Löpning på vintern – så här springer du utomhus när det är kallt

Löpning på vintern behöver inte betyda att byta ut löparskorna mot gym och löpband. Med rätt utrustning och förberedelser kan vinterlöpning bli lika rolig och effektiv träning som resten av året. Att springa utomhus under de kalla månaderna ger många fördelar som frisk luft, vackra naturupplevelser och varierad terräng.

Men det ställer också vissa krav på klädsel och anpassning. Kyla och mörker gör att du måste planera löparrundorna lite annorlunda jämfört med under resten av året. Lyckligtvis finns det mycket du kan göra för att hålla dig varm, torr och synlig, samtidigt som du får en optimal löparupplevelse på vinterunderlag.

I den här guiden ger vi dig de bästa tipsen för att komma igång bra med vinterlöpning. Vi täcker allt från kläder och skor till säkerhet, teknik och när det helt enkelt blir för kallt för att springa utomhus. Med rätt utrustning och lite planering behöver inte snö och is sätta stopp för din löpträning. Låt oss komma igång!

Vinterskor för löpning

När snön faller och marken blir hal, är det extra viktigt med skor som ger dig bra grepp och håller fötterna varma. Här finns det flera alternativ:

Löparskor med dubbar

VJ Sarva Ace – Bäst i Test – Vildmarksutrustning.se

Löparskor med inbyggda dubbar ger optimalt grepp på is och halt underlag. Dubbarna är fästa direkt på sulan så att du kan lita på att du inte halkar runt när du börjar springa.

Fördelarna med vinterdubbade skor är att du får en mångsidig sko för löpning genom hela den kalla årstiden. Dubbskorna fungerar utmärkt på snötäckt underlag, men också på skogsstigar och ojämn terräng när våren kommer.

Känslan jag får inombords när jag springer lätt och ansträngningslöst förbi människor som står och försöker hitta fotfäste på den hala isen är varenda krona värd

Vinterdubbade skor är gjorda för att hålla flera säsongers användning, så du kan räkna med att få glädje av dem under lång tid framöver. Men kom ihåg att livslängden självklart beror på hur ofta och hur hårt du använder skorna.

Dubbskorna kommer att ge dig bra grepp och löpglädje oavsett vilka vinterförhållanden du möter på dina löprundor. Oavsett om det är snö, is eller bara blött och halt underlag har du trygghet i att skorna håller dig upprätt.

I en vinterdubbad sko får du löpglädje med bra grepp på snön… Förutom grepp på snö och is kan vinterdubbade skor användas i terrängen när våren kommer och ger dig bra fäste på skogsstigar och blöta platser

Vissa väljer att dubba sina vanliga löparskor. Detta fungerar bra, förutsatt att skorna har tillräckligt tjock sula. Dubbarna kan också tas bort igen när vintern är över. Vissa butiker, som XXL, erbjuder dubbning av löparskor.

Ett par löparskor med dubbar kan du köpa för ca 1 500 kronor. Vill du hellre använda dina gamla joggingskor, som du kan få dubbade, kommer det att kosta några hundra kronor

Dubbade skor eller broddar?

Broddar som sätts på skorna är definitivt bättre än att springa på bara gummisulor. Men jämfört med skor med inbyggda dubbar ger broddar något sämre grepp och kontroll, enligt experterna.

Den stora fördelen med broddar är att man kan ta av broddarna om det är barmark eller om man ska in på trägolv. Du kan därmed använda dina favoritskor året runt utan att halka

Även om dubbade skor ger optimalt grepp på snö och is kommer många kanske att uppleva det som obehagligt att springa med dessa på bar asfalt. Dubbarna kommer att märkas och du kommer att känna vartenda steg.

Ska du springa på längre sträckor med asfalt kan det vara lämpligt att överväga broddar istället. De kan man enkelt ta bort när man kommer till en sträcka utan snö och is.

Däremot, om du bara har korta sträckor med asfalt, till exempel mellan parker, gör det inte så mycket att springa på dubbar en kort sträcka. Dubbar kan upplevas som besvärande på asfalt, men de skadar varken skorna eller underlaget.

Om din löprunda mest går på stigar, i parker och på småvägar, kan dubbade skor vara ett bra val även om det är lite asfalt då och då. Men ska du springa flera mil på asfalterad väg eller trottoar är broddar bättre.

Välj skor som är lämpliga för kyla och fukt, med bra isolering, vattentäthet och utrymme för tjocka ullstrumpor. Gore-tex-skor är bra för att hålla fötterna torra.

Om du vill känna dig extra säker på vintern kan du investera i ett par särskilda vinterlöparskor med integrerade dubbar. Då är du rustad för snö, slask och is.

Löparkläder på vintern

Att hålla kylan ute och värmen inne är alfa och omega när du ska ut på löptur genom den kalla och mörka årstiden. Lyckligtvis finns det idag avancerade material och tekniker som gör att du kan springa bekvämt även på de råaste vinterdagarna.

