Åtelkamera och Viltkamera – Bäst i Test 2024

Åtelkameror har blivit mycket populära de senaste åren för att övervaka och dokumentera djurliv. Men med ett stort utbud av modeller kan det vara svårt att välja.

I detta omfattande test har vi tittat närmare på sex av de mest populära viltkamerorna med MMS-funktion, för att hitta det bästa alternativet. Genom att skicka bilder direkt till din mobil ger MMS-kamerorna en extra dimension jämfört med vanliga viltkameror. Du kan följa med på vad som händer i skogen eller på stugan i realtid.

Efter noggranna tester rangordnade vi kamerorna från bäst till svagast totalt sett:

Åtelkamera och Viltkamera – Bäst i Test

Hunter Delta 4G

 • Kompakt åtelkamera som skickar bilder direkt till mobilen
Hunter Delta 4G
Butik Pris Read more
3 299 kr Till butik

Hunter Delta 4G är en liten och kompakt viltkamera som kan skicka bilder och video direkt till din mobiltelefon via MMS eller e-post. Detta gör att du kan följa vad kameran fångar nästan i realtid. Kameran har en upplösning på upp till 24 megapixel och tar skarpa bilder i dagsljus.

På natten har den infraröd blixt med 60 LED-lampor som säkerställer bilder även i mörkret. En fin funktion är att kameran är “plug and play” – du behöver inte göra komplicerade inställningar, bara sätta i SIM-kort och minneskort. MMS och e-post kan skickas till upp till 4 mottagare.

Storleksmässigt är Hunter Delta 4G mycket kompakt och får plats i fickan. Detta gör den diskret och enkel att placera i terrängen. Batteritiden är okej med 8 AA-batterier. Sammanfattningsvis ett litet och användarvänligt viltkamera som ger dig möjlighet att följa vad som händer där du placerar den, genom att ta emot bilder direkt på telefonen. Rekommenderas för enkel övervakning och dokumentation.

Spypoint Link-Micro LTE 4G

 • Liten och användarvänlig med bra bildkvalitet
 • Bästa nattbilder
 • Betyg 6 i Jeger
Butik Pris Read more
3 595 kr Till butik

Spypoint Link Micro LTE utmärker sig som en kompakt och användarvänlig viltkamera.

Med endast 11 x 8 x 5 cm är den verkligen liten och diskret. Trots storleken levererar kameran överraskande bra bildkvalitet. Dagtidbilderna är något underexponerade, men har fin färgåtergivning. På natten toppar den faktiskt testet med skarpa IR-bilder.

På natten är Spypoint en bra bit före alla konkurrenter. Detta kvalificerar faktiskt Spypoint Link-Micro LTE 4G att både vara bäst i test och ge mest för pengarna.

Med 10-megapixel upplösning får du bra detaljer utan onödigt stora filstorlekar. Kameran skickar bilder direkt till din Spypoint-app via 4G. En annan fördel är att baspaketet inkluderar 100 bilder per månad. Om du vill ha mer, kan du köpa ytterligare paket billigt. Detta gör Spypoint Link Micro LTE prisvärd i drift. Sammantaget en liten och användarvänlig viltkamera som levererar överraskande bra kvalitet till ett rimligt pris. Rekommenderas!

Bolyguard MG98 4G 36M

 • Imponerande upplösning, men varierande bildkvalitet
 • Top 3 hos Svenskjakt.se
 • Betyg 5 hos Jeger
Bolyguard MG98 4G 36M
Butik Pris Read more
Pris saknas Till butik
1 995 kr Till butik

Bolyguard MG98 4G 36M sticker ut med sin extremt höga upplösning på hela 36 megapixel. Detta ger knivskarpa och detaljerade dagbilder med fin färgåtergivning. Även på avstånd eller när motivet rör sig snabbt fångar kameran imponerande mycket detaljer.

Bolyguard MG98 4G 36M ger bra dagbilder, med mycket god skärpa och fin kontrast. Färgerna är klara, men kan luta lite över i gulgörnt stick. På natten kämpar dock kameran, trots ljusstark lins: Ljuset är mycket centrerat, och skärpan når inte upp till toppen (troligtvis för liten bildsensor för att motsvara upplösningen)

På natten är resultatet tyvärr inte lika bra. Trots kraftfull LED-belysning med lång räckvidd är nattbilderna av medelmåttig kvalitet. Ljuset blir för centrerat, vilket ger minskad skärpa på bildkanterna. Detta beror troligtvis på att sensorn är för liten i förhållande till den höga upplösningen.

PIR-sensorn har god räckvidd på 30 meter, men batterilivslängden är något begränsad. Här rekommenderas litiumbatterier för jämnare strömförsörjning över tid.

Allt som allt levererar Bolyguard MG98 4G 36M mycket bra på dagtid, men varierande resultat i mörker. Det gör att kameran hamnar på en bronsplats totalt sett i vårt test. Fördelarna är imponerande detaljrika dagsljus-bilder och bra användarvänlighet. Rekommenderas för övervakning där nattbilder inte är avgörande.

