Multirulle test – de bästa för öring, lax och gädda 2024

Multirullar är ett viktigt verktyg för fiskare som vill ha större precision och kontroll över sitt fiske. Det finns många olika typer av multirullar på marknaden, och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja.

Därför har vi testat de mest populära multirullarna på marknaden och jämfört deras prestation, funktioner och kvalitet.

I den här artikeln kommer vi att presentera resultaten av våra tester och ge dig en inblick i vad du bör tänka på när du köper en multirulle.

«…Multirullarna har fått sin renässans – av förståeliga skäl. De små och kompakta rullarna ger överlägsen presentationskontroll, exakta kast och är mycket känsligare än haspelrullarna. Här finns det gott om möjligheter till olika invevningstekniker och specialkast.…»

Topp 3 multirullar

Abu Garcia Ambassadeur 7000i Salmon Special

Bäst till lax

 • Toppmodell

från 1 289 kr.

Abu Garcia Revo Beast

Bäst i test

 • Rekommenderad av Asgeir Alvestad

från 1 429 kr.

Abu Garcia Max Pro

Bästa billiga

 • Klassiker till ett rimligt pris

från 1 099 kr.

Multirulle – Bäst i test

Abu Garcia Revo Beast

 • Mest populär på Prisguiden
 • Rekommenderad av Asgeir Alvestad
Butik Pris Read more
1 429 kr Till butik

Revo-serien från Abu är en multirulle för sportfiskare som vill ha en mångsidig baitcaster-rulle lämplig för att fiska allt från öring till abborre, gädda och även lax.

«… Nu har Abu Garcia tagit steget och gjort världens råaste multirulle med låg profil. Den är faktiskt så rå att det förmodligen inte finns många fiskar den inte kan tämja, och den är ganska unik för en så liten och lätt rulle. Nu kan du faktiskt börja använda de små lågprofilrullarna även för grovt havsfiske, eller för den allra största laxen…»

Revo-serien från Abu Garcia är en multirulle för sportfiskare som vill ha en mångsidig baitcaster-rulle lämplig för att fiska allt från öring till abborre, gädda och även lax.

Det finns bland annat versioner som Beast, som är byggda för detta ändamål.

Abu Garcia Revo SX är nu inne på sin fjärde generation av denna populära baitcaster-serie. Det är en rulle som är väldigt populär i USA för bassfiske och i Norge kan den användas till allt från öring till abborre och gädda.

Abu Garcia Revo SX är en mångsidig och lätt multirulle med en vikt på endast 198 gram. Den har ett 8+1 rostfritt kullagersystem som ger en jämn prestation och en vevkapacitet på 68 cm per vevrotation. Den har en robust HPCR rostfri kullagerkonstruktion och ett Carbon Matrix bromssystem som ger pålitlig och exakt bromsning. Den har även en DuraClutch-design som ger ökad hållbarhet och längre livslängd.

Abu Garcia Ambassadeur Mörrum ZX

 • Toppmodell från Abu

När bara det bästa är gott nog och du är villig att betala för det, är Mörrum toppmodellen i Abus legendariska Ambassadeur-sortiment av rullar som har mer storlax, öring och svärdfisk på sitt samvete än de flesta.

Mörrum är ingen rulle för nybörjaren eller den fattige studenten. Med ett pris på nästan 5 000 kronor är detta en rulle i lyxklassen. Men för pengarna får du också – kanske – världens bästa multirulle.

Denna multirulle har en invevningshastighet på 75 cm per vevrotation och en total kapacitet på 240 meter 0,35 mm lina. Den har också ett 10+1 rostfritt kullagersystem för att ge en jämn prestation och pålitlig vevning.

Mörrum har en kompakt och ergonomisk design och en vikt på endast 305 gram, vilket gör den lätt att hantera. Den har också ett Carbon Matrix-bromssystem som ger exakt och pålitlig bromsning.

Dessutom har Mörrum en inbyggd kastkontroll för enkel och exakt kastkontroll, samt en spak för snabb och enkel åtkomst till bromsen.

Shimano Cardiff 401 A

 • Japansk kvalitet

Inget test av fiskerullar är komplett utan Shimano, och här har vi valt Cardiff-rullen, som är en av de mer populära multirullarna från den japanska tillverkaren.

Shimano Cardiff 401 A är en multirulle designad för både sötvattens- och saltvattenfiske. Den har en linkapacitet på 240 meter med 6 kg monolina och en utväxling på 5,2:1, vilket gör att du snabbt och effektivt kan hämta in linan.

