Kikarsikte – Bäst i Test 2024

Oavsett om du är en erfaren jägare som letar efter ett nytt kikarsikte, eller en nybörjare som vill investera i ditt första kikarsikte, kommer detta omfattande test att guida dig genom de bästa alternativen och hjälpa dig att göra ett välgrundat val.

I den här artikeln kommer vi att titta på ett varierat urval av kikarsikten från olika tillverkare och i olika prisklasser, för att hjälpa dig hitta det perfekta kikarsiktet för dina jaktbehov.

Vi tycker att de bästa i testet är:

Kikarsikte – Bäst i test

Zeiss Conquest V4 3-12×56

 • Mest för pengarna
 • Tärningskast 5 hos Jeger
 • Allround- och skymningsjakt
Zeiss Conquest V4 3-12x56
Butikk Pris Read more
15.000,00 SEK ➜ Läs mer

Zeiss Conquest V4 3-12×56 är både ett mycket populärt kikarsikte i Norge och ett kikarsikte som presterar mycket bra i tester.

Detta kikarsikte är just nu, 2023, det populäraste kikarsiktet på Prisjakt.no och har även fått tärningskast 5 i ett test av tidningen Jeger.

Conquest V4 är ett kikarsikte av bra kvalitet som är värt att titta på, om du inte vill betala dubbelt så mycket för att få flera gånger zoom, kulebanekompensator, rörelsesensor och annan tilläggsutrustning. Detta behöver man strängt taget ändå inte för normal jakt på säkra avstånd. På Conquest V4 läggs mest fokus på bra optik – så här får du bra glas för pengarna.

Zeiss Conquest V4 3–12×56 är ett kikarsikte som sticker ut för sin mångsidighet och optiska kvalitet, särskilt med tanke på dess pris. Med ett pris på cirka 14 000 SEK är detta inte ett billigt kikarsikte och inte heller rimligt (du kan hitta bra kikarsikten för under 10 000 SEK och användbara för under 5 000 SEK), men det är kanske kikarsiktet där du får ut mest för dina pengar till ett pris som ändå är överkomligt, när vi jämför med de andra “bäst i test” som har tre gånger högre priser.

Med sin förstoring på mellan 3x och 12x lämpar den sig väl för både korta och medellånga avstånd. Zeiss producerar Conquest-modellen i fyra varianter med olika förstoringar och storlekar:

 • 1-4 x 24
 • 3-12 x 56
 • 4-16 x 44
 • 6-24 x 50

Varianten här, 12×56, är “allround- och skymningsvarianten” men har du andra behov hittar du även en variant som passar bättre för det.

Conquest V4 3-12 x 56 är däremot designad för sämre ljus – men är också ett bra allroundkikarsikte om den stora frontlinsen inte ställer till problem med hänsyn till vikt, volym eller höjd på din rigg. En stor lins är priset du får betala för att få bästa möjliga ljusinsläpp och ett bra skymningssikte. Kikarsiktet har ett riktmedel nr 60 med ljus, som lämpar sig väl för användning i dåligt ljus. Även detta är i det 2:a fokalplanet, så att hårkorset inte ändrar storlek när du zoomar in och ut. Ljuset är justerbart med en avposition mellan varje steg. Det stängs inte av automatiskt eller har en rörelsesensor, som kikarsiktena Conquest V6 och Victory V8 är utrustade med.

Enligt recensionen i Jeger.no erbjuder Conquest legendarisk Zeiss-kvalitet. Detta kikarsikte imponerar med sin bildkvalitet och 90 % ljusinsläpp, tack vare Ultra-FL-objektivet och flera SCHOTT-fluoridglas. Den erbjuder bra ljusstyrka, skärpa och detaljupplösning, även under utmanande förhållanden, vilket hjälper jägare att skjuta exakta skott under olika ljusförhållanden.

Den extremt lilla röda punkten (3,3 millimeter måltäckning på 100 meter) möjliggör snabb och exakt målsökning, och den maximala förstoringen på 12x gör att siktet kan användas med båda ögonen öppna, vilket ökar den generella situationsmedvetenheten.

