Dunsovsäck – bäst i test 2024

Dunsovsäckar är ett populärt val bland många friluftsälskare tack vare deras enastående värmeisolerande egenskaper och imponerande förhållande mellan vikt och packvolym.

I den här testet har vi tittat närmare på några av marknadens ledande dunsovsäckar för att hjälpa dig hitta den perfekta följeslagaren för dina utomhusäventyr.

Oavsett om du planerar en krävande expedition i kallt klimat eller en mindre utmanande sommarvandring, hoppas vi att vår guide ska hjälpa dig att hitta den dunsovsäck som passar just dina behov.

Dunsovsäck lettväkt – bäst i test

Sea To Summit Spark II

 • “Best ultralight” hos Diveni.com
 • Anbefalt til let bruk av Outsite.dk
Butikk Pris Read more
6.039,00 SEK ➜ Läs mer

Sea to Summit Spark 40 är ett utmärkt val för minimalistiska turer. Med en vikt på bara 340 gram och en packvolym motsvarande en 1-liters Nalgeneflaska är den otroligt lätt och komprimerbar. Trots detta inkluderar sovsäcken både huva och dragkedja, samt hydrofobiskt dun som ger bra skydd mot fukt.

Sovsäckens användningsområde begränsas dock av dess lätta konstruktion. Den tunna 10-deniers ytterytan är ömtålig och kräver försiktig hantering. Den korta 1/3-längds dragkedjan ger också mindre flexibilitet för ventilation jämfört med en quilt-design. Dessutom är Spark 40 bara varm nog för användning mitt i sommaren i låglänta områden.

Trots dessa begränsningar rekommenderas Spark 40 som “Best ultralight” av flera respekterade utrustningsguider, inklusive Switchbacktravel.com och Divein.com. Den får även ett gott betyg för lätt friluftsliv i ett test av danska Outsite.dk.

För vandrare som prioriterar extrem låg packvolym och vikt under varma förhållanden är Sea to Summit Spark 40 svårslagen. Om du är ute efter den lättaste och mest komprimerbara sovsäcken för sommarturer och är beredd att hantera den med försiktighet, är Spark 40 definitivt värd att överväga.

Rab Mythic Ultra 180

 • Ultralätt 3-säsongerssovsäck
 • Betyg fem av fem av Jakt&Fiske
Butikk Pris Read more
5.246,00 SEK ➜ Läs mer
5.596,00 SEK ➜ Läs mer
5.995,00 SEK ➜ Läs mer

Rab Mythic Ultra 180 är vår utvalda testvinnare bland dunsovsäckar. Denna ultralätta 3-säsongerssovsäck väger endast 400 gram, vilket gör den till en av de allra lättaste i testet.

Det brittiska företaget Rab startades år 1981 av Rab Carrington i Sheffield. Från början låg fokus på att producera sovsäckar och ytterkläder för klättrare och bergsbestigare. Än idag ligger Rabs fokus på att skapa tålig och funktionell utrustning för friluftsäventyr, med bibehållen kvalitet och hållbarhet.

Perfekt för sommarturer och tidig höst

Med en komforttemperatur på 5 grader och en nedre gräns på 0 grader passar Rab Mythic Ultra 180 utmärkt för användning under sommarsäsongen och början av hösten.

I praktiska tester utförda av Jakt&Fiske visar sig sovsäcken till och med kunna hantera minusgrader. De rapporterar:

“..Påsen håller sig under temperaturer som ligger under fryspunkten, även om upplevelsen av detta kan variera något från person till person. Personligen har jag (iförd ylleunderkläder och mössa) sovit bra utan att frysa ner till -6..”

Premiumkvalitet har sitt pris

Rab Mythic Ultra 180 är en ultralätt 3-säsongers sovsäck som kombinerar minimal vikt med hög komfort – idealisk för viktmedvetna äventyrare. Dessa imponerande egenskaper återspeglas dock i prissättningen. Med en prislapp på närmare 7000 kr ligger den i det absoluta premiumsegmentet för sovsäckar avsedda för vår, sommar och höst.

“..Ett fenomenalt värme-till-vikt-förhållande gör Mythic Ultra 180 till ett perfekt val för den som vill packa lätt – och har gott om pengar. Låg vikt och ny teknik har ett pris..”

