Snöskor har blivit mycket populära de senaste åren. Med snöskor under fötterna kan man röra sig fritt i naturen, oberoende av uppkörda spår.
I vårt stora samlade test har vi tittat närmare på de mest populära snöskomodellerna på marknaden. Vi har testat totalt 25 snöskor, i storlekar från 21 till 36 tum.
Snöskorna har utvärderats efter kriterier som grepp, stabilitet, vikt, bindningssystem och användarvänlighet.
Vi tyckar at de beste snösko er:
- Tubbs Mountaineer – Mest för pengarna
- MSR Lighting Ascent – Bäst för krävande terräng
- Tubbs Flex VRT – Bästa allround
- Atlas Montane – Mycket för pengarna
- Tubbs Journey – Bästa billiga snösko
- MSR Revo Trail – Bästa snösko till dam
- Atlas Range Mtn – Bästa snösko för topptur
- Tubbs Hunter XD – Bästa snösko för jakt
Bästa snöskor
Tubbs Mountaineer
- Bästa snösko för lös-sne och långturer
- 6 av 6 poäng hos Jakt&Fiske
- 5 av 6 poäng hos Jeger
Tubbs Mountaineer är en robust och pålitlig snösko som är känd för att bita bra i uppförsbackar. Detta är en klassisk Tubbs-snösko från det ledande amerikanska märket.
Den finns i storlekarna 21, 25, 30 och 36 tum samt en specialmodell för damer.
Bäst för lössnö
Enligt testet i Jakt&Fiske är detta den bästa snöskon för såväl lössnö som långturer. Den får högsta betyg, 6 av 6 poäng, och beröm för “suveränt stabila och lättmanövrerade bindningar” samt förmåga att klara “alla typer av terräng och snöförhållanden”.
Tubbs Mountaineer har vassa klor i en krans under tårna som ger bra fäste i motlut. Det finns också kraftiga och vassa stegjärn under och längs sidorna av klacken. Snöskorna har hällyftare som avlastar vaderna i brant terräng. Bindningssystemen beskrivs som stabila och funktionella.
I testet hos Jeger.no får den betyg 5. Här lyfts aggressiva klor, kraftiga stegjärn och god stabilitet fram som positiva egenskaper.
Enligt testet på Gearlab har Tubbs Mountaineer bra flytkraft och grepp. Den är bekväm och enkel att använda med lätta bindningsjusteringar. Men den imponerar inte nämnvärt på några områden.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis är Tubbs Mountaineer en robust allround-snösko som fungerar bra på de flesta typer av terräng och snöförhållanden. Den har fått jämnt över goda omdömen i tester. Detta är en pålitlig snösko för lössnö och långturer med aggressiva klor som biter bra ifrån sig.
Tubbs Flex VRT
- Bästa allround snösko
- 6 av 6 poäng hos Jeger
- 6 av 6 poäng hos Jakt&Fiske
Tubbs Flex VRT är en mångsidig snösko för såväl toppturer som promenader och träning, som vi utser till bäst i test i kategorin “Bästa allroundsnösko”. Denna snösko finns i storlekarna 21″, 25″ och 28″ tum, och det finns även en specialmodell för damer (vanligtvis 21 tum).
Detta är en snösko i plast som har mycket bra grepp i uppförsbackar och krävande terräng. Jeger.no skriver i sin test att den har “Fantastiskt grepp i uppförsbacke och sidohelling”, något som stöds av tidskriften Jakt&Fiske som beskriver den som en “Lätt, stabil och rolig snösko med spänstig flex och bra gå-egenskaper”.
Den enda negativa punkten som lyfts fram är att Flex VRT, som är en plastsnösko, inte är ljudlös. Detta gör att snöskon inte passar lika bra för jakt, något som påpekas av såväl Jeger.no som den amerikanska sajten Gearlab.
