Damasker och gaiters för vandring, löpning och ski – Bäst i Test 2024

Damasker och gaiters är praktiska plagg som skyddar benen i många olika sammanhang. Oavsett om det handlar om vandring i fjällen, längdskidåkning eller en promenad på stan en regnig dag, så ger damaskerna ett effektivt skydd.

Men med tanke på alla olika modeller och material som finns, kan det vara svårt att veta vilken typ av damasker som passar just dina behov bäst. I den här guiden tittar vi närmare på några viktiga aspekter att tänka på när du ska köpa nya damasker.

Baserat på alla tester och omdömen har vi sammanställt en lista över de damasker som utmärker sig som absolut bäst inom olika användningsområden. 

Bästa damaskerna för vandringsskor

Outdoor Research Helium

 • Prisbelönt – Bästa Valet på Outdoorgearlab.com
 • Lätta och andningsbara
 • Vattentäta
Outdoor Research Helium
Butik Pris Read more
895 kr Till butik

De lätta och vattentäta Helium-damaskerna från Outdoor Research har korats till testvinnare hos Outdoorgearlab.

Helium framhålls som en lättviktig damask som är idealisk för leriga förhållanden och mildare väder. De är vattentäta, med utbytbara fotband och passar utmärkt till standard vandringskängor.

Testaren påpekar att de är väldigt tunna och därmed inte särskilt isolerande. Detta kan leda till att vattenpassager fortfarande känns kalla även om fötterna hålls torra. Hållbarheten i stenig terräng och på is ifrågasätts också på grund av det tunna materialet.

Trots detta framhålls Helium som ett bra alternativ när ett heltäckande skydd är viktigt, samtidigt som man vill behålla komforten. De är lätta och har bra andningsförmåga för att vara fullängdsdamasker.

De är tillverkade i nylon och passar utmärkt till vandringsskor.

Tack vare deras låga vikt och goda andningsförmåga erbjuder de skydd utan att orsaka överhettning. Med ett rekommenderat pris på 899 kr ligger de i ett högre prissegment för damasker.

Ett utmärkt val för mer krävande vandringar.

Rab Kangri GTX

 • Vattentäta
 • Medelprisnivå
 • Bra passform

Rab Kangri GTX är vattentäta damasker tillverkade i robust nylon med Gore-Tex-membran.

Enligt testresultaten från Jakt & Fiske erbjuder de utmärkt skydd för benen och passar perfekt till både vandrings- och fjällkängor, där de fått toppbetyg.

Testerna visar att Rab Kangri GTX är hållbara och vattentäta damasker som tål slitaget på barmark. De har en stabil konstruktion av nylon och Gore-Tex, som effektivt skyddar mot regn och fukt.

Damaskerna har en bred och kraftig dragkedja framtill samt justerbara fotremmar i slitstarkt nylon, vilket ger ett effektivt skydd mot smuts och vatten. Dock kan en smula fukt tränga in vid öppningen vid långvarig användning i våt miljö.

Sammanfattningsvis framstår Rab Kangri GTX som robusta damasker lämpade för tuffa förhållanden på barmark och i krävande terräng. De är också effektiva i snö, men utmärker sig särskilt i utmanande förhållanden under sommar och höst.

Med ett rekommenderat pris på 899 kr placeras de i mellanprisklassen för denna typ av specialdamasker. De verkar vara ett bra val för vandringar i ojämn terräng.

Bästa billiga damaskerna

Urberg Unisex Outdoor

 • Billiga
 • Testvinnare för billiga gaiters
 • Vattentäta
Urberg Unisex Outdoor
Butik Pris Read more
229 kr Till butik

Dessa höga damasker från Urberg finns tillgängliga till ett mycket förmånligt pris på endast 199 kr. De är tillverkade av polyester och har fått högsta betyg i ett test utfört av Fjellsport som ‘bästa budgetdamasker’.

Urberg Unisex Outdoor är idealiska för både vandringsskor och joggingskor. De skyddar effektivt mot smuts och fukt med en vattentäthet på hela 1500 mm. Med justerbart fotband och ett spänne i toppen sitter de säkert på plats utan att glida ner.

