Haspelrulle – Bäst i Test 2024

En fiskerulle är ett måste för varje fiskare, men vilken ska man välja? I den här artikeln tittar jag närmare på detta. Jag har nyligen själv investerat i en ny fiskerulle och insåg att min kunskap var något bristfällig – det var längesedan jag köpte en sådan senast.

En fiskerulle är, om vi ska vara ärliga, en ganska teknisk produkt med många finesser. Samtidigt är den en av de dyrare prylarna inom fiskeredskap. Det gäller oavsett om den ska användas till havs-, öring- eller insjöfiske.

Utbudet av fiskerullar är närmast oändligt och de ser alla lockande ut med sina blanka ytor och futuristiska design. Men det har hänt mycket inom fiskerullarnas teknik och design de senaste åren. Det är bra, för det betyder att man numera kan få tag på riktigt bra rullar till överkomligt pris. Här är min topplista över fiskerullar just nu:

Topp 3 haspelruller

Shimano Nasci

Bäst för priset

 • “Bästa balansen mellan budget och toppmodellkänsla” – Tek.no

En toppmodell på budget är vad vi kallar denna rulle, som också är testvinnaren i “bästa valuta för pengarna”. Shimano är förmodligen världens bästa på rullar.

från (Produktet er udgået) kr.

Daiwa Ballistic

Bäst i test

 • 6 av 6 på Klikk.no
 • “Bra valuta för pengarna” – NJFF

En riktigt bra och mångsidig fiskerulle i samma prisklass som Abu Garcia Revo och Shimano Stella. Serien finns i storlekarna 1000 till 4000, så här kan du få en rulle för både fjällfiske och havsfiske.

från 2.099,00 kr.

Daiwa Ninja

Bästa budgeten

 • Japansk kvalitet till ett rimligt pris

En snygg allroundrulle i japansk kvalitet med 4 kullager och 5:1 växel med fin spole. Det är en utmärkt rulle till detta pris.

från 599,00 kr.

Bäst i test – Rulle

Daiwa Ballistic

 • 6 av 6 på Klikk.no
 • “Bra valuta för pengarna” – NJFF
Butikk Pris Read more
2.099,00 SEK ➜ Läs mer
2.579,00 SEK ➜ Läs mer

Daiwa är ett välkänt och populärt märke i Norge och vi rekommenderar även deras Daiwa Ninja rulle som vårt “bästa budgetval”.

Men Daiwa kan också vara en del av den övre nivån. Här tittar vi på deras Daiwa Ballistic-rulle som du får betala nästan 3000 SEK för i butiken.

Du får också en utmärkt rulle som presterar bra i tester, inklusive 6 av 6 på Klikk.no.

Upp till 12 kullager och ett förhållande mellan 5:1 och 6:2 gör detta till en mångsidig och lättanvänd rulle, oavsett fiske.

«… Tester veldig bra på alle punkter! …»

Slutsats

En riktigt bra och mångsidig fiskerulle i samma prisklass som Abu Garcia Revo och Shimano Stella. Serien finns i storlekarna 1000 till 4000, så här kan du få en rulle för både fjällfiske och havsfiske.

Shimano Stradic

 • Tärningskast 6 på Klikk.no
 • Bäst för öringfiske
Butikk Pris Read more
2.199,00 SEK ➜ Läs mer

Stradic är en av Shimanos flaggskeppsserier. Detta är en rulle för havsfiske och den stora öringen och laxen. Den tål saltvatten bra, och har Shimanos utmärkta teknik och design i varje led.

Det är en rulle som presterar bra i tester, och fick en 6:a på Klikk.no

«… Med pluss for lav vekt får denne en klar 6, fordi den ellers scorer veldig bra på alle punkter …»

Stradic finns i flera versioner, den klassiska modellen är Shimano Stradic FK HG. Rullen är målad i rent silver, ett tecken på att denna rulle nästan helt är gjord av metall. Här pratar vi om en rulle som rymmer allt, och som kan leverera toppprestanda under alla förhållanden. HG står för Hagane som är en japansk teknik för att tillverka de berömda samurajsvärden.

Inspirationen syns tydligt i Stradic FK HG, som helt enkelt utstrålar japansk elegans och kvalitet. FK HG har 6 kullager och en utväxling på 6:1 som båda bidrar till fantastiskt driv när man “snäpper in” linan. Rullen har frambroms som standard.

Här finns en klassiker för kusten för havsöring, men också en rulle som utan problem kan användas för de stora gäddorna.

