Tubkikare med stativ – Bäst i Test 2024

Tubkikare med stativ kan ge dig en helt ny upplevelse av naturen och omgivningen runt omkring dig. Men hur väljer man rätt?

I den här artikeln guidar vi dig genom processen för att välja den perfekta stativkikaren för dina behov, och tar en närmare titt på de viktiga faktorerna och funktionerna du bör tänka på.

Vi har också identifierat 5 av de bästa stativkikarna genom att läsa recensioner i tidningar som Jeger.no. Du kan se vilka 5 vi föreslår här nedan.

Topp 3 tubkikare med stativ

Bresser Pirsch 25-75×100

Bäst i test – Mest för pengarna

 • Betyg 4 på Jeger.no
från 5 716 kr

Zeiss Conquest Gavia 30-60×85

Bäst i test

 • Betyg 6 på Jeger.no
från 27 000 kr

Focus Hawk 15-45×60

Bäst i test – Budget

 • Billig tubkikare med stativ
från 1 076 kr

Bresser Pirsch 25-75×100

 • Bäst i test – Mest för pengarna
 • Betyg 4 på Jeger.no

Bresser Pirsch 25-75×100 är en tubkikare med stativ som förmodligen kommer att vara intressant för stugfolk som vill ha mer förstoring än en handkikare kan erbjuda, eller för jägaren på renjakt och andra former av jakt.

Tubkikaren har en förvånansvärt solid konstruktion och bra optiska egenskaper med tanke på priset, men vissa svagheter blir märkbara vid högre förstoring.

Bresser Pirsch har fått en 4:a i Jeger.no:s stora test av kikare. Den är inte riktigt på pallen, men här är det värt att komma ihåg att kikaren som presterar bättre i testet är mycket dyrare, med priser från 10 000 kr upp till 40 000 kr.

Tubkikaren är byggd med aluminium och kompositmaterial och gör ett bra första intryck, särskilt med tanke på det generösa paketet som inkluderar ett skräddarsytt fodral.

Enligt Åsgeir Størdal från Jeger.no,

«Tubkikaren är solitt byggd i aluminium och kompositmaterial, och ger ett gott första intryck»

Detta fodral kan användas både för transport och medan tubkikaren är monterad på ett stativ, så att den är skyddad hela tiden.

Optiskt levererar Bresser Pirsch 25-75×100 bra jämfört med priset, och tubkikaren presterar bäst vid låg till medelstor förstoring.

Størdal påpekar att:

«Optiskt levererar Bresser Pirsch 25-75×100 bra sett till priset. Bäst presterar tubkikaren på låg till medel förstoring»

Du märker dock att detta inte är high-end optik när du överstiger 50x förstoring, eftersom kromatisk aberration och låg kontrast blir mer framträdande. Detta resulterar i en något suddig bild vid maximal förstoring.

Trots vissa optiska svagheter vid hög förstoring är det mycket kikare och förstoring för pengarna. Størdal drar slutsatsen att:

«Ändå är det mycket kikare – för att inte säga mycket förstoring – för pengarna»

Vikten kan dock vara ett minus för den som planerar långa turer i fjällen, men för observation från och nära bilen blir dessa tubkikare användbara.

Sammantaget är Bresser Pirsch 25-75×100 ett gediget val för dem som söker en prisvärd tubkikare med bra optisk prestanda vid låg till medelstor förstoring. Vissa svagheter märks vid högre förstoring, men för priset får du mycket kikare och förstoring för pengarna.

Fördelar och Nackdelar

 • Rimligt prissatt
 • Gedigen konstruktion
 • Bra optisk prestation (låg till medelstor förstoring)
 • Specialsytt fodral
 • Mycket förstoring för pengarna
 • Optiska svagheter (hög förstoring)
 • Vikt (för långa resor i bergen)

Swarovski BTX 35×95

 • Bäst i test
 • Betyg 6 på Jeger.no

Swarovski Optik har gjort ett stort genombrott med sin senaste innovation: BTX-tubkikaren. Efter att ha samlat in intryck och recensioner från olika källor, inklusive jeger.no, står det klart att denna produkt sätter en ny standard för optisk prestanda och komfort.

