Ficklampa – Bäst i Test 2024

En bra ficklampa är oumbärlig för alla friluftsentusiaster. Oavsett om du är ute på jakt, fisketur, promenad eller annan aktivitet utomhus är det viktigt att ha med sig en pålitlig lampa som ger dig bra ljus när mörkret faller på. I vår stora jämförelsetest har vi provat 30 ficklampor i olika prisklasser och storlekar. Vi har tittat på ljusstyrka, räckvidd, batteritid, användarvänlighet och robusthet.

Alla modeller har testats praktiskt ute i skogen och naturen. Läs vår stora jämförelsetest för att ta reda på vilken ficklampa i olika prisklasser som passar dina behov bäst. Vi ger dig tips om modeller som ger mest valuta för pengarna, oavsett om du letar efter en kraftfull lampa för jakt och fiske eller en liten och enkel lampa för promenader i närområdet.

Bästa allround ficklampa

Fenix C7

 • Bäst mångsidig
 • Bäst i Test – Tek.no
Fenix C7

Fenix C7 är en kraftfull och kompakt laddningsbar ficklampa som imponerar med sina prestanda och funktioner. Den passar de flesta användningsområden med hela 3000 lumen och en räckvidd på 470 meter. Denna lilla lampa är både kraftfull och mångsidig – bra för det mesta du kan tänkas behöva den till i vardagen och på utflykt. Enligt Tek.no är lampan bäst på spotljus och avståndsbelysning.

De skriver att den är bra när du letar efter “hunden, katten eller ungen” som har gömt sig, men sämre när du behöver lysa upp brett. Trots det ger Tek.no modellen utmärkelsen “Bäst i Test”. De lyfter särskilt fram lampans kraftiga ljusstyrka, solida konstruktion och praktiska magnetfot som gör att den kan fästas på metallytor för handsfree-användning.

De nämner också att lampan har lång batteritid, upp till 2 timmar på maximal ljusstyrka, och att den är bekväm att hålla i. Nackdelarna är ett lätt grönstick i ljuset på lägre effekt, och en knapp som kan vara svår att använda med handskar på.

Fenix C7 levereras med ett band för att fästa den i bälte eller väska, samt en solid bältesklämma. Den är tillverkad i slitstarkt aluminium vilket bidrar till den låga vikten på runt 200 gram. Lampan är helt vattentät (IP68), vilket betyder att den tål att sänkas ner i vatten, ända ner till 2 meters djup i över 30 minuter.

i det stora hela får du orimligt mycket ljus i en liten ficklampa, som knappt väger mer än en mobiltelefon

Sammanfattningsvis är Fenix C7 en imponerande ficklampa som levererar enorm kraft och funktionalitet i ett kompakt format. Med ett pris på 1199 kr får du verkligen valuta för pengarna i form av ljusstyrka.

Ledlenser P7R Core

 • 7/10 i test hos Tek.no
 • Kraftfull och mångsidig ficklampa med imponerande prestanda
Ledlenser P7R Core
Butik Pris Read more
Pris saknas Till butik

Den laddningsbara Ledlenser P7R Core är en effektiv och mångsidig ficklampa som imponerar med sin ljusstyrka och funktionalitet. Den passar både för vardagsbruk, utflykter och jakt med en maximal ljusstyrka på 1400 lumen och en räckvidd på 300 meter.

Lampan är helt vattentät (IP68) och tål att sänkas 2 meter ner i vatten i 30 minuter. Den har även stötdämpande gummiöverdrag som skyddar mot stötar och repor.

Enligt Tek.nos tester levererar P7R Core ett homogent och fint ljusspridning med bra färgåtergivning. De uppskattar den enkla och logiska användningen, med enkel åtkomst till alla ljuslägen. Bland nackdelarna nämner de att knapparna kan vara lite tröga, samt att batteritiden är något kortare än hos vissa konkurrenter.

Sammanfattningsvis bedömer Tek.no Ledlenser P7R Core som en mycket bra och prisvärd ficklampa för de flesta ändamål.

