Sovsäck – Best i Test 2024

Det finns otaliga sovsäckar på marknaden och det kan vara svårt att hitta den som passar dina behov bäst. I den här omfattande jämförande testen har vi gått igenom ett stort urval sovsäckar i olika prisklasser, för att hjälpa dig att hitta den optimala sovsäcken.

Sovsäckarna har utvärderats och rankats efter kriterier som isolering och värme, komfort, pris och funktionalitet. Förutom en totalbedömning presenterar vi vilken modell som är bäst i varje kategori. Under varje sovsäck får du en detaljerad beskrivning och motivering av betyget.

Målet med testen är att ge dig så bra underlag som möjligt för att välja den sovsäck som passar just dig och ditt användningsområde bäst. Genom att läsa den här jämförande testen kommer du kunna hitta en sovsäck som ger dig många sköna nätter ute i naturen!

Bästa 3-säsong sovsäck

Rab Ascent 500

  • Mycket för pengarna
  • 8/10 hos Villmarksliv
  • Betyg 4 hos Jakt&Fiske

Denna dunsovsäck från Rab passar dig som länge velat ha en dunsovsäck. För lite över 3000 kr är det en prisvärd sovsäck med 500 gram anddun.

Rab Ascent är en lätt tre-säsongers dunsovsäck som fått bra tester och recensioner. Den har fått 8/10 från Villmarksliv 2017, utsetts till “Best Buy” av den brittiska konsumenttidningen Which, och fått betyg 4/6 från Jakt&Fiske (för vintermodellen Rab Ascent 1100). Här får du alltså en sovsäck som testats och ligger över snittet.

Modellen har en klassisk mumieform och extra bredd i fotändan för ökad komfort. Den har också en väl vadderad huva och krage som håller värmen. Den får beröm för att vara enkel att ta sig in och ut ur:

Our testers still found it squishy and comfortable, and getting in and out was no trouble, thanks to the smooth zips and unobstructive lining

Sovsäcken har en tvåvägsdragkedja på 3/4 av längden, vilket ger bra balans mellan ventilation och värmeförlust. Den har också en liten innerficka.

Lätt att packa

Enligt Which.co.uk är Rab Ascent lätt att packa, vilket gör den lämplig för nybörjare som inte vill slita för mycket med sovsäcken på resan.

Testerna visar att Rab Ascent kombinerar bra värme, låg vikt och kompakt storlek till ett överkomligt pris. Det verkar vara en bra 3-säsongers sovsäck för lättviktsturer.

Marmot Sawtooth

  • Varm och bekväm 3-säsongs-sovsäck
  • Betyg 4,5/5 hos Bäst-i-Test
Marmot Sawtooth

Marmot Sawtooth är en 3-säsongs-sovsäck fylld med gåsdun som ger bra värmeisolering. Den har fått mycket bra betyg, 4,5/5 från det oberoende svenska testnätverket Bäst-i-Test, där den vunnit utmärkelsen “Bäst i test”.

Sawtooth är en av Marmots mest sålda sovsäckar och ger väldigt mycket valuta för pengarna

Enligt tillverkaren har sovsäcken en komforttemperatur på -3°C för män och -9,8°C för kvinnor (s.k. t-comfort). Den har även en lågtemperaturgräns på -10°C och en extremtemperatur på hela -28,4°C. Detta är alltså en sovsäck som fungerar för kalla höst- och vårkvällar såväl som för sommarbruk.

Invändigt är sovsäcken mycket bekväm och har ett mjukt innerfoder av nylon. Yttertyget är också slitstarkt nylon. Marmot Sawtooth har en bra passform som behåller värmen under natten. Den är rymlig nog för att vända sig i men inte så rymlig att stora, kalla luftfickor bildas.

Sovsäcken har bra passform som bibehåller värmen under hela natten

Sovsäcken har en välisolerad huva som täcker både panna och haka. Det finns även en isolerad krage runt halsen som förhindrar värmeförlust. Blixtlåset är av god kvalitet och har en isolerande kant som förhindrar kallras.

I fotänden finns extra isolering och en ficka för värmepåsar. Viktigt för optimal värme är också att sovsäcken har vertikala kanaler som håller dunet på plats.

Marmot Sawtooth finns i längder anpassade för personer upp till 198 cm. Den kan även kopplas ihop med en annan sovsäck av samma modell.

