Gasbrännare – Bäst i Test 2024

I det här testet har vi tittat på olika typer av gasbrännare för utomhusbruk. Vi har testat både kompakta system som monteras direkt på gasflaskan, toppmonterade gasbrännare och mer mångsidiga brännare med slang.

Vi ger tips om hur du väljer rätt brännare för dina behov, oavsett om det är för kaffe på vandring eller mer avancerad matlagning på resan.

Med en gasbrännare får du god kontroll över värmen och det är enkelt att justera temperaturen när du ska koka vatten eller steka mat utomhus.

Gasbrännare – Bäst i test

Jetboil Flash

 • Bäst i test – snabbast
 • Tärningkast 6 hos Jägare
 • Tärningkast 6 hos Dagbladet
Jetboil Flash
Butikk Pris Read more
1.289,00 SEK ➜ Läs mer

Jetboil Flash lever verkligen upp till sitt namn. Denna revolutionerande gasbrännare är i en klass för sig när det gäller koktid.

Det tar bara 1 minut och 40 sekunder att koka upp 0,5 liter vatten, och i lite ökad vind tar det knappt 10 sekunder mer. Det gör Jetboil Flash till ett mycket praktiskt val på fjällvandringar där väder och vind snabbt kan skapa utmaningar.

Jetboil Flash har imponerat i tester hos både Jägare och Dagbladet och tagit hem topplacering och tärningskast 6 i båda tester.

Det är svårt att hitta något att anmärka på Jetboil Flash. Priset har sjunkit från över 2000 kr till lite över 1000 kr, vilket gör den till ett frestande val.

Ett litet minus kan vara vikten på 400 gram, som inte är så smidig. Men det beror på att Jetboil både är en gasbrännare och ett litet friluftskök i ett.

Med den nya modellen Jetboil Flash Java har Jetboil lyckats minska vikten med 25 gram. Den väger nu 375 gram, vilket gör den till den lättaste i kategorin “gasbrännare med kastrull”.

Sammanfattningsvis: Vi kan rekommendera Jetboil Flash till alla som vill ha snabb och enkel vattenkokning på resan. Den får toppbetyg i tester och har imponerat med sin snabba koktid. Inte det mest mångsidiga friluftsköket, men utmärkt för enkel matlagning på språng.

MSR Windburner Personal

 • Bäst i test – Användarvänlig
 • Fick 5/5 i betyg av Jeger
 • Rekommenderas av Jakt & Fiske
Butikk Pris Read more
2.900,00 SEK ➜ Läs mer

MSR Windburner Personal är en stark konkurrent till testvinnaren Jetboil Flash.

Detta är en gasbrännare med inbyggd vindskydd och rymlig 1-liters kastrull som kokar vatten snabbt. I tester tar den 2 minuter och 20 sekunder att koka upp 0,5 liter vatten. Det är bra, men vissa modeller är ännu snabbare, däribland Jetboil Flash som tar 1 minut och 40 sekunder.

Även om den inte är den snabbaste har MSR Windburner många andra fördelar. Den har en rymlig och stabil kåsa och kastrull som framhölls som den bästa i Jegers tester.

Brännaren är mycket användarvänlig. Den är mer förlåtande än andra modeller när det gäller placeringen av kastrullen. På andra brännare måste kastrullen stå helt rakt, medan MSR är mer flexibel. Den är också enkel att justera, vilket ger säker användning.

En liten nackdel, som påpekades i tester av Jeger och Jakt & Fiske, är att MSR Windburner saknar piezotändare. Det innebär att du måste tända med tändstickor eller extern tändare.

Sammanfattningsvis är detta en mycket bra gasbrännare med god byggkvalitet. Den är förlåtande och enkel att använda, vilket gör den lämplig för nybörjare. Även om den inte är den snabbaste rekommenderas MSR Windburner för sin mångsidighet och användarvänlighet.

