Tält test – Bästa vandringstält, fjälltält och familjetält 2024

Att hitta det perfekta tältet kan vara en utmanande uppgift. Det finns många faktorer att ta hänsyn till – storlek, vikt, hållbarhet, användarvänlighet och naturligtvis pris. För att inte tala om att ett tält som är perfekt för en campingtur i skogen på sommaren kanske inte klarar sig lika bra på en tuff fjällvandring.

I den här artikeln har vi samlat och testat ett urval av tält, från de ultraportabla till de mer robusta varianterna, för att ge dig den bästa guiden till att välja rätt tält för dina behov. Från lugnt sommarväder till oförutsägbart höstväder, och bedömt allt från layout och komfort till hur de klarar väder och vind.

Låt oss dyka in i tältvärlden och se vilka som hamnar högst upp:

Topp 3 tält

Heimplanet The Cave

Bäst i test – Uppblåsbar

  • 8/10 på Utemagasinet
från 9 985

Helsport Reinsfjell

Bäst i test – Tvåmanstält

  • Bäst i test på DNT
  • Bra köp på Utemagasinet
  • 8/10 på Opdagverden
från 8 495

Bergans Wiglo

Bäst i test – Familjetält

  • 9/10 och testvinnare på Utemagasinet
från 7 599

Fjälltält och vandringstält – Bäst i test

Helsport Reinsfjell

  • Bäst i test på DNT.no
  • Bra köp på Utemagasinet.no
  • 8/10 på Opdagverden.dk
  • 2 sovplatser
  • Kupoltält
  • 3-säsong
  • Vikt: 2,2 kg

Letar du efter det ultimata tältet för två personer för ditt nästa äventyr utomhus? Enligt färska tester utförda av DNT och Utemagasinet är Helsport Reinsfjell Superlight 2 ett enastående val.

Helsport Reinsfjell Superlight 2 rankas som det allra bästa i DNT:s test, där totalt 29 tält designade för barmarksbruk testades. Helsport Reinsfjell utmärkte sig med sin låga vikt på endast 2,2 kg, samtidigt som imponerande rymd och sovkomfort bibehölls. Tältet är utrustat med två ingångar och ett förtält på varje sida.

Utemagasinet framhäver tältets stabilitet, trots sin låga vikt. De konstaterar också att tältets 3-säsongs kupolkonstruktion är robust och står stadigt även utan extra pluggar. Den höga takhöjden och raka sidoväggarna bidrar till god komfort och lättillgänglighet även om kortväggarna lutar något inåt, vilket kan vara en utmaning för de längsta bland oss.

Helsport Reinsfjell är ett lätt tvåmannatält. Men det är fortfarande i nivå med de andra när det kommer till stabilitet.»

En annan fördel med Helsport Reinsfjell är att man kan sätta upp innertält och yttertält samtidigt, vilket är en stor fördel vid regn och blåsigt väder. Tältduken går ända ner till marken och det finns myggnät i dörrarna, vilket gör tältet särskilt väl anpassat till det växlande nordiska sommarvädret.

DNT konstaterar också att även om tältet är lätt är det tillräckligt starkt för den som behandlar sitt tält med omsorg och sätter upp det korrekt. Men om du planerar att sätta upp ett basläger och ha tältet uppe i många dagar, kanske du vill överväga ett tält gjort av ett tyngre material.

Trots sina många fördelar är det viktigt att notera att tältet inte ger optimal ventilation de varmaste dagarna, enligt Utemagasinet. Men med sina många fördelar och höga kvalitet är Helsport Reinsfjell Superlight 2 definitivt ett tält att överväga för ditt nästa utomhusäventyr.

Fjällräven Abisko View

  • 9/10 på Opdagverden.dk
  • 2 sovplatser
  • Kupoltält
  • 3-säsong
  • Vikt: 2,95 kg

Fjällräven Abisko View 2 är ett 3-säsongstält som sätter hög standard för friluftslivet, och har hyllats av både Håvard Lium från Utemagasinet och Kristian Jager Nykrog från Opdag Verden.