Sammantaget verkar detta vara en mycket bra 3-säsongs-sovsäck för vandring och friluftsliv. Testresultaten är bra, isoleringen är god och egenskaperna ger hög värmekomfort. Samtidigt är den inte speciellt tung, vilket gör den lämplig för ryggsäcksäventyr.

Sea to Summit Ascent

  • 3-säsongers sovsäck
  • 10/10 hos Outsite.dk
  • 9/10 hos Opdagverden.dk
Sea to Summit Ascent

Sea to Summit Ascent är en dunsovsäck avsedd för 3-säsongers användning. En lätt, mångsidig sovsäck för alla typer av friluftsäventyr.

Sovsäcken har en komforttemperatur på 2°C och en lågtemperaturgräns på -4°C, vilket innebär att den passar både för sommar och höst.

Den väger 880 gram och har en längd på 182 cm. Sovsäcken har dunfyllning och ett skal av vävd Ripstop Nylon.

Mycket bra resultat i tester

Den har fått mycket bra betyg i tester, med betyget “Dependable” från Divein.com, 9/10 från Opdagverden.dk och 10/10 från Outsite.dk.

Med andra ord verkar det som att Sea to Summit Ascent är en pålitlig och välisolerad 3-säsongers sovsäck som fungerar bra ner till -4°C, enligt tester från flera webbplatser. Den låga vikten gör den lämplig för friluftsbruk.

Bästa budget 3-säsongssovsäck

Haglöfs Musca

  • Lätt 3-säsongers sovsäck i syntetiskt fiber

Haglöfs Musca är en lätt tre-säsongers sovsäck i syntetiskt fiber. Den har en komforttemperatur på 4°C och en lågtemperaturgräns på -1°C.

Sovsäcken väger endast 995 gram och har en komprimerad storlek på 11 liter. Det gör den kompakt och lätt att ta med på utflykter.

Musca har mumieform och är särskilt utformad för kvinnor, med tätare passform runt axlar och extra isolering vid fötter och bröst. Detta ger bra värmebevaring.

Haglöfs är ett svenskt varumärke med över 100 års erfarenhet av att tillverka kvalitetsutrustning för friluftsliv. Även om Musca är en prisvärd modell levererar den bra funktionalitet för lättviktsturer.

Mammut Nordic OTI

  • Lätt 3-säsongers sovsäck
  • 3/5 i test hos Expressen.se
Mammut Nordic OTI

Mammut Nordic OTI är en lätt tre-säsongers sovsäck i syntetiskt fiber. Den har fått betyget 3/5 i test hos Expressen.se.

Enligt tillverkaren har sovsäcken en komforttemperatur på 7°C för kvinnor och 2°C för män. Den väger 970 gram.

Sovsäcken är särskilt utvecklad för spontana friluftsaktiviteter, med material av hög kvalitet. Mammut är ett schweiziskt märke grundat 1862, med fokus på högkvalitativ friluftsutrustning.

Även om denna modell är prisvärd, verkar det som att den levererar bra värme och funktionalitet för kortare turer under varmare månader. Testresultatet visar att det är en hyfsad allroundsovsäck.

Bästa sommarsovsäck

Rab Mythic Ultra 180

  • Ultralätt 3-säsongerssovsäck
  • Betyg fem av fem av Jakt&Fiske

Rab Mythic Ultra 180 är en ultralätt 3-säsongers dunfylld sovsäck som vi har valt ut som vår “bäst i test” sommarsovsäck. Med en vikt på endast 400 gram är detta en av de lättaste sovsäckarna i testet. Endast Helsport Rago Superlight är lättare bland de sovsäckar vi har tittaat på.

Rab grundades 1981 av Rab Carrington i Sheffield, England. Han började tillverka sovsäckar och ytterplagg för klättrare och bergsbestigare. Idag tillverkar Rab robusta kläder och utrustning för aktivt friluftsliv och fokuserar fortfarande på kvalitet, funktionalitet och hållbarhet.

Lättviktig dunsovsäck lämplig för sommar

Rab Mythic Ultra 180 är en dunsovsäck med komforttemperatur ner till 5 grader och minimum användningstemperatur på 0 grader. Det gör den lämplig för användning på sommaren och tidig höst.

Enligt tester i Jakt&Fiske klarar Rab-sovsäcken även temperaturer under nollan:

“..Påsen håller sig under temperaturer som ligger under fryspunkten, även om upplevelsen av detta kan variera något från person till person. Personligen har jag (iförd ylleunderkläder och mössa) sovit bra utan att frysa ner till -6..”

