Multifuelkök och Bensinkök – Bäst i Test 2024

Multibränslebrännare har blivit ett populärt val för friluftsliv tack vare sin flexibilitet och tillförlitlighet under varierande förhållanden. Men med ett växande utbud av modeller på marknaden kan det vara utmanande att välja den som passar dina behov bäst.

I detta omfattande jämförande test har vi granskat 10 av de mest populära multibränslebrännarna för att ta reda på vilka som utmärker sig.

Vi ger konkreta rekommendationer baserade på professionella tester så att du kan välja rätt modell för dina behov och budget. Läs testet och hitta din perfekta följeslagare på äventyr!

Multibrännare – Bäst i test

Primus Omnifuel

  • Bäst i test – Tillagningstid
  • Betyg 5 på Dagbladet
  • Betyg 5 hos Jakt&Fiske
  • Testvinnare på Klikk.no
Butik Pris Read more
1 599 kr Till butik
2 445 kr Till butik

Primus Omnifuel utsågs nästan till bäst i test i kategorin stormkök, men fick istället dela förstaplatsen i kategorin för tillagningstid med MSR WhisperLite.

Om du väljer att köpa Primus Omnifuel kommer du knappast att bli besviken, eftersom detta också är en fantastisk multibrännare som hanterar alla typer av bränsle: bensin, diesel, fotogen, gas och flygbränsle. Till skillnad från Optimus Polaris Optifuel måste du byta munstycke när du byter bränsle, och just detta faktum, och endast detta, gör att Dagbladet inte kan ge en 6:a i sitt test:

Mycket effektiv brännare. Snabbast i tillagningstid, men hade ingen vindskydd i paketet. Missar högsta betyget då man måste byta munstycke om man vill byta från fotogen till gas – och vice versa. Munstycken och verktyg för byte ingår.

Brännaren tar bensin, fotogen och gas som bränsle, men du måste byta munstycke när du vill byta.

Med en låg vikt på endast 350 g är detta en brännare som du enkelt kan ta med dig på långa expeditioner där varje gram räknas.

Med en koktid på bara 1 minut och 25 sekunder är detta den snabbaste brännaren för att koka kaffe i testet bland alla 25 brännare som har bedömts. Men det som utmärker sig här är hur snabb den är under blåsiga förhållanden, där den kokar vatten på bara 1 minut och 28 sekunder. Det är faktiskt helt ovanligt! Dock ingår inget vindskydd.

Extremt robust, mångsidig och pålitlig brännare för flytande bränslen och gas (munstycksbyte). Praktiskt med hål i kastrullstödet för fastmontering av munstycken som inte används. Plus för stäng-/regleringsventil på pumpen, samt precis effektreglering på brännaren. On/off-sida på flaskan som effektivt bränner rent hela systemet och jämnar ut trycket. Står stadigt och ger bra stöd för stora kastruller. Koncentrerad låga. Ger visst ljud. Driftsäker och enkel att underhålla. Effektiv vattenkokare och snösmältare. Stor, solid och praktisk förvaringspåse. En bottenstark allroundare och ett robust stycke friluftsutrustning.

MSR WhisperLite Universal

  • Betyg 5 på Dagbladet
  • Betyg 5 hos Jakt&Fiske
  • Betyg 5 hos Jeger.no
  • 2 min 10 sek tillagningstid
Butik Pris Read more
2 889 kr Till butik

Stormköket MSR WhisperLite är en utmärkt multibrännare som rekommenderas av Dagbladet, Jakt & Fiske och Jeger, vilka alla ger den betyget 5 i sina tester.

Mycket effektiv brännare. Stöd för gasbehållare upp/ned. Du måste dock byta munstycke när du skiftar bränsletyp, vilket kan vara en omständlig process.

Brännaren fungerar med bensin, fotogen och gas som bränslen, men det krävs ett munstycksbyte för att växla mellan dessa.

