Barnbärstol – Bäst i Test 2024

För familjer med småbarn är en barnbärstol ofta nyckeln till att kunna njuta av friluftsaktiviteter utan att rörligheten behöver begränsas.

Med det stora utbudet av barnbärstolar som finns kan det dock vara svårt att veta vilken modell som ger bäst komfort, säkerhet och användarvänlighet för både barn och bärare.

Därför har vi gjort en grundlig test av olika barnbärstolar för att hjälpa dig hitta den optimala modellen. Vi har utvärderat allt från materialval, vikt och design till säkerhetsdetaljer, pris och användaromdömen.

De barnbärstolar vi anser vara bäst är:

Barnbärstol – Bäst i test

Osprey Poco Plus

  • Mycket valuta för pengarna
  • Mycket bagagekapacitet
  • 8/10 på Utemagasinet.no
Osprey Poco Plus

Vikt: 3,6 kg

Max ålder: 22 kg

Justerbar rygg: Ja

Osprey Poco Plus är vår testvinnare. Den får högst betyg i tester hos friluftsmagasin och många positiva omdömen från användare och experter.

Det amerikanska märket från Kalifornien är ett av de mest populära när det gäller ryggsäckar och annan utrustning. Den erfarenheten märks tydligt på Osprey Poco Plus, som är en väldigt bekväm och praktisk barnbärstol.

Valet föll på Osprey Poco Plus eftersom det är toppmodellen i Ospreys serie av barnbärstolar, och den som har klart mest packvolym. Den är superskön att bära och har flera smidiga extrafunktioner som gör turen enklare. Nackdelarna är att den skaver lite över axlarna, och när barnet rör på sig mycket känns det tydligt. Den knakar också lite vid användning, men inte nämnvärt. Dessutom är den en av de tyngsta barnbärstolarna på marknaden, nästan 3,8 kg.

Denna bärstol väger 3,9 kg, lite tyngre än andra modeller. Men den har också en justerbar rygg så att båda föräldrarna, eller andra som hjälper till, kan bära den. Bärstolen har aluminiumstänger i ryggen som ingår i Ospreys “anti gravity”-system, där vadderade remmar och nät i ryggen ger en bekväm upplevelse.

Gott om plats för bagage

Denna modell har god plats för packning vilket gör den lämplig för resor, både kortare turer och längre färder i fjällen.

Det mesta på den här bärstolen verkar vara väl genomtänkt, ända ner i detaljer som handtagen för att lyfta upp den. Bagageutrymmet på den här modellen är outstanding! Förutom barnet kan bäraren få med sig en hel del packning, vilket är praktiskt om man bara är en vuxen ute på dagsutflykt eller ska hjälpa till med familjens tältutrustning.

Väldigt populär bland användare

Det är lätt att hitta många nöjda användare av denna modell. På sociala medier som Reddit delar flera användare sina positiva erfarenheter:

Jag är väldigt nöjd med Osprey Poco Plus. Den är ganska dyr men hittas nog begagnad eftersom den är så pass populär.

och

Osprey Poco Premium är det du letar efter.

På Kvinneguiden.no är användarna också nöjda med denna barnbärstol:

Osprey, utan tvekan. Köpte den till nummer två, ångrar att vi inte köpte den tidigare. Suverän bärgkomfort.

Bergans Lilletind

  • Kompakt och snyggt
  • 4/5 på Pricerunner.se
Bergans Lilletind

Vikt: 3,1 kg

Max ålder: 17 kg

Justerbar rygg: Ja

Bergans Lilletind är en kompakt och snygg barnbärstol som passar bra för resor. Lilletind är en populär modell som väger lite mindre än andra populära barnbärstolar. Bergans Lilletind klarar sig bra i tester och får positiv feedback från användare, med bland annat 4/5 i betyg på den svenska prissajten Pricerunner.se.

Enligt testet från Utemagasinet har bärstolen ett bra bärsystem med ett effektivt höftbälte som avlastar axlarna. Justeringen av rygglängden kan dock upplevas klumpig eftersom den måste träs genom en fåll. Bärstolen passar personer mellan 155 och 195 cm långa.

