Pannlampa – Bäst i Test 2024

Det finns ett stort utbud av pannlampor på marknaden, från enkla och billiga modeller till avancerade och kraftfulla toppmodeller.

För att ge en grundlig översikt har vi samlat in tester av över 40 olika pannlampor från ett brett spektrum av tillverkare.

I testet tittar vi på viktiga egenskaper som ljuskvalitet, batteritid, användarvänlighet och komfort. Varje pannlampa har utvärderats och rankats. Till sist utser vi de bästa modellerna inom varje kategori.

Oavsett om du behöver en lätt och billig lampa till joggingturen eller en kraftfull lampa till skidturer i mörkret, så hittar du rekommendationerna i vårt omfattande test. Läs vidare och hitta din perfekta följeslagare på tur i mörkret!

De bästa pannlamporna enligt vår test är:

Black Diamond Spot – bästa billiga pannlampa
Fenix HP30R V2.0 – bästa kraftfulla pannlampa
Petzl Nao+ – bästa pannlampa för löpning
Lupine Wilma – bästa pannlampa för längdskidåkning och cykling
Lumonite Leader – bästa pannlampa för skidåkning
Moonlight Bright as Day 1300 – bästa pannlampa för toppturer
Swenor F1 V3 – bästa pannlampa för orientering

Bästa billiga pannlampa

Black Diamond Spot

 • Bästa billiga
 • 8/10 i test hos Utemagasinet.no
 • Rekommenderad av Tursiden.net
Butikk Pris Read more
Pris saknas ➜ Läs mer
429,00 SEK ➜ Läs mer
475,00 SEK ➜ Läs mer

Black Diamond Spot är en mångsidig och populär pannlampa för friluftsliv. Med en ljusstyrka på 300 lumen, en batteritid på upp till 30 timmar (4 timmar vid maximal ljusstyrka) och en robust konstruktion, är den passande för de flesta turer och aktiviteter. Dock är den inte idealisk för löpning, längdskidåkning och cykling, där högre lumenkrav föreligger. Den är däremot mycket lämplig för vandring, fiske och andra fritidsaktiviteter.

Enligt Utemagasinets test lyser den bra både på kort och långt avstånd. Den erbjuder flera praktiska funktioner, som justerbar ljusstyrka, rött ljus och vattentäthet. Även om det krävs några knapptryckningar för att navigera mellan inställningarna, ger den mycket ljus för pengarna. Med en vikt på 90 gram är den lätt att ta med sig.

Enligt testen på Tek.no får den 6,5 av 10 poäng. Nackdelarna inkluderar komplicerade justeringar och en svag grön nyans i ljuset. Men den får beröm för god ljusstyrka, komfort och flera lägen.

Med ett pris på bara 499 kr är detta den billigaste pannlampan som vunnit bäst i test. Du kan hitta billigare pannlampor, men här får du en pannlampa som presterar väldigt bra i tester.

Fenix HM65R

 • Mest prisvärda
 • Tärningskast 6 hos Jeger.no
Fenix HM65R
Butikk Pris Read more
Pris saknas ➜ Läs mer
1.150,00 SEK ➜ Läs mer

Fenix HM65R får höga betyg för användarvänlighet med intuitiva kontrollknappar. 1400 lumen ger gott om ljus och två separata lysdioder låter dig välja mellan smal eller bred ljuskägla.

Fenix pannlampor presterar generellt sett mycket bra i tester, och även de kraftigare modellerna, som Fenix HP30R V2.0, har utsetts till bäst i test.

Även om denna pannlampa inte är Fenix billigaste modell, vilket är Fenix HM23, erbjuder den utan tvekan mest värde för pengarna.

Lampan får högsta betyg, tärningskast 6, i ett test hos Jeger.no, där den beskrivs som ‘superljus till ett förmånligt pris’. Den ger bäst värde för pengarna.

