Kompaktkikare – Bäst i Test 2024 (liten vandringskikare)

Oavsett om du är en ivrig fågelskådare, jägare eller bara gillar att spendera tid i naturen är en bra kikare viktig att ha med sig på resan.

Minikikare är små, kompakta och praktiska optiska instrument som är idealiska för en mängd olika aktiviteter, som fågelskådning, naturvandringar, jakt med mera.

I den här artikeln kommer vi att presentera de bästa alternativen på marknaden, baserat på grundliga tester och recensioner, så att du kan hitta det perfekta valet för dina behov och preferenser.

Top 3 kompaktkikare

Zeiss Terra ED 8×25

Bäst i test – Bästa köp

 • Betyg 5 på Jeger.no
från 4 000 kr

Swarovski CL Pocket B 8×25

Bäst i test – Kikare

 • Betyg 6 på Jeger.no
 • Betyg 5 hos Jakt&Fiske
 • Rekommenderas av Utemagasinet.se
från 9 000 kr

Bushnell Powerview

Bäst i test – Budget

 • Billig kompaktkikare
från 479 kr

Kompaktkikare – Bäst i test

Swarovski CL Pocket B 8×25

 • Betyg 6 på Jeger.no
 • Betyg 5 hos Jakt&Fiske
 • Rekommenderas av Utemagasinet.se

Swarovski är legendariska när det kommer till kikare. För många är en Swarovski synonymt med högsta kvalitet och hållbarhet. Priset är också därefter, som på denna lilla 8×25 minikikare, som är vår testvinnare och som jag rekommenderar efter att ha kollat tester från Jeger.no, Jakt&Fiske och Utemagasinet.se.

«Enligt mig gör ingen bättre kikare än Swarovski. Detta gäller oavsett om vi pratar om binokulära eller monokulära kikare»

Överlägsen optik i liten storlek – för jakt, fågelskådning och vandring

Även om Swarovski CL Pocket B 8×25 är en liten kikare med 8x förstoring och en linsstorlek på 25 mm får du här en optik i toppklass – som kan mäta sig med större kikare.

Kikaren har ett synfält på 119 meter och en ljusinsläpp på 88 %.

Enligt Jeger gör den höga kvaliteten att du känner att du tittar genom en större kikare, trots att kikaren bara väger 345 g:

«Bilden är så tydlig och behaglig att man inte skulle kunna tro att det var möjligt i en minikikare. Den är ljusstark jämfört med andra kompaktkikare, även i skymningen»

Med en vikt på 345 g är det en lätt och kompakt kikare, men inte den lättaste i testet. Den väger till exempel 50 gram mer än testvinnaren Zeiss Victory Pocket och cirka 20 gram mer än Kite Colibri, som vi också rekommenderar.

De 50 grammen är kanske väl använda, då kikaren enligt Jeger.no har den klassiska Swarovski-kvaliteten i konstruktion och material.

Betyg 6 hos Jeger och Betyg 5 hos Jakt&Fiske

Tidningen Jeger och tidningen Jakt&Fiske har båda gett dessa kompaktkikare mycket bra betyg i sitt omfattande test av kikare.

Jeger ger toppbetyg, betyg 6, och skriver bland annat på plussidan att den är “knivskarp” har “toppkontrast” och “enastående kantskärpa”. Det enda negativa är att den har en liten fokusring.

Jakt&Fiske, som ges ut av Norges jakt- och fiskeförbund, ger betyg 5 i deras test av minikikare, där Swarovski bara överträffas av Leica Ultravid.

«En kikare med bra prestation. Bilden är knivskarp hela vägen ut i kanterna, med bara en antydan till förvrängning i den allra yttersta periferin. Fokushjulet är i lättaste lagret och är nedsänkt i bakkanten på topplattan, så att pekfingret måste röra sig en bit. Dioptrijusteringen är väl skyddad framtill på plåtens undersida. Aluminiumögonmusslorna sitter som gjutna och är bekväma att använda. Kikaren är smal med rören tillsammans, men är bland de tyngsta i testet»

Zeiss Victory Pocket 8×25

 • Bäst i test – Jakt
 • Betyg 6 hos Jeger
 • Rekommenderas av Kikkertland.dk

Zeiss Victory Pocket 8×25 är en mycket bra kompaktkikare som sticker ut från konkurrenterna, både för jakt och fågelskådning.

