Vadarbyx Test – här är de bästa vadare 2024

Vadare och vadare är oumbärlig fiskeutrustning för oss som fiskar i älven och vid kusten, men många ser dem som något lite mystiskt. Vilken typ ska du köpa? Det finns neopren, PVC och vadare som andas. Det finns vadare med gummisula och filtsula. Vilken storlek ska du köpa? Ja, det är mycket att tänka på och sedan jag skulle ut och köpa mig ett par vadare har jag försökt sätta mig in i saker och ting så bra jag kunnat.

Nedan kan du se vilka vadare jag rekommenderar.

Jag har även skrivit en guide för köp av vadare. Det ligger under rekommendationerna. Framför allt har Steen Ulnits (som alltid) och andra bloggare varit till stor hjälp. Om du vill läsa de originaltexter jag har använt som källor hittar du en referens längst ner i denna guide. Jag tycker att de bästa vadarna är:

Simms Freestone

Mest prisvärda

Mycket bra andningsvadare. Prisvärda

Simms G3

Bästa andningsvadare

Denna ultralätta och tåliga vadare är en av de bästa vadarna på marknaden.

Vision Atom

Bästa billiga

Vision Atom är en andningsvadare som är bekväm att bära och mycket slitstark.

Bästa andningsvadare


Simms G3

  • Bäst i test – Andningsvadare

Simms G3 Guide är de bästa vadarna. I så fall skulle den enda konkurrenten vara den nyare versionen, Simms G4, som dessutom kostar ett par tusen mer. Båda är i den absoluta toppkategorin. Så småningom kan det bli svårt att hitta ett nytt par Simms G3 i valfri storlek, men du kan kolla in återförsäljarna vi länkar till nedan.

Simms G3 Guide är vadare som andas, som är mycket slitstarka och slitstarka. Vadaren har 3 lager gore-tex på överdelen och 5 lager på benen, men ett nytt membran som gör vadaren 25% mer andningsbar än tidigare modeller. Det finns även ett extra slitstarkt lager på ben och rumpa, så du behöver inte oroa dig så mycket om du vill ta en paus på en sten eller bli skrapad mot något under vattnet.

Det har annars klagats av många aktiva fiskare att vadare inte görs alls för fiskare som har 50-100 fisketurer varje säsong.

Recensioner av Simms G3 vadare

säger Martin i en tråd på Fiskevand.dk.

“Det överlägset mest hållbara jag har haft är Simms G3, så jag vet inte riktigt vad jag ska föreslå.”

I samma veva håller Carsten Hansen med Martin:

“…Jag äger ett par G3:or, och jag är väldigt nöjd med dem, för i augusti fyller de 3 år, och jag förväntar mig att de håller lite längre. De bästa vadarna jag har ägt…”

Christian Moesgaard på Gonefishing.dk har gjort en grundlig recension:

«Etter hvert har jeg prøvd litt forskjellig, for å finne et par som jeg visste at jeg ville sette pris på, och for å si det rett ut, så er det noen pokkers lekre och ekstremt behagelige vadere å ha på seg.

Andningsförmågan med Gore-Tex är helt i toppklass. En liten tur runt i butiken med dessa, jämfört med andra som jag också provat samma resa med… Ja, jag kunde märka att de värmde, men inte med en svettig känsla, medan Scierras nya Cc6 gav mig en lite svettig panna .

Passformen är perfekt, de sitter tätt, utan att vara för tajta så att de sträcks sönder i sömmarna, men på ett bekvämt sätt, så att du inte riktigt märker att du har dem på dig. Jag har provat andra med passform och det kändes som att jag stack ner benen i två svarta soppåsar och andningsförmågan var densamma.

Möjligheter och förvaring i dessa vadare är praktiska och jag är en clown som ofta tar med sig alldeles för mycket på en resa, men som faktiskt tror att det skulle gå att ha all min utrustning i de strategiskt välplacerade fickorna…”

Friluftsmagasinet.dk har Simms G3 som testvinnare:

“…Simms G3 Guide er de bestselgende pustende vaderne i hele Danmark, och det er ikke uten grunn. Simms G3 Guide har vunnet flere priser, blanta nnet Field u0026 Stream “Best of the best awards” och IFTD “New product showcase”. Simms G3 Guide testvinner i den høyeste prisklassen…”


Simms G4 Pro

  • Bäst i test – hållbar

Det här är vadare för dig som är trött på vadare som läcker efter en säsong eller två. Dessa vadare från Simms är nästan oförstörbara, så länge du tar hand om dem ordentligt.

