Fiskeglasögon – Bäst i Test 2024 (polariserade solglasögon)

Polariserade solglasögon för fiske – är de geniala eller bara en gimmick?

Jag har själv tvivlat i flera år, men alla proffsfiskare jag följer på Instagram och YouTube använder dem, särskilt flugfiskarna som vill upptäcka fisken så att de kan presentera flugan på bästa sätt.

I den här guiden har jag tittat på erfarenheter och tester från experter och personer som fiskar. Är det värt att köpa ett par lite dyrare glasögon, och vad kan man förvänta sig? Ja, jag skulle säga att det är värt det, men köp rätt glasögon för pris och behov.

Jag har tittat på tester i tidskrifter som Jeger och Jakt & Fiske och rekommenderar några bra glasögon för alla plånböcker. Här är toppvalen i testet:

«För mig är de polariserade glasögonen med på varje fisketur»

Topp 6 fiskeglasögon

Greys G3

 • Bäst i test – Mest för pengarna

Greys G3 fiskeglasögon är utmärkta och prisvärda fiskeglasögon från det välkända märket Greys som har lång erfarenhet av fiskeutrustning.

«Min favorit är dock de mycket populära Greys-glasögonen (599 kr). Den sistnämnda finns i olika utföranden och i tre olika färger per modell. Greys har några av de mest populära designerna samtidigt som de har moderna material som gör dem lätta och hållbara.»

Greys G3 fiskeglasögon är utrustade med polariserade linser som minskar bländning och reflexer från vattenytan. Detta gör det lättare att upptäcka fiskar och undervattensstrukturer, samtidigt som ögonen skyddas från skadlig UV-strålning.

Glasögonen har en lätt och hållbar ram som ger långvarig komfort vid fiske. Den ergonomiska designen säkerställer en bra passform och flexibilitet, vilket gör G3-glasögonen idealiska för sportfiskare.

Greys G3 fiskeglasögon erbjuder även 100% UV400-skydd, vilket innebär fullgott skydd mot UVA- och UVB-strålar.

Abu Garcia Revo Gold Green polariserade solglasögon

 • Bäst i test
Fiskeglasögon Abu Garcia Revo Gold Green polariserade solglasögon
Fiskeglasögon Abu Garcia Revo Gold Green polariserade solglasögon

Upptäck Abu Garcia Revo Gold Green polariserade solglasögon och upplev en ny dimension av fiske! Dessa förstklassiga solglasögon är designade för fiskare som uppskattar de bästa materialen och prestandan.

Egenskaper

 • Hydrofobisk beläggning: Stöter bort vatten, vilket gör linserna lättskötta.
 • Antireflexbeläggning: Eliminerar bländande ljus och förbättrar sikten.
 • Polariserade linser: Minskar horisontella bländningar och förbättrar sikt under vattenytan.

Förpackningen innehåller

 • Hållbart hårt fodral
 • Mikrofiberpåse för att hålla linserna rena och repfria

Dessa solglasögon är både snygga och praktiska, vilket gör dem till det perfekta valet för alla fiskare som vill ha bästa möjliga skydd och klarhet på vattnet. Njut av bättre sikt och komfort på dina fisketurer med dessa förstklassiga solglasögon.

Smith Guide’s Choice

 • Bäst i test

Smith Guide’s fiskeglasögon är en toppprodukt från det välkända varumärket Smith Optics. Smith Optics är kända för sin innovativa teknik och högkvalitativa material, och deras fiskeglasögon är inget undantag.

«Själv använder jag Smith action optics-glasögon (helst fotokromatiska). Har ljusbruna linser för solen, och ett par i gult och grått i lite sämre kvalitet för andra ljusförhållanden.»

Smith Guide’s fiskeglasögon är utrustade med ChromaPopTM polariserade linser som ger bättre färgkontrast, skärpa och minskar bländning från vattnet. Detta gör det lättare att upptäcka fiskar och strukturer under ytan. Linserna har även en hydrofil och oleofob beläggning som håller dem rena och fria från vatten, smuts och fett.

«Använder även Smith Optics med bruna fotokroma linser, går inte tillbaka till billiga glasögon.»

