Oavsett om du är en ivrig friluftsentusiast eller bara gillar att umgås i naturen, är ett bra stormkök eller multibrännare ett viktigt verktyg att ha med sig på resan.
Med en effektiv och pålitlig spis kan du laga läckra måltider, koka vatten och hålla dig varm, oavsett vart ditt äventyr leder dig.
I den här artikeln kommer vi att presentera de bästa alternativen på marknaden, baserade på noggranna tester och recensioner, så att du kan hitta det perfekta valet för dina behov och preferenser.
Vi anser att de bästa stormköken är:
Stormkök
Multibrännare och gasbrännare
- Optimus Polaris Optifuel – bäst i test
- Jetboil Flash – snabbaste gasbrännaren
- MSR Whisperlite – snabbaste multibrännaren
Topp 3 stormkök
Optimus Polaris Optifuel
Bäst i test – Multibrännare
- Betyg 6 på Dagbladet
- Testvinnare på Jakt&Fiske
- 2 min 10 sek tillagningstid
Primus Primetech
Bäst i test – Stormkök
- Betyg 6 på Dagbladet
- 2 min 10 sek tillagningstid
Trangia 25-4 UL
Bäst i test – Budget
- Betyg 5 på Dagbladet
- 2 min 18 sek tillagningstid
Stormkök – Bäst i test
Trangia 25-4 UL
- Betyg 5 på Dagbladet
- Bäst i test – Mest för pengarna
- 2 min 18 sek tillagningstid
Svensk kvalitet. Trangia är det klassiska stormköket som du hittar i många stugor och som är älskat av friluftsentusiaster världen över. Sedan 1925 har Trangia tillverkats i Sverige och fortsätter att göra det.
Det här är stormköket för dig som vill ha något enkelt och pålitligt som håller i många år.
Förutom en brännare (gas eller sprit) får du 2 kokkärl, en stekpanna och en kaffekanna, allt i ultralätt aluminium.
Vikten på hela setet är 1075 g + 180 g, så detta är inte det lättaste setet i testet, men här får du även all utrustning du behöver. Lättare alternativ som Primus Primetech Spisset saknar till exempel en stekpanna.
Betyg 5 i Dagbladet
Trangia fick betyget 5 i betyg av Dagbladet, där tillagningstiden med gas endast var 2 minuter och 18 sekunder, vilket är mycket bra.
Tillagningstiden med vind var dock över 10 minuter, så detta kanske inte är det bästa valet för tuffa förhållanden.
Dagbladet rekommenderar att du köper modellen med gasbrännare.
Trangia fungerar mest effektivt med gasbrännare. Gasbrännaren måste köpas separat till stormköket med rödsprit. Gasbrännaren passar till både 25-UL och 27-UL, men inte till miniköket. Till höger på bilden ser du multifuelbrännaren som passar till stormköket
Primus Primetech
- Bäst i test – Stormkök
- Betyg 6 på Dagbladet
- 2 min 10 sek tillagningstid
Primus Primetech Stove Set är bäst i test med betyg 6 enligt Dagbladet och erbjuder en överlägsen snabb tillagningstid, där den imponerar med sin förmåga att laga nästan lika snabbt i vind som utan. Det är unikt för denna typ av stormkök.
Ett kompakt stormkök med gasbrännare som fungerar mycket bra, är lätt att använda och tål vind. Saknar dock stekpanna. Ett stormkök som klarar av “storm”.
Med en vikt på endast 727 gram är Primetech Stove Set ett lätt och kompakt stormkök, som ändå har all utrustning du behöver för din resa, inklusive en brännare och 2 kastruller. Dock ingår ingen stekpanna.
Tillagningstiden är imponerande, endast 2 minuter och 10 sekunder i Dagbladets test utan vind. Detta är ett av de snabbaste stormköken på marknaden, och ännu mer imponerande är hur väl Primus presterar under blåsiga förhållanden. Här ökar tillagningstiden bara med 30 sekunder vid vind (2 minuter och 40 sekunder totalt).
Det är en stor fördel när man ska laga mat under utmanande väderförhållanden i fjällen, och något som är mycket ovanligt för ett stormkök av denna typ som vanligtvis inte klarar sig bra i vind. Som jämförelse tog det Trangia mer än 10 minuter att koka vatten i vind i Dagbladets test.
Primetech Stove Set har en inbyggd tändare för snabb tändning.
Eagle Stormy
- Betyg 5 på Dagbladet
- 2 min 17 sek tillagningstid
Denna multibrännare från Optimus är klart “bäst i test” i kategorin multibrännare.
