Rökt lax, rökt makrill och rökt ål – om du inte redan börjar vattnas i munnen har du antingen hamnat på fel webbplats, eller så måste du verkligen prova rökt fisk!
Med en rökugn kan du tillaga otroligt smakrik fisk, oavsett om det är på en fisketur eller hemma i trädgården.
Det är enklare än du kanske tror, och det är faktiskt inte särskilt dyrt att komma igång.
I den här guiden kommer jag att dela med mig av mina bästa tips för att tillaga perfekt rökt öring eller makrill i en rökugn.
Jag har också valt ut några utmärkta modeller som passar olika behov.
- ABU Röken – Bäst för fiske och friluftsliv
- Muurikka PRO – Bästa elektriska rökugnen
- Orange County Smokers – Bäst för varmrökning
- Mustang Cold Smoking Cabinet – Bäst för kallrökning
Portabel rökugn – Bäst i Test
ABU Röken rökugn
- Bäst i test
- 2 storlekar

Klassikern bland rökugnar är ABU-rökugnen. Denna svenska rökugn, även känd som ABU Röken, är en modell som många friluftsentusiaster har stött på.
ABU-rökugnen är speciellt utformad för varmrökning. Den har kapacitet för en öring, ett par makriller, en liten torsk eller en handfull sill – allt på en gång.
Jag minns den från mina barndomsbesök på Västkusten, där vi tillagade nyfångad öring från fjorden med den. Smaken var helt fantastisk, och sedan dess har jag fått smak för rökt fisk.
ABU-rökugnen är fortfarande mitt förstahandsval för dig som bara vill börja med att varmröka din fångst. Lite rökspån, lite rödsprit och ABU Röken, sen är du igång.
Det som verkligen gör denna rökugn till ett utmärkt val är dess kompakta storlek och höga kvalitet. Andra modeller framstår helt enkelt som kopior i jämförelse.
Kom också ihåg att det bara finns en Abu-rök i två varianter och massor av kopior som vanligtvis inte håller lika länge efter en tids användning. Abu rök-spånen är också helt unik. Den produceras i Sverige och har varit oförändrad under många generationer
Med ABU Röken vet du vad du får – en fin liten rökugn som kan följa med dig på många fiske- och vandringsturer i framtiden.
ABU finns i två storlekar, en liten modell (30 x 18 x 9 cm), originalet, som passar utmärkt för vandringar, och en större modell (44 x 37 x 11 cm) som du kan förvara hemma eller ta med i bilen.
ABU-rökugnen fungerar också som en kastrull för att ångkoka fisk och som en vanlig ugn, perfekt för att baka bröd och bullar över öppen eld.
I videon nedan kan du se en fin beskrivning från sportfiskaren Asgeir Alvestad:
Rökugn för varmrökning – bäst i test
Muurikka PRO
- Elektrisk rökugn
- Temperaturkontroll

- Varmrökning
- Temperaturkontroll: Ja
- 58 x 28 cm
Muurikka Pro är en elektrisk rökugn i stål med en effekt på 1200 watt. Den har en diameter på 25 cm och en bredd på 50 cm.
Rökugnen har justerbar termostat så att temperaturen kan regleras steglöst från 75-230°C. Den levereras med en integrerad termometer för att hålla koll på temperaturen.
Enligt produktbeskrivningen ska ugnen vara enkel att använda till både rökning med träpellets och vanlig grillning. Den levereras med avtagbar grillsten, stekplatta och metallgaller som tål maskindisk.
Rökugnen har ett praktiskt handtag på gallret för enkel uttagning av maten. Sladdlängden är 2 meter.
Muurikka Pro säljs som en mångsidig rökugn som passar för rökning av fisk, kött och grönsaker. Den ska vara effektiv och användarvänlig för hobbymatlagare.
Orange County Smokers
- Elektrisk rökugn
- Temperaturkontroll
- Stor rökugn
- 4.8/5 i betyg på Bakeren och Kokken