Bekväma och användarvänliga bindningar
Tubbs Flex VRT får särskilt beröm för sina Boa-bindningar som är enkla att använda och ger god komfort. Detta bidrar till att snöskon är bekväm att gå långa turer med.
Tubbs är en känd tillverkare av kvalitetssnöskor
Tubbs anses vara en av de ledande och mest ansedda tillverkarna av snöskor. Företaget har varit innovativa i utvecklingen av snöskor och var bland de första att använda aluminiumramar och nylonduk på 1970-talet.
Tubbs är ett amerikanskt företag grundat 1906, med huvudkontor i Whitefield, New Hampshire, USA. Vi har testat flera snöskor från Tubbs i detta test, bland annat Tubbs Mountaineer.
Sammanfattning
Sammantaget framstår Tubbs Flex VRT XL 28 som en bra allroundsnösko för såväl toppturer som träning. Den har fått goda omdömen för bindningskomfort och grepp, men lite oväsen på hårt underlag.
Med ett pris på 2 999 kr framstår den som ett gediget alternativ i det övre segmentet, där man verkligen får valuta för pengarna.
MSR Lightning Ascent
- Bäst för brant och krävande terräng
- Betyg 5 hos Jakt&Fiske
MSR Lightning Ascent är en mångsidig och robust snösko som kommer i storlekarna 22, 25 och 30 tum och en dammodell. Detta är en snösko för krävande förhållanden, alpint och isigt terräng.
Suverän i brant terräng
I testet hos magasinet Jakt&Fiske får MSR Lightning Ascent betyg 5 och beskrivs som en “Mycket robust och tvärs styv snösko med mjuk, ljudvänlig duk” som är “Suverän i brant och traverserande terräng”. Snöskorna har tre stegjärn på tvärs från tåballen och bakåt, samt sågtänder längs ytterkanten av hela ramen. Detta ger bra fäste och grepp. MSR Lightning Ascent har också hällyftare.
På diskussionsforumet fjellforum.no skriver en användare att MSR-snöskorna är bra för brant sluttning och hårt underlag på grund av bettet längs hela ramen.
MSR Lightning Accent är en annorlunda snösko. De är gjorda för användning i alpint och isigt brant terräng
En annan användare skriver att MSR Lightning Ascent fungerar bra i svår terräng.
Sammanfattning
MSR Lightning Ascent framstår som en robust allround-snösko som klarar de flesta typer av terräng och underlag, men som är mest lämpad för alpint och isigt terräng. Den har fått bra omdömen för fäste och stabilitet. Med en vikt på runt 1 kg per snösko är den relativt lätt. Priset ligger på runt 4700 kr, vilket gör att MSR Lightning Ascent är den dyraste snöskon i testet.
Tubbs Panoramic
- Bäst för flack terräng och kortare turer
- Fem stjärnor hos Jeger
Tubbs Panoramic är en mångsidig snösko, som är “rasande snabb både att ta på och av” och som passar perfekt för korta turer i flack terräng, där den är helt perfekt. I testet hos Jeger.no får den fem stjärnor, där den rekommenderas för “luftningsturer med hunden”. Snöskon finns i storlekarna 21, 25, 30 och 36 tum. Som alla Tubbs-modeller finns den i herr- och dammodell.
Blixtrande snabb att ta av och på
Denna snösko har en Boa-bindning som ger bra komfort och är snabb att ta av och på, enligt Jeger.no “rasande snabb både att ta på och av”. Bindningen fördelar trycket bra över foten. Dessutom har den R2-fäste som ökar stabiliteten vid sidobelastning.
Inte för krävande terräng
Enligt testet hos Jeger.no har den dock något blygsamma klor, så den passar bäst för lättare terräng. På Gearlab får den tre av fem stjärnor, med beröm för att den är lätt att använda och har hybridbindning. Men den imponerar inte särskilt på några områden. På diskussionsforumet Fjellforum skriver en användare att Tubbs Panoramic har “mycket bra och enkla bindningar” och att “Boa-bindningen var definitivt den lättaste bindningen att ta av/på.”
