Familjetält och Campingtält – Bäst i Test 2024

Campingtält finns i ett hav av olika modeller och storlekar. Hur hittar man det perfekta tältet för just dina behov och budget? I vår omfattande sammanställning går vi igenom 10 populära tält för olika ändamål för att göra valet enklare.

Vi har testat allt från små lättviktstält för vandringar till familjetält med gott om plats för fyra personer. Tältmodellerna täcker ett brett spektrum av användningsområden, från backpacking och cykelsemester till bilcamping med många personer.

Läs vår omfattande sammanställning för att hitta det optimala tältet för just ditt bruk och budget. Oavsett om du ska på cykeltur i Europa, vandring i fjällen eller familjecamping i sommarvärmen.

Bästa campingtältet för 4 personer

MSR Habitude

 • 4-personers tält med ståhöjd (185 cm)
 • “Topp val” – Outdoorgearlab
MSR Habitude

MSR Habitude 4 utmärker sig som ett rymligt och mångsidigt tält för grupper och familjer, enligt testarna på Outdoorgearlab.com.

Det har en generös takhöjd på 185 cm så att de flesta vuxna kan stå upp. Med en golvyta på 4 kvm finns det gott om plats för fyra personer och det separata förtältet ger extra förvaringsutrymme.

Tältet är av hög kvalitet och är konstruerat för att klara tufft väder trots en rimlig vikt på 4,3 kg. Detta gör Habitude 4 flexibelt för både bilsemestrar och längre turer där vikten måste fördelas mellan flera.

Det som drar ner betyget något enligt testet är att uppsättningen är något omständlig och kräver lite övning. Detta beror bland annat på att tältet har tre sammanlänkade stänger som måste fästas korrekt. Men med erfarenhet går monteringen förmodligen snabbare.

Sammantaget framstår MSR Habitude 4 som ett gediget och rymligt alternativ för grupper och familjer som vill ha god komfort på tältsemestern. Materialkvalitet och utrymme väger upp för en något krånglig uppsättning.

Sammanfattningsvis är MSR Habitude 4 ett utmärkt val för dig som vill ha ett rymligt och slitstarkt tält med ståhöjd för gruppresor och längre tältnätter med familjen.

Coleman MacKenzie

 • 4-personers campingtält med ståhöjd
 • 217 cm ståhöjd
Coleman MacKenzie

Coleman Mackenzie Blackout 4 är ett rymligt familjetält med plats för fyra personer. Med en totalvikt på 26,6 kg är detta tält avsett för bilcamping eller kortare sträckor med delad bärning.

Det som utmärker Mackenzie Blackout 4 är den mycket bra takhöjden på 217 cm. Här kan även höga personer stå upprätt. Tältet har en kupolformad tunnelkonstruktion med solida stålstänger som ger gott om utrymme inuti.

Inuti finns det två sovrum med Colemans mörkläggningsteknik som ger möjlighet att sova längre på morgonen. Dessutom har tältet ett rymligt förtält där man kan vistas och förvara utrustning.

Enligt tillverkaren ska tältet vara enkelt att sätta upp tack vare färgkodning och överskådlig konstruktion. Detta är ett praktiskt och familjevänligt tält för campingsemester med biltransport, där man uppskattar god takhöjd och utrymme.

Outwell Greenwood

 • 4-personers tält med ståhöjd
 • 200 cm ståhöjd
Outwell Greenwood

Outwell Greenwood 4 är ett 4-personers tunneltält utformat för familjecamping under sommaren. Med en totalvikt på 22,4 kg är detta ett tält som måste transporteras med bil eller bäras av flera personer.

Tältet har en klassisk tunnelkonstruktion med solida glasfiberstänger som ger bra takhöjd på 200 cm invändigt. Här kan de flesta vuxna stå upprätt.

Invändigt har Greenwood 4 ett rymligt förrum för vistelse och förvaring samt ett sovrum med praktiska förvaringsfickor. Tältduken i polyester har en vattentålighet på 4000 mm och sydda sömmar för vattentäthet.

