Enmannatält – Bäst i Test 2024

Ett enmannatält är det perfekta valet för dig som söker efter ett kompakt och lätt tält att använda när du övernattar i naturen.

Dessa tält är små och lätta nog för att vara bekväma att bära med sig när du är på tur själv.

I vårt jämförande test har vi undersökt flera av de mest populära enmannatälten på marknaden.

Målet med testet är att hjälpa dig att hitta det optimala tältet för dina behov – oavsett om det är ett lättviktig tält för sommaren eller en mer robust variant för användning året runt. Vi ger konkreta rekommendationer om vilka tält vi anser passar bäst för olika behov och preferenser.

Hilleberg Akto

  • Bäst i test
Butik Pris Read more
7 795 kr Till butik

Det är svårt, om inte omöjligt, att bortse från Hilleberg Akto i en jämförelsetest av enmanstält. Detta klassiska tält från svenska Hilleberg har sålts under samma namn i 20 år, vilket i sig vittnar om kvalitet. Detta är tältet du investerar i när du söker en hållbar följeslagare för kommande år och årtionden.

Lättviktigt och rymligt tunneltält med medelhög takhöjd

Hilleberg Akto är ett väl beprövat tunneltält med absid. Det väger 1200 gram och när det är uppsatt har det en invändig takhöjd på 93 cm, vilket placerar det i mitten när det gäller takhöjd för enmanstunneltält. Jämfört med konkurrenten Helsport Ringstind erbjuder Akto hela 8 cm extra i takhöjd. Däremot är det något tyngre; Ringstind väger bara 1040 gram, 160 gram mindre.

“Jag har Akto och är 185 cm lång. Akto är precis för kort för att jag ska kunna sitta rakt upp, men ligglängden är god. Det är kanske 20-30 cm ledig plats vid huvudänden för diverse småsaker”

På andra sidan ger detta tält gott om utrymme när du ligger ner. Absiden är tillräckligt rymlig för skor, ryggsäck och köksutrustning. Vissa väljer att komplettera med en presenning för att utnyttja utrymmet i absiden ännu bättre.

Det är lätt att sätta upp Akto, men för att maximera rymdkänslan krävs det lite mer erfarenhet än med andra Hilleberg-tält. Att packa ner Akto är också något mer krävande. Man kan inte bara stoppa ner duken i den rymliga förvaringspåsen som medföljer.

Robust helårs stält

Hilleberg Akto klarar det mesta väder under de snöfria månaderna. Även om inget förbjuder användning av tältet på vintern, är det enligt experten Randulf Valle inte bäst lämpat för vinterbruk:

Hilleberg Akto är ett mycket bra alternativ som enmanstält för den snöfria delen av året. Tack vare öppningen i takventilationen är Akto bättre lämpat än Ringstind för vinterbruk. Det största problemet på vintern är de stora ytorna med tältduk och endast en stång, vilket gör att duken lätt kan tryckas ner av vind och framförallt snö.

Friluftsnett.net rapporterar att Hilleberg har vidareutvecklat tältet för att förbättra vinteranvändningen, bland annat genom bättre ventilation:

Ursprungligen var Akto inte designat för vinterbruk över trädgränsen. Det har dock blivit populärt även för vinterturer under tuffa förhållanden. Detta har lett till att Hilleberg har förbättrat ventilationen sedan Akto först lanserades. Tidigare var ventilationen begränsad till marknivå vid fot- och huvudänden, men nu finns det även ventilation högst upp vid ingången, vilket säkerställer god luftcirkulation så länge det inte blåser rakt in.

Sammanfattning

Hilleberg Akto har etablerat sig som guldstandard för enmanstält. Det är ett idealt val för dem som söker ett slitstarkt och rymligt helårs tält. Även om det inte är det lättaste eller har störst utrymme i testet, har Hilleberg Akto bevisat sitt värde över många år. Här får du ett säkert val för många års användning.

