Teleskopspö – bäst i test 2024

Att ha med sig ett teleskopspö när man är ute och fiskar eller är på utflykt i naturen är ovärderligt. Ett teleskopspö går att fälla ihop till en kompakt storlek så att det enkelt får plats i en väska eller ryggsäck.

På så sätt kan man alltid ha ett fiskebestå med sig utan att det tar upp för mycket utrymme. Teleskopspön finns i många olika varianter med varierande längd, vikt och kastvikt för att passa olika typer av fiske.

I den här artikeln tittar vi närmare på vad man bör tänka på när man väljer teleskopspö och presenterar några populära modeller i olika prisklasser.


Shimano Catana EX Spinning Tele

  • Längd: 5,5 – 10 fot
  • Kastvikt: 1-11g, 3-14g, 7-21g, 10-30g, 14-40g, 20-50g

Shimano är ett av de främsta märkena när det kommer till fiskeutrustning, både fiskespön och rullar. Det japanska varumärket står för kvalitet oavsett produkt.

Shimano Catana är deras teleskopspöserie som finns i flera olika längder, från 165 cm till hela 300 cm.

Detta skiljer Shimano Catanas teleskopspön från de flesta andra som vanligtvis har en maxlängd på runt 240 cm.

Med ett 165 cm spö passar ultralätt fiske eller för ett barn som håller på att få sitt första riktiga fiskespö. 300 cm-spöet lämpar sig för öring, makrill, torsk och annat man kan fånga från land och båt.

Spöna har också många olika kastvikter, från 1-11 gram ända upp till 20-50 gram, så man kan hitta rätt spö för precis det fiske man vill bedriva. Jag skulle välja ett 210 cm spö med en kastvikt på 7-21 gram. Det är ett mångsidigt val.


Shimano STC Mini Tele

  • Längd: 6 – 8 fot
  • Kastvikt: 3 – 14 g, 7-21 g, 10-30 g
Butik Pris Read more
1 179 kr Till butik

Första spö på vår lista är Shimano STC Mini Tele, ett “miniteleskopspö” som endast är 29 till 40 cm långt när det är hopfällt. Det är därmed ett av de kortaste teleskopspöna på marknaden.

Priset är något högre med tanke på storleken, men då får man också den kvalitet man förväntar sig av Shimano.

Spöna finns i längder från 180 cm till 270 cm med kastvikter från 3-14 gram för fjällfiske, upp till 10-30 gram som passar havsfiske.


Daiwa Goldcast Tele

  • Längd: 6 fot
  • Kastvikt: 7-21 gram
Butik Pris Read more
479 kr Till butik

Det japanska märket Daiwa är ett bra alternativ till Shimano om man vill ha god japansk kvalitet men inte betala de högsta priserna.

Daiwa Goldcast Tele kostar bara 400 kr vilket är ett rimligt pris. Den vanligaste längden är 180 cm men det finns förmodligen även 210 cm, även om vi inte har kunnat testa den längden. För betesvikter på 5-25 gram passar 180 cm spöet utmärkt för fjällfiskaren som fiskar efter öring och röding.


Daiwa Ninja X Tele

  • Längd: 6-8 fot
  • Kastvikt: 5-20 g, 10-30 g, 10-140 g
Butik Pris Read more
719 kr Till butik

Japanska Daiwa är en favorit bland många sportfiskare tack vare sin höga kvalitet till rimliga priser.

På den här sidan rekommenderar jag särskilt deras fiskerullar, som Daiwa Ballistic, men Daiwa säljer även bra fiskespön såsom deras mångsidiga Daiwa Ninja X i kolfiber i längder på 180-240 cm.

180 cm spöet har en kastvikt på 5-20 gram och är därför optimalt för fiske efter öring och abborre i sjöar, bäckar och fjällsjöar. 240 cm spöet har en kastvikt på 10-40 gram och passar därför utmärkt för havsfiske, där man kan kasta tyngre beten.


Sölvkroken River II Tele

  • Längd: 8,6 fot, 9,6 fot
  • Kastvikt: 2-12g, 5-20g

Det sista spöet på listan kommer från norska Sølvkroken som här tagit fram ett teleskopspö för insjöfiske efter lax och öring.

Namnet “Lax och Öring” antyder vad som är tänkt med detta spö, som även säljs i en 4-delad variant. Detta spö är gjort för älvfiske, men fungerar självklart även i andra fiskevatten. Här är du väl förberedd ifall lax eller stor öring hugger.

Spöt finns i längderna 260 cm (kastvikt 2-12 gram) och 290 cm (kastvikt 5-20 gram). Alltså inga spön för tyngre havsfiske, även om det längre spöet även passar fiske med fluga och spinn.

Det här bör du tänka på när du köper ett teleskopspö

Längd och kastvikt

Ett utfällt teleskopspö fungerar som vilket fiskepö som helst. Här gäller det att välja rätt längd för sitt fiske.

Om du ska fiska fjällröding i Hardangervidda behöver du inget kraftfullt spö utan kan klara dig med ett 180-210 cm spö, kanske till och med ett ultralätt sådant.

Om du däremot är ute efter havsöring, lax och torsk från brygga bör spöt vara 270-300 cm eller ännu längre om det ska användas till flugfiske.

Om resan går söderut förbi några av Europas stora floder där jättelika fiskar gömmer sig, behövs självklart ett spö som håller för det. Ett extra starkt spö är viktigt där.

Kastvikten anger hur många gram spöet är konstruerat för att kasta med. Den anges i intervall, t.ex. 7-21 gram, vilket kan vara en typisk vikt för ett teleskopspö för öring. Det gör att spöet fungerar bäst med beten mellan 7 och 21 gram. Använder du betydligt tyngre beten riskerar spöt att gå sönder.

Det är alltså väldigt viktigt att välja rätt kastvikt för sitt fiske. Vissa spön är bra allroundspön med en kastvikt på 12-30 gram. Då täcks de flesta fiskesituationer, men inte det allra lättaste fisket.

Material och vikt

Förr var teleskopspön tunga och styva att hantera, vilket gick ut över användarvänlighet och precision. Men så är inte fallet idag.

Om man är beredd att betala för det kan man få riktigt bra teleskopspön i glasfiber och kolfiber som fullt ut hävdar sig mot andra fiskespön. Ett billigare materialval kan vara grafit.

Det är värt att tänka på spövikten, speciellt om man ska bära det med sig på resan i väskan. Här hänger pris och vikt ihop – billigare spön väger mer.

Alternativ till teleskopspö

Teleskopspön passar utmärkt att ta med sig när man vill kunna fiska spontant på resan.

Det är enkelt att packa ner ett teleskopspö i bagageutrymmet eller fästa det på väskan. Ett teleskopspö är också mer hållbart och tål mer än ett vanligt spö.

Det är också praktiskt vid fiske i tät vegetation, där man kan dela spöt så det inte fastnar.

Om man vet att man ska fiska och på vad, samt har plats, kan ett 4- eller 5-delat spö vara ett bra alternativ.

Ett res spö tar nästan ingen plats och går att fälla ihop. Det kan enkelt fästas på väskan eller packas med. Man behöver bara tänka på att skydda det från skador och hantera det varsamt.

Det tar bara några minuter att sätta ihop ett sådant spö och fälla upp det igen. Som bonus får man ett mycket större utbud av spön, där några av de bästa är just 4- eller 5-delade.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top