Packraft – Bäst i Test 2024

Är du ute efter en packraft som kan hjälpa dig att utforska vattenvägar på ditt nästa äventyr utomhus?

Då har du kommit till rätt plats.

Vi har testat de bästa packraftsen på marknaden, inklusive märken som Norseraft, Alpacka, MRS, Kipara och Kokopelli.

Genom våra noggranna tester har vi kommit fram till vilka packrafts som utmärker sig vad gäller prestanda, komfort och hållbarhet

Om du vill veta vilka packrafts som presterar bäst i våra tester kan du kolla in vår guide nedan.

Värt att veta om att köpa packraft

Ska du också ha packraft med på nästa tur, men är du fortfarande osäker på vilken packraft du ska välja? Då bör du läsa med här.

I detta avsnitt får du en kort introduktion till packraft, vad det är och hur de skiljer sig från varandra.

Vi vill också ge dig tips om vad du bör tänka på innan du tar kartan i handen och väljer den packraften som passar bäst till dina behov.

Packrafter kan beskrivas som kajakliknande båtar som blåses upp på land och som kan användas i allt från havet, strida forsar till lugna vatten. De kännetecknas av att de är bredare än kajaker

Packraft – bäst i test

Norseraft Viking

 • Bäst i test – Budget
 • Tärningkast 5 hos magasinet Jakt & Fiske
 • Tärningkast 5 hos magasinet Jeger
Norseraft Viking
Butikk Pris Read more
8.499,00 SEK ➜ Läs mer

Bäst i budgetsegmentet är den norska Norseraft Viking Light, en mångsidig packraft som imponerade i tester hos både magasinet Jakt & Fiske och magasinet Jeger, där båda gav betyget 5/5.

Den breda aktern på Norseraft Viking ger god flytkraft och bidrar till god balans. Packraften fungerar därför fint både på platta och strömmande vatten.. Norseraft har form som främjar stabilitet framför fart. Måttlig framdrift med tung last i fören. Båten har låg vikt i förhållande till storleken.. Allt som allt är Norseraft Viking en mycket bra och solid allroundare med ett förnuftigt kompromiss mellan vikt, materialval och pris

Viking-modellen finns både med och utan sprutduk (Light-modellen), och även om du kan spara några hundralappar på att köpa utan, rekommenderar vi varianten med sprutduk. Med ett pris på cirka 6500 kr hamnar vi i budgetsegmentet, och Norseraft utses här till testvinnare.

Denna packraft har yttermått på 276 x 94 cm och innermått på 145 x 37 cm. Den är större än de flesta packraftarna i testet och ger mycket packraft för pengarna. Med en vikt på endast 3,68 kg är den också en lättviktare. Lastkapaciteten är hela 200 kg, något som imponerar både i budgetsegmentet och i hela testet.

Mycket paddling för pengarna!.. Jag sitter bekvämt och kan sträcka ut benen, fortfarande med plats för lite bagage fram. Sits och ryggstöd har bra storlek och är fästa så att de inte flyttar sig under paddling eller ramlar ut vid bärning.. Kvaliteten verkar vara i klass med betydligt dyrare modeller. Jag skulle inte tveka att ge mig ut på veckolånga turer i vildmarken med den.. Man förbereder flotten på under 5 minuter och packar ner den ännu snabbare..

Detta är en packraft för dig som vill ha gott om plats för både utrustning och fötter, samtidigt som du vill ha en lätt och smidig packraft. Den passar bra för turer i skog och mark, på fjället, till fiske och äventyr.

MRS Microraft L

 • Bäst i test – Allround
 • Får betyg 5 av 5 i test hos Jakt&Fiske
MRS Microraft L
Butikk Pris Read more
13.495,00 SEK ➜ Läs mer

Bäst i test på lugnt vatten är denna packraft för dig som önskar en trygg och smidig upplevelse på vattnet. Denna packraft får högsta betyg i test hos Jakt&Fiske, en tidskrift som drivs av Norges Jeger- og Fiskeforbund:

MRS Microraft L är en lätt och gedigen allroundare som tål mycket stryk. Packraften är smal och lätt att paddla, snabb och stabil med väldigt god balans i vattnet. Den långa vattenlinjen och det strömlinjeformade skrovet bidrar till god framdrift och riktningsstabilitet. De stora tuberna ger god flytkraft, stabilitet och lastkapacitet. Ryggstödet och sätet ger bra sittkomfort, men munblåsventilen kan ibland lossna och släppa ut luft. Praktiskt med fastmonterad sittdyna som alltid sitter där den ska. MRS Microraft L är en mycket bra allroundmodell för både lugnt och forsande vatten

MRS Microraft L är bästsäljaren hos Packraft Norge, en av Norges största återförsäljare av packraft. MRS är ett prisvärt alternativ för dem som kanske har övervägt Alpackaraft men tycker priset är för högt.

