Stolryggsäck för jakt och fiske – bäst i test 2024

Att hitta den perfekta stolryggsäcken för jakt och fiske kan vara en utmaning. Det finns idag ett stort utbud av olika modeller på marknaden, med varierande funktioner och prisklasser.

I denna stolryggsäckstest för 2024 går vi igenom några av de populäraste modellerna för att hjälpa dig att hitta den bästa stolryggsäcken för just dina behov.

Vi har testat stolryggsäckar från ledande varumärken inom jakt och fiskeutrustning för att kunna ge dig en objektiv utvärdering. I testet tittar vi närmare på kriterier som sittkomfort, bärkomfort, volym, material, extra funktioner samt pris.

Stolryggsäck för fiske – bäst i test

För alla som fiskar med bete och chum kan en stolryggsäck vara till nytta, antingen det gäller chumfiske efter karp eller makrill, men framför allt isfiske på vintern, då det är omöjligt att sitta på marken.

Vissa modeller, som Rapala Iceman, säljs därför specifikt för isfiske.

Under alla omständigheter är en stolryggsäck bra att ha med sig när du vet att du kommer att sitta stilla. Då dessa stolryggsäckar vanligtvis inte är särskilt bekväma att bära och inte lätta att packa, rekommenderas de dock inte för aktivt fiske.

Abu Garcia

 • 7-35L volym
 • 28-60cm sitthöjd
Butik Pris Read more
529 kr Till butik

Abu Garcia är känt för att erbjuda ett brett sortiment av högkvalitativ fiskeutrustning, inklusive deras praktiska och prisvärda stolryggsäckar. Dessa stolryggsäckar finns i en rad olika storlekar för att passa olika behov, med modeller från 7 till 35 liter i volym och 28 till 60 cm i sitthöjd. 

Abu Garcia har både modeller med och utan ryggstöd, så att du kan välja den som passar din komfort bäst. Det finns även en Deluxe-modell som är något högre, och de har också utvecklat specifika Junior- och Child-modeller för att uppfylla behoven hos yngre sportfiskare.

Här är en översikt över några av modellerna:

 • – Abu Garcia (med ryggstöd): 20L volym, 45cm sitthöjd
 • – Abu Garcia Basic (utan ryggstöd): 20L volym, 51cm sitthöjd
 • – Abu Garcia Deluxe (utan ryggstöd): 35L volym, 60cm sitthöjd
 • – Abu Garcia Junior (utan ryggstöd): 12L volym, 28cm sitthöjd
 • – Abu Garcia Barn (utan ryggstöd): 7L volym, sitthöjd är för närvarande okänd

Stolryggsäckarna från Abu Garcia är designade för praktisk användning vid fiske. De är utrustade med ett stort huvudfack för förvaring, samt praktiska sidofickor för enkel åtkomst till mindre föremål. Även om priset är överkomligt bör det noteras att dessa stolryggsäckar kanske inte är avsedda för personer som väger över 100 kg. Detta beror sannolikt på stolens design och materialval, som syftar till att balansera funktionalitet, komfort och prisvärdhet.

Rapala Iceman

 • 20L volym
 • 40 cm sitthöjd
Butik Pris Read more
479 kr Till butik

Den prisvärda Rapala Iceman är en mycket funktionell stolryggsäck som har utformats speciellt med isfiske i åtanke. Stolryggsäcken är tillverkad av vattenavvisande 600D nylon, ett utmärkt val för krävande vinterförhållanden. Det robusta materialet ser till att din utrustning håller sig torr, även i våta och kalla förhållanden.

Rapala Iceman är 40 cm lång, vilket innebär att den kanske inte är det bekvämaste valet för längre personer. Stolryggsäcken har en sitthöjd som är idealisk för personer som är medellånga eller kortare, vilket är viktigt att tänka på när man väljer stolryggsäck.

Med ett stort utrymme på 20 liter ger Rapala Iceman dig gott om plats för all din isfiskeutrustning. Det gör också att du kan förvara allt du behöver på ett ställe, vilket är särskilt praktiskt när du är ute på isen. För att ytterligare öka funktionaliteten har Rapala Iceman också två praktiska sidofickor och en framficka. Extrafickorna är idealiska för att organisera mindre föremål som bete, krokar och personliga tillhörigheter, så att du snabbt och enkelt får tillgång till allt du behöver.

