Metspö – Bäst i Test 2024

Metfiske är spännande och enkelt på samma gång. Det är både avkopplande och nervkittlande, oavsett om du jagar multe, karp eller öring.

I den här texten har jag tipsat om ett par bra metspön, karpspön och surfspön.

Du hittar dem här nedan.

Teleskopspö – Bäst i Test

Karpspö

Metspö – Bäst i test

Daiwa Proteus Tele Float

 • 4,2 meter
 • Teleskop

Det första metspöet på listan kommer från Japan, Daiwa Proteus Tele Float. Det finns i en längd på 4,2 meter och är ett teleskopspö, vilket gör det enkelt att ta med på fisketuren. Det har en rekommenderad kastvikt på 10-40 gram.

Detta spö är speciellt utvecklat för fiske efter multe, men passar även för alla typer av metfiske, efter öring i bäcken eller makrill i hamnen.

Mitchell Tanager 2 Bolo Tele

 • 3-6 meter
 • Teleskop

Ett långt teleskopspö från det amerikanska märket Mitchell till ett bra pris. Detta är det längsta metspöet i testet. Det kan fås i längder upp till 6 meter, vilket gör det superlämpat för fiske efter metfisk som annars kan vara svår att nå.

Det lämpar sig för fiske efter mindre arter som öring, abborre, röding mm.

Abu Garcia Siesta Traveller

 • 3-4 meter
 • 3-delad

Det sista metspöet på listan är detta lätta och billiga metspö från Abu. Det är en resemodell som finns i längder på 3-4 meter och går att fälla ihop till nästan ingenting.

Till ett pris av bara 200 SEK ligger det också i den överkomliga änden, även om du kan få ännu billigare metspön (från cirka 100 SEK).

Karpspö – bäst i test

Dessa spön är vanliga haspelspön, som ofta används med en baitcaster multirulle och som är lämpliga för fiske efter karp och andra större metfiskar.

Daiwa Ninja Feeder

 • 10-12 fot
 • 40-60 gram kastvikt

Daiwa Ninja är ett välkänt namn bland fiskespön i kategorin “bra valuta för pengarna”, och enligt mig är även detta spö ett bra köp. Här får du den i en längd på 10-12 fot och med en kastvikt på 40-60 gram.

Det är alltså inget fiskespö för de tyngsta feeders och blyvikterna, men ändå ett fint fiskespö till ett rimligt pris.

DAM Detek Heavy Feeder Quivertip

 • 10-12 fot
 • 40-60 gram kastvikt

Detta metspö från DAM har smeknamnet “Heavy Feeder”, och det är speciellt utvecklat för karpfiske med tunga sänken. Här hittar vi den i tre versioner, där den tyngsta klarar en vikt på upp till 180 gram.

Detta karpspö hittade vi hos Jaktia, som även har ett par andra intressanta karpspön för tunga kast.

Daiwa Black Widow XT Carp

 • 12 fot
 • 3 – 3,5 lbs kastvikt

Daiwa Black Widow XT Carp 12′ 3lbs är ett populärt och kraftfullt karpspö med en längd på 12 fot och en testkurva på 3 pund. Detta är ett fiskespö som många användare rekommenderar när du söker svar på forum både i Sverige och internationellt.

Generellt sett kommer en kastvikt på 3-3,5 lbs att innebära att spöet är lämpligt för medel till tungt fiske, och kan kasta beten och krokar som väger mellan 50 och 100 gram.

Surfspö – Bäst i test

För fiske med långa kast och tunga sänken. Här är en rekommendation på ett surfcastspö för de allra flesta.

DAM Imax Surf

 • 13-14 fot
 • 100-250 gram kastvikt

Det här är spöet som klarar det mesta. Bland annat användes det av en fiskare från Bergen för att dra upp en 25 kg tung havsål på Askøy för några år sedan.

Det har en kastvikt på 100 till 250 gram, så här kan du fiska med mycket tunga sänken för både stora och små fiskar. Längden är 13-14 fot och spöet är känt för att ge långa kast samtidigt som det har bra känslighet.

Vad är ett metspö?

Ett metspö är en allmän term för spön gjorda för metfiske, det vill säga fiske med flöte och bete eller bottentackel, där man kastar eller lägger ut betet och väntar på napp utan att aktivt flytta betet.

Detta till skillnad från haspel- och spinnfiske där man aktivt vevar in.

Ett metspö kan vara:

Ett vanligt haspelspö med en rulle med låg kastvikt, så att du kan kasta ut ditt lätta flöte. Det kan också vara ett bombardaspö, som normalt används för bombardaflöten, men det har fördelen att vara långt, typiskt 13 fot, vilket gör det lättare att undvika att lina och flöte trasslar in sig i varandra.

Ett klassiskt metspö, som är ett långt fiskespö utan rulle, där du fäster linan i toppen med ett flöte och bete. Detta är det klassiska, “old school” fiskespöet, det som människor har fiskat med i tusentals år. Dessa spön kan vara ganska långa, 3-4 meter är vanligt, men de kan vara ännu längre, i vårt test hittade vi ett som var 6 meter långt. Det är ofta teleskopiska spön. De används ofta för att fånga både multe och makrill, men kan även användas för att fånga många andra typer av fisk.

Kraftfulla och robusta surfspön med en kastvikt på upp till ett kilo, dessa spön är utformade för fiske med mycket tunga beten, till exempel en hel makrill. Här måste spöet klara av långa kast med tung belastning.

Karpspön, som är kraftfulla haspelspön. De är speciellt utformade för karpfiske, vilket kan vara en riktig utmaning med 5-10-20 kg på kroken. De matchas ofta med en baitcaster multirulle.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top