Dubbade vinter löparskor – Bäst i Test 2024

När snön lägger sig och isen breder ut sig är det dags att byta ut sommarskorna mot vinterlöparskor med dubbar. Även om ett löpband i källaren lockar när kylan sätter in, slår ingenting en tur ut i vinterlandskapet iförd de rätta skorna. I vår stora jämförelsetest har vi kikat på flera av de bästa vinterdubbarna på marknaden.

Vi har allt från kända märken som Icebug, VJ och Salomon. Gemensamt för skorna är att de ger dig fäste och säkerhet på hala underlag.

Läs vår sammanställning för att hitta den perfekta vinterlöparskon för dina behov, så kan du tryggt utforska närområdet även på de halaste dagarna. Med rätt fotbeklädnad behöver du inte nödvändigtvis ge upp löpbandsträningen på vintern!

VJ Sarva Ace

 • Bäst i test
 • 6/6 poäng i Magasinet Friidretts test
 • 9/10 poäng i Utemagasinets test
VJ Sarva Ace
Butik Pris Read more
2 099 kr Till butik
2 099 kr Till butik

VJ Sarva Ace är en populär vinterlöparsko med dubbar som vi utser till bäst i test. VJ Sarva Ace klarar sig mycket bra i vår jämförelse, där alla som provat den verkar vara väldigt nöjda med att springa i den. VJ Sarva Ace utmärker sig genom att vara den enda skon i testet som kombinerar hög komfort och värme med ett oslagbart grepp på både snö, is och asfalt. Men det råder ingen tvekan om att den enastående komforten sticker ut mest. Här är den helt enkelt i en klass för sig, enligt testarna.

Utnyttjar ny sorts skum

Sarva Ace använder en ny sorts skum vilket förmodligen bidrar till att den sticker ut så mycket.

Fördelen med EPTU – förutom att det ger god energiåterkomst – är att det i mindre grad påverkas av kalla temperaturer. Kan det vara därför Ace känns ovanligt inspirerande att springa med, jämfört med många andra joggingskor med eller utan dubbar?

Högsta betyg för komfort

VJ Sarva klarar sig extremt bra i vår jämförelse, där den får höga poäng speciellt för komforten. Detta är en bekväm vinterlöparsko med en rymlig tåbox. Enligt Magasinet Friidretts test får VJ Sarva Ace högsta betyg, 6 poäng av 6 möjliga. Testaren beskriver den som lätt och varm, med bra komfort och grepp.

Här handlar det om bra komfort, värme och grepp. Dubbarna är väl placerade och ger inget obehag under foten. Här träffar VJ rätt med denna modell. Vattentät och varm, bra grepp på isiga underlag såväl som is under ‘slaskig’ snö” skriver de.

Även i löpfotografen Ian Corless recension på sin blogg får Ace väldigt fina vitsord. Han lyfter särskilt fram den goda komforten tack vare extra vaddering, samt den rymliga passformen: “Den mest bekväma islöparskon jag någonsin provat”, skriver han.

På Runnersworld.no beskrivs den som en sko som är designad med tanke på komforten, och som ger en bra löpkänsla. Den ska fungera utmärkt både på korta och långa turer. “Den ger gott om dämpning och energiåterföring” skriver de.

Skon är som skapad för långa turer på isiga stigar och vägar

I Utemagasinet lyfts den goda dämpningen, breda passformen och det säkra greppet fram. Testaren ger den 9 av 10 möjliga poäng.

Bäst för lugna turer

VJ Sarva Ace är en suverän vinterlöparsko men för korta, snabba turer finns det bra alternativ som exempelvis VJ Sarva Ice Hero. Men för lugna turer, på is, snö och regnvåt asfalt, då är den i en klass för sig.

Vår poäng är framförallt att de uppträder helt suveränt på lugna träningspass när underlaget består av underkylt regn, is och snö

Icebug Arcus BUGrip GTX

 • Bästa allround vinterlöparsko
 • Betyg 6 av 6 hos Magasinet Friidrett
Icebug Arcus BUGrip GTX
Butik Pris Read more
Pris saknas Till butik
1 916 kr Till butik

Icebug Arcus är vårt “bäst i test” för allround användning. Denna lätta och bekväma vinterlöparsko har 13 dubbar som ger bra grepp och en relativt låg vikt på 344 gram för herrmodellen. Icebug Arcus är ett bra val som vinterlöparsko för dig som springer i terräng och på asfalt, i snö och is, på långa och korta turer, men inte behöver maximal fart och låg vikt.