Nyckeln är att använda flera lager av kläder och inte kompromissa med isoleringen. Enligt experterna bör du klä dig enligt det så kallade “3-lagersprincipen” när du går ut i kylan:

  • Det innersta lagret bör vara ett tunt funktionslager i material som aktivt transporterar bort fukt från kroppen, till exempel tekniska underkläder i ull eller syntetiskt material.
  • Det nästa lagret är isoleringslagret. Här behöver du en lite lösare tröja i isolerande material som till exempel fleece eller ull. Det här lagret håller kvar värmen från kroppen.
  • Det yttersta lagret är vind- och vattentätt. Här väljer du en jacka eller väst i ett skalmaterial som skyddar dig mot vind, nederbörd och kyla.

Välj ull, aldrig bomull

Bomull är ett material du bör undvika närmast huden, eftersom det suger åt sig fuktighet och därmed gör att du lättare fryser.

Ull däremot är fantastiskt, eftersom det behåller förmågan att hålla dig varm även om plagget blir fuktigt av svett under löpningen.

Regel nummer ett är att ALDRIG använda bomull. Bomull behåller svetten i kläderna och kommer snabbt att göra dig väldigt kall

Välj lösa kläder, se upp med trånga kläder

Se till att kläderna inte sitter för tight, då behöver du lite luftlager mellan lagren som isolering. En tätt sittande mössa är särskilt viktig för att undvika värmeförlust från huvudet.

Det är därför det blir ett lager mellan kroppen och byxorna där värme kan passera. Som ett isoleringslager där värme kan byggas upp

Det kan med fördel också användas en halsduk eller buff som kan dras upp för att skydda öron, hals och ansikte.

Reflexer och pannlampa gör dig synlig

Reflexer är självklart viktigt när det är mörkt ute stora delar av dagen. Då är det extra viktigt att du syns bra för trafikanter.

En löparjacka har ofta reflexer insydda i tyget, men extra reflexer är alltid en bra hjälp. En pannlampa kan både lysa upp för dig och göra dig mer synlig för bilister.

Reflexer är ett måste på vinterhalvåret. Utan reflexer är det nästan omöjligt för bilister att se dig

Hellre lite för kall än för varm

Även om du klär dig bra, bör du se till att inte bli för varm. Enligt råden från Anton Sport bör du börja löpturen lite kall, så att du inte börjar svettas innan du ens kommit igång.

Då undviker du att tappa värmen snabbt. En tumregel är att du bör frysa lite när du går ut genom dörren, så kommer aktiviteten att värma dig efterhand som pulsen kommer igång.

En gammal tumregel är att du bör klä dig som om du skulle befinna dig i en temperatur som är tio grader varmare än den faktiska

1. Löpartights för vinterväder: Välj tights med isolering eller fleecefoder för att hålla underkroppen varm och bekväm under långa löprundor i kylan.

2. Långärmad löpartröja: En löpartröja i tekniskt material som transporterar bort fukt är viktig för att hålla dig torr och varm.

3. Vinterlöparjacka: En isolerad, vind- och vattentät jacka är viktig för att skydda överkroppen mot snö, vind och regn.

4. Löparväst: En lätt, men varm löparväst kan hjälpa till att hålla kärnkroppstemperaturen stabil under kallt väder.

5. Mössa eller pannband: En mössa eller pannband är viktigt för att hålla huvudet varmt och skydda öronen från kylan.

6. Handskar och/eller löparvantar: Välj isolerade och fukttransporterande handskar eller vantar för att skydda händerna mot kylan och hålla dem varma.

7. Vinterlöparstrumpor: Termostrumpor eller ullstrumpor kommer att erbjuda extra värme för fötterna, utan att bli för tunga.

8. Löparskor med bra grepp: Vinterlöparskor bör ha bra grepp och slitstark sula för att ge grepp på snö, is och andra hala underlag.

9. Halsvärmare eller buff: En halsvärmare eller buff kan användas för att skydda halsen och ansiktet från kylan, samt som öronskydd när det behövs.

10. Ytterligare lager för uterlöparbymxor (trak.byxor eller vinterbyxor): Ett extra lager byxor kan behövas för extra värme och skydd mot vind och snö.

Kom ihåg att vinterlöparkläder bör vara funktionella och anpassade efter väderförhållandena. Det är viktigt att tänka på att klä sig i lager för att lättare kunna reglera kroppstemperaturen under löparen.

Tekniska underkläder

Det innersta lagret är otroligt viktigt för att hålla dig torr och varm under hela löprundan. Här rekommenderas att använda tekniska underkläder i material som transporterar bort fukt från kroppen, till exempel polyester, polypropen eller merinoull.

Dessa material transporterar effektivt bort svett, så att fukten inte stannar kvar i plagget. På så sätt undviker du att frysa. Samtidigt är tekniska underkläder bekväma att ha direkt mot huden. De kliar inte eller irriterar.

