Tvåmannatält – Bäst i Test 2024

Om du och din partner, kompis eller ditt barn ska ut på äventyr är ett bra tvåpersoners tält helt avgörande. Men vilka modeller passar bäst för er? Vi har samlat tester på över 10 populära tvåmannatält tält på marknaden för att hitta det optimala valet.

I vårt omfattande test tar vi upp allt från enkla och prisvärda sommartält, till avancerade vintermodeller för extrema förhållanden. Vi presenterar både totalvinnaren och bästa köp inom olika kategorier.

Oavsett om ni är ute efter ett lätt tält för toppturer, robust modell för fjällvandring eller familjetält för bilsemester, så har vi hittat det perfekta valet för er.

Bästa Tvåmannatält

MSR Tindheim

  • Rymligt och stabilt tunnelält
MSR Tindheim

MSR Tindheim är ett rymligt och stabilt tunnelält för två personer som har fått goda omdömen i norska tester. Ett rymligt tält med fin takhöjd, detta är ett tält som lämpar sig för camping och andra turer där komfort är viktig.

Innertältet har en längd på hela 240 centimeter, vilket är mer än många andra jämförbara tält..Invändig bredd är 114 centimeter och nettotakhöjden är 101 centimeter. Tältet smalnar något i fotändan, men det fungerar ändå i praktiken bra för två personer. Ensam är utrymmet rent kungligt

Hos Utemagasinet får MSR Tindheim också 7 av 10 poäng. Testaren skriver att tältet framstår välutrustat och passar för vår-, sommar- och höstturer. Det beröms för att vara rymligt och ha genomtänkta lösningar. Men vikten kunde ha varit lägre för ett tvåmannatält för sommar och höst.

Sammanfattningsvis utmärker sig MSR Tindheim som ett stabilt och praktiskt tunnelält för två personer. Med sina rymliga mått och gedigna material passar det bra för norskt sommarväder, även om vikten kanske är i överkant för ett rent sommar- och hösttält.

Vi upplever Tindheim 2 som ett bra allround-tält som är lätt att tycka om. Det har alla tunnelältets fördelar med enkel uppsättning även i vind, samt att innertältet är skyddat mot nederbörd under uppsättning

Helsport Reinsfjell

  • Bäst i test på DNT.no
  • Bra köp på Utemagasinet.no
  • 8/10 på Opdagverden.dk
  • 2 sovplatser
  • Kupoltält
  • 3-säsong
  • Vikt: 2,2 kg

Letar du efter det ultimata tältet för två? Enligt färska tester från DNT och Utemagasinet är Helsport Reinsfjell Superlight 2 ett utmärkt val.

Helsport Reinsfjell utsågs till bäst i DNT:s test av 29 barmarkstält. Imponerande låg vikt på 2,2 kg, samtidigt som rymd och komfort bibehålls. Två ingångar och förtält på varje sida.

Utemagasinet lyfter fram stabiliteten trots låg vikt. 3-säsongs kupolkonstruktionen är robust och står stadigt utan extra pluggar. Hög takhöjd och raka sidoväggar ger god komfort, även om kortväggarna lutar inåt något, en utmaning för de längsta.

Helsport Reinsfjell är ett lätt tvåmannatält. Men det är fortfarande i nivå med de andra när det kommer till stabilitet.»

Helsport Reinsfjell Superlight 2 har många fördelar. Bland annat kan man sätta upp innertält och yttertält samtidigt, vilket är praktiskt vid dåligt väder. Tältduken når marken och det finns myggnät i dörrarna, så tältet passar bra för det nordiska sommarklimatet.

Även om tältet är lätt, är det tillräckligt starkt om man hanterar det omsorgsfullt, enligt DNT. Men för längre tältning rekommenderas ett tält i tyngre material.

En nackdel är att ventilationen inte är optimal på de varmaste dagarna, skriver Utemagasinet. Men med tanke på kvaliteten och fördelarna, är det ett bra alternativ för friluftsliv.