För den som söker en prisvärd och funktionell frilufts-damask är Urberg Unisex Outdoor ett utmärkt val. De erbjuder gediget skydd till ett mycket överkomligt pris.

Dessa damasker kombinerar ett tillgängligt pris med tillförlitligt skydd – perfekta för friluftsaktiviteter med vandrings- eller löparskor.

Bästa damaskerna för kvinnor

Rab Trek Womens

 • Vattentäta
 • Bra passform
 • Medelprisnivå
Rab Trek Womens
Butik Pris Read more
600 kr Till butik

Rab Trek är höga, vattentäta damasker tillverkade i nylon, avsedda för användning med fjällskor och vandringsskor.

Enligt tillverkaren har de justerbar spänning både upptill och nedtill, vilket säkerställer en bra passform.

Med ett rekommenderat pris på 599 kr framstår de som ett fördelaktigt alternativ för aktiva vandringar i krävande terräng.

Outdoor Research Women’s Rocky Mountain

 • Till vandringsskor
 • Prisvärda
 • Inte specificerade som vattentäta
Outdoor Research Women's Rocky Mountain
Butik Pris Read more
645 kr Till butik

Dessa höga damasker från Outdoor Research är tillverkade i nylon, har justerbar spänning runt ankeln samt en krok för skosnörena.

Även om de inte explicit beskrivs som vattentäta, anses de enligt återförsäljaren vara mycket lämpliga för vandringsskor. Med ett rekommenderat pris på 499 kr räknas de till de mer prisvärda alternativen.

Detta kan vara ett bra val för den som söker enkla och prisvärda damasker för lättare vandringar.

Den justerbara konstruktionen säkerställer en bekväm passform, och det låga priset gör dem till ett ekonomiskt fördelaktigt val för enklare friluftsaktiviteter.

Bästa damasker för löparskor

Salomon Trail

 • För löparskor och vandringsskor
 • Bra stretch och passform
 • Inte specificerade som vattentäta
Salomon Trail
Butik Pris Read more
395 kr Till butik

Salomon Trail finns i både låg och hög modell, särskilt utvecklade för löp- och vandringsturer. Enligt tillverkaren har de utmärkt stretch i materialet, vilket gör att de anpassar sig perfekt efter fotens rörelser. Den låga varianten erbjuder bra skydd runt anklarna.

Damaskerna har en enkel och säker fästningsmekanism för skosnörena samt elastiskt tyg som sitter stabilt på plats utan att vara obekväma. Även om de inte explicit klassificeras som vattentäta, skyddar de effektivt mot småsten, damm och sand under löpturer på lätt terräng.

Salomon Trail är ett utmärkt alternativ för dig som söker lätta och bekväma damasker för både löpning och vandring. Den perfekta passformen och det stretchiga materialet gör dem bekväma och praktiska för aktiviteter i lättare terräng.

Black Diamond Distance Gaiter

 • För terränglöpning och träning
 • Lättare modell
 • Skyddar mot smuts
Black Diamond Distance Gaiter
Butik Pris Read more
629 kr Till butik

Black Diamond Distance Gaiter är lätta damasker designade för löpning och träning. De erbjuder extra skydd för anklar och skor samtidigt som de skyddar mot fukt och smuts, enligt tillverkaren.

Damaskerna är konstruerade för att balansera väl mellan andningsförmåga och skydd. De är utformade för att integreras väl med löparskor. Eftersom Distance Gaiter inte är tillverkade av särskilt robust material, är de mest lämpade för löpning i lättare terräng. De kan dock effektivt förlänga löparskornas livslängd genom att hålla dem renare. Dessa damasker är ett bra val om du söker enkla och lätta alternativ för joggning.

Altra Trail Gaiter

 • Väger endast 37 gram
 • Kan sitta på medan du byter skor
 • Inte vattentät
Altra Trail Gaiter
Butik Pris Read more
299 kr Till butik

Altra Trail Gaiter är små och extremt lätta damasker, speciellt utvecklade för löpning. De väger bara 37 gram per styck, vilket gör att de knappt känns när de är på. Den smarta konstruktionen tillåter dem att sitta kvar på fötterna även när du byter löparskor, enligt tillverkaren.