Med betyg 6 hos Dagbladet och utsedd till testvinnare av Jakt & Fiske är detta en mycket populär brännare.
Mycket effektiv brännare. Stöd för gasbehållare upp och ned. Genialisk. Får toppbetyg eftersom du inte behöver byta munstycke när du skiftar från gas till paraffin – och tvärtom.
Optimus Polaris Optifuel hanterar alla typer av bränsle: bensin, gas, fotogen, diesel och flygbränsle. Den kokar snabbt vatten även under blåsiga förhållanden. I Dagbladets test kokade den vatten på 2 minuter och 10 sekunder under normala förhållanden, och på bara 2 minuter och 55 sekunder i blåsiga förhållanden. Det är mycket bra resultat, även om de flesta multibrännare i testet faktiskt är snabbare.
Trots detta är det det bästa valet i testet, inte minst för att denna brännare är så robust och mångsidig. Dagbladet framhåller att man inte behöver byta munstycke när man vill byta från gas till exempelvis fotogen, vilket annars är vanligt.
Användarvänlig, robust och kompakt brännare för både flytande bränslen och gas utan behov av munstyckesbyte! Funktionella, utfällbara stödben för bränsleflaska och gasbehållare upp/ned. Står stadigt och ger bra stöd för kastrullen. Plus för avstängningsventil på pumpen, och precis justeringspendel direkt på brännaren. Centrerad, kraftfull värme som lätt låter sig finjusteras. Effektiv vattenkokare. Driftsäker och lätt att underhålla. Ergonomisk hopfällning. Praktisk munstycksrensarmagnet. Ger visst ljud, men är trots det en mycket bra brännare med stort användningsområde.
MSR WhisperLite Universal
- Betyg 5 på Dagbladet
- Betyg 5 hos Jakt&Fiske
- Betyg 5 hos Jeger.no
- 2 min 10 sek tillagningstid
Stormköket MSR WhisperLite är en utmärkt multibrännare som rekommenderas av Dagbladet, Jakt & Fiske och Jeger, vilka alla ger den betyget 5 i sina tester.
Mycket effektiv brännare. Stöd för gasbehållare upp/ned. Du måste dock byta munstycke när du skiftar bränsletyp, vilket kan vara en omständlig process.
Brännaren fungerar med bensin, fotogen och gas som bränslen, men det krävs ett munstycksbyte för att växla mellan dessa.
MSR WhisperLite är en av de snabbaste i testen när det gäller koktid, och kokar vatten för kaffet på bara 1 minut och 38 sekunder. Under vindförhållanden tar det något längre tid, men fortfarande snabbt med 2 minuter och 20 sekunder. En tystgående och effektiv brännare för både flytande bränslen och gas (munstycksbyte krävs). Lättanvänd, enkel, solid och driftsäker. Ger bra värmespridning för matlagning och brinner med en jämn och fin låga. Något oprecis effektreglering endast på bränsleflaskan – med fördröjd respons till brännaren. Bränsleslangen är något kort och stel. Praktiskt med rengöringsfunktion genom att skaka brännaren under vandring (nålen i munstycket skakas upp och ner). Effektiv snösmältare och testets snabbaste vattenkokare med låg förbrukning enligt våra mätningar.
Tidningen Jeger skriver att denna brännare är bäst på gas:
Primus Omnifuel
- Bäst i test – Tillagningstid
- Betyg 5 på Dagbladet
- Betyg 5 hos Jakt&Fiske
- Testvinnare på Klikk.no
Butik | Pris | Read more |
---|---|---|
1 599 kr | Till butik | |
2 445 kr | Till butik |
Primus Omnifuel utsågs nästan till bäst i test i kategorin stormkök, men fick istället dela förstaplatsen i kategorin för tillagningstid med MSR WhisperLite.
Om du väljer att köpa Primus Omnifuel kommer du knappast att bli besviken, eftersom detta också är en fantastisk multibrännare som hanterar alla typer av bränsle: bensin, diesel, fotogen, gas och flygbränsle. Till skillnad från Optimus Polaris Optifuel måste du byta munstycke när du byter bränsle, och just detta faktum, och endast detta, gör att Dagbladet inte kan ge en 6:a i sitt test:
Brännaren tar bensin, fotogen och gas som bränsle, men du måste byta munstycke när du vill byta.
Med en låg vikt på endast 350 g är detta en brännare som du enkelt kan ta med dig på långa expeditioner där varje gram räknas.
