Tält med ståhöjd – Bäst i Test 2024

När tältturen går från bara en övernattning till flera dagar i sträck ökar behovet av komfort avsevärt. Då räcker det inte längre med låg höjd som tvingar en att sitta och ligga. Därför har tält med god ståhöjd blivit mycket populära under de senaste åren.

I vårt stora test har vi samlat ett urval av tält som erbjuder möjligheten att sträcka på sig och röra sig fritt, utan att behöva böja på huvudet. Vi har testat allt från lättviktstält som man kan bära långt på tur, till rymliga och tunga modeller för camping och festival.

Några av modellerna i detta test har tidigare varit omnämnda var för sig här på sidan. I jämförelsetestet har vi nu jämfört och bedömt tält med ståhöjd mot varandra. Vilket tält som kom ut bäst kan du läsa allt om i testet:

Coleman MacKenzie

 • 4 personers campingtält med ståhöjd
 • 217 cm ståhöjd
Coleman MacKenzie

Coleman Mackenzie Blackout 4 är ett tunneltält utformat för familjer på campingsemester, med plats för fyra personer. Tältet väger 26,6 kg och har en imponerande storlek på 430 x 320 cm, med en ståhöjd på hela 217 cm, vilket gör det bekvämt även för de längsta i familjen.

Den kupolformade tunnelkonstruktionen med solida stålstänger säkerställer god takhöjd och rymligt inre utrymme. Yttertältet är tillverkat av vattenpelarbehandlad polyester för att skydda mot regn och fukt.

Tältet har två sovrum som kan avskiljas med en avtagbar vägg, och sovrummen är utrustade med Colemans Blackout-teknik som blockerar ljus och ger en behaglig sovmiljö. Dessutom har tältet ett rymligt förtält med gott om plats för förvaring och matlagning.

Mackenzie Blackout 4 har en stor ingång fram och en på sidan, båda med överbyggnad för extra skydd. Tältet har även fönster och ventilationsöppningar för god luftcirkulation. Coleman har gjort uppställningen av tältet enkel genom att använda färgkodade stänger och fästepunkter.

Sammanfattningsvis är Coleman Mackenzie Blackout 4 ett mångsidigt och rymligt familjetält som passar utmärkt för campingsemestrar med övernattning för fyra personer. Den mörka sovavdelningen är särskilt fördelaktig för barnfamiljer, eftersom den kan bidra till att barnen sover längre på morgnarna.

Bergans Wiglo

 • Bäst i test – familjetält
 • 9/10 och testvinnare hos Utemagasinet.no

Att hitta det perfekta tältet för familjen kan vara utmanande. Bergans Wiglo 6 sticker dock ut som ett bra alternativ för turer med barn. Detta sexpersonerstält kombinerar element från både wigwam-tält och samiska kåtor, vilket ger en rymlig och bekväm tältupplevelse.

Enligt testet utfört av Utemagasinet har Wiglo 6 en solid konstruktion i slitstark ripstop-nylon. Det har också goda stormprotekterande egenskaper med bardunfästen och låg profil. Även om takhöjden är 190 cm kan man faktiskt stå upprätt inne i tältet. Detta gör det mycket praktiskt för längre vistelser.

Bergans Wiglo är ett rymligt helårstält som finns för fyra personer och sex personer. Wiglo 6 blev testvinnare när vi testade familjetält och sticker ut genom att det har tre ingångar. Det har också stormskydd som gör det väl lämpat som helårstält. Bergans hållbarhetsstrategi innebär att om tältet blir förstört kan du skicka in det för reparation. Om du inte behöver tältet kan du lämna in det och Bergans kommer antingen att sälja det begagnat eller återvinna det. Bergans erbjuder också uthyrning av tält.

Utemagasinet påpekar att Wiglo 6 sticker ut genom att ha hela tre ingångar. Det har också egenskaper som gör det lämpligt som helårstält. Bergans hållbarhetsstrategi handlar om reparation och återanvändning, så att tältet kan få en längre livslängd.

Fördelarna inkluderar en rymlig huvudingång och två sidobingångar. Vikten kan fördelas genom att koppla loss innertältet. Visserligen påpekas det att tältet kan vara utmanande att sätta upp ensam, men med lite träning går uppsättningen snabbare. En nackdel är att tältpinnarna kan böja sig lite lätt.

MSR Habitude

 • 4 manns telt med ståhøyde (185cm)
 • “Top pick” – Outdoorgarlab
MSR Habitude

Det amerikanska tältmärket MSR erbjuder flera populära modeller, men Habitude 4 utmärker sig som ett särskilt bra val för grupper och familjer.

