Vandringsstavar – Bäst i Test 2024

Vandringsstavar är ett ovärderligt hjälpmedel för alla som älskar att vandra i naturen. Med rätt stavar får du bättre balans, avlastning för lederna och extra drivkraft upp för backarna. Men med så många olika modeller på marknaden kan det vara svårt att välja ut de absolut bästa vandringsstavarna.

I denna guide har vi sammanställt de främsta vandringsstavarna just nu, baserat på omfattande produkttester och recensioner från ledande friluftsmagasin. Här hittar du bara stavar som verkligen håller måttet och levererar kvalitet, funktion och komfort för pengarna.

Vi presenterar våra bästa val inom olika kategorier, allt från de lättaste karbonstavarna till de mest prisvärda alternativen. Du får tips om vilka egenskaper du bör titta efter när du köper vandringsstavar, samt konkreta produktrekommendationer.

Topp 3 vandringsstavar

Black Diamond Alpine Carbon Cork

Bäst i test – mångsidig

 • Rekommenderas av Klikk.no
 • 6/6 på Outdoorgearlab.com
från 1.396,00 SEK

Black Diamond Distance Carbon FLZ

Bäst i test – Lättvikt

 • Testvinnare på Expressen.se
 • Topp 3 på Råd og Røn
 • Testvinnare på TÆNK
från 2.395,00 SEK

Black Diamond Trail

Bäst i test – Budget

 • Testvinnare på Testfakta.se
 • Bäst i test på Råd og Røn
 • 4/5 på Expressen.se
från 896,00 SEK

Vandringsstavar – bäst i test

Black Diamond Distance Carbon FLZ

 • Bäst i test – Lättvikt
 • Testvinnare på Expressen.se
 • Topp 3 på Råd og Røn
 • Testvinnare på TÆNK

I vårt test var det ett märke som kom ut som bäst, och det är Black Diamond. Man får helt enkelt acceptera att det kommer att pratas mycket om Black Diamond här, för det amerikanska märket från Utah är helt enkelt framstående i tester, oavsett om det är norska, svenska eller danska tester.

Black Diamond Distance Carbon FLZ är en hopfällbar lätt vandringsstav som är bäst i vårt test, och även hos Expressen.se och hos det danska konsumentrådet TÆNK. Dessutom ligger den i topp 3 hos Råd och Rön, som är det svenska Konsumentrådet. Den är också en av de mest populära modellerna på Prisguiden, så kort sagt, detta är både experternas och konsumenternas bästa val.

«Testets överlägset både lättaste och mest praktiska vandringsstavar. Handtagen i EVA-skum känns väldigt bra i handen och glider inte tack vare sin räfflade utformning. Det är mycket enkelt att fälla ut vandringsstavarna och lika enkelt att fälla ihop dem efter användning. De är, trots sin låga vikt, väldigt stabila att gå med och passar för de flesta äventyr och vandringar. Vandringsstavarna tar upp väldigt liten plats när de inte används, så de passar i nästan vilken ryggsäck som helst.»

Alla är väldigt nöjda med denna lätta och robusta stav, som bara väger mellan 333 och 385 gram. Det här är staven för dig som vill ha de lättaste stavarna, eftersom du vet att extra vikt på din packning snabbt kan kännas tung när du går uppför.

Stavarna säljs i 3 längder och kan justeras i längd från 95 till 110 cm, 105 till 125 cm och 120 till 140 cm. Om du är osäker på vilken längd du behöver är tumregeln att multiplicera din längd med 0,68.

Stavarna kan fällas i 3 delar, vilket ger en längd på 29 till 38 cm när de är hopfällda.

Black Diamond Alpine Carbon Cork

 • Bäst i test – mångsidig
 • Rekommenderas av Klikk.no
 • 6/6 på Outdoorgearlab.com

Black Diamond Alpine Carbon Cork Trekking Pole är en av de bästa – och dyraste – modellerna i testet, som vi betygsätter som testets bästa för varierande användning.

Med ett pris på 1500 SEK är det ingen billig vandringsstav, men kvalitet och pris hänger ofta ihop.

Denna modell passar för det mesta och marknadsförs som en stav för alla fyra säsonger, men den är kanske bäst lämpad för tunga packningar och längre resor, där du behöver denna stavs extra styrka och tjocklek.

«Black Diamond Alpine Carbon Cork är en stark, bekväm, hållbar och mångsidig vandringsstav. Andra alternativ kan vara bättre lämpade för specialiserade användningsområden, men Alpine Carbon Cork är en allroundstav för de flesta tillfällen, särskilt om du tenderar att bära tunga packningar.»

Dessa vandringsstavar är lätta och robusta, lämpliga för fjällturer och för vardagsbruk. Du kan justera längden kontinuerligt från 100 cm till 130 cm (61 cm för transport). Med en vikt på bara 486 g är detta inte den lättaste vandringsstaven, men den är fortfarande lättare än de flesta aluminiumstavar.

Något populärt med denna modell är det äkta korkhandtaget, som isolerar mycket bra. Den är både skön att ha på sig när det är sommar och man svettas, där korken leder bort svetten, men kanske ännu viktigare när det är kallt, där korken håller värmen från händerna.

«Med utbredd användning av karbon och en totalvikt på under ett halvt kilo, korkgrepp med mycket god utformning och god isoleringsförmåga, en ‘packlängd’ på lite över 62 cm och en välfungerande och funktionell låsmekanism för längdjustering, finns det inte mycket att anmärka på här… Även om dessa stavar från Black Diamond är tredelade och av karbon, upplevs de som mycket stabila och solida. Greppet är mycket bekvämt och handledsremmen är av nubuckläder och är vadderad hela vägen runt – mycket bra.»