Hunter Alpha 4G

 • Bäst i Test – Svenskjakt.se
 • Betyg 4 hos Jeger
 • Användarvänlig åtelkamera med god bildkvalitet
Hunter Alpha 4G
Butik Pris Read more
2 499 kr Till butik

Hunter Alpha 4G är en åtelkamera som kombinerar användarvänlighet med bra bildkvalitet. Kameran säljs i en standardversion, samt en XXL-version med vinterkamouflage. Bildkvaliteten är jämnt över bra, med klara färger på dagtid. Nattbilderna är inte lika imponerande, men håller bra dokumentationskvalitet. Upplösningen kan justeras från 8 till 24 megapixel.

En fin funktion är direkt bildlänkning till moln och app. Det gör det enkelt att följa med på vad kameran fångar upp. Samtidigt ger det en extra månatlig kostnad utöver SIM-kort. Kameran är något långsam när det gäller uppkoppling och respons. Det kräver ibland omstart innan det lyckas ansluta till nätverket. Men när det väl är igång och går fungerar det stabilt.

Allt som allt ett användarvänligt och bra viltkameror för dem som inte har de strängaste kraven på bildkvalitet eller snabb respons. Rekommenderas för hobbybruk och enkel övervakning. XXL-versionen har fin vinterkamouflage.

Hunter Premium

 • Användarvänlig åtelkamera
 • Betyg 4 hos Dagbladet
 • Betyg 4 hos Jeger
Hunter Premium

Hunter Premium Pro utmärker sig som en användarvänlig och enkel övervakningskamera. Till skillnad från många andra kameror behöver den varken avancerade SIM-kortsinställningar eller omfattande konfiguration.

Hunter Premium trail är en bra kamera och ett säkert val

Kameran är “plug and play” och skickar bilder direkt via MMS eller e-post. Detta gör den mycket enkel att använda för att följa vad som händer där kameran är placerad. Bildkvaliteten är jämnt över god med en upplösning på upp till 12 megapixel. På natten har Hunter Premium Pro en kraftfull infraröd blixt som säkerställer bilder även när det är mörkt.

En annan fin funktion är att kameran kan programmeras och styras via en app. Detta ger möjlighet att justera inställningar och funktioner på distans. Fördelarna med Hunter Premium Pro är framför allt den enkla konfigurationen och användarvänligheten. Rekommenderas för hobbyanvändare och jägare som vill ha en driftsäker övervakningskamera utan mycket krångel.

Reolink Go Plus

 • Flexibelt åtelkamera med live video
 • Betyg 5 hos Jeger
Reolink Go Plus

Reolink Go Plus utmärker sig bland viltkameror genom att den är designad som en trådlös övervakningskamera. Istället för stillbilder sänder den video i 2K-upplösning direkt till din app. Detta ger en helt annan användarupplevelse jämfört med vanliga viltkameror. Du kan följa med nästan i realtid på vad kameran fångar via live-feed. Inspelningar lagras också lokalt på microSD-kort.

Trots att appen ger stillbilder från video, har Reolink bäst bildkvalitet på dagen. På natten är det god videokvalitet

Batteritiden är god tack vare det medföljande 7800 mAh uppladdningsbara batteriet. Ett solcellspanel kan också kopplas till för kontinuerlig drift. Bildkvaliteten är jämnt över bra, med skarp video om dagen. Nattbilderna blir något svagare. Men med video slipper du gå miste om viktiga ögonblick. Reolink Go Plus är ett flexibelt alternativ för övervakning med live video.

Plus är lämplig som en kombinerad viltkamera och övervakningskamera för stugan. Livevideo erbjuder helt andra möjligheter än vanliga viltkameror. Rekommenderas för flexibel övervakning och dokumentation.

Spypoint Solar

 • Viltkamera med integrerad solcell
 • Betyg 6 i Jeger
 • Betyg 6 i Jakt&Fiske

Spypoint Solar utmärker sig genom att ha en inbyggd solpanel som laddar det interna batteriet. Detta innebär att kameran kan köra kontinuerligt så länge det finns dagsljus. Bildkvaliteten är mycket bra med en 12-megapixel upplösning. Särskilt dagtidsbilderna imponerar, medan IR-bilderna på natten också håller hög kvalitet.

Spypoint Solar har lite skärpbrus och en hård mittblixt, men annars är nattbilderna klara och skarpa (rödjursbilderna visar inte Spypoint Solar från sin bästa sida).

Kameran har marknadens snabbaste triggertid på endast 0,07 sekunder. Detta minimerar risken att missa motivet. PIR-sensorn har en bra räckvidd med 5 zoner och justerbar distans. Video kan spelas in i full HD med ljud. Det finns också stöd för tidbilder i sekvens. Alla vanliga funktioner såsom månfaser och temperatur visas på bilderna. Sammantaget en mycket bra viltkamera som enligt tester levererar marknadens bästa övergripande resultat för bildkvalitet.

Integrerad solcell är ett stort plus. Rekommenderas för krävande övervakning och dokumentation.