Den har ett synfält på 130 meter på 1000 meter och ett ljusinsläpp uppgivet till 91%.

Enligt tidningen Jeger är den så bra att den täcker alla behov utom skymningsjakt. Med betyg 6 från Jeger är det tydligt att denna kikare är en favorit bland experterna.

«Zeiss Victory Pocket 8×25 är i en egen liga jämfört med de andra kikarna vi har testat. Vi skulle gå så långt som att säga att om du har Victory Pocket så är du täckt för allt utom skymningsjakt»

Jag har faktiskt inget negativt att säga om den här kikaren. Det finns bara plussidor. Därför röstade vi den till bäst i testet för jakt, och om du väljer denna eller Nikon Monarch M7 för fågelskådning har också att göra med din budget.

Kikkertland.dk rekommenderar även Zeiss Victory Pocket 8×25 som en superkikare för fågelskådning. De noterar att både Zeiss Conquest HD och Zeiss Victory är revolutionerande och formidabla som fågelkikare.

«Om du letar efter den ultimata kikaren för fåglar, ta då en titt på den revolutionerande Zeiss Conquest HD eller Zeiss Victory, som är fantastiska som fågelkikare»

Sammantaget är Zeiss Victory Pocket 8×25 en imponerande kikare som får toppbetyg och rekommendationer från både Jeger och Kikkertland.dk. Den är idealisk för fågelskådning, jakt och allmänt bruk, men är kanske inte det bästa valet för skymningsjakt.

Leica Ultravid 8×20

 • Betyg 5 och Testvinnare hos Jakt&Fiske
 • Topp 3 i test hos Kikkertspecialisten.no

Testvinnaren Leica Ultravid imponerar både vid användning och när den ligger i fickan. Den är en fröjd att använda! Den är den minsta av alla kikare med sitt 20 mm objektiv och passar perfekt i en liten bröstficka.

Det här är en av testets lättaste kompaktkikare, som bara väger 240 gram. Den är 50 gram lättare än Zeiss Terra ED.

«Testvinnaren Leica Ultravid är helt suverän både i användning och i fickan..En fröjd att använda! Den är den minsta av alla kikare med sitt 20 mm objektiv, och får plats i en liten bröstficka. Fokushjulet sitter på baksidan av topplattan och är lätt att manövrera med rätt mängd motstånd. Inbäddad i denna finns dioptrijusteringen som aktiveras genom att trycka på en liten knapp under topplattan. Bildskärpan är på topp i hela bilden, och med endast en liten förvrängning i ytterkanten. Det här är testets dyraste och bästa kikare. Testvinnare!»

Leica Ultravid 8×20 är en högkvalitativ liten kikare som har fått toppbetyg i tester. Den har utmärkt bildskärpa, är lätt att använda och tillräckligt kompakt för att få plats i en liten ficka. Med sina goda egenskaper och erkännande från både NJFF och Kikkertspecialisten.no är Leica Ultravid 8×20 ett utmärkt val för den som vill ha en lätt och praktisk kikare av hög kvalitet.

Nikon Monarch M7+ 8×30

 • Bäst för fågelskådning
 • Betyg 5 på Jeger.no

Vårt val som bäst i test för fågelskådning. Det japanska företaget Nikon tillverkar riktigt bra mellanklass- och high-end kikare, och är ett av de mest populära valen för fågelskådning. Ja, kanske faktiskt det mest populära.

