Flytring och bellyboat för fiske – Bäst i Test 2024

Flytringar och bellyboats har under de senaste åren blivit allt populärare bland sportfiskare i Danmark. De ger nämligen möjlighet att komma ut på vattnet och fiska på ställen som annars är svåråtkomliga från land.

Dessutom är de betydligt billigare än alternativ som fiskekajaker och packrafts.

I det här testet tittar vi närmare på några av de bästa flytringarna och bellyboats på marknaden just nu. Vi har fokuserat på modeller i olika prisklasser, så oavsett budget kan du hitta en flytring som passar dina behov.

Nedan är modeller som ser bra ut:

Flytring – bäst i test

Abu Garcia Beast Belly Boat

  • Populära svenska flytring
Abu Garcia Beast Belly Boat
Butikk Pris Read more
6.915,00 SEK ➜ Läs mer

Abu Garcia Beast Belly Boat är en robust och bekväm flytring för fiske. Med Beast Belly Boat kan du enkelt komma ut på vattnet och fiska på platser som annars är svåra att nå.

Alltid pålitliga Abu är ett bra val när det gäller något du verkligen måste kunna lita på, och det måste man ju med en flytring.

Denna modell är väl en konkurrent till Savage Gear High Rider och liknar den mycket i design. Även här är sätet högt, så att man sitter över vattenytan.

Flytringen har en solid konstruktion i PVC-material. Den har en ergonomisk sits med ryggstöd som ger bra stöd och komfort, även när du sitter i den under längre tid.

Beast Belly Boat har också massor av praktiska detaljer såsom fickor för förvaring av utrustning, en fackhållare för att fästa redskap.

Gunki Squad

  • Valuta för pengarna
Gunki Squad
Butikk Pris Read more
3.459,00 SEK ➜ Läs mer

Denna flytring är en av de bästsäljande hos Happyangler och den verkar definitivt också som ett lockande köp.

Förutom den fräscha neonfärgade designen som lyser upp i mörkret, är detta en mycket robust flytring som har en maximal belastning på hela 145 kg. Det är bra, för det tyder på att detta är en flytring av hög kvalitet.

Designen är som vi känner igen från andra modeller, med två stora fickor, en på varje sida, där du kan ha dina prylar och fiskeutrustning.

Sätet är i skum och ser ut att vara bekvämt. Det finns dessutom möjlighet att få spöhållare med mera.

Savage Gear High Rider V2

  • Bäst i Test
Savage Gear High Rider V2

Savage Gear är förmodligen bäst i test när det kommer till flytringar. Savage Gear har efterhand utvecklat en del riktigt spännande prylar för flugfiske, där vi inte kan glömma deras uppblåsbara fiskekajak.

Men det här är alltså deras flytring, High Rider V2, som säkert kommer stå överst på önskelistan för många sportfiskare.

High Rider får sitt namn från det höga uppblåsbara sätet och stabila ryggstödet. Sätet är nämligen tillverkat med dropstitch-teknologi.

Dropstitch är en teknologi som används i uppblåsbara produkter, vilket gör dem mycket starkare och styvare när de är uppblåsta. När produkten fylls med luft skapas en hård och stabil struktur. Det är lite av en revolution.

Det finns dessutom 3 stora förvaringsutrymmen. Den finns i två storlekar, 150 cm och 170 cm.

Modellen finns också med möjlighet att använda motor under namnet Savage Gear Belly Boat Pro-Motor, som du kan läsa om längre ner i guiden.

Guideline Drifter

  • Bra för priset

Med ett pris på lite över 3500 kr är vi fortfarande inom en överkomlig prisklass för Guidelines flytring. Guideline är kanske mest känt för sin flugfiskeutrustning, där det norska märket är känt för kvalitet till rimliga priser.

Här har jag hittat deras flytring, som bland annat säljs av Fiskegrej.dk. Här kan man genom att lägga till några hundra kronor mer få ett kit som inkluderar pump och simfenor för ett totalt pris på 2500 kr.

