Jaktryggsäck – Best i Test 2024

Det kan vara avgörande för en lyckad jaktresa att hitta den perfekta jaktryggsäcken som passar dina behov. 

I denna artikel får du en djupgående beskrivning av vad du ska tänka på när du väljer jaktryggsäck, olika typer av jaktryggsäckar och rekommendationer av populära modeller. Vi tittar på viktiga kriterier som storlek, bärsystem, vapenfästen, vattentäthet och mycket mer. 

Vi visar också jaktryggsäckar i olika prisklasser och för olika typer av jakt. Vi anser att de bästa jaktryggsäckarna är:

Jaktryggsäck med bärsystem – Bäst i test

Vorn EV45

 • Robust jaktsekk med hurtig våpentilgang
 • Terningkast 6 hos Jeger
Vorn EV45
 • Typ: Jaktryggsäck med bärsystem
 • Vapenfodral: Ja
 • Storlek: 45L
 • Vikt: 2,1 kg
Butik Pris Read more
4 095 kr Till butik

Vorn EV45 är den nya och förbättrade versionen av den populära Vorn Deer jaktryggsäcken. Med en volym på 45 liter har den här väskan gott om plats för all din jaktutrustning.

Den unika egenskapen hos Vorn-ryggsäckarna är det patenterade systemet för snabb vapenåtkomst, kallat QRR (Quick Rifle Release). Detta gör att du sömlöst kan lyfta vapnet från ryggsäcken på bara några sekunder. Detta system består av en fjäderbelastad avtryckare på vänster axelrem, som frigör två clips på höger sida och öppnar vapenhållaren.

Enligt recensionen i Jeger sitter vapnet mycket stabilt och bekvämt på ryggen tack vare den justerbara polymerramen med Vorn Pin Lock-systemet. Detta ger en bra viktfördelning. Den får också beröm för att vara en av de mest bekväma jaktryggsäckarna med en centrerad vapenlösning.

“…Jag har provat olika jaktryggsäckar med mer eller mindre smarta vapenlösningar. Vorn är bland de bättre – och kanske den bekvämaste där vapnet är stabilt centrerat på ryggen…”

Säcken har flera smarta detaljer, som ett topplock med fackindelning och nyckelkrok, samt en dragkedja på sidan för enkel åtkomst till botten av säcken. Enligt Jeger är materialet i ytterväskan gediget och vattentätt, men skulle kunna vara lite lättare.

För att sammanfatta ger Vorn EV45 enastående snabb vapenåtkomst i kombination med bra bärkomfort och utrymme. Detta är en robust och väldesignad jaktryggsäck för jägare som vill ha sitt vapen lättillgängligt men skyddat när det inte används.

Vorn EV30

 • Kompakt och mångsidig jaktryggsäck med snabb åtkomst till vapen
Vorn EV30
 • Typ: Jaktryggsäck med bärsystem
 • Vapenfodral: Ja
 • Storlek: 45L
 • Vikt: 2,1 kg
Butik Pris Read more
3 695 kr Till butik

Vorn EV30 är den minsta modellen i Vorns sortiment av jaktryggsäckar med inbyggd vapenhållare. Jaktryggsäcken har en volym på 30 liter och är idealisk för kortare jaktturer med mindre utrustning.

Med det innovativa QRR-systemet (Quick Rifle Release) kan du snabbt dra ut ditt vapen ur jaktryggsäcken när det behövs. Vapnet är väl skyddat mellan ryggsäcken och bärramen, och vapenfickan är justerbar.

Jakt & Fiske skriver i sin recension att vapnet sitter stabilt på ryggen tack vare bärsystemet med höjdjusterbara axelremmar. Jaktryggsäcken uppges ge god bärkomfort.

“…Vorns lilla jaktryggsäck har bra, kraftiga axelremmar och ett stadigt höftbälte…”

EV30 har flera fiffiga detaljer såsom en sidoöppning ner till botten och en vadderad framficka. Materialet beskrivs som slitstarkt och ljuddämpat. Nackdelen är att vapnet låter en del när det avfyras.

