Havsfiskespö och båtfiskespö – Bäst i Test 2024

Fånga torsken eller hälleflundran i djupet och dra den ombord med ett havsfiskespö!

Vi har hittat och testat de bästa havsfiskespöna från de bästa märkena som Penn, Abu Garcia och Shimano.

Köp ett fiskespö utan rulle eller få allt du behöver med ett fiskeset. Med ett havsfiske kit är du redo för strid på nolltid.

Bästa havsfiskespöna:

Bästa havsfiskespön

Det finns många bra havsfiskespön på marknaden idag, men jag har hittat ett par av dem som presterar bäst i tester och får flest rekommendationer från experterna.

Penn Regiment III

 • Rekommenderas av Napp och Nyt
 • Rekommenderas av Fiske365.no

Penn är ett märke man ofta kommer att stöta på när det kommer till havsfiske och det första havsspöet i testet är också av det amerikanska märket, Penn Regiment II, som är ett mångsidigt havsspö för båtfiske.

Den kan användas oavsett om du fiskar torsk, hälleflundra eller om du tar med dig spöet på semestern till varmare trakter.

Detta är för sportfiskaren som vill ha mångsidigt fiske. Du kan använda detta havsfiskespö för både jigging och betesfiske.

Fiske365.no

Fiskspöet är gjort i lätt kol för att du inte ska tröttna mitt i kampen mot besten i havet.

Spön finns i flera modeller: 12-30 lbs, 15-40 lbs och 20-60 lbs. Jag rekommenderar 15-40lbs.

Detta fiskespö rekommenderas även av den norske sportfiskaren Asgeir Alvestad. Han har Youtube-kanalen Napp och Nyt och har fångat många riktigt stora fiskar i karriären. Du kan se hans recension av den direkt nedan.

Med ett pris runt 1000 kr är det inte billigast, men inte dyrast heller, så här får du kvalitet som fungerar till det mesta.

Bästa rese havsfiskespö

Shimano XTC båt

 • Betyg 6 hos Norges Jägare- och Fiskarforbund

Resspö från japanska Shimano som är känt för att vara en av världens bästa tillverkare av fiskeutrustning.

Jag har mest erfarenhet av deras haspelspön, men detta 4-delade resespö får fantastiska recensioner och kommer i styrkorna 20-30lbs och 30-50lbs. Detta är alltså ett spö som kan tas med på en tur till Lofoten efter storfisk som torsk och hälleflundra.

Rejäl spö med bra komponenter och bra kolhalt (XT60). Bra känslighet i hela spöet. Bra längd på skaftet. Lämplig för tungt havsfiske som hälleflundra och för långlinor på stora djup. Den lättare modellen borde passa som ett allround havsfiskespö. Plus för avtagbar buttcap och tub.

Norges Jeger och Fiskerforbund – 3 Februar 2022

Spön är gjord av kol, vilket gör den lätt som ingenting, men placerar den också i den högre änden prismässigt.

Fiskspöet fungerar bra med en Shimano multiplikatorrulle.

Penn Overseas XT Boat

 • Betyg 6 hos Norges Jägare- och Fiskarforbund

Dessa resespön från Penn är jättebra för dig som gillar att resa till fiskeplatser och därför behöver kunna packa spöet i resväskan och bilen.

Denna modell är 5-delad och tar därför nästan ingen plats i resväskan.

Penn Overseas XT Boat finns i lättare och tyngre spön.

De lättare spöna är suveräna allround fiskespön med en verkan på 12-30 lbs, lämpliga för det mesta fisket, från det lätta makrillfisket till de större torsken.

De tunga modellerna är avsedda för havets största fiskar, jättehälleflundra och torsk, eller om du tar spöet till tropikerna.