Glasögonen har en båge av hållbart och flexibelt EvolveTM ekomaterial, vilket ger en bekväm och lätt passform. Den justerbara näsryggen och megolgreppen på näskuddarna och bågarna ser till att glasögonen sitter säkert även vid aktivt fiske.

Smith Guide’s fiskeglasögon har dessutom 100% UV-skydd, så ögonen skyddas från skadliga solstrålar. Med sin innovativa teknik och hållbara design är Smith Guide’s fiskeglasögon det ultimata valet för sportfiskare som vill förbättra syn och komfort under fisketuren.

Berkley B11

 • Bäst i test – Budget

Berkley B11 solglasögon erbjuder flera funktioner som passar fiske- och friluftsentusiaster. Med 5 olika färger att välja mellan finns en modell för alla behov. De högkvalitativa polariserade linserna skyddar ögonen från skadlig ultraviolett och infraröd strålning. Detta är viktigt för att bevara ögonhälsan när man vistas utomhus.

«Om du är den typen av person som ständigt tappar bort glasögonen, eller av någon annan anledning är storkonsument av polariserade glasögon, kan ett enkelt par hyfsade glasögon från till exempel Berkley (299 kr) fungera alldeles utmärkt»

Polariserade linser hjälper till att minska ljusreflexer, vilket gör det lättare att se i vattnet och upptäcka fiskar innan de ser en. Gula och kopparfärgade linser fungerar bäst i svagt ljus, medan grå linser passar bättre i stark sol. Det ger flexibiliteten att välja den linse som passar miljön bäst.

För att solglasögonen ska hålla länge är både glasen och bågarna gjorda av slitstarkt material. Detta gör dem motståndskraftiga mot skador som kan uppstå under fiske eller andra utomhusaktiviteter.

Rapala Urban Fiskeglasögon

 • Billiga fiskeglasögon

Rapala Urban VisionGear fiskeglasögon har en snygg och modern design. De är utrustade med polariserade linser som ger bättre sikt under vattnet och tar bort bländning, så att du kan se “igenom” vattnet.

Dessa glasögon passar inte bara till fiske, utan ger även ett bra ögonskydd med 100% UV-skydd och 99% polariseringseffekt.

De har flexibla bågar och en lätt samt slagtålig ram i polykarbonat. Dessutom medföljer en förvaringspåse och en mikrofiberduk för rengöring. Färgåtergivningen genom de grå linserna är naturlig, så att kontraster och färger upplevs oförändrade.

Wiley X Omega

 • Betyg 5 hos Jakt&Fiske

Wiley X Omega fiskeglasögon är en toppprodukt från det välkända märket Wiley X, känt för sina militära och taktiska glasögonmodeller. Omega-glasögonen är designade för att förbättra fiskeupplevelsen genom överlägsen synkvalitet och ögonskydd.

«Det finns många fiskeglasögon, men listan över de extraordinära är kort. Ett av de senaste varumärkena som anslutit sig till det goda sällskapet är Wiley X. Konsekvent kvalitet, brutal styrka och snygg design har lyft dem till Smith, Oakleys och Costa Del Mars nivå.»

Wiley X Omega fiskeglasögon är utrustade med polariserade linser som minskar bländning och reflektioner från vattenytan. Detta gör det lättare att upptäcka fiskar och undervattensstrukturer. Glasögonen har okrossbara SeleniteTM polykarbonatlinser som uppfyller ANSI Z87.1-standarden för hög hållfasthet och stötskydd.

«Polariseringen, tillsammans med bruna linser och smaragdgrön reflektorfinish, har levererat som utlovat. Bruna, gula och gröna färger förstärks kraftigt, ljusnivån passar oss i Skandinavien perfekt.»

Glasögonen har en slitstark och lätt ram som säkerställer långvarig komfort vid fiske. De har även en T-ShellTM linsbeläggning som ger ökad motståndskraft mot repor samt en oleofob och hydrofil linsbehandling som håller linserna fria från smuts och fett.

Wiley X Omega fiskeglasögon erbjuder 100% UV-skydd för ett optimalt skydd mot skadliga UVA- och UVB-strålar. Det avtagbara elastiska pannbandet hjälper till att hålla glasögonen säkert på plats även vid aktivt fiske.

Värt att veta om att köpa fiskeglasögon

Varför lägga pengar på fiskeglasögon?