En positiv aspekt med Lilletind är att den, trots sin blygsamma storlek, överraskande nog har gott om utrymme. Den har en rymlig ficka på höftbältet, en liten avtagbar ryggsäck under sätet och ett fack bakom barnets rygg. En del av utrymmet upptas dock av solskyddet, som dessutom är klumpigt att hantera och inte ger optimalt solskydd. Testarna noterar också att bäraren inte har så stor förvaringskapacitet, och det kan bli lite trångt om mycket packning behövs.

En svaghet med Lilletind är avlastningsplattan under bärstolen. Den ger inte tillräckligt stöd, varken när man står på den eller när bärstolen placeras på marken. Det noteras också att större barn kan hoppa på plattan, vilket kan orsaka obalans för bäraren. Justeringssystemet får heller inte högsta betyg eftersom det kan vara knepigt att fästa de två spännena och justera de tunna axelremmarna. Barnet kan också uppleva att det sitter lite ostadigt i ojämn terräng eftersom sidoväggarna inte håller barnet helt på plats.

På pluskontot noteras att Lilletind ger god kontakt mellan bärare och barn, då barnet sitter nära och i axelhöjd på bäraren. Sitsen kan justeras allt eftersom barnet växer och det finns en mjuk, avtagbar kudde fram som ger bra stöd för barnets huvud. Bärstolen saknar dock ett drickssystem och lättillgängliga fickor för flaskor.

Sammanfattningsvis är Bergans Lilletind en liten och nätt barnbärstol med vissa svagheter såsom begränsad avlastning och ett något klumpigt justeringssystem. Den ger dock god kontakt mellan bärare och barn samt tillräckligt med utrymme för det viktigaste på resan. För mer bagageutrymme och avlastning kan större modeller från Bergans övervägas.

Populär bland användare

Bergans Lilletind är kanske inte riktigt lika populär som Osprey-modellen ovan, men den är fortfarande en av de mest omtyckta bland användarna. På sajter som Reddit, Kvinneguiden.no och Babyverden.no finns många positiva omdömen, till exempel denna på Reddit:

Köpte en Bergans Lilletind begagnad på Finn några månader sedan. Helt guld

och på Kvinneguiden.no:

Jag är nöjd med Bergans Lilletind. Eftersom jag är en liten dam, och den faktiskt sitter bra på min korta rygg. Det har jag inte upplevt med andra bärsäckar jag har provat.

Babyverden.no:

Bergans Lilletind står exempelvis jättedåligt själv, och förvaringsutrymmet är ganska dåligt.

Deuter Kid Comfort Pro

  • Bäst för långa bärare
  • Bra för äldre barn
  • 8/10 på Utemagasinet.no
Deuter Kid Comfort

Vikt: 3,2 kg

Max ålder: 18 kg

Justerbar rygg: Ja

Bäst i test, om du inte väljer Osprey. Deuter Kid Comfort Pro är en fantastisk barnbärstol i lyxklassen, där den tävlar med Osprey Poco Plus och Thule Sapling Elite. Den presterar utmärkt i tester och får positiv feedback från användare.

Att Deuter Kid Comfort Pro såldes av den norska turistföreningen i deras butiker understryker också produktens kvalitet.

Kid Comfort III är toppmodellen från Deuter inom barnbärstolar och har ett betydligt bättre bärsystem än andra modeller. Bärstolen har ett justerbart bärsystem som passar både korta och långa bärare. Den har ett kraftigt och skönt höftbälte med mjuk stoppning. Höftbältet har sidospänningar så att man slipper justera hela tiden.

Deuter Kid Comfort Pro får 8/10 i betyg i ett test av Utemagasinet och delar utmärkelsen “bäst i test” med Ospreys barnbärstol.

Enligt Utemagasinets test är Deuter Kid Comfort Pro en bra bärstol, särskilt för stora barn och långa föräldrar. Bärstolen är noggrant designad för att säkerställa en säker och ergonomisk sits för barnet. Den har ett väl uppstoppat höftbälte och ryggremmar, och sitskammaren ger bra viktfördelning för en bekväm bärupplevelse.

En fördel med Deuter Kid Comfort Pro är dess storlek, då det är testets längsta barnbärstol. Bärsystemet fungerar bra för personer i olika storlekar, även om justeringen av rygglängden kan vara lite krånglig. Bärstolen har också blivit lättare jämfört med tidigare modeller och är den lättaste i testet. Den har begränsat bagageutrymme, med en relativt liten ficka bakom barnets rygg. Det finns dock flera praktiska fickor på höftbältet och en ficka under sätet för extra förvaring.