Tältet, som väger runt 3 kilo, är “lätt och kompakt nog för att ofta följa med på resor”, enligt Lium. Detta stöds av Nykrog som konstaterar att tältets vikt och storlek gör det lätt att bära både i vandringsryggsäck och i kajak.

Robustheten och hållbarheten är anmärkningsvärd. Opdagverden.dk beskriver det som “mycket välfungerande” och “ett högkvalitativt tält för den krävande friluftsmannen.” Lium från Utemagasinet tillägger att tältet är förstärkt på utsatta ställen för extra hållbarhet.

Designen har också fått beröm. Lium noterar tältets känsla av rymd och ventilation, med massor av myggnät som bidrar till detta. Nykrog håller med, och pekar på tältets “superba ventilation” och “mycket rymliga” innertält. En speciell egenskap är möjligheten att öppna yttertältet hela vägen upp för bästa möjliga ventilation och utsikt, vilket båda recensenterna nämner som ett stort plus.

Miljövänligheten hos Fjällrävens produkter är alltid värd att notera, och Abisko View 2 är inget undantag. Lium påpekar att tältet är tillverkat helt utan PVC-plast och giftiga flamskyddsmedel och att impregneringen är fluorkarbonfri. Nykrog hyllar också Fjällrävens miljöfokus, och kallar den fluorkarbonfria impregneringen “ett riktigt fint steg på vägen mot att vi som är så nöjda med naturen kan komma att behandla den lite bättre.”

Det finns dock några mindre nackdelar. Lium påpekar att stångkanalerna inte är sammanhängande, vilket kan leda till vissa svårigheter vid uppställning. Nykrog nämner också ett problem med designen, och förklarar att tältet fungerar bäst om man ligger med huvudet vid varandras fötter, vilket kan vara irriterande för vissa.

«Priset är utan tvekan i den högre klassen, men när du får ett extremt funktionellt högkvalitativt tält med god hänsyn till naturen kan det utan tvekan försvaras»

Hilleberg Nammatj 3 GT

  • Betyg 5 på Jeger.no
  • Betyg 6 på Klikk.no
  • 8/10 på Opdagverden.dk
  • 2 sovplatser
  • Kupoltält
  • 3-säsong
  • Vikt: 2,95 kg

Hilleberg Nammatj 3 GT är ett robust och pålitligt 4-säsongs tunneltält (vintertält) som är idealiskt för friluftsentusiaster som vill utforska bergen. Framröstad till “Bästa allroundtunneltält för hela året” av Klikk.no, detta tält har visat sig vara ett säkert val under vinterförhållanden och har en lång historia av förbättringar och uppdateringar sedan det lanserades första gången 1983.

«Hilleberg Nammatj 3 GT är ett säkert och rejält tält: 3 GT är ett Hillebergstält som känns tryggt i vinterstormar, efter att ha använt ett lätt tält under några säsonger»

Med en totalvikt på 3,9 kg och innermått på 220 cm längd, 160 cm bredd (som sluttar till 137 cm) och 104 cm höjd är Nammatj 3 GT ett tält som ger hyfsad plats för två personer. “Med tre personer kan det vara trångt om fotutrymmet”, konstaterar Åsgeir Størdal i sin recension på Jeger.no. Tältet har ett rymligt förtält på 2,8 m2 som ger extra utrymme för förvaring och matlagning.

Nammatj 3 GT är tillverkad av slitstark Kerlon 1800, ett 40 denier silikonbehandlat nylontyg med en 30 000 mm vattenpelare, vilket gör den idealisk för extrema förhållanden. Tältet ingår i Hillebergs Black Line-serie, som är avsedd för just sådana förhållanden och har använts av äventyrare som Felicity Aston, som ensam korsat Antarktis.