Enligt testet på Tek.no är den enkel att justera mellan närljus och helljus. Den kommer med ett kraftfullt 3500 mAh batteri som ger lång driftstid. Stabil konstruktion och vattentäthet gör den väl lämpad för tuffare turer.

Med en vikt på 190 gram utan batteri är den något tyngre än de minsta pannlamporna. Men med sitt goda ljus passar den bra för de flesta friluftsaktiviteter.

I Tek.no:s omfattande pannlampstest får Fenix HM65R betyget 5 av 6, och får beröm för dess intuitiva justering mellan närljus och helljus.

Nextorch MyStar R

 • Strålkastare till budgetpris
 • Tärningskast 6 hos Jeger
 • Tärningskast 5 hos Dagbladet
Nextorch MyStar R

Nextorch MyStar R utmärker sig genom sin kompatibilitet med både uppladdningsbara batterier och vanliga AA-batterier, vilket gör den extremt flexibel. Med sina 750 lumen erbjuder den god ljusstyrka för de flesta ändamål.

Enligt Jakt & Friluft är den bekväm att bära på huvudet, tack vare låg vikt och bra viktfördelning. Zoom-funktionen gör det lätt att justera ljusvinkeln. Dessutom är den vattentät och utrustad med ett rött bakljus för ökad synlighet.

MyStar R kan rekommenderas som en praktisk och mångsidig pannlampa för friluftsliv och träning, och dess låga driftskostnader tack vare möjligheten att använda vanliga batterier är en stor fördel.

Bästa kraftfulla pannlampa

Fenix HP30R V2.0

 • Bästa kraftfulla pannlampa
 • Tärningskast 6 hos Dagbladet
 • Tärningskast 6 hos Jeger
 • Rekommenderadav Tek.no
Butikk Pris Read more
2.275,00 SEK ➜ Läs mer

Fenix HP30R V2.0 utmärker sig med sitt extremt kraftfulla ljus på 1750 lumen och är testvinnare i kategorin för ‘Bästa kraftfulla pannlampa’. Den är idealisk för krävande situationer, oavsett om det gäller cykling, skidåkning eller användning med snöskor.

Denna pannlampa får också mycket höga betyg i olika tester, där den till exempel har fått full poäng, 6 av 6, hos både Dagbladet och Jeger.no.

När Fenix HP30R dessutom är den lampa som ger det starkaste ljuset och erbjuder enklast möjlighet att anpassa ljussammansättningen, då står det klart att vi talar om en värdig testvinnare.

Enligt testet hos Jeger.no har den två separata LED-ljus som kan kombineras för att ge ett imponerande ljus.

Dessa lysdioder har fyra olika inställningslägen, reglerade med en separat strömbrytare. Med sina 1750 lumen är detta den ljusstarkaste pannlampan i testet.

Utrustad med två 5000 mAh-batterier, erbjuder den en extremt lång driftstid – upp till 120 timmar på lägsta ljusinställningen och 5 timmar vid maximal ljusstyrka.

Den har enkel hantering med en stor vridbar strömbrytare, och dess batterilåda kan laddas via USB. Pannlampan är robust och klarar fall från 2 meters höjd enligt testerna.

Fenix HP30R V2.0 är särskilt lämpad för situationer där du behöver maximal ljusstyrka, såsom vid sök- och räddningsinsatser eller jakt.”

Lupine Betty RX 14

 • Mycket kraftfull pannlampa
 • 9/10 poäng hos Utemagasinet.no
Lupine Betty RX 14
Butikk Pris Read more
5.899,00 SEK ➜ Läs mer
6.999,00 SEK ➜ Läs mer

Lupine Betty RX 14 utmärker sig med sin enastående ljusstyrka på hela 5400 lumen, men med ett pris på över 10 000 kr är detta en pannlampa som ligger i det högre prissegmentet.

Den har ett kastljus som når upp till 380 meter och kommer utrustad med en praktisk Bluetooth-fjärrkontroll.

Med en vikt på 650 gram inklusive batteri är Lupine Betty något tung för vardagligt bruk.