Sammanfattning
Sammanfattningsvis verkar Tubbs Panoramic vara en bra allroundsnöska, särskilt lämplig för damer på grund av den bekväma bindningen. Den fungerar fint för lättare terräng och turer, men saknar det aggressiva greppet för mer teknisk användning. Priset ligger runt 3500 kronor.
Bästa billiga snöskor
Tubbs Journey
- Bästa billiga
- Fyra stjärnor hos Jeger
Tubbs Journey är en mångsidig snösko till ett överkomligt pris. Den finns i storlekarna 30 och 36 tum, till ett rekommenderat pris på runt 2000 kronor. Detta är alltså inte en snösko i det absoluta budgetsegmentet, men en snösko där du får mycket för pengarna.
Enligt testet hos Klikk.no är Tubbs Journey en “mångsidig och bra” snösko. Hos Jeger.no får den fyra stjärnor, med beröm för att du får mycket för pengarna.
Tubbs Journey har aggressiva Anaconda-klor fram som biter bra i uppförsbackar. Bak har den enkla häljärn som ger måttligt grepp. Snöskorna har också hällyftare. Bindningssystemet 180TM EZ gör att snöskorna är snabba att ta av och på. Detta är praktiskt till exempel under jakt.
Sammanfattning
Tubbs Journey passar för mångsidig användning i kuperad terräng. Med aggressiva klor och enkel bindning verkar denna modell vara ett bra alternativ för dig som vill ha en användbar snösko till ett överkomligt pris.
Mackenzie Backcountry
- Prisvärd stugsnösko
Säljs på XXL.se
Mackenzie Backcountry 25 är en prisvärd 25″ stugsnösko för cirka 1000 kronor. Den säljs hos XXL och är storebror till den billiga “Mackenzie Hyttetruge”, som du hittar för bara 399 kr. Detta är alltså båda mycket billiga snöskor, men Backcountry är tänkt för lite längre och krävande turer.
Enligt produktbeskrivningen har den stegjärn fram och bak samt hällyftare. Ramen är i aluminium, bindningen har EVA-inlägg och snabblås.
Värt att lägga lite mer?
På diskussionsforumet Fjellforum.no skriver en användare att för detta pris hittar du garanterat Tubbs på erbjudande, och att med Tubbs vet du vad du får. Ovan såg vi Tubbs Journey som ofta rekommenderas som instegsmodell och kostar strax under 1000 kr.
Sammanfattning
Mackenzie Backcountry 25 verkar som ett bra alternativ för lättare turer på packad snö runt stugan. Med aluminiumsram, stegjärn och hällyftare har den grundläggande funktioner för fäste och komfort. Men för under 1000 kronor får man nog inte förvänta sig det allra bästa i kvalitet och funktionalitet.
Bästa snöskor för dam
MSR Revo Trail
- Bästa snösko för dam
- Betyg 5 hos Jakt&Fiske
MSR Revo Trail Dam är en mångsidig snösko som är särskilt anpassad för kvinnors fötter och behov. Den finns i storlekarna 22 och 25 tum, till ett rekommenderat pris på runt 2800 kr.
Enligt testet hos Jakt & Fiske får MSR Revo Trail betyget 5. Modellen får höga poäng för fäste, stabilitet och lätt vikt:
MSR Revo Ascent 22 är en suverän, lättanvänd, stadig och packvänlig bindning. Mycket bra fäste och sidostabilitet i traverserande terräng. Mycket solida
På Gearlab får den 3 av 5 stjärnor. Testarna skriver att den har bra fäste och flytförmåga för sina 25 tum, men att bindningarna kan vara lite hårda mot mjukare skor:
Though most of our testers like the rubber strap, “pin-in-hole” binding system, it needs to be done up tight to stay secure. On softer footwear or boots with a thin upper, this can make for some pinch points
MSR Revo Trail Dam har gummi-rem bindningar som sitter bra, men kräver lite extra åtstramning. Det här kan ge lite obehag mot tunnare skodon. Bindningarna är dock anpassade för smalare kvinnliga fötter. Den har också hällyft och aggressivt mönster på undersidan som ger fäste. Det gör att den fungerar bra i ojämnt terräng.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis verkar MSR Revo Trail Dam vara ett bra alternativ för aktiva kvinnor som vill ha en lätt och funktionell snösko för måttlig användning. Modellen är särskilt anpassad för kvinnliga fötter.
