Vintersovsäck – Bäst i Test 2024

Det är något speciellt att övernatta utomhus en kall vinterdag, när det är stjärnklart och tyst, och du känner naturen på både dess starkaste och vackraste sida.

Men det fungerar inte utan en varm vintersovsäck. I kyla måste utrustningen vara tillförlitlig och kunna lita på. I detta test har vi hittat de bästa vintersovsäckarna på marknaden. Vi har samlat testresultat och specifikationer på 20+ populära sovsäckar.

Här finns något för alla budgetar, från billiga vintersovsäckar till dyrare expeditionssovsäckar för extrema väderförhållanden. Med priser på upp till över 10 000 kr måste kvaliteten vara god.

Den här artikeln blev lång. Har du bråttom kan du se vilka sovsäckar vi anser vara bäst i test direkt nedan.

Du kan också hoppa i texten genom att använda innehållsförteckningen. Här hittar du också en länk till en tabell med specifikationer för jämförelse. De flesta säckarna i testet är unisex, men flera som exempelvis Rago X-trem finns i dammodell.

Klicka dig vidare till butiken och sök på dammodell. Sammantaget klarar sig sovsäckarna bra i testet, men vi tycker att de bästa är:

Bästa vintersovsäck – värde för pengarna

Helsport Rago X-trem

 • Mycket för pengarna
 • Bekväm och rymlig vintersovsäck
Helsport Rago X-trem
Butik Pris Read more
5.596,00 kr ➜ Läs mer

Helsport Rago är en populär rymlig sovsäck som är mest köpt som 3-säsongssäck, där den är en bästsäljare i Norge. Men Rago-sovsäcken finns också som vintersovsäck med tillägget X-trem, där den har en T-Limit på – 25 c och inte minst en T-Comfort på – 16 c. Det gör den till ett bra val för de som vill ha en rymlig, lätt och bekväm vintersovsäck, men som inte ska användas i extrema temperaturer.

Bra kombination av isolering och vikt

Rago X-trem har en kombination av relativt låg vikt och stor isoleringsförmåga i mellanklassen. Med ett pris på 7000 kr är detta absolut inte en billig sovsäck, men jämfört med de dyraste expeditionssovsäckarna sparar du flera tusen kronor här. Rago X-trem väger 1630 gram. Det är 400 gram lättare än Helsport Svalbard och samma vikt som Mountain Equipment Glacier Expedition, för att nämna två sovsäckar till samma pris (knappt 7000 kr).

Om vi ser på de angivna t-limit och t-komfort, då är Rago X-trem varmare än Mountain Glacier Expedition, men betydligt mindre varm än Helsport Svalbard. I samma kategori, lite dyrare, hittar du även Therm-a-Rest Polar Ranger, som är den lättaste i kategorin med en vikt på bara 1470 gram.

Omdömen och test

Helsport Rago X-trem har ännu inte bedömts i större test hos tidningar som Utemagasinet, Jeger och Jakt&Fiske, så om du känner att du behöver en trovärdig test innan du köper en så dyr påse är det kanske bättre att gå med ett av alternativen som har bedömts i

På Fjellforum.no diskuteras denna sovsäck flitigt och användarna har mycket att säga. Flera användare framhäver att dessa sovsäckar är rymliga. Du får plats för extra kläder i den, om temperaturen dyker. Här från en diskussion (klicka länk för att läsa den).

“Rago sovsäckarna från Helsport har en fantastiskt rymlig passform, och du får plats för en tunn dunjacka under om du skulle ha behov av ännu mer värme”

“Jag har Rago x-trem och är väl nöjd med den. Har använt den i hängmatta under -12, och det fungerade utmärkt. Bra passform och storlek”

“Rago sovsäckarna från Helsport har en fantastiskt rymlig passform, och du får plats för en tunn dunjacka under om du skulle ha behov av ännu mer värme”

Helsport är ju ett norskt märke, som därför kanske passar bättre i passform för oss norrmän än märken som är gjorda för amerikaner. När det gäller att hålla värmen är de flesta användarna nöjda:

“Jag har använt min ner till -15 grader, och hade inga problem med att hålla värmen. Dun-kragen hjälper mycket till att hålla värmen inne i säcken. Säcken fungerar också bra i 5 värme grader +/-, men då i en lite mer öppen dragkedja-position. Något varmare än så blir det fort mycket varmt”

Det är dock inte alla som har samma upplevelse. En del användare rapporterar att Helsports temperaturangivelse inte stämmer helt överens med det som sker i verkligheten.

