Haspelspö Test – här är de bästa 2024

Är du i samma situation som jag och behöver ett nytt haspelspö?

Kanske vill du fiska öring, behöver ett nytt spö till fjällen eller till laxdrömmen i älven.

Ett av mina fiskespön släpades nyligen i havet av en gigantisk makrill och gick inte att rädda.

Det var dags att köpa en ny i alla fall, så det var inte så illa. Men var ska man börja när man vill skaffa ett nytt fiskespö?

Jag var själv ingen expert så jag gav mig i kast med att ta reda på vad experterna och internet rekommenderar för fiskeutrustning och fiskespön för fiske från land – när man vill fiska allt från torsk och havsöring till marulk och flundra. Den här guiden är resultatet av detta, och något jag hoppas att du också kan ha nytta av!

Topp 3 haspelspön

Berkley Phazer Pro III

Bästa billiga haspelspön

 • Längd: 8-9 fot
 • Gjutvikt: 5-20, 10-30, 20-60 gram

Savage Gear Parabellum

Bäst för havsöring

 • Längd: 9-10 fot
 • Gjutvikt: 7-23g, 9-27g, 10-30g, 10-36g, 12-40g

Westin W3 Spin

Bäst för priset

 • Längd: 8-10 fot
 • Gjutvikt: 5-25g, 10-40g

Bästa haspelspöna

När jag började titta på marknaden trodde jag faktiskt att det skulle finnas lika många åsikter som det fanns fiskare, men så var det inte. Faktum är att det rådde bred enighet om att ett par spön var bäst: Shimano, Savage Gear, Fenwick och Westin. Utöver detta fanns en rad bra förslag på billigare men bra fiskespön. Här får du dina favoritspön på internet:


Savage Gear Custom Coastal Spin

 • Längd: 9-10 fot
 • Gjutvikt: 7-23g, 9-27g, 10-30g, 10-36g, 12-40g

Den danska fiskeutrustningstillverkaren Savage Gear är kanske mest känd för sin gäddfiskeutrustning, men med serien Custom Costal Spin har de tagit fram ett spö som många anser vara det bästa för fiske från norska kusten och bryggor.

Här finns ett lätt spinnspö som ger långa och precisa kast, perfekt för fiske efter havsöring. 9 eller 10 fots versionen med en kastvikt på 9-30 gram respektive 12-40 gram gör dem mångsidiga nog att de även kan användas till annat än fiske efter havsöring. 10 fots spöet är lämpligt för bombardafiske

Innan jag provade det här spöt hade jag använt ett Fenwick Ironfeather II ända sedan 2003. Det har funnits andra spön från tid till annan, men jag har alltid gått tillbaka till Ironfeather som ingen annan har kunnat slå – detta gäller även för mycket dyrare spön som jag har provat. Custom Coastal-spön är i en klass för sig och mitt trogna Ironfeather, med mer än tusen havsöringar på sitt samvete, har nu gått i pension.


DAM Nanoflex Pro+ Havsöring

 • Längd: 11-12 fot
 • Gjutvikt: 8-32g, 9-31g

DAM är ett av världens äldsta fiskemärken. Det tyska märket började 1875 att tillverka fiskeutrustning, och det är också något de är väldigt stolta över.

Här har vi hittat deras populära DAM Nanoflex haspelspö, speciellt framtagen för fiske efter havsöring.

Spön är i 4 delar vilket gör det enkelt att ta med det på din fisketur och i bagaget. Spöna finns i två längder, 11 respektive 12 fot. Därför passar spöna även för bombardafiske.

Med en kastvikt på 8-32 gram är det också ett mångsidigt spö som kan använda små beten och tyngre bombardadabs.

Ett utmärkt allround fiskespö


Fenwick Ironfeather III

 • Längd: 10-11 fot
 • Gjutvikt: 8-32g, 16-54g

Fenwick Ironfeather är ett högkvalitativt toppspö som får beröm på många ställen. Detta är ett 10 fots spö, 4-delat och med en kastvikt på 8-32 gram. Spön du köper för att ge dig bra fiskeupplevelser i alla möjliga förhållanden under många, många år. Det är ett utmärkt spö som hyllas av praktiskt taget alla experter:

Mitt favoritspinnspö för kustfiske är ett 10-fots Fenwick Ironfeather med en kastvikt på 8-32 gram. Den här kombinationen täcker fisket helt och hållet.