Helsport Ringstind

  • Bäst i Test – Lättvikt
Helsport Ringstind
Butik Pris Read more
Pris saknas Till butik

Helsport Ringstind utmärker sig som testvinnaren för bästa lättviktstält i vår jämförande test. Återigen står striden mellan Sveriges Hilleberg Akto och Norges Helsport Ringstind, och den här gången går titeln för bästa lättviktstält för en person till Norge.

Lättviktstunneltält med begränsad takhöjd

Med en vikt på bara 1040 gram är Ringstind ett utmärkt val för den kvalitetsmedvetne gramjägaren.

I vårt test har vi utvärderat lättare tält som MSR Carbon Reflex som väger endast 717 gram, men Ringstind överträffar det med överlägsna omdömen. De extra 300 grammen anses vara värda det, särskilt med tanke på det nordiska klimatet och fjällvandringar.

Nackdelen med låg vikt är takhöjden. Med bara 85 cm i takhöjd går det inte att sitta upprätt i Ringstind, något de flesta kan i Hillebergs Akto.

Det går inte att sitta rakt upp, och aktiviteter som påklädning kräver koordination – särskilt under blöta förhållanden.

Trots detta är tältet långsträckt och erbjuder gott om utrymme. Det finns massor av plats för ryggsäck och utrustning, med invändiga fickor som ger lätt åtkomst till nödvändigheter utan besvär.

Värme och komfort

Den låga profilen på tältet kan te sig mindre bekväm, men bidrar till att behålla värmen under kyliga höstkvällar.

Utan mätningar skulle jag uppskatta att det kan vara flera grader varmare inne i detta tält under en kylig höstkväll än i ett större och högre tält

Sammanfattning

Helsport Ringstind är ett lättviktstält som passar bra för fjällvandringar, där låg vikt och kompakt packning är avgörande. Det är dock inte det rymligaste tältet och de som är vana vid större tält kan tycka att det känns lite trångt.

MSR Hubba Hubba NX

  • Prisvärt 3-säsongstält
  • Har fått betyget 9/10 i test av Utemagasinet
MSR Hubba Hubba NX
Butik Pris Read more
7 295 kr Till butik

MSR Hubba Hubba NX är ett lätt tvåpersonstält som fungerar bra för lättare turer under våren, sommaren och hösten. Med en vikt på endast 1 120 g är det förvånansvärt lätt, och det kompakta förvaringsmåttet gör att det passar bra i ryggsäcken.

Tältet finns i flera storlekar och tvåpersonsversionen har utsetts till “bästa valuta för pengarna” i Utemagasinets test.

Tältduken har en vattenpelare på 1 500 mm vilket gör den användbar, men inte optimal för extremt skyfall. Ventilationen är god tack vare mycket mesh så det går ut över isoleringsförmågan. Vid kallare temperaturer kan det snabbt bli kyligt i tältet.

Innertältet har dessutom mesh ned till marken vilket gör att kyla lätt tränger in underifrån. Detta är mindre lämpligt för nordiskt klimat där ett heltäckande innertält är att föredra.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis fungerar MSR Hubba Hubba NX utmärkt som ett prisvärt och lätt 3-säsongstält för lättare turer, men har begränsningar vid kallare och blötare förhållanden. De som söker ett tält för året runt bör leta efter modeller med bättre isolering och tätare innertält. Men för vår-, sommar- och höstturer i låglandet och lättare fjällturer är detta ett bra alternativ.

Bästa enmannatält för 4-säsong och vinterbruk

Fjällräven Abisko Lite

  • Bäst i Test – 4-säsong
Fjällräven Abisko Lite
Butik Pris Read more
6 995 kr Till butik

Fjällräven kanske inte är lika kända för sina tält som Hilleberg och Helsport, men svenskarna är nog underskattade, särskilt när det gäller fyrsäsongers-tält som kan hantera tuffa förhållanden. Ett populärt tält i större storlek från Fjällräven är Abisko View, som vi har skrivit om i vår test av tvåpersonstält.

