Väderstation med regnmätare och wifi/app – Bäst i Test 2024

Att hålla koll på vädret har alltid varit viktigt, och med en väderstation hemma kan du få exakta mätningar av temperatur, luftfuktighet, vind och nederbörd. En bra väderstation ger dig möjlighet att planera dina aktiviteter bättre och hålla ögonen på långsiktiga trender i vädret.

I vår jämförelse har vi tittat närmare på några av de mest populära väderstationerna på marknaden just nu. Vi har jämfört funktioner, användarvänlighet, tillförlitlighet och pris för att hjälpa dig hitta den perfekta väderstationen för dina behov.

Väderstation – Bäst i Test

Netatmo Smart Home

  • Trådlös väderstation med app
  • 8.5/10 hos Tek.no

Netatmo Smart Home är en trådlös väderstation som har fått betyget 8,5/10 i test hos Tek.no och är vår “bäst i test” i kategorin trådlösa väderstationer.

Det som utmärker Netatmo är att den är ansluten till internet och molnet. Det gör att du kan komma åt data från väderstationen var du än befinner dig. Ska du åka på stugsemester i helgen kan du alltså få helt uppdaterad information från appen. Det är verkligen praktiskt.

En nackdel med internetuppkopplingen är dock att den kräver internetåtkomst. Om du inte har internet eller om internetuppkopplingen inte fungerar, då kan du inte använda Netatmo. För närvarande kan Netatmo bara använda wifi och har alltså inte inbyggd möjlighet för 3G/4G/5G, men kanske att det kommer i framtiden.

Netatmo erbjuder en rad funktioner som väderprognoser, temperatur- och luftfuktighetsmätning. För de som vill gå ett steg längre kan mätning av vind och regn läggas till som valfria komponenter som måste köpas separat. Då stiger priset ganska rejält, eftersom de kostar ungefär 1000 kr extra per komponent.

Denna väderstation kräver internetuppkoppling för full funktionalitet och kan användas både inomhus och utomhus, med en räckvidd på upp till 100 meter. Detta är bättre än flera av konkurrenterna. Praktiskt är det också om du använder vindmätning, då det rekommenderas att placera den så högt som möjligt, till exempel på en lyktstolpe.

Även om den saknar en fysisk skärm, gör dess trådlösa kapacitet och appintegration det möjligt att kontrollera väderdata från din smartphone.

Rubicson 49101

  • Trådlös väderstation med upp till 4 sensorer
Butikk Pris Read more
299,00 SEK ➜ Läs mer

Rubicson 49101 är en populär trådlös väderstation som erbjuder väderprognoser, temperatur- och luftfuktighetsmätning. Den är billig och enkel att utöka med ytterligare funktioner.

Den har en mycket enkel design med sensorer (upp till 4 stycken), både för inomhus- och utomhusbruk, samt en tydlig färgskärm som visar information som temperatur och luftfuktighet.

Rubicson har flera modeller, med olika storlek på skärmen och funktioner, och inte minst hur många sensorer de kan använda. Det är billigt och enkelt att koppla till flera sensorer, vilket är ett bra argument för att välja just denna modell. Köp bara det antal sensorer du behöver, till exempel för källaren, vinden och utomhus, och koppla dem.

Det som saknas i form av vind- och nederbördsmätning kompenseras av en färgskärm för tydlig visning av väderdata. Denna station är avsedd för användning både inomhus och utomhus och har en räckvidd på upp till 50 meter. Observera att denna station inte erbjuder app-integrering.

På Kjell.com, som säljer denna väderstation, har den fått betyget 4,2 av 5 baserat på över 300 användaromdömen, så detta är en modell som har testats ordentligt. Du kan läsa recensionerna på webbplatsen. För närvarande finns det 134 skriftliga omdömen och du kan sortera efter betyg för att ta del av både beröm och kritik.

Telldus Smart

  • Trådlös väderstation med vind- och regnmätare
Butikk Pris Read more
1.490,00 SEK ➜ Läs mer

Telldus Smart är en trådlös väderstation som utmärker sig med sin funktionalitet till ett rimligt pris. Det är ett bra val för dig som vill ha information om väder, vind och nederbörd, men som inte vill lägga ut pengar på dyrare modeller som Netatmo eller Davis.