Sammanfattningsvis är Vorn EV30 en kompakt och smidig jaktryggsäck som ger snabb åtkomst till vapen samtidigt som den frigör händerna. Perfekt för korta resor med lätt utrustning, men kanske för liten för vinterbruk.

“…Kort och gott är detta en perfekt jaktryggsäck för dig som vill gå med fria händer och snabb åtkomst till ditt vapen om möjligheten uppstår. Så länge du inte behöver vara helt tyst, vill säga.”

Bergans Budor Silent

 • Mångsidig jaktryggsäck med integrerad vapenficka
Bergans Budor Silent
 • Typ: Jaktryggsäck med bärsystem
 • Vapenfodral: Ja
 • Storlek: 45L
 • Vikt: 2,1 kg
Butik Pris Read more
1 871 kr Till butik

Den funktionella 45-liters jaktryggsäcken Bergans Budor Silent utmärker sig med en separat vapenficka som gör att du kan bära gevär eller hagelbössa säkert på ryggen.

“…Bergans Budor Silent har många bra egenskaper som man vill ha i en jaktryggsäck. Bergans mångsidiga jaktryggsäck bär det anspråkslösa namnet Budor Silent med Gun Compartment…”

Vapenfacket håller enligt testet i Jeger.no vapnet väl på plats med stoppning mot ryggen och en stram rem över pipan. Detta ger ett stabilt stöd även när man rör sig. Vapenfickan kan dras tillbaka helt så att jaktryggsäcken fungerar som en vanlig ryggsäck.

Jaktryggsäcken får beröm för att ha många smarta detaljer för jakt, t.ex. justerbara axelremmar, krokar för hundkoppel, bakficka och lockfickor i mjukt och tyst material. Det framhålls att den lämpar sig väl för smygjakt.

Sammanfattningsvis får Bergans Budor Silent omdömet att vara en mångsidig jaktryggsäck som kombinerar säker vapentransport med bra egenskaper. Visserligen saknar den höftfickor, men i övrigt har den de nyckelfunktioner man söker i en jaktryggsäck.

“…Med en volym på 45 liter är Bergans Budor Silent en dagtursryggsäck, men den har ändå många av de bra egenskaperna hos större ryggsäckar: Den har ett bra bärsystem med platta, justerbara axelremmar med bra bredd och läderförstärkning…”

Fjällräven Lappland Friluft

 • Tekniskt avancerad jaktryggsäck
Fjällräven Lappland Friluft
 • Typ: Jaktryggsäck med bärsystem
 • Vapenfodral: Ja
 • Storlek: 45L
 • Vikt: 2,1 kg
Butik Pris Read more
3 495 kr Till butik

Fjällräven Lappland Friluft 45 är en mycket funktionell jaktryggsäck på 45 liter med många smarta detaljer. Detta är en högkvalitativ jaktryggsäck, som i ett test i Jakt&Fiske klassas som en “rolls royce på ryggen”:

Jaktryggsäcken sitter enligt Jakt&Fiskes test som ett skott på ryggen tack vare ett avancerat bärsystem med en meshram som ger bra luftgenomströmning. Vidare framhålls att den har bra vaddering på bärremmarna, vilket ger en stabil bas för vapnet.

“…Lappland Friluft sitter som ett skott på ryggen. Med drygt 2 kg är den ingen lättviktare, men det kompenseras till stor del av den suveräna bärkomforten…”

Jaktryggsäcken har praktiska funktioner som en avtagbar svingväska, viltväska, vändbart regnskydd för kamouflage och längsgående dragkedjor för åtkomst till innehållet. Materialkvaliteten beskrivs som mycket bra.

En nackdel är att vikten på över 2 kg gör att det inte är en särskilt lätt jaktryggsäck. Enligt testet vägs detta dock upp av den goda bärkomforten och de tekniska egenskaperna.

Sammanfattningsvis erbjuder Fjällräven Lappland Friluft 45 suverän bärkomfort och är fullspäckad med smarta detaljer. Detta är en topp jaktryggsäck för den kräsne jägaren, enligt recensionen.