Enligt Outwell ska det vara enkelt att sätta upp tältet tack vare färgkodade stänger och tydlig konstruktion. Det har också ett justerbart ventilationssystem.

Med sin klassiska tunnelform och bra ståhöjd framstår Greenwood 4 som ett bra och rymligt alternativ för familjecamping på sommaren, när tältet kan transporteras med bil.

Det finns flera bra campingtält för 6 personer. Några av de bästa tälten för 6 personer inkluderar:

Bergans Wiglo

 • 9/10 och testvinnare hos Utemagasinet.no
Bergans Wiglo

Det innovativa Bergans Wiglo 6-tältet förenar det bästa från två tältvärldar. Genom att kombinera wigwam och lavvo skapas ett rymligt och behagligt familjetält.

Med en takhöjd på hela 190 cm kan du faktiskt stå upp inne i tältet. Detta ökar komforten avsevärt vid längre tältvistelser. Tältduken är gjord av solid och slitstark ripstop-nylon som tål tuff användning.

Wiglo 6 har plats för sex personer. Det har en stor huvudingång och två praktiska sidoingångar. Vikten kan fördelas genom att koppla bort innertältet när du ska bära det över längre sträckor.

Det är ganska enkelt att sätta upp trots storleken, även om det går snabbare med lite träning och några extra händer. Enligt Utemagasinet kan tältpluggarna böja sig lätt, men i övrigt verkar konstruktionen stabil.

Överlag framstår Bergans Wiglo 6 som ett unikt och utmärkt alternativ för bekväma turer med familjen, tack vare den sällsynta kombinationen av inre höjd, rymd och slitstarka material.

Primus Bifrost

 • Rymligt 6-personers campingtält
 • Svensk kvalitet
Primus Bifrost

Primus Bifrost H6 är ett rymligt 6-personers kupolformigt campingtält från det välrenommerade svenska friluftsmärket Primus. Företaget har lång erfarenhet av att tillverka kvalitetsutrustning för utflykter sedan starten 1892.

Tältet har en klassisk kupolkonstruktion och väger totalt 10 700 gram. Detta gör det bäst lämpat för bilbaserad camping eller festivalbruk, inte för bärande över längre sträckor.

Enligt produktbeskrivningen har Bifrost H6 en vattenpelare på 3 000 mm i yttertältet och 7 000 mm i golvduken.

Primus Bifrost H6 säljs hos Outnorth till ett pris på strax under 6 500 kr.

Med Primus gedigna rykte och långa historia inom friluftsutrustning framstår Bifrost H6 som ett kvalitetstält för rymlig och praktisk camping med bil eller till fots över kortare sträckor under sommarhalvåret. Tältserien kombinerar varumärkets erfarenhet med en användarvänlig och rymlig kupolkonstruktion.

Helsport Varanger

 • Högsta betyg 5 hos Klikk.no
 • Bäst i Test
Helsport Varanger

Helsport Varanger Camp framstår som ett mångsidigt och användarvänligt lavvu som utmärker sig som särskilt väl lämpad för helårsbruk och vinterbruk. Helsport är en av de mest populära lavvutillverkarna i Norge.

Denna modell har fått mycket bra betyg i tester och har bland annat utsetts till “bäst i test” bland lättviktiga lavvuer av ansedda friluftsmedier.

Lavvun har ett vattenskydd på 4000 mm, vilket ger ett bra skydd mot nederbörd. Den är konstruerad i slitstark PU-belagd polyester med tejpade sömmar.

Uppställningen går snabbt och enkelt, även om vindskyddet ökar tiden något. Rymdkänslan är öppen och luftig, med två täckbara fönster. Dörren kan hållas öppen i regn och snö utan läckage.

Testarna framhåller den solida dragkedjan och de bra fästpunkterna för pluggar och barduner med justeringsmöjligheter. Lavvun har också praktiska krokar för att fästa innertältet.