Här är en annan användare, som jämför Helsport Rago X-trem med Helsport Svalbard, vilket är en annan populär, men tyngre, vintersovsäck:

“Eftersom du överväger Helsport Rago xtrem skulle jag rekommendera att kolla in Helsport Svalbard också. Här får du en avsevärt bättre sovsäck enligt min mening, både när det gäller användning och specifikationer. Jag har själv alla sovsäckarna i Rago-serien, Svalbard och Spitsbergen sovsäckarna. Vintertid använder jag nästan alltid Svalbard framför Rago och Spitsbergen sovsäckarna, eftersom jag tycker att den sovsäcken fungerar bäst med tanke på prestanda..”

Alternativ

 • Mountain Equipment Glacier Expedition
 • Helsport Svalbard

Slutsats

Helsport Rago X-trem verkar vara en bra vintersovsäck och en fin kompromiss mellan vikt och isolering. Varm och rymlig och klarar fint temperaturer ner till 15 c. Kryper temperaturen ner mot – 20 c kan det kanske vara värt att tänka på om du skulle vara bättre tjänad med en mer robust sovsäck som Helsport Svalbard.

Mountain Equipment Glacier Expedition

 • Populär vintersovsäck för tuffa förhållanden
 • Tärningkast 5 hos Jakt&Fiske
Mountain Equipment Glacier Expedition
Butik Pris Read more
4.759,00 kr ➜ Läs mer

Mountain Equipment Glacier Expedition är en populär vintersovsäck gjord för kalla förhållanden. Den har ett gåsdunfyll på 700 cuin och väger 2023 gram. Enligt tillverkaren har den en komforttemperatur på -15 grader och en extremtemperatur på -45 grader.

Sovpåsen har en smal mumieform och tvåvägs dragkedja på vänster sida. Den finns i tre storlekar, från kort till XL. Materialet är vattentätt och andas. Glacier Expedition sticker ut med god isoleringsförmåga till överkomligt pris jämfört med många andra vinter sovpåsar.

Betyg från tester I testet hos Jakt & Fiske framhävs den goda isoleringen och dunspänsten. Glacier Expedition får beröm för att vara slitstark och ha bra lösningar, som magnetisk dragkedja och bra vaddering vid ansiktet. Det enda negativa är att den saknar inre ficka och krok för upphängning. Också att den är i trängsta laget för damer.

Men annars fungerar den enligt testet mycket bra.

Alternativ

Några alternativ i samma prisklass är:

 • Helsport Svalbard
 • Sea To Summit Alpine III

Dessa är något dyrare, men har högre komforttemperatur. Sammanfattning Mountain Equipment Glacier Expedition verkar vara en bra mellanklass vinter sovpåse som kombinerar låg vikt med bra isolering. Den fungerar bra ända ner till ungefär -20 grader Celsius, vilket täcker de flesta vinterbehov. För detta ändamål ger den mycket för pengarna.

Helsport Svalbard X-trem

 • Bäst i test – Mest för pengarna
 • Terningkast 6 hos Jakt & Fiske
 • Varm vinter sovpåse för låga temperaturer
Butik Pris Read more

Helsport Svalbard X-trem är vinter sovpåsen som vi utser till “mest för pengarna”. Detta är en varm, rymlig och hållbar vinter sovpåse som du kan lita på och som klarar de tuffaste förhållanden, men också fungerar bra att använda för vanliga kalla nätter utan att svettas för mycket. Med ett pris på strax under 7000 kr är detta en mellanklass modell, åtminstone jämfört med ekspeditions sovpåsar som Helsport Spitsbergen, Exped Ultra och Rab Expedition 1200.