Lupine Betty RX 14 är idealisk för de som ställer de allra högsta kraven och behöver ett kraftfullt sökljus eller flodljus.

Trots att den presterar utmärkt i tester, väljer vi på grund av det höga priset inte att utse den till bäst i test. Som Utemagasinet påpekar finns det dock mycket bra alternativ till ett betydligt lägre pris:

Lupine Betty har blivit extremt dyr. Är den värd pengarna? Det är upp till användaren att avgöra. Om du är ute efter en Lupine-lampa så ger Wilma nästan lika mycket ljus för hälften av priset och har även den möjlighet att använda ett diffusorfilter. Det är just flexibiliteten med detta filter som gör Lupines största lampa till testvinnare.

Lumonite Leader

 • Mycket kraftfull pannlampa
 • 8/10 poäng hos Utemagasinet.no
 • Rekommanderad av Friflyt.no
Butikk Pris Read more
5.899,00 SEK ➜ Läs mer
6.999,00 SEK ➜ Läs mer

Enligt återförsäljaren Valostore utmärker sig Lumonite Leader som en exceptionellt effektiv pannlampa. Den levererar hela 6838 lumen, vilket placerar den bland de kraftfullaste pannlamporna på marknaden.

Trots sin kraftfulla ljusstyrka väger den endast 155 gram utan batteri, men vikten ökar till 510 gram med batteriet, vilket gör ljusstyrkan ännu mer imponerande. Den är utrustad med firedubbel optik som kombinerar lång räckvidd med bred spridning. Denna pannlampa är optimal för användning vid medelhög till hög hastighet, som vid skidåkning eller cykling:

Även om den erbjuder en bra kompromiss mellan olika egenskaper, är den inte perfekt för situationer där du behöver ljuset jämnt fördelat de första 10-15 metrarna framför dig. Med andra ord fungerar den bäst för aktiviteter som utförs i medelhög till hög hastighet. För dessa ändamål är ljusbilden fantastisk.

Med sitt enastående förhållande mellan vikt och ljusstyrka är Lumonite Leader särskilt lämpad för orientering och cykling i hög hastighet.”

Bästa pannlampa för löpning

Petzl Nao+

 • Best for løping
 • 9/10 hos Utemagasinet.no
 • Anbefalt av Friflyt
 • Terningkast 5 hos Dagbladet
Butikk Pris Read more
Pris saknas ➜ Läs mer
1.399,00 SEK ➜ Läs mer

Petzl Nao+ framträder som en ergonomisk, smart och lätt huvudlampa med en imponerande ljusstyrka på 1500 lumen. Dess särdrag ligger i den automatiska ljusstyrningsfunktionen, som drivs av en inbyggd ljussensor.

Denna egenskap gör den idealisk för löpning i både stads-, park- och skogsmiljöer, eftersom det inte är nödvändigt att manuellt justera ljusstyrkan. Dessutom är den automatiska justeringsfunktionen särskilt användbar för orientering, där den minskar ljusstyrkan när du tittar på kartan.

PETZL Nao+ anpassar ljusstyrkan automatiskt baserat på hur du rör huvudet och justerar ljusmängden därefter. Denna huvudlampa är vår favorit för löpning.

Petzl Nao+ har fått mycket höga betyg i tester, med 9 av 10 poäng hos Utemagasinet och 5 av 6 tärningar hos Dagbladet.

Den är utrustad med ett bekvämt huvudband som ger bra stöd under längre löprundor. Med en vikt på 193 gram inklusive batteri är den inte den lättaste huvudlampan i testet. Till exempel väger Black Diamond Sprinter, som nämns nedan, endast 103 gram.

Black Diamond Sprinter

 • Optimal för löpning i stadsmiljö
 • 7/10 hos Utemagasinet.no
 • “Bäst för praktisk användning” enligt Klikk 2017
Black Diamond Sprinter
Butikk Pris Read more
Pris saknas ➜ Läs mer

Black Diamond Sprinter är en lätt och välbalanserad pannlampa som är speciellt anpassad för löpning, särskilt i stadsmiljöer där dess 200 lumen är mer än tillräckligt. Om du springer i skog och mark kan du dock känna att den saknar lite extra ljusstyrka.