Bekväm vinterlöparsko med dämpning Icebug Arcus BUGrip GTX är en lätt och bekväm vinterlöparsko med mycket dämpning som fungerar bra både för långa lugna turer och intervaller, men passar nog bäst för lugna turer. Enligt tester har Arcus BUGrip GTX bra dämpning och löpkänsla. Utemagasinet skriver att den är “bekväm” och har “bra dämpning”, medan Magasinet Friidrett ger den betyg 6 av 6 och beskriver dämpningen som “mycket bra”.

Mycket bra och varm sko. Sitter bra på foten, varm och lätt

Bästa valet för lugna turer på snö och tunn is Icebug Arcus får mycket beröm för att vara mycket behaglig att springa på snö och tunn is. Enligt Utemagasinet märker du knappt dubbarna när underlaget är snö eller tunn is.

.När underlaget består av is och tunn snötäcke märks knappt dubben under skon – utöver att de är säkra och ger bra grepp.

Detta är säkert glada nyheter för de många som tycker att löpning med dubb kan vara hårt på leder och rygg. På spegelblank is rekommenderar dock inte Utemagasinet Arcus.

.De blir mer osäkra på spegelblank is, och de kan slinta lite vid löpning på framfoten på riktigt halt underlag.

På Skisport.no får den också betyg 6. Den beskrivs som lätt, varm och med mycket bra grepp. Testaren lyfter fram att sulan är grov och ger bra friktion.

Icebug Newrun BUgrip

 • Lämplig för löpning på asfalt
 • Betyg 5 av 6 hos Magasinet Friidrett
 • Betyg 5 av 6 hos Skisport.no
Icebug Newrun BUgrip
Butik Pris Read more
Pris saknas Till butik

Icebug Newrun BUgrip är en lätt och stabil vintersko, speciellt utvecklad för löpning på asfalt under vintern, även om den också fungerar på stig och snö. Rymlig tåbox och rak tålinje ger bra komfort och löpkänsla på asfalt, där en smal läst inte är lämplig. Skon har fått bra omdömen i tester för att vara bekväm med fantastisk passform.

som sitter som gjutet på foten, här från Skisport.no som ger betyg 5 i test:

Den är snygg, mjuk och bekväm, har en fantastisk passform och sitter som gjutet på foten

Den har en mjuk och slitstark mesh-ovandel som andas bra, vilket håller fötterna komfortabla även på långa turer. Ändå är skon vindtät och tillräckligt varm för kallt väder tack vare det vattenavvisande överdraget i nylon. Med sina 17 metallpiggar i yttersulan har Newrun BUgrip ett säkert fäste på de flesta underlag. Piggarna är dynamiska och kan anpassa sig till olika ytor. Detta ger bra grepp både på snö och is. I test hos Magasinet Friidrett framhävs det att skon har:

Mycket bra grepp på allt av snö, lös, packad, is

Magasinet Friidrett är oense med testaren från Skisport.no om hur bra den är på is. Testaren från Skisport bedömer att den kan halka lite på is, medan testaren från Magasinet Friidrett bedömer att den känns säker på is.

Bekväm, men inte så varm

Tack vare den breda sulan har skon god stabilitet och dämpning. Detta gör att den passar bra för löpning på asfalt året runt, samt på vinterunderlag. Med en vikt på 300 gram för herrmodellen är den förvånansvärt lätt för att vara en vintersko. Detta innebär dock att skon inte är så varm och det rekommenderas att använda ullsockor vid kallare temperaturer.

VJ Sarva Ice Hero

 • Bäst i test – korta och tekniska rutter
 • Toppbetyg 5 hos Skisport
 • Rekommenderas av Runnersworld.no
VJ Sarva Ice Hero
Butik Pris Read more
1 795 kr Till butik

VJ Sarva Ice Hero är en lättviktsdubbsko designad för fart. Snö och is på dina löprutter är ingen anledning att sänka tempot! VJ Sarva Ice Hero, från det finska märket känt för att producera några av världens bästa vinterskor, är en lätt och snabb modell som passar perfekt för vinterförhållanden. Denna dubbsko väger endast 233 gram i damstorlek och 280 gram i herrstorlek, vilket gör den till en av de lättaste skorna i vårt test. Endast VJ Sarvas Devil 5 kommer i närheten, med sin unisexmodell på 270 gram.

Snabba skor med begränsad dämpning

Trots sin låga vikt är Ice Hero ingen sko med överdriven dämpning, även om den erbjuder viss stötdämpning. Det den saknar i dämpning kompenserar den för med mångsidighet och hastighet, och fungerar utmärkt på både snöiga och isiga underlag, såväl som på vanliga terrängspår eller asfalt:

VJ Sarva Icehero är en lätt och smidig dubbsko som ger grepp när du behöver det, utan att kännas obekväm där du inte behöver dubbar… Passar för kortare turer. Snabb och lätt sko.