Otroligt mycket för pengarna

Men även om du sparar nästan 5000 kr (!) på att köpa en Svalbard sovpåse, betyder det inte att du måste kompromissa. T-Limit anges till – 40 c på Svalbard, vilket gör den till näst varmaste i testet, om vi ska tro på de officiella siffrorna.

Endast Helsport Spitsbergen har lägre T-Limit, medan Exped Ultra XP står för – 28 c och Rab Expedition 1200 för – 35 c.

Här måste vi vara lite kritiska, eftersom vissa användare upplever att Helsport kanske är lite väl optimistiska, men det är lite tvivel om att Helsport Svalbard är en riktig expedition sovpåse också.

Bäst i test hos Jakt & Fiske

I ett test utfört av Jakt & Fiske som publiceras av Norges Jeger- og Fiskeforbund, får sovpåsen följande bedömning:

Om du vill ha en riktig vinterpose som också presterar när temperaturen kryper ner mot och under 30-talet, anser vi att Svalbard levererar bäst på våra testkriterier. Samtidigt kommer den mycket bra ut när det gäller vikt, volym och pris

Jakt & Fiske ger Helsport Svalbard betyget 6 och utnämner den som bäst i test. Jakt & Fiske utser Helsport Svalbard X-Trem till testvinnare och bästa köp i sitt stora test av vinter sovpåsar. Enligt testpanelen ger sovpåsen mycket bra värme och isolering ned mot -40 grader, trots att den är lättare och mindre än många av de andra påsarna i testet. Det framhävs att påsen har gott om utrymme och är bekväm att ligga i, samtidigt som den har förvånansvärt bra spänst och formar sig fint runt kroppen.

Värmekragen beskrivs som den kraftigaste i testet och sitter väl skyddande runt nacke och axlar. Även huvan beröms för att vara vadderad och sitta bra. Dessutom har påsen extra isolering i fotändan.

Testpanelen framhåller att Svalbard har genomtänkta lösningar och att materialkvaliteten är mycket god. Sammanfattningsvis ger detta enligt testet ett så bra förhållande mellan värme, vikt och pris att den tar hem segern.

Populär bland användarna på Fjellforum.no

Svalbard är en av de mest populära sovpåsarna bland användarna på Fjellforum.no. Generellt verkar det som att användarna på Fjellforum är mycket nöjda med Helsport Svalbard. Den beskrivs som en varm och bekväm sovpåse med god kvalitet. Flera framhäver att Svalbard har betydligt bättre isoleringsförmåga och komfort än billigare instegsmodeller som t.ex. Warmpeace Viking.

Dunet har högre fill power, vilket ger bättre värmeeffektivitet. Användaren SnorreL skriver: “Svalbard upplevs som otroligt mycket bättre i kvalitet och komfort. Dunspänst är bara ett av nyckelorden.”

Användarna beskriver att Svalbard har bra passform och är rymlig nog att ha på sig extra kläder. Samtidigt håller den väl på värmen tack vare bra spänst i dunet. Om komfort och isolering skriver användaren sinje:

“Jag tycker verkligen den levererade och jag fick mig en god natts sömn. Om du har några procent rabatt någonstans där de säljer Svalbard får du den nog ner i 7 tusenlappar.”

Värmekragen beröms för att ge bra skydd runt hals och axlar. Även huvaområdet framhävs som välfungerande. Vissa jämför Svalbard med Western Mountaineering och anser att den håller måttet även mot de allra bästa märkena. Andra tycker att priset är överkomligt jämfört med mer påkostade märken.

Sammanfattning

Helsport Svalbard är en fantastisk vinter sovpåse som tål allt från övernattning i tält i skogen till fjällturer på vintern. Rekommenderas!

Therm-a-Rest Polar Ranger

 • Bäst i test – lättvikt
 • Innovativ och varm vintersovpåse
 • Tärningskast 5 hos Jakt & Fiske
Butik Pris Read more

Therm-a-Rest Polar Ranger är en innovativ och välisolerande vintersovpåse för kalla förhållanden. Enligt tillverkaren har Polar Ranger en komforttemperatur på -20°C i underbyxor, som sjunker till -30°C med underställ på. T-gränsen anges till -29°C.