«.. Själv använder jag en Shimano Stradic 2500 med förhållandet 6:1 på ett allroundspö…»

Jan Erik Hansen – Tursiden.net

En annan populär Stradic-modell är CI4+FB. Här får du även Hagane-tekniken på en lättare rulle. Om du föredrar den klassiska lite mer solida FK HG eller den nyare lite lättare CI4+ är nog en smaksak. Vad jag har kunnat hitta från recensioner på nätet är båda bra rullar. Vissa föredrar den lite mer solida designen hos FK HG, och andra föredrar den lätta designen hos CI4+. FK HG för tung användning, och CI4+ för gjutning hela dagen med lättare redskap.

Shimano Stella

 • Världens bästa rulle?
Butikk Pris Read more
7.999,00 SEK ➜ Läs mer

När bara det bästa är gott nog, och du vill äga en fiskerulle med historia, i vetskap om att du har det bästa av det bästa. Stella är Shimanos mest ikoniska rulle, en av världens mest kända och eftertraktade, en fiskerulle som de flesta bara drömmer om. För det är en dyr rulle som kostar flera tusen kronor.

Stella är mer än bara utveckling på högsta nivå. Stella har själ och historia. Det är rullen du måste ha till din samling helt enkelt för att du kan.

Fang-en-fisk.dk beskriver det bäst:

“..Det första du kommer att märka när du står med en Stella i handen är den överdrivna lyxen som rullen utstrålar på alla sätt. Allt från den vackra designen, till den silkeslena gången, som inte går att jämföra med något du provat tidigare, om du inte har fiskat med en Stella tidigare. Shimano Stella FJ är den ultimata upplevelsen…”

Fang-en-fisk.dk

Stella har 13 kullager och ett överflöd av den bästa tekniken från Japan. Här har inget sparats och du får en rulle som håller i många år framöver.

Slutsats

En klassiker från det japanska märket. Detta är det säkra valet för den som vill jaga den stora öringen och laxen.

Abu Garcia Revo

 • Testvinnare på Jakt&Fiske
 • Topp 3 på Tek.no
 • 5,5 av 6 på Klikk.no
Butikk Pris Read more
2.289,00 SEK ➜ Läs mer

“Allt du behöver för att fiska” är beskrivningen av Abu Garcia Revo, som är vår “bäst i test” av haspelrullar.

Här får du en fiskerulle från den svenska tillverkaren som hjälper dig att fånga massor av havsöring från havet, samt allt annat du fiskar efter.

Lätta material, högt linbyte och 8 kullager gör denna fiskerulle till en fröjd att fiska med, oavsett vilken storlek fisk du har på kroken och hur länge du har fiskat.

Testvinnare i norska prov

Vi har valt Abu Garcia Revo som vår testvinnare framför andra bra konkurrenter som Shimano Stradic eftersom Revo-modellen presterar så bra i norska tester.

Bland annat är den testvinnare i Jakt & Fiske, en tidning som ges ut av Norges Jakt- och Fiskeförbund.

Du kan läsa mer om varför detta är bäst i test på sportfiskaren Asgeir Alvestads blogg. Asgeir är en av Norges skickligaste sportfiskare och rekommenderar även Abu Garcia Revo.

Abu Garcia Revo är den fiskerulle i testet som vi hittat flest positiva recensioner för, bland annat i tester på Tek.no, som har rullen i topp 3, och som skriver:

«… Abu Garcias dyreste modell i utvalget sniker seg inn som en av de beste. Den er en av testens letteste sneller, og har en fin aluminiumsspole. Den er godt balansert, og sveiven er god å holde i …»

Klikk.no har även testat fiskerullen, och ger den ett tärningskast på 5,5.

«… Spennende og lett snelle med veldig gode bruksegenskaper …»

Slutsats

Denna rulle från Abu Garcia är för dig som vill ha det bästa och är villig att betala för det. Med ett pris på nästan 3 000 SEK är det inte heller för alla. Om du letar efter en bra rulle som är mer prisvärd rekommenderar vi istället Daiwa Legalis eller Shimano Nasci.

Bästa billiga rullen

Abu Cardinal

 • Billig klassiker
 • Runt om

På fiskespöet jag ärvde av min farfar fanns en Abu Cardinal-rulle. Skulle jag köpa en billig fiskerulle av lagom kvalitet idag så skulle det nog också vara en Cardinal.

Svenska Abu var en gång i tiden en av världsledande inom fiskeutrustning, men ekonomiska problem uppstod och det berömda företaget lade ner sin verksamhet. Men efter att ha förvärvats av amerikanska Pure Fishing har varumärket återhämtat sig och är nu tillbaka på toppen.

Abu har vår “bäst i test” fiskerulle, Abu Revo. Därför rekommenderar jag även denna klassiska Abu Cardinal-rulle, som jag såg för bara 259 kr på erbjudande hos Skittfiske. Du kommer inte att få det billigare och bättre.

