Vintertält – Bäst i Test 2024

När vintern kommer och temperaturen sjunker är ett bra vintertält helt avgörande för en komfortabel resa. Ett vintertält måste tåla kyla, vind och snö, samtidigt som det ger skydd och värme för övernattning.

I detta test har vi tittat närmare på några av de bästa vintertältsmodellerna på marknaden. Vi har testat allt från lätta expeditionstält till mer robusta och rymliga familjetält. Gemensamt för tältsmodellerna är att de är speciellt utformade för användning på vintern och i kallt klimat.

Läs testet för att se vilka vintertält som imponerade mest under våra tester i olika förhållanden och temperaturer. Vi presenterar både våra totala vinnare och rekommendationer för det bästa köpet i olika kategorier.

Vintertält och helårstält – Bäst i Test

Hilleberg Keron

  • 9/10 hos Utemagasinet
Hilleberg Keron
Butik Pris Read more
14 495 kr Till butik
16 299 kr Till butik

Guldstandarden för vintertält. Hilleberg Keron 3 är ett rymligt och robust 3-personerstunneltält avsett för 4-säsongers användning. Det väger totalt 4,2 kg.

Tältet har en solid tunnelkonstruktion och är gjort av slitstarka material som tål tuffa förhållanden. Det har två ingångar och två rymliga förtält.

Invändigt har Keron 3 god takhöjd och Hillebergs ventilationssystem. Yttertältet i kerlon 1800 ger extra styrka och stabilitet. Tältet passar bra för längre turer och expeditioner.

Med två ingångar, stora förtält och slitstarkt yttertält verkar detta vara ett säkert val för tuffa förhållanden. Samtidigt ser det rymligt och praktiskt ut invändigt. Allt som allt ett imponerande tunneltält gjort för att tåla det mesta.

9/10 i test hos Utemagasinet

I recensionen hos Utemagasinet testade Sandra Lappegard Wangberg Hilleberg Keron 4 GT tält och gav det en imponerande poäng på 9 av 10. Tältet är en 4-personersversion av Hillebergs största tunneltält, och GT-modellen har ett förlängt förtält. Wangberg nämner att tältet är enkelt att sätta upp, klarar stark vind bra och erbjuder gott om utrymme för fyra personer.

Hilleberg Keron 4 GT är enkelt att sätta upp, med fyra stänger som är helt lika och därmed idiotsäker uppsättning…Hilleberg Keron 4 GT klarar stark vind bra, och det finns gott om plats för fyra personer

Det finns också två förtält, ett extra rymligt förtält och ingång på båda kortsidorna. Hilleberg tälten kommer utan stormmattor, vilket ger bra ventilation, men också lite extra luftning när man skulle önska att det var tätare.

Tältväggarna går ner till marken, vilket gör det lättare att få det mysigt invändigt. Inuti finns det fyra fickor och torklina i taket. Tältet finns även i en mindre 3-personers version och versioner utan det stora förtältet.

Helsport Spitsbergen 3 Xtrem

  • Bäst för expeditioner
  • 10/10 hos Utemagasinet.no
Helsport Spitsbergen 3 Xtrem
Butik Pris Read more
14 495 kr Till butik

Spitsbergen Xtrem är Helsports serie av utrustning för de mest krävande förhållandena. I vårt test av vintersovsäckar kommer Spitsbergen-sovsäcken klart bäst ut som etta i testet, eftersom den klarar extremt låga temperaturer.

Ett sådant skydd mot polarelementen kommer dock med ett pris. I fallet Helsport Spitsbergen Xtrem vintertält handlar det om ett pris på över 14 000 kr. Det här är uppenbarligen inte ett tält för en mysig tur i skogen, utan för krävande expeditioner.

10/10 i test hos Utemagasinet

Att detta är ett överlägset tält för krävande förhållanden ser vi också genom att Spitsbergen får högsta betyg hos Utemagasinet.