Det verkar mycket rimligt. Om man vill ha något ännu billigare kan man kolla in Kinetic-modellen, som jag har skrivit om längre ner.

Guideline Drifter är en robust flytring med en maximal tillåten vikt på 140 kg samt en längd på 140 cm.

Två stora fickor, en på vardera sidan, gör det enkelt att komma åt fiskeutrustning och termosen en råkall morgon.

Man kan även köpa till åror vilket kan ge mer framdrift, särskilt om man fiskar i vatten med ström.

Billig flytring – bäst i test

Berkley Pulse XCD

  • Billig flydering
Berkley Pulse XCD
Butikk Pris Read more
1.835,00 SEK ➜ Läs mer

Denna flytring är från Berkley, ett märke som många sportfiskare känner till för god kvalitet och rimliga priser. Till exempel har jag själv en Berkley Phazer fiskestång, och skulle vara benägen att lita på märket när det gäller säkerhet ute på vattnet.

Berkley Pulse XCD är en billig bellyboat med en solid design och alla funktioner man förväntar sig av en flytring. Det finns en uppblåsbar sittdyna, ryggstöd och två stora fickor med plats för fiskeutrustning. Det finns också nättyg på framsidan så man kan kroka fisken etc. utan att få trassel i linorna.

En nackdel med denna modell är att den har en maximallast på bara 100 kg. Jag behöver själv gå ner några kg innan jag skulle kunna använda den!

Kinetic Fish Hunter

  • Bästa budgetval
Kinetic Fish Hunter

Flytring för under 1000 kr, det kan man väl inte klaga på. Kinetic är ett märke vi känner igen från vadare, där de gör billiga andningsbara vadare bland annat – även för under 1000 kr.

Så om du vill fiska från kusten, kan du alltså köpa både vadare och flytring för under 2000 kr, vilket måste anses vara rimligt, särskilt som Kinetic tydligen är ett danskt märke. Det ägs i alla fall av ett företag i Allerød.

Denna flytring är något mindre robust än de andra vi har tittat på i testet och klarar därmed endast max 115 kg i belastning. Å andra sidan väger den bara 6 kg, så den är lätt att bära med sig. Pumpen medföljer.

Det finns två stora förvaringsfack med dragkedja på varje sida med plats för matsäck och flugor.

Motoriserad flytring – bäst i test

Savage Gear Belly Boat Pro-Motor

  • Bästa motoriserade flytring
Savage Gear Belly Boat Pro-Motor
Butikk Pris Read more
8.070,00 SEK ➜ Läs mer

Vad är bättre än att fiska från en flytring? Att fiska från en motoriserad flytring, självklart! Det kan du göra med denna flytring från vår egen Savage Gear, som här är förberedd för användning med en elmotor, Float Plus, som du måste köpa separat. Motorn kostar runt 5000 kr, så det höjer totalpriset till cirka 10 000 kr.

Men då får du också en stor och stabil flytring som mäter hela 180 cm i längd med många smarta funktioner och tillbehör, precis som vi känner igen det från annan utrustning från Savage Gear. Det är fiskeutrustning och en flytring specifikt designad för danska och nordiska förhållanden.

Modellen är förberedd för att anpassas precis som du vill ha den. Bland annat är den utrustad för ekolod och spöhållare. Således kan du faktiskt trollingfiska från flytringen, speciellt när du använder motorn.

En annan sak värd att notera är den uppblåsbara sitsen i drop-stitch-design, vilket gör den mer stabil och fast. Det är samma design som används i uppblåsbara fiskekajaker för att stabilisera botten så att du kan stå på den. Detta, i kombination med pontonernas längd, ger mycket bättre balans och stabilitet än de billigare modellerna.

Tre stora vattentäta och robusta lådor ger plats för allt du behöver ta med dig på fisketuren för utrustning och förnödenheter.