Kvalitet och låg vikt har ett pris

Rab Mythic Ultra 180 är en ultralätt 3-säsongerssovsäck som är kompakt och bekväm – perfekt för den som räknar gram. Alla dessa fördelar kommer dock med en hög prislapp på nästan 7000 kr, vilket placerar den i absolut toppklass bland 3-säsongers sovsäckar.

“..Ett fenomenalt värme-till-vikt-förhållande gör Mythic Ultra 180 till ett perfekt val för den som vill packa lätt – och har gott om pengar. Låg vikt och ny teknik har ett pris..”

Marmot Always Summer

  • Lätt och billig sommarsäck
Marmot Always Summer

Marmot Always Summer är en lättviktig sovsäck för sommarbruk från det amerikanska friluftsmärket Marmot.

Marmot grundades 1974 av klättrare och äventyrare i Kalifornien. Idag tillverkar Marmot innovativa friluftskläder, sovsäckar och annan utrustning för friluftsliv och är känt för sin lätta och tekniska utrustning.

Med en vikt på endast 810 gram är detta en av de lättare syntetiska sommarsovsäckarna på marknaden. Enligt tillverkaren har Always Summer en komforttemperatur ner till 8 grader Celsius och en lägsta temperaturgräns på 3 grader.

Detta gör att den passar bra för mildare sommarnätter, men den klarar också något kallare temperaturer utan att du fryser. Den lätta vikten gör den lämplig för turer där du vill packa lätt.

Always Summer har en rektangulär, rymlig passform. Detta ger god rörelsefrihet om natten. Sovsäcken har en dragkedja på sidan och finns i en unisexstorlek.

Priset ligger på ca 3 000 kr, vilket är överkomligt för en lätt och funktionell 3-säsongerssovsäck som passar för sommarbruk.

Deuter Exosphere

  • Mycket för pengarna
  • 5/5 hos Experten.se
Deuter Exosphere

Deuter Exosphere är en lättviktig sovsäck för sommarbruk från det tyska friluftsmärket Deuter.

Med en vikt på endast 920 gram är detta en av de lättare syntetiska sovsäckarna. Enligt tillverkaren har Exosphere en komforttemperatur ner till 5 grader och en nedre temperaturgräns på 0 grader.

Detta gör att den passar bra för milda sommarnätter, men den tål också lite kallare temperaturer. Den låga vikten är idealisk för resor där du vill resa lätt.

Bäst i Test hos Expressen.se

Exosphere har fått betyg 5/5 i test hos den svenska tidningen Expressen, där den beröms för mycket bra komfort och innovativa lösningar.

En sovsäck som inte lämnar något att önska. Otroligt bekväm att sova i och den håller värmen bra

Sovsäcken beröms för att vara otroligt behaglig att sova i och hålla värmen bra. Det stretchiga yttermaterialet gör att påsen ligger tätt intill kroppen utan att strama för mycket.

Expressen skriver vidare att det är enkelt att röra sig i påsen och att den följer kroppens rörelser om natten. Den upphöjda fotsektionen ger extra komfort.

Testet lyfter fram att tillverkaren verkar ha tänkt på allt i utformningen av den här sovsäcken. Exosphere beskrivs som en toppklassprodukt.

Priset ligger strax under 2000 kr. Detta är överkomligt för en så lätt och funktionell sommarsovsäck.

Bästa 4-säsongers sovsäck

Mountain Equipment Helium

  • Bekväm och rymlig dunsovsäck
  • “Bästa köp” enligt Which.co.uk
  • 8/10 hos Outsite.dk

Mountain Equipment Helium 600 är en bekväm lättvikt 4-säsongers dunsovsäck med en komforttemperatur på -5°C och en t-limit ner till -11°C.

Mountain Equipment är ett brittiskt friluftsmärke som har tillverkat teknisk friluftsutrustning sedan 1961. Företaget är särskilt känt för sina högkvalitativa sovsäckar, jackor och annan klättringsutrustning.

Denna 4-säsongers sovsäck har vunnit “Bästa köp” i test hos konsumentmagasinet Which och får bra betyg i andra tester också, bland annat 8/10 i test hos det danska friluftsmagasinet Outsite, där den hyllas för god komfort och värmeeffektivitet.

Enligt Outsite är sovsäcken “enormt behaglig att sova i” och har massor av utrymme, så man kan ligga som man vill. Testaren berömmer den för att vara mycket bekväm och rymlig.