Penn Overseas XT Boat rekommenderas av Norges Fiske- och Jaktforbund, vilket ger den betyg 6/6 i testet:

”…Bedömning: Kraftfullt spö med bra komponenter och hög kolhalt. Bra känslighet i hela spöet. Bra längd på skaftet. Lämplig för tungt havsfiske som hälleflundra och för långlinor på stora djup. Levereras med tub. Borde ha haft en avtagbar rumpa. De lättare modellerna är snygga allroundspön…”

Norges Jeger och Fiskerforbund – 3 februar 2022

Bästa billiga havsfiskespö

Ett havsfiskespö behöver inte kosta flera tusen kronor. Det finns många bra alternativ i lågprisutbudet, men jag skulle ändå rekommendera dig att inte köpa en slumpmässig bar i Biltema. Till skillnad från andra fiskespön måste ett havsspö tåla tunga jiggar och tunga fiskar, så risken att det går sönder är större. Håll dig därför till välkända märken som Abu och Fladen, som jag har hittat ett par exempel på strax nedan.

Abu Garcia Seven Boat

 • Rejäl havsfiskespö från Abu

Det svenska märket Abu Garcia kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta då min farfar brukade fiska med ett Abu-spö. Jag fick låna den och öva med den i fjorden i Västnorge.

För mig är Abu därför historia, kvalitet och tradition.

Idag ägs Abu av den amerikanska kedjan Pure Fishing som även äger Berkeley och nu fokuserar mer på billigare fiskespön.

Detta havsfiskespö är då också helt rimligt med ett pris på endast 300 kr. Då blir det inte mycket billigare och med Abu vet du att det finns kvalitetsgaranti.

Fiskespöet här är ett 15-30 lbs spö, som passar för det mesta fiske, även för större fiskar.

Penn Warfare Boat

 • Billigt havsfiskespö från Penn

Med ett pris på över 500 kr är den inte precis i den billigaste kategorin, men vi tar med den här i alla fall då den är rimlig för ett Penn-spö.

Penn är förmodligen världens bästa fiskespö för havsfiske och denna modell är ett nästan okrossbart spö i grafit, som är designat för stor torsk och hälleflundra.

Den har ett kryss i botten för havsfiskebälte, så du kan lägga all din kraft på att lyfta monstret till ytan.

Bästa havsfiskespön för upprullning

Med ett havsfiskespö med haspelrulle är du redo för nöje och kustfiske efter torsk, plattfisk, makrill och vad som helst som finns i vattnet den dagen.

Dessa kastspön är avsedda för lättare blixtar och bete som du kan kasta rakt in i fiskstim. Den är mycket effektiv på grundare vatten, men fungerar även bra på lite djupare vatten.

Shimano Forcemaster AX Båt

 • Favorit från Shimano

Det går inte att testa fiskespön utan att Shimano är inblandad!

Det japanska märket är särskilt en gigant när det kommer till fiskerullar, där de förmodligen gör världens bästa rullrullar, men de lyckas också ligga i toppen av fiskespön och havsfiskespön.

Här har jag hittat ett billigt havsfiskespö för endast 300 kr. Jag tycker att det är ett fynd för priset, att kunna få ett Shimano-spö så billigt.

Modellen heter Forcemaster AX och du får den med en kastvikt på 50-150 gram, perfekt till makrill och sommartorsk.

Bästa havsfiske kit

Med ett havsfiske kit är du redo för strid på nolltid. Jag tycker att det är en bra idé att köpa ett set istället för att mixa och matcha. När du köper ett set vet du att en expert redan har funderat på vilket hjul som passar vilken stång. Bra för nybörjare.

Penn Sea fiskeset Allround

 • Havsfiskeset med allt du behöver

Fiskeset från amerikanska Penn som förmodligen är världens bästa företag när det kommer till havsfiskeutrustning. Här får du spö och rulle så du är redo för strid mot havets giganter. Och allt till ett rimligt pris.

Spön är Penn Regiment II som jag rekommenderar som “bäst i test” och rullen är Penn Squall Level Wind som är en nyare rulle. Den klarar både jiggning och tunga jiggar.