De mest tillförlitliga och kapabla packraftarna tillverkas av Alpacka Raft i Alaska, men på senare år har det dykt upp kinesiska tillverkare (såsom MRS Packrafts) med helt godkänd kvalitet.

Denna packraft är en äkta allroundmodell, med yttermått på 258 x 88 cm och invändiga mått på 136 x 33 cm. Den har en imponerande lastkapacitet på 190 kg och säljs med all nödvändig utrustning, inklusive stänkskydd, fenor, packrem och lagningssats.

Kokopelli Rogue Lite

 • Bäst i test – lättvikt
Kokopelli Rogue-Lite
Butikk Pris Read more
11.998,00 SEK ➜ Läs mer

Kokopelli Rogue-Lite är en lättviktsversion av den populära Kokopelli Rogue. Här har vi en packraft som bara väger 2,4 kg, vilket gör den till den lättaste i testet.

Det är en packraft utan extrautrustning men med förstärkt golvparti i kevlar, vilket är mycket användbart om du paddlar på vatten med vassa stenar.

Den mäter 215 x 95 cm i yttermått och 130 x 39 cm i innermått med en lastkapacitet på 136 kg. Med en vikt på endast 2,4 kg fanns det inte plats för ett stänkskydd.

Det här är packraften för vandrare, cyklister och fiskeentusiaster. Du som vill ha en lätt och robust packraft som tar sig fram snabbt, oavsett om det är i lugnt eller forsande vatten.

Kokopelli Rogue-Lite rekommenderas för cykelpackning av Cycletraveloverload.com, som utser den till en av två packrafts rekommenderade för detta ändamål.

Kipara Char

 • Bäst i Test – vildmarksäventyr
Kipara Char

Denna testvinnande packraft säljs också som Lars Monsen Karasjohka Ultra Light, men originalet är Kipara Char.

Oavsett om du väljer att köpa den med det ena eller det andra namnet, så får du här en fantastisk packraft som är bäst i test för vildmarksäventyr.

Denna packraft vinner “bäst i test” hos Jakt&Fiske, där den får tärningsslaget 5,5.

Detta är den ultimata packraften för vildmarksäventyr: Ett symmetriskt brett skrov och stor akterända med god uppdrift bidrar till att ge flotten god balans. Är rymlig och har testets största lastkapacitet. Båten har inte den snabbaste framdrivningen på grunt vatten och kräver en bredare paddelstil. Ändå är detta en mycket stabil och bra allroundare som klarar alla förhållanden

Packraften mäter 265/96 cm i yttermått och 150/37 cm i inre mått. Det är den packraften med näst störst inre mått i testet. Den har en lastkapacitet på 250 kg, vilket är det högsta i testet. Näst i testet är Alpackaraft Mule med 220 kg i lastkapacitet.

Vikten är 4,22 kg, vilket är bland de tyngsta i testet. Med extra utrustning och paddel kommer du därför lätt att få en vikt på 6–8 kg. Den anses inte heller vara snabb i framdrift. Därför är det inte en packraft för dig som bara vill ut och trivas i skogen. Men som utrustning för äventyr och expeditioner är den nog bäst i testet – och rekommenderas av Lars Monsen.

Alpackaraft Classic Large

 • Den originale
 • Terningkast 5 fra Villmarksliv
 • Terningkast 4 hos Jakt&Fiske
Alpackaraft Classic Large

Alpacka Classic Large är den ursprungliga packraften som var den första och länge den största. Sedan dess har det dykt upp många konkurrenter, men Alpackaraft Classic är fortfarande en lätt och robust packraft, även om den har några brister.

Packraften fick ett positivt testresultat från både Villmarksliv med betyg 5 på tärningen och från Jakt & Fiske som gav den betyg 4 i ett senare test.

