Pop-up Tält – Bäst i Test 2024

Sommaren är här och med den följer otaliga möjligheter till äventyr i naturen. Oavsett om du planerar en familjecamping, en festivalhelg med vänner eller en kort, spontan tur i naturen, är ett pålitligt och enkelt tält nyckeln till en lyckad upplevelse.

Pop-up tält har vuxit i popularitet de senaste åren, tack vare deras användarvänlighet, snabba uppsättning och kompakta design. Men med så många alternativ på marknaden, hur kan du veta vilken som är bäst för dina behov och budget?

I detta totaltest har vi tagit hänsyn till ett antal populära popup-tält från olika tillverkare och prisklasser.

Pop-up tält – Bäst i test

Coleman Galiano 2

  • “Riktigt lätt att sätta upp” – NAF.no
  • 5/10 på Klikk.no
Coleman Galiano 2

Coleman Galiano 4 är ett popup-tält designat för enkel användning och snabb uppställning, vilket gör det till ett intressant val för korta resor och sommariga väderförhållanden. Tältet rymmer upp till fyra personer, men det finns även en mindre modell, Galiano 2, designad för två personer.

När det kommer till installation är Galiano 4 väldigt lätt att ställa in. Tältet slår upp av sig självt på några sekunder när du tappar det på marken. Allt du behöver göra är att förankra den med stångpinnar och pluggar och du är redo att använda.

Sammantaget kan vi konstatera att pop-up-tältet är utmärkt för korta resor där vädret förväntas bli bra. Det är verkligen lätt att sätta upp!

Tältets vikt är 3,42 kg, och innermåtten är 200 cm x 277 cm, med en invändig höjd på cirka 95 cm.

Vattenpelaren för tältet är 2000 mm för både över- och undertyg, vilket kan räcka för lätta skurar, men kan vara ett bekymmer vid kraftigare regn. Konstruktionen pressar dragkedjan och leder regnvatten längs flera sömmar, vilket inte är optimalt. Detta gör Galiano 4 till ett utpräglat “bra väder”-tält som lämpar sig bäst för trädgårdsodling eller dagsturer där väderförhållandena är goda.

Galiano 4 saknar förtält, men har interna fästpunkter för snören och fickor för småsaker. Tältets ovala form kan ge vissa utrymmesutmaningar, speciellt med rektangulära liggunderlag. Transportmässigt förvaras tältet i en stor, rund väska med en diameter på 90 cm, vilket gör det mindre lämpligt för ryggsäcken.

Att packa ihop tältet kan vara lite utmanande då det krävs lite teknik och övning för att få det att passa i förvaringsväskan. Instruktionerna som ingår kan vara svåra att förstå, men övning och tålamod hjälper.

Att packa upp tältet är relativt enkelt när man har gjort det några gånger. Det måste vikas på ett speciellt sätt för att få plats i den runda förvaringsväskan. Jag skulle inte rekommendera det för regelbunden vandring på fält och i berg. Jag köper hellre ett “riktigt” tält som får plats på en ryggsäck. Men det är utmärkt att använda en sommardag om man har små barn som behöver sova på dagen, på stranden eller i trädgården som ett “min första campingresa”-tält.

Sammantaget är Coleman Galiano 4 ett enkelt och roligt pop-up tält som passar bäst för korta resor och bra väderförhållanden. Det är inte det mest idealiska valet för mer krävande förhållanden eller längre resor, men det kan vara ett bra alternativ för den som vill ha ett enkelt och snabbt tält för sommarbruk.

Easy Camp Fireball 200

  • Betyg 3 på Dagbladet
  • Bäst i test – budget
Easy Camp Fireball 200

Easy Camp Fireball 200 är ett populärt popup-tält designat för enkel camping och korta resor. Den är lätt och kompakt, men ger ett begränsat skydd mot väder och vind. Tältet passar bäst för dig som inte har höga krav på campingupplevelsen och vill ha en snabb och enkel boendelösning, till exempel för användning på festival, i trädgården eller för korta turer.

Tältet har flera fördelar, inte minst är den låga vikten på bara 1,5 kg och den lilla storleken när det packas ihop. Detta gör den lätt att transportera och passar därför både barn, unga och vuxna.

Easy Camp har även ventilation i bakkant och myggnät som säkerställer luftcirkulationen. Detta är mycket fördelaktigt att ha när du ska övernatta på sommaren, där solen annars kan grädda dig.

Med ett pris på bara 600 SEK är detta också ett extremt prisvärt tält.

Samtidigt finns det också vissa nackdelar. Detta tält har endast ett vattenpelartryck på 1500mm, vilket gör att tältet tål en begränsad mängd nederbörd.

I Dagbladets test, där tältet får betyg 3, bedöms också att tältet inte är lika tåligt som andra dyrare tält. Men med det rimliga priset här är nog inte tältet tänkt att hålla i mer än en säsong heller.

Easy Camp Fire Ball 200 är lätt att packa och perfekt för dig som inte har så höga krav på din campingupplevelse

Bestway Pavillo Coolmount

  • Billigaste pop up-tält
Bestway Pavillo Coolmount
Butik Pris Read more
399 kr Till butik

Bestway Pavillo™ Coolmount är ett prisvärt popup-tält designat för två personer. Detta tält är ett prisvärt tält, det billigaste i testet, för dig som vill ha ett enkelt och praktiskt tält för kortare utflykter, som festivaler, campingturer och andra utomhusaktiviteter.

