Fiskekajak med och uten pedal – Bäst i Test 2024

En fiskekajak är drömmen för många av oss sportfiskare som har stått på stranden och längtansfullt spejat ut över vattnet, därute där fisken hoppar, precis utanför kastlängden.

Men var börjar man om man vill skaffa sig en fiskekajak? Behöver man lägga många tusen kronor eller kan det göras för mindre? Finns det andra alternativ, kanske en packraft eller en flytring?

Jag har undersökt marknaden för fiskekajaker och frågat några experter om vad man ska titta efter när jakten börjar på paddeldrömmen.

Efter att ha undersökt och frågat runt rekommenderar jag:

Bästa fiskekajaken utan pedaler

Saimaa Kayaks Fisher

  • Mycket för pengarna
  • Lämplig för kust, hav och sjö
Butikk Pris Read more
9.995,00 SEK ➜ Läs mer

Lyxig fiskekajak från det populära märket Saimaa. Här har vi en stabil mellanklassmodell i kategorin “mycket för pengarna”.

Med ett pris på lite över 7000 kr befinner vi oss i den lägre prisklassen för hårdskaliga kajaker och till och med billigare än en uppblåsbar modell som Savage Gear, som jag har beskrivit nedan.

Saimaa Kayaks Fisher är trots sitt relativt låga pris en mycket solid och robust fiskekajak som även kan användas på havet. Den är ca 3 meter lång (310 cm), 84 cm bred och har en maximal lastkapacitet på 170 kg.

Om man jämför med budgetmodellen Saimaa Sit on Top, som du hittar nedan, är det ganska tydligt att detta är en betydligt mer robust fiskekajak.

Andra skillnader inkluderar bland annat det bättre sätet, “lyxsätet” som återförsäljaren kallar det, vilket bör ge bättre komfort under långa dagar på vattnet. Fiskekajaken säljs med paddel och spöhållare och det finns självklart möjlighet att även montera en fiskeekolod och kamera. I sittbrunnen finns en stor lucka som ger bra förvaringsutrymme för fiskeutrustning eller utrustning för camping och övernattning utomhus.

En stabil och robust modell som ser ut att ge mycket valuta för pengarna.

Bästa billiga fiskekajak

Saimaa Sit On Top

  • Billig fiskekajak
  • Lämplig för sjö, å och lugna kustfisken
  • 3 års garanti
Butikk Pris Read more
5.295,00 SEK ➜ Läs mer

Att börja med att fiska i kajak behöver inte vara dyrt. Hos Outdoorexperten kan du i alla fall få ett paket med allt du behöver, inklusive förstås en hårdskalssit-on-top-kajak, Saimaa Sit on Top, för snabt 4000 kr. Det blir knappast mycket billigare.

I paketet ingår kajak og paddel.

Saimaa Sit on Top är en förhållandevis stor fiskekajak som mäter lite under 3 meter i längd (270 cm). Den borde vara tillräckligt stabil eftersom den är 75 cm bred.

Saimaa passar perfekt för sjöar, våtmarker och åar, men klarar även turer längs kusten i lugnt väder. Man kan lätt föreställa sig att ta med den på en sommarkväll.

Bästa uppblåsbara fiskekajak

Savage Gear High Rider Kayak 330

  • Premium uppblåsbar kajak
Butikk Pris Read more
8.679,00 SEK ➜ Läs mer

En uppblåsbar fiskekajak av hög kvalitet från det danska märket Savage Gear. Detta är en uppblåsbar fiskekajak som är ett verkligt alternativ till en hardshell-fiskekajak. Enligt flera återförsäljare jag har frågat och de flesta recensioner rekommenderas den som den bästa uppblåsbara fiskejakten på marknaden.

När det gäller hållbarhet ska detta vara en mycket hållbar kajak som inte bara går sönder.

Dessutom finns det möjlighet att komplettera paddeln med en elmotor, vilket är en funktion många efterfrågar. Den har en aluminiumram, något som gör den mycket stabilare än de billigare modellerna.

Den är gjord för att också kunna stå upp i och kasta, och har ett helt platt “drop stitch-golv”, som påstås vara detsamma som man har på en SUP. Sätet kan vikas ihop och tas ut.

Totalvikten är endast 20 kg, vilket gör den lätt att transportera.

Bästa fiskekajak med pedaler

Saimaa Kayaks Pedal Propeller

  • Fiskekajak med pedaler
Butikk Pris Read more
18.495,00 SEK ➜ Läs mer

Saimaa Pedal Propellar är en fiskekajak med pedaler till ett rimligt pris, åtminstone om vi jämför med dyrare modeller som Hobie.

Med sin katamaran-designade botten och breda skrov får du en stabil plattform att fiska från. Konkret innebär det att man kan luta sig väl över kanten utan att vara rädd för att tippa över.