«Nikon är mest känt för sina kikare riktade mot fågelskådning»

De flesta fågelkikare är i storleken 10×42, men Nikon Monarch M7+ 8×30 är också en utmärkt kikare för detta ändamål. Monarch-modellen är inte riktigt lika liten och lätt som vissa av de andra minikikarna, på 475 gram är den faktiskt nästan för tung för att betraktas som en “minikikare”, men vi har tagit med den ändå.

«Optiskt sett är detta bra saker, storlek och pris taget i beaktande. Monarch M7+ har bra kontrast och naturtrogna färger. Upplösningen är inte riktigt i nivå med de bästa på marknaden, men toppmodeller från till exempel Leica och Swarovski kostar mångdubbelt så mycket»

Nikon Monarch M7+ 8×30 har en närgräns på bara 2 meter, vilket gör den särskilt väl lämpad för att se fåglar i buskarna.

Bäst för fågelskådning, men också bra för jakt eller vandring

Jag rekommenderar Nikon Monarch M7+ för fågelskådning, men denna kikare fungerar även bra som jakt- eller vandringskikare.

Kikaren har ett synfält på 145 meter på 1000 meters avstånd, vilket gör den lämplig för både fjäll- och jaktturer, så att du kan upptäcka riporna.

Att denna kikare är större än en vanlig kompaktkikare, men mycket lättare än en vanlig kikare, gör den faktiskt väldigt lämpad för jakt.

«Vi pratar om en vikt nästan nere i minikikarklassen, men ändå med alla fördelar med en större utgångspupill som en 30 mm kikare ger kontra 20 eller 25 mm: Ögonplaceringen är enklare och bilden är behagligare. Och inte minst för oss jägare: Den fungerar bättre i skymningen. Och ja, även en 8×30 ger dig betydligt mer information i svagt ljus än bara ögonen.. En stor kikare är generellt sett bättre än en liten kikare. Men med Monarch M7+ förlorar du så lite i optisk prestanda att även kräsna jägare kan överväga att gå ner från 42 mm till detta praktiska 30 mm objektiv»

Zeiss Terra ED 8×25

 • Betyg 4 och “Bästa köp” hos Jakt&Fiske
 • Betyg 5 på Jeger.no

Zeiss har två kikare överst på testlistan: testvinnaren Zeiss Victory, som verkligen sopar banan med konkurrenterna, men också kostar nästan 8 000 kr, och så denna, Zeiss Terra ED 8×25, som “bara” kostar cirka 3 000 kr. Den är alltså i mittsegmentet.

«Kikare med många bra funktioner. Den har bra bildskärpa genom hela bilden och djupa ögonmusslor med högt motstånd. Fokusskruven sitter på baksidan av topplattan och ger bra kontroll med passande motstånd. Dioptrijusteringen framtill är något exponerad. Kikaren har knottrig greppyta för bättre friktion. Zeiss Terra ED är därför det bästa köpet»

Tidningen Jeger är också nöjd med Zeiss Terra, där den får betyg 5.

«En bra kikare som ger mycket för pengarna..Den kan inte ersätta en större kikare på samma sätt som sin storebror Victory Pocket, men ger en ljus och relativt behaglig bild med bra kontrast och upplösning»

Zeiss Terra ED 8×25 vann “bästa köp” i testet hos Jakt&Fiske som drivs av Norges jakt- och fiskeförbund. Här fick den betyg 4, vilket i detta test är riktigt bra, då testvinnaren bara fick betyg 5.

En riktigt snygg allroundkikare, som kan användas till turer på fjället, för fågelskådning och jakt.

Billig kompaktkikare – bäst i test

Silva Pocket 8×21

 • Billig kompaktkikare

Silva Pocket 8×21 är en kompakt och praktisk minikikare för vandring, resor och fritidsbruk. Denna kikare har en förstoring på 8x och en objektivdiameter på 21 mm.

Kikaren är lätt och kompakt, med en vikt på endast 180 gram och en hopfällbar design, vilket gör den enkel att ta med sig på resor.