Tek.no ger Ledlenser P7R Core ett betyg på 7/10 och skriver att lampan har “god ljusstyrka” och är “enkel att använda”, samt att den är “behaglig att hålla i” och har “bra batteritid”

En prydlig och enkel ficklampa som gör jobbet

De drar dock av poäng för den proprietära laddaren och för att den inte är fullt så kraftfull som de bästa i testet. I en annan recension från Gear Patrol utses P7R Core till “mest mångsidig” med enkel justering mellan spot- och flooderläge, samt olika lägen för nödsignal och självförsvar.

Lampan levereras med batteri (1 st.), magnetisk USB-laddkabel och handledsrem. Vikten är 202 g (inkl. batteri) och längden är 158 mm. P7R Core finns för 1639 kr. Baserat på recensioner och specifikationer ger Ledlenser P7R Core en kraftig och mångsidig ficklampa med imponerande prestanda och funktionalitet. Till ett pris på 1639 kr får du mycket ljus och kvalitet för pengarna.

Bästa billiga ficklampa

Luxorparts Zoom

 • Mycket ljus för pengarna
Luxorparts Zoom

Denna ficklampa från Luxorparts sticker ut bland de billigaste modellerna i testet. Luxorparts är ett varumärke från elektronikjätten Kjell.com, som inte är så känt här i landet, men som på pappret levererar mycket valuta för pengarna.

Ficklampan utmärker sig med hela 2000 uppgivna lumen. Detta är mycket kraftfullt till ett pris på endast 349 kr. Även om lumen-värdet bör tas med en nypa salt, eftersom ljusets spridning påverkar den upplevda ljusstyrkan, är 2000 lumen ovanligt i denna prisklass.

Enligt specifikationerna har lampan en räckvidd på 240 meter. Den mäter 15 cm i längden och väger 210 gram, så den ligger bra i handen, till skillnad från många mindre och mer bökiga prisvärdalternativ.

Sammantaget framstår Luxorparts Zoom som en överraskande kraftfull och användarvänlig ficklampa till ett mycket förmånligt pris. Den ger mycket ljus för pengarna och lämpar sig väl för de flesta ändamål. För dig som vill ha bra valuta för pengarna är detta ett bra alternativ.

Maglite Mini

 • Klassisk ficklampa
Maglite Mini
Butik Pris Read more
Pris saknas Till butik

Maglite har länge varit den mest ikoniska ficklampan. På 1990-talet var den mycket populär som taktisk lampa bland väktare och annat välordnat folk, tack vare sin överlägsna ljusstyrka.

I dag har dock ficklampor krympt betydligt i storlek, mycket tack vare uppladdningsbara batterier med lika bra effekt. Magliten finns därför nu i en minivariant som är chockerande liten och prisvärd.

Maglite Mini väger endast 49 gram, batterier inkluderade. Designen är smäcker med en längd på blygsamma 12,5 cm. Ändå levererar den hela 100 lumens ljusstyrka och imponerande 116 meters räckvidd. Batteritiden är på 3 timmar och 45 minuter vid normal användning.

Även om den kanske saknar det sportiga och taktiska utseendet hos andra modeller, är minivarianten stilren och diskret. Den passar bra i fickan på jeans eller jacka.

Detta är den billigaste varianten, men du kan också få Mini i en Pro-version med något bättre specifikationer. Denna är endast tillgänglig på webbbutiken Magshop.

Pro-versionen har för övrigt vunnit titeln “Best buy” av det brittiska konsumentmagasinet Which.co.uk. Maglite Mini erbjuder sammantaget imponerande prestanda i en minimalistisk förpackning, till ett överkomligt pris. Perfekt för dig som vill ha en pålitlig ficklampa i fickformat.

Ledlenser P3 Core

 • Liten och prisvärd ficklampa i tysk kvalitet
Ledlenser P3 Core 90lm

För ett pris på bara 275 kr får du denna kompakta ficklampa från det tyska kvalitetsmärket Ledlenser. Ledlenser tillverkar helt enkelt ficklampor av toppkvalitet. Även om du inte får extrem ljusstyrka till detta pris, levererar P3 Core ganska imponerande med sina 90 lumen och 110 meters räckvidd.