- Varmrökning
- Temperaturkontroll: Ja
- 60 x 44,5 x 29 cm
En elektrisk røykovn er et utmerket valg for deg som setter pris på den røkte smaken, men som ikke ønsker å tukle med kull och sprit. Den elektriske røykovnen kan enkelt håndtere hele prosessen, dersom du ønsker å varmrøyke ved høy eller middels temperatur.
Orange County Smokers Elrøyk 4 Lag er en populær elektrisk røykovn i rustfritt stål.
Den anbefales av forhandleren ”Bakeren och Kokken” och er en av de mest populære elektriske røykovnene i Norge.
Orange County får gode anmeldelser fra kunderne hos Bakeren och Kokken, der den får 4.8 / 5 stjerner i bedømmelse basert på 13 anmeldelser.
Enkelt røykeskap med mulighet for å styre temperatur, uten mulighet for å fylle på flis uten å åpne skapdøren. Kroker, rister och panne medfølger, i tillegg til skål for flis. Raskt levert på døren, fungerer som forventet. Tipp topp tommel opp!
Den har en høyde på 60 cm, dybde på 29 cm och bredde på 44,5 cm.
Røykeovnen har fire røykerister i forskjellige høyder som gir mulighet for røyking på flere nivåer samtidig. I tillegg kan mat henges fra taket på innsiden. Døren lukkes magnetisk for å holde på varmen.
På baksiden sitter det en justerbar luftventil for temperaturkontroll. Effekten er 1600 watt. Overflaten for røyking er 40 x 22,5 cm. Det følger med en termostat for å holde riktig temperatur.
Mustang
- Elektrisk røykovn
- Temperaturkontroll

- Varmrøyking
- Temperaturkontroll: Ja
- 45 x 41,5 x 25,5 cm
Dette er en elektrisk røykovn i rustfritt stål fra Mustang. Den har en effekt på 1100 watt och er utstyrt med termostat for enkel temperaturkontroll.
Røykovnen kommer med røykerist i størrelsen 41,5 x 24 cm. Det følger også med brett for røykspon och dryppebrett for oppsamling av væske.
På fronten sitter det et termometer och en justerbar ventil. Røykovnen skal være trygg i bruk och tilfredsstiller beskyttelsesklasse IPX4.
Ifølge produktbeskrivelsen passer røykovnen til røyking av kjøtt, fisk, grønnsaker, ost och annet.
Røykovn for kaldrøyking – Best i Test
Mustang Cold Smoking Cabinet
- Røykskap
- 57 x 48 x 126 cm