“…Hade den rymt 10 liter mer hade den också varit min favorit som allround dagstursäck…”

Fauna F20R

 • Kompakt 20-liters jaktryggsäck
Fauna F20R
 • Typ: Jaktryggsäck med bärsystem
 • Vapenfodral: Ja
 • Storlek: 20L
 • Vikt: 1,8 kg
Butik Pris Read more
Pris saknas Till butik
1 946 kr Till butik

Fauna F20R är en 20-liters kompakt jaktryggsäck speciellt utformad för jägare med gevär.

Jaktryggsäcken har ett nyutvecklat bärsystem som håller vapnet säkert och stabilt. Man kan ta ut vapnet och sätta tillbaka det på ryggen utan att behöva ta av sig ryggsäcken. Detta ger snabb åtkomst till vapnet vid behov.

För bästa möjliga bärkomfort har F20R ett brett höftbälte som fördelar vikten väl. Bärremmarna är utformade med tanke på att det ska vara möjligt att skjuta med jaktryggsäcken på.

Jaktryggsäcken har två rymliga sidofickor i mesh för utrustning som behöver vara lättåtkomlig. Den har även kompressionsremmar och möjlighet att fästa en hund eller annan utrustning.

F20R är tillverkad i vattentätt och ljuddämpande material som är idealiskt för smygjakt. Den väger 2,8 kg och har en volym på ca 20 liter.

Sammanfattningsvis är Fauna F20R en väl lämpad jaktryggsäck för jägare som behöver transportera sitt gevär på ett effektivt och skonsamt sätt. Dess kompakta storlek gör den väl lämpad för kortare dagsutflykter.

Fauna F40

 • Skräddarsydd hagelryggsäck för småviltsjakt
Fauna F40
 • Typ: Jaktryggsäck med bärsystem
 • Vapenfodral: Ja
 • Storlek: 40L
 • Vikt: 1,9 kg
Butik Pris Read more
2 195 kr Till butik

Fauna F45 Ripa är en 40-liters jaktryggsäck som är särskilt utformad för jägare som jagar småvilt med hagelgevär eller kofot.

“…Fauna F40 är en slitstark och tystgående jaktryggsäck med utmärkt bärkomfort…”

Jaktryggsäcken utmärker sig enligt Jakt&Fiskes test med ett bärsystem som är optimerat för snabb avfyrning av skott. Bärremmarna är utformade för att ge ett bra stöd för vapnet vid skjutning.

Ryggsäcken har också smarta detaljer för småviltsjägare, som patronhållare på höften, ett integrerat viltnät och fästen för ett fiskespö. Jaktryggsäcken är tillverkad i ett tyst och vattentätt material som lämpar sig för smygjakt.

Nackdelen är att hagelgevärshölstret på ryggen är lite obekvämt och att mekanismen är öppen för snö och skräp. Hölstret kan dock tas bort om så önskas.

“…Fauna F40 levererar i princip bärkomfort i toppklass med sin nya hagelsäck. Men efter en veckas jakt hamnade hagelhölstret på hyllan…”

Sammanfattningsvis framstår F45 Ripa som en väl anpassad jaktryggsäck för småviltjägare, även om hagelhölstret har vissa begränsningar. Jaktryggsäcken får beröm för sin goda bärkomfort och smarta funktioner.

Eberlestock G2 Gunslinger

 • Funktionell vapenryggsäck med bra organisation
Eberlestock G2 Gunslinger
 • Typ: Jaktryggsäck med bärsystem
 • Vapenfodral: Ja
 • Storlek: 44L
 • Vikt: 3,2 kg
Butik Pris Read more
Pris saknas Till butik
2 696 kr Till butik
5 695 kr Till butik

Eberlestock G2 Gunslinger är en rymlig 44-liters jakt- och vapenryggsäck. Enligt testet på Jeger.no övertygar den med utmärkta möjligheter att organisera och fästa utrustning.