Den har en brinntid på 3 timmar med 1 x AAA-batteri. Praktiskt att du slipper laddning. Med bara 42 gram vikt och 10 cm längd är detta verkligen en minificklampa. Enligt tester kan den nästan vara lite för liten för att hålla komfortabelt i handen, så man håller den bäst mellan fingrarna. I ett test hos det engelska konsumentmagasinet Which.co.uk, skrevs det att lampan kanske nästan är för liten att hålla i handen, men används bättre med två fingrar. Ändå presterar den överraskande bra jämfört med större ficklampor, med ett kraftfullt och fokuserat ljus från den lilla lampan. Så trots blygsam storlek ger denna prisvärda ficklampa från Ledlenser ett imponerande ljus.

Perfekt att ha i fickan eller som extra ficklampa i bilen. Den lilla storleken försämrar inte prestandan.

. It did better than expected, though, shining a more effective beam than several torches we tested with much higher lumen and more batteries

Bästa kraftfulla ficklampa

Fenix LR35R

 • 9/10 i test hos Jeger
 • 10.000 lumen
 • Extrem ljusstyrka
Fenix LR35R
Butik Pris Read more
Pris saknas Till butik
2 269 kr Till butik

Med 10 000 lumen och en maximal räckvidd på 500 meter är Fenix LR35R en av de mest kraftfulla ficklamporna i testet, “flomlys i fickformat” och en “en veritabel ljuskanon” som tidningen Jeger skriver i sitt test. Denna kraftfulla ficklampa lämpar sig för sök och räddning och andra krävande förhållanden där du behöver så mycket ljus som möjligt. Jeger ger Fenix LR35R ett mycket bra betyg på 9 av 10 poäng och framhäver lampans kraftfulla ljus, robusta konstruktion och lätt, kompakt design.

De påpekar att lampan “ligger bra i handen tack vare den platta designen runt batterifacket” och att den har en praktisk av/på-brytare med fyra färgindikatorer som visar återstående batteritid. Jeger saknar dock två svagare ljusnivåer och menar att eco-läget kunde varit ännu svagare för att ge ett mer flexibelt ljus för långa vinterturer.

Oöverträffad som söklampa

Men som söklampa är den oöverträffad.

de flesta kommer primärt att använda Fenix ficklampan LR35R som söklampa och för andra ljuskrävande uppgifter. För det är här den verkligen skiner, bokstavligen talat

Med ett pris på 2699 kr får du en kraftfull och kompakt söklampa som är idealisk för både professionella och vanliga friluftsfolk. Fenix LR35R är ett bra alternativ om du behöver en kraftfull lampa med imponerande prestanda och ljus i praktiskt kompakt storlek.

Olight X7R Marauder

 • 8/10 i test hos Jeger
 • 14.000 lumen
 • “Vanvittig ljusstyrka”
Olight X7R Marauder

Olight Marauder 2 är en imponerande, kompakt och kraftfull ficklampa som ger en otrolig prestanda på hela 14 000 lumen och ett räckvidd på 800 meter. Denna lilla lampa passar både för att lysa upp stora områden och situationer där du behöver maximal räckvidd.

8/10 i test hos Jeger I test hos Jeger.no noterar de att lampan har bred spridning på ljuskäglan, vilket ger snabb och bra överblick. Samtidigt går detta dock ut över räckvidden, men de anser ändå att det är en mycket användbar ficklampa för de flesta användningsområden. Marauder 2 levereras med en USB-C-laddare som är upp till tre gånger snabbare än vanliga USB-laddare, vilket innebär att du snabbt kan ladda upp lampan. Lampan är vattentät och stöttålig enligt IPX8-standard. Den är också täckt med ett gummiaktigt material som ger ett bättre grepp och förhindrar att lampan glider ur handen i fuktigt väder.

Spredningen er veldig vid, noe som gir kjapt och godt overblikk. Samtidig går dette utover rekkevidden. Når Olight X7R Marauder i tillegg lett går ned i de fleste jakkelommer blir dette en svært anvendelig lommelykt.

Vanvittig ljusstyrka

Enligt Jeger.no, producerar Olight Marauder 2 “vanvittig ljusstyrka”, men de noterar också att värmeutveckling vid full styrka kan vara ett problem. Det innebär att lampan bara kan lysa så kraftigt i max tre minuter innan den reducerar till 3000 lumen. Ändå anser de att lampan är idealisk för observation av vilt och andra situationer där kraftigt ljus är nödvändigt i korta perioder.