Fjällräven Abisko Lite är en robust men lättviktsversion av Abisko-serien med lägre vikt och enkel montering.

Lättviktstält för alla årstider

Med en totalvikt på max 1650 gram är detta ett tyngre tält än de lättaste enpersonstälten, men Abisko Lite är också ett tält för alla årstider, inklusive vinter. Då får man lite extra vikt för att klara tuffare förhållanden.

I en diskussion i gruppen /r/alpinism på det sociala mediet Reddit diskuterar användarna vad som är bäst av Hillebergs Akto och Fjällrävens Abisko. Flera anser att Abisko är fullt jämförbart med Hilleberg när det gäller krävande förhållanden.

A bit late but I actually recently switched from an Akto to the Abisko . Space inside of course is very small with both , but that’s known. The internet circlejerks over Hilleberg quality but IMHO opinion , the FJ feels more premium and sturdy

Betyg 5 i Dagbladet

Dagbladet har testat Abisko Lite i sin test av fjälltält. Här var det 3-personerstältet de testade och gav betyget 5 i betygsskalan. Generellt var de mycket nöjda med tältet, men tyckte att utrymmet inuti var något begränsat.

Ett genomtänkt tält, här har ingenting lämnats åt slumpen. Lite snävt utrymme så det blir något trångt för tre personer.

Takhöjden i enpersons-tältet är dock 90 cm, bara 3 cm lägre än Hilleberg Akto och 5 cm mer än Helsport Ringstind.

Enligt återförsäljaren Outnorth är Abisko Lite kompakt och stabilt, med god huvudhöjd och benutrymme tack vare huvudstolpe och solida hörnstänger i aluminium. Yttertältet använder Fjällrävens nya tekniska nylon i olika vikter för förstklassig styrka och låg vikt. Förtältet är rymligt för ett enpersonstält med gott om plats för utrustning. Ventilationen beskrivs som utmärkt med tre justerbara öppningar. Alla öppningar har finmaskigt nät mot även de minsta insekter.

Sammanfattning

Abisko Lite 1 från Fjällräven är ett 4-säsongstält av toppkvalitet som du kan använda året runt över hela världen. Priset är högt, men kvaliteten verkar vara i paritet. Ett solitt val för kräsna solovandrare som vill ha ett lätt men fullvärdigt tält.

Hilleberg Unna

  • Rymligt och mångsidigt året runt-tält
Hilleberg Unna
Butik Pris Read more
8 995 kr Till butik

Hilleberg Unna är ett enpersonerstält designat för en person, men med plats för att rymma två personer vid behov. Unna är skapat för användning året runt och vintertid. Detta är ett riktigt vintertält.

Rymligt kupoltält med hög takhöjd

Unna är ett av de få kupoltälten i testet och det är detta som gör skillnaden i rymd. Takhöjden är imponerande 100 cm, vilket är mer än tillräckligt för att alla ska kunna sitta upp. Som jämförelse har populära tält som Hillebergs Akto och Helsports Ringstind en takhöjd på 93 cm respektive 85 cm.

Unna har en bredd på 110 cm och ett invändigt golvutrymme på 2,5 m2. Detta gör att tältet är mycket rymligt för en person och om det behövs kan två personer samsas i tältet.

Den stora fördelen med Unna är rymdkänslan inuti tältet. Jämfört med t.ex. Ringstind är skillnaden enorm. För mig är det en viktig aspekt, jag gillar inte när tältet känns klustrofobiskt.

Imponerar i tester

Tältet har imponerat på turer under alla årstider, från kajakpaddling i Skandinavien till fjällvandring i de norska fjällen. Den enkla konstruktionen med endast två stänger gör det snabbt att resa, och det står stabilt även utan liner och tältpinnar.

Unna är varken det lättaste enpersonstältet på marknaden, och därför ingick det inte bland de tält UTE testade i sin granskning av lätta enpersonstält. Det är inte det billigaste tältet heller, men ett gediget alternativ att överväga om vandrarhemmen, campingplatserna och hotellen är fulla eller stängda, eller om du vill ha ett mer robust tält för väder och vind.