För det första är BTX en del av Swarovskis modulära ATX-tubkikarserie. Det gör att du kan växla mellan olika frontsektioner (95mm, 85mm och 65mm) och på så sätt anpassa tubkikaren efter dina behov och preferenser.

BTX-tubkikaren skiljer sig från konventionella teleskop genom att det erbjuder bekväm två-ögon-visning

«Vid låga förstoringar och i bra ljus är skillnaden upp till Zeiss inte så stor. Men vrid upp den till full förstoring och jämför i molnigt och platt ljus, så blir skillnaden slående.»

“BTX-tubkikaren skiljer sig från konventionella tubkikare genom att den erbjuder bekväm två-ögon-visning, vilket minskar ögontrötthet och obehag i samband med att titta genom ett enda okular under långa tidsperioder. Som en recensent på alloutdoor.com påpekar, “det revolutionerande okularet av standardtyp eliminerar det vi alla hatar med tubkikare: att stirra genom ett öga under långa perioder.”

När det gäller optisk prestanda levererar BTX-tubkikaren enastående skärpa, ljusstyrka och färgåtergivning, även jämfört med andra avancerade kikare. Recensenten på birdguides.com noterar att “..utan att ha förlängaren monterad producerar BTX en bild av mycket hög kvalitet: ljus och nålskarp ända till synfältets kanter. Kontrasten är mycket bra och kromatisk aberration minimeras ..”

En annan funktion som ytterligare ökar komforten är pannstödet som kan justeras i höjdled för att ge en mer avslappnad och stabil sikt. Detta kommer särskilt att tilltala dem som observerar fåglar eller räknar flyttfåglar under långa perioder.

Det finns dock några nackdelar. För det första är vikten på utrustningen något hög, speciellt när den används med den största 95 mm linsmodulen och ME 1,7x förstoringsförlängaren. Detta kan orsaka obehag när du bär tubkikaren på axeln under långa perioder. Recensenten på birdguides.com påpekar också att ögonmusslorna känns lite hårda och kunde vara bekvämare.

Trots dessa mindre nackdelar är det tydligt att Swarovski BTX-tubkikaren representerar ett betydande framsteg inom optik och komfort för djur- och fågelkikare.

«Är det värt priset? Absolut. BTX ger dig en helt ny och bättre upplevelse när du ska använda tubkikaren under långa perioder. Det ger dig en mycket mer bekväm och stabil sikt, och du kommer snabbt att märka skillnaden jämfört med en vanlig tubkikare.»

Fördelar och Nackdelar

 • Modulärt system
 • Bekväm kikare
 • Enastående optisk prestation
 • Justerbart pannstöd
 • Flexibilitet
 • Hög vikt
 • Hårda ögonmusslor
 • Högt pris

Zeiss Conquest Gavia 30-60×85

 • Betyg 6 på Jeger.no

Zeiss Conquest Gavia 30-60×85 är en kraftfull tubkikare som imponerar med sin optiska prestanda och kvalitet. Denna modell är en av två tubkikare i testet och levererar en vacker och tydlig bild under testning, enligt Egill J. Danielsen i sin testartikel.

Tubkikaren väger 1700 g och kommer med 10 års garanti, vilket gör det till ett gediget val för den som letar efter ett hållbart och högkvalitativt instrument. Priset är 22 150 kr och den är importerad av Carl Zeiss AS Sportoptics.

En av de största fördelarna med denna tubkikare är den “vackra, tydliga bilden” den ger, samt “mycket information i bilden”. Optiskt imponerar den och under optimala ljusförhållanden ger den skarpa bilder även vid full förstoring. Jämfört med testets andra tubkikare är det en formidabel skillnad i upplösning, kontrast och minimal kromatisk aberration.

«Zeiss Conquest Gavia 30-60×85 är ett av testets två spotting scopes, eller tubkikare. Tubkikaren levererade en vacker och tydlig bild under testning.»