Sammanfattningsvis är Olight Marauder 2 en imponerande kraftfull ficklampa i ett kompakt format, med en prestanda som får plats i fickan och passar en mängd användningsområden. Med ett pris på 2995 kr får du en kraftfull lampa som levererar solid ljusstyrka och praktiska funktioner i ett litet paket.

Olight R50 Pro Seeker

 • 8/10 i test hos Jeger.no
 • Kompakt och kraftig ficklampa
Olight R50 Pro Seeker

Olight R50 Pro Seeker är en imponerande liten och kompakt uppladdningsbar ficklampa med en maximal ljusstyrka på hela 3200 lumen och ett räckvidd på 250 meter. Den passar för många användningsområden och imponerar med sin kraftiga ljusstyrka och solida konstruktion. Jeger.no skriver att Olight R50 Pro Seeker “är den som imponerar mest i vårt test av ficklampor” och framhåller att ljuskäglan har en relativt bred spridning, vilket gör den lämplig för allround-användning, från fabriksarbete och jakt till vardagsbruk. Ett minus är den höga värmeutvecklingen på full styrka, men detta bör inte vara något problem vid användning av lägre styrkor.

Med en vikt på 620 gram, inklusive batteri, är lampan lätt och kompakt och mäter endast 128 mm i längd. Olight R50 Pro Seeker är helt vattentät, vilket ger extra trygghet när den används utomhus eller i våta förhållanden. I premium-paketet får du också extra tillbehör som väggladdare, billaddare och extra batteri.

8/10 i test hos Jeger.no

Olight R50 Pro Seeker är den som imponerar mest i vår test av ficklampor.

Jeger.no ger lampan 8/10 och konkluderar med att för många kan Olight R50 Pro Seeker täcka behovet av det mesta. Priset ligger på 1343 kr, vilket innebär att du får en mycket kraftfull och mångsidig ficklampa till ett konkurrenskraftigt pris.

Sammantaget är Olight R50 Pro Seeker en imponerande liten kraftpaket som levererar mycket ljus och funktionalitet i en kompakt storlek. Med en stark ljusstyrka på 3200 lumen och en räckvidd på 250 meter, är detta en ficklampa som ger dig mycket ljus för pengarna.

Bästa små ficklampor

Fenix E18R

 • 9/10 hos Jeger.no
 • Kompakt men kraftfull och flexibel minilampa
Fenix E18R
Butik Pris Read more
Pris saknas Till butik

Fenix E18R är en mycket kompakt ficklampa som ändå levererar imponerande med ljus. Den har fyra ljusstyrkor inklusive en turboläge på hela 750 lumen. För under 1000 kr får du väldigt mycket ljus för pengarna. Denna lilla ficklampa tar knappt någon plats när du har den i fickan, fäst på ryggsäcken eller i bilen.

Enligt Jeger.nos test ger turboläget tillräckligt med ljus i 45 minuter, medan ljuset automatiskt dämpas efter några minuter på grund av överhettning. På näst starkaste nivån lyser den i 2,5 timmar. Jeger skriver:

Inte bara är den kompakt, ungefär så tjock som ett långfinger och lika lång som de två yttersta lederna. Fenix E18R är uppladdningsbar men kan även drivas med vanligt litiumbatteri som reserv.

Ficklampan har USB-laddning, men testarna saknar ett gångjärnsfäste så att ljuset enkelt kan riktas om. Magnetfästet är praktiskt för att ställa ifrån sig den. Sammanfattningsvis ger den kompakta Fenix E18R överraskande mycket ljus och flexibilitet för sin storlek. Perfekt att ha med överallt.

Nextorch K21

 • Toppbetyg 6 av 6 hos Jeger
 • Kompakt och kraftig långljusficklampa för friluftsliv
Nextorch K21

Nextorch K21 är en liten ficklampa på bara 8 cm och 57 gram som trots sin kompakta storlek ger tillräckligt med ljus för att se omgivningen, ungefär som en gammal Maglite enligt testet. K21 justeras genom att vrida på själva lampan och har tre ljusstyrkor.

Den fästs antingen med klämma eller magnet, men testarna saknar en nyckelring så att den säkert kan fästas i ryggsäcken eller i bältet. Räckvidden anges till 70 meter och lampan ger “mycket ljus för pengarna” med ett pris på runt 200 kr. Toppbetyg 6 av 6 i test hos Jeger.no.