Trots sin robusta konstruktion och funktionella design är Rapala Iceman ett prisvärt alternativ jämfört med många andra stolryggsäck på marknaden. Det gör den till ett utmärkt val för sportfiskare på alla nivåer, från nybörjare till erfarna isfiskare.

Daiwa Game Rucksack

 • 20L volym

Daiwa Game Ruck Stool är en robust och bekväm stolryggsäck som är lämplig för en rad olika utomhusaktiviteter, t.ex. isfiske, sportfiske och jakt. Produkten är utformad för att ge dig en praktisk förvaringslösning och en bekväm sittplats i ett.

Stolryggsäcken har två sidofickor som ger extra förvaringsutrymme för småprylar som du behöver ha snabb tillgång till, t.ex. bete, krokar, snacks eller andra personliga tillhörigheter. För att hålla dig väl hydrerad på dina utomhusäventyr har stolsväskan en praktisk hållare för flaskor eller termosar. 

Daiwa Game Ruck Stool väger bara 1,6 kg och är en lättviktslösning för utomhusaktiviteter. Med en förvaringskapacitet på 20 liter kan du ta med dig all nödvändig utrustning utan att känna dig överbelastad. 

Även om Daiwa Game Ruck Stool har ett genomsnittligt betyg på 3,5 baserat på två röster, är det viktigt att notera att detta betyg kan variera beroende på individuella preferenser och användarupplevelser. Det rekommenderas därför att potentiella köpare läser recensionerna för att få en mer detaljerad förståelse för produktens starka och svaga sidor.

Stolryggsäkk för jakt – bäst i test

Stolsryggsäcken är lika utskälld som älskad för att vara en del av en jägares garderob, särskilt om du är tilldelad jobbet som postjägare. Med den senaste produktutvecklingen kan du nu förbättra både sitt- och bärkomforten. Men vilken typ av jaktryggsäck med stol ger dig den bästa sittkomforten under jakten? Och vilken stolryggsäck är bäst i test?

Fauna Bjørnen EVO

 • Betyg 6 på Jeger.no
 • “Bästa ryggstödet” – Villmarksliv
Butik Pris Read more
2 999 kr Till butik

Volym: 40l

Sitthöjd: 52 cm

Vikt: 2,9 kg

Överlägsen i test. Fauna Bjørnen är en jaktryggsäck med ryggstöd som kommer bäst ut i test av Jeger.no och Villmarksliv. Den här rymliga jaktryggsäcken har en kapacitet på 40 liter och smarta fickor och förvaringslösningar som gör att du kan bära tungt utan att ryggen värker.

Bekvämt ryggstöd

Fauna Bjørnen kännetecknas av att vara en jaktryggsäck med ett ryggstöd som är både funktionellt och bekvämt.

Stolryggsäcken har en solid och robust konstruktion med tjocka, bekväma kuddar, och enligt Jeger är den bland de bästa i testet:

…Fauna Bjørnen-ryggsäckens sittkomfort är bland de bästa i testet, och genom att öppna en ficka får du faktiskt lite ryggstöd på köpet…

Hög bärkomfort

Fauna Bjørnen får mycket beröm för att vara en stolryggsäck som är bekväm att bära, även vid tung belastning. Om du har provat en billig stolryggsäck, t.ex. för fiske, har du förmodligen upplevt hur otympliga de kan vara att bära. Så är inte fallet med Bjørnen, som klarar tung belastning och är bekväm att ta med på resan.

“…Fauna Bjørnen stolryggsäck har två rejäla ryggkuddar, samt ett höftbälte som säkerställer att bärkomforten är i nivå med en vanlig ryggsäck…”

Bäst i test med få negativa punkter

Fauna Bjørnen kommer bäst ut i Jeger.no:s test. Rygsäcken får nästan bara beröm, med undantaget att de skulle vilja ha en bättre vadderad mejsel:

“…Om vi skulle önska oss något mer, skulle det vara ett något bredare sätesskydd, samt stoppning av bröstet så att du inte behöver skrapa axeln. Trots detta är Fauna F40 Bjørnen den bästa stolryggsäcken i testet…”

Fjällräven Singi Stubben

 • Betyg 4 hos Jakt&Fiske

Volym: 27l

Sitthöjd: 52 cm

Vikt: 2,1 kg

Butik Pris Read more
3 295 kr Till butik

Denna stolryggsäck från Fjällräven är samma typ av “inbyggd” som Härkilo Metso nedan. Det är alltså en ryggsäck där stolen inte sitter på utsidan, utan är inbyggd i själva ryggsäcken. 