MSR Pocket Rocket Deluxe

 • Bäst i test – toppmonterad
 • Tärningkast 6 hos Jakt & Fiske
 • 9/10 hos Utemagasinet
MSR Pocket Rocket Deluxe
Butikk Pris Read more
750,00 SEK ➜ Läs mer
900,00 SEK ➜ Läs mer
1.195,00 SEK ➜ Läs mer

Det amerikanska märket MSR (Mountain Safety Research) har i många år varit en garant för friluftsutrustning i toppklass. MSR är känt som märket för de kräsna friluftsmänniskorna – de som vill ha funktion men också låg vikt.

Här på sidan rekommenderar vi därför bland annat tält och vattenrening från MSR och nu också MSR Pocket Rocket Deluxe, som vi utser till bäst i test bland de toppmonterade brännarna.

.MSR Pocket Rocket Deluxe är en kvalitetsprodukt och testvinnare bland lätta fotogenbrännare för friluftsliv, och en uppgraderad variant av den välkända Pocket Rocket.

Lätt, snabb och användarvänlig – det är mycket att gilla med Pocket Rocket. Med en vikt på bara 80 gram är den bland de lättaste i testet, endast slagen av Optimus Crux och Edelrid Kiro.

Detta är en toppmonterad gasbrännare, men med möjlighet att köpa förlängningsslang med ben separat. Bra om du vill koka med större kastrull eller stekpanna på toppen, eftersom toppmonterade brännare inte är så stabila. Här kan det rekommenderas att använda en platt och låg gasbehållare för mer stabilitet.

**Populär i tester**

MSR Pocket Rocket är mycket populär i tester, där den får högsta betyg både hos Jakt & Fiske och Utemagasinet.

.Denna modell är en mycket effektiv vattenkokare med måttlig gasförbrukning. PocketRocket är vindskyddad, med ett relativt stort brännarhuvud som på låg effekt ger god värmefördelning. Den fungerar utmärkt för enkel matlagning utomhus.

Optimus Vega

 • Bra för vinterbruk
 • 7,5/10 på Tek.no
Optimus Vega
Butikk Pris Read more
1.395,00 SEK ➜ Läs mer

Optimus Vega marknadsförs som en gasbrännare för alla fyra årstider. Här ska det alltså vara möjligt att tända på sommaren såväl som när temperaturen kryper långt under fryspunkten.

Vanligtvis får gasbrännare problem när det blir kallt, då gasen går över i flytande form och inte når upp till brännaren. Många rekommenderar därför att elda med bensin på vintern, vilket kräver dyrare multibrännare.

Optimus Vega har dock en lösning där du kan vända gasflaskan upp och ner. Då kommer gasen ner i slangen och upp till brännaren. Smart! Detta ska göra det möjligt att använda gas även på vintern.

Enligt ett test på Tek.no är denna brännare dock något långsam. Utan vindskydd använde den hela 17 minuter för att koka 1,5 liter vatten. Även med vindskydd tog det över 7 minuter.

.Vinden behöver dock inte vara ditt största problem här. För även om brännaren inte har något integrerat skydd mot vinden, så ingår en extern vindskydd. Och den behövs, för utan skyddet och med locket av tog det 17 minuter att koka 1,5 liter vatten.

Det bör nämnas att man vanligtvis testar med 0,5 eller max 1 liter vatten, så den är troligen snabbare med mindre vattenmängder.

Sammanfattningsvis kan Optimus Vega vara ett alternativ om du vill ha en ren gasbrännare för vinterbruk och inte vill ha en dyrare multibrännare.

Primus Easy Fuel

 • Bäst i test – budget
 • 9/10 hos Tek.no
Primus Easy Fuel
Butikk Pris Read more
Pris saknas ➜ Läs mer

Primus håller en livstid – eller åtminstone tillräckligt länge för många turer upp i bergen och ut i skogen. Det är något många av oss tänker på, och det är nog sant för det mesta. Det svenska märket är nästan synonymt med turkök, men då är det ofta de klassiska stormköken för rödsprit vi tänker på.

Primus Easy Fuel är istället en gasbrännare med inbyggd tändare och vindskydd, något som är praktiskt för oss som inte är så erfarna. Väldigt enkelt!