Silva Pocket 8×21 är en bra lösning för dig som vill ha en enkel och prisvärd kikare för utomhusaktiviteter som fågelskådning, sportevenemang eller sightseeing.

«Silva Pocket kikare är en kompakt, pålitlig lågviktskompis, alltid där när du behöver den. Vi slår vad om att det har funnits tillfällen då du önskat att du hade med dig en kikare i båten, bilen eller stugan. Med den superkompakta Silva Pocket har du en vän som du alltid kan ta med dig. Perfekt som extra kikare i ryggsäcken eller byxfickorna»

Focus Optics Outdoor 8×25

 • Billig kompaktkikare

Focus Optics Outdoor 8×25 är en robust och kraftfull kompaktkikare med en förstoring på 8x och en linsdiameter på 25mm.

Kikaren är byggd för att klara tuffa förhållanden, med en vattentät och stötsäker design.

Den väger runt 320 gram vilket gör den lite tyngre än testets lättaste minikikare, men den extra robustheten kompenserar något för detta.

Focus Optics Outdoor 8×25 är perfekt för dig som behöver en solid och pålitlig kikare för vandring eller naturobservation.

Bushnell Powerview 8×21

 • Billig kompaktkikare

Bushnell Powerview 8×21 är en mångsidig minikikare som är lämplig för både vardagsbruk och utomhusaktiviteter. Kikaren har 8x förstoring och en linsdiameter på 21 mm.

Kikaren väger endast 195 gram och har en vikbar design, vilket gör den lätt att ta med sig på resor eller förvara i fickan.

Bushnell Powerview 8×21 lämpar sig väl för den som vill ha en lätt och kompakt kikare för olika ändamål, såsom fågelskådning, sportevenemang, resor eller allmän observation.

Vad är en kompaktkikare?

Kompaktkikare är små och bärbara kikare, idealiska för korttidsobservationer och enkel transport. Även om de inte är avsedda för krävande visuella uppgifter, har de flesta kompaktkikare i testet tillräckligt bra optik för sitt avsedda syfte. I detta sammanhang blir fickvänlighet viktig.

Värt att veta om att köpa kompaktkikare

Det betyder kikarens siffror – förstoring och linsdiameter

Kikare betecknas till exempel 8×25. Det betyder att förstoringen är 8x, och siffran 25 anger diametern på den främre objektivlinsen – dvs 25 mm.

Man kan tro att ju högre förstoring desto bättre är kikaren – men så är det inte. Faktum är att du bör titta på materialen som används, prismorna och beläggningen på kikaren. Det är optiken som avgör hur bra kikaren är. Förstoringen måste dock vara lämplig för vad kikaren ska användas till.

För de flesta observationer räcker 8x eller 10x förstoring. Upp till denna förstoring kan kikaren hållas stilla utan stativ – utan att bilden skakas. Med högre förstoring (över 12x) blir det bättre att sätta kikaren på ett stativ.

Vad ska du använda kompaktkikaren till?

Vandringskikare och resekikare

Kikare för vandring och resor kallas ofta minikikare eller kompaktkikare. Det vanliga valet av storlek för resekikare är 8×25 och 10×25. Vi rekommenderar ett mindre objektiv (20-30mm) då dessa är lättare och tar mindre plats när du ska ut på sightseeing, safari, vandra eller något helt annat. Resekikaren är idealisk att packa i din resväska, eftersom den väger minimalt och tar liten plats.

«8x förstoring räcker på en kikare. Köper du bra kvalitet ser du mer i en 8x kikare än i en billigt tillverkad 12x. Detta beror på att du får fler detaljer (särskilt i svagt ljus), linjerna är rakare och färgerna mer korrekta»

Fågelskådning

Om du letar efter en kikare för natur och fågelskådning är 8x eller 10x förstoring lämplig. Bara om du har en mycket stadig hand är en 12x förstoring det bästa valet. Ju högre förstoring, desto stadigare måste din hand vara. Därför kan en handhållen kikare med för mycket förstoring ge suddiga och skakiga bilder, vilket inte ger en bra fågelskådningsupplevelse.