Dessutom väger Sprinter endast lite över 100 gram inklusive batteri, vilket gör att du nästan inte märker att du bär den.

Pannlampan erbjuder en ljusstyrka på 200 lumen och kan användas med antingen det medföljande laddningsbara batteriet eller vanliga AAA-batterier.

Black Diamond är ett varumärke som är känt för att erbjuda bra produkter till rimliga priser. Sprinter-modellen, med ett pris på 899 kr, är ett kostnadseffektivt val jämfört med andra modeller i testet.

Sprinter 500 kännetecknas av reflexer och ett rött blinkande ljus på huvudbandet för ökad synlighet. Den är även vattentålig ner till 1 meter.

Silva Trailrunner Free

 • Superlätt pannlampa för löpning
 • 8/10 hos Utemagasinet.no
 • 90/100 hos Pulszonen.no
Butikk Pris Read more
498,00 SEK ➜ Läs mer
694,00 SEK ➜ Läs mer

En av de lättaste pannlamporna för löpning i testet. Denna pannlampa från svenska Silva väger bara 119 gram, batteri inkluderat.

Den levererar 450 lumen i maximal ljusstyrka, med en boost-funktion upp till 500 lumen, vilket gör den väl lämpad för rutter där du springer på mörkare stigar.

‘I praktiken fungerar detta väldigt bra för löpning, även på tekniska stigar som kräver lite mer uppmärksamhet än på asfalt och grusvägar. För kvällsturer på längdskidor eller cykel där hastigheten kan bli ännu högre, skulle vi dock välja en lampa med lite mer lumen, då den kan kännas lite för svag i nedförsbackarna.’

Trail Runner Free 2 har ett fritt huvudbandssystem som sitter väl på huvudet under löpning. Den kan användas med antingen det medföljande uppladdningsbara batteriet eller vanliga AAA-batterier.

Lupine Piko RX4

 • Bästa kraftfulla pannlampa för löpning
 • Får toppbetyget 6/6 hos Jeger
 • Rekommenderas av Friflyt
Butikk Pris Read more
Pris saknas ➜ Läs mer

Lupine Piko RX4 är en kompakt och väldigt lätt pannlampa med en imponerande ljusstyrka på 1900 lumen. Den kan programmeras via en app för att anpassa ljusinställningar och optimera batteriförbrukningen.

Denna pannlampa är utmärkt både för löpning och fjällvandring, med sitt kraftfulla ljus och enkla hantering:

Vi uppskattar särskilt den användarvänliga batteriindikatorn med tydliga dioder på batteriet. Med Lupine Piko pannlampan får man verkligen hög kvalitet i både påse och ryggsäck

Trots att lamphuvudet endast väger 55 gram, vilket gör den extremt lätt, ökar totalvikten till 200 gram med batteriet. Detta är en anmärkningsvärt högre vikt jämfört med andra löpningspannlampor, en konsekvens av dess 1900 lumen.

Lampan är dessutom robust och vattentät ner till 2 meters djup.

Bästa pannlampa för längdskidåkning och cykling

Lupine Wilma

 • 8/10 hos Utemagasinet.no
 • Rekommenderad av Tursiden.net
 • Får toppbetyget 6 av 6 hos Jeger.no
Butikk Pris Read more
Pris saknas ➜ Läs mer

Lupine Wilma är en kraftfull pannlampa från den tyska tillverkaren Lupine. Med sina angivna 3200 lumen levererar den ett mycket starkt ljus trots sin kompakta storlek.

Lamphuvudet väger bara 120 gram, vilket bidrar till att den sitter bekvämt på huvudet. Dess robusta konstruktion och IP68 vattentäthet innebär att den tål tuffa förhållanden.

