När det kommer till vilken flugrulle som är bäst verkar det finnas lika många åsikter som det finns flugfiskare!
Detta kanske inte förvånar dig om du är en erfaren flugfiskare, för är det inte så med fiskare och deras utrustning?
Ändå var det svårare än jag trodde att hitta enighet kring vilka rullar som var bäst – och till vad. Kanske beror det på att flugrullar skiljer sig en del från hasprullar. De har en enklare design och det finns andra märken än för haspelfiske. Mycket handlar om rätt storlek, rätt användningsområde och hållbarhet.
Jag har dock gjort mitt bästa för att prata med återförsäljare och samla användarerfarenheter. Det här är ingen definitiv topplista, utan ska ses som inspiration inför din nästa flugrulle. Listan kommer att uppdateras allteftersom med nya tester och kunskaper. Håller du med eller inte? Dela gärna din åsikt i en kommentar nedan.
- Waterworks Lamson Liquid – Bäst för priset
- Scierra Traxxion – Bästa budgetvalet
- Guideline Fario LW – Flugrulle för öringfiske
- Greys Tail AW – Flugrulle för laxfiske
Flugrulle för nybörjare – Bäst i test
Waterworks Lamson Liquid
- Bäst för priset
- Rekommenderas av Lystfisk.dk
För ett pris som inte kommer att tömma din plånbok, erbjuder denna flugrulle ett antal funktioner som du kanske inte förväntar dig.
Det här är en trevlig rulle för nybörjare och du kommer förmodligen att vilja uppgradera från den billiga rullen till din första riktiga rulle. En rulle som är superallround, och som bland annat rekommenderas av den danska fiskebutiken Lystfisk.dk:
«Lite dyrare än flera av de verkligt billiga, men sedan har nybörjaren en rulle i riktigt många år. Tillverkad i gjuten aluminium, och med samma bromssystem som de mycket dyra rullarna från samma märke (samma broms som i “bäst för havsöring”) 100% förseglat bromssystem.»
Waterworks-rullens bromssystem är värt att notera. Det är patenterat av Waterworks-Lamson, känt för att kunna bromsa både hårt och “smooth”, beroende på behov.
Rullen är gjord av gjuten aluminium med polyuretanbeläggning, en kombination som ger en hållbar och tålig produkt som klarar både salt och smuts. För priset skulle du ha svårt att hitta en annan rulle på marknaden med så många “Made in USA”-komponenter.
När det kommer till specifikationer har Liquid-rullen en stor arborspole och väger mellan 119 gram (för den minsta modellen) och 232 gram (för den största modellen). Den klarar allt från klass 2-4 till klass 8-10 och har en linkapacitet från 100 yards (med 20# lina) upp till 250 yards (med 30# lina), beroende på modell.
Flugrulle för öring – Bäst i test
Guideline Vosso
- Mest populär på Prisjakt.no
Guideline Vosso är en robust och avancerad flugrulle, skräddarsydd för fiskare som siktar på större fiskar som lax och havsöring.
Vosso är just nu (2023) mest populär på pristjänsten Prisjakt, så detta är en populär flugrulle.
Konstruktionen av Vosso inkluderar en helt invändig ram som är designad för att förhindra att skjutlinan fastnar mellan höljet och spolen. Denna funktion kan vara en livräddare i situationer där varje millimeter lina räknas.
Rullens bromssystem är tillverkat av karbon och rostfria diskar, vilket gör det mycket motståndskraftigt mot påverkan av temperatur, fukt och smuts. Bromsen justeras med ett stort infällt bromshjul vilket gör det enkelt att finjustera bromsen efter behov.
Rullarna finns i flera storlekar, som är anpassade för olika typer av fiske och spön. De mindre rullarna är idealiska för enkel- och lätta switchspön, medan de större modellerna är avsedda för kraftfullare fiske med tvåhandsspön. De största rullarna är speciellt avsedda för det tyngsta fisket med 15/16 fots spön, samt fiske efter tropiska arter som tarpon och GT.
Varje rulle väger mellan 198g och 245g, beroende på modell, och har en linkapacitet från 150m till 300m med 20lb Dacron.
Guideline Fario LW
- Flugrulle för öringfiske
Detta är den första flugrullen från Guideline, gjord speciellt för öringfiske. Rullen är lätt, modern, pålitlig och robust, designad med seriösa öringfiskare i åtanke.
Rullen har en solid konstruktion utan onödig vikt, liknande den som finns på Guidelines Vossorullar, men till ett mer rimligt pris och med ett smalare utseende.
Guideline Fario är en populär rulle i Norge, där den just nu sommaren 2023 är topp 3 på Prisjakt. Rullen rekommenderas även av Fluefiske.no:
«Guidelines Fario LW är utmärkt för öringfiske. Här får du en mjuk broms och en lätt rulle vilket ger dig en snabb invevning. Bromssystemet är vattentätt, samtidigt som det är tillräckligt kraftfullt för att trötta ut och sakta ner fångsten. Detta är en modell som kommer i olika storlekar, och kan därför användas i olika viktklasser. Se bara till att du köper rätt rulle till ditt spö»
Det finns en liten tafshållare under spolhuset som förhindrar att fiskelinan snor in sig i rullen under transport eller förvaring.