Stavarna säljs som standard med smala vandringsringar, men snöringar ingår också.

Stången går inte att fälla, så om du vill ha detta kan du titta på Black Diamond Distance Carbon FLZ som kan fällas i 3 delar.

Black Diamond Trail

 • Bäst i test – Budget
 • Testvinnare på Testfakta.se
 • Bäst i test på Råd og Røn
 • 4/5 på Expressen.se

Sedan avrundar vi stavarna från Black Diamond med denna stav i budgetklassen. Det är också en mycket bra stav för allroundbruk som du får till halva priset av de andra bästa stavarna i testet.

Detta är en tålig och rejäl stav som presterar mycket bra i tester. Den är Bäst i Test hos Konsumentrådet Råd og Rön, Testvinnare på Testfakta.se, och den får 4/5 i test hos Expressen.se. Mycket bra i test och utmärkt valuta för pengarna gör den till bäst i test.

Staven har en längd på 100-140 cm vid användning och hopfälld till 62 cm för enkel transport i ryggsäcken.

«Superstabila vandringsstavar tack vare att de består av en enda sektion och har dubbla spärrlås. Extra långt handtag gör att det går att justera greppet under vandringen så att de hela tiden stöttar upp och hjälper till på bästa sätt. Dessutom är handledsremmarna vadderade på precis rätt sätt och är bekväma att vandra med. Väldigt enkla att hantera och står emot bra på samtliga underlag. Det enda som hindrar dessa vandringsstavar från att få toppbetyg är att de är långa när de är hopfällda, någonting som kan göra dem något skrymmande i bagaget»

Materialet är aluminium och vikten är 484 gram. Detta är inte den lättaste staven i testet, men ändå bara 100 gram tyngre än lättviktsmodellen Black Diamond Distance Carbon FLZ och samma vikt som den 800 SEK dyrare Black Diamond Alpine Carbon Cork.

Med ett pris på 700 SEK finns det billigare modeller men de flesta av konkurrenterna i denna prisklass (Silva Trekking 3Z, Fizan Compact) har samma pris och då väljer vi hellre Black Diamond som är bäst i tester i andra kategorier.

Fizan Compact

 • Ultralätt vandringsstav
 • 72/100 i test hos Råd och Røn

Är detta världens lättaste stav? Med en vikt på endast 158 gram per stav kan dessa vara världens lättaste vandringsstavar.

Det italienska märket Fizan har tillverkat vandringsstavar i aluminium sedan 1947, och Fizan Compact är en av de mest populära bland deras stavar. Med ett pris på strax över 700 SEK ligger den i samma prisklass som Black Diamond Trail och Silva 3Z.

Compact är en 3-delad teleskopstav med en längd från 59 till 132 cm, vilket kommer att passa de flesta, både långa och korta.

Värt att veta om att köpa promenadstavar och vandringsstavar

När du ska köpa promenadstavar och vandringsstavar är det flera saker du bör tänka på för att få ut så mycket som möjligt av stavarnas funktion och komfort. Här är en guide som hjälper dig att hitta rätt typ och modell för dina behov.

Varför använda vandringsstavar?

Vandringsstavar ger bra stöd och stabilitet under vandringar och turer i tuff terräng.

Promenadstavar är även populära för stavgång och träning, en aktivitet som många har börjat med de senaste åren.

De är väldigt praktiska att ha när resan går nerför berget, och de kommer verkligen till sin rätt när man ska korsa en flod eller gå på hala stenar.

Dessutom kan vissa stavar användas för att sätta upp presenningar och tält, men detta är inte en vanlig egenskap.

De avlastar knän och leder, fördelar kroppsvikten bättre och ökar balansen. Dessutom hjälper de till att förbättra hållningen och öka konditionen genom att aktivera flera muskelgrupper.

Vilka promenadstavar ska jag välja?

När du väljer promenadstavar eller vandringsstavar bör du överväga följande faktorer:

Bruksområde: Var och hur ska du använda stavarna? För fjällturer, bör du välja vandringsstavar, medan promenadstavar passar bättre för turer i flackare terräng och för nordic walking.

Material: Stavarna kan vara tillverkade av aluminium eller kolfiber. Aluminium är billigare och mer slitstarkt, medan kolfiber är lättare och absorberar stötar bättre.

Längdjustering: Teleskopstavar låter dig justera längden, vilket är praktiskt om flera personer ska använda stavarna, eller om du vill ändra längden under turen. Stavar med steglös justering är bra att ha.

Vikt

Stavarnas vikt påverkar hur bekväma de är att använda. Lättare stavar kräver mindre ansträngning och är bekvämare på längre turer, medan tyngre stavar kan vara mer hållbara. Välj en vikt som passar din användning och fysiska form. Promenadstavar används ofta när vandringen går nerför och då är det bra att de inte är för tunga.

Handtag och rem

Handtaget och remmen är viktiga för komforten. Välj ett handtag av ett material som är bekvämt att hålla i och som absorberar fukt, som kork eller gummi. Kork är ett material som många föredrar. Remmen bör vara justerbar och vadderad för att undvika skav och för att ge bra stöd.

Dämpning

Vissa stavar har ett inbyggt dämpningssystem som minskar stötar och vibrationer när stavarna träffar marken. Det kan vara en fördel om du har känsliga handleder eller går långa promenader, men det kan också göra stavarna något tyngre och dyrare. Ett populärt märke som tillverkar dessa stavar är BungyPump, som är lämpligt för stavgång där pulsen ökar, men ändå är skonsamt.

Stålspets och trinser

Stavarna ska ha en solid stålspets i änden för att ge bra grepp på olika underlag, som sten, is och snö.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top