MSR WhisperLite är en av de snabbaste i testen när det gäller koktid, och kokar vatten för kaffet på bara 1 minut och 38 sekunder. Under vindförhållanden tar det något längre tid, men fortfarande snabbt med 2 minuter och 20 sekunder. En tystgående och effektiv brännare för både flytande bränslen och gas (munstycksbyte krävs). Lättanvänd, enkel, solid och driftsäker. Ger bra värmespridning för matlagning och brinner med en jämn och fin låga. Något oprecis effektreglering endast på bränsleflaskan – med fördröjd respons till brännaren. Bränsleslangen är något kort och stel. Praktiskt med rengöringsfunktion genom att skaka brännaren under vandring (nålen i munstycket skakas upp och ner). Effektiv snösmältare och testets snabbaste vattenkokare med låg förbrukning enligt våra mätningar.

Tidningen Jeger skriver att denna brännare är bäst på gas:

Men vid användning av gas, är det WhisperLite som levererar bäst resultat. Den har något bättre finjustering än Optimus när du använder gas som bränsle.

Optimus Polaris Optifuel

  • Bäst i test – mångsidig
  • Betyg 6 på Dagbladet
  • Testvinnare på Jakt&Fiske
  • 2 min 10 sek tillagningstid
Butik Pris Read more
Pris saknas Till butik
1 999 kr Till butik
2 495 kr Till butik

Denna multibrännare från Optimus är klart “bäst i test” i kategorin multibrännare.

Med betyg 6 hos Dagbladet och utsedd till testvinnare av Jakt & Fiske är detta en mycket populär brännare.

Mycket effektiv brännare. Stöd för gasbehållare upp och ned. Genialisk. Får toppbetyg eftersom du inte behöver byta munstycke när du skiftar från gas till paraffin – och tvärtom.

Optimus Polaris Optifuel hanterar alla typer av bränsle: bensin, gas, fotogen, diesel och flygbränsle. Den kokar snabbt vatten även under blåsiga förhållanden. I Dagbladets test kokade den vatten på 2 minuter och 10 sekunder under normala förhållanden, och på bara 2 minuter och 55 sekunder i blåsiga förhållanden. Det är mycket bra resultat, även om de flesta multibrännare i testet faktiskt är snabbare.

Trots detta är det det bästa valet i testet, inte minst för att denna brännare är så robust och mångsidig. Dagbladet framhåller att man inte behöver byta munstycke när man vill byta från gas till exempelvis fotogen, vilket annars är vanligt.

Användarvänlig, robust och kompakt brännare för både flytande bränslen och gas utan behov av munstyckesbyte! Funktionella, utfällbara stödben för bränsleflaska och gasbehållare upp/ned. Står stadigt och ger bra stöd för kastrullen. Plus för avstängningsventil på pumpen, och precis justeringspendel direkt på brännaren. Centrerad, kraftfull värme som lätt låter sig finjusteras. Effektiv vattenkokare. Driftsäker och lätt att underhålla. Ergonomisk hopfällning. Praktisk munstycksrensarmagnet. Ger visst ljud, men är trots det en mycket bra brännare med stort användningsområde.

MSR Dragonfly

  • Bra allroundare för matlagning
  • Toppbetyg från Jakt & Fiske
MSR Dragonfly
Butik Pris Read more
7 642 kr Till butik

MSR Dragonfly är en robust och pålitlig multifuelbrännare som fungerar med bensin, diesel och fotogen. Enligt Jakt & Fiskes test ger den god värmespridning, precisionslåga och bra avstånd till kastrullen, vilket gör den lämplig för matlagning. Jakt & Fiske utser den till “bäst för matlagning”.

Bra värmespridning, precisionslågreglering direkt på brännaren och lagom avstånd till kastrullen gör den lämplig för matlagning, men något trög vid enbart vattenkokning. Något slitna, men stora och stabila stödben för större kastruller. Kort och styv bränsleslang

Den har stora och stabila stödben som tål stora kastruller. Brännaren är dock inte den snabbaste på att koka vatten, vilket gör att den passar bättre för matlagning än enbart vattenkokning.