Trots vissa nackdelar, som en sluttande fotvägg som kan vara trång för personer över 185 cm på tjocka liggunderlag och frånvaron av stormmattor, har Nammatj 3 GT också många fördelar. Størdal påpekar att tältet är “robust konstruerat” med “bra ventilation” och en “snabb uppsättning”. Han tillägger också att den har “smarta lösningar som torklina i taket och två sidofickor i innertältet”.

Hilleberg Nammatj 3 GT är först och främst ett fjälltält och även om det går att använda i skogen är det i fjällen det verkligen kommer till sin rätt.

MSR Freelite

  • 8/10 på Utemagasinet.no – “Mest för pengarna”
  • 2 sovplatser
  • Kupoltält
  • 3-säsong
  • Vikt: 2,95 kg

MSR FreeLite Ultralight Backpacking Tent, som tidigare recensioner gett högt betyg, är ett toppval för friluftsentusiaster som letar efter ett lätt och robust tält. Den har en anmärkningsvärt låg packvikt på 1,33 kg, och dess kompakta storlek (46 x 15 cm) gör den till en dröm för vandrare som vill resa lätt.

«MSR Freelite 1 är ett fristående kupoltält med innerduk och ytterduk. Konstruktionen gör att den står stadigt på egen hand när vädret spelar spratt»

Den har en mycket låg packvikt på 1,33 kg, och den kompakta storleken (46 x 15 cm) gör den till en dröm för vandrare som vill resa lätt.

Materialen är av hög kvalitet, med ett yttertält av 15D silikoniserat nylon med ripstop och MSR:s Xtreme Shield-beläggning, vilket säkerställer hållbarhet och vattentäthet. Stångsystemet är tillverkat av en blandning av karbon, harts och en ballistisk fiber, vilket ger det förmågan att motstå betydande krafter och återgå till sitt normala tillstånd.

Som Jeppe Gabriel Spence skriver i sin recension på Opdagverden.dk, “Du kan bokstavligen trycka toppen av tältet ända ner till marken, utan att stängerna skadas eller slits loss från innertältet.”

Trots sin låga vikt har tältet tillräckligt med plats för två personer. Den sticker ut med sina två ingångar, vilket ger ökad bekvämlighet och flexibilitet. Det är dock värt att notera att vissa kan tycka att lagringsutrymmet är lite begränsat och uppställningen kan vara utmanande i regnigt väder.

Helsport Lofoten Superlight

  • Betyg 5 på Jeger.no
  • Betyg 5 på Dagbladet
  • 2 sovplatser
  • Kupoltält
  • 3-säsong
  • Vikt: 1,61 kg

Helsport Lofoten Superlight, som tidigare recensioner gett högt betyg, är ett toppval för friluftsentusiaster som letar efter ett lätt och robust tält. Den har en anmärkningsvärt låg packvikt på 1,33 kg, och dess kompakta storlek (46 x 15 cm) gör den till en dröm för vandrare som vill resa lätt.

«Efter att ha använt tunneltältet Helsport Lofoten slår det oss att det är helt onödigt att bära tält som är dubbelt så tunga. Onödigt i den meningen att man förlorar väldigt lite på att välja den lätta versionen. Ja, man får stå ut med att det kostar några kronor mer. Och man måste också vara beredd på att Helsport Lofoten Superlight inte tål lika mycket skador. Efter stor användning av flera Helsport Superlight-tält har vi dock ännu inte sett tältduken rivas, även när hård vind hotar att slita upp både pinnar och sömmar. I bruk känns Helsport Lofoten nästan identisk med motsvarande vanliga tunneltält från Helsport. Det finns inte mycket funktionalitet som du måste försaka. Men lite är det – och ett par av sakerna irriterar oss»

Tältet får betyg 5 på Jeger.no.

Fronten på Helsport Lofoten Superlight kan öppnas delvis eller helt, vilket ger möjlighet att använda den som vindskydd eller för att få bra ventilation under varma sommarnätter. Denna funktion låter dig också njuta av utsikten även i dåligt väder.