Siktet är också ganska robust, med LotuTec-beläggning för att motstå vatten och smuts, och kvävefylld för att förhindra imma. Dess förmåga att motstå temperaturer mellan -25°C och +50°C gör den lämplig för en mängd olika jaktmiljöer.

Även om Zeiss Conquest V4 3–12×56 Ret. 60 är ett fantastisk allroundkikarsikte, har den vissa begränsningar. Den kanske inte är den mest idealiska för extremt långa avstånd eller för de som vill ha ett kikarsikte med ett större zoomomfång, och även om den tål en rad olika miljöer är den kanske inte optimal för de mest extrema väderförhållandena.

Sammantaget har Zeiss Conquest V4 3–12×56 Ret. 60 en utmärkt balans mellan funktion, kvalitet och pris. Det är en bra investering för jägare som vill ha ett pålitligt och mångsidigt sikte. 10-årsgarantin är också en välkommen bonus, och ger ytterligare säkerhet för investeringen.

Zeiss Victory HT 3-12×56

 • Tärningskast 6 på Jeger.no
 • Bäst för skymningsjakt
Butikk Pris Read more
29.950,00 SEK ➜ Läs mer

Zeiss Victory HT 3-12×56 är ett populärt kikarsikte i Norge och ett utmärkt val för de flesta typer av jakt i detta land.

Den lämpar sig särskilt väl för skymningsjakt, där den kanske är bäst i test (“Fantastisk i skymning” – Jeger.no), men den kanske är mindre lämplig för drivjakt i tät skog eller snabba skott på skogsvägar.

Enbart bedömd utifrån skymningsjakt är detta det bästa kikarsiktet i testet.. Zeiss HT 3-12×56:s styrka som ett rent skymningssikte är att den har en enkel “gammaldags” konstruktion med endast 4x zoomomfång, vilket ger ett något smalare användningsområde.

Kikarsiktet lanserades 2012 och använder SCHOTT HT (High Transmission) glas, spegellösa prismor och en ny linsbeläggning. Detta resulterar i ett imponerande ljusinsläpp på 95 %, vilket ger en mycket tydlig sikt även under dåliga ljusförhållanden.

Zeiss Victory HT 3-12×56 väger 573 gram och har en längd på 34,7 cm, med en monteringsstorlek/mellanrör på 30 mm. Den innehåller ett 60-riktmedel och erbjuder en kulbanekompensator som tilläggsutrustning.

Priset på detta kikarsikte är nästan 30 000 SEK och även om det inkluderar 10 års garanti från tillverkaren kommer kostnaden utan tvekan att vara avskräckande för många.

En av styrkorna med Zeiss HT 3-12×56 är dess prestation i svagt ljus, mycket tack vare dess enkla konstruktion med 4x zoomomfång. HT-designen ger högre ljustransmission än normalt, och i tester har den överträffat även flaggskeppsmodellen Victory V8.

Det finns dock vissa nackdelar med detta kikarsikte. Det saknar parallaxjustering och har ljusjustering på vänster sida av höjdtornet, likt billigare modeller. Dessutom är 4x zoomomfånget något begränsande, med ett förstoringsområde på endast 3-12x.

Sammantaget är Zeiss Victory HT 3-12×56 ett fantastiskt val för jägare som vill ha ett kikarsikte med högt ljusinsläpp och bra prestation i skymningsförhållanden. Dess begränsningar inkluderar avsaknaden av parallaxjustering och ett relativt snävt förstoringsområde.