Daiwa Ninja

 • Bästa billiga rullen
Butikk Pris Read more
599,00 SEK ➜ Läs mer
695,00 SEK ➜ Läs mer

Jag vill ta ett skott på Daiwa Ninja, som är en mycket trevlig allround fiskerulle till ett rimligt pris.

Det är en snygg rulle med 4 kullager och 5:1 växel med en snygg spole. Det är en utmärkt rulle till detta pris.

Om du bara ska använda rullen vid sjön och i fjällen kan du med fördel köpa storlek 2000 medan storlek 3000 även passar för havsfiske.

«… Et forhold med holdbarhet og letthet i en snelle med en ytelse som gir uslåelig verdi for pengene …»

Bäst för priset

Daiwa Legalis

 • Värde för dina pengar
Butikk Pris Read more
799,00 SEK ➜ Läs mer

Japanska företaget Daiwa har tillverkat fiskerullar sedan 1950-talet, men det är speciellt under de senaste 10 åren som de har blivit väldigt populära. Om du ber om en rekommendation för fiskerullar kommer du idag att rekommenderas väldigt många Daiwa-rullar. Det är något nytt, men välförtjänt, eftersom Daiwa gör några riktigt bra fiskerullar.

Daiwa Legalis är en rulle där du verkligen får mycket för pengarna. Det är en fin rulle som går som en klocka. Legalis har 4 kullager med förhållandet 6:1 och en aluminiumspole. Snellen har en mycket bra frambroms, som reagerar snabbt och effektivt.

Mitchell MX5-30FD

 • Brittisk kvalitet

Om du letar efter ett lite mindre känt märke, leta inte längre än brittiska Mitchell, som faktiskt uppfann spolrullen redan 1948.

Trots det omtalade förflutna är det få norrmän som känner till detta märke och det är lite synd om man tittar på de goda recensionerna den här rullen får.

Snellen har i alla fall utsetts till bäst i ett test av Norges Jakt- og Fiskeforbund.

«.. For bruk er den førsteklasses. Veldig lett og sensitiv, noe som gjør kontakten under praktisk fiske utmerket …»

Designen är lite anonym, men fiskeegenskaperna får mycket beröm. Spolen finns i storlekarna 2000 till 4000.

Shimano Nasci 2500FC

 • Toppmodell på en budget
 • Bäst för priset
Butikk Pris Read more
1.099,00 SEK ➜ Läs mer

En toppmodell på en budget, är vad Tek.no kallar denna rulle, som också är testvinnare i deras tester.

Tek.no menar till och med att rullen är väldigt nära att bli en testvinnare och att det nästan inte är någon skillnad i kvalitet och prestanda mellan denna modell på runt 1000 SEK och en testvinnare som Shimano Ultegra som kostar mer än dubbelt så mycket .

Den enda skillnaden anses vara design och utseende.

«… Kanskje den beste balansen mellom budsjett og toppmodellfølelse i utvalget …»

Spolen finns i en mängd olika storlekar, från den minsta av 1000 till den största av 5000.

Shimano Sedona FI

 • Mest för pengarna – Tek.no
Butikk Pris Read more
799,00 SEK ➜ Läs mer

Shimano har många testvinnare i våra och andras tester. Shimano Stradic och Stella är de välkända klassikerna, liksom Shimano Nasci, vår “mest för priset”.

Men Shimano Sedona är också en bra rulle, som på Tek.no är framröstad i tester till den fiskerulle som “utan tvekan ger mest valuta för pengarna”.

«Desidert mest for pengene» 

När det kommer till pris så är vi lite dyrare här med ett pris ofta runt 1000 SEK, så det är inte särskilt billigt, men du får mycket för pengarna.

Vad du får här är en mångsidig Shimano-kvalitetsrulle tillgänglig i många storlekar, från bara 500 för ultralätt fiske, hela vägen upp till 8000 för tungt fiske.

Oavsett vad du ska fiska efter och var, finns det en Shimano Sedona-rulle för dig.

Hur man väljer en rulle

Jag kunde sätta mig in i saken så att jag bättre förstod vad jag betalade för. För att få hjälp läste jag rekommendationer från norska sportfiskare och tittade på många YouTube-filmer. I den här guiden har jag försökt förmedla mina rön och komma med rekommendationer på några bra fiskerullar i alla prisklasser – och för alla sorters fiske.

Vad är en haspelrulle?

En haspelrulle är den vanligaste typen av fiskerulle som kan användas från land- till havsfiske, i älven, i bergen och i sjön – var du än fiskar.

Med en haspelrulle använder du en båge för att “fästa” linan på rullen. Det gör det enkelt att fiska och inte minst att kasta. Linan flyttas från rullen utan att rullen rör sig. Detta är motsatsen till en multirulle där själva rullen rör sig.