Helsport Lofoten Pro 3

  • Lätt och slitstarkt tält för hela året
  • 7/10 i test hos Utemagasinet

Helsport Lofoten Pro är en serie tunneltält för två eller tre personer från det norska friluftsmärket Helsport. I serien Lofoten hittar vi också Superlight-modellen, som är ett lättviktstält för 3 säsonger.

Lofoten Pro 3 är istället ett helårstunneltält som även fungerar på snö och vintertid.

Helsport Lofoten Pro 3 är ett utmärkt tält för dig som vill bära lätt och samtidigt ha ett tält som fungerar hela året, utan att du ger dig ut på de mest hårdfrusna vinteräventyren

Lätt att sätta upp själv

Enligt testet hos Utemagasinet får Lofoten Pro 7/10 totalt. Det framhålls som ett mångsidigt och robust tält för alla årstider, med en bra kombination av låg vikt och stor plats, samt att det är enkelt att sätta upp:

Helsport Lofoten Pro 3 är mycket enkelt att sätta upp, ett klassiskt tunneltält med tre stänger som är färgkodade, och det är det tältet som är minst utmanande att sätta upp själv

Inuti har Lofoten Pro ett rymligt sovrum med myggnät och praktiska förvaringsfickor. Tältets förrum kan användas för matlagning och ger möjlighet för utsikt och ventilation.

Lofoten Pro finns i versioner för två eller tre personer. Vikten ligger runt 3,4 kg, vilket gör det lämpligt för att bäras i ryggsäck över längre avstånd.

Med sin lätta vikt och solida konstruktion framstår Lofoten Pro som ett bra alternativ för väderutsatta turer i berg och mark genom alla årstider. Praktisk tunnelform och förvaringsutrymme är andra fördelar.

Helsport Ringstind

  • Lättviktigt tunneltält
  • 8/10 i test hos Utemagasinet
Helsport Ringstind

Helsport Ringstind 2 är ett lättviktigt tunneltält för två personer som sticker ut med sin extremt låga vikt. Med sina blygsamma 1450 gram är det ett av de lättaste tvåmannatälten på marknaden.

Helsport Ringstind är solid för att vara ett lättviktstält, med den kvalitet vi förväntar oss från Helsport. Om du främst behöver ett tält för fjällvandringar, är Ringstind ett bra val

Enligt Utemagasinets test får Ringstind 8 av 10 poäng där speciellt kvaliteten på duken framhävs som “i en klass för sig”.

Det dras poäng för att utrymmeskänslan inte är den allra bästa och att tältet inte är lika lätt att slå upp som andra i testet:

Helsport Ringstind är inte lika snabbt att sätta upp som de andra tälten i testet. Här måste du slå upp tältet i den ena änden och spänna fast det, vilket tar lite mer tid och kan kräva lite övning om det blåser

I DNT:s (Den Norske Turistforening) test av lätta tvåmannatält får Ringstind 2 beteckningen “medelbra”. Det beröms för att vara lätt, ha god takhöjd och vara enkelt att rigga med endast en huvudstång. Men kritiken handlar om begränsat utrymme i det lilla förtältet och bristande ventilation längst ner.

Tältet har en huvudingång och två mindre sidoingångar. Med sin tunnelform och låga vikt passar Ringstind 2 bra för turer där varje gram räknas, som fjällvandringar och cykelturer.

Sammanfattningsvis utmärker detta lätta och kompakta tvåmannatält sig med extremt låg vikt samtidigt som det har en solid tunnelkonstruktion.

Fjällräven Abisko View

  • 9/10 på Opdagverden.dk
  • 2 sovplatser
  • Kupoltält
  • 3-säsong
  • Vikt: 2,95 kg

Fjällräven Abisko View 2 är ett uppskattat 3-säsongstält med många fördelar, enligt tester från Utemagasinet och Opdag Verden.