Med en takhöjd på 185 cm kan de flesta vuxna stå upprätt inuti tältet. Den rymliga golvytan på 4 m^2 ger gott om plats för upp till fyra personer, medan det separata förtältet tillhandahåller extra förvaringsutrymme.

Tältet väger 4,3 kg, vilket är hanterbart att dela mellan flera bärare. Materialkvaliteten är hög och tältet är konstruerat för att stå emot tuffa väderförhållanden.

Enligt tester från webbplatsen Outdoorgearlab.com är uppsättningen av tältet något tidskrävande och inte helt intuitiv. Detta beror delvis på att tältet har tre sammanlänkade tältstänger som måste monteras. Men med lite övning kan uppsättningen gå snabbare.

The MSR Habitude 4 can be fully set up in 9 minutes, a bit long for a 4-person tent. Three hubbed poles — two small and one large — make up the main structure, forcing two poles to connect on each corner. While not overly complicated, setting this tent up isn’t intuitive and comes with a few head-scratchers

Outwell Earth 5

 • Prisvärt och rymligt campingtält
 • 8/10 i test hos Utemagasinet
Outwell Earth 5

Outwell Earth 5 är ett rymligt 5-personers tunneltält optimerat för bekväm sommarcamping.

Med en klassisk konstruktion med tre stänger ger tältet god invändig höjd. Det består av ett separat sovrum och ett större vardagsrum där man kan ställa upp bord och stolar.

Med en totalvikt på 9,2 kg passar Earth 5 bäst för bilburen camping eller festivaler, inte för bärande över längre sträckor.

Enligt ett test utfört av Utemagasinet får tältet betyg 8 av 10 för god plats och komfort till ett överkomligt pris. Det dras av något för bristande vindstabilitet.

Outwell Earth 5 säljs av Speidersport för 3599 kronor och är avsett för sommarbruk utan snö. Detta är ett bra alternativ för rymlig och bekväm camping, oavsett om man kör bil eller går kortare sträckor.

På campingplatsen är detta ett fullgott tält, där komforten tas om hand. Det handlar om komfort helt enkelt. Och ventilation – här kan du sitta med förtältet öppet, som på en terrass

Easy Camp Shelter

 • Billigt tält med ståhöjd på 225 cm

Detta rymliga tält från Easy Camp erbjuder imponerande mycket för pengarna. Med en ståhöjd på 225 cm i mitten och minst 180 cm på sidorna, erbjuder det god rörelsefrihet. Samtidigt har det plats för 4-6 personer, något vi uppskattar mycket.

När det gäller stora och rymliga tält, brukar även priset vara därefter. Men inte för detta Easy Camp-tält. För under 3000 kronor på Outnorth är det utan tvekan testets klart billigaste alternativ i denna kategori.

Även om vi ännu inte kan uttala oss om kvaliteten, verkar detta vara ett spännande alternativ för sommarresor där vädret inte är lika avgörande. Tältet är tydligen tillverkat i Kina, vilket möjligen förklarar det låga priset. Hittills finns det inga produktrecensioner, så här är det bara att kasta sig ut i det och bli den första att testa och recensera!

Outwell Greenwood

 • 4-personers tält med ståhöjd
 • 200 cm ståhöjd
Outwell Greenwood

Outwell Greenwood 4 är ett rymligt 4-personers tunnelält optimerat för familjecamping under sommarhalvåret. Med en ståhöjd på 200 cm och mått på 455 x 260 cm ger tältet god rörelsefrihet för fyra personer med bagage.

Tältet har en klassisk tunnelkonstruktion med stabila glasfiberstänger i färger som gör det enkelt att sätta upp. Yttertältet i polyester har PU-beläggning som ger 4000 mm vattentålighet, så det tål en rejäl skur.

Invändigt finns en ingång och ett rymligt vardagsrum med möjlighet till förvaring och matlagning. Det finns också ett separat sovrum med praktiska förvaringsfickor. Tältet har ett justerbart ventilationssystem som säkerställer god luftgenomströmning.

Enligt Outwell har Greenwood 4 sydda sömmar och vattentäta dragkedjor för optimal täthet. En medföljande bärväska underlättar transport och förvaring.

Sammanfattningsvis ett praktiskt och rymligt sommartält för fyra personer, med goda ventilationsmöjligheter och hög komfort.

