden
 • Tärningskast 5 i test – Jakt&Fiske
 • Rekommenderas av Tek.no
Butikk Pris Read more
4.579,00 SEK ➜ Läs mer

Deeper var lite av en revolution när den kom ut för några år sedan. Här hade man för första gången en portabel fishfinder, som folket på land också kunde använda för att kartlägga fiskevattnen och hitta fisken.

Deeper väger endast 100 gram och är därför designad för att kastas med ett fiskespö. Om du någonsin har undrat vad som lurar där du kastar ut i sjön eller fjorden, och vem har inte gjort det, då är Deeper svaret.

«… Efter att ha använt Deeper Smart Sonar Chirp+ på ett antal fisketurer måste vi säga att det blir svårt att åka på turer utan den igen. Även om den är ganska dyr, är det höga priset också ungefär den enda negativa sak vi har att säga om denna enhet …»

Flera nya modeller av Deeper har successivt kommit, även för att konkurrera med konkurrenter som Garmin Striker Cast och Humminbird Smartcast, och Deeper Smart Sonar Chirp+ är därför toppmodellen. Du får dock även andra och billigare modeller som inte har samma maximala djup eller precision. Här kan vi nämna Deeper Sonar Pro som är halva priset jämfört med toppmodellen. Speciellt precisionen hos GPS:en och kartplotterfunktionen förbättras i de dyrare modellerna.

Här får du fiskekolod, ekolod och sjökortsplotter som har den senaste Chirp-tekniken, som ger tydliga och detaljerade bilder av fisk och bottenförhållanden.

«… Smart Sonar Chirp + är välutrustad med moderna ekolodsfunktioner, och är överlägsen de flesta konkurrenter. Den har så kallad Chirp-teknik, som använder flera bandbredder samtidigt för att ge optimala bilder

Deeper är ett portabelt ekolod som är praktiskt både för att kasta från land och för isfiske, men det fungerar även utmärkt för båtfiske, där det enkelt kan fästas i båten med en “flexiarm” som är lätt att sätta fast. Det gör att vilken jolle som helst går att använda och den passar därför utmärkt till semester eller till din jolle med elmotor, där du blir av med onödig vikt.

«… I båtläge fungerar kartdelen av Deeper-appen bra. I kombination med flexiarmen var det enkelt att fästa Deeper på min lilla aluminiumjolle, och det är just i så små och lätta farkoster som Deeper har sin styrka… Den är lätt att använda, är extremt mobil, liten och lätt och relativt prisvärd …»

Deeper kommer även med möjligheten att skapa kartor genom appen Lakebook, där djupkartor kan sparas och laddas upp till molnet automatiskt.

Deeper är också en jättebra lösning för isfiske, där du inte behöver släpa runt ekolodet i din egen väska utan bara kan ta med dig det. Deeper-modellerna kan dock få kämpigt med tjock is.

Garmin Striker Cast GPS

 • Rekommenderas av Klikk.no
Butikk Pris Read more
2.109,00 SEK ➜ Läs mer

Garmin Striker Cast är en konkurrent till Deepers bärbara modeller. Med Garmins överlägsna GPS-teknik kommer nog många att vara intresserade, då en del av kritiken mot Deepers tidiga modeller var bristen på GPS-funktionalitet (borde vara bättre nu).

Striker Cast är en smart och kompakt ekolodsenhet som du kan kasta i vattnet med ett fiskespö eller häkta fast på en båt, kanot, packraft eller kajak.

«… Garmin Striker Cast är rejäl, lätt att använda, har en bra batteritid, hittar fisk och gör fisketuren roligare. GPS-modellen kanske inte är direkt billig, men du kan också välja en modell utan GPS och spara flera hundralappar. Rekommenderas!…»

På din mobil eller surfplatta kan du nu se fisk och struktur i detalj på den kostnadsfria Striker Cast-appen, som är kompatibel med både Apple- och Android-enheter.

Du kan använda Striker Cast i sötvatten och saltvatten – och även för isfiske. Garmin Striker Cast fungerar på djup från 60 cm till 45 meter. Det är mindre än konkurrenten Deeper som kan arbeta på upp till 100 meters djup. Här ska vi nämna att Deeper också är bäst för grunt vatten.

Garmin Striker Cast finns med och utan GPS, där modellen utan GPS då är 500-lappen billigare.

