När man ska på tälttur är det viktigt att vara väl förberedd. Vad man ska ha med sig beror på både vart man ska, vilken tid på året det är och hur länge man ska vara borta.
Här har vi sammanställt listor som kan vara till hjälp när du ska packa till tältturen.
Packlista till tälttur – grundläggande
- Tält
- Sovsäck
- Liggunderlag
- Kokutrustning
- Tändstickor/tändare
- Koppar, tallrikar och bestick
- Matlåda
- Termos
- Pannlampa
- Kniv
- Karta och kompass
- Första hjälpen-utrustning
- Toalettpapper
- Handduk/trasa
- Hushållspapper
- Soppåse
- Rep eller snöre
- Spade
- Presenning
- Extra tältpinnar och tältlinor
Packlista tälttur sommar
På sommaren är det oftast tillräckligt varmt för att man kan skippa en del av de varmaste kläderna och istället fokusera på lätta kläder. Myggmedel och solskyddskräm är också viktigt att komma ihåg.
- Lätt sovsäck
- Sandaler/skor som kan användas i vatten
- Badkläder
- Shorts
- T-shirts
- Lätt jacka/tröja
- Keps/solhatt
- Solglasögon
- Solskyddskräm
- Myggmedel/myggspray
Packlista tälttur vinter
På vintern blir det snabbt kallt att sova ute. Då är det viktigt med varma kläder och bra isolering. Vantar, mössa och en varm sovsäck får inte glömmas.
- Vintersovsäck
- Vintertält
- Tjockt liggunderlag/renskinn
- Vinterjacka
- Överdrags byxor
- Ullunderställ
- Ullstrumpor
- Mössa
- Vantar/handskar
- Damasker
- Tofflor/varma skor till tältet
- Termojacka
- Värme till kroppen, till exempel en värmeflaske
Packlista tälttur höst
Hösten kan bjuda på ostadigt väder och leriga stigar. Då är det viktigt att ha med utrustning som håller dig varm och torr.
- Regnkläder
- Gummistövlar
- Mössa
- Vantar
- Fleece
- Ullstrumpor
- Ullunderställ
- Gore-Tex-skor
- Damasker
- Några extra ombyten
Packlista tälttur vår
På våren är det ofta smältning och mycket vatten i terrängen. Dessutom kan det fortfarande vara kallt på natten.
- Varma kläder för kvällen/natten
- Ullunderställ
- Lätt sovsäck och ett bra liggunderlag
- Regnkläder
- Gore-Tex-skor eller stövlar
- Damasker
- Strumpor som passar i skorna och håller dig varm
Packlista tälttur med barn
När man ska på tur med barn är det några saker som kan vara bra att tänka på. Bland annat bör man kanske ha med leksaker eller något att underhålla sig med. Myggbett kan också upplevas som mer skrämmande för barn än vuxna.
- Extra ombyten
- Myggmedel anpassat för barn
- Solskyddskräm faktor 50
- Keps/hatt
- Leksaker
- Bok/ritblock
- Favoritnalle
- Favoritmat
- Vattenflaska
Packlista tälttur camping
Om man ska campa nära bilen kan man gärna ta med sig lite extra. Stormkök, campingstol och uppblåsbar madrass kan göra vistelsen mer bekväm.
- Stormkök
- Campingstolar
- Uppblåsbar madrass
- Extra gasflaskor till stormköket
- Kuddar
- Campingbord
- Trädgårdsmöbler
- Leksaker/spel
- Myggnät att täcka bordet med
- Myggfångare
- Större kylväska
- Duk
- Badminton/fotboll/frisbee
Packlista tälttur med hund
- Kom ihåg att hunden inte ska bära för mycket på turen. Max 25% av sin egen kroppsvikt är regeln. Vatten och mat till hunden måste man också komma ihåg.
- Halsband och koppel/lina
- Ryggsäck till hund
- Mat- och vattenskål
- Tillräckligt med foder och godis för hela turen
- Torrfoder och ev. burkmat
- Filt
- Ev. hundsockor vid mycket vandring
- Egen första hjälpen till hund vid längre turer
Bucketlist för tältning: Smarta packningstips
- Packa smart och lätt: Ta endast med det du behöver och välj lättviktsutrustning där det är möjligt. En tung ryggsäck gör vandringen mindre bekväm.
- Kontrollera väderprognoser: Undersök väderprognoserna noggrant innan du åker, så att du kan justera packlistan och kläderna därefter.
- Öva på att sätta upp tältet: Sätt upp tältet hemma innan turen, så att du är bekant med hur det fungerar. Detta sparar tid och frustration under turen.
- Mat: Planera måltider i förväg och packa mat som är lätt, näringsrik och enkel att tillaga. Kom ihåg att packa tillräckligt med snacks och energigivande mat.
- Vatten: Ha med tillräckligt med vatten och en plan för påfyllning längs vägen. En vattenreningslösning kan vara bra om du ska hämta vatten i naturen.
- Karta och kompass: Lär dig hur man navigerar med karta och kompass, och ha dessa lättillgängliga. En topografisk karta över området är nödvändig.
- Rätt packning: Packa ryggsäcken korrekt med tunga saker närmast ryggen och ofta använda föremål lättillgängliga. Använd packsäckar för att hålla saker torra och organiserade.
- Första hjälpen: Ha ett litet första hjälpen-kit lättillgängligt i ryggsäcken och se till att alla vet var det finns. Lär dig grundläggande första hjälpen före turen.
- Respektera naturen: Följ alltid principen “lämna inga spår”. Ta med allt skräp hem, var försiktig med användning av eld och visa hänsyn till djur och växtliv.
- Var förberedd: Var mentalt förberedd på utmaningar som dåligt väder, insekter, tunga ryggsäckar osv. Den rätta inställningen kan göra underverk på en krävande tur.
- Dela ansvar: Om ni är en grupp, dela ansvaret för gemensam utrustning som tält, stormkök osv. Detta sparar vikt och utrymme.
- Kom ihåg hygien: Ta med tandborste, handsprit, våtservetter osv. för att upprätthålla god hygien på turen. Det förhindrar sjukdom och obehag.
- Lär känna området: Studera kartor och läs på om området du ska besöka. Det ger trygghet och inspiration till turen.
- Tältplacering: Välj tältplats med omsorg. Leta efter jämnt underlag, lä för vind, närhet till vatten (men inte precis vid strandkanten) och undvik låga punkter där vatten kan samlas.
Ha kul! Kom ihåg att hela poängen med turen är att njuta av den. Ta pauser, njut av utsikten, ta bilder, lek och utforska. En positiv inställning smittar ofta av sig på resten av gruppen.
Att ge sig ut på en tälttur är verkligen något som borde finnas med på allas bucketlist. Det är ett fantastiskt sätt att komma nära naturen, utmana sig själv och skapa oförglömliga minnen. Oavsett om du är en erfaren friluftsentusiast eller en nybörjare som söker äventyr, så kan en tälttur erbjuda något för alla. Så packa ryggsäcken, schnöra på dig vandringskängorna och ge dig ut i vildmarken – du kommer inte att ångra det. En tälttur är definitivt en upplevelse att bocka av på din bucketlist!
Jag är redaktör på vildmarksutrustning.se där jag gillar att skriva om fiske- och vandringsutrustning.