Storleken, passformen och den enorma mängden fyllning, gör att den känns enormt behaglig att sova i..Det är massor av plats och du behöver inte alls tänka på hur du ligger, för du kan ligga som du vill

Helium 600 har också utsetts till “Bästa köp” i test av sovsäckar hos det brittiska konsumentmagasinet Which. Which håller med om att sovsäcken är “mycket bekväm” och enkel att kliva ut och in ur.

Which framhäver dessutom att sovsäcken är kompakt när den är ihoprullad:

Den är lätt och rullar ihop till en anmärkningsvärt liten storlek med tanke på hur tjock och väl vadderad den är när den är ur sitt fodral. Vi hade inga problem att rulla ihop den och den lilla storleken när den är packad är praktisk, tar upp minimalt med utrymme i en ryggsäck eller bagageutrymme

Med en vikt på 1030 gram är Helium 600 en lättviktig dunsovsäck, lämplig för fjällturer där vikt är viktigt.

Bästa sovsäck för kvinnor

Helsport Rago Superlight

  • Bäst för kvinnor
  • 9/10 hos Utemagasinet
  • Betyg 5 hos Jeger.no
Helsport Rago Superlight

Helsport Rago Superlight är en lätt och kompakt tressesonerssovsäck för kvinnor. Den har fått mycket bra betyg i tester, med 9/10 från Utemagasinet, 9/10 från Opdagverden.dk och 5/6 från Jeger.no.

Sovsäcken har en komforttemperatur på -2°C och en lågtemperaturgräns på -8°C enligt tillverkaren. Den väger bara 368 gram och är 185 cm lång.

Sovsäcken är fylld med 800 kubiktum gåsdun, vilket ger bra isolering trots den låga vikten. Det tunna och mjuka yttertyget gör att sovsäcken känns behaglig mot huden.

Enligt Utemagasinet passar sovsäcken bra för dig som prioriterar låg vikt och liten packstorlek. Den är lätt och tar lite plats men håller ändå värmen bra.

Sammanfattningsvis verkar detta vara en lätt och praktisk tressesoners sovsäck särskilt framtagen för kvinnor, med fina betyg i flera tester.

Bra att veta när du köper sovsäck

En bra sovsäck är avgörande för en bekväm utflykt. Med så många olika modeller på marknaden kan det vara svårt att veta vilken sovsäck som passar bäst för dina behov. I den här guiden går vi igenom det viktigaste att tänka på när du ska köpa sovsäck, så att du kan hitta en säck som ger dig en god natts sömn ute i naturen.

Vi tittar på skillnaden mellan olika sovsäckstyper, temperaturklassning, materialval, isolering och egenskaper som du bör överväga. Du får också tips om rätt storlek, underhåll och användning av sovsäcken för bästa möjliga prestanda. Målet är att göra dig bättre rustad att välja rätt sovsäck för ditt användningsområde och budget.

Typer av sovsäckar

Det finns främst två typer av sovsäckar – mumie och rektangulär.

Mumieformade sovsäckar är tätt åtsittande och följer kroppens form. Detta ger minst möjligt utrymme som måste värmas upp inuti säcken. Mumiesäckar håller därför värmen extra bra jämfört med andra typer av sovsäckar. De har vanligtvis också en huva som kan dras runt huvudet för att hålla värmen bättre kvar. Nackdelen är att denna form ger mindre rörelsefrihet än till exempel rektangulära sovsäckar.

Rektangulära sovsäckar har en klassisk rektangulär form, som en vanlig sovsäck. Här får man mer plats att röra sig och vända på sig i sovsäcken under natten. Denna typ kan dock upplevas kallare, eftersom värmen lättare släpper ut från påsen. Rektangulära sovsäckar saknar också ofta huva.

De flesta sovsäckar för friluftsliv som säljs idag har mumieform för bästa möjliga värmeisolering. Men rektangulära sovsäckar kan vara ett bra alternativ om du föredrar större rörelsefrihet och inte behöver maximal isolering.

Årstider för sovsäckar

Sovsäckar erbjuds för olika temperaturer och årstider:

Sommar (-2°C till +15°C):

  • Lätta sovsäckar avsedda för sommartemperaturer.
  • Kan vara dun eller syntetisk fyllning.
  • Ger ventilation och förhindrar överhettning.

3-säsong (-2°C till -10°C):

  • Allroundsovsäckar för användning under större delen av året.
  • Kombinerar låg vikt med isolering.
  • Lämpar sig för temperaturer ner till 10 minusgrader.