Detta är brännaren du tryggt kan packa ner och ta fram när turen har gått över stock och sten, och du känner att nu ska det smaka gott med något varmt. Då är det skönt att veta att du har “gamle trogne” med i ryggsäcken – en gasbrännare som alltid tänder och alltid kokar upp.

Även om den kanske inte är den snabbaste eller har högst effekt, gör det inte så mycket. Med Primus kan du känna dig trygg, och det är viktigt.

Urberg Rogen Stove

 • Rimligt alternativ
 • Betyg 4 hos Jeger
Urberg Rogen Stove
Butikk Pris Read more
995,00 SEK ➜ Läs mer

Urberg Rogen Power Stove är ett praktiskt och effektivt friluftskök som passar perfekt för dig som behöver värma vatten eller laga enkel mat utomhus.

Detta är ett komplett set som kommer med en 1 liter isolerad aluminiumkastrull, lock, brännare och förvaringspåse. Brännaren monteras direkt på kastrullen och ser till att vattnet värms upp blixtsnabbt.

I test hos Jeger.no fick Urberg Rogen Power Stove betyg 4 av 6 möjliga. Testaren framhåller att kastrullen rymmer 1 liter vatten och kokar upp 0,5 liter på bara 2 minuter och 30 sekunder med brännaren monterad.

Urberg Rogen Spis fungerar bra för sitt användningsområde – och den får jobbet gjort. Så om inte vikten är avgörande och man har en lite stramare budget, kanske utan stora planer på att använda brännaren väldigt ofta, kommer man att klara sig bra med en Urberg Rogen Spis

Brännaren har integrerad piezo-tändare, vilket gör det enkelt att få eld utan tändstickor. Hela setet packas ner i kastrullen och påsen, så det tar minimalt med plats.

Rogen Power Stove lämpar sig bra för enkla måltider och vattenkokning på utflykt. Den är inte lika flexibel som dyra friluftskök med dubbla brännare, men till ett överkomligt pris får du här ett funktionellt och effektivt friluftskök. Perfekt för dig med begränsad budget eller som inte har behov av avancerade lösningar.

Optimus Crux

 • Gassbrännare och campingkök
Optimus Crux
Butikk Pris Read more
655,00 SEK ➜ Läs mer

Optimus Crux Weekend HE Cook System är ett effektivt och kompakt campingkök i tre delar från det svenska varumärket Optimus.

Satsen består av en Crux gassbrännare, en 0,95-liters aluminiumgryta och en liten stekpanna som också fungerar som lock och tallrik.

I test hos Jakt & Fiske fick denna uppsättning betyg 5 av 6 möjliga. Testaren framhåller att brännaren är effektiv, tar väldigt lite plats och är enkel att använda.

Med brännaren monterad kokar 0,95-litersgrytan upp 1 liter vatten på bara 3 minuter och 10 sekunder under optimala förhållanden. Detta är imponerande snabbt.

Hela satsen packas ihop i grytan och en medföljande väska, så den tar upp minimalt med utrymme i ryggsäcken. Perfekt campingkök för 1–2 personer.

Brännaren väger endast 72 gram, så detta är ett lätt campingkök som passar utmärkt för turer där vikt är viktig. Samtidigt ger den tillräcklig kokkapacitet för en liten turgrupp.

Sammanfattningsvis är detta ett kompakt och effektivt campingkök från Optimus som imponerade i Jakt & Fiskes test och fick betyg 5 av 6. Perfekt för snabb vattenkokning och enkel matlagning på språng.

Bra att veta om att köpa gasbrännare

Gasbrännare är bland de mest praktiska brännarna för friluftskockar. Med kompakta storlekar och enkel hantering ger de snabba och stabila lågor när du lagar mat utomhus.

Gasbrännare eldas med små, lätta gasbehållare med antingen propan eller butangas. Det gör dem till ett utmärkt alternativ för dig som vill ha ett minimalistiskt och effektivt stormkök på utflykten.