Spöt är i viktklassen 15 – 40 lbs, så här kan du fiska det mesta – från sommartorsk till hälleflundra.

Hur väljer man ett havsfiskespö?

I det här avsnittet får du hjälp med att välja rätt havsfiskespö. Vi har rådfrågat experter från Norge och Danmark för att höra vilka spön de rekommenderar.

Vad är ett havsfiskespö?

Ett havsfiskespö kallas också för båtspö och är ett kort och rejäl fiskespö avsett för fiske från båt i havet, därav namnet.

Man fiskar med beten och jiggar efter torsk, sej, hälleflundra, makrill och andra fiskar och typiskt sett kastar man inte, utan sänker ned beten och betet i djupet och rör sig sedan för att locka fisken att bita.

Det är väldigt stor skillnad på vilken utrustning man behöver beroende på om man fiskar på grunt vatten eller i en djup fjord på flera hundra meter. Fiskar du makrill, torsk eller jättehälleflundra?

Utrustningen ska vara lämplig för det du jagar.

Vad fiskar du efter?

Allt gott finns i havet och i fjordarna. Några av de mest populära fiskarna att fiska efter i Norge är:

 • Torsk
 • Pollock
 • Hälleflundra
 • Makrill
 • Lång

Men det finns också flera spännande arter du kan stöta på i ditt fiske. På senare år har det nu till och med gått att fånga makrillstör, ett fiske som ställer stora krav på fiskespö och rulle.

Längd på fiskespö

Ett havsfiskespö är vanligtvis kort, 5 till 8 fot, även om de är tillgängliga längre eller kortare.

En pruttstång på 6,5-7 fot är ett bra val för de flesta.

“..Den idealiska havsnivån är 1,9-2,1 meter – ungefär 6,5 – 7 fot..”

Jens Ploug Hansen – Havfiskerens Håndbog

Om du ska fiska från jolle eller liten båt är ett kort spö ett bra val, medan du på större turbåtar med fördel kan välja ett längre spö så att du kommer långt bort från sidan av båten.

Ett längre spö gör det också lättare att fiska med bete, då man kan få betet att röra sig mer.

Omvänt är ett kortare spö bättre för att dra upp fisken från djupet. Du kan lägga mer kraft på stroken och det kan faktiskt göra stor skillnad. Enligt Fiskogfri.dk kan du få upp till 50% mer kraft med ett 6-fots spö jämfört med ett 8-fots spö.

Ett havsfiskespö bör ha en styrka på 12-80 pund och en längd på ca. 7 fot. Det allmänna havsfiskespöet är ett spö med 15 – 40 pund action. Och cirka 7 fot lång. Ett lätt havsfiskespö bör ha en verkan på 6 – 20 pund och vara minst 7 fot lång.

Oslo Havfiskeklubb

Handling och klassificering

När vi pratar om haspelspön och andra fiskespön brukar vi använda en klassificering efter kastvikten. Har du ett fiskespö med en kastvikt på 5-20 gram är detta den rekommenderade vikten för dina beten.

Inte så med sjöspön. Här listar vi dem efter vilken sena de är byggda för. Det är ett lite gammaldags sätt att räkna ut det och som inte säger så mycket om vad de tål av gädda och fisk.

“..För “normalt” havsfiske i Norge kommer ett spö mellan 15-50 pund att passa..”

BHF.no – Bergen Havfiske Forening

Havsspön finns generellt i fyra kategorier:

6-12 lbs – fiskespön för lätt fiske nära kusten med bete eller lockbete upp till 150 gram. Dessa är ofta kastspön med haspelrullar. Sommartorsk, makrill och skrubbskädda.

 • 12-20 lbs -Spö för torskfiske i fjorden på grundare vatten, t ex med jiggar och shads, men där man kan nå fiskedjup på 100-200 meter och lite tyngre beten upp till 300 gram.
 • 20-30 lbs – kraftigare fiskespön för torsk, grönländsk hälleflundra och andra tyngre fiskar. Man kan se det som en allroundklass av fiskespön som kan användas på både grundare och djupare vatten.
 • 30-60 lbs -Fiskespö för stor torsk, långa och hälleflundra. För djupt vatten.
 • 60-130 lbs – fiskespö för de största fiskarna, haj, tonfisk och stingrockor.

