Elektrisk utombordsmotor – Bäst i Test 2024

En elmotor har efter hand blivit oumbärlig för den seriösa jolle- och småbåtsfiskaren. De tysta och lätta motorerna har gott om juice och kraft för trolling och trolling i både söt- och saltvatten.

Moderna litiumbatterier tar mycket mindre plats och håller längre än de äldre batterierna.

Har du råd är det värt alla pengarna. I den här guiden tittar vi på populära elmotorer i olika prisklasser och behov, oavsett om du är för rovfiske i sjöar eller fiske från kusten och i fjordar.

«..Fler och fler fritidsbåtsägare har upptäckt denna genialiska motor. För mig har en frontmonterad elmotor revolutionerat mitt fiske och användning till sjöss. Denna produkt har blivit oumbärlig för mig…»

Topp 3 elektriska utombordare

Minn Kota Endura C2

Bästa aktermonterad

  • 4/5 på Aftonbladet
  • Mest populärt på Pricerunner

Motorguide Xi5

Bäst i test

  • Rekommenderas av Rosareke.no
  • Rekommenderas av Team Krokodille

Watersnake Geo Spot GPS

Bra budgetalternativ

    Bogmonterad elektrisk utombordsmotor – Bäst i test

    De förmonterade elektriska utombordsmotorerna är oumbärlig utrustning för den seriösa fiskaren. Det finns ett före och ett efter. Här tittar vi på de mest populära modellerna.

    MotorGuide Xi3

    • Rekommenderas av Team Krokodille

    MotorGuide Xi3 är en kraftfull och mångsidig bogmonterad utombordare som har designats speciellt för fiskebåtar. Med en dragkraft på mellan 55 och 70 lbs och en spänning på 12-24 volt ger denna motor tillräcklig kraft för att manövrera båten effektivt i alla vindar och väderförhållanden.

    Det är en av de billigaste av MotorGuides modeller och kan användas i både söt- och saltvatten.

    “…Xi3 är avsedd för mindre båtar och kan ses som en instegsmodell, då de är något billigare än Xi5-modellerna…”

    MotorGuide Xi3 styrs enkelt med fjärrkontroll, vilket ger användaren möjlighet att styra motorn från vilken plats som helst på båten. Detta ger dig mer rörelsefrihet och flexibilitet, vilket kan vara mycket användbart när du försöker hitta de bästa fiskeområdena.

    En annan stor egenskap hos MotorGuide Xi3 är att den är saltvattenbeständig, vilket gör den till ett utmärkt val för sportfiskare som gillar att fiska i havet.

    Produkten har även integrerad GPS, ankarlås och autopilot, vilket ger användaren möjlighet att navigera till de bästa fiskeområdena och hålla båten stabil i ström och vind. Om du har en Lowrance-kartplotter kan du ansluta till den och få motorsegelvägarna du har ritat där.

    “…Fördelen med en elektronisk kompass är att MotorGuide alltid vet åt vilket håll båtens förskepp pekar. Det gör det möjligt att flytta båten framåt, bakåt eller åt sidorna med en knapptryckning samtidigt som du är förankrad. MotorGuide flyttar då båten 1,5 m i vald riktning för varje knapptryckning. Detta är en mycket användbar funktion för fiske från specifika platser eller som hjälp för att ankra precis där du vill…”

    MotorGuide Xi5

    • Rekommenderas av Rosareke.no

    Om du behöver extra kraft och fler funktioner än vad Motorguide Xi3 kan erbjuda kan Motorguide Xi5 vara rätt val. Det här är toppmodellen på MotorGuide och en elmotor som rekommenderas av bland annat sportfiskelaget Team Krokodille, samt bloggaren och experten Bjørn Tore Kjølholt från Rosareke.no.

    “Minnkota är bra, mycket bra, men enligt mig har Motorguide ett litet försprång.”

    MotorGuide Xi5 är storebror till Xi3, som vi har tittat på tidigare, men vad är skillnaden mellan dem?

    Xi5 har i första hand mer kraft, med möjlighet att välja modeller från 80lbs till 105lbs. Detta är en motor som kan användas på större båtar. Här finns det tillräckligt med dragkraft för båtar på 5-7 meter och upp till 1 ton. Motorn är även saltvattenbeständig varför MotorGuide Xi5 är ett bra val för den som fiskar i saltvatten, där förhållandena kräver en större båt för att hålla sig stabil i vattnet.