Dunsovsäck sommer och 3-sesong – bäst i test

Marmot Sawtooth

 • Varm och bekväm 3-säsongs-sovsäck
 • Betyg 4,5/5 hos Bäst-i-Test
Marmot Sawtooth
Butikk Pris Read more
3.094,00 SEK ➜ Läs mer
3.595,00 SEK ➜ Läs mer
3.995,00 SEK ➜ Läs mer

Marmot Sawtooth är en välisolerad sovsäck avsedd för vår, sommar och höst. Fyllningen av gåsdun ger utmärkt värmeisolering under kyliga nätter.

I tester har Sawtooth fått lysande omdömen. Det oberoende svenska testnätverket Bäst-i-Test har gett sovsäcken toppbetyget 4,5 av 5 möjliga poäng. Ännu mer imponerande är att den utsetts till “Bäst i test” i deras jämförelse av 3-säsongers sovsäckar.

Sawtooth är en av Marmots mest sålda sovsäckar och ger väldigt mycket valuta för pengarna

Marmot anger att Sawtooth har en komforttemperatur på -3°C för män och -9,8°C för kvinnor (så kallad t-comfort). Vidare har den en nedre temperaturgräns på -10°C och klarar extremtemperaturer ner till -28,4°C. Dessa specifikationer gör sovsäcken lämplig för användning under kyliga höst- och vårnätter såväl som under varmare sommarförhållanden.

Insidan av Sawtooth är mycket komfortabel tack vare ett mjukt foder av nylon. Yttermaterialet består av slitstarkt nylon för god hållbarhet. Sovsäckens passform är väl avvägd för att behålla värmen under natten. Den erbjuder tillräckligt med utrymme för att röra sig, utan att för den skull skapa stora fickor med kall luft.

Sovsäcken har bra passform som bibehåller värmen under hela natten

Sea to Summit Ascent

 • 3-säsongers sovsäck
 • 10/10 hos Outsite.dk
 • 9/10 hos Opdagverden.dk
Sea to Summit Ascent
Butikk Pris Read more
3.244,00 SEK ➜ Läs mer
3.695,00 SEK ➜ Läs mer

Sea to Summit Ascent är en dunsovsäck avsedd för 3-säsongsbruk. En lätt och mångsidig sovsäck för alla typer av friluftsäventyr.

Sovsäcken har en komforttemperatur på 2°C och en extrem lägsta temperatur på -4°C, vilket gör den lämplig för både sommar och höst.

Den väger 880 gram och finns i längden 182 cm. Sovsäcken är fylld med dun och har ett yttermaterial i vävd Ripstop-nylon.

Mycket bra resultat i tester

Sovsäcken har fått mycket goda omdömen i olika tester. Divein.com gav den betyget “Dependable”, Opdagverden.dk 9 av 10 och Outsite.dk hela 10 av 10 i betyg.

Sammanfattningsvis verkar Sea to Summit Ascent vara en pålitlig och välisolerad 3-säsongssovsäck som enligt flera tester fungerar bra ner till minusgrader. Tack vare den låga vikten lämpar den sig väl för friluftsliv.

Dunsovsäck 4-sesong – bäst i test

Mountain Equipment Helium

 • Bekväm och rymlig dunsovsäck
 • “Bästa köp” enligt Which.co.uk
 • 8/10 hos Outsite.dk
Butikk Pris Read more
4.395,00 SEK ➜ Läs mer

Mountain Equipment Helium 600 är en komfortabel och lätt 4-säsongs dunsovsäck med en komforttemperatur på -5°C och en nedre gräns ända ner till -11°C.

Mountain Equipment är ett anrikt brittiskt friluftsvarumärke som har producerat teknisk utrustning för friluftsliv sedan 1961. De är särskilt kända för sina sovsäckar, jackor och annan klätterutrustning av hög kvalitet.

Denna 4-säsongssovsäck har utsetts till “Bäst i test” av konsumenttidningen Which och får även fina omdömen i andra tester, bland annat 8/10 i en recension av den danska friluftstidningen Outsite, där den prisas för god komfort och värmeisolerande egenskaper.

Enligt Outsite är sovsäcken “otroligt skön att sova i” med gott om utrymme, så man kan ligga hur man vill. Testaren berömmer den för att vara väldigt bekväm och rymlig.