Om vi skulle åka tre personer på expedition, hade vi antagligen tagit med oss Helsport Spitsbergen X-trem 3 Camp..Helsport Spitsbergen X-trem 3 blir testvinnare när det gäller vintertältning och passar bra för dig som ska ut på ordentlig vintertur med pulka

Utemagasinet framhåller att detta är ett robust och stabilt tält, enkelt att sätta upp, samt bekvämt och rymligt, men också att det med sina 6 kg är ett av de tyngsta tälten i testet. Därför lämpar det sig bäst för större expeditioner med pulka.

Hilleberg Nammatj 3 GT

  • Högsta betyg (6/6) på Klikk.no
  • Högt betyg (5/6) på Jeger.no
  • 8/10 på Opdagverden.dk
Hilleberg Nammatj 3 GT
Butik Pris Read more
12 895 kr Till butik
14 999 kr Till butik

Hilleberg Nammatj 3 GT är ett pålitligt tält för fyra säsonger i tunneldesign, särskilt lämpligt för vinterbruk i fjällen. Detta tält, som enligt Klikk.no utsågs till “Bästa allroundtält för åretruntbruk”, har visat sig vara ett säkert val under vinterförhållanden. Sedan lanseringen 1983 har tältet genomgått flera uppdateringar och förbättringar.

Med en totalvikt på 3,9 kg och invändiga mått på 220 x 160 x 104 cm (där bredden minskas till 137 cm), ger Nammatj 3 GT acceptabelt utrymme för två personer. Åsgeir Størdal på Jeger.no konstaterar att det kan bli trångt kring fotutrymmet för tre personer. Tältet har ett rymligt förrum på 2,8 m², vilket ger extra förvaringsutrymme och möjlighet till matlagning.

Nammatj 3 GT är tillverkat av det slitstarka materialet Kerlon 1800 i 40 denier och har en vattenpelarimpregnering på 30000 mm. Det gör tältet idealiskt för extrema förhållanden. Tältet ingår i Hillebergs Black line-serie, som är utformad för just sådana förhållanden och har använts av äventyrare som Felicity Aston på en expedition tvärs över Antarktis.

Enligt Størdals recension finns det några nackdelar med tältet, bland annat att fotändan kan vara för låg för personer över 185 cm på tjocka liggunderlag. Dessutom saknas stormskärm. På pluskontot nämner han robust konstruktion, god ventilation och snabb uppsättning. Han berömmer också smarta detaljer som torklina i taket och sidofickor.

Sammanfattningsvis är Hilleberg Nammatj 3 GT främst ett tält för fjällvinterbruk som kommer till sin rätt under vinterförhållanden i högfjället, även om det också fungerar bra i skogen.

MSR Remote

  • 9/10 hos Utemagasinet.no
  • “Top pick” hos Outdoorgearlab.com
MSR Remote

MSR Remote 2 är ett rymligt och robust 2-personers tunneltält utformat för expeditioner året runt. Det väger 3,2 kg.

Tältet har en självbärande konstruktion med branta väggar som ger god inre höjd. Det har två ingångar och vestibuler med utrymme för förvaring och matlagning.

Yttertältet är tillverkat av slitstarka material och har förstärkta linor. Inuti finns praktiska detaljer som upphäng och nätfickor. Remote 2 passar bra för längre turer i krävande förhållanden.

MSR Remote 2 verkar vara ett mycket gediget och genomtänkt tunneltält för vinter- och expeditioner. Den självbärande konstruktionen utlovar gott om utrymme och materialkvaliteten ser mycket bra ut.

Två ingångar, rymliga vestibuler och förstärkningar gör att detta tält ser säkert ut för dåligt väder och extrema förhållanden. Samtidigt verkar det praktiskt med tanke på förvaring och komfort. Allt som allt ett imponerande tält utformat för att klara det värsta.