Swarovski Z6i 2,5-15×56 P

 • Tärningskast 6 på Jeger.no
 • Bäst i test – Allround
Swarovski Z6i 2,5-15x56 P
Butikk Pris Read more
31.600,00 SEK ➜ Läs mer

Swarovski Z6i 2.5-15×56 P är ett premiumkikarsikte som är idealisk för skymningsjakt, vilket ger dig möjlighet att förlänga din jakttid även i svagt ljus. Med en imponerande ljustransmission på 91 % och ett upplyst riktmedel kan du nu avfyra skott under utmanande förhållanden som tidigare var omöjliga.

att Swarovski lyckas presentera något så bra med sex gånger zoom och dessutom en mer komplicerad konstruktion är imponerande. Det gör även siktet något mer användbart om man inte uteslutande letar efter egenskaper för nattjakt.

Detta kikarsikte är utrustat med en automatisk på/av-timer och en lutningssensor som känner av om kikarsiktet är i skjutposition eller inte, vilket sparar batteri och förlänger dess livslängd. Reglagen för det upplysta riktmedlet är enkla, snabba och ljudfria att använda i skjutposition. Den nya, tunna formen på belysningsenheten ger en obegränsad sikt över kikarsiktet och kontrollerna.

Swarovski Z6i 2,5-15×56 P väger 655 gram och har en central tubdiameter på 30 mm. Den inkluderar ett 4A-I eller BRH-I riktmedel och erbjuder en kulbanekompensator som tilläggsutrustning. Priset på detta kikarsikte var 27 500 SEK 2019, och det importeras av Swarovski Optikk Nordic AB.

Trots att Swarovski Z8-serien tagit över som toppmodell visar tester att Z6i 2,5-15×56 P fortfarande presterar väldigt bra i skymning. Med ett ljusinsläpp på 91% och starka kontraster är detta kikarsikte i det övre skiktet av de bästa skymningssiktena.

Swarovski Z6i och Zeiss HT är testets bästa skymningssikten, med en liten fördel för den senare. Steiner Ranger 3-12×56 är en billigare modell som har många av de goda egenskaperna hos de dyraste kikarsiktena.

Swarovski Z6i 2,5-15×56 P imponerar med sin sex gånger zoom och komplicerade konstruktion, vilket gör den mer användbar för dem som inte bara är ute efter skymningsjakt.

Bästa kikarsikte under 5 000 kr

Hawke Vantage 30 WA 3-12×56 L4A

 • Tärningskast 4,5 hos Jakt&Fiske
 • Bästa budgetvalet
Hawke Vantage 30 WA 3-12x56 L4A
Butikk Pris Read more
6.495,00 SEK ➜ Läs mer

Hawke Vantage 30 WA 3-12×56 L4A är ett kikarsikte av god kvalitet till ett rimligt pris. Detta kikarsikte har fått tärningskast 4,5 av Jakt&Fiske, en tidning utgiven av Norges jakt- och fiskeförbund.

Kikarsikten med en zoom på åtta gånger har länge varit reserverade för de mest exklusiva modellerna, men erbjuds nu även i mer budgetvänliga prisklasser. Detta ger oss Hawke Vantage 30 WA 1-8×24 L4A Dot, ett kompakt jaktsikte som är både prisvärt och effektivt.

Kikarsikten med åtta gånger zoom har länge varit exklusiva föremål, men erbjuds nu även i mer överkomliga prisklasser. Hawke gör ett mycket prisvärt kikarsikte med 1-8x förstoring

Med ett pris på 4 990 SEK, knappt 5 000 SEK, positionerar sig detta kikarsikte gentemot den som letar efter ett bra och funktionellt kikarsikte till ett rimligt pris, utan att det därmed är ett kikarsikte i budgetklassen. Här bör du se modeller som Breitler Sport 3-9×40 AO.

Siktet har en rördiameter på 30 mm och en cylindrisk lins. En fördel med detta är mer utrymme för att placera frontenheten. Vid lägsta förstoring ger bilden ett mycket generöst synfält på över 40 meter på 100 meters håll, och täcker hela okularet. Detta ger nästan ett rödpunktssikte för användning med båda ögonen öppna på trånga platser. Med ökande förstoring blir det ingen variation i bildkvalitet eller fokus, bara ögonpositionen blir naturligtvis något snävare.