Storleken, passformen och den enorma mängden fyllning, gör att den känns enormt behaglig att sova i..Det är massor av plats och du behöver inte alls tänka på hur du ligger, för du kan ligga som du vill

Helium 600 har också utsetts till “Bästa köp” i test av sovsäckar hos det brittiska konsumentmagasinet Which. Which håller med om att sovsäcken är “mycket bekväm” och enkel att kliva ut och in ur.

Which framhäver dessutom att sovsäcken är kompakt när den är ihoprullad:

Den är lätt och rullar ihop till en anmärkningsvärt liten storlek med tanke på hur tjock och väl vadderad den är när den är ur sitt fodral. Vi hade inga problem att rulla ihop den och den lilla storleken när den är packad är praktisk, tar upp minimalt med utrymme i en ryggsäck eller bagageutrymme

Dunsovsäck vinter – bäst i test

Deuter Astro Pro 800

 • Bra och prisvärd allround sovsäck
 • 9/10 i test hos Utemagasinet
Deuter Astro Pro 800
Butikk Pris Read more
Pris saknas ➜ Läs mer
3.671,00 SEK ➜ Läs mer

Deuter Astro Pro 800 är en lätt och kompakt vintersäsongssovsäck som passar dig som prioriterar låg vikt utan att kompromissa med värmen. Med en fyllning på 800 gram gåsdun och en totalvikt på 1471 gram i standardstorlek är den avsevärt lättare än många konkurrenter i samma prisklass.

I Utemagasinets test får Astro Pro 800 höga betyg (4,5 av 5) och hyllas särskilt för sin förmåga att packas ihop till en liten storlek. Passformen beskrivs som bra med extra utrymme för fötterna och god rörelsefrihet tack vare ett stretchsystem i tyget. Andra fördelar som lyfts fram är den varma nackkragen, tvåvägs dragkedja som inte fastnar och vattenavvisande material.

Astro Pro finns även i lättare varianter för 3-säsongsbruk (Astro Pro 600) och sommarbruk (Astro Pro 400). För mer extrema vintermiljöer erbjuds också en varmare modell ner till -20°C.

Slutsatsen är att Deuter Astro Pro 800 är ett utmärkt val för den som söker en lätt och packbar sovsäck med god komfort och värmeisolering för vinterbruk. Det något högre priset motiveras av den låga vikten jämfört med budgetalternativ.

Helsport Rago X-trem

 • Mycket för pengarna
 • Bekväm och rymlig vintersovsäck
Helsport Rago X-trem
Butikk Pris Read more
5.596,00 SEK ➜ Läs mer
8.839,00 SEK ➜ Läs mer

Helsport Rago X-trem är en populär vintersovsäck med en temperaturkomfort på -16°C och en viktgräns ner till -25°C. Många användare uppskattar den rymliga passformen som ger plats för extra kläder vid behov. Med en vikt på 1630 g är den relativt lätt för sin isoleringsförmåga.

Flera användare rapporterar att de hållit sig varma ner till -15°C, delvis tack vare dunkragen som hjälper till att stänga inne värmen. Dock finns också åsikter om att Helsports temperaturangivelser inte stämmer helt överens med verkligheten.

Jämfört med sovsäckar i samma prisklass på runt 7000 kr erbjuder Rago X-trem en bra kombination av låg vikt och bra isolering. Som alternativ nämns bl.a. Helsport Svalbard som är varmare men också tyngre.

Sammanfattningsvis verkar Helsport Rago X-trem vara en bra kompromiss för den som söker en rymlig och relativt lätt vintersovsäck som klarar temperaturer ner till ca -15°C. För extremare förhållanden kan dock en mer robust sovsäck vara att föredra.

Helsport Spitsbergen X-trem

 • Bäst i Test – tuffa förhållanden
 • Tärningskast 6 hos Jeger
 • Tärningskast 5 hos Jakt&Fiske
 • 8/10 hos Utemagasinet
Helsport Spitsbergen X-trem
Butikk Pris Read more
8.796,00 SEK ➜ Läs mer
8.796,00 SEK ➜ Läs mer

Helsport Spitsbergen X-trem är en vinter- och expeditionssovsäck utvecklad för de tuffaste förhållandena. Enligt Helsport är det deras mest robusta sovsäck någonsin, med en imponerande T-Limit på -45°C och T-Comfort på -32°C. Detta placerar den i en klass för sig när det gäller värmeisolering.