Vikten kan vara en nackdel

Vikten på över två kilo gör tältet mindre lämpligt för dem som prioriterar ultralätta lösningar. Ventilationsmöjligheterna skulle också kunna vara något bättre. Men den täta innerduken bidrar samtidigt till att behålla värmen på kalla turer.

Ett bra tält, tål väder och vind, enkelt att resa även när det blåser, men väger betydligt mer än riktigt lätta alternativ.

Sammanfattning

För vandring, kajakpaddling och cykling året runt är Hilleberg Unnas ett mycket spännande alternativ. Det är ett robust och pålitligt tält av hög kvalitet, som trots relativt hög vikt erbjuder komfort och mångsidighet som få andra tält matchar. Tältet passar bra för den kvalitetsmedvetna vandraren som önskar ett tält att lita på under alla förhållanden.

Bästa billiga enpersonstält

MSR Elixir

  • Snabbt att resa
  • Rymligt inuti
  • Betyg 5/6 från Dagbladet
MSR Elixir
Butik Pris Read more
Pris saknas Till butik

MSR Elixir 1 imponerar som ett mångsidigt och prisvärt enpersonstält av kupolmodell. I flera tester har detta lätta och kompakta tält fått mycket goda omdömen. Det fungerar utmärkt både för ryggpackarrsresor, camping och andra äventyr.

I Dagbladets test av enpersonstält fick MSR Elixir 1 högsta betyg. Testaren framhåller särskilt att tältet är överraskande enkelt att resa, samtidigt som det erbjuder god rörelsefrihet och plats för utrustning i sovavdelningen.

Tältet är väldigt lätt att resa och absolut snabbt för att vara ett kupoltält. Detta är ett bra tält och definitivt ett prisvärt köp.

I Den Norske Turistforeningens test av lätta tvåpersonstält får MSR Elixir 2 medelbetyg.

Med en vikt på blygsamma 1780 g är tältet hanterbart att bära, och den halvklotformade konstruktionen gör det snabbt att resa. Ändå drar testarna slutsatsen att Elixir främst lämpar sig för sommarbruk i fint väder, på grund av något svagare resultat på bland annat vattentäthet.

För ett överkomligt pris får man ett lätt och enkelt tvåpersonstält från ansedda MSR. Men man bör inte förvänta sig lika god kvalitet och väderbeständighet som i betydligt dyrare modeller. Allt som allt ett hyfsat alternativ för sommarturer, men förmodligen inte det optimala valet för utmanande vinterförhållanden.

Naturehike Cloud Up 1

  • Billiga enmannatält

Naturehike Cloud Up 1 är ett lätt och prisvärt 1-personstält som passar bra för sommarbruk, främst för övernattning. Det finns precis tillräckligt med plats för ryggäck och skor i förrummet sedan man tagit ut det man behöver för natten, men tältet är inte rymligt.

Användarna rapporterar att tältet är lätt att resa och att kvaliteten verkar bra med tanke på priset. Det finns en viss skepsis kring att använda tältet vid kraftigt regn under flera dagar i sträck, eftersom det innersta tältet sätts upp först och sedan yttertältet.

Jag har ett Cloud Up 1 och det finns precis tillräckligt med plats för skor och ryggäck (Exos 58) i förrummet när jag tagit ut det jag behöver för natten. Jag gillar tältet, men det är så klart inte rymligt. Som sommartält, där man mest ska sova i det, är det toppen.

Cloud Up 1 är förhållandevis högt i relation till storleken, vilket ger gott om utrymme inuti tältet, men gör det något vindkänsligt. Förrummet är också ganska litet.

Sammantaget verkar användarna nöjda med Naturehike Cloud Up 1 som ett lättviktssommartält för en person, särskilt med tanke på det rimliga priset. Men det tillhör inte de rymligaste eller mest stormtåliga enpersonstälten. Vid regniga dagar eller för höstanvändning kanske man bör överväga ett något större tält.