Heimplanet Maverick

 • Uppblåsbart tält med ståhöjd
 • 200 cm ståhöjd
 • 8/10 hos Utemagasinet

Heimplanet imponerade på världen när de lanserade tältet The Cave för nästan 5 år sedan. Det var inte det första uppblåsbara tältet, men det var det första uppblåsbara tältet som verkade praktiskt, enkelt och inte minst stabilt.

Sedan den framgången har Heimplanet nu utvecklat ett större tält som efterfrågas av dem som önskar sig ett tält med ståhöjd (The Cave var bara 102 cm högt), men som fortfarande vill slippa besväret med att sätta upp tältet.

Svaret är Maverick, ett stort tält för upp till 10 personer och tuffa förhållanden. Det här är alltså inte ett campingtält för de flesta!

Vi tyckte att Heimplanet Mavericks skulle vara perfekt som baslägertält i Jotunheimen eller motsvarande platser där vädret kan växla snabbt

Och med ett pris på över 50 000 kr är det knappast heller ett tält för gemene man, men kanske för en grupp surfare, mountainbikeåkare eller fiskare.

Men om det passar dig, så får du här ett stort och rymligt uppblåsbart tält, som alltså kan resa sig själv på några minuter – en mycket imponerande prestation med tanke på storleken.

När vi skrev denna artikel fanns det inga svenska återförsäljare som sålde tältet. Det har funnits tidigare. Kanske var efterfrågan för liten. Om du vill ha tältet måste du gå direkt till Heimplanets webbutik, där tältet säljs för ca 5700 euro eller 66 000 norska kronor.

Heimplanet Mavericks har gott om utrymme för en hel grupp och för det ändamål tältet är avsett för – evenemang och surfdestinationer med mycket vind – är det helt perfekt. I vind står det bergfast

Köpguide för tält med ståhöjd

Ett tält med ståhöjd är ett populärt val bland campingentusiaster och familjer som önskar mer komfort och utrymme under sina tältutflykter. Med möjligheten att stå upprätt inne i tältet blir det enklare att röra sig, klä på sig och utföra vardagliga sysslor.

Detta gör tältutflykten mer behaglig och praktisk, särskilt när man ska tillbringa flera dagar i naturen.

I denna köpguide kommer vi att titta närmare på fördelarna med tält med ståhöjd, olika typer som familjetält, XXL-tält och campingtält, samt viktiga egenskaper att överväga innan man bestämmer sig för vilket tält man ska välja.

Vi kommer också att ge några produktrekommendationer och tips för användning och underhåll, så att du kan välja det tält som passar bäst för dina behov och få ut så mycket glädje som möjligt av din tältutflykt.

Typer av tält med ståhöjd

Det finns flera typer av tält med ståhöjd som passar olika behov och preferenser.

Familjetält är en populär kategori som ofta erbjuder gott om utrymme och praktiska rums-lösningar. Dessa tält har ofta flera sovrum, ett rymligt sällskapsutrymme och kan hysa en hel familj eller en kompisgrupp. XXL-tält är ännu större till storleken och ger ett extra stort inre område, vilket kan vara idealiskt för längre vistelser eller större grupper.

Campingtält med ståhöjd är en annan variant som kombinerar kompakt storlek med fördelen av att kunna stå upp. Dessa tält är ofta mer praktiska för kortare campingresor eller för dem som önskar ett lätt och enkelt tält att sätta upp. Oavsett vilken typ av tält med ståhöjd du väljer är det viktigt att överväga storlek, rums-lösningar och inredning baserat på dina specifika behov.

Viktiga egenskaper att överväga

När du ska välja ett tält med ståhöjd finns det flera viktiga egenskaper att ta hänsyn till. Vattentäthet och vattenpelare är avgörande för att hålla tältet torrt i regnväder. Leta efter tält med hög vattenpelare, helst över 3000 mm, för optimalt skydd.

Materialkvalitet och hållbarhet är också viktigt, eftersom tältet bör klara slitage och varierande väder över tid. Vikt och packmått är andra faktorer att överväga, särskilt om du ska bära tältet över längre sträckor. Ventilation och luftcirkulation är nödvändigt för ett behagligt inomhusklimat och för att undvika kondens. Leta efter tält med justerbara ventiler och ventilationsöppningar.

Ingångspartier och förvaringsmöjligheter är också värda att tänka på, eftersom det påverkar hur praktiskt och användarvänligt tältet är i vardagen. Överväg antalet ingångar, storleken på förtältet och förekomsten av fickor och upphängning för organisering av utrustning.

Genom att ta hänsyn till dessa egenskaper kan du hitta ett tält med ståhöjd som passar dina specifika behov och preferenser.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top