Packraften har en akter med god uppflydning, avsmalnande skrov och välhöjd V-formad förstav, vilket säkerställer god balans och flyt i vattnet. Om man blåser upp den maximalt får man en hög och bra sitt ställning för fiske. Alpackaraft Classic Large tål mycket stryk och framstår som mycket slitstark och solid. Uppblåsbar ficka i mitten av sprutskyddet ger bra vattenavrinning. Båten är något minimalistisk i sin utrustning. Det ger en mycket positiv effekt på vikten, men vi saknar bärhandtag och skulle gärna ha haft högre fästpunkter för ryggsäcken när man bär den. Vi saknar också fäste för fen och en fen för bättre riktnings stabilitet på platt vatten

Packraften väger 3,07 kg och mäter 241/95 cm i yttermått och 124/37 cm i innermått, vilket gör den tillräckligt rymlig för en bekväm sittplats och förvaring av utrustning. Packraften har också en imponerande lastkapacitet på 181 kg, vilket gör den lämplig för tung last.

En nackdel är att packraften inte har en avtagbar fena, vilket kan begränsa dess prestanda på platt vatten.

Vega Designs Nordmarka

 • Bäst valuta för pengarna
 • Allround
 • Betyg 5 av 5 i Jakt&Fiske
Vega Designs Nordmarka

Vega Designs Nordmarka är en billig och lättviktig packraft som erbjuder bra valuta för pengarna – och som vi därför utser till “bäst valuta för pengarna”.

Stark allroundare till rimligt pris

Denna packraft är en prisvärd lättviktsvariant av Femund 270, men enligt tidningen Jakt&Fiske är denna modell faktiskt bättre.

Trots lätta materialval framstår Vega Designs Nordmarka som en stabil och genomtänkt flotte med god kvalitet i alla avseenden. Här får du en lätt och funktionell allroundare med stor lastkapacitet, till ett mycket attraktivt pris

Bra sittkomfort

Enligt Jakt&Fiske har den “bra sittkomfort tack vare sin stora och sköna uppblåsbara sittdyna” och att “Dynan sitter stadigt med fyra kraftiga kardborrband och har munblåsningsventil.” Detta tyder på att komforten är god trots den låga vikten på 3,85 kg.

Vad gäller prestanda och stabilitet på vattnet skriver Jakt&Fiske att den “har stor akter med god flytkraft, vilket bidrar till att båten ligger fint på vattnet. Känns stabil och har mycket god lastkapacitet.” Detta är viktigt för säkerhet och manövrering.

En annan praktisk detalj är det “Lättanvända, fastsydda stänkskyddet som kan rullas upp på sidorna vid behov.” Även om recensenten påpekar att “Avsaknaden av en uppblåsbar luftficka i mitten av stänkskyddet kan leda till viss vattenansamling”, verkar detta vara en bra lösning för att hålla vattnet ute.

Sammanfattningsvis ger Jakt&Fiske betyg 5 av 5 och säger att “Trots lätta materialval framstår Vega Designs Nordmarka som en stabil och genomtänkt flotte med god kvalitet i alla avseenden. Här får du en lätt och funktionell allroundare med stor lastkapacitet, till ett mycket attraktivt pris.”

Med en lastkapacitet på 210 kg, låg vikt och ett förmånligt pris på 6999 kr verkar Vega Designs Nordmarka vara ett bra alternativ för paddling och friluftsliv med bra valuta för pengarna.

Kipara Javri 270

 • Tärningskast 5,5 hos Jakt&Fiske
 • Allroundare
Kipara Javri 270

Kipara Char är känd som packraften som Lars Monsen använde i sina populära tv-program. Här presenterar vi dock en annan modell från Kipara, kallad Javri. Denna marknadsförs som en “packraft för alla”, en mångsidig modell med ökad komfort. Detta står i kontrast till Char, som är mer anpassad för tuffa expeditioner.

Kipara Javri 270 är en rymlig och solid packraft gjord för tuff användning. Packraften får mycket bra recensioner i tidskriften Jakt&Fiske, som ger den tärningskast 5,5. Enligt recensenten har den ett “symmetriskt skrov och stor akterände med god flytkraft” som ger “god balans och stor lastkapacitet.”

Javri 260 är en solid, genomtänkt och prisvärd allroundare. Helt enkelt ett bra köp

Sittkomforten sägs vara mycket bra tack vare “en tjock och bekväm sittdyna som sitter ordentligt fast” och har “god och stor ventil” som kan pumpas med pump. Recensenten skriver att den har “mycket bra sittkomfort.”

När det gäller utrustning och funktionalitet framhålls att den är “mycket välutrustad för vildmarksliv”, med “gott om fästpunkter” och “stor lastkapacitet.” Praktiska detaljer är “solida bärhandtag både fram, bak och på insidan.”