Med en gasbrännare kan du enkelt justera värmen efter behov när du tillagar olika rätter, oavsett om det är pasta, soppor eller pannkakor. Och med moderna piezotändare behöver du knappt tänka på tändstickor.

En nackdel är att ren gas förlorar lite av effekten vid kalla temperaturer. När termometern närmar sig fryspunkten kan gasen övergå till flytande form. Då rekommenderas det att byta till vintergas eller att använda en multibrännare som även kan eldas med flytande bränsle.

Men för de flesta utflykter under sommarhalvåret är en gasdriven brännare ett utmärkt val för det enkla och funktionella stormköket. Kompakt, effektiv och praktisk för friluftskockar på språng.

Det finns flera typer av gasbrännare som används inom olika områden, såsom industri, vetenskapliga experiment, matlagning och uppvärmning. Här är några av de vanligaste typerna av gasbrännare:

Topppmonterade gasolbrännare

Topppmonterade gasolbrännare monteras direkt på toppen av gasolflaskan. De är lätta, kompakta och snabba – perfekta för att koka vatten och enkla måltider på språng. Vissa modeller har integrerat vindskydd runt brännaren, vilket ger bättre värmeeffekt vid vind. Dessa brännare passar bra för soloresor eller för att värma vatten till frystorkad mat.

Gassbrännare med slang

Dessa brännare har en slang mellan gasflaskan och brännaren. Slangen gör att gasen kan förvärmas innan den når brännarhuvudet, vilket gör att de fungerar bättre i kallt väder och på vintern. De har också möjlighet att vända gasflaskan upp och ned, så att all gas kommer ut. Dessa brännare är mer mångsidiga än toppmonterade brännare.

Gassbrännare med kastrull

Kompletta set med gassbrännare, kastrull, lock och eventuell kopp. Ger ett enkelt och effektivt friluftskök för enkla måltider. Kastrullen isolerar och sparar gas. Perfekt för dig som vill ha ett färdigt system. Få modeller har dubbla brännare eller stor kapacitet. Tar mer plats än de andra brännartyperna.

De olika brännarna täcker olika behov. En toppmonterad brännare för snabba pauser, en med slang för vinterbruk, och ett komplett system för enkla måltider. Valet beror på äventyrets syfte och dina behov.

Piezzo tändare

Många moderna gasolbrännare har en inbyggd piezzo-tändare. Det är en elektrisk gnisttändare som skapar en gnista när du trycker på en knapp. Då behöver du inte använda tändstickor eller tändare. Mycket praktiskt!

Vindskydd

Vindskydd används ofta vid camping, friluftsliv och i nödsituationer när man behöver värme eller laga mat utomhus. De är speciellt viktiga när väderförhållandena är ogynnsamma, som vid stark vind eller låga temperaturer.

När du väljer ett vindskydd för din brännare är det viktigt att det passar just din typ av brännare och att det är tillverkat av ett slitstarkt och värmetåligt material, som aluminium eller rostfritt stål. Vindskyddet bör också vara lätt att montera och demontera för enkel transport, och det bör vara justerbart för att passa olika storlekar på brännare och kärl.

Vanliga frågor

Det är viktigt att ta hänsyn till hur mycket matlagning ni planerar att göra och vilken typ av gaskök ni använder, eftersom detta kan variera mellan olika modeller och märken. Om ni planerar att laga mycket mat, kanske med flera rätter per måltid, eller om ni befinner er i kallare klimat, kan det vara bra att ta med extra gas. Det kan också vara bra att ta med en extra gasbehållare som reserv i fall ni skulle behöva mer än beräknat. Kom ihåg att väderförhållanden och höjd kan påverka prestandan på ett gaskök, så det kan vara säkrare att ta med mer gas än vad ni tror att ni behöver, bara för att vara på den säkra sidan.

Hur tänder man en gasbrännare?

 • Kontrollera att brännaren är ordentligt fastsatt på gasolflaskan
 • Öppna gasolflödet på brännaren
 • Tänd brännaren med en tändsticka, tändare eller piezotändare
 • Justera ner till önskad låga
 • Stäng av gasolflödet på brännaren efter användning

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top