    Avancerade funktioner för hantering

    Xi5 har avancerade kontrollalternativ. Du kan styra båten med fjärrkontrollen och fotpedalen, och justera farthållaren som håller fart och riktning, men den riktiga magin kommer fram när du kopplar den till ditt Lowrance-ekolod.

    MotorGuide kan kommunicera med Lowrance, som även kan kommunicera med Mercury-motorer. Om du kombinerar Lowrance med MotorGuide och Mercury kan du faktiskt styra både bog- och aktermotorer från din Lowrance-plotter.

    Vad betyder det här? Du kan rita en rutt på din Lowrance och låta Xi5 följa den.

    Även utan att använda Lowrance kan MotorGuide styras med GPS, till exempel med ankaralternativet. Xi5 kan se till att du håller samma position, även i stark ström och vind. Jag tror att detta är den funktion som de flesta kommer att använda väldigt mycket.

    På bloggen Rosareke.no, som skrivs av Bjørn Tore Kjølholt, får du en riktigt bra recension av MotorGuide Xi5, som Bjørn använder till sin öringbåt. Här kan du se motorn i bruk och läsa fler detaljer.

    Garmin Force

    • Toppmodell från Garmin

    Här tittar vi på en toppmodell för den seriösa sportfiskaren. Med ett pris på över 50 000 kr kan du behöva jobba lite för att övertyga din fru, men du kan också skryta med att ha mycket avancerad teknik på din båt.

    Det verkar som att denna motor är mer populär i USA än i Norden, och därför är vår recension också kort.

    Garmin Force är en kraftfull motor, men endast lämplig för sötvatten.

    Med en dragkraft på 100 lbs och 24-36V är detta den tredje kraftfullaste motorn i testet, endast överträffad av MotorGuide Xi5 och Minn Kota Ultrex.

    Denna modell är ännu inte tillgänglig för saltvatten.

    Avancerat ekolod och sjökortsplotter

    Garmin Force säljs med inbyggt traditionellt CHIRP-ekolod och ClearVü- och SideVü-ekolod med ultra-HD-scanningsteknik, som kan kopplas till ett Garmin-ekolod. När de två är sammankopplade kan du styra motorn från plottern och till exempel ange en rutt som motorn kan följa.

    Garmin Force har alla funktioner man kan förvänta sig av en modern trollingmotor, såsom ankarvarning, där båten hålls lugn oavsett vind, väder och ström, samt enkel styrning med fjärrkontroll och fotpedal.

    Den danska båttidningen Smaabaadsnyt.dk har skrivit en trevlig recension av denna motor, där du kan läsa mer detaljer. Du kan hitta recensionen av Garmin Force här.

    Minn Kota Terrova

    • Mest populärt på Pricerunner

    Minn Kota är en av de mest populära tillverkarna av elektriska utombordare, om inte den mest populära. Minn Kota Terrova, som finns i både sötvattens- och saltvattenversion, är till exempel den populäraste på prisjämförelsesidan Pricerunner.se.

    Har du en Humminbird plotter i båten kan du koppla upp dig till det inbyggda ekolodet, och då blir det riktigt spännande!

    Saltvattenmodellen heter Riptide Terrova och är också väldigt populär.

    «Minn Kota’s Riptide Terrova electric trolling motor is one of the hottest “must have” accessories for a variety of saltwater angling scenarios»

    Mycket kraft och avancerade funktioner

    Minn Kota Terrova är en mellanmodell och kommer med kraft från 55lbs till 80lbs. Den passar de flesta båttyper, men inte de största, där du vill ha 90-100lbs.

    Motorn kan styras antingen med medföljande fjärrkontroll och fotpedal eller genom att koppla den till en Humminbird plotter, där man fullt ut kan utnyttja motorns smarta funktioner, till exempel rita rutter som sedan följs.

    Terrova har även andra standardfunktioner som en ankarfunktion, där motorn kan ställas in att stanna på samma plats med hjälp av GPS. Det finns även farthållare.

    Minn Kota Ultrex

    • Rekommenderas av den professionella basfiskaren Mike Laconelli

    Minn Kota Ultrex är en av de mest avancerade frontmonterade elmotorerna på marknaden och erbjuder ett antal funktioner som kan göra livet lättare för både sportfiskare och fritidsseglare. Denna motor har hyllats av många experter, inklusive tidningen Wired2Fish och den professionella basfiskaren Mike Laconelli.