Testaren skriver:

“Nextorch K21 är ett långljus, åtminstone med tanke på det kompakta formatet. Ingen kilometerlampa direkt, men tillräckligt för att se omgivningen.”

Sammanfattningsvis passar K21 bra som en kompakt och kraftfull långljusficklampa för friluftsliv. Magnetfästet är praktiskt för handsfree-användning. Även om nyckelring saknas är den ett bra och prisvärt val för friluftsliv och vildmark.

Olight S2R Baton II

 • Praktisk magnetisk USB-laddning
 • Utmärkt enligt The Wirecutter
Olight S2R Baton II
Butik Pris Read more
79 kr Till butik
995 kr Till butik

Olight Baton 3 är en uppgraderad och kraftfullare version av den populära Olight S1R-II. Den är endast 63 mm lång och väger 53 gram, men levererar ändå 1200 lumens ljusstyrka med 166 meters räckvidd. Enligt test hos den amerikanska sajten The Wirecutter är lampan väldigt enkel att ladda tack vare den magnetiska USB-laddaren. Ljusbilden kombinerar lång räckvidd med brett ljus. Baton 3 är vattentät och robust även vid tuff användning utomhus.

Baton 3 har flera ljuslägen, inklusive månljusfunktion. Den levereras med handledsrem, förvaringspåse och bruksanvisning.

Taktisk ficklampa

Nitecore TM9K TAC

 • Bäst i test
 • Extremt kraftfull taktisk ficklampa
Nitecore TM9K TAC
Butik Pris Read more
Pris saknas Till butik

Nitecore TM9K Tac är en extremt kraftfull taktisk ficklampa som kan producera hela 9800 lumen med endast ett batteri. “Superkraftfull högpresterande taktisk lampa för militärt bruk, myndigheter, sök- och räddningsinsatser”, beskriver återförsäljaren Valostore den. Nitecore TM9K Tac har flera egenskaper som gör den lämplig som en taktisk ficklampa. Den har till exempel en integrerad greppring som möjliggör ett bra grepp runt lampan, även kallad “cigarrgrepp”. Lampan kan också fungera utmärkt som glaskrossare vid behov.

Enligt testen från webbplatsen 1Lumen, som testar ficklampor professionellt, kan den kortvarigt ge över 11 500 lumen. Den har 9 LED-ljus som sitter i en grund reflektor, vilket ger en ljusstyrka på hela 23 425 candela och en räckvidd på 306 meter på det starkaste läget.

Den taktiska Nitecore TM9K Tac är definitivt en speciell produkt. Enkelt den ljusstarkaste taktiska lampan med ett enda batteri. Om du vill ha den kraftfullaste och ljusstarkaste taktiska ficklampan, välj den här

Även på högsta vanliga läge når den 136 meters räckvidd. TM9K Tac har ett inbyggt uppladdningsbart batteri som laddas via USB-C. Det starkaste turboläget är endast tillgängligt så länge man håller inne en knapp, så det är optimalt för extremt kraftfulla ljusblixtar.

Sammanfattningsvis ger Nitecore TM9K Tac extremt mycket ljus från endast ett batteri. Perfekt för dig som vill ha den kraftigaste taktiska ficklampan på marknaden. Men turboläget varar bara en bråkdel av en sekund. Recensionen rekommenderar TM9K Tac eftersom den helt enkelt är den kraftigaste taktiska ficklampan med ett enda batteri som finns.

Fenix TK22 V2 TAC

 • Bästa taktiska ficklampa
 • Etta i test – 1lumen.com
Fenix TK22 V2 Tac

Fenix TK22 V2 TAC är specialdesignad för militära och polisiära insatser som en taktisk ficklampa. Den har därför en bakre strömbrytare (“tail switch”) som möjliggör enkel användning med en hand. Dessutom har den ett mekaniskt roterbart hjul för snabbt lägesval. Den inbyggda stroboskopfunktionen gör TK22 idealisk för situationer som kräver snabb reaktion. Enligt testresultaten från webbplatsen 1lumen.com är TK22 TAC en robust och pålitlig taktisk ficklampa.