I testet hos Jakt & Fiske får sovpåsen bra omdöme för sina innovativa lösningar. Den har bland annat öppningar på sidorna till armarna, vilket gör den mycket praktisk att använda. Öppningarna runt ansiktet har också en smart lösning för att undvika kondens.

Polar Ranger är fylld med Nikwax-impregnerad gåsdun, vilket bidrar till den goda värmeisoleringen.

för att den håller sig torr över tid. Enligt Jakt & Fiske är detta en fördel på turer med många nätter ute.

Lättast i klassen

Sovsäcken väger 1470 gram i storlek regular. Det gör den till en av de lättaste i sin klass och den lättaste i testet, där den slår Deuter Astro Pro med bara 1 gram. Samtidigt prisas den för god värmeeffektivitet och låg packvolym.

På undersidan har den fästpunkter så att den kan kopplas till liggunderlaget. I fotändan finns det extra isolering. Enligt Jakt & Fiske är detta en varm och bra sovsäck som håller dig varm ner mot -30 grader. Den rekommenderas för turer i kallt vinterklimat där vikt och plats i ryggsäcken är viktigt.

Omdömen på Fjellforum.no

Therm-A-Rest Polar Ranger diskuteras även på Fjellforum.no som ett alternativ för extrem kyla.

Användaren squidman skriver att Therm-A-Rest sovsäckarna har fått många bra betyg: “Thermarests sovsäckar har fått många fler goda omdömen som jag har hört från alla håll.”

Sammanfattning

Priset är 9990 kr hos leverantören vi hittade. Detta är i det övre segmentet, men Polar Ranger levererar innovativa lösningar och god värme för sin viktklass. En bra investering för den som vill ha en lätt och funktionell sovsäck för kalla vintereventyr.

Bästa vintersovsäck – budget

Mammut Protect Fiber Bag

 • Bäst i test – Budget
 • 9/10 i test hos Klikk.no
Mammut Protect Fiber Bag
Butik Pris Read more
3.146,00 kr ➜ Läs mer
3.371,00 kr ➜ Läs mer

Mammut Protect Fiber Bag -18C är en fibersovsäck som vi utser till bäst i test i budgetkategorin. Enligt testet av magasinet Klikk klarar denna sovsäck temperaturer ned till -18 grader på T-limit och T-komfort på – 10 grader. Klikk skriver att Mammut-sovsäcken klarar temperaturer ner till -40 grader, men detta gäller T-extrem och rekommenderas alltså inte för användning, om du inte vill riskera frostskador. Sovsäcken beröms för gedigen kvalitet och ett stort användningsområde.

Njut av smart design för ökad rörelsefrihet

Den har flera innovativa lösningar, som dragkedja på ovansidan och öppningar för armarna. Detta gör den mycket praktisk och flexibel att använda.

Det första man lägger märke till är att dragkedjan har flyttats från sidan till mitten på ovansidan. Detta gör att det är väldigt enkelt att ta sig in och ut ur sovsäcken. Det finns också två dragkedjeöppningar för armarna så att du kan sitta med sovsäcken stängd, samtidigt som du kan ha armarna ute för att till exempel äta mat eller hantera en termos.

Hög kvalitet men tung

Klikk ger betyg 9 av 10 i sitt test och framhåller komfort och funktionalitet som stora plus. Enda minuset är att vikten på 2110 gram i storlek regular är i tyngsta laget. Detta är faktiskt den näst tyngsta sovsäcken i testet.

I samma kategori hittar vi också Marmot Never Summer, som är ca 300 gram lättare och som bara kostar några hundra kronor mer. Har du lite mer pengar att lägga, och är lättvikt något du prioriterar, då kan Deuter Astro Pro 600 vara ett bättre alternativ.

Sammanfattning

Mammut Protect Fiber Bag -18C väger alltså mer än många dunsovsäckar, men är i gengäld betydligt billigare. Priset är 2999 kronor hos leverantören Milrab.

Detta är överkomligt för en varm och solid 4-säsongers sovsäck. Mammut Protect Fiber Bag -18C ger mycket sovsäck för pengarna och är ett bra budgetval.