Testresultat – tabel

NamnPrisFormSäsongViktTakhöjd
Fjällräven Abisko Lite 17499 kr.Tunnel4 sesong1650 g90 cm
Helsport Ringstind Superlight7500 kr.Tunnel3 sesong / 4 sesong1040 g85 cm
Hilleberg Akto7999 kr.TunnelHelår1200 g93 cm
Hilleberg Unna8199 kr.TunnelHelårstelt2200 g100 cm
MSR Carbon Reflex 18299 kr.Kuppel3 sesong717 g86 cm
MSR Elixir 12999 kr.Kuppel/Tunnel3 sesong1780 g100 cm
MSR Freelite6399 kr.Kuppel/Tunnel3 sesong1330 g100 cm
MSR Hubba Hubba NX4190 kr.Tunnel3 sesong1120 g91 cm
Tatonka Kyrkja3099 kr.Tunnel3 sesong1450 g90 cm
Sea to Summit Alto TR1 Plus5999 kr.Kuppel/Tunnel3 sesong1228 g105 cm
Hilleberg Enan7699 kr.Tunnel3 sesong1200 g93 cm
Hilleberg Soulo9100 kr.Kuppel/TunnelEkspedisjonstelt1950 g95 cm
Urberg UL Kombo Green3499 kr.Tunnel3 sesong1380 g100 cm
Barents Snota Ultralight8000 kr.Kuppel/Tunnel3 sesong1380 g?

Viktigt att veta om att köpa enpersonstält

När man ska köpa enpersonstält finns det flera faktorer att ta hänsyn till för att hitta det tält som passar bäst för ens behov. Bland de viktigaste övervägningarna är valet mellan ett enpersonstält och ett tvåmannatält.

Enpersonstält har fördelarna med att vara lättare, mer kompakta och ofta billigare, medan tvåmanstält erbjuder mer plats, möjlighet att förvara ryggsäck och utrustning inne i tältet samt större flexibilitet.

Vidare bör man överväga tälttyp, där kupoltält är fördelaktiga i vind och står av sig själva, medan tunneltält ofta har mer inre utrymme men kräver förankring med guylines. Takförsänkning är också en viktig faktor för komfort, och man bör överväga om man vill kunna sitta upprätt i tältet.

Vikt beror på planerad säsonganvändning och förväntade väderförhållanden, där lättare tält runt 1 kg är lämpliga för sommerture, medan tyngre tält är bättre rustade för tuffare väder och vinterbruk, vintertält. Det kan vara svårt att hitta ett tält som uppfyller alla önskemål, så det är viktigt att prioritera utifrån ens individuella behov.

Enpersonstält eller tvåmannatält?

När du ska ut på tur ensam kan du välja mellan ett enpersonstält eller tvåmannatält. Vissa tvåmannatält är små i storlek och inte mycket större än ett rymligt enpersonstält. Då får du lite extra utrymme utan att vikten och packvolymen ökar nämnvärt.

Ett enpersonstält är, som namnet antyder, avsett för en person. Fördelarna med dessa är att de ofta är lättare i vikt, mer kompakta att packa och vanligen billigare än större tält. Samtidigt ger de mindre flexibilitet när det gäller hur mycket utrustning du kan ha med dig in i tältet.

Tvåmannatält är rymligare och har mer plats. Här kan du vanligtvis få plats med ryggsäck och annan turutrustning inne i tältet. Dessutom ger det större flexibilitet när det gäller hur många som kan övernatta. Nackdelen är att tvåmannatält väger och kostar mer.

Valet beror på dina behov. Behöver du ett litet och lätt tält enbart för dig själv, eller vill du ha större plats och flexibilitet? Ta hänsyn till vad som är viktigast för dig innan du bestämmer dig.