Rullen har ett vattentätt och förseglat bromssystem med grafit/stålskivor. Bromsen kan justeras 360°, och ger ett maximalt motstånd på 1,3 kg för #24 och #46 modellerna, vilket är mer än tillräckligt för öringfiske. Modellen #68 har en kraftigare broms på upp till 2 kg, lämplig för öring, havsöring och laxfiske.
Greys Fin #3
- Bästsäljare på Skittfiske.no
Greys Fin #3/4 är en högkvalitativ flugrulle tillverkad av robust pressgjuten aluminium, ett material känt för sin hållbarhet.
Till ett pris på under 1000 SEK får du mycket för pengarna här och denna rulle är just nu, sommaren 2023, en storsäljare på Skittfiske.no.
Denna speciella flugrulle är en del av Grays Fin-serien, som är den första serien i den nya Grays-rullefamiljen. Denna modell har en vacker och unik flerfärgad finish, som är resultatet av två unika maskinprocesser.
Flugrullen är utrustad med en Rulon-skivbroms, känd för låg friktion och hög slitstyrka, vilket säkerställer en smidig och solid broms. Den har också möjlighet att enkelt växla mellan vänster och höger vevriktning, vilket ger flexibilitet för olika användare.
En av de mest framträdande egenskaperna är den stora spolen (large arbor), som gör att du snabbt kan hämta in linan och som ger optimal förvaring av fluglinan. Den helt slutna spolramen hindrar fluglinan från att komma ut, vilket kan vara ett problem med vissa andra modeller.
Flugrulle för lax – Bäst i test
Greys Tail AW #9/10
- Bästsäljare på Skittfiske.no
Greys Tail AW #9/10 är en flugrulle inriktad på laxfiske. Det är en av de mest populära flugrullarna på Skittfiske.no. Designad för användning i floder, bäckar och sjöar, är Greys Tail perfekt för att fiska olika typer av fiskar som öring och andra lokala rovfiskar. Den stora spolen ger snabbt linintag, och de stora öppningarna i designen gör att linan torkar snabbt.
Denna rulle har en speciell ytbehandling som gör den motståndskraftig mot korrosion, vilket innebär att den kan användas i saltvatten utan att rosta. Den har även ett avancerat bromssystem av kolfiber som ger ett jämnt och stabilt motstånd, vilket är viktigt när man försöker landa en fisk.
Greys Tail AW #9/10 är designad med en stor spole, som hjälper till att snabbt hämta in linan. Den levereras med en väska för säker förvaring och transport.
Denna flugrulle kan hålla en stor mängd fiskelina och har en maximal bromskraft på 6 kg, vilket betyder att den kan hjälpa dig att landa även den tuffaste fisken. Den är justerbar för både höger- och vänsterhänta sportfiskare, och har en storlek som är perfekt för en mängd olika fiskeförhållanden.
Nautilus NV-G
- Bäst för tropiskt saltvattensfiske
- Rekommenderas av Lystfisk.dk
En klassisk flugrulle för lax och andra stora fiskar, från det legendariska märket Nautilus, grundat 1996 i södra Florida och Florida Keys, känt som ursprunget till modernt saltvattensflugfiske.
Nautilus NV-G är en rulle som representerar det ultimata inom maximal bromskraft och snabb invevningshastighet. Rullen har ett av de starkaste bromssystemen i världen. Dess prisbelönta NV-CCF bromssystem kombinerar bromsskivor av kork och karbon för att skapa ett extremt starkt bromssystem som inte har de typiska uppstartsproblemen som billigare bromssystem.
«Högkvalitativt aluminium som är CNC-fräst. Ett av de absolut starkaste och stabilaste bromssystemen. Förseglat system. Kan rymma tillräckligt med backing för laxfiske»
Nautilus NV-G har också Über Arbor-spolar, som ger den snabbaste invevningshastigheten i sin storlek, och en patenterad spoldesign som säkerställer att det finns luft under backingen, så den torkar upp till 14 gånger snabbare än traditionella konstruktioner. Hjulet är CNC-fräst av den bästa 6061-kvaliteten som finns tillgänglig. Allt detta bidrar till att göra Nautilus NV-G till en idealisk rulle för att stoppa stora fiskar, oavsett om det är en havsöring vid kusten, en lax i floden eller en stor jättetrevally i söder.
«Detta är förmodligen en av de bättre man kan få tag på för tropiskt saltvattenfiske med behov av plats för mycket backing»
Värt att veta om att köpa flugrullar
Flugfiske är en mycket speciell upplevelse. En typ av fiske där du kommer väldigt nära naturen, vattnet och fisken. Vissa kanske anser att det är en konstform eller till och med ett sätt att leva.