Tältet väger bara 3 kg, vilket gör det lätt att bära. Det beskrivs som robust och hållbart, med förstärkningar på utsatta ställen. Designen ger bra ventilation och rymd, med gott om myggnät. Unikt är möjligheten att öppna hela yttertältet för maximal utsikt och luftflöde.

Fjällräven får beröm för sitt miljöfokus – tältet är tillverkat utan giftiga ämnen och har en fluorkarbonfri impregnering.

Några nackdelar är att stångkanalerna inte hänger ihop, vilket kan göra uppställningen klumpig. Det fungerar också bäst om man ligger med huvudet vid varandras fötter, vilket kan upplevas som irriterande.

Sammanfattningsvis är Abisko View 2 ett lätt, robust och miljövänligt tält med bra ventilation, men vissa begränsningar i designen.

«Priset är utan tvekan i den högre klassen, men när du får ett extremt funktionellt högkvalitativt tält med god hänsyn till naturen kan det utan tvekan försvaras»

MSR Freelite

  • 8/10 på Utemagasinet.no – “Mest för pengarna”
  • 2 sovplatser
  • Kupoltält
  • 3-säsong
  • Vikt: 2,95 kg

MSR FreeLite 2 Ultralight Backpacking Tent, som tidigare recensioner gett högt betyg, är ett toppval för friluftsentusiaster som letar efter ett lätt och robust tält. Den har en anmärkningsvärt låg packvikt på 1,33 kg, och dess kompakta storlek (46 x 15 cm) gör den till en dröm för vandrare som vill resa lätt.

«MSR Freelite 1 är ett fristående kupoltält med innerduk och ytterduk. Konstruktionen gör att den står stadigt på egen hand när vädret spelar spratt»

Med en packvikt på endast 1,33 kg och kompakta mått (46 x 15 cm), är detta tält perfekt för lättviktsvandring. Det är tillverkat av slitstarkt, vattentätt 15D silikoniserat nylon med ripstop och MSR:s Xtreme Shield-beläggning. Stångsystemet kombinerar karbon, harts och ballistisk fiber för exceptionell styrka.

Jeppe Gabriel Spence från Opdagverden.dk hyllar dess hållbarhet i sin recension, noterande att tältet kan pressas ned mot marken utan skada. Trots sin lätthet rymmer tältet två personer och har två ingångar för bekvämlighet, även om lagringsutrymme och uppsättning i regn kan vara utmanande.

Bästa billiga tvåmannatält

MSR Elixir

  • Snabb att sätta upp
  • Rymlig
  • Får betyget 5 av 5 i Dagbladet
MSR Elixir

MSR Elixir 2 är ett prisvärt och mångsidigt kupoltält för två personer som har fått bra betyg i tester. Det passar för både camping och backpacking m.m.

Dagbladet ger det betyget 5 av 5 i sitt test. De framhåller att tältet är enkelt att sätta upp och förvånansvärt rymligt i sovdelen.

Tältet är väldigt lätt att sätta upp och definitivt snabbt för att vara kupoltält..Detta är ett bra tält och definitivt ett bra köp

I DNT:s test av lätta tvåmannatält får MSR Elixir 4 beteckningen “medelmåttig”.

Med en vikt på 2,8 kg är Elixir 2 tillräckligt lätt för att bäras i ryggsäck. Dess kupolform gör det snabbt att sätta upp. Men med tanke på medelmåttiga betyg i tester passar det kanske bäst för sommarbruk i fint väder.

För ett rimligt pris får man ett lätt och enkelt kupoltält för två från MSR. Men man ska inte förvänta sig lika bra kvalitet och väderbeständighet som i dyrare modeller.

Uppblåsbart tält för 2 person – Bäst i Test

Heimplanet The Cave

  • 8/10 på Utemagasinet.no – “Mest för pengarna”
  • 2 sovplatser
  • Kupoltält
  • 3-säsong
  • Vikt: 2,95 kg

Heimplanet The Cave är ett uppblåsbart tält på 4,8 kg för 2-3 personer. Det är ett intressant alternativ för den som vill slippa traditionella tältstänger.