Optiken är förvånansvärt bra i detta kikarsikte. Vid lägsta förstoring täcker bilden hela okularet, och är skarp ända till kanten. Synfältet på mer än 40 meter på 100 meters håll är också mycket generöst. Här får du nästan ett rödpunktssikte att använda med båda ögonen öppna på trånga platser. Med ökande förstoring är det ingen variation i bildkvalitet eller fokus. Bara ögonpositionen blir naturligtvis något snävare. En förstoring på 8 gånger ger tillräckligt med detaljer för de allra flesta jaktsituationer

Ljusstyrkan är en utmaning för detta kikarsikte. I skymningen blir bilden mörk, speciellt vid lägsta förstoring, på grund av den stora utgångspupillen. Detta är något att ta hänsyn till när du överväger detta kikarsikte, särskilt om du planerar att använda det mycket i svagt ljus.

Optik är en serie kompromisser, och den enda egenskapen som lider i den här konfigurationen är ljusstyrkan. Siktet är till föga hjälp i skymningen. Speciellt vid lägsta förstoring blir bilden mörk på grund av den stora utgångspupillen

Siktet har en upplyst siktpunkt i mitten av riktmedlet med valfri röd eller grön belysning i 5 steg. Det gröna ljuset kan vara användbart i särskilt ljusa förhållanden, medan det röda ljuset är avsett för skymning.

Träffpunktsjusteringen är något grövre än vanligt, men den ger tillräckligt med precision för de flesta jaktsituationer. Justertornen är blygsamma och har en skala som kan nollställas. Det finns ett spår på zoomringen för snabb justering av förstoringen.

Hawke Vantage 1-8×24 är ett mycket kompakt och mångsidigt sikte för jakt under dagen. Det låga priset ger mycket bra optik för pengarna i ett enkelt och stilrent sikte. Det kommer också med en rad användbara tillbehör, inklusive elastiska linsskydd, en linsduk och ett CR2032-batteri.

På minussidan konstaterar Jakt&Fiske att ljuspunkten kan vara lite ojämn, och att bildkvaliteten blir lidande vid dåliga ljusförhållanden. Men med tanke på det rimliga priset är dessa mindre problem ett litet pris att betala för ett annars mycket användbart och mångsidigt kikarsikte.

Hawke Vantage 1-8×24 är ett mycket kompakt och mångsidigt sikte for jakt under dagen. Den låga priset ger mycket bra optik for pengarna i ett enkelt och stilrent sikte

Bästa kikarsikte under 10 000 SEK

Hawke Endurance 30 WA 3-12×56 LR Dot

 • Tärningskast 4 hos Jeger
 • Bäst för priset
 • Allroundkikarsikte
Hawke Endurance 30 WA 3-12x56 LR Dot

Hawke Endurance 30 WA 3-12×56 LR Dot är ett kikarsikte designat för den seriösa jägaren. Dess utbud av funktioner och tillförlitlighet gör den till ett starkt val för allt från småvilt till storviltsjakt, såväl som långdistansskytte. Med sitt optiska vidvinkelsystem, upplysta 6-stegs riktmedel och 18 lager fullt multi-coatade linser är detta kikarsikte ett solitt val för jakt under varierande förhållanden.

Det här kikarsiktet utmärker sig verkligen när det kommer till optisk prestation. 18-lagers Full Multi-Coating ger maximal ljustransmission och kontrast, vilket ger en klar och skarp bild även i svagt ljus. Bilden är skarp nästan hela vägen ut i kanterna, med endast en lätt tunneleffekt vid lägsta förstoring. Det betyder att du kan räkna med att ha en klar sikt över ditt mål, oavsett ljusförhållanden.