Även om Zeiss Conquest Gavia 30-60×85 har många positiva aspekter, finns det vissa begränsningar som följer med den här typen av tubkikare. Att stirra in i en monokulär kikare under långa perioder kan vara tröttsamt, och det kan vara utmanande att hålla rätt avstånd utan något att vila huvudet mot under längre pass.

«Att hålla rätt avstånd utan något att vila huvudet mot tar hårt på nacken under längre pass. Men eftersom det i längden inte är särskilt behagligt att njuta av utsikten är Zeiss Conquest Gavia inte vår favorit i detta lite speciella projekt, trots sitt toppbetyg.»

Trots dessa begränsningar utsågs Zeiss Conquest Gavia till testvinnaren bland tubkikare, och det finns mycket att njuta av med denna modell. Men på grund av de ovan nämnda nackdelarna är det inte testarnas favorit i detta lite speciella projekt.

«Detta verktyg är visuellt imponerande. Under optimala ljusförhållanden visar den skarpt, även vid full förstoring. Som du kan se av bilderna på dessa sidor är det en formidabel skillnad jämfört med den andra tubkikaren i testet.Förutom bättre upplösning och kontrast är tysken praktiskt taget fri från kromatisk aberration. Sammantaget ger denna spotting scope, eller tubkikare, mest information till ögat och hjärnan.»

Sammantaget, med sina “vackra, tydliga bilder” och imponerande optiska egenskaper är Zeiss Conquest Gavia 30-60×85 ett bra val för den som letar efter kraftfulla och exakta tubkikare.

Fördelar och Nackdelar

 • Vacker, tydlig bild
 • Hög upplösning
 • 10 års garanti
 • Hållbarhet och kvalitet
 • Att titta länge är tröttsamt
 • Utmanande att hålla rätt avstånd
 • Relativt högt pris

Focus Hawk 15-45×60

 • Bra budgetval

Focus Hawk 15-45×60 är en kompakt och portabelt tubkikare som är idealisk för användning i naturen, på resor och på skjutbanan. Med sin 15-45x förstoring och 60 mm objektiv ger tubkikaren ett brett synfält och skarpa bilder.

Fokuseringen är enkel med mittfokushjulet, och okularet har ett TW-okular som ger bekväm syn både med och utan glasögon. Tubkikaren är utrustad med BK-7-prismor och helt antireflekterande optik, vilket säkerställer klarhet och bra ljusinsläpp.

Det medföljande stativet och väskan gör det enkelt att transportera och ställa upp tubkikaren, var du än är. Detta är ett idealiskt val för dem som vill ha ett prisvärt och användarvänlig tubkikare för att observera vilda djur, fåglar och landskap.

Focus Sport Optics grundades i Sverige i mitten av 1980-talet och har mer än 30 års erfarenhet av utveckling och design av kikare och kikarsikten. Tubkikaren Focus Hawk 15-45×60 kommer med 5 års garanti och representerar ett bra val för dig som vill ha en praktisk och pålitlig lösning för observation i naturen.

Fördelar och Nackdelar

 • Kompakt och bärbar design
 • Brett synfält och skarpa bilder
 • Enkel fokusering
 • Stativ och väska ingår
 • Prisvärd och användarvänlig
 • 5 års garanti
 • Lägre optisk prestation
 • Storleken och zoomomfånget kan vara begränsande

Hawke Endurance & Nature

 • Värde för dina pengar

Hawke Endurance 16-48×68 är en tubkikare som erbjuder imponerande optisk kvalitet och solida material, samtidigt som den har ett konkurrenskraftigt pris. Endurance-serien innehåller både Endurance- och Endurance ED-modeller, där ED-serien kommer med Extra-Low dispersionglas för tydligare och mer högupplösta bilder med minimala bildfel i kanterna.