Simms G4 är den nyare modellen och har 5 lager gore-tex över hela vadaren (till skillnad från bara 3 på Simms G3). Detta är en extremt tålig modell som passar dig som tillbringar många dagar vid kusten.

Det har annars varit klagomål från många aktiva fiskare, att vadare helt enkelt inte är gjorda för fiskare som har 50-100 fisketurer varje säsong. Det borde nu ändras med Simms G4, som förmodligen är de bästa vadarna du kan köpa. Men då får du också betala för nöjet, med ett pris på nästan 10 000 kr.

G4 är efterföljaren till G3, som fortfarande är storsäljare, och Pro-modellen i Gore-Tex är den hittills mest testade modellen som enligt tillverkaren testats i bruk i 16 000 timmar.

Detta är nog inte bara ett skryt från Simms, för om du läser recensioner från användare så framhåller de flesta att dessa vadare faktiskt lever upp till priset på 10 000 kr(!).

På forumet Fluefiskesiden.no diskuterar användarna vadares hållbarhet, och bristen på desamma, och här skriver användaren Truls:

«Jeg har vært innom mange bukser i mange prisklasser och har vært heldige med et par billige, men har til slutt gått for et par svindyre, simms g4. Bruker de så mye som mulig, och hittil har de holdt et par tre år uten tegn til å slippe inn vann, utover kondens»

En annan användare håller med:

«Jeg har ei Simms G4 pro, som nå tar fatt på 12. sesongen. Har fungert som reserve de to siste årene, men fortsatt vært brukt. Jeg har vasket i maskin och reinnpregnert etter hver sesong»

Om du vill ha ett par vadare som kan hålla i många år framöver så rekommenderar jag att du väljer Simms G4 Pro.


Guideline ULBC Wader

  • Lätta andningsvadare

Har du någonsin packat för en fisketur och upptäckt att du inte har tillräckligt med plats i väskan för dina vadare? De ultralätta Guideline ULBC vadarna kan hjälpa till med det problemet. Dessa vadare är perfekta för resor och ger dig friheten att fiska precis var du vill, utan att behöva oroa dig för att få ont om utrymme.

ULBC vadarna är gjorda av ett lätt och andningsbart material, vilket gör dem otroligt lätta och kompakta. De är inte avsedda för tung användning under tuffa fiskeförhållanden, men är perfekta för långa dagar av fiske och vandring. Hängslen som kan sänkas vertikalt gör att du enkelt kan omvandla dem till midjevadare för extra komfort.

Grusskydd ser också till att du kan njuta av din fisketur utan bekymmer.

ULBC vadarna finns i olika storlekar och färger och är gjorda av återvunnet och miljövänligt material.

Bästa vadare som andas för priset


Simms Stockingfoot

  • Bästa köp

Kanske den bästa vadaren för priset – någonsin, om du frågar YouTubern Tommy Josefsen, som recenserar den i en Youtube-video, som du kan se nedan.

Simms är guldstandarden för vadare, men för de flesta av oss är priser på 5 000 – 10 000 kr inte en reell möjlighet. Visserligen är Simms kända för att hålla i många år, men i dessa tider kan det ändå vara svårt att förklara för din flickvän att du lagt din semesterbudget på ett par vadare.

Lyckligtvis finns det den här, Simms biflodstrumpa, som med ett pris på cirka 2 000 kr ligger längst ner i den billigaste raden av vadare som andas. Vi pratar samma pris som Kinetic och Vision.

Varför är det så bra?

Ja, den har till exempel 4 lager vilket är mer än de 3-lagers vadare som är standard i den här prisklassen.

Dessutom har den många av funktionerna och Simms DNA som de dyrare modellerna som G3 och G4 är kända för.

Min rekommendation för “bäst för priset”.


Vision Atom

  • Bäst för priset

Vision Atom är en ventilerande vadare från Simms, som som bekant gör världens bästa vadare.

Vision är från början ett finskt företag, startat 1997, så här får du en vadare som från start varit inriktad på nordiska förhållanden och framför allt flugfiske.

Vision är deras “budget”-linje av andningsbara 3-lagers vadare, vilket är bra om du, som jag, inte precis har 5000-10000 kr för deras G3 och G4-modeller.

Denna vadare rekommenderas bland annat av Jakt&Fiske, en tidning från Norges Jakt- och Fiskeforbund.

«Spesielt er Visions rimeligste bukse, Atom, en knalltøff utfordrer»

Här jämförde Jakt&Fiske bland annat en annan rimlig vadare med 3 lager, nämligen Kinetic DryGater II som ligger i samma prisklass och där de därför föredrar Vision Atom.

Jag rekommenderar det som mitt “bästa för priset”.