Det skriver Fang-en-fisk.dk

När jag fiskar längs kusten efter havsöring använder jag antingen en Shimano Speedmaster eller en Fenwick Ironfeather. Vilken jag väljer beror på vad jag ska fiska med. När det kommer till bombarda gillar jag den styvare action Ironfeather ger mig, men till allt annat är Shimano Speedmaster 9ft med en kastvikt på 9-21 gram min absoluta favorit.

Fenwick Ironfather III var min testvinnare för ett par år sedan. Sedan dess har det kommit många nya och bra haspelspön, men Fenwick ligger fortfarande i topp.

Bästa haspelspöt för priset


Westin W3 Spin

 • Längd: 8-10 fot
 • Gjutvikt: 5-25g, 10-40g

Rekommenderas av Miller från 123fisk.dk. Westin W3 Spin är en serie solida spinnstänger tillgängliga i storlekar från 7 till 13 fot. Kustversionen är 9 fot i 3 delar, och har en kastvikt på 7-30 gram. Det är ett lätt spö i kolfiber som har skapats för norska kusten och fjorden, oavsett förhållanden.

Du får ett briljant spö som kastar långt, och som krokar fisken varje gång på ett motslag. Det kostar ofta runt 1 000 SEK på erbjudandet.


Savage Gear Parabellum

 • Längd: 8-11 fot
 • Gjutvikt: 7-25g, 10-30g

Det danska märket Savage Gear är en av mina favoriter när det kommer till fiske efter havsöring. Det är ett stort plus för mig att dessa spön är utvecklade för nordiska förhållanden.

Parabellum är deras bra allround haspelspö för några hundra shilling under tusen shilling. Jag tycker att detta är mycket bra valuta för pengarna. Här får du dock bara den tvådelade för detta pris. Om du vill ha en 4-delad resebar måste du lägga ut lite mer pengar.

Detta fiskespö är flexibelt och lyhört nog att kasta med lätta beten, men tillräckligt starkt om du skulle få en stor regnbåge på kroken. Du får ett fiskespö som även kan användas längs kusten, i hamnen eller till havs.

Som sjøørretstang vil jeg gi denne terningkast 6 av 6


Abu Garcia Tormentor Travel Spin

 • Längd: 9-10 fot
 • Gjutvikt: 9–50 gram

Detta 4-delade spö från Abu är gjord för stadsfiskaren som vill ta med sig spöet på sin cykel. För bara några hundra kronor får du ett kolfiberspö som klarar det mesta norska fisket. Stången finns i både 9 och 10 fot, och kommer med en tygkudde.

9-fotsspöet har en kastvikt på 9-35 gram, och passar därmed för fiske efter havsöring längs kusten. 10 fots spöet har en kastvikt på 10-50 gram. Den passar för alla typer av fiske från bryggor och längs kusten, t.ex. torsk, plattfisk, makrill mm, samt bombardafiske efter havsöring.

Ett supermångsidigt spö för hamnar och kusten, som också är lätt att transportera.

Bästa billiga haspelspöt


Berkley Phazer Pro III

 • Längd: 8-9 fot
 • Gjutvikt: 5-20, 10-30, 20-60 gram

Just nu kan du få detta utmärkta 4-delade fiskespö för bara 499 SEK (vanligt pris är över 900 SEK). Det här är ett fynd om du letar efter ett fiskespö för hamn- och kustfiske som inte tar mycket plats. 9-fotsversionen är 4-delad och 10-fotsversionen är 5-delad, vilket innebär att du enkelt kan ta med dig stången på din cykel, eller på dina resor för den delen.

Berkley Phazer Pro II har en kastvikt på 15-40 gram för 9-fotsversionen och 20-50 gram för 10-fotsversionen. Det är därför ett mångsidigt spö som kan användas både för fiske efter skrubbskädda med tyngdjigg eller havsöring med lättare skeddrag, förutom bombardafiske.

Jag rekommenderar definitivt att du går för denna, det är en mycket bra affär, och du får ett fiskespö av bra kvalitet som är lätt att ta med på fiskeresor och resor.


Lawson Discovery Combo III

 • Längd: 8-9 fot
 • Gjutvikt: 5-20, 10-30, 20-60 gram

Billigt 3-delat haspelspö från det välkända märket Lawson. Detta är bra valuta för pengarna, speciellt för att du får en resestav som är lätt att bära i ryggsäcken eller packa i bagaget.

Det här spöet är lite kortare än de andra vi har tittat på. Den längsta modellen är 9 fot och därför är detta inte spöet för dig som vill fiska så bra som möjligt med bombarda.

Men för andra ändamål är den helt suverän, och den finns med olika gjutvikter: 5-20g, 10-30g (rekommenderas) och 20-60g.