Med sin användarvänlighet, goda testresultat och lämplighet för helårsbruk, framstår Varanger Camp som ett säkert alternativ för den som vill ha ett rymligt och robust lavvu. Helsport levererar kvalitet man kan lita på.

Bästa prisvärda campingtält

Outwell Earth 5

 • Prisvärt och rymligt campingtält
 • 8/10 i test hos Utemagasinet
Outwell Earth 5

Outwell Earth 5 är ett rymligt 5-personerstält som är avsett för sommarbruk.

Tältet har en klassisk tunnelform med tre stänger. Det består av ett separat sovrum och ett större vardagsrum med möjlighet att sätta upp bord och stolar.

Earth 5 väger totalt 9200 gram och passar därför bäst för bilburen camping eller festivalbruk, inte för att bäras i ryggsäck över längre sträckor.

Enligt ett test utfört av Utemagasinet får tältet betyg 8 av 10 totalt. Testaren framhåller rymlighet och god komfort till ett överkomligt pris som positiva sidor, medan tältet saknar lite i vindstabilitet.

Outwell Earth 5 säljs hos Speidersport till ett pris av 3599 kronor och passar för sommar- och snöfria förhållanden. Tältet utmärker sig som ett bra alternativ för rymlig och bekväm camping med bil eller till fots över kortare sträckor.

Bästa uppblåsbara campingtält

Heimplanet The Cave

 • 8/10 hos Utemagasinet.no – “Mest för pengarna”
Heimplanet The Cave

Det innovativa uppblåsbara tältet The Cave från Heimplanet revolutionerar campinglivet genom att eliminera de utskällda tältstängerna. Istället blåser det lätta tältet upp sig snabbt med hjälp av en pump.

Enligt Espen i test hos NAF håller den höga materialkvaliteten och konstruktionen vad som utlovas.

Tältduken i 15D silikoniserat nylon med ripstop och MSR:s Xtreme Shield-beläggning säkerställer hållbarhet och vattentäthet. Stångsystemet, gjort av en blandning av kol, harts och ballistisk fiber, tål påfrestningar bra och går tillbaka till sin ursprungliga form.

Som Jeppe Gabriel Spence skriver, kan man även trycka ner tälttaket helt till marken utan att stängerna skadas eller sliter sig loss från innertältet.

Trots en låg vikt på endast 4,8 kg har tältet plats för 2-3 personer. De två ingångarna ger extra bekvämlighet och flexibilitet. Vissa kan dock uppleva förvaringsutrymmet som begränsat, och uppsättningen kan utgöra utmaningar i regnväder.

Värt att veta om att köpa campingtält

Att gå på camping med familj eller vänner kan vara ett utmärkt sätt att koppla av, komma närmare naturen och ha roligt tillsammans. Ett av de viktigaste tillbehören för en lyckad campingtur är ett bra campingtält. Innan du går ut och köper första bästa tält, är det viktigt att du vet vad du bör tänka på så att du hittar det perfekta tältet för dina behov.

#1. Storlek och utrymme

Det första du bör överväga är tältets storlek. Hur många personer ska sova i tältet och hur mycket bagage och utrustning behöver ni ha med? Tänk också på om alla i sällskapet kommer att vara bekväma att sova nära varandra eller om någon önskar mera utrymme. Tältets storlek anges ofta efter hur många sovplatser det har, men det kan vara värt att uppgradera till ett större tält för mer bekvämlighet.

#2. Vikt

Om du planerar att backpacka eller vandra under din campingtur, är det viktigt att välja ett tält med låg vikt som är enkelt att bära med sig. Men om du främst kommer att köra bil till din campingplats, kan du prioritera bekvämlighet och utrymme framför vikt.