9/10 i test hos Utemagasinet

Sandra Lappegard Wangberg ger MSR Remote 3 vintertält betyget 9/10. Detta amerikanska tält har låg vikt för ett vinter- och expeditionstält, vilket hon säger: “MSR Remote 3 är ett vinter- och expeditionstält med låg vikt.” Tältet har två ingångar, ett stort förtält och ett mindre, samt bra fickor för förvaring och torklinor för kläder.

Det är utformat för att klara stora snömängder och tältstängerna är kopplade till golvet, vilket ger stabilitet i stark vind.

Inuti är det lite trångt för tre personer på vinterexpedition. Ventilationen i yttertältet kunde vara bättre, men tältet hanterar riktigt vinterväder bra.

MSR Remote 3 är ett tält med låg vikt för vinterbruk som klarar riktigt vinterväder bra, om du vänjer dig vid att sätta upp det

Att sätta upp tältet kräver lite tålamod och kalla fingrar.

Hilleberg Kaitum

  • 9/10 på Utemagasinet.no
  • Terningkast 5 på Klikk.no
Hilleberg Kaitum
Butik Pris Read more
12 195 kr Till butik
16 499 kr Till butik

Hilleberg Kaitum 3 GT är ett lätt tunneltält avsett för 3 personer och för användning året runt. Det väger totalt 4,1 kg.

Tältet har en tunnelfunktion med tre tvärgående stänger som ger gott om utrymme inuti. Det har två ingångar och två rymliga förrum som kan öppnas helt.

Yttertältet är i slitstarkt kerlon-material. Innertältet har öppningar åt båda hållen med myggnät och stängbara ventilationskanaler.

9/10 i test hos Utemagasinet

Sandra Lappegard Wangberg ger Hilleberg Kaitum 3 GT tält ett betyg på 9 av 10 i sin recension på Utemagasinet. Hon beskriver det som ett tält för året runt-bruk med låg vikt och god komfort, som passar bra för den som prioriterar låg vikt framför maximal hållbarhet. Tältet har två ingångar och två förrum vilket ger flexibilitet beroende på väder.

Det saknar stormmattor men det ger låg packvolym och god ventilation. Kaitum 3 GT är inte lika robust som storebrodern Keron när det gäller vinterstormar, men fungerar bra som tält året runt. Tältet är enkelt att sätta upp, har gott om plats invändigt och i förrummet, och kommer med smarta linsträckare.

Det här är tältet för dig som vill ha ett lätt tält, som fungerar året runt, med gott om plats både invändigt och i förrummet

Barents Finse Polar 3

  • 10/10 hos Utemagasinet.no
  • 8/10 hos Jeger.no
Barents Finse Polar 3

Finse 3 är ett rymligt tunneltält från Barents Outdoor som är optimerat för användning på vinterexpeditioner. Enligt webbshoppar är detta ett 4-säsongerstält som även passar för sommarbruk, men det råder ingen tvekan om att detta främst är avsett för vinterbruk.

Tältet tillverkas av Barents, ett företag bestående av tidigare anställda på Helsport. Detta är ett rymligt och stabilt tunneltält i kraftiga material. Invändigt har Finse 3 bra takhöjd och bredd. Det finns två ingångar med stormklaffar och förtältet erbjuder plats för förvaring och matlagning.

10/10 i test hos Utemagasinet

I en recension av Barents Finse 3 på Utemagasinet.no beskrivs tältet som gediget och rymligt. Recensenten, Egill Danielsen, ger tältet högsta betyg (10 av 10) och berömmer den goda konstruktionen och de robusta materialen som gör det lämpligt för extrema väderförhållanden och expeditioner. Finse 3 har även bra ventilationsförmåga och ett rymligt och bekvämt innertält.