Spitsbergen är en så kallad Twin-Bag med ett yttre lager i polyester och en inre dunsovsäck. Detta ger flexibilitet då delarna kan användas separat – den inre som en vanlig vintersovsäck och den yttre som en sommarsovsäck. Extra isolering finns i fotändan och huvan för att minimera värmeförlust.

Nackdelen är den höga vikten på 3310 gram, vilket gör Spitsbergen till den tyngsta sovsäcken i testet. Ett lättare men fortfarande mycket varmt alternativ är Helsport Svalbard med en T-Limit på -40°C.

Spitsbergen har fått toppbetyg i tester hos välrenommerade norska friluftstidningar som Utemagasinet, Jeger och Jakt&Fiske. Jeger.no utser den till “bäst i test” med betyget 6 av 6. Detta motiverar det höga priset på över 10 000 kr.

Sammanfattningsvis är Helsport Spitsbergen X-trem ett utmärkt val för den som behöver en extremt varm och mångsidig sovsäck och är beredd att betala för högsta kvalitet. Vikten kan dock vara ett minus vid lättare expeditioner.

Helsport Spitsbergen X-Trem är helt enkelt fantastisk, för sitt avsedda bruk. Vår test visar att Helsport Spitsbergen är en extrem vinter-sovsäck. Extremt varm, extremt funktionell, extremt bekväm – och extremt dyr.

Även tidskriften Jakt&Fiske som är medlemstidningen för Norges jägar- och fiskeförbund är mycket entusiastisk om Spitsbergen och ger betyget 5:

Med Spitsbergen X-trem har Helsport skapat ett genialt twin-bag system som kombinerar det bästa av två världar… Så det är främst en expeditionssovsäck, ett användningsområde den lätt levererar suveränt på. Spitsbergen X-trem kan tyckas lite dyr för genomsnittsfriluftsmänniskan, men med tanke på att modellen täcker tre användningsområden kan den ändå vara väl värd investeringen

Slutligen ger Utemagasinet betyget 8/10. Detta är det “sämsta” betyget bland testerna av Helsport Spitsbergen, där kritiken är att trots mycket bra egenskaper så är den något tung att hantera och inte särskilt kompakt:

Helsport Spitsbergen är en twin-bag sovsäck anpassad för de kallaste vinternätterna, helst på expedition. Men lösningen kan faktiskt fungera även för sommar och höst om man inte lägger alltför stor vikt vid att allt ska vara perfekt hela tiden

Inte bara för extremt vinterbruk – går även att använda som 3-säsongs sovsäck

Hittills har vi fokuserat på egenskaperna hos Spitsbergen vid extremt kalla förhållanden och där glänser den verkligen.

Men Spitsbergen är faktiskt en två-i-ett-sovsäck, kanske till och med tre-i-ett, där du får en sovsäck för alla årstider.

Dessutom täcker två sådana påsar hela tre användningsområden: Använda tillsammans är Spitsbergen X-trem en rå vinterpåse (T-lim -45), innerpåsen ensam är en duglig vinterpåse (T-lim -25), medan ytterpåsen på egen hand definitivt duger som tresäsongspåse (T-lim -11)

Helsport Spitsbergen är en mångsidig sovsäck som kan användas i olika konfigurationer beroende på säsong och temperatur. Tillsammans fungerar den inre dunsovsäcken och den yttre fibersovsäcken som en extremt varm expedition- och vintersovsäck.

Var för sig blir den inre delen en vanlig vintersovsäck för nordiska förhållanden med en T-komforttemperatur på -16°C. Den yttre delen kan användas separat som en 3-säsongssovsäck med en T-gräns på -11°C, även om den kan bli lite för varm sommartid.

Detta gör att man i praktiken får tre sovsäckar i en, vilket kan motivera det höga priset. Spitsbergen är också mycket bekväm och varm att sova i.

Nackdelarna är främst vikten på sammanlagt 3 kg för båda delarna samt den stora packvolymen. Enligt tester i Utemagasinet och Jakt&Fiske lämpar sig Spitsbergen därför bäst för användning vid basläger snarare än för vandring.