Wilma har fyra ljusstyrkenivåer som kan programmeras via en app och styrs med Bluetooth-fjärrkontroll. På den starkaste nivån lyser den upp till ett avstånd på 285 meter. Ljusvinkeln är relativt smal med en spridning på 22 grader, vilket gör den idealisk för aktiviteter med hög hastighet.

Lupine Wilma imponerar med sina långa ljusstrålar. Här får du allt från ett sparläge för långvariga expeditioner till ett kraftfullt flodljus som lyser upp stora delar av en bergssida.

Med det medföljande 6,9 Ah batteriet erbjuder Wilma en imponerande driftstid. På den starkaste nivån håller den nästan i 2 timmar, medan den på den svagaste nivån kan lysa kontinuerligt i upp till 150 timmar.

Sammanfattningsvis är Lupine Wilma en premium pannlampa som kombinerar kompakt storlek med extremt starkt ljus. Den passar utmärkt för snabba turer där du behöver lång räckvidd och kraftfull belysning. Priset är dock relativt högt.”

Black Diamond Icon 700

 • 8/10 hos Utemagasinet.no
 • 6.5/10 hos Tek.no
 • Rekommenderad av Tursiden.net
Black Diamond Icon 500
Butikk Pris Read more
786,00 SEK ➜ Läs mer
909,00 SEK ➜ Läs mer

Black Diamond Icon 700 är en mycket kraftfull pannlampa som levererar hela 700 lumen ljusstyrka. Enligt Vertical Playground är detta ‘en av de kraftigaste lamporna du kan få på marknaden’. Icon 700 har en räckvidd på upp till 140 meter på den starkaste nivån.

Enligt Tek.no väger Icon 700 totalt 236 gram, vilket de beskriver som ‘liten och lätt’ jämfört med lampor i högre prisklasser. Den ska vara vattentät och dammtät ner till 1 meters djup (IP67).

Icon 700 får beröm för sin intuitiva hantering och goda justeringsmöjligheter. Den har bland annat PowerTap-funktionen för snabb justering av ljusstyrka och olika färgljus. Enligt Tek.no har den ‘överraskande bra batteritid’ på upp till 7 timmar.

På webbplatsen Tursiden.net beskrivs Icon 700 som ett bra alternativ för toppturer och stigcykling:

‘För stigcykling och toppturer är det viktigt med bra ljus så att man hinner reagera på terrängen. De kraftigaste lamporna på marknaden är som att ha med sin egen ljusbana på turen.'”

Bästa pannlampa för skidåkning

Lumonite Leader

 • 8/10 hos Utemagasinet.no
 • Rekommenderad av Tursiden.net
 • Får toppbetyget 6 av 6 hos Jeger.no
Butikk Pris Read more
5.899,00 SEK ➜ Läs mer
6.999,00 SEK ➜ Läs mer

Lupine Leader är en kraftfull pannlampa från den tyska tillverkaren Lupine. Med sina angivna 3200 lumen levererar den ett mycket starkt ljus trots sin kompakta storlek.

Lamphuvudet väger bara 120 gram, vilket bidrar till att den sitter bekvämt på huvudet. Dess robusta konstruktion och IP68 vattentäthet innebär att den tål tuffa förhållanden.

Leader har fyra ljusstyrkenivåer som kan programmeras via en app och styrs med Bluetooth-fjärrkontroll. På den starkaste nivån lyser den upp till ett avstånd på 285 meter. Ljusvinkeln är relativt smal med en spridning på 22 grader, vilket gör den idealisk för aktiviteter med hög hastighet.

Med det medföljande 6,9 Ah batteriet erbjuder Leader en imponerande driftstid. På den starkaste nivån håller den nästan i 2 timmar, medan den på den svagaste nivån kan lysa kontinuerligt i upp till 150 timmar.

Sammanfattningsvis är Lupine Leader en premium pannlampa som kombinerar kompakt storlek med extremt starkt ljus. Den passar utmärkt för snabba turer där du behöver lång räckvidd och kraftfull belysning. Priset är dock relativt högt.