Om du inte är typen som vanligtvis bär solglasögon, som skyddar mot solens skadliga UV-strålar, kan tanken på att köpa solglasögon för fiske verka nästan dum.

«..det faktum att jag har varit en långt över genomsnittet aktiv sportfiskare i ca 30 år och att jag aldrig skulle tänka mig att fiska utan dem, säger något om erfarenhet över tid och hur bra fiskaren tjänar på att kunna se vad som pågår under vattenytan..»

Men fiskeglasögon handlar inte bara om att skydda sig mot skadlig UV-strålning, som kan orsaka skador på ögonen, utan också om att få en bättre fiskeupplevelse, speciellt om man fiskar öring och lax vid kusten, i bäcken och i älven. Eller om du reser på fiskesemester till södra regioner, där det nästan är ett krav.

«..Fiskar man i klara floder är polariserade glasögon ett måste i mina ögon. Man ser fiskens reaktioner på flugor och kan då fiska mindre intensivt och ganska bra varje kast..»

Här kan du med ett par polariserade solglasögon “penetrera” vattenytan och se de mörka skuggorna, som fiskarna gömmer sig under. Det polariserade glaset tar bort bländningen och reflektionen från ytan, så det som tidigare var en blank yta nu blir levande på ett helt annat sätt.

«Jag använder i första hand glasögonen för att få en bättre överblick över fiskeplatsen, och för att ta bort det mesta av reflektionen från vattenytan. På så sätt kan du bland annat se fisken mycket lättare. Dessutom är glasögonen ett skydd för ögonen, både när det kommer till UV-strålning och “flygande” krokar.»

Färg

«..Att ha ett par för molnigt väder och ett för soligt väder är nödvändigt för att jag ska se allt under ytan…»

Olika färger på solglasögonlinser har olika egenskaper. Gula linser är perfekta för vinterbruk, eftersom de minskar blått ljus och förbättrar kontrasten i isiga och snöiga förhållanden. Bruna och kopparfärgade glasögon är bra allroundglasögon, och de rekommenderas ofta som körglasögon, men de är inte lika bra som gula glasögon i svagt ljus.

Gröna och gråa glasögon ger naturlig färgåtergivning och kontrast, speciellt för bruna nyanser som ofta finns runt fiskeplatser. De ger också maximal filtrering av bländning från vattnet. Blå glasögon är optimala i mycket starkt och direkt solljus, och därför väljs de ofta av de som färdas på snö och is eller ute på öppet hav längre söderut.

Fotokromatiska glasögon har en kemisk reaktion som dämpar både UV och normalt ljus i takt med det synliga ljus som de utsätts för. De kan dock vara långsamma att anpassa sig till snabbt föränderliga ljusförhållanden och kan påverkas av temperaturen.

Pris

«Jag har testat både billiga och dyra glasögon och min erfarenhet är att man kommer långt med en 500-lapp.»

Det är sant att det finns polariserade glasögon i alla prisklasser, och kvaliteten varierar också. Billiga plastglasögon ger generellt en bra polaroideffekt, men de tenderar att ha en kortare livslängd jämfört med dyrare glasögon med glaslinser. Dessa billigare glasögon är mer benägna att få repor och slitage.

Det finns dock bra alternativ i mellanskiktet, som glasögon med moderna material som polykarbonatlinser med hydrofob beläggning. Detta gör glasögonen lättare och nästan lika bra som de dyraste glasögonen.

Polaroidfiltret i glasögonen är en tunn film som antingen placeras på utsidan (på billiga glasögon) eller inuti linsen (på dyrare glasögon) för att ta bort oönskat ljus som sammanfaller med filtrets polariseringsriktning. Detta är den främsta anledningen till att polariserade glasögon är effektiva för att minska bländning och förbättra synen under fiske och andra utomhusaktiviteter. Valet av polariserade glasögon beror på budget och personliga preferenser, men det är viktigt att komma ihåg att kvaliteten och hållbarheten kan variera mellan olika prisklasser och material.

«Det finns polariserade glasögon i alla prisklasser. Du får enkla vanliga plastglasögon med lika bra polaroideffekt som de betydligt dyrare glasögonen, men livslängden på de billigaste är mycket kortare.»

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top