Du kan alltså få den i en robust version som du även kan använda till fiske med tyngre bete.


DAM Steelhead Iconic Spin

 • Längd: 7-10 fot
 • Gjutvikt: 2-12g, 5-20, 7-28g, 10-40g

Tysk kvalitet till ett rimligt pris. Vi har ett par fiskespön från DAM i detta test, och det har vi för att de erbjuder bra kvalitet för pengarna.

Här pratar vi om en billigare modell från DAM för femhundra kronor. Spön är 2-delad och finns i flera olika längder och kastvikter: ultralätt med en kastvikt på 2-12 gram, allroundern med 7-28 gram och upp till hela 10-40 gram. Så det finns mycket att välja på här.

Längder som erbjuds är från 7 till 10 fot, så med den längsta modellen finns även möjlighet till bombardafiske.


Ron Thompson Steelhead Nano Spin

 • Längd: 7-9 fot
 • Gjutvikt: 5-20, 10-30, 20-60 gram

Klassikern Ron Thompson har tillverkat fiskeredskap i en livstid, jag minns dem också från min barndom för nästan 30 år sedan. Du kan aldrig gå fel med ett spö från Ron Thompson.

Steelhead Icon Spin-serien ger dig en 10-fotsversion med en gjutvikt på 10-40 gram för cirka 500 SEK. Ett rejält spö, långt för långa kast och med kastvikt där du både kan tona ut din plattfiskutrustning samtidigt som du fiskar havsöring och sportfiskare med lättare skedbeten. Spöet är 2-delat.

Bästa fiskespö för bombarda

Bombardafiske är mycket populärt för fiske efter havsöring. Med bombardadoppen kan du kasta och fiska med fluga på mycket längre avstånd än med flugspö. Själv planerar jag att fiska mycket bombarda under den kommande våren, så håll utkik på sidan.

När man fiskar bombarda fiskar man med en lång räckvidd på flera meter. Det ställer vissa krav på fisketeknik och spöets längd. Särskilda bombardaspön finns tillgängliga som är 12 till 14 fot långa, men många föredrar att bara använda ett 10-11 fots spö. De speciella bombardastavarna har sina fans, men många tycker att de är för tunga att släpa på. De flesta är överens om att en 10 fots vanlig stav kommer att göra jobbet.

Se alla fiskespön för bombarda här.

Vad du behöver veta om att köpa ett haspelspö

En dyr stolpe gör ingen till världsmästare, men det hjälper! Du kastar längre och mer exakt. Du får ett spö som kan hålla i många år, och ett spö som är lättare och bättre när man bekämpar fisken. Det beror såklart på vad du behöver spöet till. Ska den användas några gånger om året eller några gånger i veckan? Om du är en ivrig fiskare kommer du att njuta av ett spö av bättre kvalitet som kan hålla dig sällskap i många år. Om du bara behöver ett spö för en och annan fisketur, så finns det ingen anledning att köpa från översta hyllan.

Detta kännetecknar ett bra fiskespö:

 • Kastar långt och exakt
 • Ger bra känsla med bete och annan liknande utrustning
 • Ger en bättre känsla med fisk på kroken
 • Håller längre och går inte sönder

Ska man köpa ett fiskekit?

Det kan vara en bra idé att köpa ett fiskekit om du inte är så erfaren. När du köper ett fiskeset får du en rulle och spö som matchar varandra, och typiskt sett sparar du också lite pengar, eftersom du kanske får förra årets modell som just nu är på rea.

Självklart kan du välja spö själv och rulle själv också, har du modet att göra det så kan du också bli klokare på vad som är vad.

Förstå de viktigaste begreppen och orden

Toppverkande, 2-delat, 9-fots spö med 10-40 grams kastvikt, nej det är inte lätt att läsa produktbeskrivningen på ett fiskespö! Men nu är det så man beskriver ett fiskespö, så låt oss gå rakt in i det och förstå vad ett fiskespö består av. Om du tycker att det blir för tråkigt och bara vill ha några rekommendationer, hoppa vidare till “Rekommendationer för fiskespö”.

Längd på fiskespö

Längden på ett fiskespö anges i fot, och 3 fot är ungefär 1 meter. Längden på ditt fiskespö är viktig. Ett längre spö kastar längre, medan ett kortare spö är mer exakt. Längs kusten och i fjorden vill vi kasta långt, så vi föredrar ett längre spö än fiskaren som bara vill fiska i bäcken eller sjön.