Detta tubkikare har dielektriska beläggningar för ökad ljusreflektivitet, fullt multi-coatade linser för skarpa bilder och BAK-4 Porro-prismor för intensiv färg och kontrast. Alla modeller i serien är kvävefyllda, vattentäta och immfria, vilket säkerställer lång livslängd och tillförlitlighet under olika förhållanden.

En recension från BirdGuides.com beskriver Hawke Endurance ED 16-48×65-tubkikaren som “en attraktiv tubkikare med en solitt konstruerad grön magnesiumlegering och brett prismahölje täckt av svart gummibeklädnad” (BirdGuides, 2021). Även om den här recensionen fokuserar på 65 mm-versionen, delar den många likheter med 68 mm-modellen.

Tubkikaren är relativt tungt jämfört med andra tubkikare i samma storlek, men den dubbla fokuseringsmekanismen med gummiklädd snabbfokushjul och ett mindre finfokushjul säkerställer enkel och exakt fokusering. BirdGuides granskning påpekar att “bilden i allmänhet är tillfredsställande, med skärpa nära kanten och mycket liten krökning i fältet” (BirdGuides, 2021).

Hawke Endurance 16-48×68 tubkikare kommer med en rad tillbehör inklusive en bärväska, skydd, linsskydd och linsduk. Tubkikaren har en solid och attraktiv konstruktion, och med sin konkurrenskraftiga prisnivå är den ett bra val för den som letar efter en kikare av hög kvalitet utan att spränga budgeten.

Fördelar och Nackdelar

 • Imponerande optisk kvalitet
 • Gedigna material och konstruktion
 • Konkurrenskraftig prisnivå
 • Levereras med en rad tillbehör
 • Relativt tung
 • Mindre bildfel i kanterna

Breitler Viking 20-60×100 WP WA Spottingscope

 • Betyg 3 på Jeger.no

Breitler Viking 20-60×80 WP WA är en monokulär tubkikare på stativ med en mängd funktioner och en prisnivå som kan verka tilltalande för många.

Men hur bra presterar den här tubkikaren jämfört med konkurrenter som Zeiss, Bresser och Swarovski?

Enligt testet utfört av Jeger.no har Breitler Viking 20-60×80 vissa begränsningar vad gäller prestation.

Jeger.no skriver att:

«Vid låga förstoringar och i bra ljus är skillnaden upp till Zeiss inte så stor. Men vrid upp den till full förstoring och jämför i molnigt och platt ljus, så blir skillnaden slående.»

De påpekar också att bilden lider av en dimmig slöja, och att både kontrast och upplösning försvagas. Synintrycket påverkas också av kromatisk aberration: “Detta blir tydligare ju mer kontrast det är i motivet.”

Breitler Viking 20-60×80 har också en del ergonomiska utmaningar, som Jeger.no beskriver:

«Här märker vi tydligt hur tröttsamt det är att stirra in i en monokulär kikare under lång tid. Dessutom tillkommer bördan att hålla huvudet rätt antal millimeter borta från kikaren utan stöd.»

Jeger.no ifrågasätter om det lönar sig att investera i en tubkikare i den här prisklassen: “För bara lite mer pengar får du en bra kikare som ger en bättre helhetsupplevelse.”

Breitler Viking 20-60×80 fick betyg 3/6 i testet, och samtidigt som den har ett attraktivt pris, ergonomi och funktion lider den av svagheter vid höga förstoringar.

Baserat på denna information och testet från Jeger.no kan Breitler Viking 20-60×80 vara ett rimligt alternativ för vissa, men det är viktigt att vara medveten om begränsningarna, speciellt om du planerar att använda kikaren vid högre förstoringar och i utmanande ljusförhållanden.

Fördelar och Nackdelar

 • Rimligt pris
 • Funktionell
 • Acceptabel prestation
 • Begränsningar i prestation
 • Minskad kontrast och upplösning
 • Kromatisk aberration
 • Ergonomiska utmaningar
 • Bättre alternativ

Värt att veta om att köpa tubkikare med stativ

Bestäm användningsområdet för tubkikaren med stativ

Först och främst är det viktigt att bestämma vad du i första hand ska använda tubkikaren med stativ till. Detta hjälper dig att välja rätt typ av kikare och funktioner som bäst passar dina intressen och behov.