Barnets komfort är också väl omhändertagen, med bra stoppning runt barnet och ett säkert selesystem. Att kunna justera sitthöjden och fotremmarna ger bra anpassningsmöjligheter. Det kan dock vara lite trångt att arbeta med selen och solskyddet upplevs inte så robust med ett begränsat vindskydd.

Sammanfattningsvis är Deuter Kid Comfort Pro en bra barnbärstol med bra komfort, särskilt för långa bärare och stora barn. Praktiska lösningar som sidoöppning i sitsutrymmet underlättar att ta sig in och ut. Bagagekapaciteten och förvaringslösningarna kunde vara bättre, och solskyddet har vissa begränsningar.

Populär bland användare

Deuter Kid Comfort är kanske inte riktigt lika populär som Osprey, men den är fortfarande en av de mest omtyckta bland användarna. På sajter som Reddit, Kvinneguiden.no och Babyverden.no finns många positiva omdömen, som denna på Reddit:

Vi brukade ha en Deuter Kid Comfort Pro. Fantastisk barnbärstol, med alla funktioner. Ungarna sov på varje tur.

och

Vi har Deuter och är nöjda med den. Den funkar både för mig (1,60) och mannen (1,80).

och

Vi har barnbärstol från Deuter. Den såldes via den norska turistföreningen när vi köpte den, och det kändes som ett tryggt och bra val. Den är skön att bära, barnet sitter högt upp och det finns en stor, mjuk kudde (med tvättbart överdrag) som barnet kan vila huvudet på. Önskar att den hade mer förvaringsutrymme, men vi har alltid fått med oss det vi behöver.

Thule Sapling

  • Enkel ryggjustering
  • Bra bagageutrymme
  • 5/10 på Utemagasinet.no
Thule Sapling Elite

Vikt: 3,6 kg

Max ålder: 22 kg

Justerbar rygg: Ja

Butik Pris Read more
3 036 kr Till butik
3 036 kr Till butik

Det råder delade meningar om denna barnbärstol från Thule i tester. I Utemagasinets test fick den bara 5 av 10 i betyg, medan den i Pricerunners test röstades fram som “bäst i test”.

Detta är i alla fall en populär modell med justerbar rygg, solskydd och vadderade remmar. En bärstol i lyxkategorin från det kända svenska märket Thule, mest känt för sina populära barnvagnar.

Bärstolen väger 3,6 kg och har en rekommenderad maxvikt på 22 kg för barnet.

Justerbar rygg med mekaniskt system

Utemagazinet lyfter fram att denna bärstol har ett unikt system för att justera rygglängden. Här används ett mekaniskt system med 4 steg för att justera längden. Enligt Utemagasinet fungerar detta bra, men de är oroliga för att den mekaniska lösningen kan vara mer benägen att gå sönder jämfört med steglös reglering.

Pricerunner, som utsåg Thule till “bäst i test”, påpekar att bärstolen kan anpassas till olika kroppsformer och alla remmar och spännen kan enkelt justeras vid byte av bärare eller när man bär barnet.

Bekväm och väl vadderad

Axelremmarna och höftbältet är tillfredsställande och väl vadderade, men höftbältet upplevs lite stelt vilket begränsar rörelsefriheten något enligt Utemagasinet.

Axelremmarna och höftbältet på Thule Sapling Elite är tillfredsställande och bra vadderade. Höftbältet känns dock lite stelt, vilket begränsar rörligheten något.

Varnets komfort prisas också, med stabilitet i sittutrymmet och möjlighet till rörelse av ben och armar.

Utemagasinet påpekar att det kan vara lite klumpigt att anpassa bärstolen för barnet. Selen för barnet justeras framför bröstet och kan vara svår att komma åt. Höjdjusteringen är lite krångligt placerad framför barnet, även om den möjliggör stora höjdjusteringar.

Selen för barnet justeras framför barnets bröst och kan vara svår att komma åt. Justering av längden på selen sker bakom barnets rygg, och även om man måste in under kuddar, så kan det göras medan barnet sitter i bärsäcken. Det är enkelt att justera fästena. Justering av sitsens höjd görs framför barnet, men är lite krångligt tillgängligt, även om den har möjlighet till ganska stora längdjusteringar.