Barents Finse 3 är ett 4-årstiderstält i mycket robusta material. Framförallt är detta ett extremtält eller expeditionstält. Både yttertältduk och botten är extra starka

Några förbättringsområden nämns, såsom längre standardpinnar för snöfäste, dubbla stångkoppar och bättre spänning av tältduken vid fotänden. Trots detta beskrivs Barents Finse 3 som ett absolut toppval och ett av de bästa vintertälten recensenten har provat.

8/10 i test hos Jeger.no

I recensionen på Jeger.no testade Therese N. Andersen Barents Outdoor Finse 3-tältet, ett expeditionstält utformat för tuffa förhållanden i vinterfjällen. Andersen påpekar att tältet är tillverkat av robusta material, har gott om barduner och stormklaffar samt står stadigt i hård vind. Tältet får också beröm för jämn takhöjd, rymligt förtält med ingång på båda sidor och goda ventilationsmöjligheter.

Bland bristerna nämns att det saknas möjlighet till dubbla stångkoppar samt en fast takficka. Sammantaget anser Andersen att Barents Finse 3 är ett högkvalitativt expeditionstält som täcker alla behov och rekommenderas varmt.

För att uttrycka det enkelt har Barents Finse allt du kan behöva i ett expeditionstält

Barents Trollheimen 3 Classic

  • 9/10 hos Utemagasinet.no
Barents Trollheimen 3 Classic

Trollheimen 3 Classic är ett rymligt och mångsidigt tunneltält från Barents Outdoor med plats för 3 personer. Det har en vikt på totalt 3,93 kg.

Tältet har en klassisk tunnelkonstruktion med tre lika långa stänger som gör det snabbt att sätta upp. Det ger god takhöjd och bredd invändigt.

Yttertältet är tillverkat i slitstarkt nylon ripstop-material som tål väder och vind. Det har två ingångar, varav en kan öppnas helt. Tältet har Barents ventilationssystem för god luftcirkulation.

Praktiska detaljer inkluderar förtält, myggnät, upphängningssystem och extra sidofickor. Trollheimen 3 Classic passar för användning året runt både på korta turer och längre expeditioner.

9/10 i test hos Utemagasinet

I en recension i Utemagasinet av Egill J. Danielsen får Barents Trollheimen 3 Classic 9 av 10 i bedömning. Tältet bedöms som ett 4-säsongstält i kraftiga material med extra stark tältdok och bottendok och står stadigt i stark vind. Det har god takhöjd, är lätt att sätta upp och har god ventilation. Enligt Utemagasinet är det en solid och rymlig året-runt-variant från den nya, norska tälttillverkaren Barents.

Barents Trollheimen 3 Classic är ett 4-säsongstält i kraftiga material..tältet är lätt att sätta upp, har god takhöjd och god ventilation..Vi upplever Trollheimen 3 Classic som ett mycket bra tält som det är svårt att hitta svaga punkter vid

Bra att tänka på när man köper vintertält

När kylan sätter in och snön lägger sig över landet, är det många som drömmer om att åka på vinterresa och övernatta i tält. Med rätt utrustning och goda förberedelser kan vintertältning ge en magisk upplevelse. Men vad bör man tänka på när man ska köpa sitt första vintertält?

Typer av vintertält

När man ska välja vintertält står valet ofta mellan tunneltält eller kupoltält, eller en kombination av dessa. I tester ser man att det är ungefär fifty-fifty-fördelning mellan kategorierna, och vissa tält, som Helsport Svalbard X-trem High Camp, är hybrider. Valet beror därför på ens behov.

Tunneltält anses vara enklare att sätta upp än kupoltält, vilket kan vara avgörande i dåligt väder där en person kan ha svårt att sätta upp kupoltält på egen hand. Med kupoltält måste man vanligtvis sätta upp innertältet först, vilket kan göra en redan kall dag ännu kallare.

Kupoltält skiljer sig från tunneltält med flera positiva egenskaper. De har korsande tältstänger och tål därmed vind och väder bättre. Kupoltält har också ofta större takhöjd, men har till gengäld mindre förrum än tunneltält.