Denna rulle har ett pålitligt bromssystem som ger dig full kontroll över fisken när du kämpar för att landa den. Den har också en synkroniserad linspridare som säkerställer att linan spolas jämnt och smidigt, vilket ger dig större precision när du kastar.

Shimano Cardiff 401 A är en mångsidig rulle som lämpar sig för en rad olika arter som gädda, öring, lax och abborre. Med sin robusta konstruktion kommer denna rulle att klara de tuffaste förhållanden, så att du kan använda den år efter år.

Billig multirulle

«…Här har det dock skett en positiv utveckling. Allt eftersom tekniken går framåt, ärver billigare rullar färdigutvecklade funktioner och blir bättre.…»

Abu Garcia Max Pro

 • Klassiker till ett rimligt pris
Butik Pris Read more
1 099 kr Till butik

En riktig klassiker! Abu Garcia Max är traditionell kvalitet från svenska Abu till ett riktigt rimligt pris.

Denna rulle har varit en fast del av sortimentet hos Abu i många år och Abu är generellt sett bland de absolut bästa på multirullar.

Abu Garcia Max Pro är en multirulle designad för att hantera olika typer av fiske, från lätt sötvattensfiske till tungt saltvattensfiske. Den har en linkapacitet på 145 meter med 0,36 mm lintjocklek, och en utväxling på 7,1:1, vilket gör att du snabbt och effektivt kan hämta in linan.

Max Pro har även en durabroms med hög precision som ger dig full kontroll över fisken, även när du slåss mot stora och starka fiskar. Den har även en lätt men stark grafitkropp och ett ergonomiskt utformat handtag som ger dig komfort och kontroll när du använder den under långa perioder.

Denna multirulle har även ett magnetiskt bromssystem som gör att du kan justera bromsen efter dina preferenser och fiskeförhållandena du befinner dig i.

Daiwa PR 100

 • Japansk fiskerulle till ett rimligt pris
Butik Pris Read more
709 kr Till butik

Daiwa är ett märke som ofta rekommenderas för spinnfiske i den mer prisvärda delen av sortimentet. Här har rullar som Daiwa Ninja varit en av favoriterna i många år, om man vill ha japansk kvalitet för inte så mycket pengar.

Daiwa kan också vara ett bra val inom multirullar, här med den populära lågprofilsmultirullen PR 100.

Daiwa PR 100 är en lågprofilsmultirulle som är populär bland sportfiskare. Denna rulle är utrustad med ett 6-kullagersystem som ger jämn prestation och smidig drift. Den har en linkapacitet på 150 meter med 0,32 mm lina och en utväxling på 6,3:1, vilket gör att du snabbt och effektivt kan hämta in linan.

Denna rulle har även ett säkert bromssystem som ger dig full kontroll över fisken när du kämpar för att landa den.

Daiwa PR 100 är tillverkad av hållbara material som ger bra slitstyrka, så att du kan använda rullen länge. Med sin höga kvalitet och sitt rimliga pris är denna rulle ett utmärkt val för sportfiskare som vill ha bra prestation till ett överkomligt pris.

Multirulle för lax

Abu Garcia Ambassadeur 7000i Salmon Special

 • Toppmodell för lax
Butik Pris Read more
1 289 kr Till butik

Abu Garcia Ambassadeur är klassikern av alla klassiker när det kommer till fiskerullar. Den legendariska Ambassadeur-modellen har varit runt om i världen fler gånger än du kan föreställa dig och har fångat allt från segelfisk till stör och förmodligen också en hel del storlax.

Detta är laxmodellen med det passande namnet “Salmon Special”, så du vet vad du har att göra med. Den finns här i storlek 7000, vilket är lagom storlek om du vill vara redo för storlaxen.

Multirulle med räknare

Abu Garcia Ambassadeur Trolling Meter

 • För trolling
Butik Pris Read more
1 639 kr Till butik

Abu Garcia Ambassadeur Trolling Meter är en multirulle med räknare i den legendariska Ambassadeur-serien. Garanterad att ta ditt trollingfiske till nästa nivå! Abu Garcia, som har funnits på fiskeredskapsscenen sedan 1921, har utvecklat ett rykte om att göra några av de bästa fiskerullarna i branschen.

Med Ambassadeur Trolling Meter får du en rulle som är byggd för att hålla, med hög prestation och exakt linräkning, så att du kan vara säker på att du får de stora fångsterna.

Rullen har en linkapacitet på 320 yards (ca 293 meter) och en utväxling på 5,3:1 med en linräknare som gör att sportfiskaren kan mäta exakt hur mycket lina som är ute, vilket är idealiskt för trollingtekniker där noggrannhet är viktig.