Enligt Skisport.no ger denna modell en fantastisk löpkänsla med bra respons på varje steg. Men skon är något liten, så det rekommenderas att gå upp en storlek:

En superlätt sko som känns bra på foten och ger en fantastisk löpkänsla med respons på varje steg. Modellen är något liten, så det rekommenderas att gå upp en storlek. Med sina grövre dubbar sitter skon mycket bra på underlag som hård snö och någon is

Tät och oisolerad löparsko

Som tidigare nämnts är VJ Sarva Ice Hero designad för hastighet, vilket innebär vissa kompromisser. Runnersworld påpekar att skon inte är särskilt värmeisolerande och den åtsittande passformen kan göra det svårt att använda tjocka ullstrumpor.

Detta är en vinterlöparsko skapad med tanke på precision och fart

Hoka Speedgoat 5 GTX Spike

 • Stabil vinterlöparsko med bra grepp
Hoka Speedgoat 5 GTX Spike
Butik Pris Read more
2 142 kr Till butik
2 699 kr Till butik

Hoka Speedgoat 5 GTX Spike är vinterversionen av Hoka Speedgoats mycket populära terränglöparsko. Skon har 12 dubbar, 4 mm drop och väger cirka 355 gram. Den har ett Gore-Tex-membran som håller fötterna torra samtidigt som den andas väl. Enligt Magasinet Friidretts test får Hoka Speedgoat 5 GTX Spike betyget 4 av 6 möjliga poäng. Testaren framhåller att skon har något smal tåbox och att greppet inte riktigt motsvarar förväntningarna:

Greppet är tyvärr inte som förväntat och jag känner mig inte helt trygg på hårdpackad eller lite glatt uppkörd snö på vägarna. Det kan bero på dubbarnas placering som gör att greppet inte är lika bra som t.ex. VJ Sarva ACE.

På webbplatsen Runtothefinish.com rekommenderas denna sko som ett bra val för terränglöpning på vintern.

La Sportiva Blizzard GTX

 • Robust och mångsidig vinterlöparsko
 • Fyra av sex poäng i Magasinet Friidrett
La Sportiva Blizzard GTX
Butik Pris Read more
1 707 kr Till butik
2 156 kr Till butik
2 156 kr Till butik

La Sportiva Blizzard GTX är en unisex vinterlöparsko som enligt testet i Magasinet Friidrett fungerar bra på varierat vinterunderlag. Skon väger 370 gram, har 6 mm drop och 9 broddar i sulan. Den kostar 2899 kronor. På kall och hård snö ger Blizzard GTX ett fast grepp och håller fötterna varma och bekväma även ner till -15 grader enligt testet. Den fungerar bra både på lös och packad snö och ger en viss trygghet på is, även om den kan slinta något på grund av få broddar.

Skon fungerar mycket bra på kall och hård snö. Då sitter greppet bra. Värmen är bra runt fotleden och känns väldigt bra på foten. Greppet på lös och packad snö är bra, på is känner jag mig trygg men kan slinta lite

Vid första anblicken kan skon verka stor och klumpig. Men detta stämmer inte överens med upplevelsen när man har den på. Enligt Magasinet Friidrett sitter den bra, är bekväm, trygg och stabil. Gore-Tex-membranet håller fötterna torra, vilket är ett stort plus. Även om den är tyngre än andra skor i testet känns den lätt på foten. Magasinet Friidrett ger den betyg 4 av 6 möjliga poäng. Sammanfattningsvis verkar La Sportiva Blizzard GTX vara en robust och mångsidig vinterlöparsko med relativt bra grepp och värmeegenskaper.

Salomon Spikecross

 • Populär vinterlöparsko lämplig för terränglöpning
Salomon Spikecross
Butik Pris Read more
2 195 kr Till butik
2 195 kr Till butik

Salomon Spikecross 6 GTX verkar vara en mångsidig vintersko med bra grepp på snö och is. Men även om detta är en populär modell i Norge har den inte testats lika grundligt som andra skor i denna samlade test. Därför blir denna recension något kortare och vi kommer att uppdatera när det finns mer information.

Det första som slår oss med Salomon Spikecross är att den är förvånansvärt prisvärd jämfört med andra vinterlöparskor. Priset ligger på cirka 1500 kronor. Enligt specifikationerna väger skon 298 gram för herrmodellen och 258 gram för dam. Den har 10 mm drop och broddar under sulan för extra grepp. Ovandelen har vattentät Gore-Tex-membran.