Eberlestock G2 Gunslinger går helt til topps i vår store test av våpensekker

Ryggsäcken har ett separat justerbart vapenfack som passar både gevär och hagelgevär. Med hjälp av en snörning kan facket anpassas för olika vapen. Ett avtagbart lock ingår också för att skydda kolven.

Dessutom har ryggsäcken en mängd fickor, både invändigt och utvändigt. Den har även mollefästen för att fästa utrustning, samt kraftiga remmar för större föremål. Detta gör jaktryggsäcken flexibel och lämplig för både kortare dagsturer och längre övernattningsturer.

Jaktryggsäcken sitter bra på ryggen även med lite extra belastning. En nackdel är att den är ganska tung även när den är tom, och priset är högt.

Sammanfattningsvis erbjuder Eberlestock G2 Gunslinger mycket bra organisation och bärkomfort, något som gör den lämplig som en funktionell vapen- och jaktryggsäck. Det är dock inte den lättaste eller mest prisvärda modellen på marknaden.

Jaktryggsäck för tunga laster – Bäst i Test

Stone Glacier Sky 5900

 • Lätt jaktryggsäck för tunga laster
 • Typ: Jaktryggsäck med bärsystem
 • Vapenfodral: Ja
 • Storlek: 140L
 • Vikt: 2,5 kg

Säljs på Stoneglacier.com

Stone Glacier Sky 5900 är är en lätt jaktryggsäck som är särskilt lämplig för storviltsjakt och transport av kött.

Ifølge testen i Jakt&Fiske skiller den seg ut med en oppbygging som gjør det enkelt å justere volum och vektfordeling. Den har en lastehylle mellom hovedsekken och rammen hvor kjøtt eller annet tungt lastes.

“…Jaktryggsäcken från Stone Glacier är inte billig, men om du kan leva med enkelheten och förlusten av de många tusenlapparna den kostar, får du vad som kanske är den lättaste stora väskan på marknaden som faktiskt kan bära tunga laster…”

Enligt testet i Jakt&Fiske utmärker jaktryggsäcken sig med en konstruktion som gör det enkelt att justera volym och viktfördelning. Den har en lasthylla mellan huvudväskan och ramen för lastning av kött eller annan tung last.

Ryggsäcken kan hantera vikter på upp till 40 kg utan problem. Bärkomforten upplevs som mycket bra även med tung last, tack vare ett väl vadderat bärsystem som fördelar vikten effektivt.

Ytterligare fördelar är enkel åtkomst med dragkedja fram, en ficka för snabb åtkomst till utrustning och fästpunkter för tillbehör som t.ex. en gevärsslinga.

Sammanfattningsvis är Stone Glacier Sky 5900 en mycket lämplig jaktryggsäck för jägare som behöver transportera stora mängder kött över långa sträckor. Den kombinerar låg vikt med hög lastkapacitet och god bärkomfort.

Sitka Mountain Hauler 6200

 • Jaktryggsäck för tung transport av kött
Sitka Mountain Hauler 6200
 • Typ: Jaktryggsäck med bärsystem
 • Vapenfodral: Ja
 • Storlek: 100L
 • Vikt: 3,2 kg

Säljs på Sitkagears.com

Sitka Mountain Hauler 6200 är en rymlig jaktryggsäck designad för storviltsjakt och transport av kött.

Enligt testet i Jakt&Fiske har den ett mycket starkt bärsystem som klarar tunga laster. Ryggsäcken har en volym på 82 liter i huvudfacket, med möjlighet till expansion.

Jaktryggsäcken levereras med en separat kötthylla som fästs inuti ryggsäcken för att hålla köttet stabilt på plats mot ryggen under transport. Detta, i kombination med justeringsmöjligheterna, gör att stora mängder kött kan transporteras stabilt i väskan.

Ryggsäcken får beröm för att klara mycket tunga laster, långt över vad som är säkert för en människa att bära. Samtidigt lovordas bärkomforten även vid normal belastning.

Sammanfattningsvis är Sitka Mountain Hauler 6200 ett bra alternativ för jägare som jagar storvilt och behöver transportera tunga lass kött över långa sträckor. Det här är en specialanpassad väska för detta ändamål.