Kinetic DryGaiter ll

  • Danska vadare som andas till bra pris

Kinetic DryGaiter II är en toppmodell från danska Kinetic, som är känd för bra vadare till rimliga priser.

Det är en mycket tålig vadare som hyllas särskilt för att den håller tätt och inte läcker efter en säsong av flitigt användande.

Vadaren är testad av Jakt&Fiske, som ges ut av Norges Jakt- och Fiskeforbund under 1 år, där den får följande introduktion:

«Vi har testet Kinetic Drygaiter II i et snaut år i salt- och ferskvann. Vadebuksa har I all hovedsak levert bra. Den har ikke lekket en dråpe, och har fortsatt de viktigste funksjonene intakt. Det gjør den lett å like for mange»

3-lagers vadare som andas till ett rimligt pris

Denna modell är en 3-lagers ventilerande vadare med neoprenstrumpor och konkurrerar därför med flera av de välkända märkena som Simms, Scierra, Orvis etc, och framförallt deras billigare modeller.

Med ett pris på runt 1500-2000 kr ligger vi här på en ganska rimlig prisnivå för en vadare som andas, åtminstone jämfört med de betydligt dyrare proffsmodellerna.

Kinetic har själv en pro-modell som ingår i testet, nämligen X5-modellen som är 5-lagers och som du kan läsa mer om på annan plats på denna sida.

Värt pengarna?

Kinetic DryGaiter II får alltså beröm av Jakt&Fiske, men enligt dem beror om du ska köpa den eller inte på priset. Det finns även andra bra alternativ i samma prisklass, bland annat Vision Atom som jag har skrivit om nedan.

«I skrivende stund er kampanjeprisene deres med sko rimeligere enn nevnte konkurrenters kampanjer mange steder. Men som rein bukse, taper den både kvalitets- och priskampen. Spesielt er Visions rimeligste bukse, Atom, en knalltøff utfordrer»


Vision Kura

  • Bäst för priset – 2020

De bästa andningsbara vadarna i förhållande till priset är Vision Kura som får många lovord av experterna. Här får du en 3-lagers vadare, där de enskilda delarna är “svetsade” ihop, för att undvika sömmar, eftersom det ofta är där hålen uppstår. Detta bör resultera i mindre slitage och färre hål.

Vision Kura är en vadare som andas som är bekväm att bära, även när du ska gå upp och ner för vattnet i bakande sommarsol. Vadaren får beröm för att den inte väger så mycket, och därmed är de lätta att gå i.

Med ett pris på drygt 2 000 kr är det något du har råd att betala, speciellt när du jämför med vadare som Simms G3, som är dubbelt så dyra. Just det överkomliga priset gör att Vision Kura har blivit framröstad till bästa vadare på flera ställen, i förhållande till priset.

Recensioner av Vision Kura

Torben Meldgaard från Seatrouting.com skriver:

Vision har skapt en lett, holdbar och pustende vadebukse til en absolutt konkurransedyktig pris. Særlig de tynne sømmene er noe som vil utgjøre en forskjell for en del kystfluefiskere. De holder bare! Buksene er ca 500 kroner dyrere enn lillebroren Ikon, men det er penger som jeg synes er brukt på en god måte, hvis man har problemer med slitasje i skrittet. En solid tommelfinger opp herfra! Jeg vil gå så langt som å si, at det er de beste du kan få i forhold til prisen!

Det skriver Ole från Stevnsfisker.dk

Jag har nu använt dessa vadare i ett år, och hittills har det inte funnits något att klaga på. Det bästa med dem är att de är ett sant nöje att ha på sig, lätta och väldigt bekväma och det uppskattar jag verkligen, då jag ofta går långt när jag fiskar.

Stevnsfisker.dk

Bästa billiga neopren vadare

Få en billig start! Det behöver inte kosta en förmögenhet att skaffa ett par vadare. I den här artikeln har vi tittat på några av de absolut bästa vadarna, men de kostar också därefter. Därför vill vi ge dig ett tips på billiga vadare för runt 1000 kr. Här pratar vi om billiga neoprenvadare och billiga vadare som andas.


Ron Thompson Breakpoint

  • Billiga vadare i neopren

Vadare i neopren för under 700 kr. Speciellt billigare än så här blir det inte, om det samtidigt ska vara ett trovärdigt varumärke till ett bra pris.

Dessa vadare är också varma, så de är redo att användas när det börjar bli kallt på hösten.

Även om dessa vadare är billiga behöver du inte oroa dig för att få blöta skor, eftersom alla sömmar är tejpade och limmade ihop efter bästa förmåga.

Gummistövlarna har bra fotfäste.


