Flytväst Test 2024 – bästa uppblåsbara flytvästen m.m.

Att hitta rätt flytväst för dig eller ditt barn kan vara en utmaning med tanke på det stora och varierande utbudet.

Om du tycker att traditionella flytvästar är obekväma när du flyttar kan du överväga att titta närmare på uppblåsbara modeller. Dessa är så lätta att du knappt märker att du har dem på.

I slutändan, kom ihåg att samma regel gäller för flytvästar som för cykelhjälmar: Den bästa flytvästen är den du faktiskt kommer att använda!

Här är vår ranking av de bästa flytvästarna:

Flytvästar och flytvästar för vuxna – Bäst i test

Under min forskning har jag undersökt flera tester på internet. Tyvärr var många av testerna ganska gamla, vissa utfördes för över 10 år sedan. Det har skett många förbättringar sedan dess, så jag har koncentrerat mina rekommendationer till nyare flytvästar.

Helly Hansen Sport Comfort

 • 30 – 90+ kg
 • 50N

Helly Hansen Sport Comfort flytväst erbjuder en bra kombination av komfort och funktion till ett pris av 384 SEK. Västen har fått stjärnor 5 hos Klikk.no, och är känd för sitt mjuka flytmaterial och bra snitt. Den har en bekväm passform och inga kanter som skaver. Västen är genomarbetad och slitstark och dräneringsnätet i botten ger en kortare torktid. Den är lämplig för personer som väger från 30 till över 90 kg och har en flytkraft på 50N.

Klassiskt designad väst med mjukt flytmaterial och bra passform. Bekväm att ha på sig. Välgjord och snygg. Inga kanter som skaver, bra rörelsefrihet. Dragkedja framtill. Kraftig rem med solid klämma. Dräneringsnät i botten på innerfodret ger kortare torktid om den blir våt. Mycket bra finish, slitstark.

Platt segelväst

 • 30 – 90+ kg
 • 50N

Den platta segelvästen är ett enkelt och klassiskt designat alternativ med mjukt flytande material till ett pris av 390 SEK. Den har fått en rulle om 4 hos Klikk.no och är bekväm att ha på sig, med god rörelsefrihet. Den har en dragkedja framtill och en kraftig rem med en stadig klämma. Västen är lämplig för personer som väger från 30 till över 90 kg och har en flytkraft på 50N.

Enkel, klassiskt designad, mjukt flytmaterial, bekväm att ha på. Inga kanter som skaver, bra rörelsefrihet. Dragkedja framtill. Kraftig rem runt midjan med solid klämma. Låg vikt. Upplevs som slitstark.

Baltic Aqua Pro

 • 30 – 90+ kg
 • 50N

Baltic Aqua Pro är en flytväst som fått bra kundkommentarer hos Watery. Den finns för 379 SEK och är lämplig för personer som väger från 30 till över 90 kg. Den har en flytkraft på 50N.

Helly Hansen Comfort Compact

 • 40 – 90+ kg
 • 50N

Helly Hansen Comfort Compact 50N är en populär flytväst till ett pris av 479 SEK. Den är rankad som mest populär på Prisjakt och passar personer som väger från 40 till över 90 kg. Den västra har en flytkraft på 50N.

Regatta Action Explorer

 • 30 – 90+ kg
 • 50N

Regatta Action Explorer är en annan populär flytväst tillgänglig för 499 SEK. Den är rankad som en av de tre mest populära på Prisjakt och passar personer som väger från 30 till över 90 kg. Den västra har en flytkraft på 50N.

Uppblåsbar flytväst för vuxna – Bäst i test

Helly Hansen Sport uppblåsbar flytväst

 • 30 – 90+ kg
 • 50N

Helly Hansen Sport Inflatable Lifejacket är en uppblåsbar flytväst till ett pris av 1 259 SEK. Den finns från Outnorth och passar personer som väger från 30 till över 90 kg. Den västra har en flytkraft på 50N.

Spinlock Däckväst 6D

 • >50 kg
 • 170N

Spinlock Deckvest är en populär uppblåsbar flytväst som finns för både barn och vuxna. Den är rankad som en av de tre mest populära på Prisjakt och har fått 84/100 på Yachtingmonthly.com. Västen är lämplig för personer som väger mer än 50 kg och har en flytkraft på 170N.

Form fitting sculpted design, Bright colour of casing is stylish. Excellent elevated lighting and reflective visibility. Good snug fit holding user high in the water. Excellent sprayhood. Harness release system.

Baltic Athena 165 Auto

 • 40 – 120 kg
 • 165N

Bäst för kvinnor! Uppkallad efter den grekiska gudinnan är denna uppblåsbara flytväst designad speciellt för kvinnor.

Den finns på bland annat Maritim.no för 1 699 SEK och har blivit erkänd som “Bäst för kvinnor” på Yachtingmonthly.com. Västen är lämplig för personer som väger från 40 till 120 kg och har en flytkraft på 165N.