Kajaken är 320 cm lång och 84 cm bred. Den har en maximal lastkapacitet på 140 kg.

Det finns möjlighet att montera massor av annan utrustning förutom spöhållare etc. Läs mer hos återförsäljaren.

5 års garanti för skrovet, 2 år för pedalenheten

Hobie Compass

  • Bästa trampdrivna fiskekajaken
Hobie Compass

Säljs på Kayakstore.se m.fl.

Hobie Compass är en populär trampdriven fiskekajak som ger dig möjlighet att fiska med händerna fria samtidigt som du kan lita på att du får en kajak av högsta kvalitet.

Hobie är ett välkänt amerikanskt märke som har tillverkat kvalitetskajaker sedan 1950-talet. De är särskilt eftertraktade för sina trampdrivna fiskekajaker som gör det möjligt att fiska och styra samtidigt.

Hobie var faktiskt pionjärer inom trampdrivna fiskekajaker och har bidragit till att revolutionera kajakfiske. Med deras MirageDrive-system kan du styra propellrar och fenor 180 grader genom att dra ett rep fram och tillbaka. Detta gör det extremt enkelt att styra kajaken i alla riktningar, något som är väldigt praktiskt vid fiske.

Hobie-kajaken är en mellanstor modell med en längd på 366 cm och en bredd på 86 cm. Förutom sedvanliga funktioner som spöhållare och förvaring i sittbrunnen, hyllas denna modell för att ha en bekväm stol. Du kan läsa mycket mer hos återförsäljaren.

Hobie Pro Angler 14

  • Den ultimata fiskekajaken
Hobie Pro Angler 14

Säljs på Kayakstore.se m.fl.

Hobie Pro Angler 14 är en av de mest populära och eftertraktade fiskekajakerna på marknaden. Detta är definitivt en fiskekajak som står högst upp på önskelistan hos sportfiskare som tillbringar många timmar på vattnet.

Det är en stor fiskekajak med en längd på 4,2 meter och en bredd på strax under 1 meter. Det är därför också en stabil och robust fiskekajak som passar utmärkt för kusten och havet.

Liksom andra Hobie-kajaker har den Hobies MirageDrive-system, ett pedaldrivet system som kan styras med en hand och där man snabbt kan vrida fenorna 180 grader.

Andra praktiska funktioner är den bekväma höga stolen, spöhållare, förvaringsutrymmen och en kylväska med plats för 4 större fiskar, oavsett om det är öring eller torsk.

Hobie-kajaker, och särskilt Pro Angler, är inte billiga. Med ett pris på över 30 000 kr hamnar den här modellen definitivt i en prisklass där många får svårt att övertala partnern. Men Hobie anses fortfarande vara det bästa i sin klass och har ett bra andrahandsvärde. Till skillnad från billigare modeller behåller Hobie-kajaker sitt värde väl, vilket syns på Blocket och Facebook Marketplace.

“Jag har testat en kompis Hobie-kajak några gånger och måste säga att de verkar väldigt bra. Systemet med pedaler som gör att man har händerna fria är överlägset och otroligt praktiskt. Dessutom är de väldigt stabila och fina att paddla på vanligt sätt.”, skriver en användare på Fiskersiden.no.

Bästa fiskekajak med motor

Galaxy Wahoo S

  • Fiskekajak med elmotor
Galaxy Wahoo S
Butikk Pris Read more
15.744,00 SEK ➜ Läs mer

Galaxy Wahoo S är en äkta fiskekajak med elmotor för bara 10 000 kr. Det gör den värd att överväga på allvar, enligt min mening, eftersom en elmotor för fiske lätt kan kosta lika mycket.

Här får man alltså också kajak och all annan utrustning, samt möjlighet att montera pedaldrift, så man har möjlighet att använda alla tre framdrivningssystemen.

Motorn har 4 hastigheter framåt och 2 hastigheter bakåt, något som förmodligen gör den mycket lämplig för trollingfiske.

Galaxy Wahoo S är en relativt slank fiskekajak med en “rocker”-design (bananformad) som lyfter kajaken över vågorna, vilket minimerar mängden vatten som sköljs in i sittbrunnen. Detta gör den mer lämplig för kustnära fiske än andra modeller.

Rodret i kajaken kan nu styras med handen, vilket ger ännu mer frihet, särskilt om du använder pedaldrift.

Du kan läsa mer om tillbehör och funktioner på återförsäljarens webbplats.

Sammanfattningsvis verkar Galaxy Wahoo S vara ett riktigt förnuftigt bud på en prisvärd fiskekajak med motor.