Kinetic Nord Neoprene Wader Bootfoot

  • Billiga vadare i neopren

Vadare i neopren för under 700 kr. Speciellt billigare än så här blir det inte, om det samtidigt ska vara ett trovärdigt varumärke till ett bra pris.

Dessa vadare är också varma, så de är redo att användas när det börjar bli kallt på hösten.

Även om dessa vadare är billiga behöver du inte oroa dig för att få blöta skor, eftersom alla sömmar är tejpade och limmade ihop efter bästa förmåga.

Gummistövlarna har bra fotfäste.


Scierra Tundra v2

  • Billiga vadare i neopren
  • Bäst i test på Friluftsmagasinet

Om du vill ha ett par neoprenvadare i hög kvalitet, men till ett rimligt pris, så har du förmodligen inte så mycket fel om du väljer Scierra Tundra v2.

Vadaren är en testvinnare hos Friluftsmagasinet.dk och ett bra förslag på dina nästa neoprenvadare. Under flera år har Scierra varit en av de största aktörerna på marknaden för vadare i neopren och Scierra Tundra v2 är den senaste modellen. På kort tid har det även blivit en storsäljare hemma och utomlands.

Du får en vadare med 5 mm neopren som är tillräckligt varm för att fiska även i kallt vintervatten, och tillräckligt tjock om du ska besöka kalla resmål som Alaska. Scierra Tundra v2 är slitstark och håller i många timmar på vattnet.

Värt att veta om att köpa vadare

Neopren vs PVC vs Andas

Det finns tre typer av vadare att välja mellan: PVC, Neopren och Andas. Skillnaden ligger i materialet som har stor betydelse för vad du kan göra med dina vadare. Det kan också vara stor skillnad i pris, så du bör fundera över vilken typ du behöver.

Andningsbara vadarbyxor eller neopren, frågar du? Tja, smak är en faktor, men kom ihåg att neoprenbyxor är som en dykares torrdräkt. De håller dig torr men blir väldigt varma med tiden. Om det blir några grader kallt i vattnet och du känner att dina leder blir stela av att vara i vattnet för länge, då är neopren bekvämt. Men om du letar efter utrustning för allroundbruk ska du välja en vadarbyxa som andas och kontrollera ditt eget klimat med innerplagg/underkläder.

PVC vadare

Vadare av PVC-plast är mestadels “old school” vadare och även de billigaste. Här pratar vi vadare i slitstarkt gummimaterial, som håller länge och sällan går sönder. PVC-vadare är billiga och håller länge, men de är inte bra på att hålla värmen. Vadare av PVC har alltid en fast stövel.

Du kan få ett par rejäla PVC vadare för så lite som 500 kr, vill du bara börja fiska med vadare så är det ett mycket bra tillfälle. Om du räknar med att fiska mycket och möjligen under de kalla månaderna, så bör du nog titta på ett par vadare i neopren, eller ventilerande vadare istället.

Vadare i neopren

Vadare gjorda av neopren är varma och slitstarka, lämpliga för kallt vatten på vår, höst och vinter. Neopren är samma material som dykdräkter är gjorda av och är mycket effektivt för att hålla värmen. Det är både en fördel och en nackdel. Under de kalla månaderna är det en klar fördel med vadare i neopren, där vattentemperaturen är låg och man normalt fryser. Men under de varma sommarmånaderna blir de varma… Mycket varmt.

De är helt enkelt inte så bra att gå långt med, eftersom svett kan bli ett verkligt problem. Av den anledningen använder många både vadare av neopren och andas. Neopren tas fram när det blir kallt och de andningsbara kommer ut när vattentemperaturen stiger. Neoprenvadare har (nästan?) alltid en fast känga.

Vadare som andas

Vadare som andas är gjorda av tunna material som håller vattnet ute och samtidigt låter värmen avdunsta. Så de “andas”. Det är såklart en stor fördel när man rör sig och i vattnet. Med andningsbara vadare kan du bekvämt tillryggalägga många kilometer längs vattnet, utan att vadarna blir klibbiga och varma av svett. Vadare som andas är gjorda av ett tunt material och passar därför sommartid, men det betyder inte att de är oanvändbara i kallare väder.

Det är många som bär vadare som andas året runt och endast klär sig efter förhållandena inom vadarna. Andningsvadare har ofta en lös stövel. Det betyder att du har en vadarstrumpa som du måste ha ett par stövlar på. Det är något många föredrar, då man helt enkelt står och går mycket bättre i en lös känga än en fast stövel. Fasta stövlar är dock varmare och det är lättare att ta sig ur vadare med fasta stövlar.

Filtsula eller gummisula?