«Fågelskådare är ofta bekymrade över närgränsen när de ska artbestämma småfåglar i snåren»

Det är också en bra idé att välja en modell som passar för de varierande ljusförhållanden som naturen erbjuder. Det kan därför vara en fördel att välja ljusstarka kikare, så att du alltid får en ljus och tydlig bild.

Naturligtvis är det också viktigt att kikaren är vattentät och immfri och lätt att bära. Som tur är är de flesta kikare det, och alla kikare kommer med fodral och rem så att du kan ta den med dig på resor.

Jaktkikare

Jaktkikarens kännetecken är att de är specialgjorda för ändamålet. En bra kikare för jakt ger dig tydliga och detaljerade bilder av djuren, oavsett ljusförhållandena. Det gör att jaktkikare ska passa bra för gryning och skymning, då djuren kan vara svåra att upptäcka. Dessutom ska jaktkikare kunna tas med i alla slags väder.

De vanligaste storlekarna för jaktkikare är 8×42 och 10×42. Det finns dock flera förstoringar och objektivlinsstorlekar som kan vara lämpliga för att uppnå högsta ljusinsläpp.

När det kommer till minikikare och jakt är det viktigt att komma ihåg att minikikare kanske inte är det bästa valet för alla jaktsituationer, speciellt om du behöver en högpresterande kikare i svagt ljus. Kompaktkikare kan fortfarande vara användbara för kortare resor, eller som ett extra verktyg utöver en större och kraftfullare kikare.

Storlek och vikt – lätt att använda

Vikten på en kompaktkikare är också en viktig faktor att ta hänsyn till. En lätt kikare är lättare att bära och kan minska belastningen på nacke och axlar när den bärs runt halsen. Kom dock ihåg att en kikare som är för lätt kan vara mindre stabil och svårare att hålla stadig.

När du väljer minikikare bör du överväga både storlek och vikt för att hitta den som bäst passar dina behov och applikationer. Kontrollera alltid produktspecifikationerna för att få en förståelse för kikarens mått och vikt innan du köper.

Pris – hur mycket kostar en kompaktkikare?

När det kommer till pris kan det vara stor variation mellan olika kompaktkikare. Men kom ihåg att du ofta får vad du betalar för. Billiga modeller kan ge dig sämre bildkvalitet och kanske inte är lika hållbara som dyrare alternativ.

«Vi tror att du kan se nästan lika bra utan kikare som med när det handlar om de billigaste modellerna! Om du vill njuta av en kikare över tid bör du lägga minst 1 000 kr på köpet»

Vi tror att du kan se nästan lika bra utan kikare som med när det handlar om de billigaste modellerna! Om du vill njuta av en kikare över tid bör du lägga minst 1 000 kr på köpet.

Prisklasser för minikikare kan variera från några hundra kronor till flera tusen kronor. När du ska köpa minikikare är det viktigt att tänka på vad du vill använda den till och vilken kvalitet du vill ha. Det kan vara en bra idé att investera lite mer pengar i en kvalitetskikare, då detta ger dig en bättre upplevelse och ökar chansen att kikaren håller längre.

En bra kikare kan hålla många år. Det finns fortfarande kikare från märken som Swarovski som är 10, 20, 30, till och med 50 år gamla och bättre än billiga moderna kikare.

Optik

Klarheten i optiken är naturligtvis viktig. Vissa kikare ger knivskarpa bilder i hela synfältet, medan andra är suddiga ut mot kanterna. Färgåtergivning och skärpdjup är också ingredienser i denna ekvation, men här ger ögats individuella egenskaper stor marginal för fel. Förvrängningar i kikarrören kommer att märkas i form av huvudvärk eller sjösjuka efter en tids användning. Allt detta är svårt att mäta utan avancerade optiska instrument, men kan plockas upp genom direkt jämförelse under lika förhållanden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top