Bilden är skarp nästan hela vägen ut i kanterna och man måste verkligen koncentrera sig för att se att räckvidden inte är helt kantskarp. Det finns dock en viss tunneleffekt vid lägsta förstoring, men den är inte på något sätt bland de värsta

Med en förstoring på 3-12x ger detta kikarsikte dig flexibilitet för både när- och långdistansskytte. Det upplysta 6-stegs riktmedlet är användarvänligt och ger dig möjlighet att anpassa ljuspunkten efter ljusförhållandena, vilket är viktigt vid jakt i varierande ljusförhållanden. Förutom den stora ljuspunkten finns det två lågt liggande siktpunkter som är användbara för längre avstånd.

Vi gillar också riktmedlet: förutom en medelstor ljuspunkt har den två andra lågt liggande siktpunkter som du kan använda på längre avstånd

Som Jeger.no uttrycker det, “kikarsiktet verkar vara mycket välbyggt”. Hawke Endurance 30 WA är byggt för att klara utmaningarna som kommer med jakt. Den är stötsäker, kvävefylld och vattentät vilket gör den väl rustad för att klara både vilt och väder. Den har även integrerade linsskydd i aluminium för att skydda linserna, vilket är en trevlig funktion för att se till att din optik håller sig i god form.

Det finns få fel att hitta med Hawke Endurance 30 WA 3-12×56 LR Dot. Även om det finns några optiska problem som kunde vara bättre, är den totala nivån på optisk prestation och byggkvalitet mycket hög. Detta kikarsikte är ett pålitligt verktyg för jägaren, och med tanke på dess rimliga pris ger det utan tvekan bra valuta för pengarna.

Bushnell Engage 2,5-15×50

 • Allroundkikarsikte
Bushnell Engage 2,5-15x50

Kikarsikten finns i många olika former och kvaliteter, och i detta sortiment har vi nu Bushnell Engage 2,5-15×50. Prissatt till SEK 6 599, detta kikarsikte är i mellanskiktet, men priset är bara en del av ekvationen. Vi ska titta närmare på kvalitet, funktioner och prestation.

Engage 2,5-15×50 kikarsiktet är utrustat med Fully Multi-Coated och Ultra Wide Band (UWB) belagda linser, designade för att ge optimal klarhet i alla väder och ljusförhållanden. Det bådar gott, speciellt för turer i varierande väder, från soligt till molnigt och till och med regn. EXO-skydd på de yttre linsytorna har också lagts till så att vatten, damm och smuts lätt studsar av.

Denna modell kommer med ett upplyst tyskt #4 SPF-kors med sex steg och låsbara justertorn. Du lyfter upp för att justera och trycker ner dem för att låsa, vilket ökar användarvänligheten och bekvämligheten. Parallaxjusteringen på sidan är också en välkommen funktion. Med en rördiameter på 30 mm är kikarsiktet ganska robust.

Specifikationerna för detta kikarsikte är imponerande, med en förstoring på 2,5-15x och en objektivstorlek på 50 mm. Den har ett ögonavstånd på 92 mm, en vikt på 776 g och en längd på 332 mm. Materialet är aluminium, vilket utlovar hållbarhet och tillförlitlighet, och det är kvävefyllt, vattentätt och stötsäkert – alla goda egenskaper för att klara av utomhusaktiviteter.

När det gäller prestation, enligt testaren på Snipercentral.com, levererar Bushnell Engage 2.5-15×50 stabilt, men inte perfekt:

Kikarsiktet klarade våra tester, förutsatt att den aldrig används närmare än 50 yards, men den har fortfarande arbete att göra för att vinna vårt förtroende…hittills är det här det bästa kinesiska kikarsiktet vi har testat

Förstoringen är klar och konsekvent, och riktmedlet är tydligt och väl upplyst. Linsbeläggningen hjälper till att förbättra sikten i olika ljusförhållanden, och den starka konstruktionen säkerställer att kikarsiktet tål de vanliga stötar och slitningar det kommer att stöta på i fält.

Det finns några mindre nackdelar, som kan förväntas med de flesta produkter. Låsmekanismen kan vara lite stel till en början, men blir lättare med tiden. Även om vikten på 776 g inte är alltför tung, kan den vara lite mer än vissa användare föredrar.