Filtsula eller gummisula är ett annat val man bör göra när man köper vadare. Författaren och experten Steen Ulnits säger följande om ämnet:

“För vadade fiske på mjuk botten är standardgummisulorna klart att föredra”. De är de enda som bara mer eller mindre har fastnat här. Filtsulor är släta som tvål på mjuka och leriga bottnar – ja, de kan faktiskt vara farliga, då man lätt tappar fotfästet och kommer ur balans. Detta gäller även i vått gräs.

Ska man vada över en slät stenbotten är filtsulorna klart att föredra. Filtfibrerna skär igenom det tunna lagret av alger som täcker stenarna på många ställen och gör dem släta. Kombinerar du filt med broderier får du bästa möjliga fotfäste…”

Fast stövel eller lös stövel?

En annan fundering du bör ta när du köper vadare är om de ska vara med en fast känga, som en del av själva vadarbyxan eller med lösa “vadarskor” som du tar på dig utanför. Det finns fördelar och nackdelar med båda. Den fasta stöveln är varmare i kallt väder och så är den lättare att ta sig i och ur. Den lösa stöveln ger däremot bättre fotledsstöd och väger mindre. Med ett par lösa vadare klarar du längre sträckor än med en “tung” fast vadarstövel. Nackdelen kan vara att det kan bli kallt under de kallare månaderna. Det tar också längre tid att ta sig ur ett par vadare med lösa stövlar.

Alternativ till vadare – har du tänkt på dessa?

Vadare är ett utmärkt redskap för fiskaren som vill vara rörlig och komma ut i vattnet. Ändå finns det ett antal alternativ som kan ge nya upplevelser och möjligheter vid fiske.

  1. Flytring: En flytring är en flytande ring som du sitter i, med säte och ryggstöd. Den gör att du kan ta dig ut i vattnet utan att bli blöt, vilket ger dig stor rörlighet och tillgång till områden som du annars inte skulle kunna nå från stranden eller med vadarbyxor. Du använder simfötterna för att förflytta dig och har händerna fria för att fiska.
  2. Packraft: En packraft er en liten, oppblåsbar båt som er svært lett och derfor enkel å bære med seg på tur. Den kan bæres i en ryggsekk, och blåses opp på stedet. Packrafts er stabile och lette å manøvrere, och gir deg muligheten til å fiske i større vann och elver.
  3. Fiskekajak: En fiskekajak är ett utmärkt alternativ för de som vill fiska på platser med större avstånd, som större sjöar, fjordar och hav. Fiskekajakker har ofta specialanpassad utrustning för fiske, som spöhållare, förvaringsutrymme för utrustning och fångst, samt ankare för att hålla positionen. De är också tysta och stör inte fisken, till skillnad från motoriserade båtar.

Valet av utrustning beror på dina behov, var du fiskar och dina personliga preferenser. Vad du än väljer kommer du att upptäcka att de olika alternativen ger dig tillgång till nya områden och fiskemöjligheter.

2 reaktioner på ”Vadarbyx Test – här är de bästa vadare 2024”

  1. Jan erik aas

    Hei. Hvorfor får jeg vakum luft i beinene på vaderbukksa mi da jeg setter med å hva må jeg gjøre for og ikke få det. Mvh Jan erik aas.

    1. Hei,

      Takk for kommentaren din Jan Erik. Det du opplever med vakuum i vadebuksa kan skje av flere årsaker. For det første, når du setter deg ned, kan luften i buksa bli presset ut. Når du så reiser deg opp igjen, kan den tettheten som holder vannet ute, også forhindre luft i å komme tilbake inn, noe som skaper et vakuum.

      Her er noen tips for å prøve å unngå dette problemet:

      1. Sjekk passformen på vadebuksa. Hvis den er for stor, vil det være mer plass for luft å bevege seg og skape et vakuum. Prøv en vadebukse som passer bedre til din kroppsform.

      2. Hvis vadebuksa di har justerbar ventilasjon, prøv å justere den slik at den tillater mer luft å komme inn, spesielt når du beveger deg mye.

      3. Prøv å endre måten du beveger deg på når du står opp. For eksempel, kan du bøye knærne litt og gradvis rette deg opp, noe som kan hjelpe med å tillate luft å komme tilbake inn i buksa.

      4. Pass på at det er åpent i toppen av buksa når du tar den på, slik at luft kan komme inn. Dette kan hjelpe med å balansere trykket.

      Hvis disse forslagene ikke løser problemet, kan du kanskje vurdere en annen type vadebukse. Det finnes mange forskjellige modeller på markedet, og noen kan være bedre egnet for din spesifikke situasjon.

      Håper disse tipsene kan hjelpe deg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top