Lupine Alpha

 • Väldigt kraftfull pannlampa
 • Rekommenderas av Friflyt.no
Lupine Alpha
Butikk Pris Read more
Pris saknas ➜ Läs mer

Lupine Alpha imponerar med sin enastående ljusstyrka och räckvidd. Enligt ett test i magasinet Fri Flyt levererar den ‘otroliga 7200 lumen’ och kan lysa upp till 840 meter.

Med sex LED-lampor och olika optik skapas ett ‘extremt kraftfullt, men samtidigt behagligt ljus av hög kvalitet’. Genom en app kan ljuset anpassas, och den kan även styras via fjärrkontroll.

Lupine Alpha beskrivs som en ‘benchmark’ och sägs ‘sätta standarden’ för vad som är möjligt gällande ljusstyrka i en pannlampa.

“Lupine – Alpha. När tillverkarna av pannlampor, som liknas vid Porsche, påstår att de tillverkar den kraftfullaste pannlampan på marknaden med sina otroliga 7200 lumen, har de troligtvis inte räknat med Moonlight Bright as day i jämförelsen. Om vi bortser från den, så är Lupine Alpha sannolikt kungen av pannlampor.”

Ledlenser H19R Signature

 • Kraftfull pannlampa
 • 7/10 hos Utemagasinet
Butikk Pris Read more
Pris saknas ➜ Läs mer
4.495,00 SEK ➜ Läs mer

En populär pannlampa för skidåkning från Ledlenser.

Ledlenser H19R Signature får bara 7/10 i test hos Utemagasinet. Den har visserligen en ljusstyrka på 4000 lumen och IP68 vattentäthet, men testaren upplever att den inte ger lika bra ljus som andra modeller med lägre angiven lumen.

Ljusfärgen är också ganska kall. Vidare nämns det att knapparna är små och svåra att hantera med handskar. Trots många justeringsmöjligheter når den inte riktigt upp till toppnivån när det gäller ljuskvalitet.

Trots många valmöjligheter upplever vi att det är en bit kvar till de bästa lampornas ljusbild. När man väl ska ha en dedikerad vidvinkellampa borde den haft ännu bredare ljus.

Bästa pannlampa för toppturskidåkning och randonné

Moonlight Bright as Day 1300

 • Kraftfull pannlampa för toppturer
 • 7.5/10 hos Tek.no
Butikk Pris Read more
2.295,00 SEK ➜ Läs mer

Moonlight Bright as Day 1300 uppges av tillverkaren leverera 1300 lumen, men uppmättes till något svagare i tester hos Tek.no.

Den är utrustad med ett delat linssystem som ger både lång räckvidd och bred spridning av ljuset.

Trots sin totalvikt på 256 gram, inklusive batteri, är den relativt lätt. Det stora batteriet på 9600 mAh ger en lång driftstid.

‘Tek.no beskriver den som “väldigt bra ljus, sitter bekvämt och är enkel att använda” i sitt test.

Pannlampan har även ett GoPro-fäste för montering på hjälm eller annan utrustning. Moonlight Bright as Day 1300 får generellt sett beröm för sitt bra ljus, enkelhet i hantering och god komfort.

Silva Crosstrail 5R

 • Bäst för toppturer
 • Tärningskast 6 hos Jeger
 • Tärningskast 5 hos Dagbladet
 • Rekommenderad av Friflyt.no
Silva Crosstrail 5R
Butikk Pris Read more
529,00 SEK ➜ Läs mer

Silva Cross Trail 5X har enligt tillverkaren en maximal ljusstyrka på 500 lumen. Den är utrustad med Silvas ‘Flow Light’-teknologi som automatiskt balanserar närljus och fjärrljus. Med en totalvikt på 168 gram är den lätt, varav ljushuvudet väger 57 gram.

Batteriet kan kopplas loss och placeras i fickan. Silva Cross Trail 5X har fästen för montering på både hjälm och cykel.