Ett spö på 20-30 pund kommer att vara lite styvare än ett 12-20 punds spö, men båda är väldigt solida när det kommer till att köra fisk. Fördelen med ett 20-30 pungspö kontra ett 12-20 är att man kan fiska mycket tuffare och tyngre med detta.

Hooked.no

Ska man bara välja spö efter den fisk man hoppas fånga? Ja, men det är inte riktigt så enkelt. Du bör också välja spö efter vilken typ av krok och bete du vill fiska med. Är det betesfiske där man behöver en bra känsla för betet? Är det fiske med ett tungt spö på 600 gram?

Poängen är dock att det inte nödvändigtvis är storleken på fisken du hoppas fånga som ska avgöra vilket spö du ska välja. Du bör hellre välja ett spö i förhållande till vikten på jiggen eller lodet, eller en kombination av förväntad fisk, och viktanvändningen på lodet/jiggen.

Asgeir Alvestad

En tumregel kan vara att ju djupare man ska fiska desto starkare behöver spöet vara, medan man på grundare vatten klarar sig med mycket lättare utrustning.

Det finns ett samband här. Utrustning för att fiska djupt är också effektivare när man vevar upp. Och när det gäller fiske med upphängning, det vill säga möjligheten till flera fiskar samtidigt av liten storlek, kommer du att slita ut dig med en liten rulle. Med kraftfull utrustning är det också lättare att fiska med tunga sänkor som driver upphängningen rakt ner i botten. Stort är bra i sammanhanget.

Asgeir Alvestad

Du kan använda den här tabellen som utgångspunkt. Det är sportfiskaren Asgeir Alvestad som har utvecklat den:

Lbs – Jiggens vikt

 • 12-30 lbs = 120-300 gram
 • 15-40 lbs = 150-400 gram
 • 20-60 lbs = 200-600 gram

Material

De flesta havsfiskespön är gjorda av blandade material, så kallad komposit, vilket ger dem en bra kombination av styrka och känslighet.

Det finns även kolfiberspön som är lätta och starka, vilket gör dem väldigt roliga att slåss med fisken på. Här är det dock större risk att de går sönder. Och det är synd när de dessutom är dyrare.

”..Priset på stavarna stiger i takt med kolhalten. Det är roligt att köra fisk på lätta och känsliga spön, men med hög kolhalt ökar också risken för spöbrott. Korrekt och försiktig hantering är därför viktigt. Om du är den bekymmerslösa typen kan det löna sig att köpa de billigare kompositstavarna..”

Norges Jeger och Fiske Forbund

Havsfiskespö eller haspelspö?

När vi pratar om havsfiskespön talar vi oftast om korta, rejäla fiskespön för multiplikatorrullar.

Här håller du fiskespöet mitt emot vad du skulle göra på ett vanligt haspelspö, alltså med fiskerullen uppåt. Det gör du så att du sedan kan linda linan direkt på multiplikatorhjulet och inte med en båge, som på en rulle.

En rulle med båge belastar linan extra mycket och det är ingen bra idé om vi får en rejäl smäll av en fisk på kroken.

Därför är de allra flesta havsfiskespön med multiplikatorrullar.

Det finns dock även havsfiskespön med haspelrullar. De är robusta och starka och har fördelen att de kan användas både till dart, men även till kortare (och längre) kast. Det är en bra idé om du fiskar makrill eller annan fisk i de övre vattnen. Här kan du träffa stimmet perfekt, utan att båten behöver följa efter. De passar till sommartorsk, makrill och plattfisk.

Dessa havsfiskespön för haspelrullar lämpar sig vanligtvis inte för tungt fiske efter hälleflundra och skrei till exempel.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top