Pulka och kälke med Ratt – Snowracer m.m – Bäst i test

En pulka eller kälke med ratt är en klassisk och rolig vinterleksak för både barn och vuxna. Men med det stora utbudet av modeller kan det vara svårt att veta vilken som passar just dina behov. I den här artikeln tittar vi närmare på några utvalda favoriter i olika kategorier, baserat på tester och omtalade modeller hos den norska nyhetssajten TV2.no.

Oavsett om du letar efter en pulka till ditt barn eller själv är ute efter kälke-nostalgi finns här tips på populära alternativ för både stora och små. Vi ger rekommendationer på allt från de bästa modellerna för yngre barn till roliga färgstarka pulkor och de mest prisvärda för vuxna. Läs vidare för inspiration inför pulka- eller kälkinköpet!

Pulka med Ratt – Bäst i Test

Stiga Snowracer Iconic

 • Klassisk kälka från Stiga, perfekt för barn från 5 år
 • Har raka skidor och enkel styrning
 • Robust ram i stål och en pålitlig broms

Stiga Snowracer Iconic är arvtagaren till den klassiska Stiga-pulkan med ratt som kittlat generationer av barn. Modellen för vidare det ikoniska formgivningen och den gedigna kvalitet som Stiga är känt för.

Detta är en perfekt instegsmodell för de små, rekommenderad för barn från 5 års ålder. Trots sin kompakta storlek på 109 x 50,5 x 37 cm och vikt på endast 5,6 kg passar Iconic ypperligt för de minsta åkarna. Med en maximal användarvikt på 80 kg, finns det även plats för en vuxen att njuta av roliga åkturen.

I ett test som TV2.no genomförde 2021 belönades Stiga Snowracer Iconic med fina 4 i betyg. Testarna berömde pulkan med ratt för god fart och styrbarhet, men noterade samtidigt att bromsarna var något veka.

Sammantaget verkar Iconic vara ett prisvärt och bra alternativ för den som är sugen på att ge sitt barn en ordentlig första upplevelse med pulka med ratt.

Stiga Snowracer King GT

 • Extra stor pulka med ratt lämplig för äldre barn och vuxna
 • Tål 100 kg i vikt
 • Har kurvad frontskida för bättre styrning
 • Automatisk snörupplockare

Stiga Snowracer King GT är den största modellen i Snowracer-serien, särskilt lämplig för äldre barn och vuxna. Med en längd på imponerande 141,5 cm, är det här testets längsta pulka.

Dessutom tål den hela 100 kg i användarvikt, så här finns det gott om plats för både större barn och vuxna.

Tack vare de kurvade twin-tip skidorna ska King GT ha bra fäste och manöverförmåga i snön, oavsett om du åker i hög hastighet rakt ned eller slalom mellan träd.

Rekommenderad åldersgräns är 7 år och uppåt. Med sin storlek och viktrekommendation verkar King GT som ett bra val för den som önskar en rymlig pulka med ratt med plats för både barn och föräldrar.

Hamax Sno Blade

 • Stor pulka med ratt lämplig från 8 år
 • Utsedd till bäst i test av TV2 2021
 • Har twin tip-skidor och bra styrning/fart
Hamax Sno Blade

Hamax Snöblad utsågs till bäst i test av TV2.no 2021. Denna ikoniska norska pulka med ratt fick strålande kritik för både fart och styrningsförmåga.

Snöbladet vann alla kapplöpningar i testet överlägset. Så om du är ute efter en snabb och manegeverbar kälke med ratt, bör du absolut överväga denna modell.

Som TV2.no skrev i sitt test: “Med utmärkt svängradien, mycket effektiva bromsar och överlägsen glidförmåga är den sammantaget en nivå över de andra.”

Hamax har lång erfarenhet av att tillverka bra sparkar och pulkor med ratt, med över 70 år i branschen. Kanske är det därför Snöbladet fungerar så bra som kälke med ratt.

Oavsett orsak, är Hamax Snöblad helt klart en toppmodell bland pulkor med ratt. Den mäter 125 x 50,5 x 38 cm och passar barn från 8 år och uppåt. Max användarvikt är 90 kg, så här finns det plats för både barn och vuxna.

Stiga Snowracer Curve

 • Mellanstor pulka med ratt passande för barn från 7 år
 • Har Curve ski system med twin tip-skidor för bättre sväng och styrning
 • Finns i ett snyggt grått/rosa utförande

Namnet Curve kommer av att denna Stiga-modell har ett design inspirerat av carvingskidor. De avrundade formerna gör pulkan smidigare i svängarna och lättmanövrerad för slalomåkning.

Med sina 122 x 52 x 35 cm är Curve en av de mer kompakta modellerna i Snowracer-serien. Men den rymmer ändå 90 kg användarvikt, så en vuxen får plats och kan hänga med på skoj åkandet.