Enligt tester beskrivs den som bekväm och välbalanserad på huvudet. Dock får den även kritik för att ha något svagt ljus, även om den fungerar tillfredsställande för mindre krävande aktiviteter.

Petzl Nao+

 • 9/10 hos Utemagasinet.no
 • Rekommenderad av Friflyt
 • Tärningskast 5 hos Dagbladet
Butikk Pris Read more
Pris saknas ➜ Läs mer
1.399,00 SEK ➜ Läs mer

Petzl Nao+ har fått strålande tester och tärningskast för löpning, men den är också mycket lämplig för toppturer till fots eller på skidor.

Med sina 1500 lumen ger Nao+ gott om ljus, och den automatiska ljusjusteringen fungerar utmärkt när du växlar mellan att studera karta och röra dig i ojämn terräng.

Enligt testet i Utemagasinet har Nao+ en ‘sensor [som] justerar ljuset automatiskt efter hur du vänder huvudet’. Detta gör att du får lämplig ljusstyrka för varje situation under toppturen.

Trots att Nao+ väger 193 gram, sitter den enligt Dagbladet ‘bra på huvudet’ under längre turer. Det justerbara huvudbandet ger bra stöd.

Nao+ får också beröm för sin intuitiva hantering. Ljusstyrkan kan justeras manuellt, och den har flera användbara funktioner som rött nödljus bak och möjlighet till morsekodning.

Med sin automatiska ljusjustering, goda ergonomi och ljusstyrka på 1500 lumen, framstår Petzl Nao+ som ett utmärkt alternativ för toppturer där du behöver flexibelt och kraftfullt ljus.

Bästa pannlampa för orientering

Swenor F1 V3

 • Tärningskast 6 hos Jeger
 • 9/10 hos Utemagasinet
Butikk Pris Read more
6.295,00 SEK ➜ Läs mer

Swenor F1 V3 är en lätt och kraftfull pannlampa tillverkad i Norge. Den har en låg vikt på endast 64 gram för lamphuvudet. Totalvikten inklusive batteri är runt 170 gram.

Ljusstyrkan är angiven till 2050 lumen, och har tre justerbara ljusnivåer. Färgtemperaturen på ljuset är 5000 Kelvin, vilket gör att färgerna uppfattas naturligt.

Enligt testet i Utemagasinet ger Swenor F1 V3 ett ‘behagligt ljus’ och framhålls som mycket bekväm att ha på huvudet. Den sitter bra trots det rymliga lamphuvudet tack vare den låga vikten.

Batteritiden är angiven till 2 timmar och 10 minuter på maximal ljusstyrka. Lampan är vattentät med en IP68-certifiering.

Testet i Jeger.no beskriver Swenor F1 V2 som en ‘superb lampa’ med en ljusstyrka på väl över 4000 lumen. Den får 6/6 i testet och framhävs för att vara behaglig att använda med sitt ‘behagliga ljus’. Vikten på 64 gram gör den extremt lätt.

Värt att veta om att köpa pannlampa

I Sverige är en pannlampa viktig utrustning för många typer av friluftsaktiviteter. Oavsett om du är på topptur i fjällen, längdskidåkning i skogen, eller ute och går i mörkret, ger en bra pannlampa dig betydligt bättre sikt och säkerhet.

Med en pannlampa får du händerna fria samtidigt som ljuset riktas dit du tittar. Det gör att du kan röra dig säkrare i ojämn terräng eller mörka skogar. En pannlampa är särskilt viktig under vintern när det är mörkt större delen av dagen.

En kraftfull och pålitlig pannlampa kan också vara livsviktig i nödsituationer i naturen. Med bra ljus kan du lättare orientera dig eller dra till dig uppmärksamhet om du behöver hjälp.

När du ska köpa pannlampa är det viktigt att tänka igenom vad du ska använda den till. Så länge du vet vad du ska använda pannlampan till är det lätt att välja den som passar bäst för ditt ändamål.