Sammantaget är Bushnell Engage 2.5-15×50 ett solitt, välbyggt kikarsikte som erbjuder bra prestation för priset.

Syftet med kikarsiktet

Att förstå syftet med ett kikarsikte är nyckeln till att göra ett klokt köp. Hur kommer du att använda den, vad jagar du efter och under vilka förhållanden? Dessa frågor bör hjälpa dig att bestämma vilket kikarsikte du behöver.

Jakten står i fokus

Föreställ dig att du är på jakt. Du är i skogen, det är tidigt på morgonen och det är lite dimmigt. Du vet att djuren finns där ute, men det kan vara svårt att se dem. Vad ska du göra? Ja, det är här kikarsiktet kommer in. Kikarsiktet ger dig möjligheten att se klart och exakt på längre avstånd. Du kan identifiera djuret, se till att det är rätt djur och ta ett mer exakt och humant skott.

Från soluppgång till solnedgång

Jaktdagarna börjar tidigt och kan pågå länge. Från soluppgång till solnedgång, genom dimma, regn, snö eller starkt solsken, vill du att ditt sikte ska fungera. Rätt kikarsikte kan hantera dessa förändringar i ljusförhållandena och ändå ge en klar, skarp bild. Detta är särskilt viktigt i skymningen, då många djur är mest aktiva, men ljusförhållandena kan vara svåra.

Att välja rätt kikarsikte kan variera mycket beroende på vilken typ av jakt du ska bedriva. Här är några konkreta exempel:

Småviltjakt: För jakt på mindre arter som rådjur eller hare, är det viktigt med ett brett synfält för att kunna upptäcka och följa djuren i deras snabba och oförutsägbara rörelser. Välj ett kikarsikte med låg till medelstor förstoring, till exempel 1-4x eller 2-7x. Var uppmärksam på vikten, då småviltjakt ofta innebär mycket rörelse.

Kikarsikten med stort synfält och låg förstoring är optimala för drivjakt där djuren kommer i fart på kort avstånd

Storviltjakt: Att jaga större arter som älg, rådjur eller björn kräver ofta högre förstoring för att säkerställa exakta skott på längre avstånd. Överväg ett kikarsikte med högre förstoring, till exempel 4-12x eller 6-24x.

Vakjakt är vanligtvis mest effektivt i gryning och skymning. Om du ska kunna dra fördel av dessa situationer är ett ljusstarkt kikarsikte viktigt

Fågeljakt: Vid fågeljakt krävs snabb respons och ett brett synfält för att kunna följa fåglarnas rörelser. Kikarsikten med mycket låg förstoring, såsom 1-4x, eller till och med rödpunktsikten kan vara lämpliga för denna typ av jakt.

Jakt under dåliga ljusförhållanden: För jakt på arter som mest är aktiva på natten, såsom vildsvin, är gott ljusinsläpp avgörande. Kikarsikten med en större linsdiameter, till exempel 50 mm eller högre, rekommenderas. För specialiserad nattjakt kan mörkerseende eller termiska sikten vara lämpliga.

Valet av kikarsikte kommer alltid att vara en balans mellan dessa och andra faktorer och det är viktigt att välja ett kikarsikte som passar just din jaktstil och situation.

Hur kikarsiktet påverkar jakten

Har du någonsin undrat hur kvaliteten på glaset i ditt kikarsikte påverkar din jakt? Här är en enkel förklaring:

Glasmaterialet: Det handlar om att träffa målet

När du ska välja kikarsikte är det viktigaste att titta efter vilken typ av glas det är gjort av. Vissa kikarsikten använder något som kallas “ED-glas” (Extra-low Dispersion), vilket hjälper till att minska kromatisk aberration (tjusigt ord för en typ av bildfel). Detta ger dig klarare färger och en skarpare bild, vilket kan vara riktigt viktigt när du försöker upptäcka ditt byte i olika ljusförhållanden.