I Yachtingmonthly.com-testet lyfter de fram att denna flytväst har ett snitt som är bekvämt och lätt att flytta i:

This lifejacket is cut for women and fits really well over foul weather clothes and light weight layers. It is comfortable and easy to move around in. It is easy to fasten in all conditions. It is easy to repack and easy to check the firing mechanism.

Flytväst för barn – Bäst i test

Helly Hansen Junior Säker

 • 20 – 50 kg
 • 50N

Helly Hansen Junior Safe är en högkvalitativ flytväst för barn från det välkända märket Helly Hansen. Den har vunnit Bäst i test hos Klikk.no och är också vårt val. Västen är designad för att ge en bra passform och rörelsefrihet samtidigt som den uppfyller strikta säkerhetsstandarder för att ge maximalt skydd i vattnet. Den har en flytkraft på 50N och är lämplig för barn som väger 20-50 kg

«Best i test, men prisen trekker ned»

Regatta Pop

 • 25 – 50 kg
 • 50N

Regatta Pop är en prisvärd och enkel flytväst för barn. Den har fått betyg 3 hos Klikk.no, vilket beror på dess låga vikt, goda komfort och mjuka yttertyg. Västen har en rejäl D-ring för att fästa ett nödstopp och är utrustad med en kraftig rem och rejäl klämma. Den är lämplig för barn med en vikt på 25-50 kg och har en flytkraft på 50N. Ett bra val för föräldrar som vill ha en enkel och prisvärd väst till sina barn.

«Billig, enkel och meget lett, god komfort. D-ring til feste av f.eks. nødstopp. Mykere ytterstoff enn flere av de andre rimelige modellene. Enkel design. Ingen kanter som gnager. Grei bevegelsesfrihet. Kraftig reim med solid klips. God finish med tanke på pris, och oppleves bra med tanke på slitestyrke»

Baltic Mistral Jr

 • 25 – 50 kg
 • 50N

Baltic Mistral Jr är en lite dyrare flytväst för barn, men den har en hög kvalitet och en stilren design. Den är lämplig för barn med en vikt på 25-40 kg och har en flytkraft på 50N. Baltic är känt för sina bra flytvästar och Mistral Jr är inget undantag. Om du är villig att betala lite mer för en pålitlig flytväst är Baltic Mistral Jr ett utmärkt val.

Paddelväst – Bäst i test

NRS Odyssey PFD

 • Paddlingsväst i flera storlekar

NRS Odyssey PFD är en paddlingsväst som finns hos Frivannsliv till ett utgångspris på 1 390 SEK. Denna väst är designad för paddling och finns i ett brett utbud av storlekar, från XS till XXL. Västen har flera smarta funktioner som justerbara remmar för en skräddarsydd passform, reflexdetaljer för ökad synlighet, fickor och fästpunkter för nödvändig utrustning samt bra ventilation och vaddering för ökad komfort och rörelsefrihet.

NRS flytvästar använder ofta högkvalitativt skum eller andra material för att säkerställa tillräcklig flytförmåga och uppfylla erforderliga säkerhetsstandarder.

Värt att veta om att köpa flytväst

Är det obligatoriskt att bära flytväst?

Flytvästar krävs enligt lag!

Det finns inga undantag – du måste ha en flytväst ombord för varje person. Detta gäller alla typer av fartyg på vattnet: jollar, segelbåtar, vattenskoter, flytande ringar etc.

När du är på vattnet måste du bära flytväst. Den goda nyheten är att du kan välja om du vill ha en flytväst, flytväst eller uppblåsbar flytväst.

Den får endast godkännas enligt gällande föreskrifter.

«Alle som er i fritidsbåter under åtte meter må ha på seg egnet flyteutstyr, som seilvester, redningsvester, sportsvester, padlevester eller andre former for flyteplagg når båten er i fart. Flyteutstyr skal være CE-merket»

Vilken flytväst ska jag välja?

Vilken flytväst ska jag välja?

Det är inte bara ett lagkrav att ha flytväst på båten, utan också en avgörande faktor för din säkerhet ombord.

Vilken flytväst du ska välja beror på flera faktorer, inklusive dina aktiviteter, komfortbehov och säkerhetskrav. Här är några tips som hjälper dig att välja rätt flytväst:

Aktivitet: Tänk på vilken typ av vattenaktivitet du ska delta i. För exempel, om du ska segla, kan en seglarväst med hög flytkraft vara bäst lämpad, medan en paddelväst kan vara idealisk för kajakpaddling, packrafting och SUP.

Storlek och passform: Välj en räddningsväst som passar bra och är bekväm att bära. Prova västen innan du köper den för att säkerställa att den sitter rätt och ger tillräcklig rörelsefrihet. Stegband kan vara en bra idé om du ska vara aktiv, så att västen inte flyttar sig eller skaver.

Flytkraft: Kontrollera räddningsvästens flytkraft, som anges i Newton (N). Ju högre flytkraft, desto mer flytförmåga har västen. Vuxna räddningsvästar bör ha en minimum flytkraft på 50 N.