Enligt testresultaten har MSR Dragonfly bra effektreglering och kan smälta snö effektivt i stora mängder. Den har också tillräcklig kapacitet för mer avancerad matlagning.

MSR Dragonfly framstår som en robust och driftsäker brännare som klarar stora kastruller, har bra effektreglering och ganska hög effekt. Det gör den till en bra allroundare som smälter snö effektivt i stora kastruller men som också kan användas för mer avancerad matlagning. Brännaren är förhållandevis stor i nerpackat skick och inte den lättaste.

Brännaren är relativt stor när den är hopvikt och väger 400 gram. Den är därför inte den lättaste att ta med på utflykt.

Sammanfattningsvis framstår MSR Dragonfly som en robust stormköksbrännare för allroundbruk som klarar stora kastruller och passar bra för matlagning på utflykten. Den smälter snö och kokar vatten hyfsat, men är inte lika snabb som en ren vattenkokare. Fördelarna är bra effektreglering, driftsäkerhet och lämplighet för matlagning med stora kastruller. Nackdelarna är storleken när den är förvarad, vikten och något långsam vattenkokning.

Kovea Booster +1 Multifuel

  • Enkel allroundare för priset
  • 8/10 hos Tek.no
  • Betyg 5 hos Jakt&Fiske
Kovea Booster +1 Multifuel
Butik Pris Read more
7 642 kr Till butik

Kovea Booster +1 Multifuel är en solid och effektiv multifuelbrännare som får bra betyg i tester från Tek.no och Jakt&Fiske.

Här får den bra feedback för sin användarvänlighet och prestanda.

Gummierade ben, snabb uppkokning och inget dysbyte

Enligt specifikationerna väger Kovea Booster +1 Multifuel 428 gram, vilket är relativt lätt, men ingen lättvikt.

I testet hos Jakt&Fiske kokade den 1 liter vatten på 4 minuter och 10 sekunder, vilket väl är en bra tid för multifuelbrännare.

Brännaren fungerar alltså på både bensin och gas utan behov av dysbyte, vilket gör den mer praktisk att använda. Den har också vindskydd för att ge bättre prestanda i olika förhållanden.

Solid och robust brännare för både flytande bränsle och gas utan dysbyte. Lång, mjuk och flexibel slang. Flaskan ligger stadigt på integrerat stödben, vilket ger perfekt tillgång till regleringshjul. Gummierade fötter med bra grepp. Bra stöd för stora grytor. Driftsäker och pålitlig

Allt som allt verkar Kovea Booster +1 Multifuel vara en solid och användarvänlig multifuelbrännare lämplig för turer där man behöver laga mat eller värma vatten snabbt och effektivt. Testresultaten i trovärdiga tester tyder på att den ger bra valuta för pengarna.

MSR Whisperlite International

  • Tyst och lätt multifuelbrännare
  • Rekommenderas av Outsite.dk
MSR Whisperlite International
Butik Pris Read more
7 642 kr Till butik

MSR Whisperlite International är en klassisk multifuelbrännare för friluftsliv, särskilt uppskattad för sin tystnad. Detta är en brännare som inte förstör stämningen under dina äventyr.

Din tysta vän i Whisperlite-serien. Lättare och billigare än Universal

Med en vikt på endast 320 gram är den extremt lätt, vilket gör att den förtjänar en plats i ryggsäcken på längre turer där varje gram räknas. Samtidigt levererar den imponerande kokkraft och effektivitet tack vare MSRs avancerade brännarteknologi.

Enligt specifikationerna kan den koka 1 liter vatten på bara 3 och en halv minut. Det är snabbt! I tester hos det danska friluftsmagasinet Outsite framhävs Whisperlite-serien som en av de bästa multifuelbrännarna på marknaden.

