Campingstol och Sittunderlag – Bäst i Test 2024 (med och utan ryggstöd)


Att hitta den perfekta campingstolen kan vara en utmaning med tanke på det stora utbudet. Oavsett om du letar efter en lätt vandringsstol för fjällturer eller en mer bekväm stolen för längre campingvistelser, så finns det några viktiga egenskaper att tänka på.

I denna guide tittar vi närmare på några av de främsta alternativen på marknaden just nu. Vi jämför populära modeller från varumärken som Helinox och Eagle för att hjälpa dig hitta den optimala balansen av vikt, packbarhet, komfort och hållbarhet.

Helinox Chair One

  • Hopfällbar campingstol
Helinox Chair One
Butik Pris Read more
1 495 kr Till butik

Helinox Chair One har visat sig vara en stor favorit bland friluftsentusiaster. Denna hopfällbara stol är inte bara robust, utan erbjuder också överlägsen sittkomfort. Från det ögonblick du packar upp stolen, som är ungefär lika stor som en stor läskflaska, kommer du att märka kvaliteten.

Den lättaste stolen för vakjägare som vi har testat..Helinox Chair One XL har god sittkomfort och solid konstruktion

Konceptet i sig är enkelt och genialt. Stolen packas upp på kort tid, och aluminiumstängerna klickar lätt på plats. Det enda du ska tänka på är att installationen kan göra lite oväsen, så du måste vara försiktig om du jagar och vill undvika att skrämma bort bytet.

Sitthöjden på 35 cm är perfekt balanserad. Den ger tillräckligt med stöd för ryggen utan att vara för tillbakalutad, vilket gör det lätt att hitta en bra skjutställning. Men tänk på att denna höjd kan vara lite låg för poster utan bra sikt eller i skjuttorn med höga installationer.

Stolen är stabil och måste med en bärkraft på 145 kilo anses vara solid. Du kan luta dig både bakåt och åt sidorna utan överdriven risk för att välta. Den kräver dock jämnt underlag/ samma höjd för de fyra benen. Bredaxlade personer under 170 cm kan också uppleva att ryggens övre del blir något smal, så att du känner dig lite ihoptryckt när du sitter länge

Det råder ingen tvekan om att Helinox Chair One är en robust stol. Den är inte bara stabil utan tål en imponerande vikt på upp till 145 kg. Du kan luta dig både bakåt och åt sidorna utan att oroa dig för att välta.

Även om Helinox Chair One har många fördelar, finns det några mindre nackdelar att tänka på. Det ofodrade nylontyget kan bli lite kyligt under kalla dagar, så du kanske vill ha en pläd eller filt i närheten. Och priset är inte direkt plånboksvänligt.

Men den största utmaningen för jaktsammanhang är att det är svårt att fälla ihop den ljudlöst: Aluminiumstängerna ‘smattrar’ nöjt när de hittar rätt plats, och det är inte lätt att bromsa dem när de väl är på glid. Det tar också lite tid (cirka en minut) att montera/demontera stolen. Stolen är alltså inte lika mobil och snabb i användning som en stolsäck

Helinox Ground Chair

  • Hopfällbar campingstol
Helinox Ground Chair
Butik Pris Read more
1 595 kr Till butik

För den äventyrlige friluftsentusiasten som vill ha en lättare och mer kompakt lösning har Helinox skapat den perfekta vandringsstolen i Ground Chair. Denna är ännu mindre och lättare än den populära Chair One, väger endast cirka 640 gram, och erbjuder en lägre sittning, som namnet antyder.

För fjällturer skulle jag vilja ha Helinox Ground Chair. Den väger mindre och kan läggas på tvären i ryggsäcken, på samma sätt som jag packar sovsäcken och tältet

En av de mest kända fördelarna med Ground Chair är de större fotytorna som ger extra stöd i lös underlag som sand och snö, där den inte sjunker lika djupt som Chair One. Den har även vunnit ISPO-priset 2014 inom utomhussegmentet, i kategorin Äventyrsutrustning, vilket ytterligare bekräftar dess kvalitet och design.

Stolens storlek är optimal för utomhusäventyr, både hopfälld och utfälld. Den tar minimalt med plats i ryggsäcken, och med en förpackningsstorlek på 30 x 11 cm kan den enkelt placeras på tvären i ryggsäcken tillsammans med sovsäck och tält.

Jag har också en Helinox Ground Chair och är mycket nöjd med den. Det enda är att på en kall dag kan det vara bra med ett isolerande lager i botten av stolen. Jag har använt räddningsvästen som jag paddlar med, men det fungerar också bra med en tröja eller liknande som man viker ihop. Jag tar den även med på korta dagsturer eller på fisketurer etc. den tar ju nästan ingen plats 🙂

Ground Chair har en bärkapacitet på 120 kg, och även om sitthöjden på 22 cm är relativt låg har användarna gett positiv feedback på komforten. En användare på Fjellforum.no påpekar att det är en bra idé att ha ett isolerande lager på stolens undersida på kalla dagar, men även med detta tillägg är Ground Chair väldigt lätt att ta med sig på resan, och tar upp nästan inget utrymme i väskan.