Tältets inre och yttre delar är ihopfästa vilket gör det snabbt att sätta upp. Det är självförklarande och väldigt lätt att använda, även för de som kanske inte har så mycket tidigare erfarenhet av att sätta upp tält. Det här är ett av plusen i Dagbladets test:

Tältet är väldigt enkelt och snabbt att sätta upp, så att säga självförklarande»

Trots sin låga vikt är detta tält otroligt rymligt. Det har ett stort förtält med många smarta lösningar och enormt packningsutrymme. Men tänk på att sovplatsen kan vara något trång, speciellt för tre personer. Just att det är lite trångt är det enda negativa i Dagbladets test, där Helsport-tältet röstades fram som “bäst i test”:

«Tältet från Helsport får bra poäng i nästan alla kriterier. Lite trångt, men annars ett tält med både beprövade och nya, smarta lösningar. Dessutom är detta ett av testets lättaste tält»

Det råder viss oenighet här, eftersom Jeger.no anser att tältet faktiskt är så rymligt att 3 personer kan sova i det:

«Helsport Lofoten Superlight är ett extremt lätt traditionellt tunneltält med gott om plats för två personer i innertältet. Faktum är att bredden är så bra att det fungerar med tre sovande personer i tunneltältet»

Familjetält – Bäst i test

Bergans Wiglo

  • 9/10 och testvinnare på Utemagasinet.no
  • 2 sovplatser
  • Kupoltält
  • 3-säsong
  • Vikt: 2,95 kg

Att hitta det perfekta tältet för familjeutflykter kan vara en utmaning, men Bergans Wiglo 6 har visat sig vara en stark kandidat. Som en hybrid mellan den amerikanska wigwamen och den samiska lavvu, ger detta sexmannatält en unik blandning av rymlighet och komfort.

Wiglo 6 är tillverkad av rejäl, slitstark ripstop-nylon, och har “stormmattor, gott om bardown-fästen och ligger relativt lågt i terrängen, även om toppspetsen är 190 cm hög” enligt Utemagasinet. Den här höjden är en stor fördel – du kan faktiskt stå upp inne, vilket gör det mycket bekvämare under längre vistelser.

«Bergans Wiglo är ett rymligt året runt-tält som finns för fyra personer och sex personer. Wiglo 6 var testvinnare när vi testade familjetält och sticker ut genom att den har tre ingångar. Det har även stormmattor som gör det väl lämpat som året runt-tält. Bergans hållbarhetsstrategi innebär att om tältet är skadat kan du skicka in det på reparation. Har du ingen användning för tältet kan du pantsätta det så säljer Bergans det begagnat eller gör om det. Bergans erbjuder även tältuthyrning»

Tältet har en rymlig huvudentré och två sidoingångar. Med möjlighet att koppla bort innertältet kan vikten fördelas om man planerar att gå långt. Utemagasinet konstaterar att det kan vara lite svårt att sätta upp tältet ensam, men att med lite övning kan uppställningstiden minskas rejält.

En av nackdelarna med detta tält är, enligt Utemagasinet, tältpinnarna som kan böjas lite väl lätt.

Uppblåsbart tält – Bäst i test

Heimplanet The Cave

  • 8/10 på Utemagasinet.no – “Mest för pengarna”
  • 2 sovplatser
  • Kupoltält
  • 3-säsong
  • Vikt: 2,95 kg

Heimplanet The Cave är ett uppblåsbart tält som ger en unik campingupplevelse. Med en vikt på 4,8 kg och plats för 2-3 personer är detta tält ett intressant alternativ för den som vill slippa krånglet med traditionella tältstänger.

Heimplanet har revolutionerat övernattningen i ett uppblåsbart tält, som kan blåsas upp snabbt. Nu borde det bli slut på de utskällda tältstängerna. Istället kan du pumpa upp tältet utan ansträngning. Funkar det då? Frågar du Espen från NAF är det bra och enkelt:

«Det tog inte mer än fem minuter från det att jag öppnade väskan tills tältet var fullt uppställt.»