Typ fiskekajakker

1. Paddlingskajak för fiske: Den traditionella typen av kajak som passar för fiskekrav är paddlingskajaken. Den drivs framåt genom paddling, vilket innebär att fiskaren använder sina överkropps- och armmuskler för att navigera genom vattnet. Dessa kajaker är oftast försett med fästen för fiskeutrustning, som spöhållare, och har stor lastkapacitet för att förvara all nödvändig utrustning. Paddlingskajaken är ofta smal och lång, vilket gör den snabb men lite mindre stabil än andra typer av fiskekajaker.

2. Pedaldriven fiskekajak: Pedaldrivna kajaker är en populär och handsfree lösning för fiskare som vill navigera på vattnet utan att använda sina händer. Pedaldrivsystemet är baserat på en propeller under kajakens skrov och gör det enkelt för användaren att hålla riktningen och hastigheten med sina ben. Fördelen med pedaldriven fiskekajak är att fiskaren får fria händer för att kasta och hantera fiskeutrustningen. Dessa kajaker har också ofta större förvaringsutrymmen och enkel att montera fiskeelektronik på.

3. Motoriserad fiskekajak: För den som vill ha ännu mer enkelhet och hastighet finns det motoriserade fiskekajaker som drivs av en elmotor. Denna typ av kajak har vanligtvis en tyst och miljövänlig motor med hastighetskontroll och enkel manövrering. Motoriserade fiskekajaker är betydligt snabbare än de andra två typerna, vilket ger fiskaren möjlighet att snabbt täcka långa avstånd på vattnet. De motoriserade fiskekajakerna är dock ofta dyrare och kräver mer underhåll än de andra typerna.

När du väljer fiskekajak är det viktigt att väga för- och nackdelarna med varje typ av framdrift och tänka på vad som passar bäst för dina behov och prioriteringar som fiskare. Det kan också vara bra att prova olika typer av fiskekajaker innan du bestämmer dig för att se vad som fungerar bäst för dig och din fiskemetod.

Fiskekajak med pedaler

En fiskekajak med pedaler drivs av ett pedalsystem, där kajakpaddlaren trampar på pedalerna för att förflytta kajaken genom vattnet. Detta frigör händerna för fiske och möjliggör mer exakt manövrering av kajaken.

Pedalsystemet kan vara placerat antingen i botten av kajaken eller på en plattform framför sätet. Denna typ av fiskekajak är idealisk för längre turer och fiske i områden med måttlig ström och vind.

Fiskekajak med motor

En fiskekajak med motor använder en elektrisk eller bensindriven motor för framdrivning. Detta ger kajakpaddlaren möjlighet att tillryggalägga längre sträckor och fiska i områden med starkare strömmar och vind utan att bli utmattad. Motorn styrs vanligtvis med en handhållen fjärrkontroll eller ett roder som är monterat på kajaken.

En fiskekajak med motor är perfekt för dem som vill utöka sitt fiskeområde och njuta av en mer avkopplande fiskeupplevelse. Dock bör man vara medveten om eventuella begränsningar och regler för användning av motordrivna farkoster i de områden man önskar fiska i. På vissa kajaker kan man dessutom montera exempelvis frontmonterade elmotorer om man redan har en sådan.

Hårda fiskekajaker

Hårda fiskekajaker är den traditionella och robusta typen av fiskekajak på marknaden. De är tillverkade av slitstarka material, såsom polyeten, glasfiber eller kompositmaterial, vilket gör dem motståndskraftiga mot stötar, slitage och UV-strålning. Hårda fiskekajaker passar bra för krävande förhållanden med vågor, strömmar och vind, eftersom de ofta har en mer stabil och hydrodynamisk utformning än uppblåsbara modeller.

En fördel med hårda fiskekajaker är deras mångsidighet. De finns i olika storlekar och konfigurationer, så att du kan välja den modell som passar dina specifika behov och fiskestil bäst. Vissa hårda fiskekajaker har även inbyggda kylboxar, vattentäta förvaringsutrymmen och andra avancerade funktioner, som kan förbättra fiskeupplevelsen.

Nackdelar med hårda fiskekajaker jämfört med uppblåsbara modeller är att de generellt är tyngre och tar mer plats att transportera och förvara. Du kan behöva investera i en kajakhållare till bilen eller ha dedikerat förvaringsutrymme hemma. Dessutom kan hårda fiskekajaker vara dyrare än uppblåsbara modeller, beroende på material och funktioner.

Uppblåsbara fiskekajaker

Uppblåsbara fiskekajaker är ett billigare och mer transportvänligt alternativ för dem som kanske inte har utrymmet eller bilen för transporten. Med en uppblåsbar fiskekajak kan man ta den med sig i bagageutrymmet eller till och med i en cykelkärra, osv.

