Lavvu brännare och Tältkamin – Bäst i Test 2024

Att uppleva naturen från insidan av en lavvu är en unik upplevelse, men för att säkerställa komfort och säkerhet är det viktigt att välja rätt värmekälla.

Från det mysiga skenet av en öppen eld till den effektiva värmen från en kamin eller den praktiska lösningen med en stormkök, finns det många alternativ att överväga. Var och en av dessa värmekällor har sina för- och nackdelar, och vad som fungerar bäst för dig beror på dina specifika behov och de förhållanden du kommer att befinna dig i.

I denna guide kommer vi att undersöka de vanligaste värmekällorna för lavvu: vedeldad kåtaugn, vedkamin och stormkök. Vi tittar närmare på hur var och en fungerar och diskuterar deras fördelar och nackdelar.

Om du har bråttom, kolla in dessa rekommendationer:

Lavvu brännera – Bäst i Test

Helsport Lavvu Burner

 • Bäst i Test
Butikk Pris Read more
2.396,00 SEK ➜ Läs mer

Helsport Lavvu Brännare är en kompakt brännare i rostfritt stål, speciellt framtagen för användning i lavvu. Den möjliggör god uppvärmning av lavvon utan rökproblem tack vare den slutna konstruktionen. Brännaren finns även i en större storlek.

Rundbrännaren har en diameter på 11 cm och höjd på 35 cm. Den väger endast 0,8 kg så den är lätt att bära med sig. Medföljande krok gör att brännaren enkelt kan hängas upp i taket på lavvon.

Vid test visade sig rundbrännaren fungera utmärkt för uppvärmning av mindre lavvor. Den skapade fin värme inuti tältet utan problem med rök. Det är viktigt att använda torr ved för bästa effekt.

Brännaren kan också användas utomhus som en sluten eld. Här fungerade den bra för matlagning och vattenkokning. Den kompakta storleken gör att man enkelt kan bära den i ryggsäck eller pulka.

Vedugn och kamin för lavvu – Bäst i Test

Helsport Lavvu Stove

 • Klassiker
 • Bäst i Test
Butikk Pris Read more
5.196,00 SEK ➜ Läs mer
5.196,00 SEK ➜ Läs mer

Helsport Lavvu Kamin är en praktisk kamin speciellt designad för användning i Helsports lavvur, men kan även användas i andra lavvur. Den är tillverkad i en solid konstruktion av rostfritt stål, vilket ger god hållbarhet och motståndskraft mot rost.

Kaminen levereras i en bärväska vilket gör den enkel att transportera. När kaminen är hopfälld fungerar de avtagbara benen som handtag, vilket underlättar transport även över längre avstånd.

Monteringen av kaminen är okomplicerad. De fyra benen fästs enkelt på undersidan. Kaminen har fyra stadiga ben och står bra placerad i mitten av lavvon. Det integrerade dragregleringssystemet gör att man enkelt kan justera lufttillförseln och därmed styra förbränningen.

Eldstaden har god kapacitet och rymmer mycket ved. Grillytan på ovansidan kan användas för matlagning eller för att torka kläder. Kaminen avger bra värme och fungerar utmärkt för att värma upp även stora lavvur.

Rökröret har isolering och värmeskydd som förhindrar skador på lavvoduken. Det är enkelt att förlänga röret vid behov med extra rördelar.

Att värma upp en lavvu – ska jag välja öppen eld, stormkök, kåtaugn eller kamin?

Lavvu brännare

Fordeler og Ulemper

 • Lätt att ta med sig.
 • Enkel och kompakt värmekälla.
 • Billig i inköp.
 • Ger mycket rök inne i lavvun. Svårt att få ut röken.
 • Håller inte särskilt bra värme.
 • Rekommenderas endast för kortare turer och inte så kallt väder.

Brännare är ett populärt alternativ för att värma upp i lavvu och tältkåta. Den ger jämn värme, men observera att den inte ger så mycket värme nere vid marken eftersom den hänger upp i takstången.

Brännaren ger mycket strålningsvärme när den är på full effekt, men lavvun håller inte kvar värmen länge efter att elden har slocknat. En kåtaugn är mer bränsleeffektiv än öppen eld och ger färre gnistor.

Den kan också flyttas utomhus och behöver inte grävas ner om lavvun står på snö. Dock kan det bli mer rök inne i lavvun när en brännare används.

Vedugn och kamin

Fordeler og Ulemper

 • Behåller värmen bra och kan användas för matlagning.
 • Skapar ett behagligt inomhusklimat utan rökbesvär.
 • Kan ge för hög värme om man inte är försiktig med eldningen.
 • Tyngre att frakta än kåtaugn.
 • Kräver tillgång till brasved.
 • Bäst lämpad för basläger eller där man har bil.

En kamin är ett bra val för basläger eller om man ska vara på samma plats flera dagar. Den ger mindre rök än öppen eld och förbrukar mindre bränsle.

En kamin behåller värmen länge efter att elden har slocknat, vilket kan vara bra under kalla nätter. Den ger också en säkrare upplevelse eftersom man kan sova utan att oroa sig för gnistor eller öppen låga.

Nackdelen med en kamin är vikten, både på själva kaminen och bränslet om det måste bäras dit.

Stormkök

Fordeler og Ulemper

 • Stormkök – lätt och enkel värmekälla för uppvärmning och matlagning
 • Stormköket kräver bränsle i form av gas eller fotogen.
 • Det ger mindre värme i kallt väder, så effekten avtar.
 • Stormköket låter mer än vedeldning.

Ett stormkök eller multifuelbrännare är enkelt att använda och ger hög effekt. Det fungerar bra för matlagning och kan värma upp en stor lavvu.

Det ger lite avgaser och fungerar även vid låga temperaturer. Kom ihåg att ha tillräckligt med bränsle om det är kallt.

Tips för säkerhet och uppvärmning av lavvu

Oavsett värmekälla är det viktigt med god ventilation i lavvun och att aldrig lämna öppen låga utan uppsikt. Ha också en CO-varnare. Med rätt försiktighetsåtgärder kan alla typer av värmekällor användas på ett säkert sätt. Testa dig fram till vad som passar dina behov bäst.

 • God ventilation är viktigt i en lavvu, särskilt vid eldning. Ställ lavvun på en höjd med lite vinddrag.
 • Lägg sten eller våta stockar under elden så den inte brinner ner. Skydda elden med en stenring eller vått virke.
 • För att leda ut röken, se till att det finns tillräcklig ventilation. Extra luftkanaler under duken och vid sidan om dörren brukar fungera.
 • Använd stora eldstensar om du har öppen eld. När de blir varma avger de värme länge efter att elden slocknat.
 • Lämna aldrig lavvun med brinnande eld. Var försiktig med brännbara saker nära elden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top