Running Shoes Guru, en amerikansk blogg, framhåller att skon kombinerar innovativa teknologier för överlägset grepp, responsiv dämpning och vattentätt skydd. Den har 12 volframbroddar i yttersulan. Bloggaren Katherine Istace har skrivit en mycket grundlig recension på engelska. Där ger hon skon mycket bra betyg och skriver att den ger säkert fotfäste även i mörka och hala förhållanden, samtidigt som den håller fötterna varma och torra.

as they say, you get what you pay for, and now that I’ve experienced having exceptionally stable footing and toasty toes, it seems worth the investment for the six months out of the year I have to run in icy, sub-zero temperatures

Sammanfattningsvis verkar Salomon Spikecross 6 GTX vara en väl lämpad vinterlöparsko med grepp och skydd som fungerar bra på snö och is. Men vi avvaktar fler tester innan vi kan ge en grundligare bedömning.

Värt att veta om att köpa vinterlöparskor med dubbar

När snön lägger sig och temperaturen sjunker är det dags att tänka på rätt skor för löpningen. Att springa med vanliga löparskor på hala ytor kan vara riskabelt och leda till fall och skador. Vinterlöparskor med dubbar ger bättre grepp och mer säkerhet på isiga och snötäckta spår. Men vilken typ av vinterlöparskor bör man välja och vad bör man tänka på? Här är några tips.

Underlaget avgör skorna

Vilket underlag du huvudsakligen kommer att springa på är avgörande för valet av skor. Rena asfaltsstigar ställer andra krav än stigar täckta av snö och is. På asfalt och barmark kan vanliga terrängskor med grov yttersula fungera bra. Men ska du springa mycket på underlag med is rekommenderas dubbade skor eller broddar som ger extra grepp. Bedöm hur halt det brukar vara där du springer och hur stor del av spåret som är utsatt. Det avgör om du behöver dubbar på hela skon, eller om broddar kan räcka.

Dubbade skor

Vinterlöparskor med fabriksmonterade dubbar ger mycket bra grepp på is och hårt packad snö. Dubbarna är strategiskt placerade på de områden av skon som behöver mest grepp för optimal prestanda. Fördelen med dubbade skor är att du får maximalt grepp. Nackdelen kan vara att de upplevs som tunga och hårda att springa med på bar asfalt, jämfört med vanliga löparskor. Det beror på vilken typ av dubbade skor, så prova olika modeller.

Dubbar du kan montera själv

Ett alternativ kan vara att köpa lösa dubbar som du skruvar fast på dina egna löparskor. Detta är billigare än att köpa helt nya dubbade skor. Fördelen är att du kan ta bort dubbarna när du inte behöver dem längre och fortsätta använda skorna som vanligt. En nackdel är att greppet kanske inte blir fullt så bra som med fabriksmonterade dubbar.

Löparskor med grov yttersula

På snö utan islager kan du klara dig bra med vanliga löparskor, förutsatt att de har en grov yttersula som biter sig fast. Sulan bör vara i mjukt gummi som greppar. Fördelen är att du kan använda skor du redan är van att springa med. Nackdelen är att du måste anpassa löpningen efter förhållandena och undvika de halaste partierna. Om du ska springa på blandat underlag är detta ett alternativ.

Broddar

Broddar är halkskydd med dubbar eller kedjor som du fäster på vanliga löparskor. De ger extra grepp på isiga partier och är enkla att ta av när du inte behöver dem. Fördelen är att broddarna ger grepp, samtidigt som du kan använda dina egna skor. Nackdelen kan vara att de upplevs som obekväma på hårda underlag. Broddar fungerar bäst när bara delar av spåret är halt.

Tillbehör

Reflex och pannlampa

Synlighet är extra viktig på vintern. Använd alltid reflexväst eller reflexdetaljer på kläderna. En pannlampa rekommenderas också, även om du springer längs upplysta vägar. Då ser du bättre vart du springer, och är mer synlig för andra. Särskilt på platser utan gatubelysning är pannlampa helt avgörande för att springa säkert.

Damaskar

När du springer i snöföre kan det fort dra ner i skorna. Även vattentäta skor fylls med snö så småningom. Här kommer gamascher eller damasker in som ett användbart tillbehör. Gamascher är vanligtvis vattentäta överdrag i stretchmaterial som dras utanpå skor och upp på vaden. De håller både snö och slask borta, så att fötterna håller sig torra och varma längre. Det finns också låga gamascher som endast täcker skon, men de höga varianterna rekommenderas för löpning eftersom de skyddar bättre. Välj gärna en modell med dragkedja, då är de enkla att ta av och på. Gamascher är ett smart tillbehör för att hålla vinterkylan borta och fötterna torra när du springer i snöväder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top