Bästa snöskor för topptur
Atlas Range Mtn
- Bäst för topptur
- Betyg 6 hos Jeger
- Betyg 5 hos Jakt&Fiske
Säljs på XXL.se
Atlas Range-MTN är en allround snösko som fungerar bra för toppturer och varierat terräng. Den finns i storlekarna 22, 26, 30 och 35 tum, med ett rekommenderat pris på 3799 kr.
Enligt testet hos Jeger.no har modellen “bra fäste tack vare sågtänder längs hela ramen, och Boa-bindningen gör den enkel att använda.” Testaren ger betyget 6.
Hos Jakt&Fiske framhävs de “lättanvända och funktionella bindningarna” som kombineras med “mycket bra fäste”. Även här får Atlas Range-MTN betyget 5.
Snöskon har stegjärn tvärs under hälen och hällyft för kontroll i brant lutning. Den smala ramen gör att även 35-tummaren är lätt att gå med: “Här slipper du vagga på snöskorna som en hjulbent cowboy i snön. Istället får du fin flyt – också på grund av snöskots bra längd.”
Sammanfattning
Sammantaget verkar Atlas Range-MTN vara ett säkert val för toppturer och varierat terräng. De aggressiva klorna, stadiga bindningarna och goda bärkraften gör den till en pålitlig turkompis. Modellen imponerar med sitt mångsidiga användningsområde.
MSR Revo Ascent
- Populär fjällsnösko
- Betyg 5 hos Jakt&Fiske
- Betyg 4 hos Jeger
MSR Revo Ascent är en populär fjällsko för krävande turer och får bra betyg i tester. Modellen finns i 22 och 25 tum, till ett rekommenderat pris på cirka 4300 kr.
Enligt testet hos Jakt&Fiske får MSR Revo Ascent betyg 5. Testaren skriver:
Suverän, lättanvänd, stabil och packvänlig bindning. Mycket bra grepp och sidostabilitet i traverserande terräng. Mycket solida. Bra bredd och bärkapacitet
Dammodellen MSR Revo Ascent Woman får betyg 4 hos tidningen Jeger.no. Här dras robust konstruktion och bra grepp fram som positivt. Samtidigt kunde bindningarna varit bättre:
MSR Revo Ascent har kraftiga stegjärn längs hela ytterkanten av skon, vilket ger mycket bra grepp och stabilitet på ojämn terräng. Med robust konstruktion, bra bindningar och grepp verkar denna modell som ett säkert val för toppturer i varierande terräng. MSR Revo Ascent framstår som en pålitlig snökompis baserad på testerna.
Bästa snöskor för jakt
Atlas Spindrift
- Bästa snösko för jakt
- Betyg 6 hos Dagbladet
Säljs på XXL.se
Atlas Spindrift är en mångsidig och populär snöskomodell som fungerar bra för både jakt och turer i ojämn terräng. Den finns i storlekarna 22, 26 och 30 tum, med ett rekommenderat pris på cirka 3800 kr.
Enligt en omfattande snöskotest hos Dagbladet kommer Atlas Spindrift mycket bra ut, med betyg 6. Testaren skriver:
På webbplatsen Tur1.net har en användare testat Atlas Spindrift på olika typer av underlag. Användaren skriver: “Stabila, otroligt lätta, sitter bra på is, bar mycket mer än förväntat, välbalanserade och slänger inte upp så mycket snö. Styva, så lätta att gå med..”