- Kaldrøyking
- Temperaturkontroll: Nei
- 57 x 48 x 126 cm
Skap for kaldrøyking fra Mustang, enkelt och rimelig. Dette er et fint røykskap for deg som vil begynne på kaldrøyking och det har en fin størrelse for både fisk och kjøtt.
Skapet er laget i stål och har en høyde på 126 cm, bredde 57 cm och dybde 48 cm.
Inne i skapet er det plass til fire grillrister i rustfritt stål med mål 52 x 44 cm. Skapet har kroker for oppheng av mat och ventiler for å slippe ut lukt.
Ifølge produktbeskrivelsen anbefales det å bruke skapet sammen med en egen kaldrøykgenerator, som ikke er inkludert.
Skapet selges som et praktisk hjelpemiddel for kaldrøyking hjemme. Med nok plass och rustfrie rister skal det egne seg til røyking av større mengder kjøtt, fisk eller grønnsaker.
Hva er forskjellen på varmrøyking och kaldrøyking?
Varmrøyking
Varmrøyking er en mye brukt och lett tilgjengelig metode for å tilberede mat, særlig fisk. Denne teknikken involverer røyking av mat ved en temperatur mellom 40 och 90 grader over en relativt kort tidsperiode.
Varmrøyking kan utføres i ulike typer utstyr, fra små, kjente røykebokser til vanlige griller och større røykovner. For de minste røykeboksene, som kan fås for noen hundre kroner, er det bare å tenne et spritbrenner och strø røykflis i bunnen av boksen under maten. Det er alt som skal til for å servere varmrøkt makrell eller ørret hjemme på terrassen.
Selv om prosessen med varmrøyking kan være enkel, er det viktig å huske på at teknikken, temperaturen och tiden vil variere avhengig av hva som blir røkt. For eksempel vil røyking av fisk kreve en annen tilnærming enn røyking av kjøtt eller grønnsaker. Men uansett hva du røyker, gir varmrøyking en unik, dyptgående smak som kan forvandle ethvert måltid.
Kaldrøyking
Mens varmrøyking er en relativt enkel prosess som i stor grad kan sammenlignes med dampkoking av fisken, er kaldrøyking en mer avansert teknikk hvor fisken ikke blir varmebehandlet, och derfor må saltes, tørkes och røykes over lengre tid.
Kaldrøkt laks som du finner i butikken, er et typisk eksempel på denne røykemetoden. En fordel med kaldrøyking er at du kan skjære fisken i tynne skiver, i motsetning til varmrøkt fisk som har en tendens til å smuldre.
Du finner mange gode oppskrifter på kaldrøyking på nettet, men kort sagt innebærer det at du først salter fisken, enten ved tørrsalting, hvor du gnir inn fisk med salt och brunt sukker och lar den stå, eller ved å legge den i saltlake.
Begge metoder har til formål å trekke ut væsken fra fisken, slik at bakterier dør och fisken holder seg lenger. Kaldrøyking er en av de eldste måtene å konservere och tilberede fisk och mat som vi kjenner til. Det er ingen forskjell på hvordan vi gjør det i dag och hvordan det ble gjort i steinalderen for 10.000 år siden, bortsett fra utstyret!
Når fisken er saltet och tørket, skal den røykes. Dette gjøres i en røykovn, men i motsetning til varmrøyking, tennes det ikke bål under. Du tenner direkte på røykflisen, och det er kun denne røyken, ikke varmen, som tilbereder fisken. Prosessen kan ta opptil 12 timer eller mer.
En røykovn for kaldrøyking kan faktisk være ganske enkel, och det er ikke mangel på kreativitet når det kommer til hjemmelagde røykovner. Du kan se et par av dem nedenfor.
Når du kaldrøyker, skal temperaturen holdes under 27 grader, helst enda lavere, så det er ikke en teknikk som passer for en varm sommerdag, men for høst, vår och vinter er det en utmerket aktivitet.
Disse røykovnene gir det samme resultatet, men det er forskjell på hvor mye hjelp du får med oppgaven! De dyreste modellene har automatisk temperaturkontroll och kan tilføre røykflis etter behov, mens de billigste modellene, strengt tatt bare er en metallboks(!).
Alternativ til røykovn
Grill
Det er fullt mulig å røyke mat på en standard grill. Du kan enkelt legge røykflis eller røykbriketter på glørne eller kullet. For de med gassgrill, kan du pakke røykflisen i aluminiumsfolie. Det er også noen som legger røykflisen i en boks eller aluminiumsfolie selv på en kullgrill, alt etter hvor intens røyksmak man foretrekker. Røykflis kommer i ulike smaker. Skal du grille over en lengre periode, for eksempel mer enn 30 minutter, kan det være lurt å fukte flisen først. Husk at jo større flisbiter, jo lenger varer røykutviklingen.
Røykpistol
Hvis du har det travelt, eller kanskje ikke har tilgang til grill eller røykovn, kan du også tilføre røyksmak med røykaroma. Røykaroma selges i flaske och er i praksis kondensert røyk. Røyken er her ledet ut, filtrert och avkjølt. Resultatet er et røykdestillat som kan brukes til smakssetting i glasurer och marinader. Fordelen med denne metoden er at kreftfremkallende stoffer reduseres ved at de filtreres vekk.
Røykeskap
Hvis du vil kaldrøyke eller varmrøyke, finnes det forskjellige røykeskap, -kasser och kombinerte griller laget for dette. En kulegrill gjør jobben godt, och er du litt hendig kan du til och med bygge din egen røykinnretning. Noen bruker også en vanlig kjele på komfyren for å røyke. Ved varmrøyking utsetter du maten for røyk i kortere tid, men ved høyere temperatur. En liten røykboks er et enkelt sted å starte och tar minst plass. Røykbokser kan fyres med t-rød i brennerne under, men kan også settes direkte på glørne i grillen. De finnes i flere ulike størrelser.

Jag är redaktör på vildmarksutrustning.se där jag gillar att skriva om fiske- och vandringsutrustning.