Med en koktid på bara 1 minut och 25 sekunder är detta den snabbaste brännaren för att koka kaffe i testet bland alla 25 brännare som har bedömts. Men det som utmärker sig här är hur snabb den är under blåsiga förhållanden, där den kokar vatten på bara 1 minut och 28 sekunder. Det är faktiskt helt ovanligt! Dock ingår inget vindskydd.
Extremt robust, mångsidig och pålitlig brännare för flytande bränslen och gas (munstycksbyte). Praktiskt med hål i kastrullstödet för fastmontering av munstycken som inte används. Plus för stäng-/regleringsventil på pumpen, samt precis effektreglering på brännaren. On/off-sida på flaskan som effektivt bränner rent hela systemet och jämnar ut trycket. Står stadigt och ger bra stöd för stora kastruller. Koncentrerad låga. Ger visst ljud. Driftsäker och enkel att underhålla. Effektiv vattenkokare och snösmältare. Stor, solid och praktisk förvaringspåse. En bottenstark allroundare och ett robust stycke friluftsutrustning.
Jetboil Flash
- Betyg 6 hos Dagbladet – Bäst i test
- 1 min 40 sek tillagningstid
Butik | Pris | Read more |
---|---|---|
1 289 kr | Till butik |
Den sista rekommenderade brännaren är Jetboil Flash, en högeffektiv gasbrännare med panna som får betyg 6 hos Dagbladet, och utmärker sig med sina snabba tillagningstider och praktiska funktioner.
Den sista rekommenderade brännaren är Jetboil Flash, en högeffektiv gasbrännare med inbyggd panna som får betyg 6 hos Dagbladet. Den utmärker sig med sina snabba tillagningstider och praktiska funktioner.
Jetboil har allt du behöver, och du kan packa allt i kastrullen, som rymmer en liter.
Med en imponerande koktid på bara 1 minut och 40 sekunder under normala förhållanden, och 1 minut och 53 sekunder i blåsiga förhållanden, är Jetboil Flash en av de snabbaste gasbrännarna på marknaden. Den väger 400 gram, vilket gör den till ett lätt och portabelt alternativ för friluftsentusiaster.
Jetboil Flash är speciellt designad för gas som bränsle. Den integrerade pannan gör det enkelt att värma vatten eller tillaga en måltid snabbt och effektivt. Den inbyggda tändaren underlättar tändning av brännaren, och det integrerade vindskyddet säkerställer att lågan förblir stabil och stark även under blåsiga förhållanden.
Dagbladet berömmer Jetboil Flash för dess höga prestanda och användarvänlighet, och rekommenderar den starkt som ett utmärkt val för friluftsentusiaster som söker en lätt och effektiv gasbrännare med panna.
Testresultat – Tabell
Namn | Typ | Testresultat | Bränsle | Vikt | Koktid | Koktid med vind | Tändare | Vindskydd |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
360 Grader: Furno spis och grytset | Gasspis för utflykt | Betyg 4 hos Dagbladet | Gas | 358 g | 2 min 20 sek | Nej | Nej | |
Biltema | Fältkök med brännare | Betyg 3 hos Dagbladet | Rödsprit | 900 gram | 12 min | Mer än tio min | Nej | Ja, inbyggd |
Eagle FMS 105 | Brännare | Betyg 5 hos Dagbladet | Gas | 220 g | 2 min 14 sek | Ja | Nej | |
Eagle Stormy | Fältkök med gasbrännare | Betyg 5 hos Dagbladet | Gas och Rödsprit | 995 g + 180 g | 2 min 17 sek / 7 min och 20 sek | Mer än tio min | Nej | Ja, inbyggd |
Edelrid KIRO TI | Gasbrännare | Betyg 6 hos Dagbladet | Gas | 69 g | 1 min | Nej | Nej | |
Jetboil Flash | Gasbrännare med kanna | Betyg 6 hos Dagbladet | Gas | 400 g | 1 min 40 sek | 1 min 53 sek | Ja, inbyggd | Ja, inbyggd |