Tälttyp

Kupoltält

  • Fördelaktigt i vind – den halvklotformade konstruktionen gör att vinden glider lättare över
  • Står ofta upp av sig själv tack vare självbärande konstruktion
  • Mer kompakt hoppackad än tunneltält

Tunneltält

  • Har ofta mer inre utrymme och höjd än kupoltält
  • Kräver vanligen lina för att stå stabilt
  • Levereras med eller utan absid/pört
  • En absid ger extra förvaringsutrymme och skydd vid ingång
  • Viktigare för tunneltält som annars är öppna i den ena änden

När du ska välja tält finns det två huvudtyper att välja mellan – kupoltält och tunneltält. Tunneltält har en konstruktion som gör att de klarar vind bra och ofta kan stå upp av sig själva utan lina. De är kompakta och enkla att sätta upp. Kupoltält har däremot vanligen mer inre utrymme och höjd men kräver lina för att stå stabilt.

Fördelen med kupoltält är att de ger mer rörelsefrihet inne i tältet. Samtidigt är de mer utsatta för vind och väder om de inte säkras och förankras ordentligt. Många kupoltält levereras med absid eller pört, vilket ger extra förvaringsutrymme och fungerar som en slags “veranda” utanför tältöppningen. Detta är särskilt praktiskt för tunneltält som annars är helt öppna i den ena änden.

Valet av tälttyp beror på preferenser och behov. Kupoltält passar bra för snabb pitching och vindutsatta förhållanden, medan tunneltält ger en luftigare upplevelse med mer utrymme.

Takets höjd

Takhöjden i tältet har stor betydelse för komforten. Här bör du överväga om du vill kunna sitta upprätt inne i tältet.

Typiska enmans tält har ofta en takhöjd på under 100 cm. Det gör dem mer kompakta och lättare, men begränsar samtidigt rörelsefriheten något. Exempel på sådana tält är Helsport Ringstind 2, Hilleberg Enan/Akto och Fjällräven Abisko Lite 1.

Om du föredrar att kunna sitta och röra dig upprätt bör du gå för tält med höjd på 110-120 cm eller mer, men det är sällan enmanstält har takhöjd till det. Då får du bättre komfort men det påverkar vikt och packstorlek. Här måste du väga dina behov – är vikt viktigast eller är inre komfort och rörelsefrihet viktigare för dig?

Vikt

Hur tungt tält du bör välja beror på planerad användning och de förhållanden du ska använda det i. En tumregel är att lättare tält runt 1 kg fungerar bra för sommarresor, medan tyngre och robustare tält är att föredra för tuffare förhållanden och vintercamping.

Ett lätt tält på 0,5-1 kg lämpar sig väl för varmare årstider när du inte behöver lika bra isoleringsegenskaper. Fördelarna är att de är enkla att bära med sig och snabbt kan sättas upp på resan.

Ska tältet däremot användas genom alla årstider och klara vind, nederbörd och kyla är det bättre med ett tyngre tält på 2-3 kg. Här får du bättre ventilation och täthet, samt förstärkta material. Det negativa är att de tar mer plats i ryggsäcken och kräver mer av bäraren.

Så väg tältvikt mot planerad användning och vad som är viktigast – låg vikt eller robusthet.

Att göra kompromisser

Det kan vara utmanande att hitta ett tält som uppfyller alla önskemål och krav du har. Ofta måste du kompromissa på en eller flera egenskaper. De typiska faktorer det kan vara svårt att förena är:

  • Låg vikt
  • Gott om utrymme och känsla av rymd
  • Goda egenskaper för att tåla vind och väder

Ju lättare och mer kompakt tältet är, desto sämre blir vanligtvis utrymme och förmåga att stå emot tuffa förhållanden. Tvärtom kommer robusta tält för utmanande väder att väga mer.

Här handlar det om att prioritera det som är viktigast för just ditt användningsområde. Ska du på lätta sommarturer i fint väder eller behöver du ett vintertält som tål storm? Ta reda på vad som är dina behov och gör kompromisser därefter. Då hittar du tältet som passar dig bäst.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top