Bärstolen har flera praktiska lösningar som en avtagbar ryggsäck och bra fickor. Utrymmet under barnstolen kunde dock utnyttjats bättre och vissa remmar och spännen är blottade vilket kan orsaka problem.

Det finns inte så många användaromdömen att hitta om Thule Sapling Elite online, men det finns några användare som skriver positivt om denna bärstol. På Kvinneguiden.no skriver en användare att den var den enda bärstolen hen inte fick ont av.

Vi har Thule Sapling Elite, det var den enda jag inte fick ont av.

Littlelife Voyager S5

  • Lättaste bärstol
  • Bra utrymme
Littlelife Voyager S3

Vikt: 2,9 kg

Max ålder: 20 kg

Justerbar rygg: Ja

Enligt testet är Littlelife Voyager S5 bärsäck en lätt och samtidigt genomarbetad och praktisk bärsäck. Bärsystemet på en aluminiumram fungerar bra och är fullt justerbart och höftbältet bidrar till en bra viktfördelning. Säcken upplevs vara bekväm att bära, även med en tung belastning på ryggen. Att justera rygglängden är lätt, men för personer med kortare längd kan det vara obehagligt då nacken kan fastna i säcken.

En fördel med Littlelife Voyager S5 är de många praktiska detaljerna. Den har två små fickor på höftbältet och två små fickor på sidorna av väskan, förutom gott om plats i utrymmet under sätet. Det finns också en avtagbar ryggsäck som är bekväm. Utrymmet är lätt att komma åt och rengöra.

En nackdel med denna bärsäck är att man måste stå på avlastningsstödet under säcken när man tar ut eller lägger barnet i säcken. Detta kan vara opraktiskt och orsaka viss instabilitet. Väskan är inte bland de minsta packade på grund av fotstödet. För större barn saknar säcken visst nack- och huvudstöd, även om det finns en avtagbar kudde framtill som kan användas när barnet sover framåt.

Fästsystemet fungerar bra, och det är relativt enkelt att justera och dra åt remmarna när barnet ligger i säcken. Det noteras dock att ett större huvudstöd hade varit önskvärt. Säcken har flera snygga detaljer som avtagbara fotstroppar, en ficka spegel för att se barnet, reflexdetaljer och utrustningsögla. Den har också en isolerad flaskficka och ett stort öppningsbart solskydd.

Vi har Littlelife Voyager S2 (eller S3, lite osäker), och våran tvååring älskar att sitta i den. Fått högsta betyg, är en mycket bra bärsäck.

På minussidan noteras att bärunderlaget inte är det bästa, och avlastningsstödet är inte heller optimalt. Säcken kan inte heller packas platt, vilket begränsar förvaringsmöjligheterna.

Sammanfattningsvis är Littlelife Voyager S5 en lätt och sofistikerad bärsäck med många praktiska detaljer. Den har gott om plats och är bekväm att sitta i, även om bärunderlaget och avlastningsstödet kunde vara bättre. Säcken passar dig som värdesätter lätthet och funktionalitet.

Värt att veta om att köpa bärstol

I det här avsnittet kommer vi att fördjupa oss i de viktigaste aspekterna du måste tänka på när du väljer en bärstol. Vi ska titta på vem som ska använda bärstolen, om den behöver en justerbar rygg för att passa olika användare och om du behöver en typ som enkelt kan tas av och på medan barnet sover. Vi kommer också att bedöma användningen av bärstolen i olika situationer, som långa resor, dagsturer, eller resor under varierande väderförhållanden som vår, höst och vinter. Vårt mål är att förse dig med all information du behöver för att göra det bästa valet för dig och din familj.

Det finns ganska många bärstolar på marknaden idag, men bara en handfull klarar sig bra i tester. Eftersom en bärstol vanligtvis är något tung, är faktorer som komfort, vikt och möjlighet till anpassning viktiga för att säkerställa en bra upplevelse vid användning.

Bärstol: Varför det är så praktiskt

En bärstol är ett underbart redskap för dig som har små barn och inte vill ge upp turer i skog, mark och fjäll bara för att du nu är förälder. Med en bärstol kan du lägga den lille på ryggen, placera honom säkert i stolen och sedan ta en promenad. Bärstolen fungerar även som en ryggsäck, med plats för utrustning och kläder. När man tar en paus kan bärstolen ofta placeras direkt på marken, där den står för sig själv. Väldigt smart och väldigt praktiskt.