Ekolod för isfiske – Bäst i test

Som isfiskare är det viktigt att ekolodet är portabelt och för det kan alla ekolod som inte är integrerade i båten användas, då de vanligtvis säljs som isfiskeset med väskor och andra tillbehör.

Alternativet kan vara de små svävande “bollarna” som skickar signaler till en telefon eller surfplatta via Wi-Fi. Dessa har många fördelar, men också tydliga begränsningar. På isen har de gjort succé, inte minst för att de är så lätta att transportera och sätta upp.

«…Trådlösa ekolod kämpar ofta när isen är 50 cm eller mer. Ställ in på den smalaste strålen, helst under 10 grader, och lägg snö/is i hålet, så att bollen kan ligga stilla i mitten…»

Deeper Smart Sonar Chirp+

 • Mest populär på Prisguiden
 • Tärningskast 5 i test – Jakt&Fiske
 • Rekommenderas av Tek.no
Butikk Pris Read more
4.579,00 SEK ➜ Läs mer

Deeper var lite av en revolution när den kom ut för några år sedan. Här hade man för första gången en portabel fishfinder, som folket på land också kunde använda för att kartlägga fiskevattnen och hitta fisken.

Om du någonsin har undrat vad som gömmer sig under isen, och vem gör inte det, då har Deeper svaret.

«…Vår utvalda har Chirp-teknik, som finjusterar signalerna och ger en bättre bild, tre strålbredder och mycket bra batterikapacitet.…»

Seeberg Praktik 6M

 • Billig och enkel

Detta är ett väldigt enkelt och billigt ekolod för isfiske, som inte visar levande bilder, men som du kan sänka ner i hålet och se vad som gömmer sig.

«…Det här är ett ovanligt ekolod, men bra för den som inte vill “sitta och stirra” på skärmen hela dagen. Om du bara vill kolla ett vatten för att hitta rätt djup, och se om det finns några fiskar där, är det här en bra lösning.…»

Lowrance Hook Reveal Icemachine

 • Kvalitet för isfiske
Butikk Pris Read more

Lowrance är norrmännens favoritmärke när det gäller ekolod och med detta isfiskeset kan du ta den populära Hook2-modellen ut på isen.

«…Detta är ett enkelt paket, som passar de flesta fiskare, både från båt och på isen. Vårt exemplar levererades komplett med två sändare (båt plus is), batteri och en portabel väska och två små fiskelådor. Enheten har en 4 tums skärm och visar en detaljerad och bra skärmbild..…»

Andra bra ekolod – ej testad än

 • Deeper Smart Sonar Pro
 • Djupare Smart Start
 • Furuno FCV588
 • Furuno FCV628
 • Humminbird Helix Sonar G2
 • Humminbird Helix Chirp
 • Humminbird Solix 12 SI
 • Humminbird Smartcast
 • Lowrance Elite Ti2
 • Lowrance HDS Carbon
 • Raymarine Axiom 12
 • Raymarine Elements
 • Simrad HSS EV03

Värt att veta om att köpa ekolod

Vad är egentligen ett ekolod?

Ett ekolod är en vanlig term för elektronik som används för att upptäcka fisk och bestämma djupet på vattnet under båten. Ekolodet avger ljudsignaler som färdas genom vattnet och sedan reflekteras tillbaka från vattnets botten eller från fisken som simmar i det. Utifrån dessa reflektioner kan ekolodet bestämma djupet och mängden fisk i området.

Ekolodet består av en givare, även kallad svinger, som skickar ut ljudsignalerna och sedan själva användargränssnittet med en skärm, som tolkar och visar vad givaren skickar tillbaka.

För sportfiskare kan ekolod vara ett ovärderligt verktyg för att hjälpa dem att hitta de bästa fiskeplatserna och öka chanserna till en lyckad fångst. Med hjälp av ekolodet kan du se var fiskarna simmar och anpassa din fisketeknik efter det. Med moderna ekolod kan du också se olika typer av fiskar och deras storlekar i realtid.

Plotter med GPS

Med en sjökortsplotter i båten har du överblick över både din position på kartan och djupet i området du befinner dig i.

Detta är mycket fördelaktigt när du fiskar, då du kan anpassa din fisketeknik efter djup och bottentyp.

Kartplottrar har vanligtvis samma funktionalitet som ett vanligt ekolod, men med möjlighet att skapa egna kartor.