Jaktryggsäck med stol – Bäst i Test

Fauna Älgen EVO 35

 • Kompakt jaktryggsäck med låg sitthöjd och integrerad vapenhållare
Fauna Älgen EVO 35
 • Typ: Stolryggsäck
 • Vapenfodral: Ja
 • Storlek: 35L
 • Vikt: 2,8 kg
Butik Pris Read more
Pris saknas Till butik
1 196 kr Till butik

Fauna Älgen EVO 35 FH är en kompakt 35-liters jaktryggsäck med en integrerad sittbräda. Modellen är baserad på den populära Fauna Älgen-modellen, men har ett uppgraderat bärsystem och ett nytt system för att bära vapen.

Jaktryggsäcken har en vadderad sittbräda som gör att du kan sitta lågt och bekvämt på stolpen. Sitthöjden är ca 45 cm.

Med det nya vapensystemet kan de flesta typer av gevär och hagelgevär fästas stabilt på jaktryggsäcken under transport. Detta frigör dina händer och ger ett bra skydd för vapnet.

För optimal bärkomfort har jaktryggsäcken ett nytt ergonomiskt utformat bärsystem i lättviktsmaterial. Axel- och höftremmarna är justerbara.

Jaktryggsäcken är tillverkad av ett förbättrat tyst material från Fauna. Den har rymliga sidofickor, lockfickor och möjlighet att fästa tillbehör som t.ex. viltnät.

Fauna Älgen EVO 35 FH väger 2,8 kg och har en volym på 35 liter. En praktisk jaktryggsäck för jägare som uppskattar en låg sitthöjd och en integrerad vapenlösning.

Fauna Bjørnen EVO

 • Betyg 6 på Jeger.no
 • “Bästa ryggstödet” – Villmarksliv
Butik Pris Read more
2 999 kr Till butik

Volym: 40l

Sitthöjd: 52 cm

Vikt: 2,9 kg

Överlägsen i test. Fauna Bjørnen är en jaktryggsäck med ryggstöd som kommer bäst ut i test av Jeger.no och Villmarksliv. Den här rymliga jaktryggsäcken har en kapacitet på 40 liter och smarta fickor och förvaringslösningar som gör att du kan bära tungt utan att ryggen värker.

Bekvämt ryggstöd

Fauna Bjørnen kännetecknas av att vara en jaktryggsäck med ett ryggstöd som är både funktionellt och bekvämt.

Stolryggsäcken har en solid och robust konstruktion med tjocka, bekväma kuddar, och enligt Jeger är den bland de bästa i testet:

…Fauna Bjørnen-ryggsäckens sittkomfort är bland de bästa i testet, och genom att öppna en ficka får du faktiskt lite ryggstöd på köpet…

Hög bärkomfort

Fauna Bjørnen får mycket beröm för att vara en stolryggsäck som är bekväm att bära, även vid tung belastning. Om du har provat en billig stolryggsäck, t.ex. för fiske, har du förmodligen upplevt hur otympliga de kan vara att bära. Så är inte fallet med Bjørnen, som klarar tung belastning och är bekväm att ta med på resan.

“…Fauna Bjørnen stolryggsäck har två rejäla ryggkuddar, samt ett höftbälte som säkerställer att bärkomforten är i nivå med en vanlig ryggsäck…”

Bäst i test med få negativa punkter

Fauna Bjørnen kommer bäst ut i Jeger.no:s test. Rygsäcken får nästan bara beröm, med undantaget att de skulle vilja ha en bättre vadderad mejsel:

“…Om vi skulle önska oss något mer, skulle det vara ett något bredare sätesskydd, samt stoppning av bröstet så att du inte behöver skrapa axeln. Trots detta är Fauna F40 Bjørnen den bästa stolryggsäcken i testet…”

Fjällräven Singi Stubben

 • Betyg 4 hos Jakt&Fiske

Volym: 27l

Sitthöjd: 52 cm

Vikt: 2,1 kg

Butik Pris Read more
3 295 kr Till butik

Denna stolryggsäck från Fjällräven är samma typ av “inbyggd” som Härkilo Metso nedan. Det är alltså en ryggsäck där stolen inte sitter på utsidan, utan är inbyggd i själva ryggsäcken. 