Curve sticker ut med sina färgstarka design i bland annat ett populärt grått/rosa utförande. Detta är helt enkelt en något mindre och mer lekfull pulka med ratt, som kombinerar god styrbarhet med ett fräckt utseende. Perfekt för barn som vill susa elegant genom spåret!

Stiga Snowracer SX

 • Pulka med ratt med BMX-styre lämplig från 8 år
 • Förstärkt ram för trick och stunts
 • Dyrare premiummodell från Stiga

Stiga Snowracer SX skiljer sig ut med sitt BMX-inspirerade styre, vilket gör den extra lämpad för trick och stunts. Detta är en av de mer robusta modellerna från Stiga, med förstärkt ramkonstruktion.

SX passar för barn från 8 års ålder och uppåt. Med sitt sportiga utseende och fokus på action framför ren transport, är detta ett spännande alternativ för äventyrslystna barn. Som en av de dyrare modellerna i Snowracer-serien, erbjuder SX lite extra kvalitet och prestanda.

Att tänka på vid köp av pulka/kälke med ratt

Pulkor och kälkar med ratt är populära vinterleksaker för barn. Här är en översikt över det viktigaste att tänka på när du ska köpa pulka eller kälke med ratt.

Populära märken för pulkor/kälkar med ratt

De mest populära märkena i Sverige är Stiga och Hamax.

Stiga har flera klassiska modeller som Snowracer och Curve, samt stor pulka Stiga King Size. Stiga-pulkor finns i många färger, även rosa.

Hamax tillverkar pulkor i plast och metall, bland annat modellen Hamax Snowracer.

Andra pulkproducenter är bland annat OBS, Kayoba och Espegard.

Pulkor/kälkar för olika åldrar

 • 1-2 år: Små plastpulkor eller åkmattor passar från ca 1 års ålder.
 • 2-4 år: Något större pulkor i plast eller metall passar 2-4-åringar. Stiga och Hamax har modeller för denna åldersgrupp.
 • 4 år och uppåt: Större pulkor i metall som tål mer fart och vikt är aktuella. Stiga Snowracer och liknande modeller passar större barn.
 • Vuxen: Pulkor för vuxna som passar i storleken och vanligen är i trä. Ett exempel är den populära pulkan från Espegard.

Det finns också extra stora pulkor för vuxna, som Stiga King Size.

Utval och priser

Pulkor/kälkar med ratt finns i många prisklasser. Enkla plastpulkor börjar på några hundralappar, medan de mer avancerade metallpulkorna kan kosta 1 000 kr och uppåt.

Större sportbutiker har ofta bra utbud. Nätbutiker som XXL, Stiga, OBS och Sport1 har många modeller att välja mellan.

Man kan även hitta prisvärda pulkor/kälkar med ratt på Blocket eller i second hand-butiker.

Viktiga egenskaper för pulka/kälke med ratt

 1. Material: Även om plastpulkor är billigare, håller metallpulkor längre över tid. Aluminium och stål är vanliga material.
 2. Storlek: Kontrollera längd och bredd som bör passa barnets ålder.
 3. Handtag/styrning: Ett bra handtag underlättar styrningen. BMX-inspirerade handtag är populärt.
 4. Broms: Broms är praktiskt för större modeller, men inte alla har detta.
 5. Sittkomfort: Mjuk, bra sittdyna ökar komforten.
 6. Säkerhet: Kontrollera att pulkan/kälken verkar solid och har rundade kanter.
 7. Tillbehör: Främre ski, dragsnöre och andra delar kan vara användbara tillägg.

För bästa körupplevelse och säkerhet rekommenderas att satsa lite extra på en pulka/kälke av god kvalitet från kända märken.

Pulka/kälke med ratt – Från transportmedel till folkkär leksak

För många är pulka/kälke med ratt den ultimata vinterleken. Att susa nedför backen i fart och spänning har roat barn i generationer. Men var kommer egentligen denna leksak ifrån?

Pulka/kälke med ratt har en lång historia. Redan för 2000 år sedan användes primitiva träpulkor för transport om vintern. På 1700-talet kom de första pulkorna med metallmedar.

På 1800-talet blev pulkan populär som rolig vinterlek. Förutom att åka rakt fick många pulkor ett svängbart framhjul, vilket möjliggjorde svängar och högre fart. Detta la grunden till pulka/kälke med ratt.

På 1930-talet revolutionerades pulkan när Flygmaskiner lanserade prototypen till den klassiska “Snowracer”. Med sina aerodynamiska former och stilrena design blev denna en ikon som fortfarande produceras.

På senare tid har pulka/kälke med ratt utvecklats till ett brett utbud modeller i olika former, färger och storlekar. Men glädjen i att susa iväg i fart lever ändå vidare. För många är pulka/kälke med ratt både nostalgiskt och roligt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top