Deuter Astro Pro 800

 • Bra och prisvärd allround sovsäck
 • 9/10 i test hos Utemagasinet
Deuter Astro Pro 800
Butik Pris Read more
Pris saknas ➜ Läs mer
3.671,00 kr ➜ Läs mer

Deuter Astro Pro 800 är en lätt och kompakt vintersovsäck. Den är ett bra alternativ för dig som vill ha en varm sovsäck, men som också prioriterar låg vikt. Deuter Astro Pro säljs också som 3-säsongers sovsäck (Deuter Astro Pro 600) och sommarsovsäck (Deuter Astro Pro 400). Med en vikt på 1471 gram i storlek regular, är denna lättare än många konkurrerande modeller.

Samtidigt ger 800 gram gåsdunsfyllning god värmeeffektivitet. Deuter Astro Pro är alltså en relativt lättvikt vintersovsäck som “bara” väger 1471 gram. Detta är betydligt lättare än andra i budgetsegmentet (som t.ex. Mammut Protect och Marmot Never Summer).

Här är Deuter sovsäcken faktiskt nästan 500 gram lättare (än Mammut Protect). För mer extrema förhållanden finns också en varmare version, avsedd ner till -20 grader Celsius.

9/10 i test hos Utemagasinet

Deuter Astro Pro får beröm för att vara den sovsäcken som blir minst när den packas ihop. Detta tack vare ett stretchsystem i tyget som ger god rörelsefrihet. Passformen beskrivs som god, med extra vaddering och utrymme för fötterna i “power box”-utformningen i fotändan. Detta ger enligt testet extra komfort. Det lyfts fram att påsen har en varm nackkrage och tvåvägs dragkedja som inte fastnar.

Materialkvaliteten beröms, med bland annat vattenavvisande tyg. Totalt ger testet betyget 4,5 av 5 möjliga. Det enda negativa som nämns är att snören runt huvudöppningen kan upplevas lite skarpa.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kommer du nog att vara mycket nöjd med den kompakta storleken på förpackad sovsäck och den goda komforten och rörelsefriheten. Deuter Astro Pro 800 ser ut att vara ett bra alternativ för dig som vill ha en lätt och rymlig sovsäck. Priset är något högre än andra i budgetsegmentet, men då får du också en betydligt lättare sovsäck.

Bästa expedition- och vintersovsäck

Helsport Spitsbergen X-trem

 • Bäst i Test – tuffa förhållanden
 • Tärningskast 6 hos Jeger
 • Tärningskast 5 hos Jakt&Fiske
 • 8/10 hos Utemagasinet
Helsport Spitsbergen X-trem
Butik Pris Read more
8.796,00 kr ➜ Läs mer
11.000,00 kr ➜ Läs mer

Helsport Spitsbergen X-trem är en vinter- och expeditionsovsäck som är utvecklad för de tuffaste förhållandena och de lägsta temperaturerna. Helsport beskriver den som sin tuffaste sovsäck någonsin.

Men faktum är att Spitsbergen kan användas som 3-säsongers sovsäck också. Bara ta bort den ena påsen och då har du antingen en vanlig vintersovsäck (innersta dunpåsen) eller en fin sommarsovsäck (yttre fiberpåsen).

Denna flexibilitet i användning gör att priset på över 10.000kr kan berättigas. Ord som “extrem” och “fantastisk” har klistrats på denna sovsäck i test, men vad är det som gömmer sig inuti och som gör den så unik?

Spitsbergen-modellen har lägst angivna T-Limit i testet med otroliga -45 grader och en T-Comfort på lika imponerande -32 grader Celsius.

Detta är helt enkelt i en klass för sig och om du skulle hitta en konkurrent i testet skulle det vara en annan Helsport-modell, mer specifikt Helsport Svalbard. Vi har inte omedelbart fått fram vad T-Comfort är angivet till på Svalbard men T-Limit är -40 grader. Värt att fundera på om du överväger att köpa Spitsbergen eftersom Svalbard är betydligt billigare, flera tusen kronor faktiskt.

Helsport Spitsbergen väger 3310 gram vilket också gör den till den tyngsta sovsäcken i testet och kanske det enda negativa att säga här. Det är en tung sovsäck även jämfört med Helsport Svalbard, faktiskt över ett kilo tyngre.