    «Everyone on the water knows the name Minn Kota, and there’s no more trusted manufacturer of trolling motors in the world, period»

    En kraftfull motor med lång räckvidd

    Ultrex kommer i en mängd olika modeller med dragkraft från 80lbs till 112lbs, så det finns en modell som passar de flesta båtar. Det är en stark motor som klarar av både stora vågor och starka strömmar, även om den från början inte är avsedd för saltvatten.

    Ultrex har också en imponerande räckvidd, tack vare sin batteribesparande teknik och stora batterikapacitet. Med full laddning kan motorn gå i upp till 10 timmar beroende på belastning.

    Avancerade hanteringsfunktioner

    En av de mest imponerande sakerna med Ultrex är dess avancerade hanteringsfunktioner. Motorn är utrustad med en inbyggd GPS som kan användas för att styra båten på ett exakt och effektivt sätt. Du kan skapa rutter och waypoints som kan följas automatiskt av motorn, eller så kan du använda funktionen “Spot-Lock” för att hålla båten i en specifik position på vattnet, även i starka strömmar och vindar.

    Ultrex kan även styras via en trådlös fjärrkontroll eller en fotpedal och den kan integreras med en rad andra enheter, som Humminbird ekolod och ekolodssystem, vilket verkligen öppnar för oanade möjligheter.

    Prismässigt ligger vi i den absolut dyraste änden här, med priser över 50 000 kr. Här är vi uppe på nivån – eller över – Garmin Force. Detta är motorn för den seriösa sportfiskaren.

    Watersnake Geo Spot GPS

    • Bra budgetalternativ

    Watersnake Geo Spot GPS är en trollingmotor som är specialdesignad för sportfiskaren som vill ha en motor med avancerade funktioner och exakt kontroll, men inte har budget för Minn Kota eller Motorguide.

    Med en stark 55 lbs motor kan Geo Spot GPS leverera den nödvändiga kraften för att styra båtar upp till 6 meter långa.

    En av de mest användbara funktionerna i Geo Spot GPS är dess inbyggda GPS-plotter. Med hjälp av den medföljande fjärrkontrollen kan du enkelt navigera till och från dina favoritfiskeplatser och skapa rutter och waypoints. Du kan även justera hastigheten och styra riktningen exakt för att uppnå en optimal fiskeposition.

    Geo Spot GPS har också en integrerad ankarlarm som kan hålla dig stabil på samma plats så att du kan fokusera på fisket och inte oroa dig för båtens position. Dessutom har motorn en “tilt-up” funktion som gör det enkelt att lyfta motorn upp och ur vattnet när du fiskat klart.

    Även om Geo Spot GPS inte är lika avancerad som några av de dyrare modellerna på marknaden, till exempel inget ekolod, är det ändå ett bra alternativ för sportfiskare som vill ha en kraftfull och exakt trollingmotor med GPS-navigering till ett överkomligt pris.

    Aktermonterad elektrisk utombordsmotor – Bäst i test

    Minn Kota Endura C2

    • Topp 3 populära på Pricerunner
    • 4/5 stjärnor på Aftonbladet

    En av de mest populära elektriska utombordarna och trollingmotorerna är Minn Kota Endura, som är en klassiker i sin klass.

    Det är också en av de populäraste elmotorerna i Norden där den till exempel är en av de tre mest populära på prisportalen Pricerunner.

    4 av 5 stjärnor på Aftonbladet

    Aftonposten har låtit båtjournalisten Lars Lindén testa elbåtsmotorer och här får Minn Kota Endura mycket beröm och betyget 4 av 5 stjärnor.

    «Minn Kota är ett amerikanskt märke främst avsett för sportfiskare. Tillverkaren erbjuder ett stort utbud av olika motorer och tillbehör. En populär modell är Minn Kota Endura Max 40lbs som klarar av båtar upp till fem meter. Är bland annat omtyckt för sin slittåliga och starka »

    Här får du en motor med mellan 30lbs och 55lbs kraft, vilket räcker till även stora jollar.

    Den finns i en sötvattensmodell, Minn Kota Endura C2, och en saltvattenmodell, Minn Kota Riptide Endura EC2. Saltvattenmodellen är betydligt dyrare med ett pris över 5 000 kr, medan sötvattensmodellen är ett riktigt bra köp på under 2 000 kr för 30lbs modellen.

    Det är nästan för bra för att inte köpa, om man bara har lite användning för en elmotor för färskvatten.

    Savage Gear Thruster

    • Dansk kvalitet

    Savage Gear Thruster är en fantastisk trollingmotor för sötvattensfiske, känd för sin höga kvalitet och tillförlitlighet. Med en motoreffekt på 36 till 55lbs är den kraftfull nog att dra även större båtar, vilket gör den till ett bra val för seriösa sportfiskare.