I teorin gör detta den mer robust och bekväm att bära och faktiskt mer ergonomisk, eftersom du inte kan sjunka bakåt som med en konventionell stol. 

Ändå får stolen inte toppbetyg i testet. I testet från Jakt&Fiske, den norska jakt- och fiskeföreningens tidning, fick den betyget 4. 

Elegant design och materialval

Här konstaterar testaren Karoline Akre att det är en snygg stolryggsäck med bra material:

“…Jag blev till en början väldigt imponerad av Fjällräven Singi Stubben. Elegant design och robusta material ger ett bra första intryck…”

Det är kanske inte så konstigt eftersom Fjällräven är en designklassiker som inte bara är populär bland vandrare, utan också som en stilikon i världens storstäder. När det kommer till jakt är det senare kanske inte så viktigt.

Är den tillräckligt rymlig?

Fjällräven Singi Stubben rymmer 27 liter, vilket är mindre än de flesta stolryggsäcker i testet. Jakt&Fiske anser dock inte att detta är ett problem.

“… Någon kanske tycker att 27 liter är lite lite, men det har jag inte upplevt som ett problem eftersom jag främst använder väskan till och från postkontoret. Det går också att köpa till extra sidofickor och en vapenhållare – om man skulle behöva det…”

Bra sittkomfort, men för hög för vissa användare

Jakt & Fiske anser att stolen har bra sittkomfort, men om du ska skjuta medan du sitter på den är höjden inte optimal:

“…Sitsen på stolryggsäcken är bekväm. Jag har dock två kritikpunkter: För det första innebär avsaknaden av de klassiska tvärstängerna att väskan inte är stabil om inte marken är mer eller mindre plan. För det andra är stolryggsäcken för lång för gevärsskytte. Jag tycker helt enkelt att det är svårt att få en bra position med armbågarna på knäna. Lösningen är att lägga till en bipod. För hagelgevärsjägare är höjden knappast ett problem…”

Och här är det naturligtvis väsentligt att komma ihåg att vi alla är olika långa och breda.

Viktigt att tänka på när du köper en sittryggsäck

De flesta tänker sig en traditionell sittryggsäck som en kombination av en gammal ryggsäck och en hopfällbar stol. Men tillverkare har introducerat flera nya och innovativa designlösningar:

Vad sägs om en sittryggsäck med ryggstöd? Eller en modell som tar bort det irriterande slamrandet från en lös hopfällbar stol, och istället har en sittyta som omsluter hela ryggäckens volym? Eller en jaktryggsäck med integrerat vapenfäste och pall för att sitta på? Kanske en modell med en kopp- eller termosficka?

Valmöjligheterna har blivit fler. Här är några saker som är bra att tänka på när du ska köpa en sittryggsäck:

Volym

När du öppnar ryggsäcken kommer du märka stor skillnad på utrymmet och förvaringsmöjligheterna som erbjuds. De billigaste modellerna har bara ett stort huvudfack, medan andra modeller erbjuder flera fack och fickor vilket är mer praktiskt.

Sittryggsäckar finns i många olika storlekar, från små lämpliga för barn, till stora jaktryggsäckar med separat förvaring för vapen och ammunition. Det är därför viktigt att kolla hur många liter ryggsäcken faktiskt rymmer.

Det är inte första gången någon inhandlat en sittryggsäck på rea, för att sedan upptäcka att den är alldeles för liten och i praktiken oanvändbar.

Komfort

Ett problem jag ofta upplevt med sittryggsäckar speciellt för fiske är att många modeller helt enkelt inte är tillräckligt stabila och rymmer en person som väger närmare 100 kg. Det knakar och knirker och sittytan är obekväm.

En annan sak att tänka på är själva ryggsäcken, inte bara stolen. Här upptäckte jag att flera av dessa sittryggsäckar helt enkelt var obekväma att bära.

I våra tester märker vi detta med vissa modeller, som skaver och känns obekväma att ha på ryggen.

Detta kan fungera om du bara ska cykla några kilometer till fiskeplatsen, men ska du bära ryggsäcken under flera timmars jakt är det helt enkelt inte praktiskt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top