Man får också en rad uppblåsbara varianter, och flera av dessa är välbyggda och praktiska farkoster som är enkla att packa ner i en ryggsäck eller ta med på en flygresa

Uppblåsbara fiskekajaker har utvecklats mycket de senaste åren. Jag måste erkänna att jag själv var skeptisk från början, men precis som med packrafts och paddlingsbrädor så har teknologin och hållbarheten verkligen gått framåt. Det här är inga leksaker, utan riktiga fiskeutrustningar. Priset är inte heller nödvändigtvis så mycket lägre, så det handlar kanske lika mycket om enkel transport, förvaring och användning, som om lägre pris.

Smarta funktioner på fiskekajaken

Förutom att du med en fiskekajak kan ta dig fram utan att använda en paddel, har fiskekajaker ofta också flera andra smarta funktioner som skiljer dem från vanliga kajaker.

Ryggstöd

Fiskekajaker är ofta utrustade med ett justerbart och bekvämt ryggstöd som ger kajakpaddlaren en behaglig sittställning under långa fisketurer. Detta är särskilt viktigt eftersom man ofta sitter i kajaken i flera timmar i sträck.

Stånghållare

Stånghållare kan vara fasta eller justerbara och finns i olika former och material. De kan monteras på kajakens skrov, på räcken eller direkt på sittbrunnens kanter. Vissa stånghållare är anpassade för specifika typer av fiske, till exempel trolling eller spinnfiske, medan andra är mer universella och kan användas för olika fiskemetoder.

När du väljer stånghållare till din fiskekajak, tänk på din budget, dina fiskepreferenser och hur många spön du brukar använda under en fisketur. Det kan också vara en bra idé att leta efter en kajak med förinstallerade stånghållare, vilket kan spara både tid och pengar jämfört med att köpa och montera dem separat. Slutligen, kom ihåg att kontrollera vilka lagar och regler som gäller för trolling och annat fiske i ditt område, eftersom vissa platser kan ha begränsningar på hur många stånghållare du får använda på din kajak.

Förvaringsutrymme för fisk

Många fiskekajaker har ett dedikerat förvaringsutrymme eller en kylbox för att förvara din fångst. Detta utrymme är ofta isolerat för att hålla fisken kall och fräsch under färden. Vissa modeller har till och med utrymmen med avlopp, så att smält is och fiskavfall enkelt kan tas bort.

Ekolod

Fiskekajaker har ofta förstärkta områden eller dedikerade fästen för montering av ekolod (fishfinder). Ett ekolod hjälper till att lokalisera fisk, identifiera bottenförhållanden och bestämma vattendjupet, vilket ger en stor fördel under fisket.

Alternativ till fiskekajak

Packraft

En packraft är kanske den största konkurrenten till fiskekajaken. I Norge är den utan tvekan mycket populär bland sportfiskare, medan den är mindre populär i Sverige och nästan okänd för användning i Danmark.

Packraften kan ses som en kombination av kajak och gummibåt, för att uttrycka det enkelt. Den har en plan, robust botten, likt en gummibåt, men har en spetsig, aerodynamisk front, som gör att man kan paddla med god fart. Den är även uppblåsbar, vilket gör att den kan bäras med i ryggsäcken – detta gör den mycket populär i länder som Norge och Sverige, där man under vandringar kan passera och fiska i fjällvatten eller djupa skogssjöar. I Danmark har man kanske mindre användning för packraften, eftersom det generellt är enklare att nå vattnen där.

Nackdelen med packraften är att den inte är särskilt anpassad för sportfiske. Den kan fås i modeller som är mer lämpade för fiske, men dess främsta syfte är transport av utrustning, vilket återspeglas i namnet. Tillbehör som spöhållare och liknande är inte standard, och den saknar pedaler. Detta gör den mindre lämplig för trollingfiske.

Flytring och Bellyboat

En bellyboat, eller flytring, är ett utmärkt alternativ till fiskekajaker för sportfiskaren som vill fiska vid kusten eller på insjön, längre ut än vad kasten räcker. En bellyboat används tillsammans med simfötter och är en väldigt levande upplevelse, eftersom man faktiskt sitter direkt i vattnet.

“Många klarar sig bra med en bellybåt, det är också ett förhållandevis billigt alternativ. Det ger en bra känsla att sitta ljudlöst i “vattenfilmen” medan du kastar på vakande fisk…”, skriver Jakt & Fiske i en artikel om de bästa fiskefarkosterna.

Här bör man vara bekväm med den ibland kalla upplevelsen som svenska farvatten kan bjuda på. Man är också något begränsad i hur långt man kan förflytta sig.

Å andra sidan kommer man verkligen i kontakt med naturen, och det är dessutom en mycket billigare lösning än fiskekajaker. Här kan man komma igång för under 1000 kr.

Bellyboats är också designade för fiske, så man kan vanligtvis få med spöhållare och montera till exempel ett ekolod.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top