I teorin gör detta den mer robust och bekväm att bära och faktiskt mer ergonomisk, eftersom du inte kan sjunka bakåt som med en konventionell stol. 

Ändå får stolen inte toppbetyg i testet. I testet från Jakt&Fiske, den norska jakt- och fiskeföreningens tidning, fick den betyget 4. 

Elegant design och materialval

Här konstaterar testaren Karoline Akre att det är en snygg stolryggsäck med bra material:

“…Jag blev till en början väldigt imponerad av Fjällräven Singi Stubben. Elegant design och robusta material ger ett bra första intryck…”

Det är kanske inte så konstigt eftersom Fjällräven är en designklassiker som inte bara är populär bland vandrare, utan också som en stilikon i världens storstäder. När det kommer till jakt är det senare kanske inte så viktigt.

Är den tillräckligt rymlig?

Fjällräven Singi Stubben rymmer 27 liter, vilket är mindre än de flesta stolryggsäcker i testet. Jakt&Fiske anser dock inte att detta är ett problem.

“… Någon kanske tycker att 27 liter är lite lite, men det har jag inte upplevt som ett problem eftersom jag främst använder väskan till och från postkontoret. Det går också att köpa till extra sidofickor och en vapenhållare – om man skulle behöva det…”

Bra sittkomfort, men för hög för vissa användare

Jakt & Fiske anser att stolen har bra sittkomfort, men om du ska skjuta medan du sitter på den är höjden inte optimal:

“…Sitsen på stolryggsäcken är bekväm. Jag har dock två kritikpunkter: För det första innebär avsaknaden av de klassiska tvärstängerna att väskan inte är stabil om inte marken är mer eller mindre plan. För det andra är stolryggsäcken för lång för gevärsskytte. Jag tycker helt enkelt att det är svårt att få en bra position med armbågarna på knäna. Lösningen är att lägga till en bipod. För hagelgevärsjägare är höjden knappast ett problem…”

Och här är det naturligtvis väsentligt att komma ihåg att vi alla är olika långa och breda.

Viktigt att tänka på vid köp av jaktväska

Att välja rätt jaktväska är extremt viktigt för en lyckad jakt. Här ger vi en gedigen genomgång av allt du bör tänka på när du ska köpa din nästa jaktväska.

Allmänt

Varumärke och modell

Det finns oräkneliga varumärken och modeller av jaktväskor på marknaden. Kända märken som Lowe Alpine, Kifaru och Bergans är kända för hög kvalitet och genomtänkta funktioner.

Undersök också mindre, okända märken. Läs tester och ta del av andra jägares erfarenheter innan du bestämmer dig för en viss modell. En jaktväska är en investering som bör hålla i många år.

Storlek

Fundera noga över hur mycket utrustning du behöver ha med dig på jakt innan du väljer storlek. Räkna med ca 10 liter per dag ute i fält.

Mät volymen på sovsäck, kläder, mat och övrig turutrustning. Glöm inte lägga till extra utrymme för jaktutrustning som kniv, kikare, ombyte med mera.

Vanliga jaktväsksstorlekar är 30 liter, 40-50 liter, 60-80 liter. Större expeditionväskor rymmer +100 liter.

Vikt

En lätt väska ökar bärigheten markant. Moderna material som ripstop nylon och kolfiber ger låg vikt.

För kortare dagsturer fungerar en väska på neråt 1 kg utmärkt. På längre turer bör den totala vikten (inklusive innehåll) helst inte överstiga ca 20% av kroppsvikten.

Material

Nylon, polyester och bomull är vanligt förekommande material. Ripstop-material är slitstarkt och tål vassa föremål.

Impregnering gör väskan vattentät. Fluorkarbonbehandling ger extra skydd mot slitage och nedsmutsning.