Testaren från Tek.no var inte riktigt lika entusiastisk:

«Det tar inte all världens tid att montera, men upplevs inte heller vara nämnvärt snabbare eller enklare än traditionella tältstänger. Åtminstone inte första gången du slår upp tältet»

Materialen är av hög kvalitet, med ett yttertält av 15D silikoniserat nylon med ripstop och MSR:s Xtreme Shield-beläggning, vilket säkerställer hållbarhet och vattentäthet. Stångsystemet är tillverkat av en blandning av karbon, harts och en ballistisk fiber, vilket ger det förmågan att motstå betydande krafter och återgå till sitt normala tillstånd.

Som Jeppe Gabriel Spence skriver i sin recension på Opdagverden.dk, “Du kan bokstavligen trycka toppen av tältet ända ner till marken, utan att stängerna skadas eller slits loss från innertältet.”

Trots sin låga vikt har tältet tillräckligt med plats för två personer. Den sticker ut med sina två ingångar vilket ger ökad bekvämlighet och flexibilitet. Det är dock värt att notera att vissa kan tycka att lagringsutrymmet är lite begränsat och installationen kan vara utmanande i regnigt väder.

Allt du behöver veta om att köpa ett tält

Att välja tält kan ofta vara en kompromiss, då det sällan finns ett tält som har både låg vikt, lågt pris, bra utrymme och lösningar som passar för alla de resor du har i åtanke. Oavsett om du ska på familjeutflykt eller expedition är det viktigt att förstå vilka typer av tält som passar dina behov bäst.

Typer av tält

Familjetält

Familjetält är idealiska för större grupper och familjer som vill uppleva naturen tillsammans. Designade med komfort i åtanke, kommer dessa tält ofta med flera rum eller sektioner för att rymma alla. Utöver full ståhöjd ska ett familjetält av hög kvalitet även vara robust och klara alla typer av väderförhållanden.

Höjd och storlek är det viktigaste att leta efter i ett tält som ska fungera bra som familjetält. Ett familjetält ska ha full, eller nästan full, ståhöjd i större delar av tältet

Vissa modeller kommer med extrafunktioner som myggnät, inbyggda solskydd eller ventilationssystem, vilket kan vara särskilt användbart under varma sommardagar.

Ett familjetält kan vara lite mer utmanande att sätta upp på grund av dess storlek, men det är definitivt värt ansträngningen för den extra komforten det ger.

Fjälltält

Fjälltält är designade för att klara tuffa förhållanden och är ett utmärkt val för dem som planerar att campa på höjder eller mer utmanande väderförhållanden.

Dessa tält är generellt sett mer robusta och tål både hård vind och snö. Om de är avsedda att användas vintertid kallas de ofta för året runt-tält eller helt enkelt vintertält.

Ett tält som du kan lita på till hundra procent och som tål de mest extrema påfrestningar kommer onekligen att kosta mer än ett tält som är “bra nog”

Fjälltält är inte bara avsedda för fjällbruk, utan anses ofta vara vandringstält. Det väsentliga är att de är designade för att klara naturens många ansikten, oavsett om det är milt eller stormigt väder.

Fjälltält finns i olika storlekar och former, från enpersonstält till större modeller för flera personer. En viktig faktor att tänka på när du väljer ett fjälltält är vikten – du vill ha ett tält som är lätt nog att bära, men ändå starkt nog att stå emot vädret.

Uppblåsbart tält

Uppblåsbara tält är en relativt ny typ av tält, och de blir allt populärare bland friluftsentusiaster. Här är det märket Heimplanet, som blivit väldigt populärt. Istället för traditionella stänger använder dessa tält uppblåsbara luftstrukturer som stöd. Detta gör dem inte bara lättare att sätta upp, utan också förvånansvärt stabila och stadiga. De är idealiska för dig som inte har så mycket erfarenhet av tält, men ändå vill ha ett som är rymligt. Det finns ju också popup-tält, men dessa är vanligtvis enmanstält.