JetBoil Minimo Carbon | Gasbrännare med kanna | Betyg 6 hos Dagbladet | Gas | 415 g | 1 min 44 sek | Ja, inbyggd | Ja, inbyggd | |
Koyoba utflyktskök | Fältkök med brännare | Betyg 4 hos Dagbladet | Rödsprit | Inte angivet | 10 min | Mer än tio min | Nej | Ja, inbyggd |
Kovea Booster +1 Multifuel | Multibrännare | Betyg 5 hos Jakt&Fiske (“Bästa köp”) | Bensin och Gas | 428 g | – | – | Nej | Ja |
MSR Dragonfly | Multibrännare | Betyg 5 hos Jakt&Fiske (“Bäst för matlagning”) | Bensin, Diesel och Kerosin | 400 g | – | – | Nej | Ja |
MSR Windburner Combo 2,5 liter Suce gryta | Gasbrännare för utflyktskök | Betyg 6 hos Dagbladet | Gas | 780 g | 4 min 4 sek | Nej | Ja, inbyggd | |
MSR Windburner Personal | Gasbrännare med kanna | Betyg 5 hos Dagbladet | Gas | 432 g | 2 min 40 sek | Nej | Ja, inbyggd | |
MSR WisperLite Universal | Multibrännare | Betyg 5 hos Dagbladet, Betyg 5 hos Jakt&Fiske, Betyg 5 hos Klikk.no, Betyg 5 hos Jeger | Bensin, Kerosin och Gas | 326/549 g | 1 min 38 sek | 2 min 20 sek | Nej | Ja |
Optimus Nova | Multibrännare | Betyg 4 hos Jakt&Fiske, Betyg 5 hos Klikk.no | Bensin, Kerosin och Diesel | 465 g | – | – | Nej | Ja |
Optimus Polaris Optifuel | Multibrännare | Betyg 6 hos Dagbladet, Testsegrare hos Jakt&Fiske, Rekommenderad av Jeger | Bensin, Gas, Kerosin, Diesel och Flygbränsle | 475 g | 2 min 10 sek | 2 min 55 sek | Nej | Ja |
Primus Essential Trail Kit | Gasbrännare för utflyktskök | Betyg 4 hos Dagbladet | Gas | 382 gram | 3 min 25 sek | 3 min 25 sek | Nej | Nej |
Primus Firestick Spis | Gasbrännare | Betyg 5 hos Dagbladet | Gas | 98 g | 1 min 55 sek | 2 min 35 sek | Nej | Ja, inbyggd |
Primus Lite + | Gasbrännare med kanna | Betyg 4 hos Dagbladet | Gas | 390 g | 2 min 25 sek | Ja, inbyggd | Ja, inbyggd | |
Primus Omnifuel | Multibrännare | Betyg 5 hos Dagbladet, Betyg 5 hos Jakt&Fiske, Testsegrare hos Klikk.no | Bensin, Diesel, Kerosin, Gas och Flygbränsle | 350 g | 1 min 25 sek | 1 min 28 sek | Nej | Nej |
Primus Primetech Stove Set | Fältkök med gasbrännare | Betyg 6 hos Dagbladet | Gas | 727 g | 2 min 10 sek | 2 min 40 sek | Ja | Ja, inbyggd |
Solo Spis Titan | Fältkök med vedbrännare | Trä och Biomassa | 505 g + 375 g | 4 min 30 sek | – | |||
Soto Stormbreaker | Multibrännare | Betyg 6 hos Dagbladet, Betyg 5 hos Jakt&Fiske | Bensin, Miljövänlig bensin och Gas | 448 g | 1 min 59 sek | Nej | Nej | |
Trangia 25-4 UL | Fältkök med multibrännare | Betyg 5 hos Dagbladet | Gas och Rödsprit | 1075 g + 180 g | 2 min 18 sek / 12 min | Mer än tio min | Nej | Ja, inbyggd |
Värt att veta om att köpa stormkök
Vad är ett stormkök?
Ett stormkök är en matlagningsenhet för att laga mat utomhus. Det är designat för att vara enkelt att använda och bära med sig, så du kan laga mat eller brygga kaffe var du än är.
Vad är skillnaden mellan stormkök, gasbrännare och primus?
Ett stormkök är en komplett enhet för utomhuslagning, som ofta inkluderar en kastrull, stekpanna och brännare. De är mycket kompakta och smidiga att ta med på utflykten. Klassiska exempel är Trangia.
Gasbrännare och multibränslebrännare är fristående brännare som kan anslutas till olika typer av bränsle, till exempel gas eller bensin. De är enkla att använda, men du måste komma ihåg att ta med egen kastrull och stekpanna. Vissa brännare som Jetboil säljs med en kastrull.
Primus är egentligen bara ett märkesnamn, men många använder det som ett generellt begrepp för alla typer av brännare och stormkök.
Vilket stormkök är bäst?