Valet mellan tunneltält och kupoltält handlar alltså om en avvägning mellan användarvänlighet och stabilitet. Tunneltält är snabbare att sätta upp på egen hand, medan kupoltält klarar tuffare förhållanden. Hybrider försöker kombinera det bästa av båda, men valet beror oavsett på resans art och väderförhållanden.

Storlek

Storleken på vintertältet påverkar både värmen och vindstabiliteten. Ett rymligt tält kan vara mer behagligt, särskilt på vintern då vi spenderar mer tid inomhus för att klä på oss, blåsa upp sovunderlag och laga mat.

Emellertid är större tält mer utsatta för vind, och vindstyrkan i kombination med tältets konstruktion kan uppväga fördelarna med rymlighet. Ökad takhöjd i stora tält ger ökad vindexponering, vilket kan vara problematiskt i kraftiga vintervindar.

Stora tält är också svårare att värma upp, särskilt nära marken där man huvudsakligen uppehåller sig. En sovande person avger värme, och temperaturen kommer att vara högre i tältet än utomhus, men temperaturen blir högre ju mindre tältet är som ska värmas upp.

Det är en fördel med tält som är lätta att bära, särskilt när tältet blir täckt med is över tid. Det är praktiskt att begränsa tältstorleken, särskilt när vädret blir kallt och stormigt.

Ventilation

Ventilation och luftcirkulation är avgörande för ett bra inomhusklimat i vinterältet. Ett effektivt system säkerställer tillförsel av frisk luft, fukttransport och syre, samtidigt som det förhindrar uppbyggnad av kondens.

Ventilerna bör placeras strategiskt för att utnyttja naturliga luftströmmar. Friskluftsintag längst ner i tältet säkerställer tillförsel av kalluft. Varm luft stiger till toppen och släpps ut genom högt placerade ventilationsöppningar. På så sätt uppnås cirkulation.

Det är viktigt att ventilerna kan justeras efter väderförhållanden och antalet tältgäster. I kallt och blåsigt väder måste ventilerna kunna stängas helt. Samtidigt måste det finnas möjlighet för maximal ventilation på fina dagar.

Vid korrekt användning bidrar ventilationssystemet till bättre komfort och förhindrar problem med kondens och imma. Med enkla åtgärder kan man optimera inomhusklimatet och få en bättre natts sömn i vinterältet.

1. Välj rätt tält: Välj ett vintertält som är speciellt utformat för att hantera kallt väder, snö och is. Titta efter tält med snöflaps, ventilationsöppningar som kan stängas och starka stänger som klarar av tung snö.

2. Placering av tältet: Placera tältet på en plats som är skyddad från vind och snö. Undvik öppna områden där vinden kan svepa in under tältet. Placera tältet med öppningen vänd bort från vinden för att minska kall luft som tränger in. Om möjligt, gräv ut en liten snögrop under tältet för att skapa en isolerande luftficka.

3. Isolering från marken: Använd en ordentlig isolerande sovmatta eller två lager för att skapa en barriär mellan dig och den kalla marken. Det hjälper även till att bibehålla värmen i tältet.

4. Använd vindskydd: Om vinden är extra stark, försök att skapa ett vindskydd genom att bygga en snövägg eller använda naturliga hinder som träd eller klippor.

5. Värm upp tältet: Det är viktigt att hålla värmen i tältet. Använd gaskök, fotogenkök eller elvärmare med extrem försiktighet och se till att det finns tillräcklig ventilation för att förhindra kvävning från gas och rök. En enkel lösning är att koka vatten på köket och fylla en isolerad vattenflaska att använda som värmekälla. Placera den under sovmattan, i handduken eller lägga den nära sovsäcken.