    Populärt bland fiskeentusiaster

    Thruster har blivit populärt bland fiskeentusiaster i Danmark och har rekommenderats av flera fiskeexperter. Användare på fiskeforum berömmer denna motor för dess starka prestanda och enkla manövrering, vilket gör fisket roligare.

    Bra val till ett rimligt pris

    Savage Gear Thruster är också ett bra val till ett rimligt pris och finns i olika modeller. Priset varierar från cirka 2 500 kr till 4 000 kr, beroende på motorns storlek och tillbehör.

    Watersnake Venom

    • Populär

    Watersnake Venom är en mångsidig trollingmotor designad för både sötvattens- och saltvattenfiske. Denna motor är känd för sin pålitliga prestanda och kraftfulla dragkraft, vilket gör den till ett populärt val bland fiskeentusiaster.

    Populärt bland fiskeentusiaster

    Watersnake Venom har blivit populärt bland fiskeentusiaster tack vare dess effektiva motor, som är idealisk för trolling, och dess hållbarhet som klarar de tuffaste fiskeutmaningarna. Användarrecensioner lyfter också fram dess användarvänlighet och låga vikt, vilket gör den lätt att hantera och förvara.

    Robust konstruktion

    Watersnake Venom är konstruerad med en solid ram och en vattentät motor, vilket gör den idealisk för både sötvattens- och saltvattenfiske. Den finns i olika storlekar och prestanda, och priset varierar från cirka 2 000 kr till 5 000 kr, beroende på modell och tillbehör.

    Perfekt för både nybörjare och erfarna sportfiskare

    Watersnake Venom är en mångsidig trollingmotor som passar både nybörjare och erfarna sportfiskare. Dess kraftfulla dragkraft och pålitliga prestanda gör den till ett bra val för trolling, och dess användarvänliga design gör den enkel att använda och underhålla.

    Guide för att köpa en elektrisk utombordsmotor

    Hur väljer man rätt elmotor för en båt?

    Är du osäker på vilken elektrisk utombordsmotor du behöver? I det här avsnittet tar vi en titt på de viktigaste sakerna att ta ställning till. Det finns en mängd olika motorer, men de är inte så olika att det spelar någon roll.

    Vi tittar på:

    • Bogsmonterad eller aktermonterad
    • Kraft och styrka
    • Funktioner som GPS och ekolod
    • Färskvatten eller saltvatten
    • Bogsmonterad eller aktermonterad

    Det första du måste bestämma dig för är om du ska ha en bogmonterad eller aktermonterad motor. Om du inte är alltför bekant med båtterminologi, betyder det om du vill ha en motor som sitter längst bak på båten (aktern), som en vanlig utombordare, eller om du vill ha en monterad på framsidan av båten.

    Båda delarna kan lätt bogsera båten, men det är stor skillnad på vad de mer kan göra, inte minst i pris.

    Om du vill ha en utombordare till din gummibåt, jolle eller kanot, med det primära syftet att ta dig runt sjön, så är en aktermonterad utombordare ett bra val. Här kan du styra den som en vanlig utombordsmotor med handen och använda den på exakt samma sätt. Du kan även använda den för trolling och trolling, men den kan inte användas för mer avancerat fiske. För det måste du ha en båge monterad. De aktermonterade modellerna är billiga och lätta och går att få för bara några tusen kronor.

    Om du är intresserad av en elektrisk utombordare för att du vill fiska med den, så är den bogmonterade versionen vad du ska satsa på. Dessa modeller är något helt annat och kan verkligen hjälpa dig med ditt fiske. De styrs med en fjärrkontroll och eventuellt en fotpedal, så att man kan styra båten med ett fiskespö i handen. De flesta har även inbyggd GPS, som till exempel gör det möjligt att ligga helt stilla på en viss plats, oavsett hur mycket el det finns. De mer avancerade modellerna kan även integreras med ekolod och plotter, så att du faktiskt kan köra rutter som du har ritat på din plotter. Detta är mycket avancerat och du kommer att betala för det. En bågmonterad modell med GPS börjar på cirka 15 000 kr.

    Funktioner

    De mest grundläggande aktermonterade modellerna har egentligen inga andra funktioner än olika hastigheter.

    De bågmonterade modellerna är däremot galet avancerade och verkligen en stor revolution för fisket.