Idag kan du få ett prisvärt kikarsikte med bra optik som fungerar för de flesta jakter i dagsljus, men det råder ingen tvekan om att ju mer pengar du lägger på ett kikarsikte desto bättre är optiken

Ljusinsläpp: För tidiga morgnar och lata kvällar

Ljusinsläpp är bara ett komplicerat ord för hur mycket ljus som passerar genom ditt kikarsikte. Ju mer ljus som kommer igenom, desto bättre ser du i svagt ljus. Detta är superviktigt om du gillar att jaga tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Med ett kikarsikte som släpper igenom mycket ljus får du några extra minuters jakt under de mest kritiska tiderna på dygnet.

Linsbeläggning: För alla väderförhållanden

Beläggningen på linserna i kikarsikten hjälper till att minska reflektioner och ökar ljusinsläppet, vilket innebär skarpare bilder. Vissa linser har speciella beläggningar som förhindrar vatten och repor. Det är guld värt under regnig jakt, för då har du alltid fri sikt över ditt byte, oavsett hur vädret är.

Minskning av bildfel: Vid jakt på långt avstånd

Ett bra kikarsikte med kvalitetsglas hjälper också till att minska bildfel, som kan göra bilder suddiga eller skapa färgkanter runt föremål. Detta kan vara distraherande när du försöker sikta, särskilt på långt håll. Ett kikarsikte som kan minska dessa fel ger dig en mer exakt siktningsbild, vilket kan vara skillnaden mellan en träff och en miss.

När du tittar på ett kikarsikte ser du det ofta markerat med en serie siffror, till exempel 3-9×40. Dessa siffror ger viktig information om kikarsiktets prestation och funktionalitet.

Vad betyder siffrorna på kikarsiktet?

Förstoring: Den första siffran eller siffrorna (3-9 i vårt exempel) indikerar förstoringsområdet. I det här fallet betyder det att föremål kommer att synas mellan 3 och 9 gånger närmare än de skulle kunna ses med blotta ögat. Ett enstaka tal, till exempel 4x, betyder att kikarsiktet har en fast förstoring.

För normal norsk storviltsjakt kommer de allra flesta skotten att avlossas på 50-100 meters håll. Då behöver du sällan ett kikarsikte med mer än 10x förstoring. Om du inte jagar mycket i skymningen klarar du dig bra med 42 mm frontlins

Objektivdiameter: Den sista siffran i sekvensen (40 i vårt exempel) är diametern på objektivet (linsen på framsidan) mätt i millimeter. Detta nummer är viktigt eftersom det bestämmer mängden ljus som kommer in i kikarsiktet. Ju högre siffra, desto mer ljus kommer in, vilket kan förbättra klarheten och ljusstyrkan, särskilt i svagt ljus.

4x zoom ger ett brett spektrum som lämpar sig för många typer av jakt. Om du vill ha ett kikarsikte för extra långa avstånd, hjälper 12x förstoringen till att träffa inner-tier’n

Riktmedlet: Riktmedlet, även känt som hårkorset, är de linjer du ser när du tittar genom kikarsiktet. Dessa kan variera avsevärt i utformning, och olika hårkors kan vara användbara för olika typer av skytte. Vissa hårkors har individuella prickar eller linjer som indikerar avstånd, vilket kan vara användbart för långdistansskytte. Andra har lysande prickar eller kors för att förbättra sikten i svagt ljus.

För skjutning på långa avstånd är riktmedlet viktigt på flera sätt: För det första är det en fördel om det är fint gängat. Här pratar vi om lugna situationer där du ska ha gott om tid att sikta. Att siktpunkten täcker så lite som möjligt av viltet, ger ett större bildfält för observation och bättre skottplacering. Det ökar också din egen uppmärksamhet vad gäller precisionen

Kom ihåg att valet av rätt kikarsikte innebär att värdera alla dessa faktorer i ljuset av dina specifika behov och preferenser. Med lite kunskap om vad dessa siffror betyder, kommer du att vara bättre rustad att göra ett välgrundat val.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top