Popup-tält

Popup-tält är perfekta för dig som vill ha en enkel installation. Ta bara ut dem ur bärväskan och de fälls upp nästan omedelbart. Detta gör dem till ett utmärkt val för festivaler, korta resor eller camping med barn. De är också mer kompakta och lättare än andra typer av tält. Men de kanske inte är det bästa valet för svårare väderförhållanden eller långa campingturer.

Kupoltält eller tunneltält?

De flesta tält är antingen av typen tunneltält eller kupoltält. De tar sina namn från formen på tältet, men det är inte bara utseendet som skiljer dem åt.

Kupol

Kupoltält är ett av de mest populära tälten eftersom de är robusta och mångsidiga. De har fått sitt namn från bullen som bildas när stängerna korsas över tältets topp. Detta ger en kupolform som ger bra höjd över hela tältet. Därför är kupoltält också ofta bäst när ni är flera som ska sova i samma tält, t.ex. på en camping eller festival.

Fördelen med kupoltält jämfört med tunneltält är att de har korsade stänger som gör att de tål mer vind, och vind från flera håll. Många kors och många stänger kommer vanligtvis att göra tältet stabilare. Nackdelen är att det kan vara tyngre och mer komplicerat att sätta upp. Kupoltälten har även mindre förtält än tunneltälten

En annan fördel med ett kupoltält är styrka och stabilitet. Den böjda formen hjälper till att avleda vinden från alla håll, och den breda basen ger extra stabilitet. Denna styrka gör kupoltält till ett mångsidigt tält, som tål allt från sommarvindar till höststormar.

Men det finns några nackdelar. Kupoltält är mer tidskrävande att sätta upp. De är också oftast lite tyngre än andra typer av tält på grund av de extra stänger och material som behövs.

Tunnel

Tunneltält är en annan populär tältstil, särskilt bland backpackers och solocampare. De är designade med parallella välvda stänger som skapar en tunnelliknande struktur. Detta ger en långsträckt form med bra höjd i mitten, men lägre höjd mot ändarna.

Tunneltält är oftast de enklaste att sätta upp. Vid oväder är det också lättare för en person att sätta upp tunneltältet ensam, vilket kan vara en utmaning med de större kupoltälten

Fördelen med tunneltält är att de är relativt enkla och snabba att sätta upp, vilket är en stor fördel när man är ute ensam eller vid dåligt väder. De ger också gott om utrymme inuti, med mer plats att sträcka ut sig än i ett kupoltält.

Men tunneltält kräver mer effektiv förankring för att bibehålla stabiliteten, eftersom de inte har den naturliga vindavvisande formen som ett kupoltält har. De är mer utsatta för vind från sidorna, så korrekt förankring och placering av tältet i förhållande till vindriktningen är viktigt.

Säsong

Tänk på när du planerar att campa som mest. På sommaren kan du komma undan med ett lätt sommartält, men om du planerar utflykter på hösten eller våren kan du överväga ett tält som är mer robust och klarar lite vind och regn.

1. 1-säsongstält (sommar): Dessa tält är lätta och designade för att användas på sommaren, och har ofta bra ventilation. De är dock inte lämpliga för kallt väder, vind eller kraftigt regn.

På sommaren måste du som regel – förr eller senare – bära all din utrustning i en ryggsäck. Då kan de cirka två kilon du sparar på ett lättare sommartält vara välkomna.

2. 2-säsongstält (vår/sommar): 2-säsongstält är något mer robusta och klarar såväl mildare vårväder som sommarväder. De är fortfarande inte lämpliga för stark vind eller regn.

3. 3-säsongstält (vår/sommar/höst): Dessa tält är designade för att klara ett brett spektrum av förhållanden, inklusive starkare vindar och regn. De är generellt sett det populäraste valet eftersom de ger en bra balans mellan vikt, pris och mångsidighet.

Det klassiska tältet fungerar till allt, både i skogen och på fjället. Men om du ska till fjället kan det vara bra att överväga ett 4-säsongstält med tjockare duk och stabilare stänger som tål lite väder.