6. Håll sovsäcken torr: Se till att sovsäcken är torr innan du kryper in i den, eftersom fukt försvagar sovsäckens isoleringsförmåga. Häng upp eventuella kläder som är fuktiga att torka. Överväg att använda en syntetisk sovsäck istället för dun, eftersom de är mer resistent mot fukt och behåller värmen bättre när de är blöta.

7. Håll kroppen varm: Se till att du äter tillräckligt och dricker varma vätskor för att förbättra kroppens förmåga att producera värme. Klä dig varmt och i lager, men inte så tätt att det begränsar blodcirkulationen. Bär mössa, vantar och varma strumpor för att isolera huvud, händer och fötter.

8. Medtäckande stängningar och ventilation: Stäng alla medtäckande stängningar och se till att ventilationen är öppen för att minska kondens inuti tältet. Ventilation är viktigt för att förebygga överdriven fukt och istappar i tältet.

9. Utnyttja kroppsvärme: Om du tältar med flera personer, kan ni dela på kroppsvärmen genom att sova närmare varandra eller dela sovsäck.

10. Håll dig aktiv: Sträck gärna på dig, utför några fysiska aktiviteter eller gör några armhävningar innan du går och lägger dig för att höja kroppstemperaturen och hjälpa till att värma upp tältet.

Liggunderlag

  • Använd ett isolerande underlag som renskinn mellan tältduk och sovsäck.
  • Kombinera med ett vattentätt underlag under.

När du ska på vinterutflykt är det viktigt att välja rätt utrustning för att hålla värmen genom natten. Enligt experter bör du börja med att välja ett isolerande liggunderlag, som till exempel renskinn, mellan tältduk och sovsäck. Detta bör kombineras med ett vattentätt liggunderlag under.

“Jag använder därför alltid renskinn! Då sover jag varmt om natten.”, Utemagasinet

Ett bra liggunderlag är helt avgörande för att undvika värmeförlust ner i marken. Renskinn rekommenderas särskilt eftersom det isolerar bra, är slitstarkt och tål fukt.

Sovsäck

  • Välj en vintersovsäck med bra isolering och rätt storlek
  • Det går bra att kombinera en lätt dunsovsäck med en robust yttersäck

När det gäller sovpåsar rekommenderas att kombinera en lätt dunsovsäck på insidan med en robustare yttersovsäck av syntetiskt isoleringsmaterial.

På så sätt får du bra värme samtidigt som du skyddas från fukt. Se till att sovpåsen inte är för rymlig.

Titta på vår jämförande test av vintersovsäckar via länken.

“En hybrid kan vara en bra lösning. På insidan har du en tunnare dunsovpåse, som är skön att ligga i och ger bra isolering. Yttersta lagret kan vara i fiber och skyddar dig om det blir blött.”, Outdoor Magazine

Kläder

  • Ha med extra handskar, mössa, strumpor och underkläder
  • Använd ull innerst, sedan fleece eller dun

Ha alltid ullunderkläder närmast kroppen när du sover ute under vintern. Ull behåller värmen även om det blir fuktigt.

Använd gärna fleece eller dun som mellanlager. Extra strumpor, handskar, mössa och halsduk är också smart för att hålla värmen.

Mat och dryck

  • Ta med dig näringsrik torkad mat, såsom torkade rätter och kött.
  • Drick varma drycker regelbundet.

Ät en stor måltid innan du går och lägger dig.

För att hålla värmen under natten är det viktigt att dricka mycket varma drycker med jämna mellanrum. En kraftig buljong, te eller varm saft ger bra näring och hjälper till att hålla kroppstemperaturen uppe. Ät också en stor måltid innan du går och lägger dig. När det är kallt och minusgrader är det bäst att använda en multifuelbrännare, eftersom gasen i en gasbrännare kan bli flytande.

“Det är otroligt viktigt att få i sig tillräckligt med varma drycker, eftersom det skapar värme i kroppen. Använd gärna något med köttkraft i, eftersom det är otroligt gott och ger näring”, säger Utemagasinet, en tidskrift.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top