Tältet kan pumpas upp snabbt utan ansträngning. Materialen är av hög kvalitet och vattentäta. Stångsystemet i karbonfiber är motståndskraftigt och återgår till normalt tillstånd efter påfrestningar.

«Det tog inte mer än fem minuter från det att jag öppnade väskan tills tältet var fullt uppställt.»

Testaren från Tek.no var inte riktigt lika entusiastisk:

«Det tar inte all världens tid att montera, men upplevs inte heller vara nämnvärt snabbare eller enklare än traditionella tältstänger. Åtminstone inte första gången du slår upp tältet»

The Cave sticker ut med sina två ingångar vilket ger bra flexibilitet. Det finns plats för två personer trots den låga vikten. Några nackdelar är att lagringsutrymmet är lite begränsat och att installationen kan vara knepig i regnigt väder. Men för den som vill slippa tältstänger är The Cave ett spännande alternativ.

Hilleberg Kaitum

  • 9/10 på Utemagasinet.no
  • Terningkast 5 på Klikk.no
Hilleberg Kaitum

Hilleberg Kaitum 3 GT är ett lätt 3-personers tunneltält för åretruntbruk med en vikt på 4,1 kg.

Tältet har en tunnelfunktion med tre tvärgående stänger som ger gott om utrymme. Det har två ingångar och två rymliga förrum som kan öppnas helt.

Yttertältet är i slitstarkt kerlon och innertältet har öppningar åt båda hållen med myggnät och ventiler.

I Utemagasinets test får Kaitum 3 GT betyget 9/10. Recensenten beskriver det som ett tält med låg vikt och god komfort för året runt-bruk. Det har två ingångar och förrum vilket ger flexibilitet.

Tältet saknar stormmattor men ger låg packvolym och bra ventilation. Det klarar inte vinterstormar lika bra som större modeller men fungerar fint året runt. Tältet är enkelt att sätta upp och har gott om plats.

Det här är tältet för dig som vill ha ett lätt tält, som fungerar året runt, med gott om plats både invändigt och i förrummet

MSR Remote

  • 9/10 hos Utemagasinet.no
  • “Top pick” hos Outdoorgearlab.com
MSR Remote

MSR Remote 2 är ett robust 2-personers tunneltält för åretruntbruk. Med en vikt på 3,2 kg har det en självbärande konstruktion som ger god inre höjd och rymlighet.

Tältet har två ingångar och vestibuler med plats för förvaring och matlagning. Det är tillverkat av slitstarka material och har förstärkta linor. Praktiska detaljer som upphäng och nätfickor gör Remote 2 lämpligt för längre turer under krävande förhållanden.

Enligt en recension är Remote 2 ett genomtänkt tunneltält för vinter- och expeditioner. Den självbärande konstruktionen lovar gott om utrymme och materialen verkar robusta. Två ingångar, rymliga vestibuler och förstärkningar gör att tältet ser säkert ut i dåligt väder. Samtidigt verkar det praktiskt för förvaring och komfort.

I Utemagasinets test får MSR Remote 3 betyget 9/10. Recensenten nämner den låga vikten för ett vinter- och expeditionstält. Tältet har två ingångar, bra förvaringsfickor och torklinor för kläder.

Det är utformat för att klara stora snömängder och tältstängerna är kopplade till golvet, vilket ger stabilitet i stark vind.

Inuti är det lite trångt för tre personer på vinterexpedition. Ventilationen i yttertältet kunde vara bättre, men tältet hanterar riktigt vinterväder bra.

MSR Remote 3 är ett tält med låg vikt för vinterbruk som klarar riktigt vinterväder bra, om du vänjer dig vid att sätta upp det

Att sätta upp tältet kräver lite tålamod och kalla fingrar.