Vinter (-5°C till -20°C):

  • Varma vintersovsäckar avsedda för kalla förhållanden.
  • Håller dig varm även i sträng kyla.
  • Dun ger bäst värmeeffekt.

Expedition (under -20°C):

  • Mycket varma sovsäckar för extrema temperaturer.
  • Tjock isolering för användning under -20°C.
  • Ofta stora och tunga säckar.

Tänk igenom hur kallt det blir där du ska campa och välj sovsäck därefter. Då undviker du att frysa eller att köpa en alltför varm och tung sovsäck.

Material

Sovsäckar använder oftast antingen dun eller syntetisk isolering:

Dun:

  • Naturligt fyllmedel från fåglar.
  • Ger mycket god värmeeffekt för låg vikt.
  • Extremt komprimerbar storlek.
  • Förlorar isoleringsförmåga när det blir blött.
  • Kräver därför skydd mot fukt.

Syntetisk isolering:

  • Tillverkad av konstgjorda fibrer.
  • Tål fukt bättre och är mer slitstark.
  • Billigare än dun.
  • Inte lika lätt och kompakt som dun.

Fördelarna med dunsovsäckar är alltså bättre värmeeffekt, lägre vikt och mindre packstorlek. Nackdelen är att det förlorar isoleringsförmågan i fuktiga förhållanden.

Syntetiska sovsäckar tål däremot fukt bättre, samt att de är billigare. Men de väger mer och tar större plats.

Väg för- och nackdelar med dun och syntetisk isolering innan du bestämmer dig för vilken sovsäck du ska välja.

Isoleringsförmåga och temperaturmärkning

Sovsäckar märks med temperaturangivelser som beskriver hur kallt de isolerar:

T-Comf:

  • Komforttemperatur för en standardkvinna.
  • Temperaturen som ger en behaglig natts sömn.

T-Lim:

  • Nedre komfortgräns för en standardman.
  • Lägsta temperatur innan man börjar frysa.

T-Extrem:

  • Lägsta temperatur innan risk för hypotermi uppstår.
  • Mer en teoretisk siffra som sällan är relevant.

Dessa temperaturer är riktgivande, men upplevd värme beror på person. Kvinnor och äldre fryser ofta lättare än män och yngre.

Titta på T-Comf för vägledande komforttemperatur. Välj en sovsäck med lägre siffra än förväntad lågtemperatur, för att ligga på den säkra sidan.

Vattentäthet

Sovsäckar måste skyddas mot fukt, särskilt dunsovposer:

  • Dun förlorar isoleringsförmågan när det blir vått.
  • Därför är det viktigt att dunsovposer har vattentäta yttertyg.
  • Vissa dunsovposer har impregnerat dun som gör dem mer vattenavvisande.
  • Syntetiska sovsäckar klarar fukt bättre, men bör också hållas torra.
  • Använd alltid regnskydd på sovsäcken vid risk för nederbörd eller dagg.
  • Förvara sovsäcken torrt mellan varje tur, till exempel i en torr sovsäckspåse.
  • Komprimera aldrig en våt sovsäck under lång tid.

Med rätt hantering och underhåll kan både dun- och syntetiska sovsäckar hållas torra och vara i många säsonger. Bra vattentäthet är oavsett viktigt för optimal prestanda.

Tips för användning och underhåll

För att din sovsäck ska fungera så bra som möjligt och leva länge är det bra att följa några enkla tips:

  • Lufta ut sovsäcken efter användning och rulla den löst ihop. Undvik att förvara den i komprimerat tillstånd.
  • Använd en sovsäckspåse eller bomulls-/sidentäcke inuti sovsäcken för att hålla den ren och torr.
  • Tvätta dunsovposer sällan och försiktigt enligt tillverkarens anvisningar. Syntetiska sovsäckar klarar maskintvätt.
  • Häng upp sovsäcken för att torka efter användning, särskilt viktigt för dunsovposer. Förvara torrt mellan varje tur.
  • Använd lämpligt regnskydd vid risk för nederbörd/dagg. Undvik att utsätta sovsäcken för fukt.
  • Ha på ullunderkläder och sockor inuti sovsäcken för extra isolering.
  • Använd också ett isolerande liggunderlag tillsammans med sovsäcken.

Vill du bege dig ut på vandring utan att behöva tänka på att skaffa sovsäck, tält och annan friluftsutrustning finns exempelvis vandring längs med Sörmlandsleden där en arrangör står för allt det praktiska

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top