En annan fördel är att den kan användas med bensin, diesel eller fotogen. Det innebär att du slipper besväret med att byta mellan olika gasbehållare. Fyll bara på bränslet i pumpflaskan och sätt igång.

Whisperlite International är tyst jämfört med många andra multifuelbrännare. Den skapar minimalt med oljud, så att du kan njuta av tystnaden och lugnet runt lägerelden. Perfekt för en mysig kväll utomhus.

Optimus Nova

  • Allroundbrännare
  • Testvinnare hos Jakt&Fiske
  • Testvinnare hos Utemagasinet
Optimus Nova
Butik Pris Read more
7 642 kr Till butik

Optimus Nova är en mångsidig och robust multifuelbrännare som passar bra för utflykter i skog och mark.

Med en vikt på 465 gram är den inte alltför tung att bära med sig. Samtidigt levererar Nova god kokkapacitet och effektivitet tack vare ett avancerat brännarhuvud.

Enligt experten Randulf Valle är Optimus Nova en robust brännare som kommer att göra nytta på utflykten, så länge man är medveten om några svagheter i konstruktionen.

Den framstår som relativt robust och om man känner till svagheterna med rengöringsnålen som kan fastna och ett bränslefilter som enligt min erfarenhet lättare täpper igen än många andra, så är det en brännare som kommer att göra nytta på utflykten som en allroundbrännare. Har den tjänat dig väl är sannolikheten stor för att den kommer att fortsätta med det

Samtidigt varnar Valle för användning av vissa kombinationer av bränsle och kärl, eftersom detta kan leda till farliga situationer. På den grunden rekommenderar han andra brännare framför Optimus Nova.

Men om jag var ute efter en ny brännare skulle jag välja en annan än denna, helt enkelt för att det är skrämmande med en brännare som kan bli så farlig med den aktuella kombinationen av kärl och bränsle

Sammanfattningsvis verkar Optimus Nova som en duglig allround multifuelbrännare för friluftsliv, men med vissa begränsningar och svagheter man bör vara medveten om. Den framstår dock inte som ett förstahandsval på grund av risk för potentiellt farliga situationer.

Primus Multifuel III

  • Enkel att använda
  • 7/10 i Utemagasinet
Primus Multifuel III
Butik Pris Read more
7 642 kr Till butik

Primus Multifuel III är en robust och pålitlig multifuelbrännare som är mycket enkel att använda, även om den inte är den lättaste att bära med sig.

Brännaren får beröm för att vara enkel att använda, med bra detaljer som spridaren och de extra munstyckena som är fästa på ett stativ. Detta gör det enkelt att byta munstycken utan att tappa bort dem.

Här är det kvalitet. Vi märker omedelbart att denna inte går sönder med det första

Även om Multifuel III inte är lika kraftfull som storebror Omnifuel, ger den god värme och kokar vatten på ungefär 4 minuter och 20 sekunder enligt testet. Testaren på Utemagasinet skulle dock hellre köpa Omnifuel om prisskillnaden inte var för stor.

Det måste vara stor prisskillnad mot Omnifuel för att vi skulle välja denna framför storebrodern Omnifuel

Sammanfattningsvis är Primus Multifuel III en robust och pålitlig multifuelbrännare. Den kanske inte är lika snabb och effektiv som andra, men den är enklast att använda enligt testet.

Spännande och innovativ brännare med regulator som blandar bensin med luft under mycket högt tryck, och därmed kan tändas utan förvärmning. Bränner också gas utan dysbyte

Soto Muka

  • Pålitlig liten brännare
  • Fem stjärnor hos Jakt & Fiske
Soto Muka
Butik Pris Read more
7 642 kr Till butik

Soto Muka är en pålitlig liten brännare med en vikt på endast 336 gram, vilket gör den lämplig för turer där varje gram räknas.

Enligt tester utförda av friluftsexperten Randulf Valle får Muka höga betyg för pålitlighet och funktionalitet, men fungerar bäst som vattenkokare och inte som förstahandsval för matlagning.