Värt att veta om att köpa 2-mannatält

När man ska ut på tur är valet av rätt tält helt avgörande för en bra upplevelse. Speciellt om man är två som ska dela på tältet, är det extra viktigt att storleken och utformningen passar. Här är några viktiga saker att tänka på när du ska köpa 2-mannatält.

Storlek

När du ska välja ett 2-personers tält är storleken det allra viktigaste. Kontrollera de inre måtten, som bör vara minst runt 215 x 135 cm för att två vuxna ska få plats med varsitt liggunderlag. Vissa tält smalnar av även mot fotändan, så kontrollera bredden där också. Modeller med 220 cm längd eller mer ger extra komfort och rörelsefrihet.

Tänk också på hur mycket utrymme ni behöver för bagage och utrustning. Med trånga mått blir det snabbt trångt och inte så trevligt att dela tält, så prioritera utrymme om ni är två. Om ni inte är så långa kanske ni klarar er med lite mindre utrymme. Men kontrollera alltid de konkreta måtten, lita inte enbart på angivelsen av antal sovplatser.

Styling

När du har hittat tältmodeller i lämplig storlek är nästa steg att överväga takformen. De två huvudtyperna av tält är kupol- och tunneltält. Kupoltält har böjda tak som ger en bra takhöjd men de väger något mer och tar längre tid att sätta upp.

Tunneltält har raka tak vilket underlättar snabb uppsättning men å andra sidan ger en lägre takhöjd. Fördelen med kupoltält är alltså en större känsla av rymd invändigt, medan tunneltält är snabbare och enklare att sätta upp, särskilt om du är ensam. Hybridmodeller kombinerar det bästa från både kupol- och tunneltält och försöker erbjuda en balans mellan dessa funktioner.

Dörrar/ingångar

När du ska dela tält är det en fördel med minst två sidoingångar. Då slipper den ena krypa över den andra för att komma till sin sida. Separata ingångar ger också möjlighet att välja den mest vindskyddade sidan beroende på förhållandena.

Storleken på ingångarna påverkar hur enkelt det är att ta sig in och ut, speciellt med ryggsäck och utrustning. Trånga öppningar blir fort opraktiska. En stor dörr gör det också lättare om det skulle börja regna och du måste dra in ryggsäcken. Kontrollera därför att öppningarna är tillräckligt stora för era behov.

Antal säsonger

De flesta 2-mannatält är avsedda för vår, sommar och höst, det vill säga 3 säsonger. Dessa klarar regn och lite vind, men inte vinterförhållanden. Om du ska på vinterturer i fjällen eller tuffa expeditioner behöver du ett 4-säsongerstält eller helårstält.

3-säsongerstält är ofta det mest mångsidiga valet för de som är ute året runt. Om bara en tur går till vinterfjällen, kan det vara värt att investera i ett extra vintertält snarare än ett kompromisstält. Tänk igenom vilka typer av turer ni har planerat och välj tält därefter.

Ett 3-säsongerstält kan också användas på vintern för lugna turer, men då måste du välja dagar med lite vind och nederbörd. Kontrollera alltid väderprognosen noggrant innan avresa.

Vikt

Vikten på tältet har mycket att säga om hur praktiskt det är att bära med sig på tur. Tunga tält på 3-4 kg eller mer blir snabbt jobbigt i längden.

För kortare turer i bilutflyktsområden är vikt mindre avgörande. Men ska du ut på flerdagsturer till fots med full packning, räknas varje gram. Då bör du sikta på ett lätt tält på under 3 kg, eller helst ner mot 2 kg för extra lätta modeller.

En tumregel är att ju mer robust och vind- och vattentätt ett tält är, desto tyngre blir det ofta. Här måste du ta ställning till vad som är viktigast för just er användning: minsta möjliga vikt eller maximal styrka och skydd i dåligt väder. De bästa behöver inte vara de lättaste.

Pris

Priserna på 2-personers tält varierar mycket. Enkla sommarmodeller i tunn nylontältduk kan kosta från runt 2 000 kronor. Dessa fungerar bra för varma sommardagar, men klarar inte så mycket vind och nederbörd.