Zodiac Observer

 • Enkel åtelkamera för nybörjare. 
Zodiac Observer

Zodiac Observer är ett prisvärt alternativ för dig som är ny inom viltkameraområdet och vill ha en kamera till ett billigt pris.

Det var svårt att hitta en bra kamera i prisklassen 1000-2000 SEK, så det var en av anledningarna till att jag valde Zodiac-kameran, också för att jag är nybörjare och har ingen erfarenhet av viltkameror. Generellt sett är detta inte en toppkamera, uppenbarligen, men den fungerar för nybörjare/hobbyanvändning

Bildkvaliteten är tillräckligt bra för dokumentationssyften men inte på en professionell nivå. Upplösningen på över 5 MP är interpolerad. Kameran tar både bilder och video i färg under dagtid och kan justeras med olika inställningar. På natten växlar den över till svartvitt. En utmaning är batteritiden, särskilt i vinterkylan. Under sådana förhållanden räcker det inbyggda batteriet inte mer än några dagar i videoläge.

I plusgrader håller det några veckor. PIR-sensorn är känslig och kan utlösas av vind, så den måste justeras. Det rapporteras också om några tomma inspelningar utan djur.

Allt som allt får du mycket för pengarna med Zodiac Observer. Rekommenderas för nybörjare och hobbyanvändare som vill testa viltkamera till ett överkomligt pris.

Förvänta dig inte professionell kvalitet.

Testresultat – Tabell

ÅtelkameraPrisUpplösningBatterierSändning
Bolyguard MG98 4G 36M469036 MP8 st AAMMS och Epost
Brecom CM400034995/8/12 MP12 st AAMMS och Epost
Hunter Alpha 4G22998/12/24 MP8 st AAMolnlösning och app
Hunter Delta 4G29998/12/24 MP8 st AAMMS och Epost
Hunter Orion 4G24998/12/24 MP8 st AAMMS och Epost
Hunter Premium28995/8/12 MP12 st AA1080p video, MMS och Epost
Reolink Go Plus26502K – 4 MP7800 mAh laddbartApp med liveöverföring eller lagrad video
Spypoint Link-Micro LTE 4G224910 MP8 st AAEndast app, inte MMS
Spypoint Solar259912 MP6 st AAApp
Uovision 785 HD34955/8/12 MP12 st AA1080p video, MMS
Uovisions Compact 4G274920 MP
Zodiac Observer149932 MP4 st AAMinneskort

Vad ska du använda viltkameran till?

Den första frågan du bör ställa dig är vad du ska använda kameran till. Olika modeller har olika egenskaper och funktioner som gör dem mer eller mindre lämpliga för olika ändamål.

Övervaka ide, viltstråk eller jaktområde

Ett vanligt användningsområde är att övervaka och dokumentera djurliv på en viss plats, till exempel ett fågelbo, rådjurside, viltstråk eller ett jaktområde.

I sådana fall behöver man inte nödvändigtvis de mest avancerade kamerorna med lång räckvidd eller snabbaste utlösningsfunktionen. Det viktigaste är att välja en kamera med god bildkvalitet, som tar skarpa bilder både dag och natt.

Dokumentera vilka djur som rör sig

Vissa vill använda viltkamera för att kartlägga vilka arter och individer som rör sig i ett område. Då är det praktiskt med kameror som skickar bilderna direkt till en, så att man kan identifiera djuren medan de fortfarande är kvar i området.

Kameror med MMS eller trådlös överföring gör att man snabbt får bilderna direkt i mobilen. Då behöver man dock bra mobilnät där kameran står, så detta måste kontrolleras på förhand.

Uppskatta viltstammens storlek

Viltkameror kan också användas för att uppskatta täthet och storlek på olika djurpopulationer, till exempel hjortdjur eller rovdjur.

För detta ändamål bör man använda flera kameror samtidigt, gärna i ett systematiskt upplägg över ett större område. Kamerorna bör ha god bildkvalitet och helst ta bilder av båda sidor av djuret, så att individer kan kännas igen.

Få bilder direkt i mobilen

För många handlar det helt enkelt om spänningen att kunna följa djurlivet i realtid och få bilder skickade direkt till mobilen.

Här gäller det att välja en användarvänlig kamera med enkel installation av MMS eller app. Samtidigt bör man se upp med inställningar och datanvändning, så det inte blir för dyrt. Ett abonnemang för bildöverföring kan vara smart.

Hur mycket kan du lägga på en viltkamera?

Nästa övervägande handlar om budget. Viltkameror finns i många olika prisklasser, från enkla billiga modeller till professionell utrustning för naturintresserade och jägare med stora krav.

Billiga modeller från 500 kr

I den billigaste kategorin hittar man enkla viltkameror för några hundralappar. Dessa kan vara helt okej för att testa konceptet eller för sporadisk användning.

Man kan inte förvänta sig toppkvalitet till detta pris, men modellerna tar som regel både bilder och video med fullt användbart resultat. Räckvidd och utlösningsfunktion kommer dock att vara begränsade.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top