Det du behöver veta om flytringar och bellybåtar

En bellybåt eller flytring är en liten, uppblåsbar farkost designad för sportfiske. Den består av ett eller flera luftkammare och en sits i mitten, där fiskaren sitter med fötterna i vattnet. Med simfötter på kan man enkelt manövrera runt och ha händerna fria för att fiska.

Bellybåtar är uppblåsbara, hästskoformade farkoster som låter dig sitta i vattenytan. De har bra ryggstöd och med vattentäta byxor och simfötter har du full kontroll över navigation och positionering på vattnet. Bellybåten är gjord för fiske över ett begränsat område. Den har minimalt med bagageutrymme och inbjuder inte till längre transportsträckor.

Bellybåtar och flytringar är otroligt smidiga och lätta att transportera, eftersom de tar minimal plats när de är tömda på luft. De passar bra för fiske på lugnt vatten som sjöar och i den inre skärgården. Prismässigt är de ofta ett billigare alternativ till kajaker och båtar.

Bagageutrymmet är begränsat i en bellybåt och de passar inte för strömt vatten, vågor eller längre turer. Flytväst är obligatorisk att ta med.

Fördelar med flytringar, magbåtar och pontonbåtar

Åtkomst till fler fiskeplatser

Dessa små farkoster ger sportfiskaren tillgång till fiskeplatser som annars skulle vara svåra att nå från land. Det är en fördel jämfört med t.ex. kajaker och båtar, då de är billigare i inköp.

Lämpar sig för lugnt vatten

Flytringar och pontonbåtar passar utmärkt för fiske på sjöar, lugnt vatten vid kusten och i fjordar och vikar. Men man bör vara medveten om deras begränsningar vad gäller utrymme, räckvidd och hantering av svåra förhållanden som strömmar och vågor.

Alternativ till bellyboat och flytring

En bellyboat eller flytring är helt klart ett fantastiskt litet fartyg som fungerar väldigt bra för Danmarks inre vatten, insjöar och kärrmarker, men det är långt ifrån ditt enda alternativ för att komma ut på vattnet och fiska.

Här tänker jag inte på ekan eller båten, utan på fiskekajak och packraft, som jag har skrivit om på andra ställen här på sidan. De två är nämligen utmärkta alternativ för fiske i Sverige, där man också har fördelen av att hålla sig torrskodd!

Fiskekajak

Fiskekajaken står förmodligen högt upp på många sportfiskares önskelista, speciellt om man kan få tag på den motoriserade versionen eller åtminstone en Hobie-kajak med pedaler. Detta ger möjlighet att verkligen täcka avstånd under fisket och kanske kombinera det med en övernattning utomhus.

En fiskekajak är en större investering än en flytring, och även om uppblåsbara modeller finns tillgängliga, kommer den att ta mer plats, särskilt om du väljer en modell med hårt skrov.

Priset på de billigare modellerna är faktiskt ganska överkomligt och inte mycket dyrare än flytringen, men om du vill ha en kvalitetsmodell med pedaler blir priset snabbt 3x, 5x eller till och med 10x priset på flytringen.

Packraft

En packraft är ett litet uppblåsbart fartyg med en aerodynamisk design och gott om utrymme. Den kan bäst jämföras med en korsning mellan en kajak och en gummibåt. Namnet “packraft” avslöjar dess syfte, nämligen som en “flotte”, en uppblåsbar stockflotte, där man kan ha med sig sin utrustning när man korsar en djup skogssjö eller älv.

Packraften är oerhört populär i Norge och Sverige, men i stort sett okänd i Danmark. Det beror kanske på att man i Danmark sällan behöver bära sin utrustning djupt in i en skog eller upp på ett berg till ett avlägset vatten.

Ändå kan det förvåna mig att packraften inte är populärare, eftersom den erbjuder möjligheten till paddelturer med packning, perfekt för tältturer. Och den kan, till skillnad från kanoten, mycket bättre användas för fiske, vilket den också ofta används till i Norge.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top