Att sätta upp Coolmount är enkelt och tar bara cirka 3 minuter, tack vare den smarta designen som består av en tältstång. Den kompakta storleken på 235 cm x 145 cm x 100 cm gör den väl lämpad för två personer. Tältet kommer med en förvaringsväska och åtta tältpinnar.

Tältet är utrustat med insektsnät för att skydda mot myggor och andra oönskade insekter, samt en praktisk förvaringsficka för personliga tillhörigheter. Detta bidrar till en bekväm och säker upplevelse för användarna.

En enskiktskonstruktion med 1 ingång och 2 ventilationsöppningar.Tältet har en vattenpelare på 2000 mm. Det gör att tältet tål lätta skurar, men det kan vara mindre lämpligt för kraftigare regn.

Tältduken är dessutom brandsäker och UV-skyddad, vilket ger extra säkerhet och hållbarhet. Ramen är gjord av glasfiber med en diameter på 6 mm, och tältpinnar är 16 cm långa med en diameter på 3,8 mm.

Värt att veta om att köpa pop-up tält

Pop-up tält är en populär lösning för dig som vill sätta upp ett tält snabbt och enkelt, utan att lägga ner mycket tid och kraft på monteringen. Detta gör dem till ett attraktivt val för nybörjare, familjer och de som vill ha en snabb övernattningslösning på camping eller vandringsturer.

Hur fungerar ett popup-tält?

Pop-up tält fungerar med hjälp av cirkulära tältstänger som passerar genom tältet och låter det fällas ihop till en rund yta. Det gör det enkelt att sätta upp och packa ner tältet, men det kan vara lite knepigt att lära sig att packa upp det rätt. När du väl har lärt dig tekniken går det snabbt och enkelt att packa ihop tältet.

Är popup-tält vattentäta?

Vattentätning är viktigt för ett tält, och vissa popup-tält kan ha tunnare dukar som inte håller vattnet ute. Det är viktigt att fundera över vad du ska använda tältet till och om det måste tåla regn. Om du planerar att använda tältet i områden med mycket nederbörd bör du leta efter ett popup-tält med hög vattenpelare och fasta material.

Vad bör du tänka på när du köper ett popup-tält?

När du köper ett popup-tält finns det flera faktorer du bör tänka på för att hitta det perfekta tältet för dina behov:

Ventilation: God ventilation är viktigt för att undvika kondens och hålla en behaglig temperatur i tältet. Se till att tältet har ventilationsöppningar och myggnät för att hålla insekter ute och samtidigt ge god luftcirkulation.

Kylande egenskaper: Hur väl ditt tält isolerar och håller kvar värmen är avgörande, särskilt i kallare klimat. Leta efter tält med termiska egenskaper och material som hjälper till att hålla dig varm på natten.

Vikt: Vikten är en viktig faktor, särskilt om du ska bära ditt tält över längre sträckor. Lättviktstält är lättare att bära men kan vara av sämre kvalitet. Hitta en balans mellan vikt och kvalitet som passar dina behov.

Motståndskraft mot stormar: Hur väl ditt tält står emot vind och regn är viktigt för att du ska få en säker och bekväm övernattning. Leta efter tält med starka material och ett bra fästsystem för att hålla det stadigt i dåligt väder.

Självstående tält: Vissa tält kräver staglinor och pinnar för att stå upprätt, medan andra är självstående och kräver minimalt med extra utrustning. Självstående tält är lättare att sätta upp och flytta, men kan vara mindre stabila i starka vindar.

Vattenpelare: Vattenpelaren anger hur mycket vattentryck tältduken kan motstå innan vattnet tränger igenom. Ju högre vattenpelare, desto mer vattentätt är tältet. En bra standard för vattentäthet är en vattenpelare på minst 3000 mm.

Alternativ till popup-tält

Om du inte är övertygad om att ett pop-up tält är rätt val för dig, finns det även andra alternativ:

1-manna tunneltält: Tält från erkända tillverkare som Helsport och Hilleberg kan vara ett mer robust och väderbeständigt alternativ till pop-up-tält. De här tälten är ofta lite mer tidskrävande att sätta upp, men ger bättre skydd mot väder och vind.

Hängmatta med presenning: Detta är en lätt och praktisk lösning i skogsområden där det är svårt att hitta bra tältplatser. Hängmattor är lätta att sätta upp och ger god komfort. En tarp är ett vattenavvisande överdrag som skyddar mot regn och ger skugga.

Tips för att använda popup-tält

För att få ut det mesta av ditt popup-tält finns det några tips du bör följa:

Läs bruksanvisningen noggrant: Det är viktigt att veta hur du packar ihop tältet på rätt sätt för att undvika skador på tältstängerna och tältduken.

Öva på att sätta upp och packa ihop tältet: Innan du reser bör du öva på att sätta upp och packa ner tältet hemma så att du känner dig bekväm med processen.

Välj en bra campingplats: Leta efter en plan och jämn yta, helst vindskyddad och med god dränering för att undvika vattensamlingar under tältet.

Använd en markduk eller ett tältunderlag: Det skyddar tältduken från slitage och fukt från marken.

När du köper ett popup-tält är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som tätskikt, ventilation, vikt och förmågan att stå emot stormar. Tänk på att även överväga alternativa lösningar som tunneltält eller hängmatta med presenning, beroende på dina behov och önskemål. Genom att följa dessa tips och recensioner kommer du att kunna hitta det perfekta popup-tältet för dina behov och få en bekväm och säker övernattning i naturen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top