Rullen placeras under fiskespöet, detta är motsatsen till en multiplikatorrulle som sitter ovanpå fiskespöet.

Rullar kan användas för att fånga nästan alla typer av fiskar, från de största till de minsta. När du använder multiplikatorrullar för havsfiske är det vanligtvis för att de kan ha mer och tjockare lina, så att du lättare kan nå botten.

En haspelrulle klarar fortfarande lätt tung fisk också, den passar bara inte för till exempel dvärgfiske eller havsfiske på djupt vatten.

“… Rullefiske är kastdragsfiske där man har spö och rulle – som fästs på fiskespöet, och med lina…”

Line Victoria Sverdrup @linevsverdrup

Välj rätt storlek för din rulle

Storleken på din fiskerulle är en av de viktigaste sakerna när du ska köpa en ny. Ofta ser man storlek i 1000 dvs 2000, 2500, 3000 och så vidare. En tumregel när du väljer storlek är att välja efter vad rullen ska användas till:

 • 1000 – UL (ultralight) fiske
 • 2000 – sötvattensfiske med spinnare och jiggar
 • 3000 – öringfiske, kustfiske efter havsöring
 • 4000 – laxfiske, gäddfiske
 • 5000 – karpfiske, tungt torskfiske, lätt surffiske
 • över 5 000 – havsfiske, spjutfiske, surffiske

Som ni ser är det stor skillnad på vilken typ av fiske som fiskerullar i olika storlekar passar för.

Därför måste du tänka på vad rullen ska användas till. Ska den bara användas till havsfiske från land, eller vill man också ta med den in i skogen eller fjällen?

En storlek på 2500 är lämplig för båda. Därför rekommenderar jag även denna storlek om du är nybörjare och vill ha en rulle som kan användas till lite olika saker.

Utbyte och hävstång

Utväxling är hur många gånger bågen roterar runt spolen när du vrider handtaget en gång. Det är som redskap på en cykel eller någon annanstans, men på en fiskerulle har du bara ett redskap, så det måste du bestämma dig för innan du köper.

Utväxling eller utbyte betecknas med t.ex. 4:1, där det betyder att bågen roterar 4 gånger för 1 varv av handtaget. En rulle med 4:1 utväxling anses vara långsam, 5:1 är normalt och 6:1 är snabbt. 5:1 växling är lämplig för de flesta typer av fiske.

Antal kullager i en fiskerulle

Jag hade en tanke, och det tror jag många sportfiskare gör, att antalet kullager avgör hur bra en fiskerulle är. Men det är inte sant. Som bevis på motsatsen kan du få en rulle från Kina med massor av kullager för en liten peng. Ingen tror nog att det betyder att det är en rulle av hög kvalitet, eller hur?

Men inom samma kvalitetsmärke är antalet kullager en ganska bra kvalitetsindikator. Kullagren gör att kugghjul och andra delar i rullen rör sig och glider bättre. Om du jämför två rullar av jämförbar kvalitet från välrenommerade märken, som Shimano och Daiwa, är antalet kullager en bra jämförelsegrund. Men om det är en rulle du inte känner från en sida som Wish eller Ebay, så finns det anledning att vara skeptisk.

De flesta rekommenderar som tumregel att du väljer en rulle med minst 5 kullager.

Fiskrulle med frambroms eller bakbroms?

Bromsen på fiskerullen är mycket viktig.

Du använder den när du får en fisk på kroken och om du inte bara fångar små fiskar är utloppet där bromsen gnisslar en stor del av kampen när du får fisk på kroken. Bromsen avgör hur hårt du måste dra för att få bort linan från spolen.

Du kan få rullar med fram- och bakbroms, och vad du väljer är en smaksak. Jag föredrar att ha den på baksidan av rullen då jag tycker att den är lättare att använda när så är fallet.

Men det finns också fördelar med att ha en broms överst på rullen. Inte minst kan bromsen bli större då den sitter direkt på spolen. Vissa tror också att en broms på toppen av rullen ger en bättre känsla än om den sitter på botten.

2 reaktioner på ”Haspelrulle – Bäst i Test 2024”

 1. Kjell Markström

  Jag har just köpt mig en Shimano sustain fj c5000. Lite dyrare rulle. Tänkte att nu uppgraderar jag inför säsongen 2024. Firar 40år som spinnfiskare. Fiskar mycket gädda och abborre. Ibland harr och öring. Gäddan är min favorit fisk. Rolig att få kämpar bra trotts sin storlek. Hoppas på någon 10+are i år👍👍😁 Skitfiske på er mvh Kjell

  1. Grattis till din nya Shimano-rulle, Kjell! Den låter som en fantastisk uppgradering inför säsongen. Hoppas du får många stora gäddor och kanske till och med en 10+! Skitfiske! 🎣

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top