Djur- och naturobservation: För fågelskådning och observation av vilda djur på avstånd är det viktigt med en tubkikare med bra förstoring och skärpa. Detta hjälper dig att se detaljer om djuren, såsom fjäderdräkt och beteende, även när de är långt borta.

Övervakning av passerande båtar och fartyg: Om du vill ha koll på sjötrafiken och identifiera fartyg är det viktigt att välja en tubkikare med bra räckvidd och skärpa i bilden. Detta hjälper dig att se detaljer som fartygens namn och flagga.

För att studera landskap och arkitektur: När man använder stativkikare för att studera arkitektoniska detaljer och landskap är det viktigt att överväga en modell med god optisk kvalitet och justerbar förstoring. Detta gör att du kan zooma in på detaljer och få en bra bild av hela landskapet.

Studera himlen och månen. En bra tubkikare kan vara ett bra verktyg för att titta närmare på månen och stjärnorna, även om den inte är lika bra som ett teleskop.

Förstoring

Förstoringen på tubkikaren är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när man väljer en tubkikare med stativ.

Tubkikare varierar i förstoring från 20x till 100x, vilket ger dig möjligheten att se detaljer på mycket långt avstånd. Tänk på att ju högre förstoring desto känsligare blir kikaren för rörelser och vibrationer, så det är viktigt att ha ett stabilt stativ.

Standardkikare har en förstoring på 8x till 10x, vilket gör tubkikare betydligt kraftfullare och bättre lämpade för detaljerade långdistansobservationer.

Budget och pris

Faktorer som påverkar priset: Priset på stativkikare kan variera beroende på flera faktorer, inklusive optisk kvalitet, byggkvalitet, märke och ytterligare funktioner. En tubkikare av hög kvalitet kostar ofta mer, men den kan också ge dig bättre prestation och längre livslängd.

När man sätter upp en budget för tubkikare med stativ är det viktigt att komma ihåg att priset för ett bra stativ också ska finnas med. Priset på stativ kan variera beroende på material, kvalitet och funktioner. Investera i ett bra stativ för att säkerställa stabilitet och optimal prestation.

Välj ett lämpligt stativ

Ett bra stativ är avgörande för att få ut så mycket som möjligt av stativkikaren. Här är några faktorer att tänka på när du väljer stativ:

Ett stabilt stativ är nyckeln till tydliga och skarpa bilder, speciellt när du använder hög förstoring. Ett instabilt stativ gör att bilden blir suddig och svår att se.

Se till att stativet du väljer har enkel höjdjustering och användarvänliga funktioner. Detta kommer att göra det lättare för dig att hitta den perfekta positionen för observation.

Välj ett stativ tillverkat av material som aluminium eller kolfiber. Dessa material är både lätta och starka, vilket ger en bra kombination av bärbarhet och stabilitet.

Viktiga funktioner och egenskaper

När du väljer en tubkikare med stativ är det viktigt att överväga följande funktioner och egenskaper:

Tubkikare med justerbar förstoring ger dig möjlighet att zooma in och ut för att se olika detaljer och perspektiv. Detta är särskilt användbart när du observerar vilda djur, landskap och arkitektur.

Linsens kvalitet spelar en stor roll för bildkvaliteten. Välj en tubkikare med högkvalitetslinser för att säkerställa skarpa, klara bilder med minimal förvrängning.

Kromatisk aberration är ett optiskt fel som kan orsaka färgförvrängning i bilden. Kikare med ED-glas (extra låg spridning) eller annan teknik som reducerar kromatiska aberrationer ger en mer korrekt och tydlig bild.

Ytterligare tillbehör och funktioner

Det finns ett antal tillbehör och funktioner som kan förbättra upplevelsen av att använda tubkikare med stativ: Vissa kikare kan utrustas med en smartphone-adapter eller kopplas till en SLR-kamera, så att du kan ta bilder på det du ser genom kikaren.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top