Vidare slår användaren fast:
“Dessa följer garanterat med vidare…” Atlas Spindrift har aggressiva stegjärn och tänder som ger bra grepp i ojämn terräng. Den smala ramen gör att den är lätt och bekväm att gå med över längre avstånd.
Sammanfattning
Baserat på de positiva testresultaten och användarkommentarerna framstår Atlas Spindrift som ett mycket bra alternativ för både jakt och vandring i varierande terräng. Modellen verkar vara en pålitlig allroundare.
Tubbs Hunter XD
- Populär snösko för jakt
- Betyg 5 hos Jakt&Fiske
Tubbs Hunter XD är en robust allround snösko som fungerar bra för både jakt och turer i ojämn terräng. Den finns i storlekarna 25, 30 och 36 tum, med ett rekommenderat pris på cirka 4000 kr.
Enligt testet hos Jakt&Fiske får Tubbs Hunter XD betyg 5.
Hos Dagbladet får den också topposition med betyg 6 och beskrivs som en “råskinn allrounder”.
På diskussionsforumet Fjellforum skriver en användare att Tubbs Hunter XD har god bärförmåga och klarar alla typer av underlag.
Samtidigt dras de kraftiga stegjärnen och bindningen fram som positiva egenskaper.
Tubbs Hunter XD har aggressiva kraftiga stegjärn under och på sidan av hälen. Detta ger bra grepp i svår terräng.
Med tanke på de goda testresultaten och användarkommentarerna verkar Tubbs Hunter XD som ett säkert val för mångsidig användning och krävande turer.
Värt att veta om att köpa snöskor
Snöskor gör det möjligt att röra sig lättare genom snötäckt terräng och är ett populärt alternativ till längdskidåkning på vintern. Med snöskor under fötterna kan du enkelt ta dig fram även i djup snö, oavsett om du är ute på tur eller på jakt.
Snöskor passar också utmärkt för träning, då du får en effektiv konditionsökning samtidigt som du skonar leder och senor.
Idag finns det ett brett utbud av snöskor i olika storlekar och med olika egenskaper.
I denna köpguide ger vi dig tips om hur du hittar de snöskor som passar bäst för ditt användningsområde och behov.
Vi tittar på olika snöskotyper, storlekar, bindningar och klor.
Vi ger också råd om kvalitet och pris, så att du kan hitta bra snöskor till rätt pris.
Målet är att du efter att ha läst denna guide ska ha god översikt över marknaden och kunna välja snöskor som fungerar optimalt för din aktivitet – oavsett om det är toppturer, jakt, träning eller mysiga turer i närområdet.
Lycka till med valet av snöskor!
Vad ska snöskorna användas till?
Innan du väljer snöskor är det klokt att fundera på vad du främst ska använda dem till. Användningsområdet påverkar nämligen både valet av storlek och typ av snöskor.
Ska snöskorna främst användas i bergen för toppturer? Då bör du gå för större snöskor, gärna runt 30 tum eller mer. Större snöskor har bättre bärkapacitet i djup snö och på långtur i höjderna. Ska snöskorna istället användas mest på kortare turer i skogen? Då räcker det oftast med mindre snöskor på runt 25 tum. Mindre snöskor är lättare att manövrera mellan träden.
Behöver du snöskor för löprundor eller annan aktiv träning? Här bör du välja små träningsspecifika snöskor, gärna mellan 21 och 25 tum. Dessa är lätta och smidiga. Ska snöskorna på jakt- och fisketurer? Då behövs robusta snöskor som tål tyngre last.
Let efter speciella jaktsnöskor eller större allroundsnöskor med god bärkapacitet. Fundera på vad som är ditt främsta användningsområde, så har du en bra grund för att välja rätt storlek och typ av snöskor för dina behov.