Den har också ett “fastmonterat, lättanvänt och solid spruttält med kardborreband som kan rullas upp åt sidorna vid behov.” Även om avsaknad av luftficka kan leda till viss vatteninträngning enligt recensenten.

Sammanfattningsvis beskrivs Kipara Javri 270 som “en solid, genomtänkt och prisvärd allroundare” och ett “bra köp” som får tärningskast 5,5. Med en vikt på 4,13 kg och lastkapacitet på 220 kg verkar detta vara en fin packraft för korta och långa turer, där du kan få plats med allt och lite till.

Vega Designs Rondane 250

 • 4/5 betyg hos Jakt&Fiske
 • Slitstark
Vega Designs Rondane 250

Vega Designs Rondane 250 är en bekväm, slitstark och medelstor packraft som presterar bra i tester. Det är också den billigaste modellen från Vega Designs med ett pris just nu på 5999 kr, vilket landar den i budgetklassen såvida man inte siktar på de allra billigaste modellerna.

Med detta pris och dessa specifikationer bör denna packraft vara ett bra val för många som vill ha kvalitet till ett överkomligt pris.

Prisvärd packraft med god slitstyrka

Sammanfattningsvis är Vega Designs Rondane 250 en prisvärd packraft med relativt låg vikt och god slitstyrka

Den har stor akterdel, vilket ger god flytkraft och bidrar till att båten ligger bra på vattnet.

Rondane 250 är riktningsstabil med fena och lite vikt i fören. Den har en stor och bekväm uppblåsbar sittdyna med munblåsningsventil, som sitter stadigt fast med fyra kraftiga kardborreband.

Den har också en vadderad ryggstöd som spänns fast mellan D-ringar på insidan av tuberna. Detta ger möjlighet att justera ryggstödet, men i praktiken kan det vara lite omständligt.

Rondane har ett funktionellt, avtagbart stänkskydd med blixtlåsingång som kan rullas upp eller tas av helt. Frånvaron av en uppblåsbar ficka i mitten gör att det kan samlas lite vatten på duken.

Den har solida bärhandtag fram och bak men skulle ha tjänat på att ha ett extra handtag på insidan.

Plus för de solida bärhandtagen fram och bak. Ett extra handtag på insidan hade också varit praktiskt om man ska bära farkosten under armen

Sammanfattningsvis är Rondane 250 en prisvärd och lättviktig packraft med god slitstyrka.

Hva skal du bruke packraften din til?

Det første vi må tenke på når vi kjøper packraft er ganske enkelt hva vi vil med den.

Skal den ligge i hytten og med på fisketur på fjellet eller skal den med på sykkeltur i marka og hjem igjen til byen samme dag? Kanskje den skal med på langtur og ekspedisjoner, for deg som vil følge i fotsporene til Lars Monsen. Er du adrenalinjunkie, som vil padle ned stryk og foss?

Uansett bruk og ønsker finnes det en packraft til deg. Lang og smal til fart og manøvrering eller bred og stødig til transport av sykkel, sekk og hund.

Packraft för tur och expedition

Det är kanske drömmen om att kunna korsa vatten, floder och bäckar som de flesta av oss har när vi vill köpa en packraft. Vatten är inte längre en barriär.

Nej, med en packraft blir vatten ett sätt att transportera sig på. Vill du paddla nedför Åkersälven eller korsa en fjällsjö? Det kan du göra nu.

En packraft är därför ett fint alternativ till en kanot, men mycket lättare att ta med sig.

Om vandring i skogen och på fjället är ditt mål, kan du köpa en allroundmodell med medellängd, -bredd och -vikt.

Välj gärna en packraft med hög lastkapacitet, då finns det plats för en tungt packad ryggsäck, hund och fisk.

Packraft för fiske

Är du en fiskare som jag, då känner du känslan av att stå vid en sjö, i skogen eller på fjället och tänka att om du bara hade haft en båt här, då skulle det bli fisk!

Storrödingen som vakar utanför kasthåll i de mest avlägsna fiskevattnen är plötsligt inom räckhåll. Dessutom kan packraften fungera utmärkt för t.ex. bäver- och änderjakt

På platsen där du inte kan få ut linan på grund av vegetation eller andra svåra förhållanden.

Om du bara hade en packraft!

Packraften är som skapad för fiske och kanske särskilt flugfiske, där den låga positionen och stänkskyddet gör det enkelt att hantera linan och fisken.

Du kan självklart fiska haspel och spinn från en packraft, men det blir ansträngande i den positionen.