Dunsovsäck dam – Bäst i Test

Sea To Summit Altitude ATI Women

 • 10/10 i test hos Opdagverden.dk
Butikk Pris Read more
4.395,00 SEK ➜ Läs mer

Sea to Summit har med Altitude ATII Women’s tagit fram en mycket lyxig och varm dunsovsäck speciellt utformad för kvinnor. Sovsäcken är anpassad efter kvinnors kroppsform genom att vara smalare vid axlarna, bredare vid höfterna och extra varm runt fötterna. Med en komforttemperatur på minus tio grader är den väl lämpad för kalla vinterdagar.

Altitude ATII har testats på flera övernattningar i vindskydd under vintern och recensenten är imponerad över sovsäckens mångsidighet och alla smarta detaljer Sea to Summit har inkluderat i designen. Sovsäcken är konstruerad så att dragkedjorna kan öppnas lite på båda sidor upptill, vilket möjliggör att armarna kan stickas ut. Med tryckknappar kan sovsäckens topp fästas framtill så att den hålls på plats. Detta gör att användaren kan njuta av sovsäckens värme samtidigt som de har full rörelsefrihet för armarna.

En annan smart detalj är att fotänden kan öppnas för att sticka ut fötterna. Detta är praktiskt om användaren vill stå eller sitta med sovsäcken på medan de rör sig utanför tältet. De tre dragkedjorna ger sammantaget en mycket mångsidig sovsäck med ett brett användningsområde och goda ventilationsmöjligheter vid varmare förhållanden. Dessutom kan Altitude ATII kopplas ihop med en annan kompatibel sovsäck till en bekväm dubbelsovsäck för par, eller öppnas helt och användas som täcke.

Förhållandet mellan vikt och temperaturintervall beskrivs som mycket bra. Sovsäcken upplevs som rymlig och har en skön tjock huva som hålls på plats runt huvudet med två dragskor. Dunfyllningen har en volym på 750 cuin och är behandlad för att bättre motstå fukt.

Det medföljande kompressionspåsen gör att sovsäcken tar överraskande lite plats med tanke på hur varm den är. En förvaringspåse ingår också där dunet får plats att expandera, vilket är bra för sovsäckens livslängd.

Altitude ATII Women’s beskrivs som en varm, mångsidig och genomtänkt sovsäck anpassad för kvinnor. Ventilationsmöjligheterna gör den användbar under en stor del av året. De smarta detaljerna och lyxiga dunet förtjänar beröm. Den enda lilla nackdelen som nämns är att den invändiga väskan för telefon/pannlampa kunde varit något större.

Köpguide för dunsovsäckar

Temperaturgradering

 • Komforttemperatur: Den temperatur där en genomsnittlig kvinna kan sova bekvämt utan att frysa.
 • Gränstemperatur: Den lägsta temperatur där en genomsnittlig man kan sova utan att frysa, men kan uppleva viss kyla.
 • Extrem temperatur: Den lägsta temperatur där sovsäcken ger skydd mot allvarlig kyla, men ingen komfort.
 • Välja rätt temperaturgradering efter förväntade väderförhållanden är avgörande för en bekväm sömn.

Temperaturgradering är en viktig faktor att ta hänsyn till när man väljer en dunsovsäck. Det finns tre huvudsakliga temperaturgraderingar att känna till: komforttemperatur, gränstemperatur och extrem temperatur.

Komforttemperaturen anger den temperatur där en genomsnittlig kvinna kan sova bekvämt utan att frysa. Detta är den högsta temperaturen i sovsäckens temperaturintervall och passar för de flesta användare under normala förhållanden.

Gränstemperaturen är den lägsta temperatur där en genomsnittlig man kan sova utan att frysa, men kan uppleva viss kyla. Detta är en bra riktlinje för de som ofta sover i kallare förhållanden eller som generellt sett är varmare av sig när de sover.

Extrem temperatur avser den lägsta temperatur där sovsäcken ger skydd mot allvarlig kyla, men ingen komfort. Denna temperaturgradering är avsedd för överlevnadssituationer och rekommenderas inte för normalt bruk.

Dunkvalitet och etiska överväganden

 • Typer av dun
  • Gåsdun: Anses vara den bästa typen av dun med högre fillpower och bättre isoleringsförmåga.
  • Ankdun: Mindre dun med lägre fillpower, men fortfarande effektiv isolering.
 • Dunkvalitet (fillpower): Mäter dunets förmåga att expandera och isolera. Högre fillpower innebär bättre isolering och mindre packvolym.
 • Högre dunkvalitet ger bättre prestanda och mindre packvolym, men är ofta dyrare.