Orsaken till detta är att Helsport Spitsbergen är en så kallad Twin-Bag där den innersta påsen är en klassisk dunsovsäck och utsidan har du ett extra skikt polyester. Fyllnaden är gåsdun och väger 861 gram. Det finns extra isolering i fotändan och i huvan där värmeförlusten vanligtvis är störst.

“Suverän i norska tester”

Vi har valt Helsport Spitsbergen som “bäst i test” för sovsäckens egenskaper och inte minst för att den presterar så bra i testerna. Här har vi en sovsäck som har testats och bedömts av 3 trovärdiga norska tidningar i Utemagasinet, Jeger och Jakt&Fiske. Det är bra eftersom med ett pris på över 10 000 kr hade det varit lite tråkigt om kvaliteten inte var som man förväntade sig.

Den mest positiva testen kommer från Jeger.no som ger betyget 6 och “bäst i test”:

Helsport Spitsbergen X-Trem är helt enkelt fantastisk, för sitt avsedda bruk. Vår test visar att Helsport Spitsbergen är en extrem vinter-sovsäck. Extremt varm, extremt funktionell, extremt bekväm – och extremt dyr.

Även tidskriften Jakt&Fiske som är medlemstidningen för Norges jägar- och fiskeförbund är mycket entusiastisk om Spitsbergen och ger betyget 5:

Med Spitsbergen X-trem har Helsport skapat ett genialt twin-bag system som kombinerar det bästa av två världar… Så det är främst en expeditionssovsäck, ett användningsområde den lätt levererar suveränt på. Spitsbergen X-trem kan tyckas lite dyr för genomsnittsfriluftsmänniskan, men med tanke på att modellen täcker tre användningsområden kan den ändå vara väl värd investeringen

Slutligen ger Utemagasinet betyget 8/10. Detta är det “sämsta” betyget bland testerna av Helsport Spitsbergen, där kritiken är att trots mycket bra egenskaper så är den något tung att hantera och inte särskilt kompakt:

Helsport Spitsbergen är en twin-bag sovsäck anpassad för de kallaste vinternätterna, helst på expedition. Men lösningen kan faktiskt fungera även för sommar och höst om man inte lägger alltför stor vikt vid att allt ska vara perfekt hela tiden

Inte bara för extremt vinterbruk – går även att använda som 3-säsongs sovsäck

Hittills har vi fokuserat på egenskaperna hos Spitsbergen vid extremt kalla förhållanden och där glänser den verkligen.

Men Spitsbergen är faktiskt en två-i-ett-sovsäck, kanske till och med tre-i-ett, där du får en sovsäck för alla årstider.

Dessutom täcker två sådana påsar hela tre användningsområden: Använda tillsammans är Spitsbergen X-trem en rå vinterpåse (T-lim -45), innerpåsen ensam är en duglig vinterpåse (T-lim -25), medan ytterpåsen på egen hand definitivt duger som tresäsongspåse (T-lim -11)

Det fungerar så att när du använder båda sovsäckarna, den inre med dun och den yttre med fiberfyllning, är sovsäcken en extremt varm vinter- och expeditionssovsäck. Tar du ut den inre säcken och använder den ensam, har du en vanlig vintersovsäck med en T-komforttemperatur på cirka -16 grader, vilket passar för vanliga nordiska förhållanden.

Men om du bara använder den yttre sovsäcken med fiberfyllning, har du en super 3-säsongers sovsäck med T-gräns på -11°C, även om den enligt Utemagasinet kanske kan bli lite för varm som sommarsäck.

Så du får faktiskt 3 sovsäckar för priset av en – expedition, vinter och 3-säsong – och det gör plånbokssmärtan lite mindre och du sparar på förvaring.

Spitsbergen är inte bara en praktisk sovsäck som tål allt, utan också en sovsäck som är mycket bekväm. Här får du en sovsäck där du ligger varmt och mysigt, där du ofta inte behöver ha på dig ullkläder.