    Till exempel har de:

    • Fjärrkontroll och fotpedal
    • GPS
    • Inbyggt ekolod
    • Autopilot
    • Ankare alternativ
    • Farthållare

    Man styr de aktermonterade motorerna som en vanlig utombordsmotor, det vill säga för hand. De frontmonterade modellerna styrs dock med en fjärrkontroll och/eller en fotpedal. Med fjärrkontrollen kan du ändra hastighet, stoppa båten och ändra kurs.

    “Du kan i alla fall styra själva elmotorn separat från sjökortsplottern, med en fjärrkontroll som ligger på instrumentbrädan eller som du har runt halsen i ett snöre. Det finns också en pedal som du kan använda om du vill.”

    Först och främst har de flesta av dem GPS. Det innebär till exempel att man kan få motorn att stanna på en viss plats på vattnet även om det är ström. Det är alltså ett slags elektroniskt ankare. En stor hjälp om du är ute och fiskar ensam och inte kan sitta och koppla av med årorna samtidigt.

    Integrerat ekolod finns i flera av sötvattensmodellerna. De skräddarsys vanligtvis av en leverantör som Lowrance (Motorcruise) eller Humminbird (Minn Kota). Detta innebär att givaren är integrerad. Du måste fortfarande skaffa skärmen. Men det betyder att man med en Lowrance- eller Humminbird-plotter kan rita en rutt och sedan få motorn att segla den. Helt automatisk. Det är fiske på väldigt hög nivå. Vi måste bara säga det.

    Dessa funktioner är förstås inte gratis och vill du ha en så smart motor börjar priserna på cirka 15-20 000 kr.

    Färskvatten eller saltvatten

    De flesta elektriska utombordare finns i saltvattenmodeller, men inte alla. Saltvattenmodellerna är oftast mycket dyrare och kan sakna funktioner som GPS och ekolod.

    Vill du ha en bogsmonterad motor med GPS och ekolod som kan användas i saltvatten kan priset snabbt bli högt. En Motorguide Xi3 för saltvatten kostar till exempel cirka 20 000 kr, medan Minn Kota Riptide Terrova börjar på 30 000 kr. En billigare modell som Watersnake Geo Spot börjar på 15 000 kr.

    Detta jämförs med en aktermonterad saltvattentrollingmotor som Minn Kota Riptide Endura, som börjar på cirka 5 000 kr, eller en sötvattensbågmonterad motor som Minn Kota Powerdrive, som börjar på cirka 15 000 kr.

    “Ska jag bara använda motorn i sötvatten, eller ska den också användas i saltvatten? Färskvattenversionen klarar att användas i saltvatten ibland, bara du sköljer den ordentligt efteråt. Men om det mesta av ditt fiske sker i saltvatten så bör du välja saltvattenversionen.”

    Hur kraftfull elmotor behöver du?

    Ju större båt, desto mer kraft behöver din motor. Effekten hos en elmotor mäts vanligtvis inte i hästkrafter, utan i pund (lbs) och watt.

    “Drivkraft, det vill säga hur mycket kraft motorn kan generera vid full effekt. Ju tyngre båt du har, desto mer drivkraft bör motorn ha från början.”

    En hästkraft är lika med 735 watt, så du kan multiplicera ampere med volt för att få watt och sedan dividera med 735 för att hitta antalet hästkrafter.

    Återförsäljaren Westsystem.no har genomfört praktiska tester av välkända motorer i samarbete med universitetet i Vestfold.

    “Vi bedömer därför att en Minn Kota Endura 50 i praktiken kommer att motsvara en bensinmotor på 11⁄2 – 2 hk.”

    En 50 lbs elmotor motsvarar ungefär en 1,5-2 hk bensinmotor. Kom ihåg att bensinmotorer har mycket större energiförluster än elmotorer, så själva jämförelsen är till fördel för elmotorn.

    Hur stort batteri behöver du?

    • Köp alltid över 100 Ah.
    • Köp ett batteri av hög kvalitet.
    • Köp inte ett batteri som är tillverkat för en bil.

    Det beror på hur många, storlek och typ av batterier du har med dig, och självklart vilken motor du har och hur fort du vill köra.

    Ett generellt svar är ett marinbatteri i storleken 75-90 Ah, vilket räcker för en halv dags fiske med en 30 lbs motor.

    För hela dagar på vattnet brukar de flesta välja två batterier istället för ett stort, eftersom det är lättare att hantera. Kom ihåg att batterierna måste laddas efter varje resa, och de är tunga att bära, även om du inte ska långt från kajen.

    Lämna en kommentar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Rulla till toppen
    Scroll to Top