Viktiga egenskaper när du väljer pannlampa

Ljusstyrka

Ljusstyrkan på pannlampan mäts i lumen. För vanliga skidturer rekommenderas minst 200 lumen, men för toppturer i högfjället, löpning och skidåkning eller extrem terräng bör du välja 500-1000 lumen eller mer. Då får du extra lång ljuskastlängd och bredare spridning som ger bättre översikt.

Kontrollera också att ljuset är justerbart mellan bred och smal vinkel, spot eller flood. På smala stigar kan en koncentrerad stråle vara bäst. I brant eller ojämn terräng föredras en bredare spridning. Vissa modeller har zoomfunktion på ljuset.

För en billig pannlampa för enklare behov rekommenderas Black Diamond Spot, Ledlenser HF6R Core eller Lumonite Vector. Dessa kostar under 1000 kr, får goda tester och passar till mångsidig användning.

För en kraftfull pannlampa rekommenderas Fenix HP30R V2.0, Lupine Blika eller Silva Exceed 4R. Dessa levererar mellan 1500-3000 lumen.

För längdskidåkning och löpning rekommenderas en lätt pannlampa med ljusstyrka runt 500-1000 lumen. Black Diamond Sprinter, Petzl Swift RL och Silva Trail Speed 5R passar bra för detta.

Ska du använda pannlampan till skidåkning eller hög fart, bör du välja en robust modell med minst 1500 lumen. Led Lenser H19R Signature, Lupine Blika eller Silva Exceed 4R är bra alternativ. Experten rekommenderar minst 1700 lm för skidåkning. Det viktigaste är att ljuset sprider sig långt och brett.

För toppturer kan du välja mellan Black Diamond Icon 700, Moonlight Bright as Day 1300 eller Petzl Nao+. Dessa väger lite, har tillräckligt med ljus och passar bra för toppturbeskrivningen.

För löpning är Ledx Kaa 2000, Petzl Swift RL eller Silva Trailrunner Free bra val. De sitter bra, är lätta och har lagom ljusstyrka för löpning. En ljusstyrka på 500-1000 lumen passar bra för löpturer.

Ska du använda pannlampan till orientering rekommenderas Mila Vega, Petzl Nao+ eller Swenor F1 V2/V3. Dessa har mycket kraftigt ljus och passar bra för denna sport.

Batteritid

Batteritiden är viktig för att inte bli utan ström på långa turer. Minst 10 timmars drift på låg ljusnivå rekommenderas. Litiumjonbatterier håller längre än alkaliska. Laddningstiden bör också kontrolleras.

Batteritiden minskar snabbt om du använder lampan på maximal lumen.

Vissa pannlampor har utbytbara batterier så att du kan ta med extra batterier som reserv. Andra kan laddas via USB under färden. Detta ökar flexibiliteten.

Behöver du en pannlampa för längre turer bör du välja en modell med lång batteritid, som Fenix HM65R, LedLenser H7R Core eller Petzl Nao+. Dessa har batterier som varar i flera timmar. Till sist bör det vara en lampa som inte är för tung, så att den är bekväm att ha på huvudet under flera timmar om du är på långa turer när det är mörkt. För längre turer föredrar jag en lampa med utbytbara batterier och har alltid ett extra set i kartmappen.

Robusthet och vattentäthet

Pannlampan bör tåla slag, stötar och vibrationer. Minst IPX4 vattentäthet rekommenderas, men IPX7 eller IPX8 är ännu säkrare mot regn och snö. Kom ihåg att kyla gör plast mer skör.

Passform och komfort

Mjuk vaddering på insidan av huvudbandet är viktig för komfort på långa turer. Justerbart och elastiskt huvudband låter dig finjustera passformen. Pannlampan bör sitta bra utan att skava även med mössa eller hjälm på.

Temperaturområde

Kontrollera att pannlampan fungerar ner till minst -20°C, men helst -30°C eller lägre. I extrem kyla sviktar vissa batterityper.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top