4. 4-säsongstält (året om): 4-säsongstält, även kallade vintertält, är de mest robusta. De är designade för att klara extrema förhållanden, som kraftig snö och hård vind. Även om de är det starkaste valet är de också tyngre och dyrare än andra typer av tält.

Att sova under bar himmel är en underbar upplevelse. När du vaknar upp en månlös vinternatt och tittar upp på den glittrande stjärnhimlen och inser hur många ljusa små prickar det finns där ute. Då får man verkligen känslan av att vara liten och obetydlig i universum

Kom ihåg att även om ett tält är markerat för en specifik säsong, är det viktigt att ta hänsyn till den specifika väderprognosen och omgivningen innan du ger dig ut på en campingtur. Ett 3-säsongstält kan vara lämpligt för en mild vinterdag, men det kanske inte passar för extrema vinterförhållanden med mycket snö och is.

Viktiga funktioner

Sovplatser

När du väljer ett tält, tänk på hur många som kommer att sova i det. Tält är vanligtvis märkta med antalet sovplatser de har, men detta är bara en guide. Vill du ha lite extra utrymme kanske du vill välja ett tält som är märkt med en sovplats mer än du egentligen behöver. Om ni är en familj som ska sova i tältet kan det vara bra att ha extra utrymme, så det blir mindre bråk om fötter och folk som rör sig!

Vikt

Tältets vikt är en kritisk faktor, särskilt för backpackers och vandrare som måste bära tältet i ryggsäcken över långa sträckor. Lätta tält är designade för att minimera vikt och packstorlek, men detta sker ofta på bekostnad av rymlighet och hållbarhet. För den som planerar bilcamping eller kortare resor kan ett lite tyngre, mer robust tält vara en bättre lösning.

Det finns ett tydligt samband mellan låg vikt, bra innerutrymme, hållbarhet och pris. Lätta och inte minst gedigna material kostar helt enkelt mer

Vattenpelare

Vattenpelaren är ett mått på tältets vattentäthet, och anger hur mycket vatten (mätt i mm) tältmaterialet tål innan det börjar läcka. Generellt sett gäller att ju högre vattenpelaren är, desto mer vattentätt är tältet. En vattenpelare på 1500 mm anses vanligtvis vara den minsta för ett vattentätt tält, medan en vattenpelare på 3000 mm eller mer är lämplig för mer regniga eller fuktiga förhållanden.

Uppsättning

Hur tältet sätts upp kan variera kraftigt mellan olika modeller. Popup och uppblåsbara tält är de enklaste att sätta upp, med design som gör att de kan “poppa” i form eller blåsas upp på bara några minuter. Traditionella tält, särskilt större modeller, kan kräva mer tid och ansträngning att sätta upp, men ger ofta bättre stabilitet och hållbarhet. Det är viktigt att tänka på din egen kompetens och ditt tålamod när du väljer tält.

Tips för att använda och underhålla tältet

Tältunderlag: Använd alltid ett tältunderlag för att skydda bottenduken och förbättra komforten.

Ventilation: God ventilation är viktig för att undvika kondens. Öppna ventiler och luftluckor när du använder tältet.

Placering: När du sätter upp tältet, välj ett område fritt från vassa stenar, kvistar och rötter och undvik att placera tältet i djupa dalar där vatten kan samlas.

Tältpinnar: Använd tältpinnar som passar till underlaget, och fäst dem ordentligt för att säkra tältet mot vind och dåligt väder.

Underhåll: Rengör och torka tältet noggrant innan du packar undan det. Eventuella skador på tältet bör repareras omedelbart för att undvika ytterligare försämring. Läs hur du reparerar tältet i den här guiden hos Beredd.se.

Förvaring: Förvara tältet på en torr och välventilerad plats när det inte används. Undvik direkt solljus, eftersom detta kan göra att materialet blir skört och missfärgat med tiden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top