För fiske med spinnspö kan det bli ansträngande att sitta så lågt som i en packraft. Då måste man ofta hålla spöt högt, vilket blir jobbigt vid längre fiskepass. För flugfiske är dock en packraft perfekt

Det är inte nödvändigt att oroa sig för att packraften ska punkteras om en krok fastnar. Materialet som används i packraften är mycket slitstarkt, och på Fjellforum.no har de testat hur mycket som krävs för att förstöra det.

Jag anser risken för punktering som mycket liten. Du ska nog vara ganska oturssam för att kroken ska göra hål, men det kan förstås hända

Om det ändå går hål går det att laga med Aquasure och tejp.

Packraft för forssträckor

Att åka på rafting i en packraft kan vara en unik upplevelse. Med en packraft har man friheten att utforska både lugna och utmanande floder och forssträckor på ett säkert sätt.

Packraften är lätt att bära och kan enkelt packas ner i en ryggsäck, vilket gör det enklare att ta sig till svåråtkomliga platser med forssträckor.

Det är viktigt att ha på sig rätt utrustning, som hjälm och flytväst, samt att vara uppmärksam på säkerheten när man paddlar i packraft.

Detta bör du tänka på när du väljer Packraft

Vikt

Vikten på packraften kan variera beroende på storlek och material. Vissa packrafts kan väga så lite som 2-3 kg, medan andra kan väga upp till 6-7 kg. Det är viktigt att tänka på att packraften ska vara lätt att bära med sig, speciellt om du planerar att bära den i en ryggsäck till fjällsjöar eller floder som är svårtillgängliga. En lättare packraft kan också vara en fördel om du planerar långa paddelturer eller vill paddla på en högre nivå av utmaning.

De flesta packrafts väger mellan två och fyra kilo. På packraften kan man också fästa fast ryggsäcken och bära båten enkelt på land. Ute på tur kan de packas ner till en sovsäck

Sittlängd

Sittlängden på packraften refererar till avståndet mellan säte och fotstöd. Denna längd kan variera beroende på packraftens storlek och din egen längd. Det är viktigt att välja en packraft med rätt sittlängd för att undvika att bli för trång eller för lös i sätet, då detta kan påverka din stabilitet och kontroll över flotten.

Din sittlängd avgör vilken längd på packraft du behöver. Sätt dig bekvämt mot en vägg med vandringskängorna på. Mät sedan avståndet från väggen till klacken. För god komfort bör den invändiga längden på packraften vara ca 10–15 cm längre än din sittlängd

Pump

Packrafts kan pumpas upp med hjälp av en fotpump eller en handpump. En fotpump kan vara mer praktisk när du paddlar själv, eftersom du kan använda dina händer för att hålla flotten på plats medan du pumpar. Handpumpar kan vara snabbare och mer effektiva om du har en annan person som håller packraften på plats. Det är också värt att överväga storleken på pumpen och hur lätt den är att bära med sig.

Även om packraften pumpas upp snabbt med medföljande säckpump rekommenderar vi att köpa en uppladdningsbar USB-pump. Dessa är mycket effektiva, både för uppblåsning och tömning av luft. När du väl har provat vill du knappast gå tillbaka till den manuella metoden

Handtag

Packrafts är utrustade med handtag för att göra det enklare att bära och transportera. Det kan vara smart att välja en packraft med flera handtag för enkel transport, speciellt om du planerar att bära flotten över längre avstånd. Det är också viktigt att kontrollera att handtagen är stabila och slitstarka, eftersom de kommer att användas för att bära packraftens vikt.

Gott om fästpunkter är också användbart för bäring och riggning av utrustning. Packraften bör också vara utrustad med stabila drag-/bärhandtag, helst både fram, bak och på insidan av tuberna

Stänkskydd

En packraft med stänkskydd kan vara användbart om du planerar att paddla på floder eller sjöar med höga vågor eller mycket vind. Stänkskyddet kan bidra till att hålla dig torr och skydda dig mot vattenintrång. Det är viktigt att välja en packraft med ett bra stänkskydd som sitter tätt runt midjan och fötterna för att ge maximalt skydd.

Stänkskydd är enligt vår bedömning ett måste på en packraft, både för skydd mot vattenstänk, väder och vind, men också som lastplattform för väska/utrustning framtill. Stänkskyddet bör kunna öppnas och rullas upp åt sidan eller ner mot förstäven vid behov

Läs den här artikeln på andra språk

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top