Storlek och vikt
Snöskor finns i olika storlekar, mätta i tum. Storleken påverkar snöskornas vikt och bärkapacitet.
Små snöskor på 21-25 tum passar bra för träning och kortare turer. De är lätta och smidiga.
Mellanstora snöskor på 27-30 tum är allroundsnöskor som täcker de flesta behov.
Stora snöskor på över 30 tum, ända upp till 36 tum, har bäst bärkapacitet i djup snö. Dessa passar för fjällturer och jakt med tung packning.
Tänk på din egen vikt och hur mycket extra utrustning du ska bära. Ju större totalvikt, desto större bör snöskorna vara för att undvika att sjunka ner i snön. Testa gärna olika storlekar innan du väljer själv. Större snöskor kan vara tyngre att lyfta och manövrera mellan träd och i ojämn terräng. Hitta en bra balans mellan bärkraft och hanterbarhet.
Bindningar
Bindningar är viktiga för att snöskorna ska sitta bra på fötterna. Det finns olika typer av bindningar:
Traditionella rembindningar fäster snöskorna med remmar runt foten och vristerna. Dessa kan anpassas till de flesta skor och stövlar.
Boa-bindningar har en åtdragning som jämnt fördelar trycket runt foten. De fästs och lossas snabbt.
Step-in-bindningar fungerar som på snowboard och ger snabb i- och urstigning.
Oavsett typ bör bindningarna hålla foten väl på plats så du inte vrickar fotlederna i ojämn terräng. Samtidigt måste de vara lätta att spänna åt och lossa, helst med handskar på. Testa gärna olika bindningar när du provar snöskor. Fötterna är olika, så försök hitta bindningar som ger bästa möjliga passform och komfort för just dig. Det ger den bästa snöskoupplevelsen över tid.
Klackjärn
Klackjärn på snöskorna ger dig fäste mot underlaget. Det finns olika typer:
Traditionella klackjärn i härdad plast fungerar bra på hårda ytor.
Klackjärn i rostfritt stål är robustare och passar tuffare terräng.
Heldäckande aluminiumklackjärn ger extra bra grepp i ojämn terräng.
Ju brantare och mer krävande terrängen är, desto viktigare är det med aggressiva och hållbara klackjärn i metall. Kontrollera att klackjärnen går långt nog fram under tåpartiet för bästa fäste i uppförsbackar.
På flacka sträckor räcker det ofta med enklare plastklackjärn, då kan du spara vikt. Men ska du nerför branta backar i hög fart är stålklackjärn säkrast.
Prova klackjärn med olika grepp på det underlag du ska använda snöskorna på. Då hittar du vad som ger nödvändigt grepp efter dina behov.
Kvalitet och pris
Snöskor finns i många prisklasser, från några hundralappar till flera tusen kronor:
Prisvärda “stugsnöskor” från 500-800 kr är bra för enklare behov, men har ofta kort livslängd och sämre grepp.
Stabila tursnöskor från ca 1500 kr har bättre bindningar och klackjärn. Dessa håller för regelbunden användning.
De bästa snöskorna med aluminiumram och stålklackjärn kostar 2000-3000 kr. Dessa tål tuff användning på toppturer och jakt.
Det är ofta på klackjärnen där man känner skillnaden mellan billiga och dyra modeller. Klackjärnen på billiga modeller är ofta tillverkade i metall av sämre kvalitet och förlorar greppet snabbt.
Prova gärna billigare och dyrare snöskor innan du bestämmer dig. Prisvärda snöskor kan fungera bra om du bara använder dem då och då på enkla turer. Men ska snöskorna användas mycket och hårt lönar det sig att investera i kvalitet.
Hitta en bra balans mellan pris och kvalitet utifrån dina behov. Bra snöskor behöver inte kosta en förmögenhet men de allra billigaste har ofta för kort livslängd vid aktiv användning.
Jag är redaktör på vildmarksutrustning.se där jag gillar att skriva om fiske- och vandringsutrustning.