Kombinationen av det roterande hjulet och huvudbrytaren gör användning med en hand mycket enkelt. Den fungerar utmärkt både i taktiskt läge och för vanligt bruk. Den höga kvaliteten som förväntas av Fenix märks tydligt. 1lumen.com påpekar att Fenix är ett populärt varumärke, även bland dem som vanligtvis inte bryr sig om ficklampor.

TK22 V2 TAC har ett uppladdningsbart batteri som ger upp till 2800 lumen och 538 meters räckvidd. Sammantaget levererar Fenix TK22 V2 TAC imponerande kraft och funktionalitet i ett kompakt och användarvänligt format. En toppmodern taktisk ficklampa.

Vad du bör veta när du köper en ficklampa

När du ska köpa en ficklampa är det flera faktorer att tänka på. Här är en översikt över de viktigaste punkterna:

Typer av ficklampor

LED-ficklampa

LED-teknik är idag överlägsen alla andra ljuskällor och ger både bättre ljusstyrka och lägre batteriförbrukning. Kvaliteten på dioder och reflektor påverkar ljusavkastningen, och det finns både bra och dåliga LED-ficklampor på marknaden.

UV-ficklampa

En UV-ficklampa avger ultraviolett ljus och kan användas för att detektera UV-reaktiva material, som till exempel skapa ett osynligt meddelande eller kontrollera sedlars äkthet.

Taktisk ficklampa

Taktiska ficklampor är designade för prestanda och hållbarhet, och kan ofta monteras på vapen. De kan ha flera ljusstyrkor och lägen, som strobe eller SOS, och kan konstrueras med högkvalitativa material och vattentäthet.

Nödficklampor och dynamoficklampor

Nödficklampor kan ha inbyggda dynamoer eller vevar för manuell laddning och kan ge ljus i nödsituationer utan tillgång till ström eller nya batterier. De har ofta också extra nödfunktioner, som ett blinkande ljus för att dra uppmärksamhet.

Pannlampor

Pannlampor fästs på huvudet och ger fria händer. Kan vara praktiskt för vissa ändamål som löpning, cykling, klättring osv. Xenon, halogen och andra ljuskällor finns, men LED rekommenderas som den överlägsna tekniken idag.

Lumen

Lumen är en enhet för ljusets styrka. En ficklampa med högt lumen ger ett ljuskraftigt ljus, men det är viktigt att överväga hur ljuset fördelas. Lumen är en enhet för ljusets totala ljusstyrka. Ju högre lumen, desto kraftigare ljus ger ficklampan. Under 100 lumen ger svagt ljus lämpligt för närområden. Mellan 100-300 lumen är medelkraftiga ficklampor för de flesta ändamål. Över 300 lumen ger mycket kraftigt ljus. Var medveten om att tillverkarna ofta anger “maximalt lumen” som bara kan uppnås under korta perioder eller med nya batterier.

Ficklampans faktiska prestanda kan vara lägre än maximalt lumen antyder. Högre lumen ger kortare batteritid. En ficklampa på 1000 lumen kommer till exempel att ha mycket kortare batteritid än en på 300 lumen, även med samma batteristorlek. Ljus med hög lumen kan blända på nära håll. Överväg ficklampor med justerbar ljusstyrka eller zoomfunktion för att undvika detta. För de flesta vanliga användningsområden rekommenderas en ficklampa på 100-500 lumen beroende på behovet av ljusstyrka och batteritid. Kontrollera även ljusvinkel och strålespridning utöver lumen.

Kraftig ficklampa

Kraftiga ficklampor har högt lumenutbyte och ger ett mycket starkt ljus, som kan vara användbart för sök- och räddningsuppdrag, långa vandringar eller allmänt friluftsbruk.

Räckvidd och ljusstråle

Ficklampans räckvidd bestäms av hur ljuset fokuseras. Ljusstrålen kan delas in i spot, spridning och kombination av spot och spridning.

Spot

Spotljuskällan ger en smal ljuskägla som ger lång räckvidd men sämre egenskaper på kortare håll. Detta kan vara användbart när man behöver lång räckvidd, men kan vara en nackdel på grund av bländning från reflektioner.

Spridning

En ficklampa med mycket spridning av ljuset ger bra egenskaper på kortare avstånd, som i tät skog, men saknar lång räckvidd. Vissa ficklampor har justerbar spridning.

av ljuset, eller en fast inställning mellan spot och spridning.