Jag har otaliga härliga fiskeupplevelser med flugutrustningen. Flugfiske är och förblir något alldeles speciellt!
Oavsett hur många högflygande ord vi kan hitta om den här typen av fiske så behöver vi fortfarande spö och rulle, precis som med andra typer av fiske.
Men vad är viktigt att veta när man köper en flugrulle?
Vad är en flugrulle och varför är den viktig för flugfiske?
En flugrulle är en viktig del av flugfiskeutrustningen, men det gäller ju alla rullar för fiske.
Ändå är rullen för flugfiske kanske viktigare, då de fiskerullar som används för flugfiske är utan vev. Det gör att man vevar på själva trumman och därmed har exakt kontakt med lina och fisk.
Flugrullar är vanligtvis något dyrare än vanliga rullar av samma anledning. Kvaliteten måste vara bättre här, eftersom det inte går att gömma sig.
När det kommer till flugrullar är de mest dominerande idag de så kallade “Large Arbor”-typerna. Detta gör att spoldiametern är relativt stor, vilket har sina fördelar.
«Vi brukar uppleva att en större omkrets på trumman ger mindre minne, och därför kommer detta också att ge dig en snyggare och rakare lina. En större omkrets kan också säkerställa en bättre utväxling»
Vilken flugrulle ska du välja?
När du väljer flugrulle är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer, bland annat vad du vill fiska efter, hur erfaren du är och vilken viktklass du behöver.
«En flugrulle är som sagt utvecklad för ett specifikt användningsområde, och därför kommer den bästa flugrullen för inlandsfiske inte att vara den bästa rullen för flugfiske i älvar och bäckar»
När det kommer till erfarenhet är rådet tydligt – som nybörjare är det ingen idé att köpa en dyr rulle. Hitta en rulle i den mer överkomliga änden av skalan och börja med det. Det går att hitta billiga flugrullar. I testet ovan är den billigaste rullen jag rekommenderar från Okuma, till ett pris av endast 400-500 SEK. Detta är förmodligen i den billigare änden av vad du kommer att vara nöjd med lite längre tid.
«Själva flugrullen behöver inte vara något speciellt. För 500 kr får du en flugrulle, som du kan ha glädje av i många år»
Det viktigaste är att du väljer en flugrulle som passar din fiskestil och ditt spö. Detta är viktigt med haspelrullar också, men ännu viktigare med flugrullar.
När det kommer till viktklass används ett standardiserat system som kallas “AFTM” (American Fishing Tackle Manufacturers) för flugspön och rullarna klassas med samma system utifrån vilket spö de ska användas med.
I butiken är detta bara markerat som # och sedan numret. #3-4 motsvarar alltså AFTM klass 3-4.
- Klass 1 och 2 är så lätta att de sällan används i praktiken.
- Klass 3 och 4 är för lätt torrflugfiske i sjöar, åar och vattendrag efter röding och mindre öring.
- Klass 5 är bra för torrflugor och lätta våtflugor i sjöar, åar och vattendrag för öring och abborre.
- Klass 6 och 7 är bra för både floder, sjöar och vid kusten. Våta och torra flugor. Bra för öring i alla klasser och vatten. Detta är “allround”-klassen.
- Klass 8 och 9 är bra för kusten i blåsiga förhållanden, liksom för de tunga fiskarna i älven, bäcken och sjön. Stor öring, gädda och lax kan hanteras med denna utrustning.
- Klass 10 är på den tunga sidan och är ofta tvåhandsspön. Spön i denna klass är vanligtvis avsedda för riktat laxfiske i älvar.
- Klass 11 och 12 ses sällan i Skandinavien, men används ofta för tropiskt havsfiske.
«För lätt och vanligt insjöfiske är klasserna 2/3/4, 3/4/5 och 4/5/6 lämpliga. Det är flugrullar som bland annat används för att fånga öring»
När det kommer till sötvatten eller saltvatten kommer materialen som rullen är gjord av att spela stor roll.
«Om du ska fiska större fisk är det viktigt att rullen har en broms som kan hjälpa till att trötta ut fisken. Men om du fiskar mindre fisk kommer detta inte att vara lika viktigt»
Hur mycket kostar en flugrulle?
Priset på en flugrulle kan variera beroende på flera faktorer, bland annat materialval och tillverkningsmetod.
Du kan få de billigaste rullarna för under 1 000 SEK, medan de dyraste kan kosta upp till 5 000 SEK. Det är alltså stor variation i pris.
Generellt sett är flugrullar gjorda av ett stycke aluminium i en CNC-maskin den dyraste typen, medan flugrullar i plast är billigare men ömtåligare och inte av samma kvalitet.
Det som sticker ut är då framför allt materialvalet och produktionssättet.
Jag är redaktör på vildmarksutrustning.se där jag gillar att skriva om fiske- och vandringsutrustning.