Typen av dun och dess kvalitet har stor betydelse för sovsäckens isoleringsförmåga och packvolym. Gåsdun anses vara den bästa typen av dun med högre fillpower och bättre isoleringsförmåga jämfört med ankdun. Ankdun är mindre och har lägre fillpower, men erbjuder fortfarande effektiv isolering.

Fillpower är ett mått på dunets kvalitet och dess förmåga att expandera och isolera. Högre fillpower innebär att dunet har bättre isoleringsförmåga och kan komprimeras till en mindre packvolym. Sovsäckar med högre fillpower är ofta lättare och mer komprimerbara, vilket är fördelaktigt för aktiviteter där vikt och packvolym är avgörande faktorer.

Det är dock viktigt att notera att sovsäckar med högre dunkvalitet och fillpower ofta är dyrare. När man väljer en dunsovsäck är det viktigt att hitta en balans mellan dunkvalitet, prestanda och pris som passar ens behov och budget.

När det gäller dun är det också viktigt att ta hänsyn till etiska aspekter. Ansvarsfull duninsamling, som Responsible Down Standard (RDS), säkerställer att dunet kommer från fåglar som inte utsatts för onödigt lidande, såsom levandeplockad dun eller dun från tvångsmatade fåglar. Att välja en sovsäck med RDS-certifierat dun bidrar till att främja djurvälfärd och hållbara metoder inom dunindustrin.

Vissa tillverkare använder även återvunnet dun i sina sovsäckar, vilket minskar miljöpåverkan och bidrar till en mer hållbar produktion. Genom att välja en sovsäck från en tillverkare som prioriterar etiska och hållbara metoder kan man som konsument bidra till en positiv förändring inom branschen.

Form och storlek

 • Sovsäcksformer
  • Mummi: Smal vid fötterna, bredare vid axlarna. Bra värmeeffektivitet, men mindre rörelsefrihet.
  • Rektangulär: Samma bredd från topp till botten. Mer rörelsefrihet, men mindre värmeeffektiv.
  • Semi-rektangulär: En kombination av mummi- och rektangulär form för balans mellan värme och komfort.
 • Storlekar: Sovsäckar finns ofta i olika längder för att passa olika kroppsstorlekar.
 • Välja rätt passform är viktigt för optimal komfort och värmeeffektivitet. En för stor sovsäck är mindre effektiv, medan en för liten kan kännas instängd.

Sovsäckens form och storlek påverkar både dess värmeeffektivitet och komfort. Det finns tre huvudsakliga sovsäcksformer att välja mellan: mummi, rektangulär och semi-rektangulär.

Mummisovsäckar är smala vid fötterna och bredare vid axlarna, vilket ger en kroppsnära passform. Denna form minimerar mängden luft som behöver värmas upp inuti sovsäcken, vilket resulterar i bättre värmeeffektivitet. Mummisovsäckar är idealiska för kallare förhållanden och när vikt och packvolym är viktiga faktorer. Nackdelen är att den tajta passformen kan begränsa rörelsefriheten.

Rektangulära sovsäckar har samma bredd från topp till botten, vilket ger mer utrymme och rörelsefrihet. Denna form är bekväm för de som föredrar att ha mer plats att röra sig på under sömnen. Rektangulära sovsäckar är dock mindre värmeeffektiva på grund av den större mängden luft som behöver värmas upp inuti sovsäcken.

Semi-rektangulära sovsäckar är en kombination av mummi- och rektangulär form. De erbjuder en balans mellan värmeeffektivitet och komfort, med mer utrymme vid axlarna och höfterna men är smalare vid fötterna. Denna form passar många användare som vill ha både värme och rörelsefrihet.

Utöver formen är det viktigt att välja rätt storlek på sovsäcken. Sovsäckar finns ofta i olika längder för att passa olika kroppsstorlekar. En för stor sovsäck kommer att ha mer utrymme som behöver värmas upp, vilket minskar värmeeffektiviteten. En för liten sovsäck kan däremot kännas instängd och obekväm.

Läs den här artikeln på andra språk

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top