Kombination av spot och spridning

En kombination av spot och spridning ger balans mellan lång räckvidd och bra täckning på nära håll, vilket kan vara ett bra kompromiss för många användningsområden.

Här är ett förslag för att utöka stycket om brinntid med information om lägen och funktioner som påverkar detta:

Brinntid

Brinntid är hur länge ficklampan kan lysa innan batteriet måste bytas eller laddas. Detta kan avgöra hur lämplig ficklampan är för längre turer eller situationer där du inte har enkel tillgång till nya batterier eller laddare.

De flesta ficklampor har idag olika ljuslägen som påverkar brinntiden:

– Hög ljusstyrka – ger starkt ljus men kortare batteritid. Ofta 100% eller “turbo”-läge.

– Medium ljusstyrka – bra balans mellan ljusstyrka och batteritid för de flesta ändamål.

– Låg ljusstyrka – svagt ljus men mycket lång batteritid. Kan användas för allmän orientering eller för att spara ström.

– Blinkande/pulserande – ger blinkande ljus och extra lång batteritid. Användbart för nödsituationer.

– SOS – blinkar en nödsignal. Sparar ström.

Vissa ficklampor har steglös justering eller dimring av ljusstyrkan. Då kan man finjustera efter behov.

Andra funktioner som påverkar brinntiden är t.ex. rörelsesensor som stänger av ljuset när ficklampan är stilla eller automatisk avstängning efter en viss tid.

Kolla uppgiven brinntid i olika lägen när du ska köpa ficklampa. En bra ficklampa bör kunna lysa i minst 2-4 timmar på medium styrka innan batteriet måste laddas.

Förhållande mellan ljusstyrka och brinntid

Generellt kräver en starkare ljusstråle mer energi och ger kortare brinntid. Vissa ficklampor har energisparande lägen eller justerbar ljusstyrka, så att användaren kan välja mellan maximal ljusstyrka och längre brinntid efter behov.

Flodljus med zoomfunktion

Flodljus ger en bred ljusstråle och kan vara utrustad med en zoomfunktion som gör det möjligt att justera spridningen av ljuset. Detta kan vara användbart för olika situationer och ger användaren mer kontroll över ljuskäglan.

Batteri

Batteritypen kan påverka ficklampans prestanda, livslängd och användarvänlighet.

Uppladdningsbara batterier

Uppladdningsbara batterier, som Li-ion eller NiMH, kan användas flera gånger och sparar miljön från onödigt avfall. De kan också ge bättre prestanda och längre livslängd än vanliga engångsbatterier.

Vanliga batterier

Vanliga alkaliska engångsbatterier är lättillgängliga och kan vara praktiska för situationer där tillgång till en laddare inte är möjlig. De kan dock ge sämre prestanda och kortare livslängd jämfört med uppladdningsbara batterier.

Kapacitet och livslängd

Batteriets kapacitet och livslängd påverkar hur länge ficklampan kan användas mellan laddningar eller batteribyten. Detta är särskilt viktigt för längre turer och nödsituationer.

Vikt och storlek

Ficklampans vikt och storlek påverkar hur enkel den är att bära och förvara.

Liten ficklampa

En liten ficklampa är lätt att bära och tar liten plats, men kan ha sämre prestanda och färre funktioner jämfört med en större ficklampa.

Stor ficklampa

En stor ficklampa kan ha bättre prestanda, längre räckvidd och fler funktioner, men kan vara tyngre och mer otymplig att bära och förvara.

Avvägning mellan storlek och funktion

Det gäller att hitta en bra balans mellan ficklampans storlek, vikt och funktioner baserat på det tilltänkta användningsområdet.

Alternativ till ficklampa

Pannlampa

Fördelar med pannlampa:

– Håller händerna fria för andra aktiviteter, som t.ex. cykling, klättring, löpning.

– Ljuset riktas automatiskt mot där huvudet pekar.

Lyktor

Fördelar med lyktor:

– Ger bra allsidig belysning för camping, läsning och andra situationer där man vill lysa upp ett större område.

Cykelbelysning

Fördelar med cykelbelysning:

– Ger säkerhet på vägen, både för att bli sedd och för att kunna se var man kör.

– Enkel montering på cykeln, så att händerna är fria för styrning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top