På den andra änden av skalan hittar du avancerade tält för extrema förhållanden som kan kosta över 10 000 kronor. Här betalar du för robust konstruktion i slitstarka material som klarar både storm och kalla grader.

De flesta hamnar någonstans mittemellan. Ett bra 3-säsongstält från ett erkänt märke med tillräckligt utrymme för två personer, två ingångar och en takhöjd på runt 120 cm, kostar vanligtvis mellan 3 500 och 6 000 kronor.

Tänk över hur ofta och under vilka förhållanden ni mest sannolikt kommer att använda tältet. Det hjälper att sätta en realistisk budget innan du börjar jämföra modeller.

Förtält

Vissa 2-personers tält levereras med integrerat förtält eller har möjlighet att fästa ett separat förtält. Detta ger extra förvaringsutrymme och möjlighet att sitta under tak vid ingången.

Överväg hur mycket utrymme ni behöver för packning och eventuellt matlagning. Vill ni ha ett helt stängt förtält, eller räcker det med en enkel överbyggnad som skyddar mot väder, vind och insekter?

Förtält är praktiska, men ökar samtidigt packstorlek, vikt och uppsättningstid. Bestäm om nyttan överväger nackdelarna för er användning. Ett alternativ kan vara att ta med en extra presenning att spänna över ingångspartiet vid behov.

Förtält

De flesta tält har möjlighet till ett förtält, antingen sytt ihop med tältduken eller som ett separat tillbehör. Ett förtält ger extra plats för förvaring av bagage, matlagning eller som vistelseutrymme vid dåligt väder.

Storleken på förtältet avgör hur mycket extra utrymme du får. Kontrollera att det är tillräckligt stort för era behov. Vissa föredrar stängda förtält medan andra föredrar den öppna varianten som släpper in mer ljus och frisk luft. Detta beror på vad ni ska använda det till.

Ha i åtanke att ett stort förtält med golv och väggar gör helhetspaketet betydligt tyngre. Här måste du väga nyttan mot den vikt det lägger till.

Storleken på förtältet har stor betydelse för hur praktiskt det är. Kontrollera att det finns tillräckligt med utrymme för det ni tänkt använda det till – om ni till exempel vill kunna sitta två personer där inne. Förtält måste ofta köpas separat, så kontrollera att det finns kompatibla modeller för det tält du valt.

Materialkvalitet

Kvaliteten på tältduken har mycket att säga om hur bra tältet klarar vind, regn och slitage över tid. Vattentäthetsangivelsen berättar hur vattentätt tyget är. Värden över 3000 mm håller de flesta normala regnskurar ute.

Silikonimpregnerat polyester och andra avancerade material håller sig vattentäta längre än standardnylon. Men de ökar också vikt och pris.

Sömmar och blixtlås är också utsatta punkter som påverkar livslängden. Kontrollera att dessa verkar solida, och att regnskydd skyddar blixtlåsen.

Hög kvalitet kostar, men betalar sig över tid genom att hålla tältet vatten- och vindtätt säsong efter säsong. Ett billigt tält kan locka med lägre pris, men slutar ofta som ett dåligt köp om det inte håller måttet mot väder och vind.

Uppställning

Hur enkelt och snabbt ett tält är att sätta upp har mycket att göra med användarvänligheten. Här kommer återigen takformen in. Kupoltält är lite mer avancerade att sätta upp, eftersom duken måste spännas ut i en viss ordning. Detta tar längre tid och kräver att båda sätter sig in i systemet.

Tunneltält är däremot väldigt enkla att sätta upp. Du fäller ut botten, sätter upp stolparna och kastar över duken. Här går det också bra att sätta upp ensam. Man måste dock räkna med 10-15 minuter.

När tältet väl är uppe och linorna är utspända, står de flesta modeller stabilt även i ganska kraftig vind. Men en snabb och enkel uppsättning är definitivt en fördel på turer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top