Allt är självklart inte perfekt med Helsport Spitsbergen. Den uppenbara invändningen måste vara att detta är en tung och utrymmeskrävande sovsäck. Båda sovsäckarna väger tillsammans 3 kg och när sovsäckarna ska komprimeras för att rymmas i ryggsäcken kan det bli en del bök. Både Utemagasinet och Jakt&Fiske bedömer att Helsport Spitsbergen främst är en sovsäck som passar för.

Rab Expedition 1200

 • Sovsäck för kallaste och mest krävande förhållanden
Butik Pris Read more
Pris saknas ➜ Läs mer
10.195,00 kr ➜ Läs mer

Rab Expedition 1200 är en expeditionsoväska utformad för de kallaste och mest krävande förhållandena. Med sin höga komforttemperatur, goda isolering och innovativa lösningar anses den vara en av de bästa expedition och vinter sovsäckarna på marknaden. Den är i direkt konkurrens med Helsport Spitsbergen för bästa “extrema sovsäcken” på marknaden just nu.

Bekvämt och rymligt

Sovsäcken har en gåsdunstopp på hela 1200 gram. Dunet har extra hög fill power på 850+, vilket ger god värmeeffektivitet i förhållande till vikten på 1890 gram med lock. Den är utformad som en mumiepåse med bra isolerande värme-krage. Detta ger optimal passform och förhindrar värmeförlust. En två-vägs dragkedja på vänster sida gör det enkelt att komma in och ut ur påsen. Den rymliga designen är ett plus, då det ger möjlighet att ha på sig kläder inne i sovsäcken. Komfortemperaturen är angiven ned till -35 grader Celsius.

Bedömning från Jakt & Fiske

I testet av Jakt & Fiske beskrivs Rab Expedition 1200 som “bekväma och varma sovsäcken för de kallaste vinterkvällarna”. Den rymliga passformen gör att man kan ha på sig extra kläder eller byta inne i påsen. Samtidigt upplevs den som spänstig och formar sig väl runt kroppen.

.. Bekväm och varm påse för de kallaste vinterkvällarna. Rymlig passform gör det möjligt att sova bekvämt med dunjacka eller andra extra plagg på kroppen. Det finns också gott om utrymme i fotlådan för extra kläder eller stora lobbar..

Huva, krage och dragkedja lyfts fram som bra lösningar som skyddar mot värmeförlust. Även materialkvaliteten hyllas. Jakt & Fiske ger en tärningskast 4 av 6 möjliga poäng. Enda avdrag är priset som är högt i jämförelse med billigare alternativ.

Bedömning från Utemagasinet

Utemagasinet ger tärningskast 9 av 10 möjliga poäng och beskriver Rab Expedition 1200 som en sovsäck i “världsklass”. Den rymliga passformen gör att man kan byta kläder inne i påsen. Samtidigt dras den höga dunspänsten fram, vilket ger en bra komfortupplevelse.

Rab Expedition 1200 är en solid vinter sovsäck för de kallaste nätterna. Om du mot all förmodan skulle frysa ändå finns det gott om utrymme att sätta på extra kläder inuti sovsäcken

Det enda minus som nämns är att dragskopan vid nacken kan upplevas lite obekväm.

Alternativ

Några alternativ i samma klass är:

  Sea to Summit Alpine III

  • Varmast per vikt
  • Tärningskast 5 hos Jakt&Fiske
  Sea to Summit Alpine III

  Sea To Summit Alpine III utmärker sig genom att erbjuda extremt hög värme i förhållande till vikt och storlek. Enligt testet i Jakt & Fiske ger denna sovsäck mest värme i förhållande till lägsta packvolym av alla sovsäckar i testet. Alpine III väger bara 1999 gram, med en volym på 25×40 cm.

  Sovsäcken har hela 1250 gram gåsdunfyllning med 850 fillpower. Det ger extremt bra värmeeffektivitet. Komforttemperaturen anges till -29 grader Celsius och gränstemperaturen ligger på -40°C. De 1250 grammen högkvalitativ dun gör att Alpine III kan ha låg totalvikt samtidigt som den isolerar extremt bra.