Vattentät

En vattentät väska är avgörande i det nordiska klimatet. Kontrollera att materialet i huvudfack och fickor är vattentätt, och att sömmarna är förseglade.

Dra en fuktad trasa både ut- och invändigt över väskan för att försäkra dig om att vätan inte tränger igenom. Det finns även vattentäta impregneringsmedel att tillgå.

Färg

De flesta jaktväskor levereras i naturnära färger eller kamouflagemönster anpassade för skog och mark.

Mörka nyanser fungerar bäst i tät skog, medan ljusa sandfärger passar utmärkt på öppna fjällvidder. Studera gällande lagstiftning angående eventuella krav på reflexer och färgval.

Pris

Räkna med att betala från 500 kr och uppåt för en jaktväska av god kvalitet. Varumärkesväskor ligger oftast på 2000-5000 kr.

Jämför pris, material och funktioner. Ofta kan du få mycket väska för pengarna genom att välja ett mindre känt märke.

Funktioner

Antal fack/fickor

Fler fack och fickor underlättar förvaring och organisation. Separata huvudfack är praktiskt för att exempelvis separera våta och torra kläder åt.

Utvändiga fickor ger smidig åtkomst till saker du behöver ha nära till hands under jakten, som karta, kompass, mat och dryck.

Justerbara remmar

Justerbara axelremmar och midjerem är viktigt för att få optimal passform. Det gör att du kan finjustera väskan efter kroppsform och hur mycket last du bär.

På längre turer med tung packning rekommenderas även bröstrem för att fördela vikten bättre.

Ventilation

God ventilation i ryggplatta och remmar minskar svettning. Detta ökar komforten markant varma dagar eller vid hård ansträngning.

Vissa väskor har ventilationskanaler som leder luft mellan rygg och väska. Det håller ryggen svalare.

Vapenfäste

Inbyggda vapenfästen eller fästöglor för gevär eller hagelbrakare gör att du kan bära vapnet på ryggen istället för i händerna.

Detta frigör händerna och ökar komforten på långa turer. Samtidigt skyddas vapnet bättre.

Snabb vapentillgång

Vissa jaktväskor har en konstruktion som gör att du snabbt kan dra vapnet från fästet utan att behöva ta av dig väskan.

Detta är viktigt om du måste vara skjutklar med kort varsel. Testa denna funktion i butiken om det är ett krav för din jaktform.

Användningsområde

Jakttyp/aktivitet

Vilken typ av jakt och terräng ska väskan användas i? Vid fjällturer med mycket vandring prioriteras låg vikt och bärighet.

Vid älgjakt där slakt ska bäras ut står hållbarhet, volym och lastkapacitet i fokus. För småviltjakt kan en mindre dagstursväska räcka.

Terräng och årstid

Ta hänsyn till aktuell terräng och rådande väderförhållanden. Fjällterräng ställer andra krav än blöt skog. En bra vinterväska är stabil när du går på skidor eller med snöskor.

Kontrollera att väskan har tillräckligt med fästen för extratillbehör som tält, facklor, yxa, spade etc. om du ska ge dig ut på längre turer.

Förvaringsbehov

Gå igenom vad du vanligtvis behöver ha med dig på jakt, och försäkra dig om att väskan har tillräcklig volym och genomtänkta lösningar för just detta.

Behöver du separera våta och torra kläder? Krävs extra utrymme för skinn eller annan utrustning? Är god organisation viktig för dig?

Köttransport

Om slakt ska bäras ut krävs antingen ett extra fack för detta eller en separat köttväska.

Räkna med ca 25 liter extra för slakten från ett större djur. Vissa jaktväskor har fästen på undersidan för att fästa slakt.

Tester och omdömen

Bärighet

Bärigheten är individuell, så prova alltid väskan med vikt i innan köp för att undvika obehagliga överraskningar.

Testa gärna med ca 10 kg mer än vad du normalt bär, och rör dig en stund med den på för att kontrollera att axlar, höfter och rygg känns bra.

Fördelar

Läs tester och ta del av omdömen från andra jägare för att lära dig mer om väskans för- och nackdelar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top