Den erbjuder inte bara väderprognoser, temperatur- och luftfuktighetsmätning, utan inkluderar även vind- och regnmätare, vilket ger en mer komplett bild av väderförhållandena.

Med app-integration (kräver Tellstick) och en räckvidd på upp till 30 meter, ger Telldus Smart dig väderdata i realtid, både inomhus och utomhus. Den har även en fysisk skärm för att visa data.

Telldus har fått betyget 4 av 5 stjärnor baserat på ungefär 80 recensioner från kunder på Kjell.com. Här kan du också läsa flera kundomdömen och se vilka saker du bör tänka på om du väljer just denna modell.

Davis Vantage Pro2 Plus

  • Professionell väderstation
Davis Vantage Pro2 Plus

Davis Vantage Pro2 Plus är en professionell väderstation som erbjuder en mängd avancerade funktioner. En väderstation byggd för de tuffaste klimaten och vetenskapligt exakta mätningar, år efter år.

Detta är toppmodellen vi har tagit med i vårt test, lämplig för dig för vilken vädret är mycket viktigt, till exempel om du seglar eller arbetar med väder som med- och motspelare. Här får du 80 grafer och 70 larm som kan läsas direkt på pekskärmen. Data uppdateras var 2,5 sekund, mycket snabbare än hos de billigare modellerna.

Davis Vantage Pro2 Plus inkluderar väderprognoser, temperatur- och luftfuktighetsmätning, samt vind- och regnmätare. Denna station saknar app-integration men kompenserar med en fysisk skärm för enkel avläsning av data.

Med en räckvidd på upp till 300 meter trådlöst eller 30 meter med kabel, kan Davis Vantage Pro2 Plus användas både inomhus och utomhus.

Hama Premium

  • Trådlös väderstation
Hama Premium

Säljs på Dustin.se

Hama Premium är en populär trådlös väderstation som fokuserar på grundläggande funktioner. Den erbjuder väderprognoser samt temperatur- och luftfuktighetsmätning.

Hama Premium är för närvarande (juni 2023) i toppen av populära väderstationer på Prisjakt. Det är kanske den stora skärmen med lättläsliga siffror och symboler som gör att många väljer denna modell.

Den har ingen vind- eller regnmätare, men kommer med en stor fysisk skärm för att visa data.

Denna station kan användas både inomhus och utomhus, med en räckvidd på upp till 60 meter.

TFA Pro

  • Trådlös väderstation
Butikk Pris Read more
899,00 SEK ➜ Läs mer

TFA Pro är en trådlös väderstation som ger dig en komplett bild av väderförhållandena.

Den inkluderar väderprognoser, temperatur- och luftfuktighetsmätning, samt vind- och regnmätare. Med app-integration kan du enkelt kolla väderdata från din smarttelefon.

Den har en räckvidd på upp till 100 meter och har en fysisk skärm för att visa data. Denna station kan användas både inomhus och utomhus.

Värt att veta om att köpa väderstation

Att investera i en väderstation är ett smart sätt att hålla koll på lokala väderförhållanden, vare sig hemma eller i stugan.

Men med ett myller av alternativ på marknaden kan det vara lite överväldigande att hitta den rätta. Här är några faktorer du bör överväga:

Funktionalitet: Tänk på vilka funktioner du behöver. Vill du bara ha grundläggande data som temperatur och luftfuktighet, eller vill du ha mer detaljerad information som vindhastighet, vindriktning, UV-index och mer? Kolla också om väderstationen kan anslutas till WiFi för enkel åtkomst till data och uppdateringar.

Pris: Din budget kommer såklart att spela en stor roll i ditt beslut. Priserna på väderstationer kan variera kraftigt, från prisvärda grundmodeller till mer avancerade och dyrare enheter.

Användarvänlighet: En väderstation är bara så användbar som den är lätt att använda. Sök efter modeller med tydliga, läsbara skärmar, intuitiv navigering och enkel installation.