Damaskerna skyddar effektivt mot sand, grus och småsten, som annars kan tränga in i skorna och irritera fötterna. Även om de inte är vattentäta, är de effektiva för att hålla borta småpartiklar och kan därmed förlänga löparskornas livslängd.

Altra Trail Gaiter är ett utmärkt val för den som söker extremt lätta damasker för löpning i lätt terräng. Deras minimalistiska konstruktion erbjuder skydd utan att vara tunga eller obekväma. Perfekta för löpare som önskar maximal lätthet och rörlighet.

Bästa damaskerna för längdskidåkning

Lillsport Boot Cover Thermo Sweden

 • För längdskidåkning
 • Prisvärda
 • Inte vattentäta
Lillsport Boot Cover Thermo Sweden
Butik Pris Read more
357 kr Till butik

Lillsport Boot Cover Thermo Sweden är lågt skurna damasker i polyester, speciellt utvecklade för längdskidåkning.

Damaskerna erbjuder enligt återförsäljaren bra skydd för benen utan att begränsa rörligheten. Med ett rekommenderat pris på endast 499 kronor är de prisvärda i jämförelse med liknande modeller på marknaden.

Lillsport Boot Cover kan vara ett utmärkt val för dig som söker funktionella och prisvärda damasker för längdskidåkning. Den låga modellen ger god rörelsefrihet samtidigt som den skyddar benen. Ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ som erbjuder god valuta för pengarna.

Fischer Boot Cover Race

 • För längdskidåkning
 • Dyra
 • Neoprenmaterial
Fischer Boot Cover Race
Butik Pris Read more
995 kr Till butik

Fischer Boot Cover Race är lågt skurna damasker i neopren, särskilt utvecklade för längdskidåkning.

Enligt tillverkaren erbjuder damaskerna en bekväm passform som möjliggör maximal rörelsefrihet i spåret. Med ett rekommenderat pris på 949 kr positionerar de sig i premiumsegmentet för denna typ av damasker.

Fischer Boot Cover Race är ett utmärkt alternativ för dig som söker högkvalitativa damasker och är villig att investera för både prestanda och komfort i längdskidspåren. Den bekväma passformen och materialet ger ett skönt stöd utan att begränsa rörelserna. Ett förstklassigt val för den ambitiösa långloppåkaren.

Swix Blizzard

 • Klassisk retrodesign
 • Vattentäta
 • Medelpris
Swix Blizzard
Butik Pris Read more
355 kr Till butik

Dessa retroinspirerade Swix Blizzard-damasker förenar klassisk design med modern funktionalitet.

Enligt tillverkaren är de vattentäta och erbjuder både god andningsförmåga och stretch. Swix Blizzard är lämpade för längdskidåkning och prissatta till 489 kr, vilket placerar dem mitt i prisklassen för denna typ av damasker.

De utgör ett attraktivt alternativ för dig som söker damasker med en retrokänsla för längdskidturer.

Bästa damasker för jakt

Härkila Moose Hunter 2.0 Silent

 • Ljudlösa jaktgamascher
 • Kamouflage mönster
 • Inte vattentäta
Härkila Moose Hunter 2.0 Silent
Butik Pris Read more
815 kr Till butik

Härkila Moose Hunter 2.0 Silent är höga damasker, speciellt utvecklade för jakt. De är tillverkade av mjukt fleecematerial och har kamouflagemönstret Mossy Oak, designat för att smälta in i omgivningen.

Enligt tillverkaren hjälper det mjuka materialet till att effektivt dämpa ljud från rörelser i buskage och snår, vilket möjliggör för jägaren att närma sig bytet obemärkt. Damaskerna är utrustade med justerbara stramar och fästen till stövlarna, vilket säkerställer en optimal passform och funktion.