Detta beror på vilka behov du har och hur mycket du är villig att investera. I vårt test så bedömde vi över 20 stormkök och märkena Primus, Optimus, Trangia, Eagle och MRS kom ut bäst. Du kan läsa mer om de individuella brännarna och stormköken ovan. De skiljer sig åt i design, pris och rekommenderad användning, så du hittar förmodligen ett som passar dig.
Hur tänder man ett stormkök?
Först måste du fylla brännaren med rätt typ av bränsle. Använder du gas måste du koppla bort burken och om du använder tändvätska fyller du brännaren. Tänd sedan brännaren och ställ kastrullen eller stekpannan ovanpå. Justera lågan efter behov och kom ihåg att följa bruksanvisningen för ditt specifika stormkök. Om det blåser mycket kan du sätta upp en vindskydd.
Bränsle för stormkök
Stormkök med gasbrännare använder gaspatroner som bränsle. De är lätta, kompakta och enkla att använda.
En gasbrännare är kanske den mest kända och mest använda brännaren för stormkök. Perfekt för dig som vill ha en enkel och effektiv lösning när du reser.
Gasbrännare använder normalt propan eller butan, och de kommer i små, bekväma burkar.
Med en gasbrännare kan du snabbt och enkelt tända ditt stormkök och få en bra och stabil värme. Med gas går det också bra att skruva upp och ner värmen, så man kan laga olika typer av mat.
En nackdel med gasbrännare är att de kan bli lite svagare i kylan. När temperaturen går ner mot minusgrader kan gasbrännaren tappa en del av sin styrka. Detta beror på att vissa gaser som butan blir flytande redan vid -0,5 grader. Då måste du byta ut gaspatronen mot “vintergas” eller använda en multibränslebrännare.
Stormkök med flerbränslemöjligheter kan använda olika typer av bränsle, som bensin, paraffin eller diesel. Detta gör dem mer flexibla och mer lämpade för vinterbruk, där vanlig gas med butan vanligtvis ger upp när temperaturen går under noll.
Med en multibrännare kan du därför tända med både bensin, fotogen, diesel och gas.
Nackdelen med multbrännare är att de kan vara lite mer komplicerade att använda än en gasbrännare. Vanligen behöver du byta dysa när du byter bränsle, så det finns mer utrustning att hålla reda på.
De kräver också lite mer underhåll och det kan ta lite tid att vänja sig vid att tända upp olika typer av bränsle.
Multibrännarna är dock de föredragna valet för mer erfarna vandrare.
Stormkök med en spritbrännare använder tändvätska som bränsle. Detta är enkelt, mysigt och säkert, men ger inte lika hög värmeffekt som gas eller flerbränsle.
Tändvätska, även känd som denaturerad alkohol, är det klassiska alternativet för dig som vill tända upp ditt stormkök.
Spritbrännare är både lätta och enkla att använda, och de ger en lugn och jämn värme som passar perfekt för de mer delikata rätterna. Tändvätska är också ett miljövänligt alternativ, då det brinner utan att skapa mycket sot och rök.
En nackdel med spritbrännare är att de inte ger lika mycket hetta och snabbhet som gas och multibränslebrännare. Det gör att det kan ta lite längre tid att värma upp mat och vatten, så det krävs lite tålamod för att laga mat med tändvätska. Du kan räkna med 2-3 gånger mer tid att koka vatten med tändvätska än med gas.
Men det är värt det, för stämningen runt ett stormkök som brinner med tändvätska är helt enkelt mysig.
Tillbehör till stormkök
Stekpanna
En stekpanna är ett måste för alla friluftsälskare. Med en stekpanna kan du steka allt från korv och fisk till läckra, gyllene pannkakor.
De flesta stormkök kommer med en separat stekpanna, men det finns även universella stekpannor som passar flere typer av brännare. En bra stekpanna har oftast en beläggning som gör att maten inte fastnar, och ett hopfällbart handtag som sparar plats i väskan.
Våffeljärn
Vem gillar inte våfflor? Ett våffeljärn är ett lysande tillbehör till stormköket, och ger dig möjlighet att göra underbara, knapriga våfflor mitt i naturen. Våffeljärn till stormköken är oftast i två delar som sätts ihop och placeras på brännaren. De är lätta och kompakta och tar inte upp mycket utrymme i väskan. Kom ihåg att smörja järnet väl med smör eller margarin, så fastnar inte våfflorna.
Jag är redaktör på vildmarksutrustning.se där jag gillar att skriva om fiske- och vandringsutrustning.