Stödjer Ground Chair. Dyr, men den är verkligen värd det. Skön att sitta i trots låg sitthöjd och tillräckligt lätt för att det ska vara värt att ta med den, nästan oavsett 🙂

Eagle Chair

  • Hopfällbar campingstol
Eagle Products

Eagle Product Chair är en hopfällbar campingstol med breddare fotplattor, som kombinerar komfort och funktionalitet. Denna lätta stol är lätt att packa ihop för transport och är utrustad med avtagbara breddare fotplattor som skyddar benen, vilket gör att den kan användas året runt och på alla typer av underlag. Fotplattorna håller ihop benen i tuff terräng och ser till att stolen står stadigt på mjukt underlag.

“..Verkligen… Helinox-stolen hade mycket sämre komfort än E.P.-stolen. Både jag och min bättre hälft testade stolen hemma i vardagsrummet. Stolen var inte lika styv och flexade mer. Stolen upplevdes som mer ostabil. Det var svårare att resa sig och sätta sig eftersom den var så mjuk och välte lätt. Tyget stramade så mycket runt baken att det var obekvämt. Min partner är smal och lätt och upplevde precis samma sak. Hon hade inga förkunskaper om vikt, pris och märke, så hon valde helt baserat på sina egna erfarenheter. Helinox-stolen vinner klart på vikt, men den har inte i närheten av samma komfort. Jag tror att jag bär med mig ett halvt kilo extra om jag vill ha lite bättre komfort än att betala tre gånger så mycket för något jag inte gillar. Annars fungerar det med ett sittunderlag och en tuva..”

Eagle Product Chair har anpassningsförmåga i olika klimat. Under kallare årstider kan du lägga till ett renskinn på stolen för extra komfort och värme.

Dess mått är 65 x 53 x 50 cm i utfällt läge och endast 34 x 11,5 x 11 cm hopfälld. Med en vikt på 1020 gram med snöskor, och 910 gram utan, är stolen stark nog att bära en person på upp till 120 kg.

Stolen levereras komplett med tre praktiska fickor för förvaring och dryck, och med en transportväska för enkel transport.

“..Bra Köp, Solid Stol..Inklusive frakt kostade denna drygt 400 kr på rea. Det finns absolut lättare stolar, men dessa är ofta dubbelt så dyra eller mer, och att bottenmattan, fickorna och kopphållaren ingick, gjorde att detta kändes som ett mycket bra köp. Får plats med stolen, badkläder, en bok och proviant m.m. i en liten packbar ryggsäck, vilket har varit superpraktiskt både för korta utflykter och toppbestigningar på längre fjällvandringar med mycket packning, och för strand- och parkanvändning i staden samt fiske på bryggan. Kan bli årets bästa köp för mig. Använder den nästan dagligen..”

Varför du behöver en campingstol

Här kan du använda din campingstol

Det finns så många ställen du kan använda din campingstol! Oavsett om du är ute och jagar, fiskar, fågelskådar eller bara kopplar av och njuter av en måltid utomhus, kan en vandringsstol avsevärt förbättra din upplevelse. Och kom ihåg, den kan vara med dig på alla dina utomhusaktiviteter, oavsett om det är vandring, bergsklättring, kajakpaddling eller vad du nu tycker om att göra i den vackra norska naturen.

Viktiga egenskaper att tänka på när du köper en campingstol

Men hur hittar du den perfekta vandringsstolen? Det finns flera viktiga egenskaper att ta hänsyn till.

  • Lätt och kompakt: Detta är avgörande om du planerar att bära stolen på långa resor. Kom ihåg att vikten kan variera kraftigt mellan olika modeller. Hopfällbarhet och storlek vid hopfällning är också viktiga faktorer att ta hänsyn till vid transport och förvaring.
  • Hållbarhet: Du vill ha en stol som håller, som tål det hårda norska vädret och som är gjord av robusta material som tål slitage vid frekvent användning.
  • Komfort: Leta efter stolar med bra sitsstoppning, bra ryggstödsdesign och som har andningsbart tyg. Stolens design, inklusive höjd och bredd, kan också påverka komforten.
  • Stabilitet: Detta är särskilt viktigt om du planerar att använda stolen på ojämn terräng. Stolar med bredare fotavtryck ger ofta bättre stabilitet.
  • Extra funktioner: Saker som mugghållare, sidfickor, nackstöd kan verkligen ta din åkupplevelse till nästa nivå!

Campingstol vs. Sittplatta och konverterbart liggunderlag

Det finns många olika typer av bärbara sittplatser, alla med sina egna fördelar och nackdelar. Låt oss ta en närmare titt på några av dem:

Vandringsstolar är designade för att vara lätta och kompakta, men samtidigt ge en anständig grad av komfort. De är perfekta för turer där vikt och utrymme är viktiga faktorer, men du fortfarande vill ha något behagligt att sitta på under pauserna. De är generellt mer robusta och ger bättre stöd jämfört med sittplattor och konverterbara liggunderlag.

Campingstolar är kanske mer bekväma med fler funktioner, men de är också tyngre och tar mer plats än vandringsstolar. De är mer passande för campingturer där du inte behöver röra dig mycket och har tillräckligt med plats i bilen eller campingvagnen.

Sittunderlag och sittplattor är de lättaste och mest kompakta alternativen. De ger lite extra komfort och isolering från marken, men ger inte samma stöd och komfort som vandringsstolar.

Konverterbara liggunderlag ger dig flexibiliteten att både sitta och ligga. De kan vara lite mindre bekväma som stol jämfört med dedikerade vandringsstolar, men fördelen är att du har både en säng och stol i ett och samma produkt.

Det handlar verkligen om vad som passar dina behov och aktiviteter bäst.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top