Med ett rekommenderat pris på 899 kr utgör Moose Hunter 2.0 Silent ett utmärkt val för jägare som söker ljudlösa och stilriktiga damasker för jakt i utmanande terräng. Det mjuka materialet erbjuder effektiv ljuddämpning samtidigt som det bibehåller god rörlighet och komfort.

 Bästa damasker till randonéestövlar och alpinastövlar

Rab Muztag GTX

 • Prisbelönta
 • GORE-TEX membran
 • Medelpris
Rab Muztag GTX
Butik Pris Read more
795 kr Till butik

Rab Muztag GTX är höga och vattentäta damasker som är specialdesignade för användning med alpinastövlar.

Damaskerna är gjorda av slitstarkt nylon och är utrustade med ett GORE-TEX-membran. Enligt Rab erbjuder detta optimalt skydd mot väta samtidigt som det tillåter fötterna att andas.

Muztag GTX har fått toppbetyg i tester hos OutdoorGearLab och har även utsetts till ‘Editors Choice’ inom kategorin alpina damasker.

Med ett pris på 699 kronor positionerar sig Muztag GTX i premiumsegmentet för specialiserade alpina damasker. De är ett utmärkt val för toppturer, off-piståkning och andra alpina aktiviteter där en robust vattentäthet är avgörande.

Guide till inköp av damasker

Användningsområden

Damasker har många användningsområden beroende på årstid, aktivitet och terräng.

 • Korta damasker är effektiva mot våta ängar under sommaren och hindrar grus och sand från att tränga in i skorna under löpning.
 • Långa damasker som täcker hela smalbenet är idealiska för användning i snömodd och på blöta myrar, samt för längdskidåkning.
 • Robusta, vattentäta damasker i material som Gore-Tex eller neopren är oumbärliga för vinterturer i fjällen, skyddar mot snö och kyla.
 • För enklare stadspromenader räcker det med bomullsdamasker, som ger värme och skydd mot slask och smuts.
 • Modeller med dragkedja eller stickad topp är praktiska och lätta att ta av och på med skor. Viktigt att de passar dina skor och smalben väl för att effektivt hålla snö ute.

Material

 • Bomullsdamasker är enkla och passar för stadsmiljö.
 • Nylon är ett populärt val i friluftslivet för dess hållbarhet, snabbtorkande egenskaper och motståndskraft mot fukt.
 • Vattentäta material som Gore-Tex är andningsbara och håller effektivt snö och regn borta under krävande turer.
 • Varmare neoprendamasker med stretch passar utmärkt för vinteraktiviteter.
 • Klassiska lärdamasker kräver regelbunden impregnering men är mycket hållbara med rätt skötsel.

Utföranden

 • Många modeller har dragkedja eller kardborre för enkel på- och avtagning. Andra har fästen under skon eller elastisk topp.
 • Förstärkningar vid ankeln och nedtill säkerställer att damaskerna sitter på plats och håller snön ute.
 • Justerbar stramning erbjuder en individuellt anpassad passform. Snoddar och ståltrådar gör det möjligt att finjustera passformen.

Passform

 • Åtsittande modeller minimerar risken för snöinträngning men kan begränsa rörligheten.
 • Rymligare modeller ger mer frihet men kan vara mindre effektiva i att förhindra snöinträngning. Justerbar stramning kan ge en balans mellan dessa två.
 • Viktigt att kontrollera att damaskerna passar dina skor och smalben. Fel storlek kan leda till obehag och att de glider ner.

Pris

 • Enklare bomullsdamasker kan kosta under 500 kr.
 • Mer hållbara nylonmodeller för friluftsliv varierar mellan 500-1000 kr.
 • Avancerade damasker i specialmaterial kan kosta över 1000 kr. Värt att jämföra olika modeller för att hitta rätt kvalitet inom din budget.
 • Det billigaste alternativet är inte alltid det mest kostnadseffektiva i längden, medan de dyraste inte alltid kräver extrem prestanda.
 • Impregnering är särskilt viktigt för lärdamasker för att förlänga deras livslängd. Följ tillverkarens rekommendationer.
 • Låg vikt är att föredra för komfort under längre turer. Välj lätta material för längre utflykter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top