Många löpare föredrar också åtsittande underkläder som tights eller långärmade tröjor. Då täcks så mycket hud som möjligt vilket håller kvar värmen.

Vindtät löparjacka

Det yttersta lagret är viktigt för att skydda mot vind, nederbörd och kyla. Här fyller en vind- och vattentät löparjacka sin funktion. Den bör också vara andningsbar så att fukt släpps ut men inte in.

Löparjackor i lätta och elastiska material som ger god rörelsefrihet är att föredra för löpning. Vissa av dessa jackor har också en huva som kan dras fram vid behov.

Det är praktiskt med blixtlås under armarna eller på sidorna, så att du kan öppna upp jackan och släppa ut värme om du blir för varm under turen. Då kan du enkelt reglera temperaturen.

Löpartights

På benen är det avgörande att hålla värmen för att undvika stelhet och skador i kalla temperaturer. Här gör ett par bra löpartights nytta på vintern.

Vintertights har ofta extra isolering och foder på insidan som håller musklerna varma. Samtidigt är yttertyget ofta vindtätt material på framsidan av låren, medan tyget på baksidan är mer andningsbart.

En löpartights är absolut nödvändig för vinterträning

Detta ger optimalt skydd mot vind framåt samtidigt som du undviker överhettning på baksidan av vaderna. Vissa tights har även ankelösningar som håller värmen kring anklarna.

Stretchmaterialet i ett par löpartights gör att ingenting stramar, och du får full rörelsefrihet. Samtidigt sitter plagget som gjutet på kroppen och minskar luftmotståndet.

En del väljer också att använda knävärmare över tights på de kallaste dagarna. Då får du extra isolering runt knäna som lätt kan bli nedkylda.

Mössa eller pannband

Huvudet förlorar mycket värme, så en bra mössa är viktig när du springer utomhus. Samtidigt kan många bli snabbt svettiga i pannan av en tättsittande mössa. Ett alternativ är då att använda pannband eller buff.

Dessa går enkelt att justera under löpningen genom att dra ner dem eller ta av dem helt om du blir för varm. På så sätt undviker du överhettning, samtidigt som öronen och delar av huvudet fortfarande är skyddade.

Ett lätt pannband kan också kombineras med en tunn keps eller mössa för att få bästa möjliga värme och komfort. Kom ihåg att mycket värme går förlorad genom huvudet, så det gäller att ha någon form av huvudbonad för att hålla värmen.

Löparvantar

Händer och fingrar blir lätt kalla när du springer utomhus på vintern. Här är vantar nästan ett måste för de flesta. Bra löparvantar i vindtätt material med tunn isolering på insidan fungerar utmärkt. Ett annat alternativ är vanliga ullvantar inuti och ett vindtätt yttertyg utanpå. Då släpper värmen ut men inte kylan.

Vissa tar även med extra vantar som kan bytas till efter löprundan. På så sätt kan du snabbt värma upp de frusna händerna när du är klar med springandet.

Damasker

Damasker kan också vara ett bra tillägg för att hålla värmen på vintern. De dras utanpå byxor och skor och täcker ankeln samt delar av underbenet. Gamascherna håller vinden borta och skapar en isolerande luftficka runt anklarna. Detta område blir ofta kallt eftersom blodcirkulationen är dålig här.

Förr var gamascher ett måste för längdskidåkare. Numera har de flesta täta längdskiddräkter, men för vanliga joggingkläder kan gamascher fortfarande vara aktuellt. Välj en gamasch som är tillräckligt lång för att täcka skorna ordentligt och som inte sitter för åt. Då får du bästa möjliga isolering och komfort.

Löpa utomhus eller på löpband?

När kylan sätter in infinner sig frågan – är det bäst att löpa utomhus eller ta löpbandet till hjälp? Båda alternativen har sina fördelar.

Att löpa utomhus ger dig frisk luft, dagsljus och vackra naturupplevelser. Du får också mer variation i underlag och terräng. Utomhus ger ofta en större känsla av frihet.

På löpbandet har du å andra sidan bättre kontroll på underlaget och kan enklare köra intervaller eller fartlek med jämn intensitet. Inomhusmiljön gör det möjligt att träna med samma belastning som annars under året.

Enligt experterna bör du sänka intensiteten och inte springa lika fort utomhus som inomhus i kalla temperaturer. Kroppen påverkas av kylan.

Ett bra tips kan vara att kombinera utomhuslöpning och löpband utifrån väder och förhållandena den enskilda dagen. På extra kalla dagar kan det att träna inomhus vara att föredra.

Oavsett om du väljer löpband eller natur under fötterna är det viktigaste att du behåller motivationen uppe. Kyla och mörker gör det inte alltid lika enkelt att komma sig ut. Men med rätt utrustning och inställning går det bra att löpa effektivt genom hela vintern.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top