#3. Material och konstruktion

Ett bra campingtält bör vara tillverkat av slitstarka och vattentäta material som kan stå emot olika väderförhållanden. Tältets stänger bör vara starka och lätta att montera, så att du kan sätta upp tältet snabbt och enkelt. Dubbelväggade tält har vanligtvis bättre isolering och luftcirkulation än enkelväggade tält, vilket kan göra dem mer bekväma i olika klimat.

#4. Design och funktioner

Olika tält har olika designfunktioner som kan påverka hur bekvämt och praktiskt det är att använda. Några exempel på funktioner att se efter är:

– Enkla och intuitiva monteringsmetoder.

– Ventilation och luftcirkulation för att motverka kondens på insidan av tältet.

– Tillräckligt med fickor och förvaringsutrymme för att organisera dina saker.

– Noggrannhet i sömmar och dragkedjor för att minska risken för läckage.

#5. Pris

Campingtält finns i en rad olika prisklasser, och det är viktigt att hitta ett tält som passar din budget. Kvalitet och funktioner påverkar oftast priset, men det går också att hitta prisvärda tält som fungerar bra för grundläggande behov. Det kan vara värt att investera lite mer i ett välbyggt tält som kommer att hålla längre tid.

#6. Tälttyp

Det finns flera olika typer av campingtält att välja mellan, som exempelvis kupoltält, tunnel- eller tunneltält och ryggsäcktält. Varje tälttyp har sina egna för- och nackdelar, och valet beror främst på dina specifika behov och preferenser.

Sammanfattningsvis är det viktigt att tänka igenom vilka behov och önskemål du har när det kommer till storlek, vikt, material, design, pris och typ av campingtält innan du gör ditt inköp. På så sätt kan du hitta det perfekta tältet för en lyckad och bekväm campingupplevelse.

Storlek

Tältets storlek är viktigt att utvärdera baserat på hur många personer som ska använda det. Kolla hur många personer tillverkaren rekommenderar för tältet.

Överväg också:

 • Mått på tältet (längd x bredd x höjd) – Se till att det finns tillräckligt med golvyta och takhöjd för att stå upprätt
 • Yta per person – Minst 2-3 m² per person rekommenderas för komfortabelt utrymme
 • Totala mått på tältet – Kontrollera att tältet passar där ni ska campa

Om tältet ska förvaras mellan turerna, kontrollera packmåtten. Små tält packar ihop bättre.

Rymliga tält ger mer komfort men är tyngre att bära. Hitta en bra balans beroende på var tältet ska användas.

Vikt

Vikten på tältet har mycket att säga om det ska bäras över längre avstånd. Då är låg vikt viktig.

Kolla:

 • Totalvikten på tältet
 • Vikten per person som tältet är avsett för

En tumregel är att totalvikten bör vara under 3 kg per person för bekväm bärning i ryggsäck.

Lätta tält använder ofta tunna material, vilket gör dem mindre slitstarka. Man måste ofta acceptera en kompromiss mellan vikt och hållbarhet.

För bilcamping eller festivalanvändning är inte vikten så viktig. Här kan tyngre material som bomull användas för extra komfort och hållbarhet.

Se till att tältet har tillräckligt antal bärväskor för att fördela vikten jämnt mellan personerna som bär.

Ståhöjd

Ståhöjden i tältet har stor betydelse för komforten och bör kontrolleras noggrant. Mät höjden från golvet till taket både i mitten av tältet och intill sidorna/vid ingångarna.

För att kunna stå upprätt behövs minst cirka 120 cm höjd, men 170-190 cm ger mycket bättre rörelsefrihet och är att föredra.

Om tältet ska användas mycket för vistelse inomhus eller i dåligt väder bör du prioritera extra höjd. I små lättviktstält för backpacking måste man räkna med att sitta lite ihopkrupen.

Kontrollera att höjden är jämnt fördelad och inte bara i mitten av tältet. Det ger bäst rörelsefrihet.

Ta också din egen höjd med i beräkningen när du bestämmer minimikravet. Bra höjd gör tältet mer funktionellt och bekvämt att vistas i över tid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top