  Den höga duninnehållet ger också bra fördelning och fyllning i alla kammare i sovsäcken. Den smala mumieformen innebär att Alpine III passar bäst för smalare personer. För kvinnor kan passformen upplevas som för smal.

  En väldigt varm och skön vinter-sovsäck. Lite smal passform, men det är sovsäcken i testet som ger mest värme i förhållande till lägsta packvolym.

  Jakt & Fiske lyfter fram det effektiva kompressionsskyddet med fyra remmar. Det innebär att sovsäcken tar upp väldigt lite utrymme, trots den kraftiga dunfyllningen. Halskrag, huva och fotlåda med extra isolering bidrar till att hålla värmen kvar i säcken. Det vattentäta yttertyget förhindrar även ytlig fukt.

  Alternativ

  Några alternativ i samma klass är:

  • Helsport Spitsbergen X-Trem
  • Exped Ultra Xp
  • Summary

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis framstår Sea To Summit Alpine III som det optimala valet för den som vill ha så låg vikt och volym som möjligt, men ändå extremt bra värmeisolering. Perfekt för resor där varje gram räknas.

  Köpguide: Sovsäckar för vintern

  En bra vintersovsäck är mycket viktig för att hålla sig varm under kyliga vinterkvällar utomhus. Här är några tips om vad man bör tänka på när man köper en sovsäck för vintern:

  Isolering och temperatur

  En viktig faktor är förstås isolering och temperaturgräns. Kontrollera komforttemperaturen och den lägre temperaturgränsen från tillverkaren. Komforttemperaturen bör ligga väl under den förväntade minimitemperaturen på resan. Dun ger den bästa isoleringen per vikt och volym, medan syntetfyllning fungerar bättre i fuktiga miljöer. Dun med hög fillpower, till exempel 800 cuin, har bättre värmeeffektivitet än dun med lägre fillpower.

  Storlek och passform

  Prova sovsäcken i butiken för att testa passformen. Det bör finnas utrymme för kläder, men inte för mycket extra luft. Kontrollera att längden och axelbredden passar kroppen.

  En sovsäck som är för stor gör att det blir mycket luft som måste värmas upp. Se till att längd och axelbredd passar din kroppsstorlek. En för trång sovsäck begränsar rörelsefriheten.

  Vikt och packstorlek

  • Lägre vikt och volym är bättre, men går ofta på bekostnad av isolering.
  • Dunsovsäckar är mer kompakta än syntetiska alternativ.
  • Kompressionsskydd gör sovsäcken mindre i ryggsäcken.

  Lägre vikt och packstorlek är alltid en fördel, så länge det inte påverkar isoleringsförmågan. Dunsovsäckar är mer kompakta än syntetiska alternativ. Kompressionsskydd gör att sovsäcken tar mindre plats i ryggsäcken. Detta är praktiskt på turer där varje centimeter i ryggsäcken räknas.

  Funktionalitet

  • Värmekrage, huva och dragkedja bör ge bra skydd mot värmeförlust.
  • Rymliga sovsäckar gör det enklare att byta kläder på natten.
  • Överväg lösningar som ärmhål och centrerad dragkedja för praktisk användning.

  Kontrollera att värmekrage, huva och dragkedja ger bra skydd mot värmeförlust. Rymliga sovsäckar gör det enklare att byta kläder eller lägga till extra lager inuti säcken på natten. Praktiska lösningar som ärmhål och centrerad dragkedja ökar användarvänligheten i kalla förhållanden.

  Pris

  • Betalar du mer får du ofta bättre kvalitet, men det behöver inte alltid vara fallet.
  • Jämför pris, vikt och temperaturgräns för att hitta bästa värde.

  Högre pris ger oftast bättre kvalitet, men inte alltid. Jämför pris, vikt och temperaturgräns på olika modeller för att hitta det bästa värdet.

  Underhåll

  • Impregnerad dun och vattentäta material minskar fuktproblem.
  • Korrekt förvaring och tvätt är viktigt för livslängden.

  Impregnerad dun och vattentäta material minskar problem med fukt. Korrekt förvaring och tvätt är också viktigt för sovsäckens livslängd.

  Lämna en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Rulla till toppen
  Scroll to Top