Ambassadeur Trolling Meter har en solid konstruktion med en korrosionsbeständig ram och sidoplåtar, rostfria kullager och en synkroniserad linspridare. Bromssystemet kan ge upp till 15 pund dragkraft, vilket ger sportfiskare möjligheten att rikta in sig på en mängd olika arter.

Värt att veta om att köpa en multirulle – köpguide

Vad är en multirulle?

En multirulle är en fiskerulle där linan dras in direkt på spolen. Detta sker genom att hela spolen vrider sig när man vrider på handtaget, till skillnad från en haspelrulle där man vrider en båge runt rullen.

Detta ger ett antal fördelar:

 • Mer utrymme för lina
 • Bättre fight med fisken
 • Bättre hållbarhet
 • Snabbare ner till botten

Multirullar har oftast använts för havsfiske, där man behöver mycket lina och använda all kraft för att bekämpa fisken, men de är också populära för laxfiske, trolling och gäddfiske.

Multirullar finns i en mängd olika storlekar, från små, smarta baitcast-rullar för abborre- och gäddfiske upp till enorma rullar för fiske efter havets gigantiska fiskar.

…För det lättaste fisket är små lågprofilrullar populära. För tungt fiske finns de klassiska, runda rullarna fortfarande med oss, och används flitigt tillsammans med moderna och robusta lågprofilvarianter…

I den här guiden tittar vi på multirullar för kastfiske, från båt och land. Om du är intresserad av en multirulle för havsfiske, kolla in vår guide till havsfiskerullar.

Varför använda en multirulle för att kasta?

De flesta föredrar haspelrullen för kastfiske, medan multirullen används för fiske från en båt där linan bara behöver gå rakt ner i vattnet.

Men en multirulle kan absolut användas för att kasta, och de små multi-rullarna, baitcasters, är mycket populära i USA, särskilt för konkurrenskraftigt bassfiske.

I den fina videon nedan kan du få en bra förklaring till varför multirullar är ett bra val för tungt fiske i sötvatten.

I Danmark (och Norge) används ofta baitcasters för fiske efter gädda och stora abborrar, där man med en baitcaster kan kasta tungt bete långt och exakt, men inte minst få mycket mer kontroll över fisken under kampen.

Multirullar har helt enkelt färre felpunkter, eftersom linan lindas direkt på spolen och inte runt den med en båge, som därför utgör en enda “point of failure”.

Att kasta med baitcasters tar lite tid att vänja sig vid, och man måste vara uppmärksam på att sakta ner linan innan nedslaget, så att spolen inte fortsätter snurra och skapar ett “fågelbo”.

De nya små multirullarna har idag ofta en magnetbroms på rullen, som är designad just för att undvika detta. Supersmart för nybörjaren (ställ den på max till att börja med).

Typer av multirullar

Det finns två huvudtyper av multirullar: lågprofils baitcaster och klassiska runda multirullar.

Multirullar med låg profil är en relativt ny uppfinning och har blivit mycket populära bland sportfiskare under de senaste åren. De har en plattare profil än traditionella runda rullar, vilket gör dem bekvämare att hålla i och lättare att kasta med. Eftersom de är mindre och lättare kan de vara bekvämare att använda under längre perioder, särskilt om du fiskar med ett lätt spö.

Lågprofilsrullarna har också en högre utväxling, vilket gör att de kan hämta in linan snabbare. De har oftast ett justerbart bromssystem som ger dig mer kontroll över fisken, men de kan vara svårare att använda om du inte har så mycket fiskevana. De är vanligtvis dyrare än de runda multirullarna och har en lägre linkapacitet.

Runda multirullar är den traditionella typen av rulle som har använts i många år. De är vanligtvis större och tyngre än lågprofils baitcaster multirullar och kan ha en högre linkapacitet. De kan vara lättare att använda för nybörjare och är vanligtvis billigare än lågprofils baitcaster-multirullar.

Nackdelen med runda rullar är att de kan vara mindre bekväma att hålla i och kasta med under längre perioder, speciellt om du fiskar med ett tungt spö. De har vanligtvis en lägre utväxling än lågprofils baitcaster multirullar och kan därför vara långsammare att hämta in linan med. Bromssystemet kan också vara mindre exakt och ger mindre kontroll över fisken.

Sammantaget kan båda typerna av rullar vara effektiva för fiske, men det beror på din personliga preferens och erfarenhet. Om du är en erfaren sportfiskare som vill ha högre prestation och kontroll, kan du överväga en lågprofils baitcaster-rulle. Om du är nybörjare eller vill ha en rulle med hög linkapacitet och enklare användning kan den runda multirullen vara ett bra val.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top