Naturligtvis är bärstolar inte för alla eller för alla användningsområden. En bärstol kan vara tyngre än man tror, speciellt med äldre barn, och vissa föredrar en bärsele av den anledningen. Det är inte heller alltid lika bekvämt att bära bärstol om remmarna skaver, så det är viktigt att välja rätt märke.

I alla fall kan du läsa mer i avsnittet “Alternativ för bärstolar” om vilka andra alternativ som finns för att ta med små barn på resa. Eller läs vidare och lär dig mer om hur du väljer rätt bärstol.

När kan man börja använda bärstolar?

Barn är i allmänhet redo att använda bärstolar från cirka 9 månaders ålder, men detta kan variera individuellt.

Du kan bära barnet i barnbärstol när babyn är stark nog i ryggen för att sitta själv, ca 9 månader. Se till att hen sitter skönt och inte får ben och fötter i kläm. Babyn bör inte sitta i timtal i sträck i bärstolen. Det är viktigt med pauser under turen där barnet får röra på sig lite.

Det väsentliga är att barnet kan sitta upprätt utan hjälp innan det läggs i bärstolen.

En gradvis anpassning rekommenderas, d.v.s. att börja med korta perioder i bärstolen och sedan gradvis öka tiden.

Om bärstolen har fotstöd bör du använda dem för att låta barnet ändra sin sittställning, avlasta tryck och vara mer aktiv. Säkerhet är också nyckeln, så var noga med att fästa barnet säkert i bärstolen. De små kan vara förvånansvärt skickliga på att vrida ur selar, vilket kan vara svårt att märka om du går ensam med barnet på ryggen. Kom också ihåg att ta regelbundna pauser!

Vilken bärstol ska jag välja?

Då kommer vi till den viktigaste frågan: Vilken bärstol ska jag välja?

Det finns ett stort utbud av bärstolar på marknaden, men som tur är inte så många att det blir helt förvirrande. Om vi minskar urvalet till de som presterar bra i tester och som får positiv feedback från användarna kan vi sitta kvar med ett tiotal stycken som är värda att titta närmare på.

Det finns flera faktorer som är värda att överväga här:

  • Bekvämlighet
  • Säkerhet
  • Storlek och vikt
  • Praktiska funktioner
  • Pris

Vi kommer att titta närmare på dessa i följande avsnitt.

Bekvämlighet

Det viktigaste när du väljer bärstol är nog att den är bekväm. Du måste trots allt bära den – och barnet med dig – i upp till flera timmar i sträck. Då skaver inte remmarna eller så kan man inte justera ryggen så att både mamma och pappa kan använda den. Vadderade remmar är bra. Detsamma gäller för andningsbart tyg som absorberar och transporterar bort svett.

Lika viktigt är att det är bekvämt för ditt barn, hur skulle de annars orka sitta i det i timmar? Gråtande barn som har ont, det är inte kul när man står på berget.

Det ska vara ergonomiskt korrekt, det vill säga att barnet sitter i den ergonomiskt korrekta grodpositionen, där knäna är ovanför höfterna.

En bärstol är tänkt att bäras av en vuxen som går med den. Ändå finns det några som vill veta om det går att cykla eller åka skidor med bärstolen och här kan vi inte svara säkert på det. Om du är tveksam är det bästa rådet att hålla dig borta från det.

Något annat att tänka på är huvudstöd och nackstöd. När barnet tröttnar och slumrar vill det gärna kunna luta huvudet mot något så det inte hänger sig. Här är det skillnad.

Säkerhet

Bärstolen ska ha ett robust bälte som håller ditt barn säkert och stabilt. Kontrollera att den har rejäla fästmekanismer och lås för att förhindra att barnet glider ut. Vanligtvis är detta väl omhändertaget, speciellt i de bärstolar som rekommenderas nedan. Det finns dock även några billiga och enkla bärstolar på marknaden som du kanske vill undvika.

Vad är det allra viktigaste när du ska välja en bra barnbärstol? Den måste självklart sitta bra på ryggen och den ska vara bekväm för barnet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top