Det är därför kustfiskespön är mellan 8 och 10 fot, med undantag för vissa spön som används för fiske med bombardabobber, men det är inte meningen i den här guiden.

När det gäller längden på fiskespöet råder det delade meningar. Vissa föredrar en så lång stång som möjligt, alltså 10 fot, andra tycker att 8 fot är mer än tillräckligt. Vissa tror att 9 fot är den rätta kompromissen.

Ole från Stevnsfisker.dk – en av Danmarks ledande havsöringsfiskare – har följande att säga:

En av mina sällskapsbitar när det kommer till specifikationer är att det är en stor missuppfattning när någon tror att spön ska vara långa, helst 10 fot eller mer när de används med 25-30 gram tunga beten utslängda i horisonten. Det var vad jag tänkte för mig själv för ett tag sedan, men efter att ha experimenterat med 8 och 9 fots spön har jag ändrat mig. Jag fångar lika många fiskar som tidigare, och jag kastar minst lika långt som mina medfiskare med 10 fots spön.

Författaren bakom Fang-en-fisk.dk håller delvis med:

Från land för havsöring bör ditt spö för skedfiske vara antingen 9 eller 10 fot. Det ger dig bra långa kast och bra kontroll över fisken.

Miller på 123fiske.dk ger sin åsikt:

Ett 10 fots spinnspö är min favorit för kustfiske. Förutom en del praktiska funktioner kommer du också att kunna kasta längre med ett 10 fots spinnspö än ett som är kortare. Inte mycket längre, men lite är också bra. Ett 9 fots spinnspö kastar i stort sett samma sträcka och du kommer inte märka någon skillnad i antalet fiskar du krokar. Om du till exempel ska fiska från stränder kan du välja ett 8 fots spinnspö för kustfiske.

Okej då!

Experterna har talat, och det finns ingen konsensus.

Men ändå är de trots allt överens, eftersom 9-fotsspöet rekommenderas av alla tre. Jag har även själv ett 9 fots spö och det har varit utmärkt vid fiske efter flundra på kajen eller tung torsk i sjön. Jag har också haft ett 8 fots spö, men jag känner att det är bättre för mig med ett 9 fots spö.

Slutsats: Om du vill ha ett mångsidigt spö som kan kasta långt, men inte är för tungt och otympligt, välj ett 9 fots spinnspö.

Kasta vikt

Bredvid längden är nog kastvikten det som kan förvirra och utmana vissa. Vad betyder det att ett spö har en kastvikt på till exempel 10-40 gram? Jo, förklaringen är att ett spö tillverkas för att kasta med en vars vikt, det vill säga i det här fallet 10 till 40 gram. Därmed inte sagt att du inte kan kasta med tyngre grejer – eller lättare för den delen – men ditt spö är inte menat för det. I värsta fall kan du skada spöet genom att kasta för hårt.

Det är värt att komma ihåg när vi vill ha ett fiskespö där vi kastar båtar med tung gaffel för flundra, med 30 grams skedbeten för torsk och lätta dubbar för makrill och marulk. Det ställer krav på spöet för att klara lite av varje. Det är hit vi går för det klassiska kustspöet som bara har en kastvikt på 10 till 40 gram, eller något liknande. Då kan vi både gjuta till flundra med blyvikt 40 gram och vi kan gjuta till näshornsfågel med lätt skedbete på 20 gram. Win-win.

Oavsett att ett spö klarar båda kan det förstås vara en bra idé att ha flera spön för olika användningsområden. Till exempel ett spö med mindre kastvikt för havsöring och tyngre kastvikt för torsk.

Men för ditt första kustspö är ett mångsidigt spö med bred kastvikt det vettiga valet.

Antal delar

De flesta fiskespön har traditionellt sett delats i två delar. Det funkar bra. Mitt nuvarande spö är också 2-delat, men nyare spön kommer ofta som 3-delade. Det har något att göra med hur vikten fördelas på din stång med en 2 stycken kontra en 3 stycken. Enkelt uttryckt får du bättre viktfördelning med en 3-delad stång jämfört med en 2-delad. Omvänt får du fler lösa delar, och det tar längre tid att sätta ihop spöet.

Handling

Nej, det spelar ingen roll hur varmt ditt spö är, utan hur mycket det kan böjas. Ett spö kan vara full action, half action och top action. Ett spö som böjs mer ger bättre flexibilitet och därför längre kast. Ett styvare spö är mer exakt på korta kast. Eftersom vi fiskar längs kusten där det finns tillräckligt med vatten att sikta på är ett spö med hel eller halv verkan att föredra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top