Tillförlitlighet: Läs recensioner och undersök märken för att hitta en väderstation som är känd för sin tillförlitlighet. En bra väderstation ska ge exakta mätningar och klara av tuffa väderförhållanden.

Hållbarhet: Väderstationen bör vara tillräckligt robust för att stå emot extrema väderförhållanden, särskilt om du bor i ett område med hårt klimat. Sök efter modeller som är vattentäta, vindtåliga och har en solid design.

Det kan du göra med en väderstation

En väderstation kan vara mer än bara en pryl – den kan vara ett användbart verktyg som hjälper dig att bättre förstå klimatet runt dig. Här är några användningsområden:

Planering: Använd data från väderstationen för att planera din dag. Kommer det att regna senare? Är det för blåsigt för en cykeltur? Väderstationen kan ge dig svaren.

Förstå klimatförändringar: Med tiden kan du använda data från din väderstation för att spåra förändringar i det lokala klimatet. Detta kan vara särskilt användbart för trädgårdsmästare och bönder.

Undervisning: En väderstation kan vara ett fantastiskt pedagogiskt verktyg, särskilt för barn. Den kan användas för att lära ut vetenskapliga begrepp som väder, klimat och dataanalys.

Övervaka temperatur i stugan

Att hålla koll på temperaturen i stugan är viktigt, särskilt under vintermånaderna när temperaturen kan sjunka drastiskt. En väderstation med fjärrövervakning kan vara väldigt användbar här. Denna funktion låter dig övervaka temperaturen i stugan via en app på din smartphone, även när du är många mil bort. Det kan ge dig sinnesro och hjälpa dig att förebygga potentiell skada på stugan på grund av låga temperaturer.

Funktioner hos en väderstation

Moderna väderstationer är inte längre begränsade till att bara mäta temperatur och luftfuktighet. De kan nu spåra en rad olika klimatförhållanden. Här är några funktioner du kan förvänta dig:

Temperaturmätning: Den mest grundläggande funktionen, ger information om aktuell temperatur.

Luftfuktighetsmätning: Ger information om mängden vattenånga i luften, vilket kan vara bra för trädgårdsarbete och inomhusklimat.

Barometertryck: Barometriskt tryck kan indikera kommande väderförändringar.

Vindhastighet och -riktning: Vindmätare (anemometrar) ger information om vindens hastighet och riktning.

Nederbördsmätning: En nederbördsmätare (pluviometer) mäter regnmängd, bra för bönder, trädgårdsmästare och för att följa lokalt väder.

Fjärrövervakning: Med en app kan du följa väderdata direkt från din smartphone, oavsett var du är.

Kamera: Vissa väderstationer har inbyggda kameror för livebilder av vädret.

Flera sensorer: Vissa avancerade modeller har flera sensorer för att mäta vädret på olika platser samtidigt.

Typer av väderstationer

Väderstationer finns i många olika former och storlekar. Här är en snabböversikt över de vanligaste typerna:

Digital väderstation: Ger exakta mätningar och har många avancerade funktioner som färgskärm, app och mer.

Analog väderstation: Ofta mer dekorativ, ger grundläggande data som temperatur och luftfuktighet.

Professionell väderstation: Designad för hög noggrannhet och detaljerad data. Har ofta avancerade funktioner och tål tuffa förhållanden.

Vanliga frågor

Här är svar på några vanliga frågor om väderstationer:

Var ska man placera väderstationen? På en öppen plats utan hinder, minst 1,5 meter över marken för korrekt mätning.

Vilken lägsta temperatur i stugan? Generellt inte under 7 grader Celsius för att undvika frysta vattenrör och skadad elektronik.

Hur fungerar en väderstation? Genom sensorer som mäter olika parametrar, data analyseras och presenteras på skärm eller i app.

Hur övervaka temperatur i stugan? Med en väderstation med fjärrövervakning – få uppdateringar om temperaturen i appen på telefonen.

Hoppas denna guide hjälper dig hitta den perfekta väderstationen. Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top