“Soto Muka har visat sig vara en pålitlig brännare som har fungerat utan fel under mer än tio år. Effektregleringen gör den inte till ett förstahandsval för matlagning eftersom det är svårt att få ned effekten tillräckligt mycket. Själva brännaren har extremt låg vikt, men den tunga pumpen och bränsleflaskan jämnar ut en del av viktskillnaden gentemot konkurrenterna,” säger friluftsexperten Randulf Valle.

Brännaren behöver inte traditionell förvärmning, vilket gör starten snabb och enkel. Den innovativa designen möjliggör direkt antändning så fort man börjar pumpa.

Muka går endast på flytande bränsle som bensin, inte gas. Men tack vare en smart ventillösning byter den snabbt och enkelt mellan olika bensintyper.

Effektregleringen hade kunnat vara bättre anpassad för matlagning eftersom det är svårt att få ned effekten tillräckligt. Valles mätningar visar också att effekten är lägre än vad tillverkaren uppger.

Brännaren har mycket höga CO-utsläpp vid användning av värmeväxlarkärl, vilket gör sådana kärl mindre lämpliga. Med platta kärl håller sig utsläppen på en acceptabel nivå.

Sammanfattningsvis framstår Soto Muka som ett spännande och innovativt alternativ i multifuel-klassen, som kombinerar låg vikt med användarvänlighet. Den har dock vissa begränsningar när det gäller effektreglering och CO-utsläpp. Ändå ett praktiskt val för äventyrslystna friluftsentusiaster på jakt efter en smidig multifuelbrännare.

Primus OmniLite TI

  • Lättviktsbrännare
  • Rekommenderas av Dagbladet
  • Får betyget 4 av 5 i test av Jakt&Fiske
Primus OmniLite TI
Butik Pris Read more
7 642 kr Till butik

OmniLite är en lättare lillebror till Omnifuel med lägre effekt och värme, men också lägre vikt. Den väger 230 gram, 125 gram mindre än Omnifuels 350 gram. Detta är alltså en brännare för gramjägaren som vill ha den välkända Primuskvaliteten.

Här ligger inte fokus på maxeffekt. Brännaren är mindre än Omnifuels, och därmed blir vikten lägre, den tar mindre plats i ryggsäcken och förbrukar mycket mindre bränsle.

Enligt tester från bland annat Dagbladet, Jakt&Fiske, Outsite och GrejGuide får OmniLite TI bra omdömen för sin låga vikt och kompakta storlek. Den är mindre och lättare än storebror OmniFuel.

Liknar Omnifuel men är mindre, lättare och har lägre effekt och förbrukning. Munstycken måste bytas vid byte av bränsle, operationen är dock snabb och enkel med medföljande pipset. Måttlig vattenkokare men bra för matlagning, inte den bästa för stora grytor. Liten och packvänlig allroundbrännare, driftsäker och pålitlig. Priset är dock lite högt

Brännaren kan använda många flytande bränslen, bland annat bensin, diesel, fotogen och flygbränsle. Detta ger stor flexibilitet på resan. Koktiden för 1 liter vatten anges till 2 minuter och 40 sekunder, något som bekräftas av Jakt&Fiskes test.

Primus är känt för hög kvalitet och OmniLite TI får beröm för att vara robust och driftsäker. Samtidigt påpekas ljudnivån som en nackdel av flera testare.

Sammanfattningsvis verkar OmniLite TI vara ett praktiskt och flexibelt alternativ för lättviktsturer, där man är beroende av en kompakt och pålitlig multifuelbrännare. Idealisk för soloäventyrare och små grupper.

Trangia Multifuel x2

  • Brännare för klassiska kökssystem
  • Högsta betyg i test hos Dagbladet
  • Rekommenderas av Outsite.dk
Trangia Multifuel x2
Butik Pris Read more
7 642 kr Till butik

Det klassiska stormköket Trangia säljs vanligtvis med spritbrännare eller gasbrännare, men det finns även en variant med multibrännare.