Tack vare plotterns GPS-funktion är det också enkelt att markera fiskeplatser och andra landmärken på kartan, så att du enkelt kan hitta tillbaka till dem eller undvika dem senare.

Portabelt ekolod

De portabla enheterna blir mer och mer populära på marknaden och det är inte utan anledning. Med ett portabelt ekolod som Deeper eller Garmin Striker Cast har du alltid ekolodet till hands och behöver ingen båt eller utrustning.

De portabla ekolodet kan kastas ut med spöet och både användas för att se fisk eller skapa djupkartor.

Fiskar du från kanot, kajak eller jolle är de väldigt lätta att fästa och fungerar då precis som ett vanligt ekolod.

Fishfinder

En fishfinder är en avancerad form av ekolod (sonar) som på en skärm visar såväl djup som fiskar och andra föremål som finns under båten.

På en fishfinder kan du läsa följande:

 • Djup
 • Bottenskick (hård/mjuk)
 • Enskilda fiskar
 • Fiskstim
 • Andra föremål i vattenpelaren – till exempel downriggervikten som släpas bakom båten.
 • Fiskeutrustning – pirk, nät mm
 • Termoklin

Givare

Givaren är själva sändaren eller svingaren som det ofta kallas. En givare placeras under vattenlinjen och avger ljudvågor som fishfindern omvandlar till en läsbar bild.

Det finns flera olika typer av givare med teknologier som Chirp och 2D/Downimaging.

Det är viktigt att välja en givare som passar ekolodet, båten och det djup du vill fiska på.

Det påminner lite om att välja högtalare till ett musiksystem – väljer du högtalare som är för små så utnyttjar du inte systemets kapacitet och väljer du för stora högtalare betalar du för något som du aldrig kommer att använda.

Skärm

Storleken på en fishfinders skärm anges i engelska tum, vilket motsvarar drygt 2,5 cm (exakt 2,54 cm).

«…En 7u0022-skärm från toppmodellerna är betydligt billigare än en 12u0022-skärm från mellanklassen. Du kan därför inte undvika att fundera lite på skärmstorlek kontra funktioner…»

Skärmstorleken mäts diagonalt. De olika modellerna har sällan helt fyrkantiga skärmar och diagonalmåttet kan därför inte entydigt tas för att uttrycka hur stor skärmen är.

«…Användarupplevelsen blir bättre med en större skärm, du ser detaljerna lättare och du kan stå längre från skärmen utan att missa saker. Upplösningen på skärmarna har viss betydelse, men de flesta modellerna har en upplösning kontra storlek som är vettig. Med ökande skärmstorlek ökar också prislappen kraftigt…»

En av de viktigaste sakerna här är skärmupplösningen. Det mäts i pixlar precis som på din dator eller surfplatta.

En hög upplösning är helt klart att föredra då du här kan se mer detaljer om fisk och botten. Detta är särskilt viktigt om du vill fiska efter en viss fisk.

Överföringsstyrka

Sändningskraften hos ett ekolod indikerar hur djupt ekolodet kan skicka ljudvågor och därmed hur djupt man kan fiska.

De flesta ekolod har tillräcklig styrka för grunt vatten, men om du ska fiska på djupet efter långa, lubb eller annan fisk som föredrar djupt vatten måste du se till att välja ett ekolod med tillräcklig sändningskraft för att kunna tränga ned i djupvattenlagren.

Chirp

CHIRP står för “Compressed High Intensity Radar Pulse” . Det är ett fint sätt att säga att det kan visa dig fiskar som andra former av 2D-ekolod inte kan. Hur fungerar det? CHIRP skannar vattnet efter fisk på samma sätt som sökfunktionen på din lastbilsradio skannar etern efter FM-stationer. Genom att täcka ett brett spektrum av frekvenser producerar CHIRP mer exakta, mer detaljerade återgivningar av fisk, struktur och botten.

1 reaktion på ”Ekolod till småbåt, isfiske och spinnfiske – bäst i test 2024”

 1. Finnes det ikke et enkelt ekkolodd hvor dypde og fisk kan sees, forutsatt at det finnes fisk.
  Er luta lei av ekkolodd med alskens dikkedarer som ikke brukes å som dukker frem i tide å utide på skjermen.
  En knapp, dypde og eventuelt fisk, slikt ekkolodd ønsker jeg meg 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top