Flytkraft i Newton

 • 50 N: Flytväst för erfarna simmare nära kusten och med hjälp i närheten.
 • 100 N: Flytväst för användning i kustnära och skyddade vatten.
 • 150 N: Flytväst för användning i alla vatten.
 • 275 N: Flytväst för användning i alla vatten med extrema väderförhållanden.

Färg: Välj en räddningsväst i en lätt synlig färg, exempelvis orange, gul eller röd, så att du är lätt att få syn på i nödsituationer.

Typ av räddningsväst: Det finns olika typer av räddningsvästar, inklusive uppblåsbara, flytvästar och klassiska räddningsvästar. Uppblåsbara västar är mer kompakta och lätta, men kräver regelbundet underhåll och inspektion. Klassiska räddningsvästar ger konstant flytkraft och kräver mindre underhåll, men kan vara mer skrymmande och mindre bekväma. Flytvästar är lätta och bekväma, men kräver att bäraren är en erfaren simmare.

Är flytvästar och flytvästar samma sak?

Alla flytvästar har samma två syften: att hålla en person flytande och att vända personen på ryggen så att man kan andas obehindrat. Detta är särskilt viktigt om personen som bär flytvästen är medvetslös. Det finns flera olika modeller av flytvästar, från klassiska med fast krage till uppblåsbara och jackor med inbyggd flytväst. Nedan kan du läsa om skillnaderna:

Flytväst

Den klassiska flytvästen med fast krage har skumfyllning i bröstplattorna och den karakteristiska fasta kragen som ser till att personen vänder sig på rygg och håller huvudet ovanför vattnet. Denna typ av flytväst kan inte misslyckas och fungerar alltid. Därför kräver den nästan inget underhåll.

Den klassiska flytvästen rekommenderas därför även för barn. En nackdel är att den inte är särskilt bekväm att ha på sig och är skrymmande att röra sig i. Därför väljer många istället en uppblåsbar flytväst.

Flytväst

Flytväst, även kallad flytväst, är en typ av flytväst utan krage. Den har en flytkraft på 50 Newton och kan inte vända en medvetslös person på ryggen.

Därför rekommenderas flytvästen endast för erfarna simmare och för kustnära användning inom 150 meter från land.

Lämplig för kanot, kajakpaddling, vindsurfing och liknande.

Uppblåsbar flytväst

Den uppblåsbara flytvästen har samma funktion som en klassisk flytväst, det vill säga bröst och krage med flytkraft. Skillnaden är att den uppblåsbara flytvästen inte är skrymmande när den inte används. Det finns en CO2-behållare i flytvästen som automatiskt blåser upp västen om du ramlar i vattnet.

Dessutom är det möjligt att manuellt blåsa upp flytvästen med några andetag eller dra i ett snöre. Studier har inte visat någon skillnad i säkerhet mellan en normal och uppblåsbar flytväst. De rekommenderas dock endast för erfarna simmare, eftersom det tar några sekunder för västen att blåsa upp och du får inte få panik medan det pågår.

Flytjacka

Flytjackan är ett lagligt alternativ till flytvästen och är en väst med inbyggd flytväst. Den har samma flytkraft som en vanlig flytväst, men är därför en integrerad del av en jacka.

Det föredras därför av många som är mycket på vattnet, eventuellt i ett professionellt sammanhang.

Hur många år håller en flytväst?

Flytvästens livslängd beror på flera faktorer, såsom kvalitet, användning, underhåll och förvaringsförhållanden. Generellt sett kan en flytväst hålla i många år om den sköts på rätt sätt.

För skumfyllda flytvästar: Dessa flytvästar kan hålla i flera år, men det är viktigt att kontrollera dem regelbundet för tecken på slitage, som skador på tyget, blekning, sprickor i skummet eller minskad flytförmåga. Om du hittar något av dessa problem, överväg att byta flytväst.

För uppblåsbara flytvästar: Livslängden för uppblåsbara flytvästar kan variera. Tillverkare rekommenderar vanligtvis årliga inspektioner och underhåll, såsom att kontrollera gaspatronen, uppblåsningsmekanismen och tyget för slitage eller skador. Vissa uppblåsbara flytvästar har utbytbara komponenter, vilket kan förlänga deras livslängd. Om du tar väl hand om en uppblåsbar flytväst kan den hålla upp till 10 år eller mer.

«Hvor ofte en oppblåsbar redningsvest bør skiftes ut med en ny avhenger av både bruk och oppbevaring. Ved jevnlig bruk bør oppblåsbare redningsvester byttes ut etter rundt ti år. Ved tøffere bruk kan det være at den bør byttes før…Tradisjonelle redningsvester, padlevester och seilervester trenger også en sjekk. En redningsvest av den gode, gamle typen fungerer selvsagt også godt på sjøen. Etter bruk i saltvann må redningsvester skylles i ferskvann. Ta også en årlig sjekk av sømmer, stropper och spenner. Sjekk at flyteelementene ser ok ut..»

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top