Denna version kallas Trangia Multifuel x2 och kan anslutas till bensin, diesel, fotogen, gas och sprit.

Trangia har fått högsta betyg i stormkökstest hos Dagbladet, även om testet inte var specifikt för multibrännare.

En fördel med Trangia multifuel är att den passar till alla Trangia köksset.

Vad man bör veta innan man köper en multifuelbrännare

Multifuelbrännare har blivit mycket populära bland friluftsentusiaster som vill ha ett flexibelt och tillförlitligt sätt att laga mat utomhus, oavsett årstid och temperatur. Här får du en introduktion till vad multifuelbrännare är och vad som är viktigt att tänka på inför ett eventuellt köp.

Vad är en multifuelbrännare?

En multifuelbrännare är en typ av stormkök som kan användas med både flytande bränsle och gas. Fördelen med detta är att brännaren fungerar bra på vinter- och höjdexpeditioner där vanlig gas inte alltid är lika optimal.

Konstruktionen av en multifuelbrännare skiljer sig från en vanlig gasbrännare genom att den har en egen pump för att sätta bränsletanken under tryck. På detta sätt pressas bränslet ut ur tanken och vidare genom rör eller slang till brännarhuvudet. Här värms bränslet upp och övergår till gasform innan det antänds med hjälp av ett munstycke.

För att multifuelbrännaren ska fungera måste den värmas upp före användning genom en egen uppvärmningsprocess. Detta är nödvändigt för att bränslet ska övergå till gasform. Uppvärmningen kräver lite övning och kan upplevas skrämmande för oerfarna användare. Men med rätt utbildning och försiktighet är processen problemfri.

En typisk multifuelbrännare är konstruerad så att de viktigaste delarna enkelt kan bytas ut eller repareras. Brännarna har vanligtvis solida ben eller fötter som gör att de står stadigt, och att stora kärl får bra stöd. Förutom gas kan brännarna användas med bränslen som bensin, paraffin och diesel. Detta ger stor flexibilitet på utflykten.

Multifuelbrännare lämpar sig särskilt bra för utflykter i kallt väder, i högfjället eller på expeditioner där tillgången till gas kan vara begränsad. De ger lång bränntid i förhållande till volymen på bränsletanken. Med en multifuelbrännare är du rustad för att laga varm mat och smälta snö, oberoende av de förhållanden du kan stöta på under färden.

Fördelar med multifuelbrännare

Multifuelbrännare har en rad fördelar som gör dem populära bland friluftsmänniskor:

– De ger lång brinntid i förhållande till bränsletankens volym. Med en liter bensin får du typiskt 8-10 timmars kontinuerlig drift. Detta eliminerar behovet av att bära med sig stora mängder gas.

– Brännarna fungerar bra i extrema temperaturer ner till -30 grader Celsius. Vanlig gas förlorar mycket av sin effekt i kallt väder.

– Du kan enkelt reparera brännaren själv med hjälp av medföljande verktyg och reservdelar. Detta är viktigt på långa turer där tillgång till verkstad är begränsad.

– De är mer miljövänliga än gasbrännare eftersom du kan återanvända bränsletanken. Du undviker att kasta stora mängder gasbehållare.

– Du har stor flexibilitet i valet av bränsle. De allra flesta multifuelbrännare kan eldas med både bensin, fotogen/eldningsolja, diesel och flygbränsle.

– Brännarna avger minimal lukt jämfört med att elda med ved eller sprit.

– Det är relativt enkelt att skaffa bränsle till multifuelbrännare, även på avlägsna destinationer.

För resor under extrema förhållanden, över lång tid eller på isolerade platser är en multifuelbrännare ett bra val för att säkerställa pålitlig matlagning och värme.

Nackdelar med multifuel brännare

Även om multifuel brännare har många fördelar finns det också några nackdelar man bör vara medveten om:

– De är dyra att köpa jämfört med gas- eller spritbrännare. Priserna startar typiskt på 2000 kr och uppåt.

– Brännarna kräver utbildning och träning innan de kan användas säkert. Förbränningsprocessen är mer komplicerad än på vissa andra brännare.

– Multifuel brännare avger mer buller än gasbrännare. De flesta modellerna har en hög ljudnivå.

– Du måste utföra regelbundet underhåll och rengöring för att brännaren ska fungera optimalt över tid.

– Det finns risk för läckage och olyckor vid felaktig påfyllning och förvaring av bränsle. Detta kräver extra försiktighet.

– Brännarna avger en viss lukt när du fyller på nytt bränsle och under nedsläckning.

– Brännarna upplevs av många som tekniskt krävande och “besvärliga” att använda jämfört med enklare alternativ.

– För oerfarna kan multifuel vara lite avancerat. Gör research och bedöm om fördelarna uppväger nackdelarna för din del.

Vilken typ av bränsle kan användas?

Multibränslebrännare kan använda flera olika flytande bränsletyper. De vanligaste är:

Rensad bensin – Detta ger den renaste förbränningen och rekommenderas därför för multibränslebrännare. Använd 4-takts alkylatbensin från bensinstationer. Undvik vanlig blyfri bensin som ger mycket sot.

Paraffin/eldningsolja – Billigare än bensin men kräver längre uppvärmningstid. Ger mer sot och lukt. Kan vara ett alternativ på sommarturer.

Diesel – Fungerar i multibränslebrännare men förbränningen blir något smutsigare.

Flygbränsle – Kan användas i vissa modeller, men kontrollera användarmanualen.

De flesta multibränslebrännare kräver att du byter munstycke på brännaren när du byter bränsletyp. Detta är en enkel process.

Kontrollera för vilka bränsletyper din modell är certifierad. Fyll också på bränsle utomhus i största möjliga mån för att undvika spill och läckage.

Säkerhet vid användning

Multifuelbrännare kräver extra försiktighet jämfört med gas- eller spritbrännare. Här är några viktiga säkerhetstips:

Läs bruksanvisningen noggrant och öva på att tända hemma innan du tar med brännaren på utflykten. Bli bekant med rutinerna.

Håll god avstånd till brännbart material som tältduk, sovsäckar eller kläder. Var extra försiktig vid uppvärmning.

Undvik att använda multifuelbrännaren inuti tältet på grund av stor risk för kolmonoxidförgiftning.

Fyll alltid bränsle utomhus, inte i närheten av öppen låga eller gnistor.

Ha ett släckningsmedel, brandsläckare e.d. tillgängligt vid eldning. Var beredd på att släcka eventuella lågor.

Förvara bränslet säkert och undvik spill. Kontrollera slangar och anslutningar för läckage.

Bli bekant med brännaren i säkra omgivningar före utflykten. Var noggrann med rutiner för påfyllning, förvaring och användning. Då är multifuelbrännare säkra att använda.

Alternativ till multifuel

Även om multifuelbrännare har sina fördelar, kan det också vara värt att överväga andra alternativ:

Gasbrännare

  • – Enkla att använda, kräver minimal träning
  • – Billigare att köpa
  • – Ljudlösa
  • – Begränsad brinntid per gasbehållare

Spritbrännare

  • – Inga pumpar eller bränslebehållare
  • – Använder lättantändligt bränsle som bioetanol eller rödsprit
  • – Billiga att använda
  • – Begränsad effekt och brinntid

Kvistbrännare med fast bränsle

  • – Använder ved, bark, kvistar osv. som bränsle
  • – Kräver mer utrymme och vikt
  • – Ger god värmeeffekt under lång tid
  • – Mer komplicerad installation

Överväg dina behov noga och jämför fördelar/nackdelar med de olika alternativen. För många kan en enklare lösning vara tillräcklig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen
Scroll to Top